fbpx

10/06/2016

10
Jun

Der Spiegel προς Βρετανούς: Σας παρακαλούμε μην φύγετε

Der Spiegel προς Βρετανούς: Σας παρακαλούμε μην φύγετε.Το Der Spiegel θα εκδοθεί με δύο διαφορετικά εξώφυλλα και αυτό που θα κυκλοφορήσει στη Βρετανία θα έχει τίτλο «Σας παρακαλούμε μην φύγετε! Γιατί η Γερμανία έχει ανάγκη τους Βρετανούς». Θα πωλείται δε σε μειωμένη τιμή, δύο λίρες (2,90 ευρώ) γνωστοποίησε η διεύθυνση του περιοδικού.

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Κλάους Μπρικμπόιμερ επισήμανε ότι το κεντρικό άρθρο θα περιλαμβάνει πληθώρα επιχειρημάτων γιατί η ΕΕ δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τη Βρετανία.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του περιοδικού, το κεντρικό άρθρο θα περιγράφει τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Βρετανία στον καθορισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλύοντας τις συνέπειες ενός Brexit για την ασφάλεια της Ευρώπης, στην ικανότητά της να μάχεται την τρομοκρατία και στο γεω-στρατηγικό της βάρος.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του Spiegel το 79% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 1.025 άνθρωποι και διενεργήθηκε το διήμερο 7-8 Ιουνίου.

Πηγή : link

10
Jun

Βρετανία: Δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 10 μονάδων στο «Βrexit»

Βρετανία: Δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 10 μονάδων στο «Βrexit».Προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων στην εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει νέα δημοσκόπηση της ORB για λογαριασμό της εφημερίδας Independent.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή δείχνει ότι το 55% θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου υπέρ του «Βrexit», ενώ μόλις το 45% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.000 ατόμων στις 8 με 9 Ιουνίου. Σύμφωνα με την Independent τα αποτελέσμα είναι σταθμισμένα στο ποσοστό συμμετοχής. Η εφημερίδα δεν έδωσε κάποιο στοιχείο για το πόσοι από αυτούς που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση είναι αναποφάσιστοι.

Μετά την δημοσίευση της δημοσκόπησης η στερλίνα πραγματοποιεί βουτιά 1,5% έναντι του δολαρίου.

Πηγή : link

10
Jun

Έκλεισε πυρηνικός αντιδραστήρας στο Βέλγιο μετά από «ανώμαλη λειτουργία»

Έκλεισε πυρηνικός αντιδραστήρας στο Βέλγιο μετά από «ανώμαλη λειτουργία».Εκτός λειτουργίας τέθηκε αυτόματα το απόγευμα της Παρασκευής ένας από τους τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες του σταθμού παραγωγής στο Tihange του Βελγίου, μετά από «ανώμαλη λειτουργία».

Την είδηση ανακοίνωσε ο Διευθυντής της συγκεκριμένης μονάδας, λέγοντας πως οι λόγοι που προκάλεσαν το συγκεκριμένο συμβάν δεν είναι γνωστοί και η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Το συμφερόντων Electrabel εργοστάσιο της Tihange, (πόλη της επαρχία της Βαλλονίας στη Λιέγη) και το οποίο βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Meuse, είναι το μεγαλύτερο από τα συνολικά δυο του Βελγίου, καλύπτοντας το 52% των συνολικών αναγκών της χώρας σε πυρηνική ενέργεια.

Διαθέτει  τρεις αντιδραστήρες νερού υπό πίεση και με συνολική δυνατότητα παραγωγής  2.985 MWe.

Ο πιο παλαιός από αυτούς, (Tihange 1) παραγωγής 962 ΜWe είναι κατασκευής του 1975 ενώ οι Tihange 2 και Tihange 2 είναι παραγωγής 1.008 και 1.015 ΜWe και κατασκευής 1983 και 1985 αντίστοιχα.

Για την εξακολούθηση των συγκεκριμένων πεπαλαιωμένων αντιδραστήρων έχει διατυπωθεί μεγάλος προβληματισμός αλλά και επανειλημμένες διαμαρτυρίες ακτιβιστών, καθώς, η αρχικά προβλεπόμενη ζωή τους ήταν τα 30 χρόνια, ωστόσο, νόμος της χώρας του 2003 παρέτεινε τη λειτουργία τους για ακόμη 10.

Ειδικά όσον αφορά όμως τον Tihange 1, το 2012 η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να επιτρέψει τη λειτουργία του μέχρι και το 2025.

Πηγή : link

10
Jun

Σόιμπλε: Κίνδυνος να ακολουθήσουν και άλλοι αν γίνει Brexit

Σόιμπλε: Κίνδυνος να ακολουθήσουν και άλλοι αν γίνει Brexit.Η ευρωζώνη προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια στην περίπτωση Brexit, τονίζει ο γερμανός ΥΠΟΙΚ. Δεν είναι λύση η περαιτέρω ενοποίηση της ΕΕ. Η Βρετανία δεν θα μπορεί να συνεχίσει να επωφελείται απο την ενιαία αγορά αν αποφασίσει να φύγει από την ΕΕ.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο και άλλες χώρες να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση που οι βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της εξόδου στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί» είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, η οποία θα δημοσιοποιηθεί αύριο. «Πώς θα αντιδρούσε, για παράδειγμα, η Ολλανδία που παραδοσιακά είναι πολύ στενός σύμμαχος της Βρετανίας;».

Ο κ. Σόιμπλε είπε πως αν η Βρετανία γίνει η μόνη χώρα που θα φύγει από την ΕΕ, δεν θα ανησυχούσε για την συνέχιση της ύπαρξης του μπλοκ: «αν χρειαστεί, η Ευρώπη θα λειτουργήσει χωρίς τη Βρετανία».

Ο ίδιος σημείωσε πως οι πιέσεις για μεγαλύτερη ενοποίηση στην ΕΕ δεν αποτελεί απάντηση στο Brexit,σημειώνοντας πως ακόμα και αν μια ισχνή πλειοψηφία ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, «πρέπει να καταλάβουμε ότι αποτελεί προειδοποίηση να μην συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε μέχρι τώρα».

Ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε πως η Βρετανία ενδέχεται να υποστεί οικονομικές συνέπειες αν φύγει από την ΕΕ, δεδομένου ότι είναι στενά συνδεδεμένη με τις χώρες-εταίρους. «Θα ήταν θαύμα αν η αποχώρηση της Βρετανίας δεν έχει οικονομικά μειονεκτήματα», σχολίασε.

Κατά τον κ. Σόιμπλε, το Brexit θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητική επίπτωση σε χώρες-εταίρους, όμως ο ίδιος και οι εταίροι του στην ευρωζώνη θα κάνουν ότι μπορούν για να περιορίσουν τις επιπτώσεις αυτές. «Προετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια για να περιορίσουμε τις ζημιές».

Πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο η Βρετανία να μπορέσει να συνεχίσει να επωφελείται από την ενιαία αγορά όπως κάνουν η Νορβηγία και η Ελβετία, καθώς μια απόφαση για Brexit θα ήταν μια απόφαση κατά της ενιαίας αγοράς.

 

Πηγή:link

10
Jun

Το αρχαιότερο tablet είναι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων – Αντίστοιχα με εκείνα της NASA τα στοιχεία που έδινε

Το αρχαιότερο tablet είναι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων – Αντίστοιχα με εκείνα της NASA τα στοιχεία που έδινε.Καιι όμως, ρίζες στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων έχουν οι σημερινοί υπολογιστές και τα κινητά.

Την μέχρι τώρα συνολική ανάλυση των επιγραφών που βρίσκονται στο εσωτερικό του Μηχανισμού των Αντικυθήρων παρουσίασε η ομάδα μελέτης αυτού του αινιγματικού για την επιστημονική κοινότητα αντικειμένου.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι το αποτέλεσμα διεθνούς ερευνητικής προσπάθειας κατά τα τελευταία περίπου 10 χρόνια.

Πρώτο το ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την αποκρυπτογράφηση των επιγραφών που βρίσκονται «κρυμμένες» στις πτυχές του Μηχανισμού, αποκαλύπτοντας ένα ολόκληρο σύμπαν μέσα στα γρανάζια της αρχαίας συσκευής.

Όπως συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές της εκδήλωσης, πρόκειται για τον αρχαιότερο υπολογιστή, ο οποίος παρείχε στον κάτοχό του τη δυνατότητα να βλέπει με ακρίβεια τις εκλείψεις της σελήνης και του ήλιου καθώς και την κίνηση των ουράνιων σωμάτων.

Την «εξιστόρηση» των γεγονότων ξεκίνησε με την ομιλία του ο Γιάννης Μπιτσάκης, Φυσικός και Ιστορικός των Επιστημών και της Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κι ένα από τα βασικά μέλη της ερευνητικής ομάδας, εξηγώντας πώς ακριβώς δούλευε ο Μηχανισμός.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Συγκεκριμένα, στη μία πλευρά της συσκευής υπήρχε μία λαβή η οποία κινούσε όλο το σύστημα. Γυρίζοντας τη λαβή άρχιζαν να περιστρέφονται οι δείκτες που υπήρχαν στο εμπρόσθιο και στο οπίσθιο μέρος του Μηχανισμού. Επιλέγοντας μία ημερομηνία αποκαλύπτεται τα αστρονομικά φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω από τη Γη.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, αν μπει κανείς στην ιστοσελίδα της NASA όπου αναφέρονται όλες τις εκλείψεις του παρελθόντος και αυτές που είναι να γίνουν στο μέλλον, αναγράφεται ότι «αυτό που κάνουμε εμείς εδώ με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι και αυτό που έκανε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων πριν από περίπου 2.000 χρόνια».

Όπως ανέφερε ο κ. Μπιτσάκης, ο Μηχανισμός αναγνωρίστηκε ως αστρονομικό μηχανικό όργανο από την πρώτη στιγμή που ανακαλύφθηκε το 1902 από τον Σπυρίδωνα Στάη, ο οποίος την εποχή εκείνη εκτελούσε καθήκοντα υπουργού Παιδείας. Ο Στάης πρόσεξε ότι σε ένα από τα ευρήματα υπήρχε ένα οδοντωτός τροχός και ήταν διακριτές οι λέξεις «ΑΦΡΟΔΙΤΗ» και «ΗΛΙΟΥ».

Έως το 1972 είχαν αναγνωστεί με επιτυχία περίπου 923 γράμματα και αριθμοί, ενώ πρόσφατα ο αριθμός αυτός ανήλθε στους 3.400 χαρακτήρες που υπήρχαν πάνω στα συνολικά 82 θραύσματα του Μηχανισμού. Η ερευνητική ομάδα έχει καταφέρει να αναγνωρίσει ολόκληρες προτάσεις οι οποίες βοηθούν στην κατανόηση των λειτουργικών του αντικειμένου και αποτελούν κάτι σαν «εγχειρίδιο» χρήσης του Μηχανισμού.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Φιλόλογος Παλαιογράφος Αγαμέμνων Τσελίκας, ο οποίος είχε αναλάβει το έργο της ανάγνωσης των κειμένων. Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος το έργο του ήταν ιδιαίτερα δύσκολο καθώς τα γράμματα στην πραγματική τους διάσταση είχαν μέγεθος μικρότερο των 2 χιλιοστών, ενώ υπήρχαν και ανωμαλίες στην επιφάνεια του χαλκού με αποτέλεσμα ο αξονικός τομογράφος, το ειδικό μηχάνημα που χρησιμοποιήθηκε για τη φωτογράφηση των θραυσμάτων, να μην είναι σε θέση να «δει» μονομιάς ολόκληρη την επιφάνεια.

Ο Ξενοφών Μουσσάς, καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού πήρε το λόγο εξήγησε ότι «οι σημερινοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα έχουν τις ρίζες τους στα γρανάζια του Μηχανισμού», όπως αποδεικνύεται με τις επιγραφές που υπάρχουν πάνω στις πτυχές του αντικειμένου.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι βλέπουμε να υπάρχουν οι νόμοι της φυσικής ήδη μέσα στο Μηχανισμό, τόσο στις επιγραφές όσο και στους αριθμούς 76, 19, 223 και αποδεικνύουν, όχι μόνο αυτοί αλλά και όλη η δομή του Μηχανισμού, ότι εντέλει είναι και η υπογραφή αυτού που τον έφτιαξε. Μας λέει καθαρά είμαι ένας πυθαγόρειος», είπε ο κύριος Μούσας χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, αυτό το μηχάνημα αποτελεί τις ρίζες όλου του πολιτισμού και ολόκληρης της τεχνολογίας και στην ουσία πρόκειται για το αρχαιότερο «tablet».

Στον Μηχανισμό επίσης εμπεριέχεται και ένα αστρολογικό ημερολόγιο, οι δείκτες του οποίου φαίνεται πως περιστρέφονται γύρω από τον ζωδιακό κύκλο αποκαλύπτοντας τις κινήσεις τόσο της Σελήνης όσο και των πλανητών. Όπως αποκαλύπτεται επίσης, οι κινήσεις των πλανητών είναι άμεσα συνδεδεμένες με συγκεκριμένους τόπους παρατήρησης, κάτι που δείχνει ότι ο δημιουργός του Μηχανισμού των Αντικυθήρων είχε προβλέψει το μηχάνημα αυτό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από μία τοποθεσίες, αφού πάνω του έχουν ανακαλυφθεί χαραγμένες οι λέξεις Δωδώνη και Αλεξάνδρεια. Επίσης συνδέονται με αθλητικά γεγονότα που πραγματοποιούνταν ανά τετραετία, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα Ίσθμια.

Όλοι οι ομιλητές που παρέθεσαν τις απόψεις τους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συμφώνησαν ότι το ναυάγιο όπου ανακαλύφθηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί το σημαντικότερο ναυάγιο όλων των εποχών. Επιθυμία όλων είναι να γίνουν περαιτέρω ανασκαφές με την ελπίδα να ανακαλυφθούν περισσότερα θραύσματα αυτού του αινιγματικού αλλά ταυτόχρονα συναρπαστικού μηχανισμού ώστε οι επιστημονική κοινότητα να καταφέρει εντέλει να λύσει όλους του γρίφους που κρύβονται στα γρανάζια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

 

Πηγή:link[/expander_maker]

10
Jun

FT: Αυτά είναι τα νέα όπλα στην «φαρέτρα» της ΕΚΤ

FT: Αυτά είναι τα νέα όπλα στην «φαρέτρα» της ΕΚΤ.Η τελευταία φάση στην πολιτική νομισματικής χαλάρωσης της ευρωζώνης ξεκίνησε χθες με τις πρώτες αγορές εταιρικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με φρέσκο χρήμα στο πλαίσιο του προγράμματος που ανακοινώθηκε το Μάρτιο. Οι πιο απαισιόδοξοι βλέπουν το νέο κύμα αγοράς ομολόγων ως ένα ακόμα παράδειγμα απελπισμένων κεντρικών τραπεζιτών που παίρνουν ένα ακόμα μάταιο μέτρο. Μια πιο αντικειμενική άποψη είναι αυτή του κομματιού ενός παζλ που όχι μόνο συνεισφέρει από μόνο του στην νομισματική τόνωση, αλλά βοηθάει τα άλλα κομμάτια να κάνουν καλύτερα την δουλειά τους», αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times και προσθέτει:

«Αν εστιάσει κανείς αποκλειστικά στην εταιρική αγορά ομολόγων, ίσως να μην υπάρχουν πολλά για να ενθουσιάζεται κανείς. Οι περισσότερες κινήσεις έχουν ήδη γίνει. Το κόστος δανεισμού για τις ευρωπαϊκές εταιρείες βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, καθώς έχει ήδη αποτιμηθεί η ζήτηση από την Φρανκφούρτη.Όπως δείχνει το διάγραμμα είναι οι εταιρείες στην περιφέρεια της ευρωζώνης που απολαμβάνουν τους καλύτερους όρους δανεισμού».

Το δημοσίευμα καταλήγει ως εξής: « παρά τις διαμαρτυρίες για πλήγμα στους αποταμιευτές, όλοι όσοι επένδυσαν σε κρατικά ομόλογα την τελευταία χρόνια έχουν κάνει την τύχη τους: η αξία του 30ετους κρατικού ιαπωνικού ομολόγου έχει εκτοξευτεί 32% τους τελευταίους έξι μήνες.

Πρόκειται για «τρέλα» όπως λέει ο κ. Mackintosh. Είναι σίγουρα κάτι περίεργο, αλλά δεν υπάρχει τίποτα το παράλογο για αυτές τις τιμές, οι οποίες δεν συνιστούν «φούσκες» αλλά «καυτές πατάτες». Και δεν είναι μόνο περίεργο, είναι και θαυμάσιο, από την στιγμή που η υποτονικότητα της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού σημαίνει πως χρειάζεται ακόμα περισσότερη τόνωση για να μπει τέλος στην στασιμότητα και να επιστρατευτεί και πάλι πλήρως η ανθρώπινη προσπάθεια και ευφυία».
Πηγή:link
10
Jun

Η Αθήνα έχει εφαρμόσει την πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων

Η Αθήνα έχει εφαρμόσει την πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων.Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει την πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν και κινείται προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της αγοράς, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εν τω μεταξύ, το γερμανικό κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το “πράσινο φως” για την αποδέσμευση μιας νέας δόσης ευρωπαϊκών δανείων για την Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για την καταβολή 7,5 δισ. ευρώ στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Η επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το πρωί, “απέσχε από το να πάρει θέση” αναφορικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Μαΐου στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και προβλέπει την αποδέσμευση νέων οικονομικών αρωγών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Μπούντεσταγκ.

 

Πηγή:link

10
Jun

Εκλεισε 140 χρόνια ζωής το Χρηματιστήριο!

Εκλεισε 140 χρόνια ζωής το Χρηματιστήριο!Μια αναδρομή στα έργα και στις ημέρες του ΧΑ, με αφορμή τα γενέθλια 140 ετών. Από το… μετοχοπρατήριον της οδού Αιόλου στο κτίριο της Λ. Αθηνών και από το πάρτι του 1999 στα capital controls. Οι πρώτες μετοχές, οι μετακομίσεις και οι ημερομηνίες-σταθμοί.
Εκλεισε 140 χρόνια ζωής το Χρηματιστήριο!
Πάνω από το ιστορικό καφενείο “Η Ωραία Ελλάς”, στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Αιόλου, βρισκόταν από το 1870 η Λέσχη Εμπόρων των Αθηνών. Ο χώρος της χρησίμευε ως τόπος συνάντησης των επαγγελματιών, αλλά συχνά και ως πρακτορείο ειδήσεων. Εκεί κάθε απόγευμα διεξάγονταν διαπραγματεύσεις επί των ομολογιών των Εθνικών δανείων που εκδίδονταν.

Σταδιακά και με τη διάδοση των μετοχικών τίτλων, δημιουργήθηκε η διάθεση για σημαντικότερες συναλλαγές. Με την πάροδο του χρόνου, η λέσχη πάνω από το καφενείο “Η Ωραία Ελλάς” μετατράπηκε από ψυχαγωγικό κέντρο ορισμένης επαγγελματικής τάξης σε Μετοχοπρατήριον, σύμφωνα με τον Τρ. Ευαγγελίδη που της έδωσε αυτή την ονομασία. Και αυτό διότι οι συναλλαγές που εισήγαγαν οι πρώην “χαβιαροχανίτες” ομογενείς ήταν γνήσιες χρηματιστηριακές πράξεις, που είχαν αναπτυχθεί στα ήδη οργανωμένα Χρηματιστήρια άλλων Χωρών. Έτσι άρχισε να λειτουργεί ένα “ανεπίσημο” Χρηματιστήριο στην Πόλη της Αθήνας. Έμβλημά του ήταν ο Φτερωτός Ερμής, απ’ όπου αργότερα εμπνεύσθηκε και το έμβλημά του το “επίσημο” Χρηματιστήριο.

Όταν η Ερμούπολη της Σύρου μεσουρανούσε ως η Ελληνική Πόλη με τη μεγαλύτερη αστική ανάπτυξη, ο οικονομικός Τύπος της Πόλης δεν παρέλειπε να επισημαίνει την έλλειψη Χρηματιστηρίου, που η σύστασή του θα αποτελούσε τον πυρήνα για τον σχηματισμό ομοίων στη συνέχεια, στον Πειραιά, στην Αθήνα και στην Πάτρα. Καθώς η Ερμούπολη άρχισε να παρακμάζει, η σκυτάλη της πρώτης εμπορικής Πόλης πέρασε στον Πειραιά. Εκεί είχε ήδη αναγερθεί χρηματιστηριακό μέγαρο, πριν ακόμα ιδρυθεί επισήμως Χρηματιστήριο.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Συμπερασματικά αναφέρεται ότι το πρώτο Ελληνικό Χρηματιστήριο που ιδρύθηκε στον Πειραιά ήταν μικτή Αγορά Εμπορευμάτων και Αξιών ταυτοχρόνως. Όμως, το συγκεκριμένο Χρηματιστήριο ποτέ δεν μπόρεσε να αποκτήσει επαρκή κίνηση χρηματιστηριακών τίτλων. Το αξιομνημόνευτο της ιδρύσεώς του αφορά περισσότερο στην κατασκευή του κτιρίου και λιγότερο στη λειτουργία του.

Την εποχή εκείνη, τον Μάιο του 1873, τα μέλη της Λέσχης ονόμασαν τη Λέσχη τους Χρηματιστήριο και προχώρησαν ακόμη και στην εκλογή προέδρου. Ως πρώτος πρόεδρος εκλέχθηκε ο κ. Γεώργιος Ιγγλέσης.

Στην αρχή, οι λίγες πράξεις που συνάπτονταν στη Λέσχη δεν ήταν αρκετές για να δημιουργήσουν χρηματιστηριακή ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια όμως, όσο αυξανόταν το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως μετά από την ίδρυση της Εταιρείας Λαυρίου, γίνονταν ολοένα και πυκνότερες οι συγκεντρώσεις στο καφενείο και στον χώρο μπροστά από αυτό. Η ατμόσφαιρα, όπως αναφέρθηκε, άρχισε να θερμαίνεται κατά τον Μάιο του 1873, όταν κυκλοφόρησαν 100.000 μετοχές της εταιρείας του Λαυρίου και αποτέλεσαν αποκλειστικό, σχεδόν, αντικείμενο αγοραπωλησιών στη Λέσχη, στο καφενείο και στους δρόμους.

Κύριο αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην “ανεπίσημη” Χρηματιστηριακή Αγορά της Αθήνας ήταν οι ομολογίες των Εθνικών Δανείων. Διαπραγματεύονταν όμως και μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της εταιρείας Εθνικής Ατμοπλοΐας της Ελλάδας. Μετά το 1873, άρχισαν να διαπραγματεύονται οι μετοχές της Α.Ε. Μεταλλουργείων Λαυρίου, των Ασφαλιστικών εταιρειών “Φοίνιξ” και “Άγκυρα” και της Α.Ε. Αεριόφωτος Αθηνών. Στη συνέχεια, με την ίδρυση πολλών Μεταλλευτικών εταιρειών, σημειώνονται διαπραγματεύσεις των μεταλλευτικών εταιρειών “Ελληνική Μεταλλευτική εταιρεία”, “ο Λαυρεωτικός Όλυμπος”, “Νικίας”, “ο Περικλής” και “η Κάρυστος”.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένη για να δικαιολογήσει τη λειτουργία και άλλων Τραπεζών πέραν της Εθνικής, αρχίζουν να δημιουργούνται νέες Τράπεζες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν κατάφεραν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι παρακάτω Τράπεζες ήταν οι πρώτες που οι μετοχές τους διαπραγματεύθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών:

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Ιδρύθηκε το 1841, με αρχικό κεφάλαιο 5.000.000 δραχμές και άρχισε τις εργασίες της στις 22 Ιανουαρίου 1842.

Ναυτική Τράπεζα “ο Αρχάγγελος”: Ιδρύθηκε με Β.Δ. του 1870 και με αρχικό κεφάλαιο 4.000.000 φράγκα (20.000 μετοχές). Ξεκίνησε ως Τράπεζα, αλλά περισσότερο λειτούργησε ως Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία.

Γενική Πιστωτική Τράπεζα: Προήλθε από την εντός τριών ημερών αστραπιαία συνένωση δύο Τραπεζών, που ίδρυσαν το 1872 αντίστοιχες ομάδες ομογενών. Το κεφάλαιο ανερχόταν σε 14.000.000 δραχμές (56.000 μετοχές).

Τράπεζα Βιομηχανικής Πίστεως: Ιδρύθηκε το 1873, στην ακμή της “Μεταλλομανίας”, με πρωτοβουλία ομογενών και ντόπιων κεφαλαιούχων και με αρχικό κεφάλαιο 5.000.000 φράγκα (50.000 μετοχές).

Η επίσημη ιστορία του Χ.Α. αρχίζει στις 30/9/1876, όταν επί κυβέρνησης του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου, δόθηκε η κυβερνητική έγκριση για τη σύστασή του.

Η πρώτη του στέγη βρισκόταν στον χώρο του Κεντρικού Ταχυδρομείου. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στην οικία Αργυροπούλου, που βρισκόταν στη βορειοδυτική γωνία των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους. Δεν κατάφερε όμως να στεριώσει για πολύ εκεί. Διότι το 1885 εγκαταστάθηκε σε κτίριο επί της οδού Σοφοκλέους 11 που είχε ανεγερθεί από την Ανώνυμη Χρηματιστηριακή Εταιρεία “Ο Ερμής”. Η χρηματιστηριακή εταιρεία όμως διαλύθηκε και έτσι η μετέπειτα Εμπορική Τράπεζα ανάγκασε το Χρηματιστήριο σε νέα εύρεση στέγης.

Τελικά το 1891 το Χρηματιστήριο στεγάστηκε σε κτίριο στην οδό Πεσμαζόγλου 1. Μια πέτρινη κατασκευή με σχέδιο φερμένο από το εξωτερικό. Διέθετε μια κατάφωτη αίθουσα, με παράθυρα και φεγγίτες. Με την κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων να είναι γεμάτη από διακοσμητικά ζωγραφικά στοιχεία: ιωνικά επίκρανα, διακοσμητικά αετώματα με ανθέμια, μετάλλια με νομίσματα της εποχής. Στο εξώστη του επόπτη, δυο καρυάτιδες και στους περιμετρικούς τοίχους, παραστάσεις του κερδώου Ερμή. Στην έδρα του κυβερνητικού επόπτη βρισκόταν ένα ορειχάλκινο άγαλμα του Ερμή, το οποίο συνεχίζει την πορεία του και στο σύγχρονο Χρηματιστήριο.

Η μοναδική καλλιτεχνικά αίθουσα, του λεγόμενου σήμερα “παλαιού Χρηματιστηρίου”, άρχισε να γίνεται μη λειτουργική. Ιδιαίτερα μετά το 1923 οι ανάγκες εξεύρεσης κατάλληλου κτιρίου έγιναν επιτακτικές, εξαιτίας των πολλών διορισμών και της αύξησης των Μελών που συνωστίζονταν στη μικρή αίθουσα συναλλαγών.

Το Νοέμβριο του 1934 η Εθνική Τράπεζα προσφέρει στην επιτροπή του Χρηματιστηρίου ένα καινούργιο κτίριο στην παραπλήσια με το παλιό, οδό Σοφοκλέους 10. Στα χρωματιστά μάρμαρα και μωσαϊκά του κτιρίου του Χρηματιστηρίου γράφτηκαν ίσως τα μεγαλύτερα γεγονότα της σύγχρονής ελληνικής οικονομίας.

Από τις 76 ανώνυμες εταιρείες που διαπραγματεύονταν το 1924, έφτασαν στα μέσα του ’60 τις 124. Ο ξύλινος πίνακας περιείχε ακόμα τις εταιρείες με ταμπελάκια, με τον υπάλληλο να αλλάζει με το χέρι την τιμή που προέκυπτε κατά την συναλλαγή.

Μετά το τέλος του 1973, το Χρηματιστήριο αρχίζει να γίνεται ένα φορέας μαζικού ενδιαφέροντος. Οι επενδυτές άρχισαν σταδιακά να μην είναι μόνο βιομήχανοι αλλά και μικρομεσαίοι. Με το αποκορύφωμα της λαϊκής χρηματιστηριακής επένδυσης να γίνεται το 1999, ενώ σημαντικός χρηματιστηριακός “ενθουσιασμός” είχε παρατηρηθεί και το 1987, αλλά ακολούθησε η “Black Monday” στη Wall Street.

Όσο για το κτίριο του “παλαιού Χρηματιστηρίου” στη οδό Πεσματζόγλου 1 στέγασε μετέπειτα την Τράπεζα Κοσμαδόπουλου. Στη συνέχεια παραχωρήθηκε στον προμηθευτικό συνεταιρισμό της Κτηματικής Τράπεζας. Οι μεγάλες φθορές που υπέστη οδήγησαν τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου να του αλλάξουν χρήση. Σήμερα, μετά από ανακαινίσεις και αναπαλαιώσεις, η παλιά αίθουσα συνεδριάσεων φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Με μέρος των γραφείων του να χρησιμοποιούνται από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Το μέγαρο στη Σοφοκλέους 10 επανήλθε στην Εθνική Τράπεζα, με την κεντρική αίθουσα να φιλοξενεί εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, μπορεί το νέο κτίριο του Χρηματιστηρίου, επί της Λεωφόρου Αθηνών, να είναι επιβλητικό μέσα από τη μοντέρνα όψη του, όμως, παραμένει μακριά από την καρδιά του Εμπορίου και της Αγοράς της Αθήνας, σε αντίθεση με το προηγούμενο, ενώ μάλλον αρνητικό ρόλο έπαιξε και η κατάργηση της αίθουσας συναλλαγών.

Η οδός Σοφοκλέους ταυτίστηκε με την οικονομία και την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Το εκεί κτίριο του Χρηματιστηρίου στέκεται μέχρι σήμερα για να μαρτυρεί από οικονομικές πτωχεύσεις και κατοχικούς πληθωρισμούς μέχρι την εκτόξευση του Γενικού Δείκτη τιμών και την είσοδο του ευρώ. Καταγράφοντας και ζώντας την άνοδο και τις διακυμάνσεις ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας.

Καταλυτικές ημερομηνίες για το Χ.Α.

Το 1918 το Χ.Α. μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Το 1934 το Χ.Α. μεταφέρεται στην οδό Σοφοκλέους.

Το 1988 καταργούνται οι χρηματιστές ως φυσικά πρόσωπα και ιδρύονται οι πρώτες ΑΧΕ.

Το 1991 τίθεται σε λειτουργία στο Χ.Α. το πρώτο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών, αντικαθιστώντας την μέθοδο εκφώνησης-αντιφώνησης. Το Φεβρουάριο του 1991 ιδρύεται το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών για την εκκαθάριση των συναλλαγών.

Το 1995 το Χ.Α. μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο.

Το 1997 το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει με Ιδιωτική τοποθέτηση το 39,67% του μετοχικού κεφαλαίου του Χ.Α., ενώ το 1998, μέσω δεύτερης Ιδιωτικής τοποθέτησης, διαθέτει ποσοστό 12% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου σε επιλεγμένους επενδυτές. Το 1999 το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου περιορίζεται περαιτέρω στο 47,7%.

Το 1999 ξεκινούν τη λειτουργία τους το Χρηματιστήριο Παραγώγων, η Εταιρία Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων (ΕΤΕΣΕΠ), και τον Αύγουστο του 1999 ξεκινά η διαπραγμάτευση των πρώτων Παράγωγων Προϊόντων.
Το 1999 ξεκινάει το έργο της αποϋλοποίησης μετοχών – τα έγχαρτα αποθετήρια έγγραφα αντικαθίστανται σταδιακά από ηλεκτρονικές εγγραφές στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (ΣΑΤ). Τον Νοέμβριο του 1999 τίθεται σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών ΟΑΣΗΣ, αντικαθιστώντας το ΑΣΗΣ.

Το Μάρτιο του 2000 ιδρύεται η Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. ως Εταιρεία Συμμετοχών.

Τον Αύγουστο του 2000 η ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 0,00% εισάγεται στο Χ.Α.

Τον Απρίλιο του 2001 καταργείται η αίθουσα συνεδριάσεων (trading floor) του Χ.Α. στην οδό Σοφοκλέους 10.

Τον Σεπτέμβριο του 2002 ολοκληρώνεται η συγχώνευση των Ανωνύμων Εταιρειών Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών Α.Ε. και Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών Α.Ε., θυγατρικών της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 0,00%. Η επωνυμία της νέας εταιρείας είναι “Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε.”.

Τον Ιούνιο του 2003 το Ελληνικό Δημόσιο, σε εφαρμογή του προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων, διαθέτει το σύνολο των μετοχών ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 0,00% κυριότητάς του σε 7 Τράπεζες. Το Χ.Α. μεταβιβάζει τις εναπομείνασες εποπτικές του αρμοδιότητες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τον Φεβρουάριο του 2004 η ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 0,00% εξαγοράζει τα μειοψηφικά ποσοστά στις θυγατρικές της ΚΑΑ και ΕΤΕΣΕΠ και η συμμετοχή της ανέρχεται πλέον σε 100%, ενώ το Μάρτιο του 2005 ολοκληρώνεται η συγχώνευση με απορρόφηση της θυγατρικής Ανάπτυξη Συστημάτων και Υποστήριξης Κεφαλαιαγοράς Α.Ε. (ΑΣΥΚ).

Στις 30 Οκτωβρίου 2006 τίθεται σε λειτουργία η Κοινή Πλατφόρμα συναλλαγών και εκκαθάρισης μεταξύ του X.A. και του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (Χ.Α.Κ.).

Τον Νοέμβριο 2006 ολοκληρώνεται η συγχώνευση των θυγατρικών ΚΑΑ και ΕΤΕΣΕΠ από την ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 0,00%. Η επωνυμία της νέας εταιρίας αλλάζει σε “Ελληνικά Χρηματιστήρια A.E. Συμμετοχών, Εκκαθάρισης, Διακανονισμού & Καταχώρησης”.

Τον Ιούλιο του 2007 ξεκινάει η μεταφορά όλων των Υπηρεσιών του Ομίλου στο νέο ιδιόκτητο κτίριο στη Λεωφόρο Αθηνών 110. Τον Δεκέμβριο του 2007 κλείνει για τελευταία φορά της πόρτες του το ιστορικό κτίριο της οδού Σοφοκλέους 10 ως Χρηματιστήριο.

Τον Ιανουάριο του 2008 ξεκινάει να διαπραγματεύεται το πρώτο ETF στην Ελληνική Αγορά.

Τον Φεβρουάριο του 2008 ξεκινάει τη λειτουργία της η Εναλλακτική Αγορά.

Λόγω της Τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε, το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέμεινε κλειστό από τις 29 Ιουνίου 2015 και επαναλειτούργησε στις 3 Αυγούστου 2015, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει ιστορική πτώση, φτάνοντας το -22,88% και τις 615,08 μονάδες κατά τη διάρκεια τη συνεδρίασης, για να κλείσει τελικά στις 668,06 μονάδες με τη μεταβολή να είναι στο -16,23%, ξεπερνώντας την κατάρρευση του -12,6% στις 26 Οκτωβρίου 1987, την ημέρα δηλαδή της επαναλειτουργίας του μετά τη σύντομη αργία, λόγω του “κραχ” των Χρηματιστηρίων τη “μαύρη Δευτέρα” (“Black Monday”, όταν δεν υπήρχε ημερήσιο όριο μεταβολής), στις 19 Οκτωβρίου 1987.

Πηγή:link[/expander_maker]

10
Jun

Η δόση έφερε και τους πωλητές στο Χ.Α

Η δόση έφερε και τους πωλητές στο Χ.Α.Συνεχίζεται, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, η διορθωτική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο έμεινε “ασυγκίνητο” στην είδηση τελικά της έγκρισης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, την οποία και είχε προεξοφλήσει.

Η δόση έφερε και τους πωλητές στο Χ.Α.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,97% στις 633,01 τεμάχια. Απώλειες 2,52% καταγράφει ο FTSE 25, στις 173,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 4,74% στις 50,39 μονάδες.

Μπορεί η πολυπόθητη δόση του προγράμματος να εγκρίθηκε χτες από το EuroWorking Group, όμως η αγορά είχε προφανώς προεξοφλημένη αυτήν την εξέλιξη, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι την αφήνει “ασυγκίνητη”. Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές, οι πιθανότητες να δούμε μια
μικρής έκτασης διόρθωση τις ημέρες που θα ακολουθήσουν ,είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εσωτερική διόρθωση θα δοκιμάσει και τις αντοχές των θέσεων που χτίστηκαν το τελευταίο διάστημα (και όχι μόνο), και κυρίως κατά τις ημέρες συσσώρευσης. Ήδη, το “κάστρο” των 650 μονάδων αποδείχθηκε “χάρτινο”, όπως άλλωστε αναμενόταν, ενώ
ερωτηματικό παραμένει για τις αντοχές των ενδιάμεσων στηρίξεων μέχρι τις 600 μονάδες.

Οι αναλυτές παραμένουν, πάντως, αισιόδοξοι, θεωρώντας ότι υπάρχουν λόγοι να κρατηθεί η αγορά κοντά στα τρέχοντα, ίσως και υψηλότερα, ωσότου ξεπεράσουμε τον μείζονα σκόπελο του βρετανικού δημοψηφίσματος. Όμως, πληροφορίες του Capital.gr από τα desk αναφέρουν ότι δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που δείχνουν διαθέσεις ενθυλάκωσης κερδών, προκειμένου να είναι περισσότερο προετοιμασμένοι για πιθανές εξελίξεις μέσα στο επόμενο διάστημα.

Όπως, πάντως, αναφέρει ο Νίκος Καυκάς της Merit ΑΧΕΠΕΥ, η μεταβλητότητα του γενικού δείκτη έχει συρρικνωθεί αρκετά, αλλά η μεγάλη δοκιμασία θα είναι η έκταση που θα λάβει η πρώτη διόρθωση των τιμών, ειδικότερα αν το διεθνές κλίμα επιδεινωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Σημεία κρίσιμων στηρίξεων αποτελούν οι 600 και 575 μονάδες, ενώ στον αντίποδα η υπέρβαση της περιοχής των 680-700 μονάδων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Κλειδί η συμπεριφορά των τραπεζικών τίτλων στο εξής.

 

Πηγή: capital

10
Jun

International Life: Προβληματισμός και αγωνία στο «παρά πέντε»

International Life: Προβληματισμός και αγωνία στο «παρά πέντε».Την προηγούμενη εβδομάδα, το Euro2day.gr είχε φιλοξενήσει δήλωση πολύ γνωστού στελέχους της ασφαλιστικής αγοράς, ότι «προσπαθούμε όσο μπορούμε, ακόμη και μέσα από ένα θαύμα, έστω και στο παρά πέντε, προκειμένου να προστατέψουμε τους πελάτες της International Life Ζωής και να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια της λειτουργίας της International Life ΑΕΓΑ».

Το ζητούμενο όμως είναι το κατά πόσο γίνονται θαύματα στις μέρες μας, έστω και στο «παρά πέντε»…

Ειδικότερα, το κλίμα στην International Life ΑΕΓΑ (κλάδος ζημιών) έχει βαρύνει ακόμη περισσότερο μετά και την απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος να απαιτήσει έως την 30η Αυγούστου την υλοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 20,75 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό άλλωστε είναι διπλάσιο από εκείνο που είχε ψηφίσει για ΑΜΚ τον προηγούμενο μήνα η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εποπτεύουσα αρχή, η υπόθεση της κεφαλαιακής επάρκειας της γνωστής ασφαλιστικής εταιρείας δεν τελειώνει στην ΑΜΚ των 20,75 εκατ. ευρώ, αλλά ζητά επιπλέον πράγματα από την διοίκηση της International Life ΑΕΓΑ: Πρώτον, την υποβολή προς έγκριση ρεαλιστικού προγράμματος οικονομικής ανάπτυξης και δεύτερον, πρόσθετα μέτρα (πιθανότατα και χρήματα) στη συνέχεια.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Επιπλέον, η εταιρεία δεν θα μπορεί από την 15η Ιουνίου και μετά να συνάπτει συμβόλαιο διάρκειας μεγαλύτερο των τριών μηνών…

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η International Life ΑΕΓΑ καλείται να δράσει σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη λειτουργία μιας ασφαλιστικής εταιρείας.

Και το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι το αν μπορεί να υπάρξει σοβαρός επενδυτής ο οποίος θα βάλει τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να αποκτήσει τις μετοχές μιας βαριά πληγωμένης ασφαλιστικής εταιρείας, που θα συνεχίσει να βρίσκεται «υπό επιτήρηση» ακόμη και μετά την ΑΜΚ.

Ανεξάρτητα πάντως από τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, οι παράγοντες της αγοράς ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την προστασία των πελατών της International Life Ζωής (ΑΕΑΖ) με οποιοδήποτε τρόπο, προκειμένου να μην πληγεί το κύρος της ασφαλιστικής αγοράς γενικότερα.

Έτσι, σύμφωνα με το θετικότερο σενάριο, ένα τμήμα των συμβολαίων της International Life ΑΕΑΖ (κυρίως τα προϊόντα υγείας) θα μεταφερθεί στην Εθνική Ασφαλιστική, ενώ τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφιβάλλουν για το αν τελικά η Εθνική Ασφαλιστική θα δεχτεί να αναλάβει κάποιο (σημαντικό τουλάχιστον) τμήμα του χαρτοφυλακίου των συμβολαίων υγείας της International. Και αυτό γιατί η πολύμηνη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου που έχει απομείνει.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το σύνολο σχεδόν του χαρτοφυλακίου ζωής της International θα κατευθυνθεί στο Εγγυητικό Κεφάλαιο και το ζητούμενο θα είναι το κατά πόσο το τελευταίο διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

«Εκτιμώ ότι το Εγγυητικό είναι σε θέση να ανταποκριθεί σ’ αυτές τις υποχρεώσεις σε βάθος πενταετίας» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της ασφαλιστικής αγοράς, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ασφαλισμένοι της International θα προηγηθούν των ζημιωθέντων του ομίλου ΑΣΠΙΣ (άλλο μεγάλο πρόβλημα της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς…).

Ένα άλλο ερώτημα επίσης είναι το αν θα υπάρξει πλήρης κάλυψη σε όσους πελάτες είναι ασφαλισμένοι για ποσά μεγαλύτερα από αυτά που καλύπτει το Εγγυητικό Κεφάλαιο. Και αυτό γιατί η αποζημίωση που καταβάλλει το Εγγυητικό Κεφάλαιο καλύπτει πλήρως ποσά έως: α)30.000 ευρώ ανά δικαιούχο για παροχές στη λήξη και εξαγορές ασφαλιστηρίων συμβολαίων β) 60.000 ευρώ για αποζημιώσεις θανάτου και ολικής αναπηρίας.

Πηγή : link[/expander_maker]

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close