fbpx

16/06/2016

16
Jun

Υπερ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους η Λαγκάρντ

Υπερ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους η Λαγκάρντ.«ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της κατέληξαν σε μια συμφωνία και πως το ΔΝΤ αναμένει πως η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της τους επόμενους μήνες.

Όπως ανέφερε, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα επαναξιολογηθεί από το ΔΝΤ «αργότερα», στη βάση των πραγματικών αποτελεσμάτων που θα έχει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών, το τότε μακροοικονομικό πλαίσιο και τις τότε εκτιμήσεις για την ανάπτυξη. Συνεχίζοντας, σημείωσε πως έτσι θα λάβει το ΔΝΤ την απόφασή του ως προς τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με στόχο την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και στις αγορές.

Απαντώντας σε δεύτερη σχετική ερώτηση, επισήμανε πως το ΔΝΤ δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία για το χρέος και πως το Ταμείο δε συμμετέχει με δικό του πρόγραμμα. Ωστόσο δέχθηκε πως οι Ευρωπαίοι ενσωμάτωσαν στη συμφωνία τους με την Ελλάδα κάποιες από τις προτάσεις του ΔΝΤ.

Πηγή : link

16
Jun

Ντάισελμπλουμ: Ανέφικτα τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια

Ντάισελμπλουμ: Ανέφικτα τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια.O Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε μετά το πέρας του Euogroup, ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι ρεαλιστικά.

Πρόσθεσε ότι τα κράτη – μέλη ξεκίνησαν να εργάζονται για τις παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Σε ό,τι με αφορά, αυτές θα τις κάνουμε μαζί», κατέληξε ο κ. Ντάισελμπλουμ απευθυνόμενος στην επικεφαλής του ΔΝΤ.

Πηγή : link

16
Jun

Πέθανε η βουλευτής των Εργατικών που πυροβόλησαν

Πέθανε η βουλευτής των Εργατικών που πυροβόλησαν.Η βουλευτής του Εργατικού κόμματος της Βρετανίας, Τζο Κοξ, υπέκυψε στα τραύματά της αφού την πυροβόλησαν στο Γιόρκσαιρ.

Η βουλευτής της περιοχής Μπάτλει και Σπέιν η οποία ήταν 41 ετών, πυροβολήθηκε στο Μπίρστολ, κοντά στο Λιντς. Σύμφωνα με το BBC  έχει συλληφθεί ένας άνδρας, 52 ετών.

Πηγή : link

16
Jun

ESM: H Eλλάδα δεν μπορεί να αντέξει μια νέα περίοδο αβεβαιότητας

ESM: H Eλλάδα δεν μπορεί να αντέξει μια νέα περίοδο αβεβαιότητας.Στη διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος, αλλά ούτε και μια νέα περίοδο «υπερβολικής πολιτικής αβεβαιότητας», καταλήγει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ- ESM) για το 2015, όσον αφορά την ελληνική οικονομία.

Στο εξασέλιδο κεφάλαιο για την Ελλάδα, η έκθεση του ΕΜΣ επισημαίνει ότι η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του τρίτου προγράμματος θα βοηθήσουν τη χώρα να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ή μια νέα περίοδο υπερβολικής πολιτικής αβεβαιότητας, εάν επιθυμεί η οικονομία της να επωφεληθεί πλήρως από τις βελτιώσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος προσαρμογής. Η ελληνική κυβέρνηση και οι επίσημοι πιστωτές πρέπει να συνεχίσουν να χτίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την πλήρη κυριότητα του προγράμματος», αναφέρει η έκθεση.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Αναγκαία μέτρα είναι, μεταξύ άλλων, η αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του τραπεζικού τομέα. Όσον αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να προχωρήσει «χωρίς αδικαιολόγητες πολιτικές παρεμβάσεις».

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης, ο διευθυντής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζει ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη αλλά και επιτυχημένη χρονιά για τον ΕΜΣ, με την Ελλάδα να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση.
«Ενώ η Κύπρος βγήκε ενισχυμένη από το δανειακό πρόγραμμα του ΕΜΣ τον Μάρτιο του 2016 και οι άλλες πρώην μνημονιακές χώρες έλαμψαν ως οικονομικά φωτεινά σημεία, η Ελλάδα παραμένει εξαίρεση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Συνεχίζοντας, ο διευθυντής του ΕΜΣ υπενθυμίζει ότι τον Ιανουάριο του 2015 η νέα ελληνική κυβέρνηση εξελέγη με την εντολή να βρει ένα εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης των χρηματοοικονομικών προβλημάτων της χώρας. «Αυτή η προσπάθεια κατέρρευσε τον Ιούνιο με τη λήξη του δεύτερου προγράμματος, χωρίς να πραγματοποιηθεί η τελική εκταμίευση και χωρίς να ακολουθήσει αμέσως ένα άλλο πρόγραμμα. Αυτή η άκαρπη επιδίωξη να αναζητηθούν άλλες επιλογές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν μια σοβαρή οπισθοδρόμηση για την ελληνική οικονομία που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών και στους ελέγχους κεφαλαίων, αλλά και στην ανατροπή πολλών από αυτά που είχαν επιτευχθεί με τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ κάποιες οπισθοχώρησαν. Για παράδειγμα, η Ελλάδα απέτυχε να νομοθετήσει τους αναγκαίους νόμους για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και αποδυνάμωσε τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση. Η θετική τάση όσον αφορά το δημοσιονομικό ισοζύγιο ανατράπηκε και το έλλειμμα μεγάλωσε και πάλι. Όλα αυτά απαίτησαν αργότερα νέα επώδυνα βήματα. Επιπλέον, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν πάνω από 50% μεταξύ Δεκεμβρίου 2014 και Ιουλίου 2015, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ελληνική οικονομία».

Χρηματοδότηση

Τους τελευταίους 4 μήνες του 2015, ο ΕΜΣ εκταμίευσε 21,4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το νέο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των 5,4 δισ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Συνολικά, τα ανεξόφλητα δάνεια που έχει συνάψει η Ελλάδα με το ΕΤΧΣ και με τον ΕΜΣ ανέρχονται σε 152,3 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο δάνειο που έχει δοθεί ποτέ σε χώρα», επισημαίνει η έκθεση.

Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Κ. Ρέγκλινγκ τονίζει ότι ο ΕΤΧΣ και ο ΕΜΣ κατέχουν σήμερα το 48,9% του ελληνικού δημόσιου χρέους, ποσοστό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά αν εκταμιευθεί όλο το ποσό των 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος. Ωστόσο, ο διευθυντής του ΕΜΣ εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί η εκταμίευση του συνολικού ποσού των 86 δισ. ευρώ, εκτός και αν οι συνθήκες αλλάξουν ριζικά.

Καταλήγοντας, ο Κ. Ρέγκλινγ επισημαίνει ότι σε όλα τα προγράμματά του, ο ΕΜΣ επιδιώκει να ελαφρύνει το βάρος αποπληρωμής για τις χώρες του προγράμματος. Έχει χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και σπρώχνει τις αποπληρωμές πολύ πιο μακριά σε σχέση με άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως π.χ. το ΔΝΤ. Οι όροι που προσφέρθηκαν στην Ελλάδα το 2012 ισοδυναμούν με μείωση κατά 40% του ελληνικού δημόσιου χρέους που διακρατείται από τους ευρωπαίους εταίρους της (το 2015), σε αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «όρους καθαρής παρούσας αξίας» (ένας υπολογισμός που μεταφράζει τις μελλοντικές οικονομικές ροές σε σημερινά χρήματα). «Αν και δεν αποτελεί ονομαστικό κούρεμα για τους πιστωτές, και δεν έχει κανένα άμεσο κόστος για τους ευρωπαίους φορολογούμενους, αντιπροσωπεύει σημαντική εξοικονόμηση πόρων για την Ελλάδα», τονίζει ο διευθυντής του ΕΜΣ.

Σχετικά με τις εξοικονομήσεις από το «χαμηλό κόστος χρηματοδότησης του ΕΤΧΣ και του ΕΜΣ, η έκθεση επισημαίνει ότι όλες οι χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος) επωφελήθηκαν από τα χαμηλά επιτόκια, ωστόσο, το οικονομικό όφελος για την Ελλάδα είναι μακράν το μεγαλύτερο, δεδομένου του τεραστίου μεγέθους της χρηματοδοτικής στήριξης. «Η αναβολή των επιτοκίων, η οποία χορηγήθηκε μόνο στην Ελλάδα ενόψει των ειδικών προκλήσεων του χρέους της, παρέχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα στην τρέχουσα δημοσιονομική εξοικονόμηση πόρων, που αντιστοιχεί στο 5,1% του ΑΕΠ το 2015. Οι αναβαλλόμενες πληρωμές, ωστόσο, θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μετά το 2022», αναφέρει η έκθεση.

Τέλος, αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έλαβαν οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας, η έκθεση τονίζει ότι αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό όφελος για τη χώρα. Οι υποχρεώσεις πληρωμών είναι ελάχιστες μέχρι το 2023 και στη συνέχεια, οι επιστροφές εξαπλώνονται στις επόμενες δεκαετίες. Τα ευνοϊκά επιτόκια δανεισμού και οι μακρές περίοδοι αποπληρωμής θεωρήθηκαν επαρκή για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.

 

Πηγή:link

[/expander_maker]
16
Jun

Λουξεμβούργο: Για «καλά νέα» για την Ελλάδα έκανε λόγο ο Π. Μοσκοβισί, κατά την είσοδό του στο Eurogroup. Η Ελλάδα έχε σημειώσει «πρόοδο»

Λουξεμβούργο: Για «καλά νέα» για την Ελλάδα έκανε λόγο ο Π. Μοσκοβισί, κατά την είσοδό του στο Eurogroup. Η Ελλάδα έχε σημειώσει «πρόοδο».«Οι διοικητές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αποφάσισαν την εκταμίευση των 7,5 δισ. που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βρεί το οξυγόνο που χρειάζεται και την ανάπτυξη», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, συμπληρώνοντας πως «ένα χρόνο πριν, το Eurogroup συζητούσε το Grexit και τώρα την επιτυχία ενός προγράμματος». Τέλος, σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται στη «σωστή κατεύθυνση» των μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα
ωφελείται από την «αλληλεγγύη» των εταίρων της.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γερκ Σέλινγκ, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει «πρόοδο» και πως μόνο κάποια «τεχνικά θέματα» έχουν απομείνει, στα οποία θα επανέλθει το Eurogroup, τον Σεπτέμβριο.
Πηγή: ΑΠΕ

 

16
Jun

Ντάισελμπλουμ: Τα πράγματα δείχνουν πολύ καλά για την Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: Τα πράγματα δείχνουν πολύ καλά για την Ελλάδα.Στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM (που είναι και το αρμόδιο όργανο) θα συζητηθεί το θέμα της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου διοικητών του Ταμείου που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

«Η Ελλάδα φαίνεται ότι έκανε όλη τη δουλειά σε ότι αφορά τα prior actions», υποστήριξε, «εκτός από τέσσερα πολύ μικρά θέματα τα οποία θα χειριστούμε αργότερα».
«Τα πράγματα δείχνουν πολύ καλά», προσέθεσε χαμογελώντας.

Η απόφαση είναι του διοικητικού συμβουλίου του ESM που, όπως είπε ο Κλάους Ρέγκλινκ, θα συνέρθει το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup δεν θα γίνει συζήτηση σήμερα σε ότι αφορά ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση δράσης.

Να σημειωθεί ότι κυβερνητικές πηγές δήλωναν στο ΑΠΕ πως τη Δευτέρα θα εκταμιευθεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ.

Πηγή:link

16
Jun

Η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων στις 22 Ιουνίου

Η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων στις 22 Ιουνίου.Όπως εξάλλου μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές, η ΕΚΤ αναμένεται να αποδεχθεί εκ νέου τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών (waiver) στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης. Η κίνηση αυτή, επισήμανε πηγή του Reuters, θα είναι το πρώτο βήμα για την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αν και αυτό θα απαιτήσει περισσότερες διαβουλεύσεις και πιθανόν να μην συμβεί πριν από τον Σεπτέμβριο.

Πηγή:link

16
Jun

Υπέρβαση στόχων στα έσοδα, κούρεμα δαπανών στον προϋπολογισμό

Υπέρβαση στόχων στα έσοδα, κούρεμα δαπανών στον προϋπολογισμό.Στα 19,194 εκατ. ευρώ ανήλθε το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού (+1,7% έναντι του στόχου που είχε τεθεί για το 2016). Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,267 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 17.249 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 759 εκατ. ευρώ ή 4,6% έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1.206 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 128 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1.078 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1.945 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 445 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

Ειδικότερα, τον Μάιο 2016 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3.180 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 462 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3.145 εκατ. ευρώ αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 437 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων για την περίοδο Μαΐου 2016 ανήλθαν σε 228 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 66 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου του Προϋπολογισμού 2016 (162 εκατ. ευρώ).

Μειωμένες κατά 2,7 εκατ. οι δαπάνες

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2016 ανήλθαν στα 20.022 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.738 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (22.760 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 18.908 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2.367 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2.056 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 145 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 97 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 138 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας και 10 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1.114 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 371 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Τον Μάιο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.854 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 460 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.659 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 290 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 195 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 170 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

 

Πηγή:link

16
Jun

Αλλαγές στους Δείκτες FTSE/Χ.Α.

Αλλαγές στους Δείκτες FTSE/Χ.Α.Με σκοπό την αύξηση της λειτουργικότητας, αναγνωσιμότητας και αποτελεσματικότητας των Δεικτών FTSE/X.A., το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell – εφαρμόζοντας μια πρακτική που έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν στην οικογένεια Δεικτών FTSE/X.A.

– αποφάσισαν να αναπροσαρμόσουν το επίπεδο τιμών

– του Δείκτη FTSE/X.A. Large Cap (FTSE) πολλαπλασιάζοντας την τρέχουσα τιμή του επί 10

-των Δεικτών FTSE/Χ.Α. Δείκτης Τραπεζών (ΔΤΡ) και FTSE/Χ.Α.-Χ.Α.Κ. Τραπεζικός Δείκτης (FTSEB) πολλαπλασιάζοντας τις τρέχουσες τιμές τους επί 20μετά το πέρας των συναλλαγών την 3η Παρασκευή του Ιουνίου 2016 (17/06/2016).

Όπως σημειώνεται σε σχετική αναικίνωση, μετά την πραγματοποίηση των αναπροσαρμογών οι
Δείκτες θα εξακολουθήσουν να αποτελούν αντιπροσωπευτικό μέτρο μέτρησης της δραστηριότητας
στην Αγορά Μετοχών του Χ.Α., παράλληλα με την βελτίωση της διαπραγμάτευσης των προϊόντων
που τους ακολουθούν.

Πελάτες που χρησιμοποιούν ιστορικές τιμές των παραπάνω δεικτών θα πρέπει να εφαρμόσουν τις
αλλαγές, μετά το πέρας των συναλλαγών την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016 και πριν από την έναρξη
των συναλλαγών την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα στοιχεία τους
παραμένουν ακριβή.

Θα επηρεαστούν η υψηλή, η χαμηλή, η τιμή ανοίγματος και κλεισίματος του κάθε δείκτη ενώ δεν θα
εκδοθούν επίσημες ιστορικές αξίες.

Πηγή: CAPITAL

16
Jun

Ν. Παππάς: Η διαπλοκή ήταν ο τρόπος ανάπτυξης της Ελλάδας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες

Ν. Παππάς: Η διαπλοκή ήταν ο τρόπος ανάπτυξης της Ελλάδας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.”Οι αριστεροί να αντεπιτεθούν πολιτικά και ταυτόχρονα να είναι αυστηροί με την κυβέρνηση που στηρίζουν” είπε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση μελών και οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, του Γ Διαμερίσματος, στο Κέντρο Πολιτισμού “Μελίνα Μερκούρη” στο Θησείο.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο διευθυντής του ρ/σ “Κόκκινο”, Κώστας Αρβανίτης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Ανέφερε ότι η οικονομία σταθεροποιείται, προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει η οικονομία σε τροχιά δίκαιης ανάπτυξης με αναδιανομή, συλλογικές διαπραγματεύσεις και αύξηση της απασχόλησης.

Σημείωσε ότι το έτος 2015, “την χρονιά της μεγάλης κρίσης”, η χώρα ήταν πρώτη σε απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι “η πορεία της χώρας και η μάχη που δίνει η κυβέρνηση, θα μείνει ορφανή αν δεν υπάρξει αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη” και ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι “όταν ο Τσίπρας ζητούσε χαμηλότερα πλεονάσματα, ο δεξιός Πορτογάλος λοιδωρούσε. Η διαφορά είναι ότι εμείς δεν θα το κάναμε ποτέ αυτό, θα λέγαμε ότι καμία άλλη χώρα δεν πρέπει να περάσει αυτό που πέρασε η δική μας”.

“Αυτό που καταφέραμε με το χρέος μας, πρέπει να το καταφέρουν και οι άλλες χώρες, αλίμονο αν μια μεγάλη χώρα πέσει στην περιδίνηση της κρίσης χρέους, η λύση για το χρέος πρέπει να είναι ευρωπαϊκή” τόνισε ο κ. Παππάς.

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι λόγω των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης στην διαχείριση της κρίσης και του Προσφυγικού, η Ελλάδα έχει κερδίσει το κύρος και τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων της.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]”Για τους αντιπάλους μας, η ΕΕ είναι ‘ο καθένας την αυλή του, κι αν η αυλή του γείτονα είναι λίγο βρώμικη, φωνάζουμε κάποιον απέξω να την τακτοποιήσει, το ΔΝΤ δηλαδή” είπε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας ότι “η τακτική της Γερμανίας ήταν ‘συζητείστε με τους θεσμούς'”.

“Στον αντίποδα εμείς, επιλέξαμε το άνοιγμα της συζήτησης και την ανοιχτή διαπραγμάτευση, προτείναμε την συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έγινε δεκτή, και διαρκούσης της εαρινής σύνοδος του Washington Group, ο πρωθυπουργός ήταν στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου κέρδισε την υποστήριξη πολιτικών δυνάμεων, αριστερών, σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων, ενώ την ίδια ώρα οι ακροδεξιοί είχαν σαστίσει, γιατί δεν περίμεναν ότι θα δημιουργηθούν εκεί συμμαχίες και οι σύμμαχοι της ΝΔ γιουχάριζαν” είπε.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο κ. Παππάς είπε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία, επισημαίνοντας πως “το απαισιόδοξο είναι ότι η ΕΕ δεν έχει κερδίσει κανένα δημοψήφισμα”.

“Δεν θέλουμε να φύγει καμία χώρα, γιατί μετά τίθεται το ερώτημα ‘ποιός θα είναι ο επόμενος’, το βασικό πρόβλημα είναι πολιτικό, μπορεί να δοθεί το μήνυμα ότι η ΕΕ δεν είναι σταθερή” υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

Ερωτηθείς για τα εργασιακά, είπε ότι “πρόκειται για κορυφαία πολιτική μάχη. Το ΔΝΤ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντίληψης ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας σημαίνει και ανάπτυξη, ωστόσο το κλίμα αρχίζει και αλλάζει καθώς υπάρχει μελέτη εντός του ΔΝΤ που θέτει υπό αμφισβήτηση την αντίληψη αυτή. Θα αναζητήσουμε συμμαχίες, καθώς η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων είναι βασικό συστατικό για την δίκαιη ανάπτυξη”.

Μεγάλο μέρος της ομιλία του κ. Παππά κατέλαβε το θέμα “Διαπλοκή και ΜΜΕ” με τον υπουργό Επικρατείας να τονίζει ότι η διαπλοκή ήταν “ο τρόπος ανάπτυξης της Ελλάδας τις τελευταίες τρείς δεκαετίες.”

“Ο καθένας από αυτούς επικάθεται σε ένα κλάδο της οικονομίας, το θεωρούν αδιανόητο να μπουν καινούργιοι παίκτες”, ανέφερε, θέτοντας στην συνέχεια το ρητορικό ερώτημα “θα μπορούσαν να περάσουν τα δύο πρώτα μνημόνια χωρίς τα ‘νταούλια’ των ΜΜΕ;”

“Εμείς απλώς ‘ανοίγουμε την αγορά’, μπορεί αυτό να μην είναι πολύ εύηχο για αριστερούς, αλλά κάνουμε κάτι απλό: Δημοπρασία” είπε αναφερόμενος στον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Τόνισε ότι τα τηλεοπτικά κανάλια πρέπει να είναι βιώσιμα, σημείωσε ότι το ύψος της διαφήμισης έχει πέσει από τα 600 εκ. ευρώ στα 200 εκ. ευρώ και συνυπολογίζοντας ότι ένα κανάλι για να είναι βιώσιμο απαιτεί περίπου 50 εκ. Ευρώ, συνεπάγεται ότι “δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής πως η αγορά ‘σηκώνει’ πάνω από τέσσερα κανάλια”.

Ανέφερε ακόμα ότι “το κανάλι των καναλιών ‘σέρνεται’ επί μήνες, καθώς οι μέτοχοί του αρνούνται να βάλουν χρήματα μη πιστεύοντας ότι μπορεί να επιστρέψουν στην κερδοφορία”, ενώ σχετικά με τον πλουραλισμό έθεσε το ερώτημα “είδατε πλουραλισμό στο δημοψήφισμα;”

“Τον πλουραλισμό τον διασφαλίζει η ΕΡΤ και το θέμα του πλουραλισμού συνιστά πρόκληση και για τους ιδιώτες” πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι από το 2011 και μετά δεν γινόταν είσπραξη του τέλους χρήσης συχνοτήτων, που ανέρχεται σε 2% επί του τζίρου, “παρότι τα έντυπα ήταν έτοιμα με τυπωμένο το όνομα Σ. Βούλτεψη χωρίς υπογραφή”, ενώ επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου “δεν είχε καταλογιστεί φόρος 20% επί των διαφημίσεων”.

“Οι φόροι έχουν καταλογιστεί και εισπράττονται” πρόσθεσε.

Ο κ. Παππάς είπε ότι “βρισκόμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας για την αδειοδότηση, έχουν συγκεντρωθεί ταυτόχρονα ‘καμιά 60αριά’ δικόγραφα, ενστάσεις κλπ, μήπως και ακυρωθεί ο διαγωνισμός, φυσικά ο καθένας έχει το δικαίωμα να προβάλλει τις ενστάσεις του”.

“Ο διαγωνισμός θα γίνει χωρίς μοριοδότηση των υπαρχόντων σταθμών, θα δοθούν οι πανελλαδικές άδειες και μετά οι περιφερειακές” πρόσθεσε, ενώ σε ότι αφορά “κανάλια στην Κύπρο” είπε ότι “δεν αφορά καθόλου τη διαδικασία της αδειοδότησης στην Ελλαδα. Ούτε με κόλπα ούτε με κολπάκια δεν θα παρακαμφθεί αυτή η ιστορία του διαγωνισμού”.

Επίσης σε ότι αφορά το Μητρώο των Online Media είπε ότι μέσω αυτού “ήδη χτυπιέται η δευτερεύουσα διαπλοκή”. Σημείωσε ότι με το Μητρώο “δεν λύνονται όλα τα ζητήματα όπως τα εργασιακά των δημοσιογράφων”, προσθέτοντας ότι “γι’ αυτά πέραν των νομοθετικών πρωτοβουλιών άλλου υπουργείου, υπάρχουν και τα δημοσιογραφικά σωματεία, τα οποία να αποδεχθούν να εγγράφονται σε αυτά τα παιδιά που δουλεύουν στα Online Media”.

Ακόμα ο κ. Παππάς είπε ότι στην ΕΡΤ καταβάλλεται προσπάθεια “να σταθεί στα πόδια της”, καθώς το κλείσιμό της, το 2013, είχε και συνέπειες που αφορούσαν το δίκτυο μετάδοσης του τηλεοπτικού σήματος.

“Για παράδειγμα στην περίπτωση της ΔΕΗ, οι εταίροι επέμεναν να είναι διαφορετικός ο πάροχος του δικτύου από τον πάροχο του περιεχομένου, στα κανάλια δεν υπήρχε αυτή η εμμονή, οι κεραίες της χώρας ανήκουν στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών που απαρτίζουν την Digea, η αποθέωση της στρέβλωσης”, τόνισε, ο κ. Παππάς, προσθέτοντας “τα μνημόνια απαιτούσαν να κλείσει η ΕΡΤ”.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι το βασικό αφήγημα της αντιπολίτευσης είναι πως “το ‘όχι’ του δημοψηφίσματος, το μετατρέψαμε σε ‘ναι'” προσθέτοντας “αυτό είναι θεμελιώδες ψέμμα. Όποιος παρακολουθήσει τις ομιλίες του Α. Τσίπρα εκείνη την περίοδο και στην τελευταία μεγάλη στην Αθήνα, είπε ότι ‘θέλω τό ‘όχι’ για να φέρω μια άλλη συμφωνία”.

Είπε ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί να σβήσει από την συλλογική μνήμη τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, “τις πρώτες μετά την συμφωνία” θέτοντας εν συνεχεία τα ερωτήματα, “4,5% πλεόνασμα γίνεται αντιληπτό τι σημαίνει; που θα εύρισκαν τα λεφτά; Όταν παλεύαμε για χαμηλότερα πλεονάσματα που ήταν; Είπαν τίποτα για την στάση των Ευρωπαίων να κλείσουν τις τράπεζες, οταν η κυβέρνηση ζητούσε ολιγοήμερη παράταση;”

“Εκβιάστηκε ο λαός και “δεν μάσησε”, και εγκαλείται η κυβέρνηση που ρώτησε τον λαό μετά την συμφωνία;” είπε ο υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας ότι “δεν τα καταφέραμε όλα, αυτό που κατάφερε ο Τσίπρας το έφερε ενώπιον του λαού”.

“Πολλοί ήταν εκείνοι που (μετά την συμφωνία) έλεγαν στον Τσίπρα να παραμείνει πρωθυπουργός, γιατί δεν είχε χάσει την δεδηλωμένη, εμείς επιλέξαμε την λαϊκή εντολή” ανέφερε.

“Όποιος πιστεύει ότι θα έφερνε καλύτερη συμφωνία να βγεί και να το πεί” είπε ο υπουργός Επικρατείας, καταλήγοντας “θα παραδώσουμε μια πατρίδα καλύτερη από αυτή που παραλάβαμε”.

Πηγή : link[/expander_maker]

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close