22/06/2016

22
Jun

ECB reinstates waiver affecting the eligibility of Greek bonds used as collateral in Eurosystem monetary policy operations

ECB reinstates waiver affecting the eligibility of Greek bonds used as collateral in Eurosystem monetary policy operations.22 June 2016
ECB’s Governing Council reinstates waiver of minimum credit rating requirements for marketable instruments issued or guaranteed by the Hellenic Republic, subject to special haircuts
Waiver will enter into force on the next MRO settlement date (29 June 2016)
Governing Council acknowledges the commitment of the Greek government to implementing current ESM programme and expects continued compliance with its conditionality
Possible purchases of Greek bonds under the PSPP will be examined at a later stage
The Governing Council of the European Central Bank (ECB) today decided to reinstate the waiver affecting the eligibility of marketable debt instruments issued or fully guaranteed by the Hellenic Republic. The decision suspends the application of the minimum credit rating threshold in the collateral eligibility requirements for these instruments. Provided that they fulfil all other eligibility criteria, they may be used as collateral in Eurosystem monetary policy operations.
The suspension enters into force with the relevant legal act on the next main refinancing operation (MRO) settlement date, 29 June 2016, and will be maintained until further notice. It applies to all outstanding and new marketable debt instruments issued or guaranteed by the Hellenic Republic. The haircuts applied to these assets will be specified in the legal act.
The Governing Council has taken into consideration the approval of the first disbursement of the second tranche of the current European Stability Mechanism (ESM) programme for Greece by the ESM’s Board of Directors, following the positive assessment by the European Commission, in liaison with the ECB, of a policy package which resulted in the completion of the first review of the programme. The Governing Council also acknowledges the commitment of the Greek government to implementing the ESM macroeconomic adjustment programme and, therefore, expects continued compliance with its conditionality.
The Governing Council will examine possible purchases of Greek government bonds under the public sector purchase programme (PSPP) at a later stage, taking into account the progress made in the analysis and reinforcement of Greece’s debt sustainability, as well as other risk management considerations.

Source : link

22
Jun

Παππάς στο Συνέδριο του Economist: Διαψεύστηκαν όσοι περίμεναν ότι δεν θα τα καταφέρναμε

Παππάς στο Συνέδριο του Economist: Διαψεύστηκαν όσοι περίμεναν ότι δεν θα τα καταφέρναμε.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παππάς στο Συνέδριο του Economist: Διαψεύστηκαν όσοι περίμεναν ότι δεν θα τα καταφέρναμε

22 ΙΟΥΝ. 2016 18:50
Article Image
Τι δήλωσε στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη “φωτιά του Brexit” και τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Adtech Ad
Για σταθεροποίηση της οικονομίας, πτώση της ανεργίας και άνοιγμα της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε, ότι η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα απ’ ό,τι περίμεναν πάρα πολλοί, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερα, αν οι διαφωνίες ανάμεσα στις θεσμούς δεν καθυστερούσαν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

“Μαζί με την αυταπόδεικτη πολιτική σταθερότητα, σταθεροποιείται και η οικονομία μας. Η ανεργία κινείται πτωτικά, ο τουρισμός πάει για νέο ρεκόρ αφίξεων, η χώρα είναι πρώτη για την προετοιμασία του ΕΣΠΑ της νέας περιόδου. Διαψεύστηκαν όσοι περίμεναν, ότι δεν θα τα καταφέρναμε”, είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ακόμη, άνοιξε η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία, κατά την εκτίμησή του, αν κλείσει σύντομα μπορεί να πείσει τους επενδυτές, ότι η Ελλάδα είναι σε μια νέα φάση.

Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, όπως το ασφαλιστικό, το άνοιγμα της τηλεοπτικής αγοράς.

“Προχωράμε σε δίκαιη ανάπτυξη, μια ανάπτυξη που οι καρποί της δεν θα είναι προνόμιο μιας μειοψηφίας του ελληνικού λαού. Αφελείς ήταν όσοι και πέρυσι έπαιζαν με τη φωτιά με την αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Οι ίδιοι τώρα παρακαλούν να μην αποχωρήσει μια χώρα που δεν είναι καν στην Ευρωζώνη”, πρόσθεσε.

Πηγή : link

22
Jun

Ανάγκη γενναίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Ανάγκη γενναίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.Την πάγια θέση του ΔΝΤ για την ανάγκη γενναίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εξέφρασε η εκπρόσωπος του Ταμείου στους θεσμούς, Ντέλια Βελκουλέσκου, κατά την ομιλία της στο συνέδριο του Economist. Σύμφωνα με την κ. Βελκουλέσκου, το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο, καθώς περιλαμβάνει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ οι μεταρρυθμίσεις περιορίζονται στη φορολογία και στη μείωση των συντάξεων. Αντίθετα, είπε, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις δομικού χαρακτήρα, προκειμένου η ελληνική οικονομία να επανέλθει σε τροχιά σταθεροποίησης. Μόνον εάν υπάρξει ένας συνδυασμός όλων αυτών, πρόσθεσε, δεν θα δούμε ξανά στο μέλλον κανένα σχέδιο για Grexit.

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η κ. Βελκουλέσκου ανέφερε ότι το Ταμείο έχει δεσμευθεί για τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, η οποία όμως θα πραγματοποιηθεί μόνον εάν υπάρξει δέσμευση της Ευρώπης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα ανακούφισης του χρέους, είπε, πρέπει να συμβαδίζουν με τη μελέτη βιωσιμότητας που ετοιμάζει το Ταμείο (σ.σ. προσδιορίζεται χρονικά προς το τέλος του έτους) και τότε θα ανοίξει η συζήτηση για να εμπλοκή και χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Πηγή:link

22
Jun

Ρέγκλινγκ στον Economist: Η Ευρωζώνη θα στηρίξει την Ελλάδα με περαιτέρω ελάφρυνση χρέους

Ρέγκλινγκ στον Economist: Η Ευρωζώνη θα στηρίξει την Ελλάδα με περαιτέρω ελάφρυνση χρέους.Η εκταμίευση χθες των 7,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς την Ελλάδα αποτελεί μία σημαντική στιγμή τόσο για τη χώρα όσο και για την Ευρώπη, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ESΜ, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

«Είναι μία αναγνώριση για την πρόοδο που κάνει η Ελλάδα στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της. Δείχνει, επίσης, ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα μόνη. Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να δείχνει, αν χρειαστεί, την οικονομική συμπαράστασή της προς την Ελλάδα. Τα υπόλοιπα 2,8 δισ ευρώ, είπε, θα δοθούν, όταν η Ελλάδα ικανοποιήσει περαιτέρω προαπαιτούμενα και εξοφληθούν κάποιες από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (του Δημοσίου προς ιδιώτες).

Σταδιακή ελάφρυνση χρέους

Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι η Ευρωζώνη θέλει να στηρίξει πάλι την προσπάθεια της Ελλάδας με περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της. Η ελάφρυνση που συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Μαΐου, είπε, είναι σταδιακή και χαρακτήρισε την προσέγγιση αυτή σωστή για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή θέτει τα σωστά κίνητρα για συμμόρφωση με το υπόλοιπο μέρος του προγράμματος και, δεύτερον, επειδή οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αποφεύγουν τη χορήγηση είτε πολύ μεγάλης ελάφρυνσης τώρα είτε ανεπαρκούς ελάφρυνσης, καθώς δεν μπορούν να προβλέψουν αυτή τη στιγμή πως θα είναι η ελληνική οικονομία μετά από 10 ή 20 χρόνια.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα για πολλά χρόνια. Θα συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι το γεγονός πως το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους επεκτείνεται σε πολλά χρόνια δεν συμβαίνει επειδή η Ευρώπη είναι απρόθυμη να δώσει πρόσθετο περιθώριο στην Ελλάδα, «αλλά αντίθετα αποτελεί ένδειξη ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα για πολλά χρόνια». «Θα συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», είπε.

Για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το Φθινόπωρο, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις

Αναφερόμενος στη συνέχεια του προγράμματος, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι μένει πολλή δουλειά να γίνει τα δύο επόμενα χρόνια. «Για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το Φθινόπωρο, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, να δημιουργήσει ένα πιο φιλικό για τις επιχειρήσεις επενδυτικό περιβάλλον και να διευκολύνει το εμπόριο. Μία επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος είναι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβασή της στην αγορά και για να έχουν πραγματικό αποτέλεσμα τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Να αποκτήσει η Ελλάδα την ιδιοκτησία του προγράμματος

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε την ανάγκη να μην καθυστερούν πολύ οι αξιολογήσεις του προγράμματος και να αποκτήσει η Ελλάδα την ιδιοκτησία του προγράμματος. Η τελευταία εκταμίευση ήρθε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αλλά υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις, σημείωσε, που αποτελούν βάρος για την οικονομία, καθώς καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις και αυξάνουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου. «Είναι καλό να υπενθυμίζεται ότι οι συζητήσεις αυτές δεν πρέπει να διαρκούν πολύ. Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρότερη ιδιοκτησία των προγραμμάτων προσαρμογής», τόνισε.

Η Ελλάδα εργάσθηκε σκληρά με την Ευρώπη. Και αυτό δεν ήταν τόσο εύκολο για τον λαό της

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της Ελλάδας, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε: «Κατά την άποψή μου, η Ελλάδα εργάσθηκε σκληρά με την Ευρώπη. Και αυτό δεν ήταν τόσο εύκολο για τον λαό της». Ειδικότερα, στάθηκε στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, σημειώνοντας ότι η απλοποίηση των κριτηρίων πρόωρης συνταξιοδότησης και ο εξορθολογισμός των διάφορων συνταξιοδοτικών ταμείων θα βοηθήσουν να τεθούν σε βιώσιμα επίπεδα οι σημερινές και μελλοντικές συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, είπε, υπήρξε καλή πρόοδος στην κατεύθυνση ενός πιο αποδοτικού δημόσιου τομέα, ενώ υπήρξε σημαντική μεταρρύθμιση στην φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, που έκανε το σύστημα πιο αποτελεσματικό και στοχεύει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Παρά τις αρχικές καθυστερήσεις, είδαμε σημαντική πρόοδο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτές αναμένεται να κάνουν πιο αποτελεσματική την οικονομία και να δημιουργήσουν έσοδα για τη μείωση του χρέους

«Παρά τις αρχικές καθυστερήσεις, είδαμε σημαντική πρόοδο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτές αναμένεται να κάνουν πιο αποτελεσματική την οικονομία και να δημιουργήσουν έσοδα για τη μείωση του χρέους», τόνισε ο Ρέγκλινγκ. «Με τις μεταρρυθμίσεις αυτές», συνέχισε, «η Ελλάδα είναι και πάλι σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνει επανεκκίνηση της ανάκαμψης που άρχισε το 2014 και διακόπηκε από τις πολιτικές εξελίξεις στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

 

Πηγή:link[/expander_maker]

22
Jun

Οι ωφέλειες για το τραπεζικό σύστημα από waiver και QE

Οι ωφέλειες για το τραπεζικό σύστημα από waiver και QE.Η εκτός απροόπτου επαναφορά σήμερα του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την επαναφορά των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα.

Με την καθυστέρηση στην αξιολόγηση, ακόμη και στην τελική ευθεία, έχει απολεσθεί το μομέντουμ που θα προκαλούσε ένα θετικό σοκ, με αποτέλεσμα πλέον το ενδιαφέρον να εντοπίζεται στην επόμενη μέρα.

Επιτάχυνση
Όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, οι οποίοι επιχειρούν να παρουσιάσουν το επενδυτικό στόρι του κλάδου και της οικονομίας στο φόρουμ της Νέας Υόρκης, το ζητούμενο είναι με βάση τις εξελίξεις που προκύπτουν άμεσα από την αξιολόγηση -το waiver, η είσοδος στο QE- να επιταχυνθούν σε δεύτερο χρόνο εξελίξεις που σχετίζονται με την πιστοληπτική ικανότητα του Δημοσίου και των τραπεζών και κυρίως να ενισχυθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα.

Χωρίς να είναι ευκαταφρόνητα τα οφέλη από το waiver -υπολογίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+2,12% σε 400 με 500 εκατ. ευρώ μαζί με το όφελος από το QE- οι τράπεζες προσβλέπουν σε μια βελτίωση των προοπτικών με αφετηρία την απόφαση αυτή της ΕΚΤ που επαναφέρει τους ελληνικούς τίτλους ως collateral στην κύρια χρηματοδοτική λειτουργία του ευρωσυστήματος.

Ο Μάριο Ντράγκι.
Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης είναι άμεση ωφέλεια -το ύψος της εξαρτάται από το αν σε αυτή τη φάση θα μειωθούν τα haircut που επιβάλλονται σε ελληνικούς τίτλους-, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα είναι δυνατή η συμμετοχή στην εξαιρετικά φθηνή χρηματοδότηση από το πρόγραμμα TLTRO2 και σε χρόνο που θα αποφασίσει η ΕΚΤ τη χρήση του QE. H βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης θα επιτρέψει, όπως εκτιμάται, τη μείωση της εξάρτησης από τον ELA κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κρίσιμο για τις τράπεζες είναι να διατηρηθεί μια πορεία προς την κανονικότητα, που έχει ως αφετηρία το waiver και περνά από την εμπέδωση της εμπιστοσύνης που θα επιτρέψει επάνοδο καταθέσεων και άρση των capital controls.
«Εσωτερική» αλλά και εξωτερική εμπιστοσύνη θα δώσουν το στίγμα μιας σταθερής αναπτυξιακής πορείας, η οποία συνδέεται με την ενίσχυση της καταθετικής βάσης και δίνει την ευκαιρία για την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επισημαίνουν οι Έλληνες τραπεζίτες.

Αποκατάσταση εμπιστοσύνης για χαλάρωση capital controls
Με τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα γίνει δυνατή η χαλάρωση των capital controls, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι (στη φωτογραφία) μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Η κατάσταση στην Ελλάδα θα συνεχίσει να σταθεροποιείται, επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ενώ σημείωσε ότι καθοριστική σημασία έχει η νέα νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς θα επιτρέψει στις τράπεζες την καλύτερη διαχείρισή τους.
Τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν εκπληρώθηκαν και η εκταμίευση ολοκληρώθηκε. Όλα είναι ένας συνδυασμός μακροοικονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημιούργησαν και θα συνεχίσουν να δημιουργούν σταθεροποίηση και τους όρους για να αποκατασταθεί η «εσωτερική εμπιστοσύνη» είπε ο κ. Ντράγκι.

Πηγή : link

22
Jun

Πώς το Brexit μπορεί να ταρακουνήσει τις παγκόσμιες αγορές

Πώς το Brexit μπορεί να ταρακουνήσει τις παγκόσμιες αγορές.Αν οι Βρετανοί ψηφίσουν για να φύγει η χώρα τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 23 Ιουνίου, καμιά γωνιά του συμπλέγματος των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών δεν θα μείνει αλώβητη.

Το αόρατο νήμα που συνδέει στοιχεία τόσο διαφορετικά όπως ο χρυσός, τα τραπεζικά αποθέματα, το ιαπωνικό γιεν και τα κρατικά ομόλογα θα τεντωθεί απότομα από ένα Brexit, ένα γεγονός που η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε την Πέμπτη ότι μπορεί να επιφυλάσσει «αρνητικές δευτερογενείς συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία».

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Με τα παγκόσμια επιτόκια και τις αποδόσεις των ομολόγων σε ιστορικό χαμηλό, τις κεντρικές τράπεζες να βλέπουν τα εργαλεία τους κατά της κρίσης να εξαντλούνται, και την μετά το 2008 οικονομική ανάκαμψη να περιορίζεται, το νήμα αυτό θα μπορούσε γρήγορα να σπάσει, με σοβαρές συνέπειες για όλες τις αγορές.

Γιατί, λοιπόν, μπορεί η επιθυμία ενός λαού όπως αυτή εκφραστεί σε ένα δημοψήφισμα να έχει μια τέτοια βαθιά επίδραση στις παγκόσμιες αγορές;

Η απάντηση βρίσκεται στο πόσο διασυνδεδεμένες είναι οι παγκόσμιες αγορές, αλλά και στο συγκεκριμένο timing – ο παγκόσμιος οικονομικός κύκλος αρχίζει να χρονίζει και οι κεντρικές τράπεζες έχουν πολύ λιγότερες επιλογές στη διάθεσή τους μετά από σχεδόν μια δεκαετία έκτακτης στήριξης.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ, ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

Τα παγκόσμια επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό 5.000 ετών, σύμφωνα με την Bank of America, αλλά οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να τα μειώσουν περαιτέρω. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ωθήσουν τα επιτόκια βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος.

Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μειώσουν και τις αποδόσεις των ομολόγων ακόμη περισσότερο, πιέζοντας τις κεντρικές και τις εμπορικές τράπεζες.

Πάνω από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά ομόλογα φέρουν ήδη αρνητική απόδοση, σύμφωνα με την JPMorgan. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι ιαπωνικού, γερμανικού και ελβετικού χρέους πληρώνουν αυτές τις κυβερνήσεις για το προνόμιο να δανείζουν σ’ αυτές, σε ορισμένες περιπτώσεις για έως και 20 έτη.

Είναι πρόθυμοι να δεχτούν ότι δεν θα πάρουν όλα τα χρήματά τους πίσω. Ακόμη πιο βαθιά αρνητικές αποδόσεις θα αυξήσουν αυτές τις απώλειες, διογκώνοντας περαιτέρω τις αμφιβολίες ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι πραγματικά ένα «ασφαλές καταφύγιο».

Όμως, η άμεση οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα μετά από μια ψήφο υπέρ του Brexit πιθανότατα θα είναι τόσο μεγάλη που η ζήτηση για αυτά τα ομόλογα θα αυξηθεί ούτως ή άλλως, ωθώντας τις αποδόσεις ακόμη χαμηλότερα. Οι καμπύλες απόδοσης – η διαφορά μεταξύ του κόστους δανεισμού βραχυπρόθεσμων και πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων – θα δουν την κλίση τους να μειώνεται.

Και είναι εδώ και χρόνια επίπεδες σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, που σημαίνει ότι το premium που οι επενδυτές αναμένουν για τη διατήρηση πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων συρρικνώνεται. Αυτό είναι συχνά ένα δυσοίωνο σημάδι χαμηλού πληθωρισμού ή αποπληθωρισμού, και επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης ή ενδεχομένως ύφεσης.

Αν οι αποδόσεις των «βασικών» ομολόγων μειωθούν, πιθανότατα οι αποδόσεις των χαμηλότερης αξιολόγησης και πιο επικίνδυνων ομολόγων θα αυξηθούν, διευρύνοντας τη διαφορά μεταξύ των δύο. Αυτό θα αυξήσει τη χρηματοδοτική πίεση σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο και σε κυβερνήσεις στην «περιφέρεια» της ζώνης του ευρώ όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ

Οι επίπεδες καμπύλες αποδόσεων είναι άσχημα νέα για τις τράπεζες, οι οποίες βγάζουν χρήματα δανειζόμενες βραχυπρόθεσμα με χαμηλότερο επιτόκιο και δανείζοντας μακροπρόθεσμα με υψηλότερο επιτόκιο. Οι χρηματοπιστωτικές μετοχές έχουν πληγεί σκληρά φέτος, καθώς η μείωση της κλίσης της καμπύλης έχει επιταχυνθεί.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης κινούνται στο μείον 30% φέτος, οι ιαπωνικές τράπεζες στο μείον 35%, οι βρετανικές τράπεζες στο μείον 20%, και οι τράπεζες των ΗΠΑ στο μείον 10%.

Οι τράπεζες, επίσης, πιέζονται από τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων. Η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας χρεώνουν τις τράπεζες για την κατάθεση μετρητών.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς το Brexit μπορεί να ταρακουνήσει τις παγκόσμιες αγορές

22 ΙΟΥΝ. 2016 07:49
Article Image
Δεν θα είναι εύκολο για κανέναν αν οι Βρετανοί ψηφίσουν την αποχώρηση από την Ε.Ε. – Δείτε γιατί

ADVERTISING

Αν οι Βρετανοί ψηφίσουν για να φύγει η χώρα τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 23 Ιουνίου, καμιά γωνιά του συμπλέγματος των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών δεν θα μείνει αλώβητη.

Το αόρατο νήμα που συνδέει στοιχεία τόσο διαφορετικά όπως ο χρυσός, τα τραπεζικά αποθέματα, το ιαπωνικό γιεν και τα κρατικά ομόλογα θα τεντωθεί απότομα από ένα Brexit, ένα γεγονός που η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε την Πέμπτη ότι μπορεί να επιφυλάσσει «αρνητικές δευτερογενείς συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία».

Διαβάστε ακόμα: Φάκελος Brexit: Τα πέντε σενάρια των πρώτων αντιδράσεων

Με τα παγκόσμια επιτόκια και τις αποδόσεις των ομολόγων σε ιστορικό χαμηλό, τις κεντρικές τράπεζες να βλέπουν τα εργαλεία τους κατά της κρίσης να εξαντλούνται, και την μετά το 2008 οικονομική ανάκαμψη να περιορίζεται, το νήμα αυτό θα μπορούσε γρήγορα να σπάσει, με σοβαρές συνέπειες για όλες τις αγορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κάμερον: Ψηφίστε να μείνουμε όχι για τώρα, αλλά για τα παιδιά σας 1
ADVERTISING

Γιατί, λοιπόν, μπορεί η επιθυμία ενός λαού όπως αυτή εκφραστεί σε ένα δημοψήφισμα να έχει μια τέτοια βαθιά επίδραση στις παγκόσμιες αγορές;

Η απάντηση βρίσκεται στο πόσο διασυνδεδεμένες είναι οι παγκόσμιες αγορές, αλλά και στο συγκεκριμένο timing – ο παγκόσμιος οικονομικός κύκλος αρχίζει να χρονίζει και οι κεντρικές τράπεζες έχουν πολύ λιγότερες επιλογές στη διάθεσή τους μετά από σχεδόν μια δεκαετία έκτακτης στήριξης.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ, ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

Τα παγκόσμια επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό 5.000 ετών, σύμφωνα με την Bank of America, αλλά οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να τα μειώσουν περαιτέρω. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ωθήσουν τα επιτόκια βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος.

Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μειώσουν και τις αποδόσεις των ομολόγων ακόμη περισσότερο, πιέζοντας τις κεντρικές και τις εμπορικές τράπεζες.

Πάνω από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά ομόλογα φέρουν ήδη αρνητική απόδοση, σύμφωνα με την JPMorgan. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι ιαπωνικού, γερμανικού και ελβετικού χρέους πληρώνουν αυτές τις κυβερνήσεις για το προνόμιο να δανείζουν σ’ αυτές, σε ορισμένες περιπτώσεις για έως και 20 έτη.

Είναι πρόθυμοι να δεχτούν ότι δεν θα πάρουν όλα τα χρήματά τους πίσω. Ακόμη πιο βαθιά αρνητικές αποδόσεις θα αυξήσουν αυτές τις απώλειες, διογκώνοντας περαιτέρω τις αμφιβολίες ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι πραγματικά ένα «ασφαλές καταφύγιο».

Όμως, η άμεση οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα μετά από μια ψήφο υπέρ του Brexit πιθανότατα θα είναι τόσο μεγάλη που η ζήτηση για αυτά τα ομόλογα θα αυξηθεί ούτως ή άλλως, ωθώντας τις αποδόσεις ακόμη χαμηλότερα. Οι καμπύλες απόδοσης – η διαφορά μεταξύ του κόστους δανεισμού βραχυπρόθεσμων και πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων – θα δουν την κλίση τους να μειώνεται.

Και είναι εδώ και χρόνια επίπεδες σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, που σημαίνει ότι το premium που οι επενδυτές αναμένουν για τη διατήρηση πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων συρρικνώνεται. Αυτό είναι συχνά ένα δυσοίωνο σημάδι χαμηλού πληθωρισμού ή αποπληθωρισμού, και επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης ή ενδεχομένως ύφεσης.

Αν οι αποδόσεις των «βασικών» ομολόγων μειωθούν, πιθανότατα οι αποδόσεις των χαμηλότερης αξιολόγησης και πιο επικίνδυνων ομολόγων θα αυξηθούν, διευρύνοντας τη διαφορά μεταξύ των δύο. Αυτό θα αυξήσει τη χρηματοδοτική πίεση σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο και σε κυβερνήσεις στην «περιφέρεια» της ζώνης του ευρώ όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ

Οι επίπεδες καμπύλες αποδόσεων είναι άσχημα νέα για τις τράπεζες, οι οποίες βγάζουν χρήματα δανειζόμενες βραχυπρόθεσμα με χαμηλότερο επιτόκιο και δανείζοντας μακροπρόθεσμα με υψηλότερο επιτόκιο. Οι χρηματοπιστωτικές μετοχές έχουν πληγεί σκληρά φέτος, καθώς η μείωση της κλίσης της καμπύλης έχει επιταχυνθεί.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης κινούνται στο μείον 30% φέτος, οι ιαπωνικές τράπεζες στο μείον 35%, οι βρετανικές τράπεζες στο μείον 20%, και οι τράπεζες των ΗΠΑ στο μείον 10%.

Οι τράπεζες, επίσης, πιέζονται από τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων. Η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας χρεώνουν τις τράπεζες για την κατάθεση μετρητών.

Διαβάστε ακόμα: Startup Grind Europe: Τι μάθαμε από τη μεγάλη γιορτή των startups

Μπορεί ακόμη και να γίνει φθηνότερο για τις τράπεζες να βάζουν δισεκατομμύρια γιεν, ευρώ ή φράγκα των πελατών τους σε μετρητά σε θησαυροφυλάκια – μια δυνατότητα που εξετάζει η γερμανική Commerzbank.

Όσο για τις κεντρικές τράπεζες, οποιαδήποτε πρωτοβουλία μετακίνησης βαθύτερα προς τον αχαρτογράφητο κόσμο των αρνητικών επιτοκίων θα αναληφθεί απρόθυμα.

Στην περίπτωση της ΕΚΤ, η μείωση των αποδόσεων θα περικόψει περαιτέρω το ποσό των ομολόγων που είναι επιλέξιμα για αγορά στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό θα καταστήσει τον στόχο για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2% πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί, θέτοντας έτσι την αξιοπιστία της υπό αμφισβήτηση.

ΜΕΤΟΧΕΣ

Οι παγκόσμιες μετοχές βρίσκονται στη μεγαλύτερη ανοδική τους τροχιά στην ιστορία, η οποία ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου 2009. Αλλά η Wall Street έφτασε στην κορύφωσή της πάνω από ένα χρόνο πριν, η αύξηση των κερδών έχει υποχωρήσει, και οι εταιρείες διστάζουν να επανεπενδύσουν τους σωρούς-ρεκόρ των μετρητών τους.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά 13% φέτος, η Ιαπωνία βρίσκεται στο μείον 20%, και η Wall Street είναι αμετάβλητη. Θα είναι σε θέση να αντέξουν το πολιτικό, οικονομικό και επενδυτικό σοκ που θα φέρει πιθανότατα ένα Brexit, ειδικά με τη διάθεση ανάληψης κινδύνου να είναι τόσο εύθραυστη;

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Όπως και το 2008, μια ψήφος υπέρ του Brexit θα αυξήσει σχεδόν σίγουρα τη ζήτηση για το κατ’ εξοχήν νόμισμα του παγκόσμιου εμπορίου, των τραπεζών, και των χρηματοπιστωτικών αγορών: το δολάριο.

Η πίστη σε δολάρια σε τράπεζες εκτός ΗΠΑ ανέρχεται σε σχεδόν 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διευθετήσεων, εκ των οποίων τα 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια είναι σε αναδυόμενες αγορές. Ένα ισχυρότερο δολάριο θα αυξήσει το συνολικό βάρος του χρέους για τις εταιρείες αυτές και για πολλές αναδυόμενες αγορές, οι οποίοι θα ήταν αναγκασμένες να εξαντλήσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα για να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη εκροή κεφαλαίων και την πίεση για μείωση των νομισμάτων τους.

Το γιεν Ιαπωνίας, ένα άλλο νόμισμα – ασφαλές καταφύγιο, θα μπορούσε πιθανότατα να αυξηθεί επίσης, ίσως και κατά 14%, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Αυτό δεν θα ήταν ευπρόσδεκτο στο Τόκιο, όπου οι πολιτικοί αγωνίζονται για να «σκοτώσουν» τον αποπληθωρισμό μια για πάντα, να ανατροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό, να αναθερμάνουν την οικονομία και να θεραπεύσουν το τραπεζικό σύστημα. Μια υψηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία θα είναι επιζήμια για όλα αυτά τα μέτωπα.

Πηγή : link[/expander_maker]

22
Jun

Λεπέν:Δημοψήφισμα σαν της Βρετανίας σε κάθε χώρα της ΕΕ

Λεπέν:Δημοψήφισμα σαν της Βρετανίας σε κάθε χώρα της ΕΕ.Η Μαρίν Λεπέν, η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (Front national, FN) καταφέρθηκε εναντίον της «ολοκληρωτικής» Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζοντας την επιθυμία της να διεξαχθεί σε «κάθε χώρα» μέλος της ένα δημοψήφισμα όπως αυτό που θα γίνει μεθαύριο στη Βρετανία για να κριθεί εάν θα παραμείνει η όχι στην ΕΕ.

Η ευρωβουλευτής αυτοπαρουσιάστηκε ως «υπερασπίστρια της ελευθερίας των λαών να ορίζουν το πεπρωμένο τους, να επιλέγουν τους νόμους τους». «Αυτό το οποίο ζητώ είναι (να διεξαχθεί) ένα δημοψήφισμα στη Γαλλία. Κάθε χώρα της ΕΕ θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί με δημοψήφισμα», δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

«Έχουν περάσει 11 χρόνια αφότου οι Γάλλοι κλήθηκαν σε δημοψήφισμα και την τελευταία φορά ο λόγος τους προδόθηκε» από τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, πρόσθεσε η Λεπέν, επαναλαμβάνοντας τη συνεχώς επανερχόμενη καταγγελία του FN που σχετίζεται με το δημοψήφισμα του 2005 για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

«Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα» στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, «η ΕΕ βρίσκεται υπό διάλυση, θραύεται παντού. Μπορεί κανείς να περιμένει τον κατακλυσμό, την έκρηξη, ή να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να οικοδομήσουμε την Ευρώπη των Εθνών, που θα αντικαταστήσει την ολοκληρωτική ΕΕ που γνωρίζουμε σήμερα», συνέχισε η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς. Επέμεινε στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «ολοκληρωτική» διότι «μας έγινε σαφές ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να ακυρώσει τις συνθήκες». Η Λεπέν πρόσθεσε «εάν ήμουν Βρετανίδα, θα ψήφιζα υπέρ του Brexit».

Πηγή : link

22
Jun

Τα σενάρια για την πώληση του Hilton

Τα σενάρια για την πώληση του Hilton.Κλειστά κράτησε τα χαρτιά της κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Ιονικής Ξενοδοχειακής, η διοίκηση της εταιρείας σε ότι αφορά την πορεία της διαδικασίας πώλησης του γνωστού αθηναϊκού ξενοδοχείου Hilton

«Έχει επιδειχτεί σχετικό ενδιαφέρον και αυτή την περίοδο συζητούμε με επενδυτές, ωστόσο είναι νωρίς για να ανακοινώσουμε το παραμικρό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Σπύρος Φιλάρετος.

Σύμφωνα πάντως με πηγές προσκείμενους στο μητρικό τραπεζικό όμιλο της Alpha Bank:

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]• Οι προτάσεις εξαγοράς είναι μεν ενδιαφέρουσες, αλλά το τελικό ύψος τους πολλές φορές διαφοροποιείται στο τέλος ανάλογα με μια σειρά συνοδευτικών όρων.

• Τονίστηκε ότι η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου του 2016 είναι στην πράξη ελαστική και όχι «σιδερένια» για την πώληση του ξενοδοχείου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Alpha Bank δεν θα δεχτεί προτάσεις εξαγοράς που δεν θεωρεί συμφέρουσες, εξ’ αιτίας που περιορισμένου χρονικού περιθωρίου.

• Κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο, εξελίσσονται ελαφρά ανοδικά τόσο το ποσοστό των πληροτήτων του ξενοδοχείου Hilton, όσο και η μέση τιμή του δωματίου. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι σε θέση να επηρεάσει το ύψος του τιμήματος, καθώς η θεώρηση των υποψήφιων επενδυτών είναι μακροπρόθεσμη.

• Δεν σχολιάστηκαν διάφορα σενάρια που ακούστηκαν για τα προσφερόμενα τιμήματα, ούτε για το ελάχιστο ποσό που η διοίκηση της εταιρείας και της Alpha Bank θα έκρινε ως επιθυμητό, ή έστω ως αποδεκτό.

Κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων (απαρτία 98,76% λόγω του πολύ μεγάλου ποσοστού συμμετοχής της Alpha Bank), ο πρόεδρος της Ιονικής Ξενοδοχειακής κ. Παύλος Καρακώστας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

• Στη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων του 2015 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση, παρά την επιδείνωση των συνθηκών κατά το τελευταίο τετράμηνο του έτους (επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων).

• Στον αρνητικό επηρεασμό λόγω της συνεχόμενα αυξημένης προσφοράς καταλυμάτων από ιδιώτες προς μίσθωση σε τουρίστες, χωρίς ειδικό σήμα λειτουργίας και μέσω δικτυακών πυλών.

• Στο ότι το Hilton Αθηνών στα πλαίσια ενός έντονα ανταγωνιστικού περιβάλλοντος κατόρθωσε για άλλη μία χρονιά (2015) να καταγράψει το υψηλότερο ποσοστό πληρότητας δωματίων, τόσο μεταξύ των ξενοδοχείων πολυτελείας, όσο και μεταξύ των ανταγωνιστικών ξενοδοχείων πολυτελείας. Ειδικότερα, η πληρότητα διαμορφώθηκε σε 67% (66,2% το 2014) και του μέσου όρου 65,3% των ξενοδοχείων πολυτελείας και 65,4% των ανταγωνιστικών ξενοδοχείων πολυτελείας.

Τέλος, κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση αποφασίστηκε η μη διανομή μερίσματος.

Πηγή : link[/expander_maker]

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close