fbpx

25/06/2016

25
Jun

Τζορτζ Σόρος: Μη αναστρέψιμη η διάλυση της ΕΕ μετά το Brexit

Τζορτζ Σόρος: Μη αναστρέψιμη η διάλυση της ΕΕ μετά το Brexit.Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος δήλωσε σήμερα ότι η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστά τη “διάλυση της ΕΕ ουσιαστικά μη αναστρέψιμη” και ότι οι συνέπειες του δημοψηφίσματος της Πέμπτης πιθανόν να βλάψουν τη Βρετανία.

“Η Βρετανία, τελικά, μπορεί ή όχι να είναι σχετικά ευημερούσα σε σχέση με άλλες χώρες αποχωρώντας από την ΕΕ, αλλά η οικονομία της και οι πολίτες της θα πληγούν σημαντικά βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα”, έγραψε σε σχόλιό του στην ιστοσελίδα Project Syndicate.

Ο Σόρος αποκόμισε τεράστια κέρδη στοιχηματίζοντας το 1992 έναντι της λίρας Αγγλίας, όταν η τότε βρετανική κυβέρνηση απέσυρε τη στερλίνα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

Πηγή : link

25
Jun

Οι Λονδρέζοι ονειρεύονται το… Lexit

Οι Λονδρέζοι ονειρεύονται το… Lexit.Ανεξάρτητο Λονδίνο! Ο Σαντίκ Καν πρόεδρος! Ζήτω το Lexit (London exit)! Άρχισε σαν αστείο και παραμένει μια χίμαιρα. Ωστόσο σήμερα η αίτηση, με την οποία ζητείται η ανεξαρτησία της βρετανικής πρωτεύουσας ώστε να παραμείνει στην ΕΕ, ξεπέρασε τις 130.000 υπογραφές.

“Ξεκίνησε σαν ένα αστείο, μια κραυγή απογοήτευσης. Πίστευα ότι θα συγκέντρωνε 100 ή 200 υπογραφές το πολύ. Δεν μπορώ να το πιστέψω”, εξηγεί στο AFP ο συντάκτης της αίτησης, ο Τζέιμς Ο’ Μάλεϊ, ένας 29χρονος συγγραφέας και ανεξάρτητος δημοσιογράφος.

Η αίτηση, η οποία δημοσιοποιήθηκε μετά την ετυμηγορία του δημοψηφίσματος τα χαράματα της Παρασκευής, ζητεί από τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν “να κηρύξει το Λονδίνο ανεξάρτητο από το Ηνωμένο Βασίλειο και να υποβάλει την υποψηφιότητά του για να ενταχθεί στην ΕΕ”.

Αδύνατο; “Ναι, αλλά πριν από λίγο καιρό πιστεύαμε και πως ένα Brexit ήταν αδύνατο”, απαντά ο Τζέιμς Ο’ Μάλεϊ ο οποίος, ενθαρρυμένος από “την γιγάντια επιτυχία” της αίτησής του, θέλει ήδη να ζητήσει περισσότερες εξουσίες για την πόλη του Λονδίνου.

Η έκκλησή του δεν ήταν η μόνη. Μια άλλη αίτηση “για να παραμείνει το Λονδίνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση” συγκέντρωνε σήμερα το μεσημέρι 16.000 υπογραφές. Ένας λογαριασμός στο Twitter @London_Stays (το Λονδίνο παραμένει) συνηγορεί προς την ίδια κατεύθυνση.

Και το βράδυ της Παρασκευής 400 φιλοευρωπαίοι έκαναν πορεία στην πρωτεύσασα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του Brexit. “Φοβόμαστε, όλοι αυτοί εδώ οι άνθρωποι φοβούνται”, κατήγγελλε μία διαδηλώτρια, η 22χρονη φοιτήτρια Πόλι Μπάτλερ.

Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν ως αφετηρία μια κοινή διαπίστωση: ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε σε ποσοστό 51,9% υπέρ του Brexit, οι Λονδρέζοι τάχθηκαν σε ποσοστό 60% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

“Λονδρέζος πρώτα, Ευρωπαίος μετά”

Και πάλι, ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει το μείζον Λονδίνο που εκτείνεται σε 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει πολλές ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Στα διαμερίσματα του κέντρου της κοσμοπολίτικης μεγαλούπολης, οι υποστηρικτές της παραμονής στην Ευρώπη ξεπέρασε το 75%.

Ο ίδιος ο Σαντίκ Καν έδωσε ήδη από την Παρασκευή στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση με την οποία ζητάει να συμμετάσχει το Λονδίνο στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ και “να παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς”.

“Έχει κρίσιμη σημασία το Λονδίνο να έχει φωνή στο κεφάλαιο αυτό κατά τις διαπραγματεύσεις, όπως και η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία”, δήλωσε. Απευθυνόμενος απ’ ευθείας στους ευρωπαίους μετανάστες, τους διαβεβαίωσε πως είναι “πάντα ευπρόσδεκτοι στο Λονδίνο”.

Πόλη 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, το 37% των οποίων είναι γεννημένοι στο εξωτερικό, το Λονδίνο θεωρείται από πολλούς ξεχωριστή χώρα.

“Το Λονδίνο είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη, που δεν μπορεί να συγκριθεί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο όπου δεν θέλουν μετανάστες. Εδώ δεν αισθάνεσαι περιθωριοποιημένος”, λέει η 43χρονη Κάρμεν Μαρτίνεθ, μια Ισπανίδα εγκατεστημένη στη βρετανική πρωτεύουσα.

“Η ταυτότητα των Λονδρέζων είναι διαφορετική απ’ αυτή της υπόλοιπης χώρας. Αισθάνομαι πρώτα Λονδρέζα, μετά Ευρωπαία, μετά Βρετανίδα”, εξηγεί η 33χρονη Μπέβερλι Ντέιβιντ.

Πολλοί ήταν εξοργισμένοι εναντίον των ηγετών του στρατοπέδου του Brexit. Όταν ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, ο Μπόρις Τζόνσον, έκανε την Παρασκευή την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αποδοκιμάσθηκε και χαρακτηρίσθηκε “προδότης” έξω από το σπίτι του στη συνοικία του Ίσλινγκτον.

“Ντροπή σου Μπόρις, ντροπή σου”, φώναξε ένας ποδηλάτης επιχειρώντας να του κλείσει τον δρόμο.

Το Λονδίνο είναι απογοητευμένο από το Brexit για τον πρόσθετο λόγο ότι φιλοξενεί ένα από τα κύρια χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου, ανοιχτό στην παγκοσμιοποίηση και την ελεύθερη αγορά.

“Η οικονομία της πρωτεύουσας εξαρτάται τόσο από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος εξαρτάται με τη σειρά του από την προνομιούχα πρόσβασή μας στην ευρωπαϊκή αγορά, ώστε οι Λονδρέζοι αντιλαμβάνονται διαφορετικά το δημοψήφισμα”, γράφει η λονδρέζικη εφημερίδα The Evening Standard.

Πηγή : link

image

25
Jun

Μέρκελ: Ζητά νηφάλιες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία

Μέρκελ: Ζητά νηφάλιες διαπραγματεύσεις με τη ΒρετανίαΗ καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να διεξαχθούν νηφάλιες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες με τον “στενό εταίρο” πρέπει να πραγματοποιηθούν σε καλό κλίμα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μέρκελ ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη βιασύνη για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η Μέρκελ επέλεξε την ήπια προσέγγιση, παρά την αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών μελών της ΕΕ ζητώντας ένα γρήγορο διαζύγιο από τη Βρετανία, ασκώντας της πίεση να κινήσει τη διαδικασία για την έξοδο από την ΕΕ, μετά τη ψήφο των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια, μια έκβαση που κατάφερε το μεγαλύτερο πλήγμα στο ευρωπαϊκό σχέδιο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν σε καλό κλίμα, που θα δείχνει επαγγελματισμό”, δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά μια συνεδρίαση του συντηρητικού κόμματος της στο Χερμανσβέρντερ, έξω από το Πότσνταμ, δυτικά του Βερολίνου.

“Η Βρετανία θα παραμείνει ένας στενός εταίρος, με τον οποίο μας συνδέουν οικονομικές σχέσεις”, τόνισε η καγκελάριος προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για τη Βρετανία να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, ώστε να αρχίσει η διαδικασία εξόδου από την Ένωση. “Ειλικρινά, δεν θα πρέπει να πάρει μια αιωνιότητα, αυτό είναι αλήθεια, αλλά εγώ δεν θα ζητούσα επιμόνως τώρα ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα”.

“Όσο η Βρετανία δεν το κάνει και όσο μια συμφωνία (μεταξύ του Λονδίνου και της ΕΕ) δεν υπάρχει, η Βρετανία παραμένει πλήρες μέλος της ΕΕ”, δήλωσε η Μέρκελ υπενθυμίζοντας ότι οι ψηφοφόροι είπαν ότι “δεν θέλουν να είναι μέλος της ΕΕ, μέλος της κοινής αγοράς”.

“Η Βρετανία πρέπει να καθορίσει (…) πώς βλέπει τις μελλοντικές της σχέσεις με την ΕΕ και στη συνέχεια, εμείς οι 27, θα πρέπει να αποφασίσουμε αυτό που είναι αποδεκτό κατά τη δική μας άποψη, σύμφωνα με τα συμφέροντά μας”, σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι το διαζύγιο θα είναι επώδυνο και για τις δύο πλευρές.
Βορείως της γερμανικής πρωτεύουσας οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών μελών της ΕΕ ζήτησαν νωρίτερα σήμερα την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποχώρηση της Βρετανίας. Οι έξι υπουργοί τόνισαν εξάλλου ότι υπάρχει ανάγκη για κοινή δράση ενάντια στην οικονομική κρίση, την ανεργία, για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, για την εσωτερική ή την εξωτερική ασφάλεια μετά τις πρόσφατες επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.

Πηγή : link

25
Jun

Σκωτία: «Εξοδος» από τη Μ.Βρετανία, παραμονή στην ΕΕ

Σκωτία: «Εξοδος» από τη Μ.Βρετανία, παραμονή στην ΕΕ.Η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκωτίας ετοιμάζεται να καταθέσει νομοθεσία η οποία επιτρέπει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, ενώ θα συνεχίσει παράλληλα τις συνομιλίες για τη θέση της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον.

“Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία (της Σκωτίας) αποτελεί σαφώς μια επιλογή που χρειάζεται να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και βρίσκεται πράγματι πάνω στο τραπέζι”, είπε σε δηλώσεις της που μεταδόθηκαν ζωντανά.

“Για να εξασφαλιστεί ότι η επιλογή αυτή θα ισχύει μέσα στο απαιτούμενο χρονοδιάγραμμα, θα γίνουν τώρα βήματα για να εξασφαλιστεί ότι θα υφίσταται η απαραίτητη νομοθεσία”, πρόσθεσε.

Η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με ποσοστό 62% έναντι 38% στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, σε αντίθεση με τη Βρετανία συνολικά που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης με 52% έναντι 48%. Το αποτέλεσμα αυτό δικαιολογεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, υποστηρίζει η κυβέρνηση της Σκωτίας.

Η ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε απορριφθεί το 2014 με ποσοστό 55% έναντι 45%.

Πηγή :  link

25
Jun

«Λυπούμαστε, αλλά φύγετε γρήγορα»: Πιέσεις ΕΕ σε Βρετανία για ταχύ διαζύγιο

«Λυπούμαστε, αλλά φύγετε γρήγορα»: Πιέσεις ΕΕ σε Βρετανία για ταχύ διαζύγιο.Υπό πίεση να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία για το καθεστώς που θα ισχύει από εδώ και πέρα με τους «27» βρίσκεται η Βρετανία, με ευρωπαίους αξιωματούχους -από Βρυξέλλες μέχρι Φρανκφούρτη- αλλά και κυβερνήσεις όπως τη γαλλική να καλούν το Λονδίνο σε ταχύ διαζύγιο για να περιοριστεί η αβεβαιότητα.

Η ίδια η Βρετανία δεν δείχνει ωστόσο να βιάζεται, ενώ η Γερμανία εμφανίζεται προς το παρόν επιφυλακτική.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε πως το έργο του διαζυγίου θα είναι καθήκον του διαδόχου του, ο οποίος αναμένεται να έχει αναδειχθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Και ο Μπόρις Τζόνσον -«στρατηγός» του Brexit στο Λονδίνο και ένας από τους θεωρούμενους πιθανότερους διεκδικητές, στην παρούσα φάση, της θέσης του Κάμερον στους Τόρις- εμφανίστηκε να συμμερίζεται την άποψη για «προσεκτικούς ρυθμούς» στη διαδικασία.

Εντελώς αντίθετες ήταν οι πρώτες αναφορές από την άλλη πλευρά της Μάγχης. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό είπε το Σάββατο (από το Βερολίνο, όπου βρέθηκε για την συνάντηση των ΥΠΕΞ των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΕ) ότι «οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα προς το συμφέρον όλων».

Προηγούμενως, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε σαφώς τη θέση του: «Οι Βρετανοί αποφάσισαν πως θέλουν να φύγουν, οπότε είναι άσκοπο να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο για να προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε τους όρους της αποχώρησής τους».

Στον ίδιο τόνο, αλλά με πολύ αιχμηρότερες αναφορές ειδικά εναντίον του Ντέιβιντ Κάμερον, κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς: Με την απόφαση του να φύγει τον Οκτώβριο κι όχι αμέσως, ο Κάμερον «κρατά όμηρο ολόκληρη την ήπειρο», υποστήριξε ο Σουλτς.

Εκκλήσεις για ταχύ διαζύγιο ήρθαν το Σάββατο και από τον πύργο της ΕΚΤ, με το μέλος του Συμβουλίου της Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό να τονίζει ότι η βρετανική έξοδος «πρέπει να είναι γρήγορη για ώστε να περιοριστεί η αβεβαιότητα».

Στο Βερολίνο πάντως, ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ εμφανίστηκε το πρωί του Σαββάτου να κρατά μετριοπαθέστερη στάση, λέγοντας πως «δεν πρέπει να καταφύγουμε σε βιαστικές κινήσεις». «Αλλά μετά την βρετανική απόφαση, δεν μπορούσε να πέσουμε σε αδράνεια» τόνισε.

Πηγή : link

25
Jun

Πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές στη Βρετανία για επανάληψη του δημοψηφίσματος

Πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές στη Βρετανία για επανάληψη του δημοψηφίσματος.Μια ηλεκτρονική αίτηση που απευθύνεται στο βρετανικό κοινοβούλιο και με την οποία ζητείται να διοργανωθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα, μετά την ψηφοφορία που έβγαλε τη Βρετανία από την ΕΕ, ξεπέρασε το Σάββατο το ένα εκατομμύριο υπογραφές στο Ίντερνετ.

Με την αίτηση ζητείται να πραγματοποιηθεί νέο δημοψήφισμα, αφού στο πρώτο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη κέρδισε το Brexit με 51,9% των ψήφων, μια απόφαση που αφήνει τη χώρα βαθιά διχασμένη.

Το κοινοβούλιο οφείλει να εξετάσει μια αίτηση από τη στιγμή που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 υπογραφές. Όμως η εξέταση αυτή έχει τη μορφή μιας συζήτησης και δεν δεσμεύει για διεξαγωγή ψηφοφορίας ή λήψη κάποιας απόφασης, ενώ δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θέσει υπό αμφισβήτηση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η αίτηση αντανακλά τις βαθιές διαιρέσεις της χώρας που εμφανίσθηκαν με την ευκαιρία του δημοψηφίσματος, κυρίως αυτές μεταξύ νέων και ηλικιωμένων, καθώς και της Σκωτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και του Λονδίνου, από τη μια, και των περιφερειών των μεγάλων πόλεων και της υπαίθρου από την άλλη.

Πηγή: link

25
Jun

Παγκόσμιες αγορές: Εχασαν 2 τρισ. δολάρια σε μια μέρα

Παγκόσμιες αγορές: Εχασαν 2 τρισ. δολάρια σε μια μέρα.Οι παγκόσμιες χρηματαγορές έχασαν πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2007 τουλάχιστον, καθώς οι επενδυτές «άδειασαν» τους τίτλους υψηλού κινδύνου και στράφηκαν μαζικά σε «ασφαλή καταφύγια», μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πτώση της Παρασκευής προηγείται μιας εβδομάδας που σύμφωνα με τους αναλυτές θα εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα. Επενδυτές και στρατηγικοί αναλυτές τονίζουν πως μεγάλο μέρος της πτώσης αυτής ήταν μια «αντανακλαστική» κίνηση, που διέλυσε την αισιοδοξία της τελευταίας στιγμής που είχε οδηγήσει σε άνοδο των τιμών των μετοχών πριν την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Η διολίσθηση περιελάμβανε απώλειες 830 δις. δολαρίων στις αξίες των αμερικανικών μετοχών, τα 657 δις. δολάρια εκ των οποίων από τον S&P 500. Η συνολική πτώση ύψους 2,1 τρισ. δολαρίων ήταν η χειρότερη επίδοση από τότε που η S&P Dow Jones Indices άρχισε να καταγράφει στοιχεία, το 2007.

«Δεν νομίζω πως τα νέα έδωσαν αρκετό χρονικό περιθώριο στις επιτροπές θεσμικών επενδυτών να κάτσουν κάτω και να αποφασίσουν τι θα κάνουν», σχολίασε ο αναλυτής της Macquarie, Thierry Albert Wizman. «Αυτή είναι μια αυτοματοποιημένη αντίδραση στο τι συνέβη. Θα παρέμβει η ανθρώπινη λήψη αποφάσεων».

Στις απώλειες περιλαμβάνονται περίπου 400 δισ. δολάρια από τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κλάδο, καθώς εντείνονται οι φόβοι για βραδύτερη οικονομική δραστηριότητα και χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, σύμφωνα με ανάλυση των FT. Οι πτώσεις αφαίρεσαν περίπου 5% από την αξία εισηγμένων εταιρειών στον S&P global board market index, η οποία υποχώρησε στα 41,5 τρισ. δολάρια.

Οι αναδυόμενες αγορές γλίτωσαν τα χειρότερα, με τις αξίες να μειώνονται κατά 128 δισ. δολάρια.

Οι επενδυτές εκτιμάται ότι θα περάσουν το Σαββατοκύριακο μελετώντας τις θέσεις τους και αναλύοντας ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ψήφου για Brexit για τις χρηματαγορές και τις παγκόσμιες οικονομίες. Οι Traders σε διάφορες επιχειρήσεις έχουν πει πως βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής για πιθανούς κινδύνους στους αντισυμβαλλόμενους, καθώς οι βίαιες μεταβολές στις τιμές δημιουργούν κίνδυνο απωλειών.

«Πώς θα επηρεάσει αυτό την παγκόσμια ανάπτυξη; Πώς θα επηρεάσει την επενδυτική εμπιστοσύνη; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του Brexit για την «ιερότητα» της «μη αναστρέψιμης» ΕΕ;», σχολίασε η Katie Nixon της Northern Trust Wealth Management.

«Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά χρειάζονται χρόνο. Για την ώρα, οι επενδυτές ανατιμολογούν τους τίτλους προκειμένου να καταλήξουν σε ένα επίπεδο όπου υπάρχει επαρκής αντιστάθμιση για αυτά τα αυξημένα ρίσκα».

Οι κεντρικοί τραπεζίτες συναντώνται το Σαββατοκύριακο στην Βασιλεία της Ελβετίας, για προγραμματισμένη συνεδρίαση, στην οποία αναμένεται να συζητήσουν τις πιθανές επιπτώσεις από το βρετανικό δημοψήφισμα.

Πηγή : link[/expander_maker]

25
Jun

Αλ.Τσίπρας: Δίνουμε μάχη για να αλλάξει η Ευρώπη

Αλ.Τσίπρας: Δίνουμε μάχη για να αλλάξει η Ευρώπη.«Η Ευρώπη βιώνει τα αποτελέσματα της ανεπάρκειας της στην αντιμετώπιση της κρίσης. Μιας που έχει τις ρίζες της στο οικονομικό πεδίο αλλά εξελίσσεται σε κρίση πολιτική», δήλωσε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής.

«Το αποτέλεσμα στη Μ. Βρετανία είναι η τελευταία πράξη του δράματος αυτής της κρίσης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν στις ευρωπαϊκές ηγεσίας που δημιούργησαν μια Ένωση πολλών ταχυτήτων, μια Ένωση που θυμάται τους κανόνες για να τιμωρήσει τους δήθεν απείθαρχους και τους ξεχνά όταν πρέπει ισομερώς να κατανείμει τις ευθύνες.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα και ένα νέο όραμα για τη νέα Ευρώπη, μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων.

O Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμη ότι η απόφαση του βρετανικού λαού που είναι απόλυτα σεβαστή, επιβεβαιώνει μια στρατηγική κρίση που δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία αλλά υπήρξαν προμηνύματα με την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων, με τις ακραίες επιλογές που διεύρυναν τις ανισότητες στην ΕΕ και την α λα καρτ διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα και ένα νέο όραμα για την ενωμένη Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός.  Πρέπει να δώσουμε μάχη για να αλλάξει η Ευρώπη, είπε ο κ Τσίπρας, Έχουμε αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής, τόνισε και συμπλήρωσε ότι σε αυτή την επιλογή μας δεν θα είμαστε μόνοι.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η εκλογική διαδικασία που γίνεται αύριο στην Ισπανία μπορεί να είναι ο πυροκροτητής εξελίξεων στη Ευρώπη, χαιρετίζοντας την εκλογική μάχη που δίνουν οι Ποδέμος και η Ενωμένη Αριστερά.

Πηγή : link

25
Jun

Τουρισμός: Παίζονται 500.000 κρατήσεις από Βρετανία

Τουρισμός: Παίζονται 500.000 κρατήσεις από Βρετανία.Από το νέο σημείο «ισορροπίας» στην ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας που θα διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό οι συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό στη φετινή τουριστική περίοδο μετά την επιλογή των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αναταραχή που προκαλεί στις διεθνείς χρηματογορές.

Κορυφαίοι παράγοντες του χώρου συγκλίνουν στην εκτίμηση πως συνέπειες θα υπάρξουν στην τουριστική περίοδο που διανύουμε. Το μέγεθός τους, ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί σε αυτή τη φάση.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Euro2day.gr, τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν αυτή τη στιγμή είναι τρία:

– Σε ποιο βαθμό θα επηρεαστούν οι Βρετανοί που σχεδίαζαν να έρθουν φέτος στη χώρα μας για διακοπές.

– Πως θα αντιδράσουν οι τουρ οπερέϊτορ.

– Τι θα γίνει με τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί ή πρόκειται να υπογραφούν.

Κλειδί σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης (φωτογραφία) αποτελεί το αν θα εκτονωθεί ή θα συνεχιστεί η αναταραχή που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις διεθνείς αγορές, καθώς διανύουμε μόλις τις πρώτες ώρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ θεωρεί βέβαιο ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση από τη Μεγάλη Βρετανία φέτος. Η εξίσωση, μάλιστα, που θα κληθούν να λύσουν οι επιχειρηματίες του χώρου περιλαμβάνει αρκετές μεταβλητές.

Σύμφωνα με τον Α. Ανδρεάδη το πρόβλημα εντοπίζεται στους περίπου 500.000 Βρετανούς οι οποίοι δεν έχουν κάνει ακόμα κράτηση, αλλά αναμένονταν να κάνουν το επόμενο διάστημα.

«Το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, ιδιαίτερα σε μια χρονιά όπως η φετινή κατά την οποία βασίζαμε πολλά στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου να καλύψουμε απώλειες του προηγούμενου διαστήματος, οι οποίες καταγράφηκαν και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το πρώτο πεντάμηνο» ανέφερε.

Το πρόβλημα, ωστόσο, φαίνεται πως είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς «αγγίζει» και τους Βρετανούς που έχουν, ήδη, κάνει κρατήσεις. Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ εξηγεί γιατί: «Υπάρχουν περίπου 2 εκατ. Βρετανοί οι οποίοι έχουν, ήδη, κάνει κρατήσεις αλλά έχουν πληρώσει μόνο προκαταβολές της τάξης του 20%. Δεν έχουν εξοφλήσει τις κρατήσεις τους. Μένει , λοιπόν, να δούμε αν και πόσοι από αυτούς θα επηρεαστούν. Πάντως, δεν θα είναι εύκολο σε όσους έχουν καταβάλλει προκαταβολές να ακυρώσουν το ταξίδι τους» σημειώνει ο Α. Ανδρεάδης.

Το δεύτερο μέτωπο που «καίει» τους Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού αφορά τη στάση κορυφαίων τουρ οπερέϊτορ. Πόσο πιέζονται οι τελευταίοι γίνεται εμφανές και μόνο από το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, η μετοχή του μεγαλύτερου τουρ οπερέϊτορ της Ευρώπης, γερμανικών συμφερόντων, TUI κατέγραφε πτώση 17% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Οι μεγάλοι τουρ οπερέϊτορ όπως εξηγεί ο Α. Ανδρεάδης, διασφαλίζουν (μέσω hedging) έως το 70% του τζίρου τους. Για το υπόλοιπο 30% είναι εκτεθειμένοι.

Διπλά εκτεθειμένοι, μάλιστα, καθώς από την μια πλευρά έχουν υπογράψει συμβόλαια με ευρωπαϊκούς προορισμούς με βάση συγκεκριμένη ισοτιμία οπότε η διολίσθηση της στερλίνας μεταφράζεται σε ζημιά. Επιπλέον απώλειες θα προκύψουν γι’αυτούς σε περίπτωση μείωσης-όπως αναμένεται- της εξερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θα πρέπει να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε τους Βρετανούς που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα αν και οι φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια κινήσεων» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς οι αστερίσκοι για τη φετινή τουριστική χρονιά συνεχίζουν να επαληθεύονται».

Κάνοντας, μάλιστα, αναφορά στην ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας που κινούνταν εκείνη τη στιγμή στα επίπεδα του 1.22 προειδοποίησε για τις εξελίξεις: «Οι αφίξεις Βρετανών θα μειωθούν…»

Τη στάση αναμονής που κρατούν σ’αυτή τη φάση οι επιχειρηματίες του χώρου μετέφερε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας-Αττικής-Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) Αλέξανδρος Βασιλικός. Ο επικεφαλής των ξενοδόχων της Αθήνας επεσήμανε, επιπλέον, το θέμα των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί ή πρόκειται να υπογραφούν από ξενοδόχους με μεγάλους τουρ οπερέϊτορ.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ως πιθανή εξέλιξη να τεθούν ρήτρες εκ μέρους των τουρ οπερέϊτορ ώστε να διασφαλιστούν σε περίπτωση που η μεταβολή της ισοτιμίας Ευρώ- Στερλίνας υπερβεί ένα όριο που μπορούν να διαχειριστούν.

Άφησε ταυτόχρονα ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα συμβόλαια που θα αφορούν την επόμενη χρονιά. ¨όπως και για τα ταξιδιωτικά έγγραφα που θα χρειάζονται οι Βρετανοί για να ταξιδέψουν στην Ε.Ε.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, αν επικρατήσουν «τιμωρητικές» λογικές προκειμένου να καταστεί δυσχερέστερη η αποχώρηση από την Ε.Ε και άλλων χωρών στο μέλλον.

Οι Βρετανοί ταξιδιώτες, ωστόσο, αντιπροσωπεύουν τεράστια ποσά για τις τουριστικές επιχειρήσεις των χωρών της Ε.Ε, ιδιαίτερα της Ευρωζώνης.

Πηγή: link[/expander_maker]

25
Jun

Moody΄s: Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Μεγάλης Βρετανίας

Moody΄s: Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Μεγάλης Βρετανίας.Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο το outlook υποβαθμίστηκε σε αρνητικό από σταθερό. Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας «Αα1» δεν μεταβλήθηκε.

Όπως τονίζει, η απόφαση για το Brexit oδηγεί σε μια περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας για τη χώρα, με αρνητικές επιπτώσεις για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Η Moody΄s προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια των ετών που θα απαιτηθούν για την συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ θα σημειωθεί υψηλή αβεβαιότητα, μείωση της εμπιστοσύνης αλλά και υποχώρηση των επενδύσεων. Όλα τα παραπάνω θα πλήξουν την ανάπτυξη, επισημαίνει.

Μακροπρόθεσμα, αν η χώρα δεν επιτύχει μια εναλλακτική εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, οι προοπτικές ανάπτυξης θα είναι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες, τονίζει ο διεθνής οίκος.

Παράλληλα επισημαίνει τις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι οι πολιτικοί καθώς θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν τον τρόπο εξόδου από την ΕΕ, αλλά και εμπορικές συμφωνίες, όπως επίσης την πολιτικές που αφορούν το μεταναστευτικό.

Εκτιμά ακόμη ότι η αδύναμη ανάπτυξη θα πλήξει τα δημοσιονομικά της Μεγάλης Βρετανίας και ως εκ τούτου ο δείκτης δημοσίου χρέους θα κινηθεί υψηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της.

Ο διεθνής οίκος σε ξεχωριστό report επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «Aaa» για την Ευρωπαική Ενωση, ενώ διατηρεί το outlook σε σταθερό.

Η κίνηση αντανακλά τη θέση του διεθνούς οίκου πως η αξιολόγηση της ΕΕ εξαρτάται κυρίως από την πιστωτική ευρωστία των κρατών-μελών με την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση και τη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν τη διατήρηση της υγείας των δημοσιονομικών τους.

«Σιγή» για Ελλάδα

Σημειώνεται ότι ο διεθνής οίκος δεν εξέδωσε ανακοίνωση για την Ελλάδα παρότι ήταν προγραμματισμένη για την 24η Ιουνίου μια «αναθεώρηση» της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή : link

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close