fbpx

21/06/2016

21
Jun

Εκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για χάραξη στρατηγικής μετά από Brexit

Εκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για χάραξη στρατηγικής μετά από Brexit.Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συναντηθούν την Τρίτη για να συζητήσουν το πώς θα διασφαλίσουν ότι μια πιθανή βρετανική έξοδος από την ΕΕ, δεν θα εξαλείψει την αβέβαιη οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ πιστεύει πως έχει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τον άμεσο αντίκτυπο ενός Brexit και της αναταραχής που θα ακολουθήσει στην παγκόσμια αγορά.

Η πραγματική ανησυχία της είναι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα: ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, η μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση του μπλοκ από την ίδρυσή του πριν από 60 χρόνια, όχι μόνο θα εξαλείψει οποιαδήποτε διάθεση για περαιτέρω ολοκλήρωση της ευρωζώνης, αλλά θα μπορούσε να απελευθερώσει τις πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν στον κατακερματισμό της ΕΕ.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]«Το να χάσουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία (στην ΕΕ), φαίνεται σχεδόν σίγουρο ότι θα εντείνει τις αντιδράσεις στην ευρωζώνη που έχουμε δει σε περίπου έξι χώρες (…) Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προσεγγίσουμε το Brexit, εκτός από κρίση πρώτου βαθμού για την ΕΕ», τόνισε ο Robert Shapiro, πρόεδρος της Sonecon, αμερικανικής συμβουλευτικής εταιρίας σε θέματα δημόσιας τάξης. «Οποιοσδήποτε πιστεύει ότι το Brexit αντανακλά ένα μικρό εμπόδιο, δεν κατανοεί την πολιτική και την οικονομία. Δεν είναι ένα μικρό εμπόδιο, είναι κάτι εντελώς καινούριο».

Η ΕΚΤ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά τη διάρκεια της χειρότερης περιόδου της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αναταραχής, προκειμένου να παγιώσουν ένα δίκτυο γραμμών ανταλλαγής (swap lines), στο πλαίσιο του οποίου το νόμισμά τους είναι διαθέσιμο σε τράπεζες ανεξαρτήτως συνόρων και ζωνών ώρας. Έπειτα από χρόνια διαχείρισης κρίσης και συζητήσεων μεταξύ επιβλεπόντων της ΕΚΤ και των μεγαλύτερων τραπεζών της περιοχής, οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι υπάρχει η υποδομή για να αντιμετωπιστούν τυχόν ελλείψεις στη ρευστότητα ευρώ.

Η ΕΚΤ έχει μια γραμμή ανταλλαγής με την Τράπεζα της Αγγλίας, που προσφέρει στις βρετανικές τράπεζες πρόσβαση σε ευρώ, καθώς και μια μακρόχρονη δέσμευση να παρέχει απεριόριστα ποσά σε ευρώ σε τράπεζες μέσα στην περιοχή του κοινού νομίσματος –αρκεί τα ιδρύματα να έχουν εξασφαλίσεις για τα δάνεια.

H EKT μπορεί να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από τους έξι κορυφαίους αξιωματούχους του εκτελεστικού της συμβουλίου και τους επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών της περιοχής και να δηλώσει ότι θα επαναλάβει τις δημοπρασίες μετρητού της κεντρικής τράπεζας που ήδη εφαρμόζονται.

Μια κατάρρευση της εμπιστοσύνης δεν βρίσκεται στο βασικό σενάριο των αξιωματούχων και ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, έχει τονίσει ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να απελευθερώσει περισσότερη τόνωση αν τα κόστη δανεισμού για τις κυβερνήσεις και τους πολίτες της περιοχής εκτοξευτούν απροσδόκητα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία του κ. Ντράγκι, ο οποίος θα εξηγήσει το σκεπτικό του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη, είναι ότι μια βρετανική έξοδος θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον ευρωσκεπτικισμό σε όλη την ήπειρο, καθιστώντας δυσκολότερη τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική ολοκλήρωση, που είναι απαραίτητη για να γίνει το ευρώ πιο βιώσιμο.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι διχασμένοι ως προς το πώς να προχωρήσουν. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, έχει πει ότι θα είναι «τρελό» να απαντήσουμε στη βρετανική έξοδο με βαθύτερη ενοποίηση.

Φόβοι για την μελλοντική συνοχή της ευρωζώνης, έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατοί στην περιφέρειά του.

«(Στη θέση του κ. Ντράγκι), θα προετοίμαζα μια σειρά μέτρων που θα στήριζαν μια δέσμευση για σταθερότητα των αγορών κυβερνητικού χρέους στην Ιταλία και την Ισπανία», σχολίασε ο κ. Shapiro.

Τη στιγμή που η ζήτηση για στοιχεία ενεργητικού-καταφύγια οδήγησε το γερμανικό επιτόκιο δανεισμού σε νέο χαμηλό την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε sell-off στις αγορές χρέους και μετοχών στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, καθώς οι πιθανότητες του Brexit αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Το premium που απαίτησαν οι επενδυτές για να διατηρήσουν περιφερειακά ομόλογα αντί για πιο ασφαλή γερμανικά χρεόγραφα, άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδά του από το Φεβρουάριο, διορθώνοντας ένα ράλι που προήλθε από την επιθετική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αντιπαλέψει τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού μέσω του προγράμματος Απευθείας Νομισματικών Συναλλαγών (OMT), στο πλαίσιο του οποίου μπορεί να αγοράσει κυβερνητικό χρέος – θεωρητικά σε απεριόριστα ποσά.

Ο κ. Ντράγκι υπονόησε επίσης ότι η ΕΚΤ θα δράσει ενάντια μιας λιγότερο δραματικής, «αδικαιολόγητης» αύξησης στα κόστη δανεισμού, επεκτείνοντας το πακέτο της ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτή τη στιγμή, η κεντρική τράπεζα αγοράζει κάθε μήνα ομόλογα, κατά κύριο λόγο κυβερνητικά, αξίας 80 δισ. ευρώ. Σκοπεύει να συνεχίσει τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο του 2017, προκειμένου να πιέσει τον πληθωρισμό προς τα πάνω και πιο κοντά στο στόχο της για μόλις κάτω του 2%.

Ωστόσο, εκφράζονται ανησυχίες ότι η ποσοτική χαλάρωση δε θα δώσει λύση στην αβεβαιότητα που θα προκαλέσει η πολιτική ανασφάλεια. Με μια έλλειψη διαύγειας σχετικά με το πώς θα είναι η ΕΕ σε κάποια χρόνια από τώρα, η εμπιστοσύνη θα μπορούσε να εξαφανιστεί ανεξάρτητα από το τι κάνει η κεντρική τράπεζα.

«Οι αγορές μπορούν να λειτουργήσουν με δύο τρόπους. Αν οι επενδυτές αρχίσουν να πιστεύουν ότι υπάρχει λιγότερη αφοσίωση στην ΕΕ, τότε δεν μπορεί να αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τα πάντα», ανέφερε ο Laurence Boone, ανώτατος οικονομολόγος στην AXA. «Αν υπάρξει μια αντίληψη αδυναμίας, οι αγορές θα χρειαστούν μια πολιτική δήλωση από τη Γερμανία και τη Γαλλία πως είναι αποφασισμένες να κάνουν κάτι».

Πηγή : link[/expander_maker]

21
Jun

ECB to Consider Giving Greek Banks Access to Cheap Funding-Draghi

ECB to Consider Giving Greek Banks Access to Cheap Funding-Draghi.The European Central Bank will consider restoring Greek banks’ access to its cheap funding operations, ECB President Mario Draghi told the European Parliament’s economy committee on Tuesday.

Sources with direct knowledge of the matter told Reuters earlier that a decision could come as soon as Wednesday, at the ECB’s next Governing Council meeting, allowing banks to come off an expensive emergency lifeline after more than a year.

Greek banks lost their access to the ECB’s cheap funding mechanism early last year when Athens came to the brink of being ejected from the euro zone. Regaining the funding would be a big step in normalising an economy still weighed down by capital controls and adjustments related to its bailout.

Draghi added, however, that Greece would have to meet further conditions before it could take part in the central bank’s purchase of 80 billion euros (61.38 billion pound) per month worth of assets, mostly government bonds.

Source : link

21
Jun

Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα εξετάσει την αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών σε φθηνή χρηματοδότηση

Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα εξετάσει την αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών σε φθηνή χρηματοδότηση.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει την αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότησή της πολύ σύντομα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγές ενημερωμένες για το θέμα αυτό είπαν νωρίτερα σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί αύριο, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δίνοντας στις ελληνικές τράπεζες τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξανά φθηνή χρηματοδότηση έπειτα από έναν χρόνο και πλέον. Η ανάκτηση της πρόσβασης θα ήταν, σχολιάζει το Ρόιτερς, ένα μεγάλο βήμα προς την εξομάλυνση για μια οικονομία που βαραίνουν οι έλεγχοι κεφαλαίων και οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της. Ο Ντράγκι πρόσθεσε πάντως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει περαιτέρω όρους πριν να είναι σε θέση να συμπεριληφθεί στις αγορές αξιογράφων ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μηναία βάση, κυρίως κρατικών ομολόγων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

21
Jun

Έγγραφη ανωμοτί κατάθεση υπέβαλε ο Βγενόπουλος

Έγγραφη ανωμοτί κατάθεση υπέβαλε ο Βγενόπουλος.Στο δικαστικό συγκρότημα της πρώην σχολής Ευελπίδων βρέθηκε σήμερα (Τρίτη) το μεσημέρι ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος, προκειμένου να καταθέσει ενώπιον της 10ης ειδικής ανακρίτριας για σκέλος της υπόθεσης της Λαϊκής Τράπεζας, στο πλαίσιο δικαστικής  συνδρομής των κυπριακών αρχών.

Στο ανακριτικό γραφείο βρίσκονταν και οι Κύπριοι ανακριτές που ήρθαν στην Ελλάδα, προκειμένου να λάβουν την κατάθεση Βγενόπουλου, καθώς στη Μεγαλόνησο θεωρείται ύποπτος στην υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας. Ο επιχειρηματίας υπέβαλε έγγραφη ανωμοτί κατάθεση στη δικαστική λειτουργό και αποχώρησε.

Κατά την έξοδο του, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, επικαλέστηκε το δεδικασμένο, καθώς είπε ότι η υπόθεση έχει κριθεί ήδη από την ελληνική Δικαιοσύνη και έχει αρχειοθετηθεί, επαναλαμβάνοντας: «Άνθρακες ο θησαυρός».

Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας είπε:

Σε αντίθεση με όσα είχαν γραφτεί σε μερίδα Τύπου, κλήθηκα να δώσω μια κατάθεση, όχι για καμιά σοβαρή υπόθεση, αλλά για το περιεχόμενο ενημερωτικών δελτίων της Λαϊκής Τράπεζας -συνδυασμό στοιχείων σε ενημερωτικά στοιχεία- του 2009 και του 2010. Η υπόθεση αυτή έχει ήδη κριθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη και υπάρχει δεδικασμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για μια ακόμα φορά “άνθρακες ο θησαυρός”. Έχουμε ζητήσει υποθέσεις που είναι αρμοδιότητας της ελληνικής Δικαιοσύνης, να κριθούν εδώ. Μας φαίνεται πολύ περίεργο ότι η Κύπρος θέλει να κάνει τις δικές της διαδικασίες αλλά συμπτωματικά πληροφορήθηκα ότι η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί στην Ελλάδα.

Πηγή : link

21
Jun

Κυβέρνηση: Τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται

Κυβέρνηση: Τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται.Αναφορικά με διαρροές που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα σχετικά με την φημολογούμενη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ενδεχόμενη ύπαρξη καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

1. Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμά της αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Αφορά συμβάσεις μεγάλων δημοσίων έργων των προηγούμενων τεσσάρων προγραμματικών περιόδων.

2. Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθούν το θέμα και θα προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με τις υπό έρευνα συμβάσεις.

3. Ως εκ τούτου, τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Πηγή : link

21
Jun

Σπόντα Γιούνκερ κατά Σόιμπλε: «Ανόητοι όσοι ήθελαν Grexit»

Σπόντα Γιούνκερ κατά Σόιμπλε: «Ανόητοι όσοι ήθελαν Grexit».Λίγες ώρες μετά και τα τελευταία επιθετικά δημοσιεύματα του γερμανικού «Spiegel» εναντίον του, ο πρόεδρος της Κομισιόν πήρε τη ρεβάνς από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ανόητη επιθυμία όσων ήθελαν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπερθεμάτισε, προσθέτοντας παράλληλα ότι η «Ευρώπη δεν μπορεί να είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα» και ότι ο ίδιος προσωπικά «δεν ήταν ποτέ σύμφωνος με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

 

Πηγή:link

21
Jun

Σόιμπλε: Η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει

Σόιμπλε: Η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει.Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει, ανεξάρτητα της έκβασης του βρετανικού δημοψηφίσματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε “καλό φεγγάρι”» συνέχισε ο Γερμανός υπουργός, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο, στο Βερολίνο.

Παράλληλα, ευχήθηκε η Βρετανία να παραμείνει στην Ε.Ε., αν και σε κάθε περίπτωση – πρόσθεσε – «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε, όπως πριν».

«Η Βρετανία αποτελεί μία σημαντική αγορά για τη γερμανική οικονομία και το Brexit θα προκαλέσει σημαντική ζημιά» πρόσθεσε, καταλήγοντας.

Πηγή:link

21
Jun

Εκτακτο «Plan B» για τη διάσωση της Μαρινόπουλος

Εκτακτο «Plan B» για τη διάσωση της Μαρινόπουλος.Τα δεδομένα πάνω στα οποία στηρίχθηκε η αρχική συμφωνία μεταξύ Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη έχουν ανατραπεί από τις πραγματικές εξελίξεις, πριν ακόμη προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναφέρουν απολύτως έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr.

Για τον λόγο αυτόν, υπογραμμίζουν, διεξάγονται ήδη πυρετώδεις προσπάθειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η διάσωση της εταιρίας που απασχολεί περίπου 12.000 εργαζομένους κι έχει ανοίγματα στην αγορά που υπολογίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, (καθώς δεν υπάρχουν τελευταίοι δημοσιευμένοι ισολογισμοί), σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, μέσω και της ένταξής της σε επίσημο καθεστώς εξυγίανσης και προστασίας από τους πιστωτές.

Ειδικότερα, προμηθευτές της Μαρινόπουλος σημειώνουν στο Euro2day.gr ότι ενώ μετά την ανακοίνωση του deal με τη Σκλαβενίτης και το νέο δάνειο των τραπεζών προς τη Μαρινόπουλος, έλαβαν την πρώτη δόσηέναντι των οφειλόμενων (που φαίνεται ότι για αρκετούς ήταν της τάξεως του 20%), στη συνέχεια είτε έλαβαν μικρότερα ποσά από ό,τι είχε συμφωνηθεί, είτε δεν έλαβαν τίποτε κι ανησυχούν σφόδρα για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Σημειώνεται ότι τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπεγράφησαν με τους πιστωτές προέβλεπαν την καταβολή μιας σημαντικής πρώτης δόσης «έναντι» κι εν συνεχεία τμηματικές καταβολές της προϋπάρχουσας οφειλής, σε συνδυασμό με την παραλαβή νέων προμηθειών επί πιστώσει, ώστε να «σβήσει» σταδιακά το υπόλοιπο.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Ωστόσο, η ζήτηση δεν ανέκαμψε και οι καταναλωτές δεν επέστρεψαν στα καταστήματα με τους ρυθμούς που προβλεπόταν, τινάζοντας στον αέρα τους σχεδιασμούς, αφού οι αναθεωρημένες προβλέψεις για τον κύκλο εργασιών έχουν κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ενώ τα «ανοίγματα» είναι δυσθεώρητα και οι λειτουργικές ζημίες μεγάλες.

Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι στο μεταξύ οι διαταγές πληρωμής «έρχονται βροχή». Είναι χαρακτηριστικό ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής, η γνωστή δικηγορική εταιρία Ν. Αγαπηνός ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο της συνεχούς επιτυχούς δραστηριοποίησής της εισέπραξε σήμερα, με διαδικασία αναγκαστικής εκτελέσεως, ένα σημαντικό τμήμα της απαιτήσεως του εντολέα μας ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΑΕΒΕ από τη ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ. Στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Εκτέλεσης διαπιστώθηκε ότι παρά την επικαλούμενη έλλειψη ρευστότητας από τη ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, σε καθεστώς πίεσης ανευρίσκει τα κεφάλαια για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της».

Σημειώνεται ότι η ΦΛΩΡΙΔΗΣ είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις στον χώρο του εμπορίου και της επεξεργασίας κρέατος και ένας από τους πλέον σημαντικούς και μακροχρόνιους προμηθευτές της Μαρινόπουλος, όπως επισημαίνουν γνώστες της αγοράς.

Αδιασταύρωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αντίστοιχες κινήσεις αναγκαστικής εκτέλεσης προχώρησαν και άλλες εταιρίες, μεταξύ αυτών και η εταιρία Καρυπίδης στη Βόρειο Ελλάδα, η οποία προ καιρού εξαγόρασε την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης και φέρεται να έχει σημαντικές απαιτήσεις από τη Μαρινόπουλος.

Από την πλευρά της τελευταίας, η θέση, όπως διατυπώθηκε στο τέλος της εβδομάδας στο Euro2day.gr, είναι ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης έχει πράγματι επηρεαστεί από τη μειωμένη προσέλευση καταναλωτών, δημιουργώντας προβλήματα στη «ροή» των πωλήσεων και κατά συνέπεια των αποπληρωμών προς προμηθευτές.

Παρότι η πλευρά της εταιρίας εμφανίζεται μάλλον καθησυχαστική, αφενός παραδεχόμενη την ύπαρξη απρόοπτων εξελίξεων και καθυστερήσεων, κι αφετέρου τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον των δύο πλευρών για τη συμφωνία παραμένει, η ανησυχία στην αγορά κορυφώνεται.

«H άσκηση ήταν δύσκολη από την αρχή», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος από τον χώρο του μεγάλου λιανικού εμπορίου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, «και τώρα μάλλον περνά στη σφαίρα του αδύνατου, οπότε θα πρέπει να υπάρξουν πιο ριζικές λύσεις και μάλιστα άμεσα. Σε άλλη περίπτωση, λόγω του μεγέθους των οφειλών, της πληθώρας προμηθευτών και πιστωτών, αλλά και του αριθμού των εργαζομένων, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, κι όχι μόνο για το λιανεμπόριο».

Προσώρας οι τράπεζες που στήριξαν τη συμφωνία με τον Σκλαβενίτη κρατούν επισήμως «σιγή ασυρμάτου», σχολιάζοντας απλώς ότι πράγματι «υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες» στην υλοποίηση του deal με τη Σκλαβενίτης, όπως είχε σχεδιαστεί και ανακοινωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σκλαβενίτης θα επένδυε σε κοινή εταιρία με τη Μαρινόπουλος, στην οποία θα περνούσαν τα 33 μεγάλα καταστήματα της δεύτερης (κι ένα μέρος των οφειλών), ενώ η ίδια η Μαρινόπουλος, έχοντας ενισχυθεί κεφαλαιακά από το νέο τραπεζικό δάνειο, θα συνέχιζε να λειτουργεί τα υπόλοιπα καταστήματα, τακτοποιώντας σταδιακά τις οφειλές τους, χωρίς ονομαστικό κούρεμα των πιστωτών.

Ωστόσο, έγκυρες πηγές από τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό χώρο, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, υπογραμμίζουν ότι η αλλαγή του αρχικού σχεδίου είναι επιβεβλημένη κι ότι ήδη γίνονται ταχύτατες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με μεγάλους πιστωτές, προκειμένου να βρεθούν λύσεις με ευρύτερη συναίνεση και με όρους που μπορεί να είναι δυσμενέστεροι από τους προηγούμενους για τους υφιστάμενους πιστωτές της Μαρινόπουλος, αλλά θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος και μεγάλο μέρος των απαιτήσεών τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πολύ σύντομα, ενδεχομένως μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα πρέπει πλέον να αναμένεται η αίτηση ένταξης της εταιρίας σε κάποιο άρθρο εξυγίανσης (όπως το 99 και το 106 Β), ώστε να υπάρξει προστασία από τους πιστωτές και να παραμείνει εν λειτουργία η Μαρινόπουλος, προκειμένου να βρεθεί «στρατηγικός επενδυτής», ο οποίος θα αναλάβει πλέον τον έλεγχο όλης της εταιρίας και των καταστημάτων της ανά την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν άλλες πηγές, διεξάγονται και επαφές με τη Σκλαβενίτης, χωρίς όμως να θεωρείται δεδομένο ότι τελικώς θα ευοδωθούν, καθώς το μέγεθος του εγχειρήματος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το deal μεταξύ Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη, που είχε ανακοινωθεί προ μηνών.

 

Πηγή:link[/expander_maker]

21
Jun

Λήστεψαν χρηματαποστολή στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

Λήστεψαν χρηματαποστολή στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.Ληστεία σημειώθηκε, νωρίς σήμερα το πρωί, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Ειδικότερα, στις 07:30, δύο άγνωστα άτομα, με την απειλή όπλου και βαριοπούλας, απέσπασαν από υπάλληλο χρηματαποστολής βαλιτσάκι με χρήματα, με τα οποία επρόκειτο να εφοδιάσει μηχάνημα ΑΤΜ.

Αμέσως μετά οι δύο δράστες τράπηκαν σε φυγή, ενώ η αστυνομία διενεγεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

21
Jun

Η λογοκλοπή και οι «από μηχανής» λύσεις

Η λογοκλοπή και οι «από μηχανής» λύσεις.Στη σημερινή εποχή, όπου η δημοσιογραφία δοκιμάζεται από την πρόκληση της υπερπαραγωγής για να καλυφθεί όλο και μεγαλύτερος χώρος στις άπειρες διανομές περιεχομένου, η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, αποτελεί καθημερινή πρακτική σε πολλά Μέσα.

Αυτού του τύπου οι πρακτικές ευνοήθηκαν από το web, όταν τα Μέσα μπορούσαν να προσεγγίσουν πρωτότυπο υλικό από πηγές και μάλιστα σε συμβατή μορφή λόγω της τεχνολογίας.

Η δημοσιογραφία της λογοκλοπής χρησιμοποιεί μέρη ή το σύνολο έργου τρίτων, τα οποία μετά την ενσωμάτωσή τους σε ένα περιεχόμενο, ενδύονται μια αυθεντικότητα στη δημιουργία ύλης από το Μέσο που το δημοσιεύει.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Η παραγωγή τμήματος κειμένου, ρεπορτάζ, φωτογραφίας, ήχου και βίντεο έχει αυξηθεί με γεωμετρικό ρυθμό προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των διαφόρων Μέσων και διανομών που πολλαπλασιάζονται μέρα τη μέρα.

Πρόκειται για μια κατάσταση που ο βασικός αλγόριθμος έχει την τάση να πιέζει για όλο και περισσότερο περιεχόμενο, σε όλο και περισσότερο χώρο.

Ο δημοσιογράφος παράγει αναγκαστικά περισσότερο για να ταΐζει την οθόνη είτε της τηλεόρασης, είτε του υπολογιστή. Τα Μέσα έχουν την ανάγκη να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό και οι εκδοτικοί όμιλοι, επικαλούμενοι το αίτημα του κοινού, επιχειρούν να ικανοποιήσουν πολλές συνθήκες ταυτόχρονα. Από τη μια πλευρά να δεσμεύσουν κοινό σε μια αυξημένη ροή πληροφοριών και από την άλλη να προσελκύσουν διαφήμιση κεφαλαιοποιώντας την ικανοποίηση του κοινού.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, έρχεται η Πολιτεία να βάλει κάποιους κανόνες. Το Μητρώο ενημερωτικών news sites είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση να υπάρξει κανονιστικό πλαίσιο για να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός και να προστατευτούν κεφάλαια και θέσεις εργασίας.

Το μέγα ζητούμενο δεν είναι η κρατική διαφήμιση, ούτε η πρόσβαση των ιδιωτικών web based Μέσων σε Αρχεία, αλλά οι αντικειμενικές προδιαγραφές για τον ορισμό ενός online medium. Ωστόσο, η κρατική πρωτοβουλία δεν τολμά ιδιαιτέρως να αλλάξει το οικοσύστημα, ενώ τα περί θεραπείας της λογοκλοπής μέσα από ένα δημόσιο app μάλλον δεν αντέχει ως κεντρικό κίνητρο. Για παράδειγμα, εάν εντοπίσει το application τη λογοκλοπή θα ορίσει και τις ποινές εκπροσωπώντας το ιδιωτικό πνευματικό κεφάλαιο; Σαφώς, κάτι παραπάνω θα ξέρουν στα δυτικά newmedia που ορίζουν στους όρους χρήσης των ιστοτόπων τους το πόσο κοστίζει στον λογοκλόπο η κακή χρήση της ύλης τους…

Οι τρεις μορφές της αμαρτίας

Ο όρος λογοκλοπή (plagiarism-1601 Ben Jonson) χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την οικειοποίηση, δηλαδή τη χρήση ή την παράφραση του λόγου και της σκέψης ενός άλλου πνευματικού δημιουργού χωρίς την έγκριση του δεύτερου ή και την αναφορά της πηγής.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Νικ Ντέιβις στο βιβλίο του Flat Earth News (2008), ανέφερε ότι το 80% του περιεχομένου στον βρετανικό Τύπο δεν ήταν πρωτογενής δημοσιογραφική ύλη καθώς προερχόταν από Δελτία Τύπου, Πρακτορεία και άλλες πηγές. Μάλιστα εισήγαγε τον όρο churnalizm που σήμαινε ακριβώς αυτή τη δημοσιογραφική πρακτική.

Στα πλαίσια της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας συναντάται και η παράφραση όταν ο σκοπός είναι να κρύψει ο λογοκλόπος την πράξη του. Η ανασύνταξη όμως στοχεύει στο να αλλοιώσει ουσιαστικά τα αποδεικτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι χωρίς δικό του ρεπορτάζ, οικειοποιείται την πνευματική εργασία συναδέλφου του.

Στον κόσμο και στην Ελλάδα

Εσχάτως, οι εκδότες, στην Ευρώπη κυρίως, αντιδρούν έντονα στην λειτουργία των μηχανών αναζήτησης και των social media που εμφανίζονται να συνδέουν την αναδιανομή περιεχομένου από τις ίδιες με την εμπορική του αξιοποίηση. Οι περιπτώσεις είναι πολλές αλλά ξεχωρίζουν αυτές των google και facebook. Ενώ δεν συνδέεται άμεσα η μελέτη περίπτωσης με την λογοκλοπή, εντούτοις, οι παραπάνω αλγόριθμοι χρηματοποιούν προς όφελός τους το περιεχόμενο που παράγουν οι publishers και συνεπώς αξιοποιούν οικονομικά μια ξένη πνευματική ιδιοκτησία.

Στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός περιπτώσεων λογοκλοπής και μάλιστα από μεγάλα Μέσα και πολύ γνωστούς δημοσιογράφους που έχτισαν την καριέρα τους με τη χρήση πνευματικού έργου άλλων δημιουργών.

Στην Ελλάδα, αντιστοίχως το φαινόμενο έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια χωρίς ωστόσο να έχει αντιμετωπιστεί αν και οι αφορμές είναι πάρα πολλές. Συχνά πάντως τα σωματεία των δημοσιογράφων ασχολούνται με καταγγελίες αυτού του τύπου, ενώ και τα Μέσα συχνότερα από ότι στο παρελθόν προσφεύγουν εναντίον των ανταγωνιστών τους για αυτές τις αθέμιτες πρακτικές.

Η βασικότερη προβληματική στην Ελλάδα έχει τρεις διαστάσεις: 1) Τη χρήση χωρίς συνδρομή των υπηρεσιών ενημέρωσης από το ΑΠΕ, 2) τη χρήση περιεχομένου από το web και 3) την αναπαραγωγή Δελτίων Τύπου, ή μέρους αυτών.

Ειδικότερα:

1) Πολλά Μέσα ενώ δεν είναι συνδρομητές του ΑΠΕ δημοσιεύουν ειδήσεις του Πρακτορείου αποκρύπτοντας ακόμη και την πηγή.

2) Τα Μέσα που διανέμονται κυρίως στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν συχνά φωτογραφίες και κείμενα από άλλα Μέσα ή από τους συναθροιστές (aggregators) και τα αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης (SERPs).

3) Γενικευμένη είναι και η χρήση αποσπασμάτων ή και του συνόλου του κειμένου Δελτίων Τύπου, υπό την κάλυψη μιας παράφρασης.

Τα φαινόμενα αυτά, μολονότι εξηγούνται εν μέρει από την πίεση αύξησης της παραγωγικότητας των δημοσιογράφων, δυστυχώς είναι ανεκτά από το οικοσύστημα της επικοινωνίας ως εργασιακή πρακτική.

Εκλαμβάνονται μάλιστα από το κοινό, λόγω της τεχνικής της επανάληψης, ως τεκμηριωτικά της εγκυρότητας.

Ωστόσο, όχι μόνον το πρόβλημα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα της ενημέρωσης, αλλά και μεταλλάσσει τις εργασιακές σχέσεις των δημοσιογράφων οι οποίοι δέχονται πιέσεις να υιοθετήσουν αυτές τις κακές πρακτικές και οδηγίες από τους υπευθύνους στις αίθουσες σύνταξης, για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους.

Υπολογίζεται ότι, ανά μονάδα, στον ιδιωτικό Τύπο, ο δημοσιογράφος έχει κάθε 20 λεπτά την υποχρέωση να κάνει μία ανάρτηση στο web. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει αντικειμενική εξήγηση για το πώς ερευνά, συντάσσει και αναρτά 30 με 40 ειδήσεις την ημέρα.

Τι συνιστά λογοκλοπή (www.plagiarism.org)

• Χρήση της δουλειάς κάποιου άλλου, ως πνευματική εργασία του συντάκτη

• Αντιγραφή λέξεων ή ιδεών τρίτων, χωρίς να δοθεί συγκατάθεση

• Παράληψη να τεθεί σε εισαγωγικά ένα απόσπασμα

• Επιτηδευμένα λαθεμένες αναφορές και πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του περιεχομένου

• Η παράφραση ή η αλλαγή της δομής σύνταξης χωρίς συγκατάθεση του αρχικού δημιουργού

• Υπερβολική χρήση μέρους έργου άλλου πνευματικού δημιουργού ακόμη και αν έχει δοθεί συγκατάθεση ή γίνεται ορθή αναφορά πηγής.

Στους Κώδικες ηθικής και δεοντολογίας, παντού στον κόσμο, η λογοκλοπή αποτελεί ένα από τα βασικότερα δημοσιογραφικά αμαρτήματα.

Η τιμωρία είναι σταθερά ασυνεπής και το μόνο που εκλαμβάνεται ως επίπτωση για τον δημοσιογράφο και το Μέσο είναι η μεγάλη αύξηση των διορθώσεων και της έκφρασης συγγνώμης από τη σύνταξη ειδήσεων.

Μπορεί να εντοπιστεί με αυτοματισμούς η λογοκλοπή;

Στο διαδίκτυο μπορεί σήμερα να βρει κανείς δεκάδες online free εφαρμογές για την λογοκλοπή του περιεχομένου του. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η μηχανή και ο αλγόριθμός της είναι αποδεδειγμένα ηλίθιος χωρίς την παρέμβαση του moderator. Του εξειδικευμένου ανθρώπου που θα ερευνήσει εάν πρόκειται για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και σε τι βαθμό.

Ένα παράδειγμα μπορεί να πείσει τον καθένα για το παραπάνω. Εάν ένα δημοσίευμα εμφανίζεται να έχει αναπαραχθεί στο σύνολό του ή μέρος αυτού από άλλα web based ΜΜΕ, πρώτα από όλα θα πρέπει να διερευνηθεί εάν πρόκειται για επίκληση κειμένου που προκύπτει από φράση επίσημης πηγής, δελτίο Τύπου ή το ΑΠΕ. Εάν δηλαδή όλα τα δημοσιεύματα που φέρονται να σχετίζονται με αυτή την απαράδεκτη πρακτική, είναι προϊόντα λογοκλοπής ή αποτέλεσμα επανάληψης αυτούσιας φράσης ή περιεχομένου από επίσημη Πηγή, Δελτίο Τύπου ή το ΑΠΕ.

Ο εξειδικευμένος δημοσιογράφος που αναλαμβάνει να εξετάσει την περίπτωση, θα ερευνήσει εάν το κοινό στοιχείο που εντόπισε η μηχανή είναι μια αυτούσια δήλωση ενός εκπροσώπου φορέα, ή η αναδημοσίευση χωρίς ανασύνταξη ενός τηλεγραφήματος ενός πρακτορείου.

Στην περίπτωση αναδημοσίευσης μέρους ή όλου ενός κειμένου δελτίου Τύπου ή τηλεγραφήματος του ΑΠΕ, προφανώς δεν αναφερόμαστε στην κλασσική περίπτωση της λογοκλοπής, αλλά σε αυτό που αναφερόταν από τον Νικ Ντέιβις.

Όταν όμως το αρχικό κείμενο έχει αναπαραχθεί χωρίς να εντοπίζεται καμία από τις παραπάνω «ελαφρυντικές» περιπτώσεις στην εξέταση από τη μηχανή και τον διαχειριστή των αποτελεσμάτων της, τότε σαφώς μιλάμε για κλοπή περιεχομένου και άρα κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Το θέμα πάντα είναι ότι ο διαχειριστής και μόνον, είναι σε θέση να αποφανθεί εάν εμπίπτει στην περίπτωση της λογοκλοπής ακόμη και η ανασύνταξη ενός κειμένου από άλλο Μέσο, καθώς συχνά συναντά κανείς και αυτή την κεκαλυμμένη λογοκλοπή.

Ποιος έχει την ευθύνη για την αντιμετώπιση του φαινομένου;

Σε όλες τις οργανωμένες δυτικές κοινωνίες υπάρχουν νόμοι πλαίσια για τα πνευματικά δικαιώματα. Από το σημείο αυτό και μετά, οι ενδιαφερόμενοι (συνήθως εταιρείες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων) οργανώνουν την προστασία της πνευματικής τους ιδιοκτησίας. Εντοπίζουν την κλοπή και εκκινούν τις νομικές διαδικασίες.

Εκείνο που δεν υπάρχει είναι να ασχολείται η Πολιτεία ή άλλη υπέρτατη Δημόσια Αρχή, με εφαρμογές και αυτοματισμούς για τους ευνόητους λόγους. Δεν είναι ευθύνη τους και κυρίως δεν μπορεί να επιδιώκουν να διαθέσουν δημόσιους πόρους για να εντοπίσουν τη λογοκλοπή (γενικώς τη χρήση υλικού που συνδέεται με πνευματική ιδιοκτησία) για να ωφελήσουν ιδιωτικές εταιρείες…

Αυτό, μέσες άκρες, μπορεί να συμβαίνει στις σκοτεινές διηπειρωτικές συμφωνίες εμπορίου όπου το πνευματικό κεφάλαιο και η πατέντα αποκτούν αυστηρά θεσμικά πλαίσια έναντι οποιασδήποτε και σε οποιοδήποτε βαθμό, απαλλοτρίωσής τους. Στις συμφωνίες αυτές όμως, δεν αναφέρεται ότι η TTIP ή η TPP θα δημιουργήσουν εφαρμογή που θα εντοπίζει την «παρανομία» διότι αυτό θα ήταν κάτι εντελώς ακραίο να ειπωθεί. Άλλωστε, οι αυτοκρατορίες που επέβαλαν αυτές τις συμφωνίες δεν έχουν ανάγκη από το να διαφημίζουν ότι διαθέτουν (που διαθέτουν!) τέτοια εργαλεία.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαίο και θεμιτό να γίνει χρήση των σύγχρονων εφαρμογών από όποιον έχει συμφέρον για να το προστατεύσει. Αυτό όμως είναι στοιχείο της έννοιας της αυτορρύθμισης μιας αγοράς. Όταν όλοι σέβονται και προστατεύουν τα δικαιώματά τους (είτε ενεργώντας συλλογικά, είτε ατομικά), τότε έχουν ανάγκη από έναν νόμο πλαίσιο που θα μεταρρυθμίζει τη λειτουργία στις αγορές πνευματικού κεφαλαίου. Παράδειγμα ακριβές είναι τα αυστηρά δεσμευτικά πλαίσια για την ανάπτυξη ενός startup, που συνιστούν διμερείς συμφωνίες με πολύ αυστηρές ρήτρες.

Το πεδίο αναφορών τους ξεκινά από μια δήλωση σε συμβολαιογράφο και καταλήγει στα δικαστήρια. Φαντάζεται κανείς να ελέγχει μια Πολιτεία το ενδεχόμενο κλοπής μιας επιχειρηματικής ιδέας; Στην περίπτωση των Μέσων Ενημέρωσης, ειδικότερα, θα πρέπει πρωτίστως να εξυγιανθεί από την Πολιτεία το εργασιακό καθεστώς και να οριστεί με την υπογραφή του συντάκτη ένας πρώτος βαθμός πνευματικού κεφαλαίου και στη συνέχεια να αφεθεί στο Μέσο να διώξει νομικά τη λογοκλοπή.

Πηγή : link[/expander_maker]

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close