fbpx

27/06/2016

27
Jun

Θλίψη από Ντράγκι για το Brexit

Θλίψη από Ντράγκι για το Brexit.Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε τη θλίψη του για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Στα πρώτα του σχόλια για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Πέμπτης, ο κ. Ντράγκι δήλωσε: «Η θλίψη είναι η καλύτερη λέξη για αυτό που νιώθουμε όταν γινόμαστε μάρτυρες αλλαγών τέτοιου μεγέθους».

Όπως μεταδίδει το Reuters, η δήλωση του κ. Ντράγκι έγινε κατά την έναρξη του συνεδρίου των κεντρικών τραπεζών στην Σίντρα της Πορτογαλίας.

Πηγή : link

27
Jun

Π. Μοσκοβισί: Η ΕΕ έχει τα εργαλεία για να αποτρέψει τη διολίσθηση της οικονομίας της σε ύφεση

Π. Μοσκοβισί: Η ΕΕ έχει τα εργαλεία για να αποτρέψει τη διολίσθηση της οικονομίας της σε ύφεση.Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα αναγκαία εργαλεία για να αποτρέψει τη διολίσθηση της οικονομίας της σε ύφεση, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στις συνέπειες από την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

«Υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα, που πρέπει να αντιμετωπισθεί, αλλά δεν βλέπουμε ισχυρή αναταραχή ή κρίση», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει κραχ στις αγορές, έτσι όλοι μπορούν να καθησυχασθούν ότι θα πάρουμε σοβαρά την κατάσταση και θα την αντιμετωπίσουμε καλά».

«Έχουμε τα μέσα, ιδιαίτερα τη συνεργασία των κεντρικών τραπεζών, για να διασφαλίσουμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα , να καθησυχάσουμε τις αγορές και να παράσχουμε ρευστότητα, εάν χρειασθεί», σημείωσε ο Μοσκοβισί.

Πηγή : link

27
Jun

Κάμερον: Εμείς θα αποφασίσουμε πότε θα ενεργοποιηθεί το ‘άρθρο 50’

Κάμερον: Εμείς θα αποφασίσουμε πότε θα ενεργοποιηθεί το ‘άρθρο 50’.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάμερον: Εμείς θα αποφασίσουμε πότε θα ενεργοποιηθεί το ‘άρθρο 50’

27 ΙΟΥΝ. 2016 18:59
Article Image
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να γίνει σεβαστό αλλά η χώρα πρέπει να αποφασίσει πώς θα έχει την καλύτερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας συμπληρώνοντας ότι η Βρετανία δεν πρέπει να στρέψει την πλάτη της στην ΕΕ

Adtech Ad
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε σήμερα ότι δεν θα πρέπει να επιχειρηθεί από το κοινοβούλιο να τεθούν εμπόδια στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης και τη νίκη των υποστηρικτών του Brexit.

Ο Κάμερον τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ότι η απόφαση για το πότε θα ενεργοποιηθεί το “άρθρο 50” που θα οδηγήσει στην αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ θα ληφθεί “από τη Βρετανία και μόνο”.

“Δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα… Είμαι σαφής, και το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε σήμερα το πρωί, ότι η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή”, είπε μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων που συνεδριάζει και πάλι από σήμερα, μετά τη διακοπή για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν πρέπει να στρέψει την πλάτη του στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο”, συνέχισε. “Πρέπει να καθορίσουμε το είδος της σχέσης που θέλουμε να έχουμε στο εξής με την ΕΕ”, είπε ο Κάμερον, διευκρινίζοντας ότι επαφίεται στον διάδοχό του να το κάνει αυτό. Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η επόμενη κυβέρνηση είναι το πώς θα έχει η χώρα την καλύτερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, εξήγησε, ενώ σημείωσε ότι μετά την έξοδο η Βρετανία θα θέλει να έχει όσο πιο ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τους Ευρωπαίους γείτονές της.

Ο Κάμερον πρόσθεσε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας και το υπουργείο Οικονομικών δεν θα διστάσουν να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να σταθεροποιήσουν τις χρηματαγορές, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας προειδοποίησε αμέσως τον απερχόμενο Βρετανό πρωθυπουργό ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί να δει τη Σκωτία να αποχωρεί από την ΕΕ χωρίς τη θέλησή της.

Πηγή : link

27
Jun

Λιου: Δεν φαίνεται να είμαστε στην αρχή μίας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης

Λιου: Δεν φαίνεται να είμαστε στην αρχή μίας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης.Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, δήλωσε ότι η αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές από την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit δεν μοιάζει να είναι η απαρχή μιας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Ενώ ο αντίκτυπος στις χρηματοοικονομικές αγορές από την ψήφο υπέρ του Brexit ήταν έντονος, μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι υπό έλεγχο, δήλωσε ο Λιου, προσθέτοντας ότι μια ψήφος των Βρετανών υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ θα ήταν το καλύτερο για την παγκόσμιες οικονομίες και τη γεωπολιτική σταθερότητα.

Ο Λιου αναφέρθηκε και στην υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών, λέγοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι περισσότερο προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν ένα Brexit τώρα απ’ ό,τι θα ήταν το 2008.

Οι αγορές συναλλάγματος βρίσκονται αντιμέτωπες με μια «ιδιαιτέρως ευμετάβλητη συγκυρία», λόγω της ανισορροπίας της οικονομικής ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Λιου, τονίζοντας ότι παρακολουθεί τις συναλλαγματικές ισοτιμίες πολύ στενά. «Η μονομερής δράση παρέμβασης θα λειτουργούσε αποσταθεροποιητικά», πρόσθεσε.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι πιστεύει πως ένα ισχυρότερο δολάριο αντανακλά μια ισχυρότερη αμερικανική οικονομία και ότι η ισχύς του είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

Η πρόκληση για τους παγκόσμιους ηγέτες είναι να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και να προωθήσουν την ανάπτυξη, δήλωσε ο Λιου, μιλώντας στο CNBC, αν και αναγνώρισε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα αποτελέσει μια ακόμα οικονομική αντιξοότητα διεθνώς, αλλά και για τις ΗΠΑ.

Ο Λιου δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία καταγράφει αρκετά καλές επιδόσεις, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κυβερνήσεις στη Βρετανία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που προκάλεσε η ψήφος υπέρ του Brexit.

 

Πηγή:link

27
Jun

Πώς θα δοθούν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Πώς θα δοθούν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.Την εγκύκλιος που καθορίζει τις λεπτομέρειες για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας για λιγότερο από ένα χρόνο εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Προβλέπει το ποσό και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος.

Αναλυτικά:

Με την παρ. 4 του άρθρου 117 του ν. 4387/2016, δίνεται η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους κατόχους ΙΧ οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών, οι οποίοι τα έχουν θέσει σε ακινησία, και εξαιρετικά για το έτος 2016 να άρουν την ακινησία για τα εν λόγω οχήματα καταβάλλοντας, πριν την άρση, τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος αυτό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις περιπτώσεις α) έως γ) της προαναφερθείσας διάταξης και συγκεκριμένα:

-για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας

-για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας

-για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού (31.12.2016), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Οι ανωτέρω επιλογές είναι, κατά περίπτωση, δεσμευτικές και δεν παρέχεται η δυνατότητα επιλογής άλλου χρονικού διαστήματος πέραν όσων ρητά αναφέρονται στη διάταξη.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Επισημαίνεται ότι η άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν εγγράφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος.
Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.

Παράδειγμα 1:

Για επιβατικό ΙΧ 1000 κ.εκ., τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 120€.
Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται (εγγράφως) άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2016:

– για 1 μήνα, τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 120€x(2/12)=20€.

– για 3μήνες, τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας για το ίδιο όχημα είναι 120€x(4/12)=40€.

– για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31-12-2016, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής: 120€x(7/12)+120€x(2/12)=70€+20€=90€.

Παράδειγμα 2:

Για επιβατικό ΙΧ με εκπομπές 100γρ CO2/χλμ , τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι : 100x 0,90=90 €. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται (εγγράφως) άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2016:

– για 1 μήνα τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 90€ x (2/12)=15€

– για 3μήνες τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας για το ίδιο όχημα είναι 90€x (4/12)=30€

– για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31-12-2016, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής: 90€x [(7/12) + (2/12)]=90€x(9/12)=€.67,5

Η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο, γίνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις, στην περίπτωση εκπρόθεσμης επιστροφής των στοιχείων ή μη επιστροφής αυτών στη Δ.Ο.Υ., επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας, δηλ. εάν ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος του παραδείγματος 1 έχει καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας για διάρκεια άρσης τριών μηνών (40€) και δεν επιστρέψει τα στοιχεία (άδεια και πινακίδες ) του οχήματος εμπρόθεσμα (τελευταία εργάσιμη του τριμήνου), τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 120€ x2=240€.

Αυτονόητο είναι ότι δεν απαιτείται η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στη Δ.Ο.Υ. όταν η άρση περιλαμβάνει και τον τελευταίο μήνα του έτους 2016 (Δεκέμβριο), εφόσον καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του 2017. Με τις διατάξεις του άρθρου 122, του ίδιου νόμου, η έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 12/5/2016.

Εξυπακούεται ότι, στις περιπτώσεις μεταβίβασης οχήματος εντός του 2016, δεν τυγχάνουν εφαρμογής τα ανωτέρω, αλλά οι διατάξεις της υποπαρ. Ε7 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (222 Α’), σύμφωνα με τις οποίες δεν επέρχεται μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση, αφαιρουμένου του ποσού των τελών κυκλοφορίας που ενδεχομένως έχουν καταβληθεί, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας προηγουμένων ετών, τα οποία τυχόν οφείλονται για το χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπομένων από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις προστίμων.

Το ίδιο συμβαίνει, εφόσον έχει προηγηθεί άρση ακινησίας, σύμφωνα με την εν λόγω ρύθμιση στην περίπτωση διαγραφής οχήματος λόγω εξαγωγής του, όπου απαιτείται ο έλεγχος καταβολής των ετήσιων τελών κυκλοφορίας τρέχοντος και παρελθόντων ετών.

Επίσης στην περίπτωση που έχει γίνει άπαξ χρήση ενός εκ των τριών ανωτέρω χρονικών περιόδων άρσης της ακινησίας και ο κάτοχος αιτείται εκ νέου άρση ακινησίας, τότε θα καταβάλλονται τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας (αφαιρουμένου του ποσού των τελών κυκλοφορίας που έχει καταβληθεί) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 2367/1953, όπως ισχύει. Τέλος επισημαίνεται ότι η περ. γ’ της παρ. 4 του άρθρου 117 εφαρμόζεται για άρση ακινησίας για χρονικά διαστήματα που δεν ρυθμίζονται από τις περ. α’ και β’, δηλαδή για χρονικά διαστήματα διαφορετικά από τον 1 μήνα ή τους 3 μήνες αντίστοιχα.

Παραδείγματα

Έστω ότι ο κάτοχος του οχήματος του παραδείγματος 2 (ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 90€), αιτηθεί για τρεις μήνες άρση της ακινησίας και καταβάλει τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας ύψους 30€. Στη συνέχεια, μετά την παρέλευση των τριών μηνών ζητάει εκ νέου άρση της ακινησίας για το όχημά του, τότε ο εν λόγω κάτοχος πρέπει να καταβάλλει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας έτους 2016 αφαιρουμένου το ποσού των 30€ που έχει ήδη καταβάλλει, ήτοι καταβάλλει 60€. Εάν, ο ως άνω κάτοχος του οχήματος του παραδείγματος 2 (ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 90€), αιτηθεί για τρείς μήνες άρση της ακινησίας και καταβάλει τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας ύψους 30€ και ενδιάμεσα αποφασίζει να το μεταβιβάσει/διαγράψει λόγω εξαγωγής, τότε επίσης πρέπει να καταβάλλει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας έτους 2016 αφαιρουμένου του ποσού των 30€ που έχει ήδη καταβάλλει, ήτοι καταβάλλει 60€.

 

Πηγή:link[/expander_maker]

27
Jun

Χρ. Σπίρτζης: Περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ η εξοικονόμηση από τις συμβάσεις στα δημόσια έργα

Χρ. Σπίρτζης: Περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ η εξοικονόμηση από τις συμβάσεις στα δημόσια έργα.Ο αναπληρωτής υπουργός υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, απαρίθμησε μιλώντας στην εκπομπή «Η οικονομία στο Κόκκινο» με τον Στάθη Σχινά, τα μεγάλα δημόσια έργα που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2017 και τα οποία είχαν «παγώσει» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ ανακοίνωσε πως εντός μηνών θα ενταχθούν και νέα έργα, όπως η ολοκλήρωση της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, η έναρξη των εργασιών για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, αλλά και η δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου.

Ήδη απασχολούνται πάνω από 25.000 εργαζόμενοι για την ολοκλήρωση των έργων, ενώ αναμένεται να αυξηθούν εντός του έτους. «Tα δημόσια έργα, την περίοδο της κρίσης, γίνονται ο μοχλός ανάπτυξης για την χώρα», τόνισε ο Υπουργός.

 

Ο κ. Σπίρτζης στάθηκε στο γεγονός ότι το πλαίσιο που υπήρχε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και οι πολιτικές που ασκούνταν και για τα δημόσια έργα, αναπαρήγαγαν μια στρεβλή πρακτική, με υπερχρεώσεις και στρεβλά τιμολόγια. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση θα προωθήσει νομοθετικές ρυθμίσεις που «θα βάλουν σε μια τάξη» τις συμβάσεις του δημοσίου.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]«Δεν θα προβλέπεται η συμμετοχή ιδιωτών σε δημόσια έργα αν δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες μελέτες και οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις», υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης και συμπλήρωσε λέγοντας πως «στόχος αυτών των ρυθμίσεων είναι να μην χρεώνεται ο ελληνικός λαός τυχόν αθέτηση χρονοδιαγράμματος από πλευράς δημοσίου».

«Προτεραιότητά μας», σημείωσε ο κ. Σπίρτζης «είναι να τρέξουμε, εντός ενός υγιούς πλαισίου, τα έργα που είχαν παγώσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και να εντάξουμε και νέα έργα που θα στηρίζουν την ανοικοδόμηση της χώρας και παράλληλα θα αυξάνουν τα δημόσια έσοδα». Παράλληλα ο υπουργός υποδομών, εκτίμησε πως πρέπει να γίνει μια καταγραφή και μια μελέτη των έργων για την κατασκευή των δημόσιων δρόμων, για να δούμε και να συγκρίνουμε πιο μοντέλο είναι το αποδοτικότερο.

«Καταρχάς ο σχεδιασμός για το 2016 συμπεριλαμβάνει την κάλυψη από μαύρες τρύπες. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι από 5,5 με 6 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονταν από τον προϋπολογισμό (ήδη από το 2011 και 2012, όταν και άρχισαν να σταματούν τα δημόσια έργα) να επενδυθούν σε δημόσια έργα, μόλις 125 εκατομμύρια ευρώ διοχετεύτηκαν προς την ολοκλήρωση των δημόσιων έργων». «Εμείς», υπογράμμισε ο υπουργός υποδομών,  «θα τρέξουμε όλα τα παλαιότερα έργα που δεν ολοκληρώθηκαν από παλαιότερους σχεδιασμούς, αποδεσμεύοντας όσα περισσότερα χρήματα μπορούμε, ενώ μέσω των επενδυτικών προγραμμάτων εντάσσουμε και νέα έργα που δώσουν πνοή στην οικονομία αλλά και στην ενίσχυση της απασχόλησης».

Η πολιτική σε αριθμούς – Έργα που καρκινοβατούσαν θα παραδοθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2017 και θα κοστίσουν σημαντικά λιγότερο

Αυτοκινητόδρομος Μορέας: Θα παραδοθεί τον Σεπτέμβριο. Από 536 εκατομμύρια ευρώ, μετά από διαπραγμάτευση η ολοκλήρωση του έργου θα κοστίσει 170 εκατομμύρια ευρώ.

Ιόνια Οδός: Θα παραδοθεί τον Μάρτιο του 2017, θα λειτουργεί μεγάλο μέρος από το ΦθινόπωροΑπό 410 εκατομμύρια ευρώ τελικά θα στοιχίσει 174 εκατομμύρια ευρώ.

Ολοκλήρωση της Ε65: Η Ε65 θα συνδέει την ΠΑΘΕ με τις Θεσσαλικές πόλεις. Το έργο, κατά την αναθεώρηση πριν από τρία χρόνια, σταμάτησε και είχαν αφαιρεθεί μεγάλα κομμάτια του. Το συνολικό κόστος δεν θα ξεπερνάει τα 67 εκατομμύρια ευρώ από τα 250 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονταν στον προηγούμενο σχεδιασμό της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα μέχρι τον Μάρτιο του 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί τα Τέμπη, η Ολύμπια Οδός, η Πατρών – Κορίνθου και η έξοδος για το Ξυλόκαστρο.

 

Πηγή:link[/expander_maker]

27
Jun

Κομισιόν: Οι Βρετανοί αποφάσισαν και τώρα υπάρχουν συνέπειες

Κομισιόν: Οι Βρετανοί αποφάσισαν και τώρα υπάρχουν συνέπειες.«Ο Πρόεδρος της Κομισιόν δεν θα παραιτηθεί, η Κομισιόν δεν ζήτησε δημοψήφισμα και αυτοί που το επέλεξαν πρέπει να δεχθούν τις συνέπειες. Ήταν στα χέρια του Βρετανικού λαού να αποφασίσει, αποφάσισε και τώρα υπάρχουν συνέπειες». Αυτό διαβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η Κομισιόν είναι ο φύλακας των συνθηκών και ο εγγυητής του κοινού συμφέροντος, έχουμε μια ατζέντα πολιτικών με την πλήρη στήριξη του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είμαστε πολύ απασχολημένοι με την εφαρμογή αυτών των πολιτικών και την διαχείριση των αλλεπάλληλων κρίσεων, τη μία μετά την άλλη».

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει καμία συζήτηση και καμία διαπραγμάτευση για το μελλοντικό καθεστώς της Βρετανίας, χωρίς την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

«Ο πρόεδρος μίλησε με τον Κάμερον και ο Κάμερον τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στη διαδικασία. Ήταν μια ήρεμη και ευγενική συνομιλία», σχολίασε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ.Σχοινάς.

Σε σχέση με την παραίτηση Χίλ, ο Μ.Σχοινάς εξήγησε ότι ο επίτροπος Χιλ θα παραμείνει στη θέση του στην Κομισιόν μέχρι τις 15 Ιουλίου και από εκεί και μετά ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα συζητήσει με το Βρετανό πρωθυπουργό για τον αντικαταστάτη του.

To κολέγιο των επιτρόπων συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στις 15:00 για ανασκόπηση της κατάστασης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Σήμερα βλέπει τον Τζόν Κέρι, υπ.εξ των ΗΠΑ μαζί με την Φ.Μογκερίνι και θα προχωρήσουν σε δηλώσεις.

Την Πέμπτη στις 30, ο Πρόεδρος και το Κολέγιο πάνε στη Μπρατισλάβα και μένουν εκεί Πέμπτη και Παρασκευή, με την ευκαιρία της έναρξης της Σλοβακικής προεδρίας.

Πηγή:link
27
Jun

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση λίγων ημερών

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση λίγων ημερών.Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζοντας την κατάσταση σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και τα προβλήματα που προέκυψαν τόσο από την αποχή των φοροτεχνικών- λογιστών από την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων, όσο και από άλλους λόγους, προχωρά σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής τους, έως την Παρασκευή 15/7/2016. Η παράταση αφορά την υποβολή δηλώσεων τόσο των φυσικών, όσο και των νομικών προσώπων.

Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως δεν προτίθεται να παρατείνει τη διαδικασία των υποβολών, πέρα από τη νέα καταληκτική ημερομηνία.

Οι φορολογούμενοι και οι λογιστές- φοροτεχνικοί καλούνται να υποβάλουν έγκαιρα τις δηλώσεις ώστε να αποφευχθούν προβλήματα σχετικά με την έγκαιρη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή των σχετικών υποχρεώσεων, σε όσο το δυνατό περισσότερες δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει: 1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία. 2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα. 3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα. 4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

 

Πηγή:link

27
Jun

«Μπλόκο» στις δόλιες πτωχεύσεις των επιχειρήσεων με «κόκκινα» δάνεια

«Μπλόκο» στις δόλιες πτωχεύσεις των επιχειρήσεων με «κόκκινα» δάνεια.Νέο τοπίο στον ελληνικό επιχειρηματικό χάρτη αλλά και στις τράπεζες, φέρνουν τους επόμενους μήνες οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.

Η ενεργοποίηση σημαντικών μέτρων -προκειμένου να μπει σε κανονικό δρόμο η αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων ύψους 44 δισ. ευρώ- θα ξεκινήσει άμεσα, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους οι οποίοι βλέπουν ότι η αγορά «σέρνεται», οι εταιρείες και οι καταναλωτές που χρωστούν δεν πληρώνουν και τα NPL’s διογκώνονται με απίστευτους ρυθμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών φτάνουν σήμερα τα 85 δισ. ευρώ. Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα NPE’s, δηλαδή τα «ανοίγματα» που έχουν μεγάλες πιθανότητες να χαρακτηριστούν «κόκκινα». Επομένως η «βόμβα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με την Ημερησία, φτάνει τα 105 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο το δανεισμού είναι 201 δισ. ευρώ.

Μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης όχι μόνο προβληματικών, αλλά και υγιών και βιώσιμων επιχειρήσεων, το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με τις τράπεζες «τρέχει» τη διαδικασία ώστε να ξεκινήσει η αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων. Μόνο εμπόδιο που εκτιμάται ότι θα λυθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, είναι η ψήφιση από τη Βουλή του «ακαταδίωκτου» για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών που θα προχωρούν σε ρυθμίσεις δανείων.

 

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Ωστόσο, δεν θα πρόκειται για συνολική προστασία αλλά μόνο για εκείνους που έχουν τηρήσει απαρέγκλιτα όλους τους κανόνες και τη διαδικασία που καθορίζεται και από την Τράπεζα της Ελλάδος. «Δεν θα δεχθούμε να προστατεύονται από το νόμο κολλητοί και φίλοι επιχειρηματιών που κάνουν τα στραβά μάτια και είτε θέλουν να κάνουν χαριστικές ρυθμίσεις είτε δεν προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις προβληματικών επιχειρήσεων, αφήνοντάς τες να επιβιώνουν, λόγω ακριβώς της σχέσης που έχουν», τονίζει ανώτατο στέλεχος που έχει άμεση σχέση με τη διαδικασία.

Σύμφωνα με το σχέδιο που αποκάλυψε η «ΗτΣ», για τα επιχειρηματικά δάνεια θα ενεργοποιηθούν άμεσα οι διαδικασίες που θα προβλέπουν ακόμη και «κούρεμα» κεφαλαίου, μετοχοποίηση χρεών, είσοδο τραπεζικών επιτηρητών στο μετοχικό κεφάλαιο των χρεωμένων εταιρειών αλλά και πρόβλεψη για εκποίηση παγίων περιουσιακών στοιχείων, απομάκρυνση διοικητικού συμβουλίου, ανάληψη management κ.λπ.

Στις πολύ σημαντικές ρυθμίσεις που έρχονται είναι δύο:

 • Η ενεργοποίηση του επαγγελματία διαχειριστή αφερεγγυότητας. Θα ορίζονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα είναι δικηγόροι με συγκεκριμένα προσόντα και θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές προκειμένου να πάρουν τη σχετική άδεια, προϋποθέσεις που αναμένεται να καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα. Οι διαχειριστές αφερεγγυότητας θα αναλαμβάνουν όλες τις διαδικασίες πτώχευσης μιας εταιρείας. Οταν δηλαδή μια επιχείρηση κηρύσσει πτώχευση ο διαχειριστής θα αναλαμβάνει όλες τις παραμέτρους, ποια περιουσιακά στοιχεία και πότε θα εκποιηθούν, αν υπήρξε δόλια πτώχευση, ποιοι θα πληρωθούν πρώτοι, πώς θα γίνει η λύση μιας επιχείρησης και ποιους θα βαρύνουν μελλοντικές νομικές ή άλλες συνέπειες. Οπως τονίζει στην «Ημερησία», η δικηγόρος και ειδική διαμεσολαβήτρια, Χριστίνα Χαλανούλη «οι διαχειριστές θα είναι ένα είδος συνδίκου πτώχευσης ή εκκαθαριστή, θα ορίζεται από τους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους και θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια».
 • Προωθείται ρύθμιση η οποία θα απαγορεύει τις δόλιες πτωχεύσεις. Οι ελεγκτές θα περνάνε από «κόσκινο» τα περιουσιακά στοιχεία των μετόχων μιας προβληματικής εταιρείας κι αν κρίνουν ότι υπήρξε δόλος στην κήρυξη πτώχευσης θα προχωρούν σε άμεση επέμβαση. Δηλαδή θα φορτώνουν τα χρέη στον επιχειρηματία ή τους λοιπούς μετόχους οι οποίοι θα αναγκάζονται να πληρώσουν. Για παράδειγμα, όπως τονίζει στέλεχος που εμπλέκεται στις αλλαγές που θα γίνουν στον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ, ένας μέτοχος που διαπιστώνεται ότι έχει περιουσία στην Ελλάδα ή το εξωτερικό δεν θα μπορεί να κηρύξει πτώχευση καθώς οι τράπεζες θα έχουν τον πρώτο λόγο στη διαδικασία και θα αποφασίζουν αν πρόκειται για δόλια ενέργεια ή όχι.

Προς ενίσχυση αυτής της διαδικασίας το επόμενο διάστημα θα γίνουν ριζικές αλλαγές και στο πτωχευτικό δίκαιο που ισχύει. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τράπεζες δεν επιθυμούν μαζικές πτωχεύσεις εταιρειών καθώς θα αναγκαστούν να εγγράψουν τεράστιες ζημιές στο χαρτοφυλάκιό τους. Ομως, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά «δεν θα χαριστούν σε μετόχους με τεράστια περιουσία που έχουν κηρύξει στάση πληρωμών ή το χειρότερο, αρνούνται να έρθουν σε συνεννόηση και συμβιβαστούν». Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες, αλλά και η κυβέρνηση, θα επιχειρήσουν να περιορίσουν τα «λουκέτα», τα οποία θα είχαν και σοβαρό πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο, αλλά και να σταματήσουν όσους επιχειρηματίες δεν συνεργάζονται προς μια κοινή λύση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα και των δύο πλευρών.

Κατά περίπτωση
Κύκλοι της αγοράς τονίζουν ότι σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια κάθε τράπεζα θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, με βάση φυσικά τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ. Θα εξετάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά και θα επιβάλλει λύσεις ανάλογα με την κατάσταση της εταιρείας, τη συνεργασία των επιχειρηματιών, το αν θα κρίνεται βιώσιμη ή όχι η εταιρεία. Οπως τονίζεται, για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις θα δίνονται ad hoc λύσεις και η αναδιάρθρωση θα γίνεται μία ? μία, για τις μεσαίου μεγέθους θα επιλεγεί ο μηχανισμός που περιγράφεται στην μελέτη της Mc Kinsley ενώ στον «αέρα» είναι η ρύθμιση για τις πολύ μικρές εταιρείες με «κόκκινα» δάνεια.

Πάντως, την περίοδο αυτή παρατηρείται μεγάλη δυστοκία στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων με ευθύνη κυρίως τραπεζικών στελεχών που φοβούνται να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά δικηγόροι, δεν έχουν γίνει ακόμη αποδεκτοί οι ειδικοί διαμεσολαβητές από τις τράπεζες οι οποίες ζητούν σε κάθε βήμα αιτιολόγηση της διαμεσολάβησης. «Για παράδειγμα οι τράπεζες αυτή τη στιγμή παίρνουν τηλέφωνο, μέσω εισπρακτικών εταιρειών καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις και ζητούν μέρος των οφειλών κάνοντας μέχρι και «κούρεμα». Ομως το νέο συμφωνητικό μεταξύ τράπεζας και πελάτη δεν μπορεί με αυτή τη διαδικασία να ελεγχθεί, κάτι που μόνο οι διαμεσολαβητές μπορούν να πράξουν».

Τέλος, δεν χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου ο Συνήγορος του Καταναλωτή ο οποίος έχει απαξιωθεί παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να βοηθήσει και να μεσολαβήσει μεταξύ οφειλετών και τραπεζών.

Οι αποφάσεις για τα χρέη που θα αλλάξουν τα πάντα

Μπροστά σ’ ένα απίστευτο «τσουνάμι» που απειλεί την οικονομία, περισσότερο ίσως και από την ίδια την κρίση, κυβέρνηση, τράπεζες, Τράπεζα της Ελλάδος και φυσικά οι ίδιες οι επιχειρήσεις, καλούνται να λάβουν πολύ σημαντικές αποφάσεις οι οποίες θα αλλάξουν ριζικά τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.

Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά άνθρωπο της αγοράς «την επόμενη διετία θα είναι αγνώριστη η Ελλάδα στον τομέα των επιχειρήσεων». Οπως εκτιμούν, μέσω της αναδιάρθρωσης των εταιρικών δανείων θα υπάρξουν:

Λουκέτα σε επιχειρήσεις, όχι μόνο προβληματικές αλλά και υγιείς οι οποίες δεν θα μπορούν να επιβιώσουν εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού αλλά και της γενικότερης «προβληματικής» κατάστασης. Μάλιστα, όπως λένε ειδικοί του χώρου, αν δεν υπάρξουν ταχύτατες διαδικασίες αναδιάρθρωσης των δανείων, χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν στο δρόμο και θα σβήσει ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας.

Εξαγορές εταιρειών που αντιμετωπίζουν υπέρογκα χρέη. Ειδικά στο χώρο του λιανεμπορίου, όπου ο δανεισμός είναι μεγάλος, αλλά και σε βιομηχανικούς κλάδους όπως στην κλωστοϋφαντουργία και την ξυλεία, αναμένονται ραγδαίες αλλαγές με εξαγορές και συγχωνεύσεις. Οταν τα «κόκκινα» δάνεια των συγκεκριμένων κλάδων ξεπερνούν το 75% του συνόλου, θεωρείται σίγουρο ότι είτε μέσω των funds που θα αγορά αυτά τα δάνεια, είτε μέσω των τραπεζών, που καθίστανται βασικοί μέτοχοι, θα αναζητηθούν «λευκοί ιππότες». Αλλωστε, η περίπτωση της «Μαρινόπουλος» που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, στηρίζει εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες αλλά ταυτόχρονα έχει και υπέρογκα χρέη, θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια ριζική αναδιάρθρωση των κόκκινων εμπορικών δανείων. Θα μπορούσε να είναι δηλαδή ο «μπούσουλας» για τη διάσωση μιας εταιρείας ώστε αυτή να μην γίνει «Lehman Brothers» για την ελληνική οικονομία.

Αλλαγές στις διοικήσεις: Οι τράπεζες, και βεβαίως το ΤΧΣ, θα απαιτήσουν απομάκρυνση των διοικητικών συμβουλίων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που δεν δείχνουν διάθεση για συμβιβασμούς, υποχωρήσεις και γενικότερα ένα κλίμα συνεργασίας. Η ανάληψη του management από τις τράπεζες θεωρείται δεδομένη σε εκατοντάδες επιχειρήσεις.

Μετοχοποίηση δανείων: Οπως είχε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο της η «ΗτΣ», έχει ληφθεί η απόφαση για μετατροπή μέρους των δανείων μιας επιχείρησης σε μετοχές οι οποίες θα ανήκουν στις τράπεζες. Ετσι, θα καταστούν μεγαλομέτοχοι και θα έχουν δικαίωμα λήψης αποφάσεων. Βεβαίως, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα ξένα funds που θα θελήσουν να αγοράσουν τα δάνεια συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Οι ξένοι «παίκτες» έχουν εμπειρία σε αναδιαρθρώσεις εταιρειών και αυτές που θα θεωρήσουν βιώσιμες θα τις χρηματοδοτήσουν με νέα κεφάλαια ώστε να ορθοποδήσουν και να τις πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές.

Μπαίνει «ρήτρα ανάπτυξης» και «ρήτρα εργασίας» στη ρύθμιση για κάθε εταιρεία ξεχωριστά. Δηλαδή οι επιχειρηματίες που θα καλούνται να αποδεχθούν την αναδιάρθρωση δανείων θα πρέπει να δεσμεύονται για συγκεκριμένες αναπτυξιακές κινήσεις που θα δώσουν ώθηση στην εταιρείας τους και θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας.

Βασικό σημείο της διαδικασίας θα είναι η κατηγοριοποίηση των εταιρειών σε βιώσιμες και μη βιώσιμες. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά θα επιλέγεται ο τρόπος εξυγίανσης που θα περιλαμβάνει ακόμη και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Βεβαίως, πιο σκληρές θα είναι οι τράπεζες για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», τους μετόχους δηλαδή που δεν πληρώνουν με? σύστημα και οι οποίοι θα απομακρύνονται από την εταιρεία. Βεβαίως και με όσους επιλέξουν στρατηγικά να χρεοκοπήσουν την εταιρεία τους (strategic defaulters).

Τα τρία βήματα της αναδιάρθρωσης δανείων
Κρίσιμο σημείο στις διαδικασίες που έρχονται είναι η ιεράρχηση των λύσεων που προκρίνονται για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Η βάση θα είναι το τρίπτυχο «βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις – μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις – οριστική διευθέτηση».

Το πρώτο βήμα της διαδικασίας προβλέπει:

 • Πληρωμή μόνο τόκων για συγκεκριμένη περίοδο
 • Μειωμένες τοκοχρεολυτικές δόσεις και περίοδος χάριτος
 • Αναβολή πληρωμής δόσεων, τακτοποίηση καθυστερούμενου υπολοίπου και κεφαλαιοποίηση καθυστερήσεων

Το δεύτερο βήμα είναι:

 • Μόνιμη μείωση επιτοκίου ή συμβατικού περιθωρίου
 • Αλλαγή τύπου επιτοκίου, από κυμαινόμενο σε σταθερό
 • Παράταση της διάρκειας
 • Διαχωρισμός του δανείου σε βιώσιμο με εμπράγματη εξασφάλιση και στο υπόλοιπο στο οποίο δεν λογίζονται τόκοι έως μια μεταγενέστερη ημερομηνία αποπληρωμής. Στην ημερομηνία αυτή θα γίνεται επαναξιολόγηση της ικανότητας αποπληρωμής, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, τα εκτιμώμενα έσοδα, ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, πρόσθετη εξασφάλιση του δανειολήπτη, λειτουργική αναδιάρθρωση της εταιρείας.
 • Συμφωνία ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο.

Το τρίτο βήμα για οριστική διευθέτηση της εκκρεμότητας θα είναι ιεραρχικά και το τελευταίο καθώς θα προβλέπει:

 • Εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου, μετατροπή σε χρηματοδοτική μίσθωση.
 • Πώληση και ενοικίαση με τον δανειολήπτη να μεταβιβάζει στην τράπεζα την κυριότητα αποπληρώνοντας μέρος του δανείου.

Υπάρχει και η πρόβλεψη για αντικατάσταση του παλαιού δανείου με νέο μικρότερου υπολοίπου, κάτι που υποκρύπτει «κούρεμα» το οποίο φαίνεται πλέον να προκρίνεται και από τις τράπεζες, εφόσον βεβαίως υπάρξουν οι ρυθμίσεις για το ακαταδίωκτο.

Πηγή: link[/expander_maker]

27
Jun

Τα margin call θα δείξουν αν έρχεται νέα Lehman Brothers

Τα margin call θα δείξουν αν έρχεται νέα Lehman Brothers.Εντός ορίων η αντίδραση των αγορών μετά το σοκ του Brexit. Η σημασία της επιμόρφωσης των κεντρικών τραπεζών μετά τις πολλαπλές κρίσεις και το ερώτημα της αντοχής των hedge funds. Που θα κριθεί η επόμενη ημέρα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Φιλανδός Αλεξ Στουμπ εξέδωσε μια πικρή προειδοποίηση: αν η Βρετανία αποφασίσει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα έρθουμε αντιμέτωπη με ένα γεγονός τύπου Lehman Brothers ή μια τεράστια χρηματοπιστωτική κρίση σαν εκείνη του 2008.

Όταν αυτό συνέβη, ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη (ευτυχώς) δεν ήταν σωστή. Ή τουλάχιστον δεν είναι ακόμη. Την Παρασκευή, οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού κατέγραψαν δραματικές διακυμάνσεις. Πράγματι, σε κάποιες αγορές όπως τα νομίσματα και οι μετοχές των βρετανικών τραπεζών, οι τιμές κινήθηκαν πιο δραματικά ακόμη και σε σχέση με την άγρια κατάρρευση του 2008.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Αλλά αυτό που ήταν σχεδόν όσο αξιοσημείωτο ήταν και οι διακυμάνσεις της Παρασκευής, ήταν αυτό που δεν συνέβη μετά την ψήφο υπέρ του Brexit: δηλαδή ένα ευρύ πάγωμα στην αγορά ή ένας πανικός των επενδυτών.

Σίγουρα, κάποιοι traders σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο δεν μπορούσαν με τίποτα να πάρουν σειρές τιμών σε συγκεκριμένες αγορές, όπως αυτές των ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων. «Δεν μπορούμε να αγοράσουμε τους πιστωτικούς τίτλους που θέλουμε» εξομολογήθηκε ευρωπαίος διαχειριστής hedge fund σε τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή. «Δεν υπάρχουν πωλητές».

Αυτό που ήταν εντυπωσιακό -αλλά αγνοήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό- ήταν ότι οι αγορές δε βίωσαν κανένα απόλυτο «flash crash» του τύπου που είδαμε πριν από δύο χρόνια στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων.

Οι τιμές δεν κινήθηκαν εντελώς χαοτικά, όπως συνέβη στην αγορά ETF στην Αμερική νωρίτερα φέτος. Ούτε υπήρξε πανικός όπως το 2008 για λεγόμενο «κίνδυνο αντισυμβαλλομένου», ο τεχνικός όρος για μια κατάσταση όπου οι traders σταματούν να κλείνουν συμφωνίες μεταξύ τους λόγω ανησυχίας ότι θα καταρρεύσουν οι αντισυμβαλλόμενοι.

Αντίθετα, το χρηματοοικονομικό σύστημα συνέχισε να «λειτουργεί σε τάξη», όπως σημείωσε ανακοίνωση της αμερικανικής Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας αργά την Παρασκευή το βράδυ. Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές έκαναν αυτό που όφειλαν -ανακοστολόγησαν τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού, ώστε να αντανακλούν έναν κόσμο που αλλάζει.

Πρόκειται για καλά νέα. Είναι επίσης βαθιά ανακούφιση για τους κεντρικούς τραπεζίτες οι οποίοι, χάριν ενός ειρωνικού αλλά έξυπνου προγραμματισμού, είχαν την εξαμηνιαία τους συνάντηση στη Βασιλεία, στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, αυτό το Σαββατοκύριακο. Εξάλλου, η Παρασκευή υπαινίσσεται ότι τουλάχιστον ένα μέρος των μαθημάτων που προέκυψαν από την κατάρρευση της Lehman Brothers, το έχουν πάρει.

Σκεφτείτε το. Το 2008, οι κεντρικοί τραπεζίτες του κόσμου δεν είχαν εμπειρία στην αντιμετώπιση πανικών στην αγορά, καθώς η προηγούμενη δεκαετία ήταν σχετικά αβλαβής. Αλλά σήμερα έχουν βιώσει την καταστροφή: την πτώχευση της Lehman, flash crashes, δράματα στην κινεζική αγορά και πολλαπλές κρίσεις στην ευρωζώνη.

Αυτό τους έχει κάνει πολύ πιο επιδέξιους στην επικοινωνία και τη συνεργασία απ’ ότι ήταν το 2008. Γνωρίζουν επίσης πώς να αντισταθμίσουν κρίσεις στη ρευστότητα.

Και αυτό που στην πραγματικότητα είναι σημαντικό, είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν εντείνει τις δεξιότητες στη διαχείριση κινδύνων -και έχουν εξαναγκαστεί από τις ρυθμιστικές αρχές να αυξήσουν τα επίπεδα του κεφαλαίου και την κάλυψη ρευστότητας, αλλά και να μειώσουν τo proprietary trading. Αυτό τις καθιστά λιγότερο ευπαθείς στην κατάρρευση της αγοράς.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει αντιμετωπίσει όλες τις αναταράξεις από το Brexit. Ενα δυσάρεστο, απειλητικό πρόβλημα για τις τράπεζες, όπως έχει παρατηρήσει ο Matt King του Citi, είναι το ότι άλλη μία πιθανή πτώση στην ανάπτυξη θα οδηγήσει σε κατάρρευση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και τις αποδόσεις. Αυτό σίγουρα θα είναι εξουθενωτικό για τις τράπεζες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι οι αγορές θα μπορούσαν σύντομα να αντιμετωπίσουν έναν δεύτερο κίνδυνο «L»: το ρίσκο μιας ανατάραξης παρόμοιας με το τι συνέβη όταν πτώχευσε το hedge fund Long Term Capital Management το 1998.

Την Παρασκευή, κανείς από τους διαχειριστές μεγάλων στοιχείων ενεργητικού δεν παραδέχθηκε πως έχασε χρήματα εξαιτίας των διακυμάνσεων στις τιμές. Αλλά αυτό είναι απλά θέμα χρόνου. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε οι διαχειριστές στοιχείων ενεργητικού και οι τράπεζες επίσης, θα υπολογίζουν τη ζημιά, και όσοι έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες θα αντιμετωπίσουν margin calls.

Αυτό θα πρέπει να πυροδοτήσει μια σειρά πτωχεύσεων και ρευστοποιήσεων χαρτοφυλακίων hedge funds και επενδυτικών εταιριών, όπως συνέβη και με την περίπτωση του LTCM. Αν γίνει αυτό, οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού μπορεί να πέσουν με μεταδοτικό και εξουθενωτικό τρόπο.

Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος τώρα είναι ότι υπάρχει «κάτι που παραμονεύει εκεί έξω στο σκοτάδι όπως (η κρίση λόγω του LTCM) ή ενός είδους χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που μπορεί να κινδυνεύει, αλλά δεν το γνωρίζουμε ακόμη», όπως το θέτει ο Scott Minerd, επικεφαλής στην Guggenheim Partners.

Αυτό ακούγεται τρομακτικό. Αλλά πριν πανικοβληθεί κανείς, αξίζει να θυμηθεί μια ακόμη βασική λεπτομέρεια σχετικά με το 1998: έπειτα από μια κατάρρευση στις τιμές των μετοχών, υπήρξε ανάκαμψη, και δεν σημειώθηκε καμία σημαντική οικονομική ζημιά μετά το LTCM -αντίθετα από τη Lehman Brothers- που να έπληξε τα κανάλια πίστωσης. Το ίδιο συνέβη και το 1987 και το 2001.

Αυτός δεν είναι λόγος για να εφησυχαζόμαστε. Αλλά, αν η ιστορία φέρνει τώρα έναν δεύτερο κίνδυνο «L» -συγκεκριμένα μια ανατάραξη τύπου LTCM και όχι μια καταστροφή όπως της Lehman Brothers- μπορεί να αποτελέσει και ανακούφιση.

Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει έτσι. Και ας εστιάσουμε όλοι στα margin calls.

Πηγή : link[/expander_maker]

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close