fbpx

14/06/2016

14
Jun

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ σε περίπτωση Brexit – Με άμεση δημόσια δέσμευση πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ σε περίπτωση Brexit – Με άμεση δημόσια δέσμευση πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια.Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε περίπτωση που κερδίσει το Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Η ΕΚΤ θα ενεργήσει άμεσα με δημόσια παρέμβαση, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο της τράπεζας.

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα δεσμευτεί δημοσίως ότι θα στηρίξει τις χρηματαγορές, σε ενδεχόμενη επικράτηση του «Out» στο προσεχές δημοψήφισμα.

Μάλιστα, η κίνηση της ΕΚΤ αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής (24/6), προτού «ανοίξουν» τα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

«Θα υπάρξει δήλωση ότι η ΕΚΤ θα πράξει ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην αγορά» δηλώνει ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας.

Στο έκτακτο σχέδιο της Φρανκφούρτης προβλέπεται και η συμμετοχή της Bank of England, καθώς οι δύο τράπεζες, από κοινού, θα επιχειρήσουν να χρηματοδοτήσουν απεριόριστα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τόσο με ευρώ, όσο και με στερλίνες.

Μία τέτοια κίνηση, εκτιμάται ότι θα εκτονώσει τον πανικό των επενδυτών και θα μειώσει τον κίνδυνο επέκτασης της χρηματοπιστωτικής αστάθειας σ’ όλη την Ευρώπη.

Επαναλαμβάνεται ότι όλα τα παραπάνω θα τεθούν σε εφαρμογή, μόνο εφόσον το αποτέλεσμα της βρετανικής κάλπης είναι υπέρ του Brexit.

Πηγή : link

14
Jun

Ρέγκλινγκ: Ενίσχυση της Ευρωζώνης με την ολοκλήρωση της τραπεζικής αγοράς και έναν περιορισμένο προϋπολογισμό

Ρέγκλινγκ: Ενίσχυση της Ευρωζώνης με την ολοκλήρωση της τραπεζικής αγοράς και έναν περιορισμένο προϋπολογισμό.Υπέρ της ενίσχυσης της Ευρωζώνης, με την ολοκλήρωση της τραπεζικής αγοράς και έναν περιορισμένο προϋπολογισμό που θα επιτρέπει την καλύτερη αντιμετώπιση των οικονομικών σοκ, τάχθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στην Πολωνία για το «μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσει η Ευρώπη τη σημασία της στη διεθνή σκηνή, «αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας», καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία αντιστοιχούσε το 1970 το 32% της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ σήμερα αντιστοιχεί το 23% και το 2050 προβλέπεται το ποσοστό αυτό να συρρικνωθεί μόλις στο 9%.

«Παρά τους πολλούς καταστροφολόγους, υποστηρίζω ότι η ΕΕ και η ΟΝΕ αποτελούν χωρίς προηγούμενο ιστορικές επιτυχίες», τόνισε ο Ρέγκλινγκ. «Πρέπει, ωστόσο, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να κάνουμε πιο εύρωστη την ΟΝΕ και να ενισχύσουμε τη νομιμοποίησή της», πρόσθεσε.

Πηγή : link

14
Jun

Dijsselbloem: Τα κράτη μέλη ανησυχούν ότι η Κομισιόν δεν τα αντιμετωπίζει ισότιμα

Dijsselbloem: Τα κράτη μέλη ανησυχούν ότι η Κομισιόν δεν τα αντιμετωπίζει ισότιμα.Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εφαρμόζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ένωσης με τον ίδιο τρόπο στα μεγάλα και τα μικρά κράτη, πράγμα που
υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους κανόνες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι τα παραδείγματα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας εγείρουν ερωτήματα για την προβλεψιμότητα και την αντικειμενικότητα της εφαρμογής των κανόνων.

“Αν τα κράτη-μέλη νιώθουν ότι οι αποφάσεις της Κομισιόν είναι πολύ δύσκολο να γίνουν κατανοητές, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν και δεν είναι αντικειμενικές, ότι ενδεχομένως κάνουν διακρίσεις μεταξύ των μικρών και των μεγάλων κρατών-μελών, αυτό αποτελεί μεγάλη ανησυχία”, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]”Το νιώθω κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Eurogroup ότι οι υπουργοί αρχίζουν και ανησυχούν λίγο για αυτό”, πρόσθεσε.

“Εάν ο κόσμος νιώθει ότι υπάρχει διαφορά στην αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων, μεταξύ διαφορετικών κρατών-μελών, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο το να ζητούμε από όλους μας να συμμορφωνόμαστε με τα συμφωνηθέντα”, δήλωσε.

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε την επιβολή κυρώσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία για τα υπερβολικά τους ελλείμματα, μέχρι μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία στις 26 Ιουνίου.

“Έχουν υπάρξει κάποιες ανησυχίες αναφορικά με πρόσφατες αποφάσεις για την Ισπανία και την Πορτογαλία, διότι φάνηκε να υποδηλώνει και πρόσθετο χρόνο στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος”, είπε ο Ντάισελμπλουμ. “Αυτό δημιούργησε πολλά ερωτήματα για το εάν οι κανόνες
εφαρμόστηκαν σωστά, άρα θα το συζητήσουμε αυτό”.

Είναι η δεύτερη φορά φέτος που η Κομισιόν ενδίδει στην πολιτική πραγματικότητα αντί να εφαρμόζει απαρέγκλιτα τους κανόνες της ΕΕ για τα υπερβολικά ελλείμματα, θέτοντας εν αμφιβόλω την προθυμία της να επιβάλει κυρώσεις.

Πέρυσι, έδωσε στη Γαλλία, η οποία κατ’ επανάληψη παραβιάζει τους κανόνες για το έλλειμμα, δύο ακόμα χρόνια για να το μειώσει εντός του ορίου της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επίσης προκάλεσε εντύπωση με τα σχόλιά του τον περασμένο μήνα για την
αντιμετώπιση της Γαλλίας.

“Υπήρξε ένα σχόλιο από τον πρόεδρο της Κομισιόν για το πώς και γιατί η Γαλλία θα πρέπει να έχει διαφορετική μεταχείριση…ότι η Γαλλία προφανώς άξιζε μια διαφορετική μεταχείριση διότι είναι η Γαλλία” είπε ο Ντάισελμπλουμ.
“Προσπαθώ να καταλάβω αυτού του είδους τα σχόλια και πολλά άλλα κράτη-μέλη επίσης προσπαθούν να καταλάβουν αυτού του είδους τα σχόλια”, πρόσθεσε.

Η μη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, που θέτει όριο για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και για το χρέος στο 60% του ΑΕΠ, ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην κρίση χρέους, η οποία απείλησε την ενότητα της ευρωζώνης, επισημαίνει το Reuters.

Πηγή: CAPITAL[/expander_maker]

14
Jun

ΒοΕ: Πρόσθετη ρευστότητα 3,47 δισ. δολ. στις βρετανικές τράπεζες

ΒοΕ: Πρόσθετη ρευστότητα 3,47 δισ. δολ. στις βρετανικές τράπεζες.Έκτακτη ενίσχυση, ύψους 3,47 δισ. δολαρίων, έλαβαν από την Bank of England (ΒοΕ) οι βρετανικές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας αποφάσισε να ενισχύσει με πρόσθετη ρευστότητα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του κλάδου, εν μέσω της αβεβαιότητας σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον της Βρετανίας.
Την τελευταία εβδομάδα, οι μετοχές των βρετανικών τραπεζών έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες, καθώς οι επενδυτές φοβούνται το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Άλλωστε, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα υπέρ του Brexit, ανατρέποντας τη δυναμική του «In».

Πηγή:link

14
Jun

Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής εισφορών για εργοδότες

Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής εισφορών για εργοδότες.Με χρήση ενός μοναδικού 30ψήφιου κωδικού, μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ θα καταβάλλονται από τις 5 Σεπτεμβρίου όλες οι εισφορές στο ΙΚΑ.

Εγκύκλιος του Ταμείου ορίζει ότι ο κωδικός αυτός θα αντιστοιχεί σε κάθε Αριθμό Μητρώου Εργοδότη ή Αριθμό Μητρώου Οικοδομικοτεχνικού Έργου και θα ονομαστεί “Ταυτότητα Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών”.

Θα αποδίδεται άπαξ και δεν θα μεταβάλλεται ενώ όλοι οι εργοδότες, περιλαμβανομένου και του Δημοσίου, θα καταβάλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές στα πιστωτικά ιδρύματα με τη χρήση της ταυτότητας αυτής, ανεξαρτήτως μισθολογικής περιόδου εισφορών.

Οι απογεγραμμένοι εργοδότες του ΙΚΑ μπορούν να ενημερωθούν για την Ταυτότητα Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών που τους αποδόθηκε μέσω του λογαριασμού χρήστη στο διαδικτυακό τόπο του Ιδρύματος. Μάλιστα κατά την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης και μετά την ολοκλήρωση της, με το αποδεικτικό παραλαβής θα ενημερώνονται για τον κωδικό (Τ.Π.Τ.Ε.), ο οποίος τους έχει αποδοθεί και με τον οποίο πρέπει να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Για τους εργοδότες που θα απογραφούν από τις 5/9/2016 και μετά, η Ταυτότητα πληρωμής θα αποδίδεται και θα γνωστοποιείται με το έντυπο απόδοσης του Αριθμού Μητρώου.

Για τους χρήστες του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του ΙΚΑ (ΟΠΣ/ΙΚΑ), η εγκύκλιος ορίζει ότι η Ταυτότητα Πληρωμής θα απεικονίζεται στα στοιχεία Μητρώου Εργοδοτών σε ειδικό πεδίο.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι οι τράπεζες, από 05/09/2016 και μετά, θα δέχονται ταμειακές συναλλαγές για καταβολή τρεχουσών εισφορών Κοινών Επιχειρήσεων ή Οικοδομοτεχνικών Έργων μόνο μέσω του εν λόγω 30ψήφιου κωδικού (ανεξαρτήτως μισθολογικής περιόδου εισφορών).

Διευκρινίζεται δε, ότι για τις τρέχουσες εισφορές του ΙΚΑ η Ταυτότητα Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών είναι ο 30ψηφίος κωδικός, ενώ για τις βεβαιωμένες οφειλές του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) χρησιμοποιείται ο 20ψήφιος αριθμός που αντιστοιχεί στην Ταυτότητα οφειλέτη.

Κατά συνέπεια, όσες τρέχουσες εισφορές καταβληθούν από τις 05/09/2016 και μετά, θα πρέπει να καταβάλλονται μόνο με ΤΠΤΕ (30ψήφιου κωδικού).

Πηγή : link

14
Jun

Handelsblatt: Κρίση διαρκείας μεταξύ ΔΝΤ-Γερμανίας για το ελληνικό χρέος

Handelsblatt: Κρίση διαρκείας μεταξύ ΔΝΤ-Γερμανίας για το ελληνικό χρέος.«Κρίση διαρκείας μεταξύ εταίρων» είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, που αναφέρεται στη διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, η διαμάχη αυτή οφείλεται σε δυο, κυρίως, λόγους: αφενός αφορά τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ και ειδικότερα τα χρήματα που είχαν διαθέσει βιομηχανικές χώρες στο Ταμείο στο απόγειο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Την ώρα που η Ουάσιγκτον ζητά να παραταθούν τα δάνεια αυτά, το Βερολίνο αντιστέκεται σθεναρά, εκτιμώντας ότι το ΔΝΤ διαθέτει στην παρούσα φάση επαρκείς πόρους.

«Ακόμη κι αν η σύγκρουση αυτή όμως (…) καταλήξει σε ένα αίσιο τέλος», σημειώνει η εφημερίδα, «Βερολίνο και Ουάσιγκτον βρίσκονται στα πρόθυρα ενός θερμού φθινοπώρου. Το αργότερο τότε θα επανέλθει στο τραπέζι το θέμα της Ελλάδας. Το φθινόπωρο θα παρουσιαστεί μια νέα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία θα συνυπολογίζει τις ευρωπαϊκές προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Ήδη τονίζεται όμως ότι το ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα αρκεστεί στις έως τώρα δεσμεύσεις των Ευρωπαίων. Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται ενοχλημένη έως και εκνευρισμένη με το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση παρουσίασε την πρόσφατη συμφωνία για την Ελλάδα ως δικό της θρίαμβο και ήττα για το ΔΝΤ. Αυτό αναμένεται να γίνει σαφές και στις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου.

Η Ουάσιγκτον έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν συμμετέχει ακόμη στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Το ερώτημα ωστόσο είναι πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η απειλή. Εντέλει το ΔΝΤ δεσμεύεται από τα συμφέροντα των χωρών μελών του. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διαθέτουν την πλειοψηφία. Το διοικητικό προσωπικό του ΔΝΤ, με το οποίο υπήρξαν τελευταία τόσο μεγάλες διαμάχες, είναι μισθωτοί υπάλληλοι των χωρών μελών, λέει το Βερολίνο. Η διευκρίνιση αυτή λέει αρκετά για το κλίμα που επικρατεί στην παρούσα φάση», παρατηρεί, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η εφημερίδα.

 

Πηγή:link

14
Jun

Στη μάχη κατά των αυθαιρέτων τα drones, από το επόμενο καλοκαίρι

Στη μάχη κατά των αυθαιρέτων τα drones, από το επόμενο καλοκαίρι.Μέχρι και… drones θα επιστρατεύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στη μάχη κατά των αυθαίρετων. Η ηγεσία του υπουργείου σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει εκτός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δορυφόρους, αεροφωτογραφίες, ενώ θα ξεκινήσει το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των κτιρίων, προκειμένου να εμποδιστεί η επέκταση της αυθαίρετης δόμησης και να εντοπιστούν όσοι ιδιοκτήτες δεν θα έχουν έως τότε τακτοποιήσει τις αυθαίρετες κατασκευές.
Οπως προανήγγειλε, από τη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης: «Θα ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και με ηλεκτρονικά μέσα, όπως drones και δορυφορικές απεικονίσεις μεγάλης ακρίβειας», είπε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη Tύπου, ο κ. Τσιρώνης διευκρινίζοντας ότι το καινούργιο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα θα βγει στη διαβούλευση περίπου στις 15 Ιουλίου προκειμένου να ψηφισθεί τον Σεπτέμβριο.
«Μόλις ψηφιστεί ο νόμος και επειδή θα χρειαστούμε τα drones και στην επόμενη αντιπυρική περίοδο, θα έχουμε του χρόνου τέτοια εργαλεία πιλοτικά», τόνισε.
Όσον αφορά τον νέο νόμο για τα αυθαίρετα, δήλωσε ότι «θα είναι πιο δίκαιος και όχι οριζόντιας τιμωρίας ανεξαρτήτως παράβασης, αλλά νόμος θεραπείας» και πρoσέθεσε ότι θα υπάρχει διαρκής έλεγχος προκειμένου να παρακολουθείται το κάθε έργο από την αρχή μέχρι το τέλος, με τρεις τουλάχιστον εποπτείες.
Ξεκαθάρισε δε ότι ο νέος νόμος είναι για τα αυθαίρετα μέχρι τον Ιούνιο του 2011, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό, «δεν υπάρχει νέα γενιά αυθαιρέτων, και αυτά που υπάρχουν μάλλον οφείλονται σε μια απληστία στις τουριστικές περιοχές» ενώ, όπως τόνισε, «όσα αυθαίρετα χτίστηκαν μετά το 2011 δεν έχουν καμία ελπίδα».
Προηγουμένως ο κ. Τσιρώνης είχε επαφές με δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος του έθεσε και το θέμα του αποτεφρωτηρίου νεκρών, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί το έργο. Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, το θέμα θα μπορούσε να λυθεί πιο άμεσα με ένα Προεδρικό Διάταγμα, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να εκδοθούν οι σχετικές άδειες.

Πηγή : link

14
Jun

Ντάισελμπλουμ: Πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης

Ντάισελμπλουμ: Πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.Εκταμίευση της δόσης αυτήν την εβδομάδα, με απόφαση των υπουργών υπό την ιδιότητα του ΔΣ του ΕSM, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του eurogroup και του ecofin, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος με τη δεύτερη ιδιότητά του ενημέρωσε σήμερα την επιτροπή οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αντιπροέδρου του ΕΚΔ.Παπαδημούλη ο Πρόεδρος του eurogroup δήλωσε:

«Δεν ανέφερα την Ελλάδα γιατί είμαστε σε μια διαφορετική φάση. Το χειρότερο σημείο στην εμπιστοσύνη με την Ελλάδα ήταν πέρσι το καλοκαίρι. Από τότε πέρασε πολύς καιρός. Υπάρχουν ακόμα διαφωνίες αλλά τις συζητάμε».

«Θα αποφασίσουμε για την εκταμίευση της δόσης ως ΔΣ του ESM αυτή την εβδομάδα», τόνισε.

Σε σχέση με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, στο οποίο αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε:

«Απαντώντας στην δήλωση του κ. Στουρνάρα έχω να πω ότι το 3,5 είναι ρεαλιστικό, δεν είναι πολύ ψηλό, δεν είναι ρεαλιστικό για πάρα πολύ καιρό και για αυτό θα μειώνεται ανά δεκαετία».

Απέρριψε, δε, τις πληροφορίες ότι το φθινόπωρο το eurogroup θα ξαναδεί το θέμα του χρονοδιαγράμματος τους χρέους και δήλωσε πως θα ξαναδούν το θέμα μόνο «στο τέλος του έτους όταν το ΔΝΤ ετοιμάσει στα τέλη του χρόνου μια εισήγηση προς το διοικητικό του συμβούλιο».

 

Πηγή:link

14
Jun

Πώς θα ρυθμίσετε παλιές και νέες οφειλές με πάγια ρύθμιση

Πώς θα ρυθμίσετε παλιές και νέες οφειλές με πάγια ρύθμιση.Σε δύο εκδόσεις έρχεται η «πάγια» ρύθμιση των 12 δόσεων η οποία προσφέρεται για την αποπληρωμή οφειλών στην εφορία είτε αυτές αφορούν χρέη παλαιότερων ετών, είτε πρόκειται για το νέο εκκαθαριστικό της εφορίας που είτε έχει έρθει ήδη είτε θα έρθει τις επόμενες μέρες όταν θα υποβάλετε την φορολογική σας δήλωση.

Η πρώτη μορφή πάγιας ρύθμισης είναι αυτή που προβλέπεται στο νόμο 4152/2013 και μπορεί κάποιος να ενταχθεί αφού πρώτα αφήσει την πρώτη δόση, από τις τρεις δίμηνες στις οποίες θα καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος, να καταστεί ληξιπρόθεσμη.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Σε δύο εκδόσεις έρχεται η «πάγια» ρύθμιση των 12 δόσεων η οποία προσφέρεται για την αποπληρωμή οφειλών στην εφορία είτε αυτές αφορούν χρέη παλαιότερων ετών, είτε πρόκειται για το νέο εκκαθαριστικό της εφορίας που είτε έχει έρθει ήδη είτε θα έρθει τις επόμενες μέρες όταν θα υποβάλετε την φορολογική σας δήλωση.

Η πρώτη μορφή πάγιας ρύθμισης είναι αυτή που προβλέπεται στο νόμο 4152/2013 και μπορεί κάποιος να ενταχθεί αφού πρώτα αφήσει την πρώτη δόση, από τις τρεις δίμηνες στις οποίες θα καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος, να καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Η αίτηση για την εισαγωγή της ρύθμισης μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα του TAXISNET, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr.

Στην ρύθμιση ο οφειλέτης θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά τα στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση από τα οποία θα προκύπτουν αφενός η αδυναμία του να εξοφλήσει τους φόρους του εκκαθαριστικού και αφετέρου η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης.

Κατά τα λοιπά η πάγια ρύθμιση αυτής της μορφής προβλέπει ότι:

1. Το συνολικό ποσό των οφειλόμενων φόρων που θα ρυθμιστεί επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5% ακόμη κι αν ένα τμήμα του ποσού αυτού δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο κατά την υποβολή της αίτησης.

2. Σε περίπτωση που, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει κι αυτές στην πάγια ρύθμιση (άπαξ) με τους ίδιους όρους.

3. Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία.

Η ανωτέρω προϋπόθεση πληρούται εφόσον ο οφειλέτης έχει υποβάλει εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα αλλά υποχρεωτικά έως την ημερομηνία της αίτησης, τις ανωτέρω δηλώσεις.

Θα πρέπει επίσης όλα τα προηγούμενα χρέη του να έχουν ρυθμιστεί. Γενικά, πρέπει να έχουν εξοφληθεί ή τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο όλες οι οφειλές οι οποίες δεν υπάγονται στην “πάγια ρύθμιση” των 12 δόσεων του ν.4152/2013.

4. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να εξοφλήσει σε υποκατάστημα οποιασδήποτε τράπεζας την 1η δόση της ρύθμισης μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εργάσιμων ημερών από τη στιγμή της υποβολής της αίτησης.

Η εξόφληση της 1ης δόσης είναι εφικτή με την προσκόμιση της λεγόμενης «ταυτότητας ρυθμιζόμενης οφειλής».

Στην συνέχεια, ο οφειλέτης θα πρέπει να κανονίσει την εξόφληση των υπόλοιπων μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης μέσω ενός τραπεζικού του λογαριασμού με τη μέθοδο της «πάγιας εντολής».

Η δεύτερη εναλλακτική δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης των φόρων του φετινού εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις παρέχεται μέσω της «πάγιας ρύθμισης» που προβλέπει το άρθρο 43 του νόμου κώδικα φορολογικών διαδικασιών δηλαδή του νόμου 4174/2013.

Οι μόνες ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση είναι οι εξής:

Ι. Μπορεί να γίνει και με τον καταλογισμό του φόρου πριν κάποια από τις δόσεις καταστεί ληξιπρόθεσμη . Προϋπόθεση είναι ο φορολογούμενος να εξηγεί επαρκώς την αδυναμία πληρωμή των δόσεων του φόρου που του καταλογίστηκε.

ΙΙ. Για την υπαγωγή δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης και υπεύθυνης δήλωσης, οπότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να μεταβεί στην αρμόδια ΔΟΥ, να συμπληρώσει χειρόγραφα έντυπη αίτηση και έντυπη υπεύθυνη δήλωση για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.

ΙΙΙ. Για την εξόφληση κάθε μηνιαίας δόσης δεν απαιτείται «πάγια εντολή» σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά αρκεί ο οφειλέτης να προσέρχεται κάθε μήνα σε οποιοδήποτε υποκατάστημα τράπεζας και να εμφανίζει στο γκισέ την «ταυτότητα ρυθμιζόμενης οφειλής» για να προχώρα στην τμηματική εξόφληση του «ρυθμιζόμενου ποσού».

Η επιλογή προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις οικονομικές συνθήκες του κάθε φορολογούμενου .

Πηγή : link[/expander_maker]

14
Jun

ΥΠΟΙΚ: Τελεσίγραφο σε οφειλέτες και απειλή για δημόσια διαπόμπευση

ΥΠΟΙΚ: Τελεσίγραφο σε οφειλέτες και απειλή για δημόσια διαπόμπευση.Με δημόσια διαπόμπευση απειλούνται περίπου 20.000 οφειλέτες με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ, αν δεν τακτοποιήσουν ή ρυθμίσουν τα χρέη τους στην Εφορία μέχρι τις 27 Ιουνίου. Αυτή είναι η καταληκτική ημερομηνία, η προθεσμία που δίνει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ήδη έχει αρχίσει την αποστολή email στους εν λόγω οφειλέτες, που τους απειλεί με δημοσιοποίηση του ονόματός τους, αλλά και με κατασχέσεις.
Η «ποινή» της δημόσιας διαπόμπευσης για μεγαλοφειλέτες, προβλέπεται στο νέο Μνημόνιο, που ορίζει ότι μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να λάβουν την προειδοποίηση οι ενδιαφερόμενοι, πριν δουν από 1ης Ιουλίου το όνομά τους αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Taxisnet.

Πηγή : link

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close