fbpx

15/06/2016

15
Jun

Ολοκληρώθηκε η πώληση της Finasbank από την Εθνική

Ολοκληρώθηκε η πώληση της Finasbank από την Εθνική.Mε την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής Τράπεζας, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της συμμετοχής της στην τέως τουρκική θυγατρική της Finansbank A.Ş. (99,81%) , προς την Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (Qatar National Bank S.A.Q. – QNB). Το τίμημα της συναλλαγής είναι 2,75 δισ. ευρώ.

Η μεταβίβαση συμπεριλαμβάνει την συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας στη Finans Finansal Kiralama A.Ş. (29,87%), στη Finans Yatırım Menkul Degerler A.Ş. (0,2%), και στη Finans Portfoy Yonetimi A.Ş. (0,02%). Παράλληλα, η QNB αποπλήρωσε το δάνειο μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 910 εκατ.δολαρίων, που η Εθνική είχε χορηγήσει στη Finansbank, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ρευστότητα του Ομίλου Εθνικής Τράπεζας κατά περίπου 3,6 δισ.ευρώ.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Με την επιτυχή ολοκλήρωση της Συναλλαγής, ο pro forma δείκτης CET1 (Κεφαλαικής επάρκειας) της Εθνικής για το α’ τρίμηνο του 2016 αυξάνεται περίπου κατά 740 μβ και ανέρχεται στο 21.8%. Αυτή η κεφαλαιακή ενίσχυση θα ανοίξει τον δρόμο για την αποπληρωμή, μετά από έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού («ΕΕΜ») της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των 2,0 δισ.ευρώ μετατρέψιμων υπό αίρεση ομολογιών («CoCos») που η Εθνική εξέδωσε στις 9 Δεκεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα που αντλήθηκε από τη Συναλλαγή ώστε να μειώσει σημαντικά το χρηματοδοτικό της κόστος, μην ανανεώνοντας τα ομόλογα του Πυλώνα ΙΙ και μειώνοντας αντίστοιχα την έκθεσή της στο μηχανισμό Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα («ELA»).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοκληρώθηκε η πώληση της Finasbank από την Εθνική

ΛΙΛΥ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 15 ΙΟΥΝ. 2016 23:01
Article Image
Το τίμημα της συναλλαγής άγγιξε τα 2,75 δισ. ευρώ. Αναλυτικά τι ανακοίνωσε η Εθνικη Τράπεζα

Adtech Ad
Mε την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής Τράπεζας, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της συμμετοχής της στην τέως τουρκική θυγατρική της Finansbank A.Ş. (99,81%) , προς την Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (Qatar National Bank S.A.Q. – QNB). Το τίμημα της συναλλαγής είναι 2,75 δισ. ευρώ.

Η μεταβίβαση συμπεριλαμβάνει την συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας στη Finans Finansal Kiralama A.Ş. (29,87%), στη Finans Yatırım Menkul Degerler A.Ş. (0,2%), και στη Finans Portfoy Yonetimi A.Ş. (0,02%). Παράλληλα, η QNB αποπλήρωσε το δάνειο μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 910 εκατ.δολαρίων, που η Εθνική είχε χορηγήσει στη Finansbank, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ρευστότητα του Ομίλου Εθνικής Τράπεζας κατά περίπου 3,6 δισ.ευρώ.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της Συναλλαγής, ο pro forma δείκτης CET1 (Κεφαλαικής επάρκειας) της Εθνικής για το α’ τρίμηνο του 2016 αυξάνεται περίπου κατά 740 μβ και ανέρχεται στο 21.8%. Αυτή η κεφαλαιακή ενίσχυση θα ανοίξει τον δρόμο για την αποπληρωμή, μετά από έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού («ΕΕΜ») της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των 2,0 δισ.ευρώ μετατρέψιμων υπό αίρεση ομολογιών («CoCos») που η Εθνική εξέδωσε στις 9 Δεκεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα που αντλήθηκε από τη Συναλλαγή ώστε να μειώσει σημαντικά το χρηματοδοτικό της κόστος, μην ανανεώνοντας τα ομόλογα του Πυλώνα ΙΙ και μειώνοντας αντίστοιχα την έκθεσή της στο μηχανισμό Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα («ELA»).

ADVERTISING

Η πώληση της Finansbank υπογραμμίζει την αφοσίωση της διοίκησης της Εθνικής στην επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης της Τράπεζας και στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της να διοχετεύσει κεφάλαια στην ελληνική οικονομία και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Σχετικά με τη Συναλλαγή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δήλωσε τα εξής: «Η πώληση της συμμετοχής μας στη Finansbank αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα με την οποία η Τράπεζα επιδιώκει να δημιουργεί αξία για τους μετόχους της και παράλληλα να τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Σήμερα, η Εθνική Τράπεζα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην Ελλάδα σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας και θα εφαρμόσει από θέση ισχύος τη στρατηγική της, που αποσκοπεί σε τρεις βασικούς στόχους: στην αύξηση της κερδοφορίας της, στη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της και στην υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο νέος ιδιοκτήτης της Finansbank, η QNB, έχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον στην Τουρκία και θα συνεχίσει να μεγεθύνει και να αναπτύσσει την τράπεζα.»

Πηγή :  link[/expander_maker]

15
Jun

Με αρνητική απόδοση το 16% του εταιρικού χρέους

linkΜε αρνητική απόδοση το 16% του εταιρικού χρέους.Το ποσό των εταιρικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας σε ευρώ με αρνητική απόδοση έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες έξι εβδομάδες, μια τάση που επιταχύνθηκε από την συμπερίληψη τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb, περίπου το 16% ή 440 δισ. ευρώ από τα 2,8 τρισ. ευρώ των ομολόγων αυτών έχουν πλέον απόδοση κάτω από το μηδέν. Το αντίστοιχο ποσοστό στις αρχές Μαϊου ήταν 5%.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ ξεκίνησε τις αγορές εταιρικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού. Σε μια μόνο ημέρα αγόρασε 348 εκατ. ευρώ εταιρικών ομολόγων, αρκετά πάνω από τις εκτιμήσεις των αγορών.

«Η ΕΚΤ έχει ήδη εκπλήξει θετικά τις αγορές με τις αγορές που έχει κάνει και θέλει να δείξει πως είναι σοβαρή για τις αγορές εταιρικών ομολόγων» δήλωσε στέλεχος της ABN AMRO.

Με βάση την Tradeweb, περίπου το 43% ή 3,1 τρισ. ευρώ από τα 7 τρισ. ευρώ κρατικών ομόλογων της Ευρώπης έχουν αρνητική απόδοση. Από αυτά περίπου το 50% έχει απόδοση κάτω από το -0,4% όπου βρίσκεται το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ.

Πηγή : link

15
Jun

Νέο αρνητικό ρεκόρ για το ιταλικό δημόσιο χρέος

Νέο αρνητικό ρεκόρ για το ιταλικό δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας. Βάσει των όσων ανακοινώθηκαν σήμερα, το χρέος της χώρας άγγιξε, τον περασμένο Απρίλιο, τα 2.230,845 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι των 2.228,7 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Μάρτιο.

Το ποσοστό του ιταλικού δημόσιου χρέους που ελέγχεται από ξένους επενδυτές αντιστοιχεί σε 730 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Μαρτίου. Πρόκειται, δηλαδή, για το 34,8% του συνόλου.

Πηγή:link

15
Jun

Σπίρτζης: Νέο νομοθετικό πλαίσιο για την έκδοση αδειών οδήγησης

Σπίρτζης: Νέο νομοθετικό πλαίσιο για την έκδοση αδειών οδήγησης.Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες οδήγησης προωθείται στη Βουλή από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, «που θα επιλύει προβλήματα, μεταξύ των οποίων και ο τρόπος εξετάσεων που θα πατάσσει τη διαφθορά».

Αυτό ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Θέμα της συνάντησης ήταν η ενημέρωση από τον κλάδο των Σχολών Εκπαίδευσης Οδηγών Αυτοκινήτου για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο κ. Σπίρτζης, όπως αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου, επiσήμανε ότι «σήμερα έχουμε τη συνάντηση με τα σωματεία των σχολών οδηγών, ο οποίος είναι ένας χώρος που θέλει εξορθολογισμό. Γνωρίζουμε όλοι την παραβατικότητα που υπάρχει στο χώρο. Οι θετικές αλλαγές, όμως, δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την κοινωνία, τις συλλογικότητες και τους κοινωνικούς φορείς. Είχαμε πολλά προβλήματα και με τη διαπραγμάτευση και με τη νομοθεσία που είχε περάσει στο παρελθόν. Σε σχέση με τις άδειες οδήγησης, προωθούμε λύση στη Βουλή και αυτό είναι το καλό νέο. Το θέμα είναι πως θα εξορθολογήσουμε το σύστημα αδειών οδήγησης και πως θα πάμε παρακάτω».

O ίδιος είπε για την αποχή των εξεταστών ότι αντιμετωπίζεται το θέμα με σχετική τροπολογία που πέρασε.

Tα κύρια θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των σχολών οδηγών ήταν:

 • Η αλλαγή της νομοθεσίας στον τρόπο εξετάσεων.
 • Η αρμοδιότητα έκδοσης άδειας άσκησης επαγγέλματος εκπαιδευτή να περάσει από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.
 • Η πάταξη της παραβατικότητας στον κλάδο.
 • Να δοθεί η δυνατότητα συνεταιριστικής-συνεργατικής σύμπραξης σχολών για κοινή χρήση μέσων εκπαίδευσης υψηλού κόστους, όπως τα λεωφορεία, τα φορτηγά, κ.α.
 • Να αφαιρεθεί η δυνατότητα παραεπαγγελματικής δραστηριότητας εκπαίδευσης οδηγών από δημοσίους υπαλλήλους και υπαλλήλους ΝΠΔΔ.
 • Η άμεση επίλυση του προβλήματος της αποχής, από τις εξετάσεις, των δημόσιων υπάλληλων εξεταστών οδηγών αυτοκίνητου.
 • Η εισαγωγή και νέων ξένων γλωσσών στη θεωρητική διδασκαλία για αλλοδαπούς υποψηφίους οδηγούς.
 • Η δυνατότητα παρακολούθησης, ιδίως για άτομα με ειδικές ανάγκες, των θεωρητικών μαθημάτων ηλεκτρονικά, εξ αποστάσεως (e-learning), μέσω ειδικής πλατφόρμας με δυνατότητα του μαθήματος να δίνεται και με τη νοηματική.
 • Η αντικατάσταση των κλειστών στολών των εκπαιδευτών δικύκλων κατά το καλοκαίρι, λόγω υψηλής θερμοκρασίας, με επιμέρους ειδικά πρόσθετα μέσα προστασίας.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε, μεταξύ άλλων, για τη συνάντηση: «Είμαι πεπεισμένος ότι στα θέματα που μπορούν να λυθούν θα δώσουμε λύσεις και για τα δυσκολότερα θα αγωνιστούμε και θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε σε μία οικονομία που περνάει πολύ μεγάλη κρίση».

 

Πηγή:link

15
Jun

Πιθανή η απαγόρευση διαδηλώσεων στη Γαλλία

Πιθανή η απαγόρευση διαδηλώσεων στη Γαλλία.«Σε μια στιγμή που η Γαλλία φιλοξενεί το Euro, που αντιμετωπίζει την τρομοκρατία, δεν μπορεί να υπάρχει πλέον άδεια για πραγματοποίηση διαδηλώσεων αν οι όροι της προστασίας των αγαθών και των προσώπων και των δημόσιων αγαθών δεν έχουν διασφαλισθεί», δήλωσε στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο αρχηγός του κράτους, σύμφωνα με τον Λε Φολ,

Η απειλή αυτή της γαλλικής κυβέρνησης έρχεται την επομένη μιας βίαιης διαδήλωσης στο Παρίσι εναντίον του νόμου για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, στην οποία 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 44 συνελήφθησαν.

Ωστόσο διαφορετική άποψη εμφανίζεται να έχει ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, ο οποίος σε συνέντευξή του τόνισε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε γενική απαγόρευση των διαδηλώσεων, αλλά θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας»

 

Πηγή:link

15
Jun

Ευκλείδης Τσακαλώτος στο euronews: «Αν δεν ανακάμψει η χώρα, θα έχουμε αποτύχει»

Ευκλείδης Τσακαλώτος στο euronews: «Αν δεν ανακάμψει η χώρα, θα έχουμε αποτύχει».Αν και η Ελλάδα απέχει ακόμη από το να ξεπεράσει την κρίση χρέους, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και υπουργοί οικονομικών, αναγνωρίζουν πως καταβάλει σημαντικές προσπάθειες.

Αυτό σημαίνει την υιοθέτηση επώδυνων και αντιδημοφιλών μεταρρυθμίσεων, με αντάλλαγμα τα χρήματα του πακέτου διάσωσης. Μπορούν αυτές οι νέες θυσίες και το νέο δάνειο να βοηθήσουν την αδύναμη ελληνική οικονομία που παλεύει να επιστρέψει στην ανάπτυξη;
Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, συζητάμε για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Ο υπουργός οικονομικών βρέθηκε στη Βελγική πρωτεύουσα για να μιλήσει στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών.

Έφη Κουτσοκώστα/Euronews:
Έχει περάσει ένας χρόνος από εκείνες τις δραματικές στιγμές που η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά ως υπουργός οικονομικών, υπογράψατε τη συμφωνία διάσωσης και αποφύγατε το Grexit. Ένα χρόνο μετά, είστε βέβαιος ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να πετύχει τους στόχους του;

Ευκλείδης Τσακαλώτος:
Λοιπόν, νομίζω ότι ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Είχαμε έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, που περιελάμβανε την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Στόχος μας ήταν να αποκτήσουν υγιείς βάσεις.
Περιελάμβανε ακόμη την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και βεβαίως μια δέσμευση για το χρέος. Νομίζω ότι η απόφαση της 24ης Μαΐου οδηγεί στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και στην εκταμίευση της δόσης. Παράλληλα, πετύχαμε μια καλή συμφωνία για το χρέος.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Ευκλείδης Τσακαλώτος:
Νομίζω ότι είναι μια σημαντική συμφωνία, με την έξης έννοια. Πραγματικά είναι η πρώτη φορά που διευκρινίζεται η ρήτρα του «αν χρειαστεί». Μέχρι τώρα, είχαμε αποφάσεις βάσει των οποίων το eurogroup ήταν έτοιμο να αναλάβει δράση, εφόσον ήταν απαραίτητο. Τώρα, η φράση «αν είναι απαραίτητο» ορίζεται με σαφήνεια. Πλέον, είναι σαφές ότι
μετά το 2018 και για πολλά χρόνια, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν θα ξεπερνούν το 15%. Έτσι, έχουμε λάβει όλα τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των στόχων μας. Οπότε δεν είναι θέμα του Γερμανού, του Γάλλου, του Ισπανού ή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Δεν θα ξυπνήσει κάποιος από εμάς ένα πρωί και θα πει αποφασίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι. Πλέον έχουμε αποφασίσει ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τα εμπρός


Βιογραφικό: Ευκλείδης Τσακαλώτος

 • Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι κορυφαίος οικονομολόγος και υπουργός οικονομικών της Ελλάδας.
 • Γεννήθηκε στο Ρότερνταμ το 1960 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου και του απονεμήθηκε διδακτορικό στα οικονομικά.
 • Από το 2010 διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας έξι βιβλίων, ενώ αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά.
 • Συχνά περιγράφεται ως «επαναστάτης φιλοευρωπαϊστής».Υποστηρίζει την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όχι όμως και τις καπιταλιστικές της αρχές.

Έφη Κουτσοκώστα/Euronews:
Σε πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το 69% των πολιτών δήλωσε ότι φέτος δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους του, ενώ το 89% πιστεύει ότι οι νέοι φόροι οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση. Οπότε, γιατί κάνατε αυτή την επιλογή;

Ευκλείδης Τσακαλώτος:
Οι Έλληνες τώρα περιμένουν να γυρίσουμε σελίδα. Το πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές. Όμως τελειώνουμε με τα φορολογικά και πλέον ξεδιπλώνουμε την αναπτυξιακή μας ατζέντα.
Η προσπάθεια μας θα ενισχυθεί από την ένταξη μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε επιστροφή επενδυτών. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια. Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Κατανοώ την απαισιοδοξία των ανθρώπων, που καταγράφεται και σε αυτή την έρευνα. Αν με ρωτούσατε τον Σεπτέμβριο, ποια κατά την γνώμη μου θα ήταν η χειρότερη στιγμή για την κυβέρνηση μας, θα σας απαντούσα το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Επειδή πρόκειται για ένα πολύ εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. Οπότε η απογοήτευση κάποιων ανθρώπων, είναι απολύτως κατανοητή. Οι πολίτες έχουν δίκιο, αφού η κρίση συνεχίζεται εδώ και 5, 6, 7 χρόνια.

Έφη Κουτσοκώστα/Euronews:
Ναι και υποσχεθήκατε πολλά.
Νομίζετε ότι οι πολίτες εξακολουθούν να σας πιστεύουν, συνεχίζουν να ακούνε όσα τους λέτε;

Ευκλείδης Τσακαλώτος:
Υποσχεθήκαμε πολλά και κάναμε συμβιβασμούς. Όμως προκηρύξαμε εκλογές και θέσαμε τη συμφωνία στην κρίση των πολιτών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο και για πρώτη φορά, οι πολίτες ρωτήθηκαν και ήξεραν τι ψηφίζουν. Εμείς δεν είπαμε ας πούμε, ότι παγώνουμε τη συμφωνία και μετά αλλάξαμε γνώμη. Αυτή η συμφωνία, με όλα τα θετικά και αρνητικά στοιχεία, βρέθηκε στο επίκεντρο της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας. Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους.

Έφη Κουτσοκώστα/Euronews:
Πως νιώθετε ως αριστερός πολιτικός; Καλείστε να υποστηρίξετε και να εφαρμόσετε πολιτικές, όπως η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας;

Ευκλείδης Τσακαλώτος:
Ως υπουργός που προέρχεται από την Αριστερά, οφείλω να αντιμετωπίσω αυτά τα ζητήματα.
Το περασμένο καλοκαίρι, υπήρξαν άνθρωποι που μου έλεγαν: «Δεν χρειαζόμαστε την αριστερά, παρά μόνο όταν θα έχουμε 5% ανάπτυξη και 5% ανεργία. Αν όμως δεν είμαστε χρήσιμοι στους ανθρώπους, όταν η ανεργία είναι στο 25%, όταν δεν υπάρχει ανάπτυξη, τότε δεν πρόκειται να μας ψηφίσουν ακόμη κι όταν έρθει η ανάκαμψη. Οι πολίτες μας ψήφισαν γιατί ξέρουν ότι θα εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα με την μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία. Στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και του φορολογικού συστήματος κάναμε πράξη αυτό το σκεπτικό.

Έφη Κουτσοκώστα/Euronews:
Στη Γαλλία βλέπουμε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει μια αντιλαϊκή εργασιακή μεταρρύθμιση. Οι πολίτες διαμαρτύρονται στους δρόμους.
Είστε με τους διαδηλωτές ή με τη γαλλική κυβέρνηση, που πρόσφατα έχει γίνει πολύ καλή φίλη της κυβέρνησης σας;

Ευκλείδης Τσακαλώτος:
Λοιπόν, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είναι ένα θέμα που όλες οι χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν. Δεν έχω πειστεί ότι η Ευρώπη δεν τα πάει καλά εξαιτίας της έλλειψης ευελιξίας στην αγορά εργασίας.
Εδώ και πολλές δεκαετίες ακούμε για τη σημασία της ευελιξίας στην αγορά εργασίας.Όμως οι όποιες κινήσεις δεν έχουν σημαντικά οφέλη στον τομέα της απασχόλησης. Για παράδειγμα, οι θεσμοί μας ζητούν να κάνουμε τις απολύσεις πιο εύκολες. Όπως γνωρίζετε είμαι καθηγητής οικονομικών και τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν αυτή την άποψη. Ότι δηλαδή ευκολότερες απολύσεις οδηγούν
σε χαμηλότερη ανεργία. Τελικά, έχουμε ίδια επίπεδα ανεργίας, ενώ αυξάνεται η ανασφάλεια των εργαζομένων.

Έφη Κουτσοκώστα/Euronews:
Στο τραπέζι βρίσκεται ένα ενδέχομενο Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο οδηγείται σε δημοψήφισμα και ρωτάει τους πολίτες, αυτό που εσείς δεν ρωτήσατε τους Έλληνες: Εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Τι νομίζετε; Τι θα ήταν καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και την Ελλάδα;

Ευκλείδης Τσακαλώτος:
Είμαι σίγουρος ότι για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και την Ελλάδα, το καλύτερο είναι η χώρα να παραμείνει στην Ευρωπαική Ένωση. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αν το Brexit γίνει πραγματικότητα, θα υπάρξουν και άλλες φυγόκεντρες δυνάμεις. Κάτι ανάλογο είχαμε την δεκαετία του 1930 με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, εθνικισμούς και όπως γνωρίζετε με πολύ δυσάρεστες συνέπειες. Οπότε είμαι πολύ ανήσυχος.
Όμως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουμε το μάθημα μας. Αν για παράδειγμα, η παραμονή στην ΕΕ κερδίσει με διαφορά 2 ή 3%, τότε αυτό θα είναι ένα πολύ ισχυρό προειδοποιητικό σήμα. Εάν η Ευρώπη δεν αντιδράσει και δεν εξασφαλίσει στους πολίτες αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις αν δεν φροντίσει το κράτος πρόνοιας, τότε θα έχουμε περισσότερα επεισόδια τύπου Brexit στο μέλλον.

Έφη Κουτσοκώστα/Euronews:
Ο προκάτοχός σας Γιάννης Βαρουφάκης έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν λειτουργούν με δημοκρατικό τρόπο. Συμφωνείτε με αυτό; Ποια είναι η δική σας εμπειρία;

Ευκλείδης Τσακαλώτος:
Νομίζω πως δεν υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας στην Ευρώπη, δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Δεν νομίζω ότι οι πολιτικοί επιστήμονες συζητούν γι’ αυτό τα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι απολύτως κρίσιμο να μην βάζουμε ετικέτες όπως λαϊκιστές, στους ανθρώπους που λένε «θέλω να έχω λόγο στα μεγάλα θέματα που επηρεάζουν τη ζωή μου». Αν τους αποκαλέσεις λαϊκιστές, τελικά τους οδηγείς στη Λε Πεν, στο Brexit και την άκρα δεξιά. Πρέπει να ακούμε τους ανθρώπους. Οι πολίτες λένε «θέλω να έχω λόγο σε θέματα που επηρεάζουν τη ζωή μου. Αν η Ευρώπη δεν μπορεί να το κάνει, τότε γίνομαι αντιευρωπαϊστής»

Έφη Κουτσοκώστα/Euronews:
Πότε πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα αλλάξει, έτσι ώστε οι άνθρωποι να νιώσουν ότι η χώρα γυρίζει σελίδα; Όχι μόνο οι αριθμοί, εννοώ η πραγματική οικονομία και η ζωή των ανθρώπων;

Ευκλείδης Τσακαλώτος:
Νομίζω ότι θα έχουμε αποτύχει, αν σε ένα χρόνο από τώρα δεν είναι εμφανή τα σημάδια της ανάκαμψης. Μπορείτε να με ξανακαλέσετε αν θέλετε, σε ένα χρόνο. Μπορείτε να ξαναθέσετε την ερώτηση. Ελπίζω ότι τότε, οι πολίτες θα βιώνουν τις αναπτυξιακές πτυχές του προγράμματός. Πιστεύω ότι η ανάπτυξη θα επιστρέφει και πως η κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική.

 

Video link

 

Πηγή:link[/expander_maker]

15
Jun

Καραμούζης: Το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας έχει απαντηθεί

Καραμούζης: Το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας έχει απαντηθεί.Με κατηγορηματικό τρόπο απάντησε ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης στην επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πως οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια.

«Το θέμα της επάρκειας έχει απαντηθεί. Οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία τρία χρόνια έχουν θωρακιστεί κεφαλαιακά και σήμερα διαθέτουν 33 δισ. ευρώ βασικά κεφάλαια αλλά και σημαντική κάλυψη των επισφαλειών», τόνισε ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε ότι απαιτείται η συνεπής εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του Μνημονίου αλλά και ένα γενναίο σχέδιο που θα την επαναφέρει σε τροχιά ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Η επιστροφή στην ανάπτυξη πρέπει να αφορά όλους και όχι τους λίγους.

Κάλεσε μάλιστα την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα να επιδείξει αυτοπεποίθηση, πίστη για το μέλλον και να στηρίξει τις προοπτικές της χώρας χωρίς γκρίνιες. «Να απαιτούμε αλλά και να συμβάλλουμε. Να διαφωνούμε αλλά και να προτείνουμε», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι ο τραπεζικός τομές και η Eurobank είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αντιπαραγωγικότητα των μέτρων που λαμβάνονται. «Ανάπτυξη με υπερφορολόγηση και μείωση μισθών δεν θα έρθει», τόνισε και πρόσθεσε ότι κλειδί για την επαναφορά της χώρας στην ανάπτυξη αποτελεί η απελευθέρωσή της από τα δεσμά του κρατισμού.

Τρεις προκλήσεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει μπροστά του τρεις κρίσιμες προκλήσεις:

– Η πρώτη αφορά την ανάγκη ρευστότητας, κάτι που στερεί σήμερα τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς το χάσμα μεταξύ δανείων και καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα φτάνει τα 80 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή ο δανεισμός του τραπεζικού συστήματος από το Ευρωσύστημα ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.

– Η δεύτερη πρόκληση είναι η σημαντική μείωση των NPLs. Σήμερα το σύνολο των NPLs φτάνει τα 85 δισ. ευρώ και των NPEs φτάνει τα 116 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν συνολικές προβλέψεις 58 δισ. ευρώ.

– Η τρίτη πρόκληση είναι η αποπληρωμή των υποχρεώσεων των τραπεζών προς το κράτος. Πρόκειται για κίνηση που θα απελευθερώσει τις τράπεζες καθώς θα άρει μια σειρά από περιορισμούς.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Eurobank Φωκίων Καραβίας ανέφερε ότι το 2016 στόχος της τράπεζας είναι η επιστροφή στην κερδοφορία, εκτίμησε ότι τα έσοδά της θα αυξηθούν κατά 15%, ο δείκτης Προβλέψεων θα πέσει κάτω από το 2% και τα NPLs δεν αναμένεται να αυξηθούν, αντίθετα μέσω της διαχείρισης των κόκκινων δανείων εκτιμάται ότι θα μειωθούν.

Αναφερόμενος στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι οι πωλήσεις κόκκινων δανείων προς τρίτους αποτελεί μία εναλλακτική, ωστόσο προς το παρόν οι κινήσεις που θα γίνουν θα είναι επιλεκτικέςκαι θα αφορούν περιπτώσεις όπου τα περιθώρια ρύθμισης εξυγίανσης έχουν εξαντληθεί.

Προανήγγειλε δε ότι οι τράπεζες θα τηρήσουν αυστηρή στάση στους στρατηγικά κακοπληρωτές.

Αξιολόγηση

Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στα οφέλη που θα προκύψουν από αυτήν. Ωστόσο, σημείωσε ότι παρατηρείται μια υποτονική αντίδραση της αγοράς τόσο στα spreads των ομολόγων όσο και στο Χρηματιστήριο που δημιουργεί προβληματισμό, επηρεάζεται μεν από το Brexit, καταδεικνύει όμως το έλλειμμα εμπιστοσύνης των αγορών τόσο όσον αφορά την πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου, όσο και για τη βιωσιμότητα του προγράμματος που επιβάλλουν οι δανειστές στη χώρα.

 

Πηγή:link

15
Jun

Βρετανία: Από 11 μονάδες διαφορά υπέρ της παραμονής στο 1% μέσα σε λίγες ημέρες

Βρετανία: Από 11 μονάδες διαφορά υπέρ της παραμονής στο 1% μέσα σε λίγες ημέρες.Το ως πρότινος διψήφιο προβάδισμα που διατηρούσε η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επί της αντίπαλης εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ συρρικνώθηκε σε μόλις μια εκατοστιαία μονάδα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη από την εφημερίδα The Sun.

Ουσιαστικά μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου που θα κρίνει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ή όχι κράτος μέλος της ΕΕ, η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.002 ψηφοφόρων, κατέδειξε ότι το ποσοστό των Βρετανών που τάσσονται υπέρ της παραμονής ανέρχεται σε 46% και το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση στο 45%, έγραψε η Σαν.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Η
MONEY
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΗ
SPORTS
  LIFE 
MEDIA
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
PLANET
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΥΓΕΙΑ
ΓΥΝΑΙΚΑ

Βρετανία: Από 11 μονάδες διαφορά υπέρ της παραμονής στο 1% μέσα σε λίγες ημέρες

15/6/2016 6:52:00 πμ | Twitter
Εκτύπωση
Αποστολή σε Φίλο
Μοιράστε το!
Αποστολή στο Twitter
Αποστολή στο FaceBook

Μου αρέσει
(0)
Δεν μου αρέσει
(0)

Το ως πρότινος διψήφιο προβάδισμα που διατηρούσε η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επί της αντίπαλης εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ συρρικνώθηκε σε μόλις μια εκατοστιαία μονάδα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη από την εφημερίδα The Sun.

Ουσιαστικά μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου που θα κρίνει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ή όχι κράτος μέλος της ΕΕ, η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.002 ψηφοφόρων, κατέδειξε ότι το ποσοστό των Βρετανών που τάσσονται υπέρ της παραμονής ανέρχεται σε 46% και το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση στο 45%, έγραψε η Σαν.

Μια προηγούμενη δημοσκόπηση της ComRes, την οποία δημοσίευσαν την 19η Μαΐου η εφημερίδα Daily Mail και το τηλεοπτικό δίκτυο ITV, έδινε στο στρατόπεδο της παραμονής προβάδισμα 11 εκατοστιαίων μονάδων.

«Προφανώς υπήρξε σημαντική μετακίνηση τις τελευταίες εβδομάδες», συνόψισε ο Τομ Μλουτζίνσκι, επικεφαλής της διεύθυνσης πολιτικών ερευνών της ComRes, μιλώντας στη Σαν.

«Ενώ βλέπαμε την εκστρατεία υπέρ της παραμονής να διαθέτει άνετο προβάδισμα, μετά τα ντιμπέιτ και την επικέντρωση της προσοχής στη μετανάστευση, η διαφορά της από την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης συρρικνώθηκε και πλέον βρίσκεται σε απόσταση επαφής», εξήγησε.

Μια άλλη δημοσκόπηση μέσω Διαδικτύου που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία TNS δίνει στην εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ προβάδισμα 7 εκατοστιαίων μονάδων, όπως και άλλες πρόσφατες έρευνες.

Η τάση αυτή πιέζει προς τα κάτω τη στερλίνα και οδήγησε σε απώλειες δισεκατομμυρίων λιρών στο χρηματιστήριο.

Στην έρευνα της ComRes ένα 9% του δείγματος δήλωσε αναποφάσιστο.

Εξαιρουμένων των απαντήσεων «δεν γνωρίζω / δεν απαντώ», το προβάδισμα της εκστρατείας υπέρ της παραμονής στην ΕΕ έναντι αυτής υπέρ της αποχώρησης αυξάνεται σε 51% έναντι 49%, σύμφωνα με τη Σαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ[/expander_maker]

15
Jun

«Μαξιλάρι» τα αποθεματικά για να μην ενεργοποιηθεί ο… κόφτης

«Μαξιλάρι» τα αποθεματικά για να μην ενεργοποιηθεί ο… κόφτης.Άλλο ένα «μαξιλάρι» για την αποφυγή της ενεργοποίησης του δημοσιονομικού κόφτη θα αποτελέσουν τα αποθεματικά των δημοσίων οργανισμών σε τραπεζικές καταθέσεις οι οποίες θα περιέλθουν και επίσημα στον πλήρη έλεγχο του υπουργείου οικονομικών και μάλιστα με την σφραγίδα της τρόικας.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο, στην κατεύθυνση εξομάλυνσης της «στρέβλωσης» όπως αποκαλείται, η διατήρηση αποθεματικών σε διάσπαρτους τραπεζικούς λογαριασμούς από φορείς του δημοσίου και στην κατεύθυνση της ενοποίησης της διαχείρισης των δημοσίων αποθεματικών προβλέπεται η δημιουργία μιας νέα επιτροπής διαχείρισης.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Real News
Real FM

Αθήνα, 18 – 28 °C
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
MONEY
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΗ
SPORTS
  LIFE 
MEDIA
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
PLANET
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΥΓΕΙΑ
ΓΥΝΑΙΚΑ

«Μαξιλάρι» τα αποθεματικά για να μην ενεργοποιηθεί ο… κόφτης

15/6/2016 6:56:00 πμ | Twitter
Εκτύπωση
Αποστολή σε Φίλο
Μοιράστε το!
Αποστολή στο Twitter
Αποστολή στο FaceBook

Μου αρέσει  (Αρέσει σε ένα χρήστη)
(1)
Δεν μου αρέσει
(0)

Άλλο ένα «μαξιλάρι» για την αποφυγή της ενεργοποίησης του δημοσιονομικού κόφτη θα αποτελέσουν τα αποθεματικά των δημοσίων οργανισμών σε τραπεζικές καταθέσεις οι οποίες θα περιέλθουν και επίσημα στον πλήρη έλεγχο του υπουργείου οικονομικών και μάλιστα με την σφραγίδα της τρόικας.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο, στην κατεύθυνση εξομάλυνσης της «στρέβλωσης» όπως αποκαλείται, η διατήρηση αποθεματικών σε διάσπαρτους τραπεζικούς λογαριασμούς από φορείς του δημοσίου και στην κατεύθυνση της ενοποίησης της διαχείρισης των δημοσίων αποθεματικών προβλέπεται η δημιουργία μιας νέα επιτροπής διαχείρισης.

Η επιτροπή αυτή θα έχει ως μέλη εξειδικευμένα στελέχη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον ΟΔΔΗΧ και την νεοσύστατη Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Αποστολή της θα είναι να ελέγχει εφεξής τη διαχείριση των αποθεματικών των δημοσίων οργανισμών ασκώντας «υψηλής ποιότητας πιστωτική εποπτεία» όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο.

Με αυτό ολοκληρώνεται το βήμα που έγινε με νόμο που ψηφίστηκε στο τέλος του 2015 και προέβλεπε ότι όλα τα αποθεματικά των φορέων του δημοσίου (ασφαλιστικών ταμείων ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ) θα έπρεπε να συγκεντρωθούν στον κοινό λογαριασμό διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πολλοί δημόσιοι φορείς απέφευγαν μέχρι στιγμής το «πικρό ποτήρι» της εκχώρησης των αποθεματικών τους και αγνόησαν και αυτόν τον νόμο.

Στο αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπεται όχι μόνο η συγκέντρωση όλων των χρημάτων στον κοινό λογαριασμό της ΤτΕ (ένα ποσό που αγγίζει τα 13,5 δις ευρώ) αλλά και ο πλήρης έλεγχος από τις τρεις βασικές δημόσιες αρχές που διαχειρίζονται έσοδα δαπάνες και χρέος.

Μάλιστα προβλέπεται ότι η επιτροπή που θα συσταθεί άμεσα, θα πρέπει να συντάξει μια μελέτη προς τους θεσμούς μέχρι και το τέλος Ιουλίου ώστε και οι δανειστές να έχουν μια αφετηρία για να ελέγχουν την κίνηση των χρημάτων αυτών.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας τα ποσά που δεσμεύθηκαν πέρσι από τα αποθεματικά φορέων του δημοσίου προκειμένου, μέσω συμφωνιών επαναγοράς (ρέπο), να χρηματοδοτήσουν μισθούς, συντάξεις και τις υπόλοιπες ανάγκες του ελληνικού δημοσίου, ανήλθαν σε 3,34 δισ. ευρώ.

Το έγγραφο που έχει κατατεθεί στην Βουλή από τις αρχές τους χρόνου με το συνολικό ποσό των προσόδων -και όχι των τόκων, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για καταθετικούς λογαριασμούς, αλλά για κεφάλαια προς επένδυση σε ρέπο με το ελληνικό δημόσιο- το οποίο κατανεμήθηκε και αποδόθηκε στους επιμέρους δικαιούχους – φορείς ανήλθε σε 20.052.675,32 και αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2015 (απόδοση 3,117%).

Με την τελευταία εξέλιξη η διαχείριση και των υπολοίπων 10 δισ. ευρώ όχι μόνο περιέρχεται στο υπουργείο οικονομικών αλλά είναι και αμφίβολο (λόγω της γενικότερης δημοσιονομικής στενότητας) αν κάποιος οργανισμός χρειαστεί τα χρήματα του θα μπορέσει να τα πάρει με ευκολία.

Από την άλλη μεριά βέβαια η εμπλοκή της τρόικας και σε αυτή την διευθέτηση έχει την βάση της στο ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει με κανένα τρόπο να υπάρχουν αποκλίσεις σε έσοδα ή δαπάνες που δεν θα μπορούν να καλυφθούν .

Τούτο διότι κάποια απόκλιση από το δημοσιονομικό στόχο θα είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη την στιγμή που θα υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για να καλύψουν το δημοσιονομικό άνοιγμα και να αποφευχθεί η οριζόντια μείωση των δαπανών ακόμη και σε μισθούς και συντάξεις.

Πηγή : link[/expander_maker]

15
Jun

Πώς θα καταλάβετε ότι κάποιος σας λέει ψέματα

Πώς θα καταλάβετε ότι κάποιος σας λέει ψέματα.Για τριάντα χρόνια ο Mark Bouton, εργαζόταν ως πράκτορας του FBI. Ανάμεσα στις επιτυχίες ήταν και ο εντοπισμός του τρομοκράτη Timothy McVeigh ο οποίος είχε ανατίναξε το ομοσπονδιακό κτίριο στην Οκλαχόμα, προκαλώντας το θάνατο 168 ατόμων, 19 εκ των οποίων ήταν παιδιά.

Ο Bouton ο οποίος είναι συγγραφέας του βιβλίου “How to Spot Lies Like the FBI“ αποκαλύπτει στο Business Insider όσα έχει μάθει για τις εκφράσεις του προσώπου ενός ψεύτη και αποκαλύπτει πώς μπορούν να ανιχνευθούν εκείνες οι ενδείξεις οι οποίες σηματοδοτούν το ψεύδος.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]“Υπάρχουν μια σειρά από εκφράσεις του προσώπου και αντιδράσεις που σχετίζονται με κάποιον που θα μπορούσε να λέει ψέματα. Ορισμένες προκαλούνται από νευρικότητα, μερικές από χημικές αντιδράσεις και άλλες από φυσικές αντιδράσεις”, τονίζει ο Bouton.

Ας δούμε πιο κάτω ποιες είναι οι ενδείξεις που προδίδουν το ψέμα:

Τα μάτια συνήθως πηγαινοέρχονται δεξιά και αριστερά όταν νιώθουμε άβολα.

“Πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση για αυτόν που αισθάνεται άβολα ή παγιδευμένος από τις ερωτήσεις σας, τις οποίες δεν θέλει να απαντήσει. Είναι κατάλοιπο της εποχής που οι άνθρωποι αναζητούσαν μια οδό διαφυγής, όταν φοβούνταν ότι βρίσκονταν σε μία επικίνδυνη κατάσταση, όπως απέναντι σε έναν αντίπαλο άνθρωπο ή ζώο”.

Όταν λέμε ψέματα, μπορεί να ανοιγοκλείνουμε ταχύτατα τα μάτια 5-6 φορές.

Ο Bouton λέει πως ένα πρόσωπο, κατά κανόνα, ανοιγοκλείνει τα μάτια περίπου 5 με 6 φορές το λεπτό ή μία φορά κάθε 10 με 12 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, “όταν κάποιος ξέρει ότι λέει ψέματα-αυτός μπορεί να ανοιγοκλείνει τα μάτια πέντε ή έξι φορές σε γρήγορη διαδοχή”.

Καλό είναι να σημειώσουμε πως υπάρχουν εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο έχει πάρκινσον θα έχει αισθητά πιο αργό ρυθμό στο ανοιγόκλεισμα των ματιών, ενώ ένα άτομο με σχιζοφρένεια θα ανοιγοκλείνει τα μάτια του ταχύτερα από το κανονικό.

Συχνά, κλείνουμε τα μάτια για πάνω από ένα δευτερόλεπτο, όταν ψευδόμαστε.

Ο Bouton τονίζει πως όταν ένα άτομο κλείνει τα μάτια του για ένα ή δύο δευτερόλεπτα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι λέει ψέματα, δεδομένου ότι αυτή η κίνηση είναι ένα είδος αμυντικού μηχανισμού. Κανονικά, εξηγεί, ένα πρόσωπο θα ανοιγοκλείσει τα μάτια του με ταχύτητα από 100 έως 400 χιλιοστά του δευτερολέπτου ή 0,10 έως 0,40 δευτερόλεπτα.

Οι δεξιόχειρες* κοιτάνε συνήθως πάνω δεξιά όταν ψεύδονται για κάτι που είδαν.

Όταν ρωτάς έναν δεξιόχειρα για κάτι που υποτίθεται ότι έχει δει, αν κοιτάζει προς τα πάνω και προς τα αριστερά , τότε αποκτά πράγματι πρόσβαση στη μνήμη του για το περιστατικό. Ωστόσο, αν κοιτάζει προς τα πάνω και προς τα δεξιά του, σημαίνει ψάχνει πρόσβαση στη φαντασία του και προσπαθεί να εφεύρει μια απάντηση”, σημειώνει ο Button.

Οι δεξιόχειρες κοιτάνε συνήθως κατευθείαν δεξιά όταν ψεύδονται για κάτι που άκουσαν.

“Αν ρωτήσετε ένα άτομο τι άκουσε , τα μάτια του θα μετατοπιστούν προς το αριστερό αυτί για να ανακαλέσει τον ήχο που άκουσε, αλλά αν τα μάτια μετατοπιστούν προς τη δεξιά μεριά του, τότε είναι έτοιμος για ψέμα”.

Οι δεξιόχειρες κοιτάνε συνήθως κάτω δεξιά όταν ψεύδονται για οσμές ή άλλες αισθήσεις.

“Τα μάτια θα μετατοπιστούν προς τα κάτω και προς τα αριστερά, αν πρόκειται ένα άτομο να ανακαλέσει πληροφορίες για να σας πει τι θυμάται για μία οσμή, αφή ή αίσθηση, όπως ένα κρυολόγημα ή μια φοβερή μυρωδιά. Αλλά τα μάτια του θα μετατοπιστούν προς τα κάτω και δεξιά, αν πρόκειται να πει ψέματα”.

Πώς καταλαβαίνουμε το ψεύτικο χαμόγελο;

Ο Bouton υποστηρίζει πως οι άνθρωποι χαμογελούν πραγματικά όταν το δέρμα γύρω από τα μάτια τους, σχηματίζει ρυτίδες. Όταν το χαμόγελο δεν επηρεάζει τα μάτια αλλά μόνο τα χείλη, τότε μάλλον κάποιος λέει ψέματα.

Τι σημαίνει η φαγούρα στο πρόσωπο;

Μια χημική αντίδραση προκαλεί στα πρόσωπα των ανθρώπων φαγούρα όταν λένε ψέματα, με αποτέλεσμα να τους “συλλάβουμε” να ακουμπούν συχνά τα χέρια στο πρόσωπο.

Τι δείχνουν τα σφιγμένα χείλη.;

“Το στόμα ενός ατόμου συχνά στεγνώνει, όταν λέει ψέματα. Μπορεί να κάνει μία κίνηση σαν πιπίλισμα για να προσπαθήσει να το ξεπεράσει”, λέει ο Bouton.

Τι δείχνει η υπερβολική εφίδρωση;

Ο υπερβολικός ιδρώτας για τις συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να εμφανιστεί στο μέτωπο, στα μάγουλα ή στο πίσω μέρος του λαιμού, όταν κάποιος λέει ψέματα.

Τι δείχνει το κοκκίνισμα;

Πρόκειται για ένα ακούσιο αντανακλαστικό το οποίο προκαλείται από το νευρικό σύστημα, και είναι μία απάντηση στην απελευθέρωση της αδρεναλίνης. Μερικοί άνθρωποι, κυρίως οι γυναίκες, κοκκινίζουν μετά το ψέμα, σύμφωνα με τον ειδικό.

Τι σημαίνει το κούνημα του κεφαλιού;

‘Οταν οι άνθρωποι ομολογούν την αλήθεια κουνούν το κεφάλι τους ταυτόχρονα, στην κλασική κίνηση που δείχνει συμφωνία με αυτό που λένε. Αλλά αν κουνούν το κεφάλι τους σε διαφωνία με ό,τι έχουν πει, το σώμα τους προδίδει αντανακλαστικά το ψέμα που μόλις ξεστόμισε το στόμα τους.

*Για τους αριστερόχειρες ισχύουν συνήθως ακριβώς οι αντίθετες αντιδράσεις.

Πηγή :  link[/expander_maker]

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close