fbpx

07/06/2016

7
Jun

Bρετανία: Φυγή κεφαλαίων ενόψει δημοψηφίσματος

Bρετανία: Φυγή κεφαλαίων ενόψει δημοψηφίσματος.Οι επενδυτές αποσύρουν δισεκατομμύρια από βρετανικά στοιχεία ενεργητικού ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) που επικαλείται το Sky News.

Συγκεκριμένα, περίπου 65 δισ. στερλίνες έφυγαν από το Ηνωμένο Βασίλειο ή μετατράπηκαν σε άλλα νομίσματα το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Είναι η μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.

Με βάση στοιχεία της ΒοΕ που είχε μεταδώσει προηγουμένως το Reuters, καταγράφηκε τον Απρίλιο μικρή άνοδος στις τοποθετήσεις ξένων επενδυτών σε βρετανικά κρατικά ομόλογα. Πρόκειται μια ένδειξη ότι τα ομόλογα δεν έχουν πληγεί από την αβεβαι

Εν τω μεταξύ, η στερλίνα έχει καταγράψει πτώση 8% έναντι ενός καλαθιού πέντε νομισμάτων.

Πηγή: link

7
Jun

Νίκος Παππάς: Προσβάσιμο από σήμερα το μητρώο on line media για τις ενημερωτικές ιστοσελίδες

Νίκος Παππάς: Προσβάσιμο από σήμερα το μητρώο on line media για τις ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Νίκος Παππάς: Προσβάσιμο από σήμερα το μητρώο on line media για τις ενημερωτικές ιστοσελίδες
56 λεπτά πριν
Θάνος Καμπύλης Blog Editor, HuffPost Greece

SOOC
«Προχωράμε σε κάτι αυτονόητο, τη ρύθμιση του διαδικτυακού τοπίου. Σκοπός μας να κάνουμε μια πρώτη χαρτογράφηση με σκοπό να ενισχύσουμε τη διαφάνεια. Προφανώς δεν πρόκειται για μια προσπάθεια δική μας να ελέγξουμε το περιεχόμενο, το λέω για να προλάβω κάποιους. Η ρύθμιση αυτή δε θα λύσει όλα τα προβλήματα, και για να λυθούν όλα τα προβλήματα, και της διαφάνειας και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, είναι πολλοί παράγοντες που πρέπει να ενεργοποιηθούν. Είναι μια υποχρέωση που απορρέει από το νόμο 4339/2015 (στον οποίο περιέχεται και η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών). Είναι μια προσπάθεια για ευρύτερη ρύθμιση στο χώρο των media».

Με αυτή τη δήλωση ξεκίνησε την παρουσίασή του ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς -από κοινού με τον γ.γ. Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο και την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη- για το “μητρώο on line media“ ή, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, “e-media“ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ώστε να προτρέψει τις ενημερωτικές ιστοσελίδες να εγγραφούν στο νέο θεσμό.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Η εφαρμογή είναι από σήμερα στον «αέρα» του διαδικτύου, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Η εγγραφή είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική, αφού δεν επιβάλλεται σε κανένα ενημερωτικό ιστότοπο να μπει στο Μητρώο αυτό, όπως διευκρίνισε ο κ. Παππάς, ενώ  ταυτόχρονα συστήνεται το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων.

Τα κίνητρα για να εγγραφεί κάποιος
Εντός της εφαρμογής θα λειτουργούν χρηστικά εργαλεία όπως μια υπηρεσία που παίζει το ρόλο Παρατηρητηρίου για τη λογοκλοπή, ένα λογισμικό που θα μπορεί να «χτυπά ένα καμπανάκι» στο μέσο το οποίο έχει πρωτογενώς δημοσιεύσει περιεχόμενο και το οποίο έχει γίνει προϊόν λογοκλοπής, ειδοποιώντας το μάλιστα σε πραγματικό χρόνο και εντός 30 λεπτών για την περίπτωση αντιγραφής ή κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.
Τα μέλη του Μητρώου θα απολαμβάνουν την πρόσβαση στα ιστορικά αρχεία οπτικοακουστικών μέσων τα οποία τηρούνται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης (μιλάμε για «πρόσβαση» και όχι «παραχώρηση»), και
Τα μέλη του Μητρώου θα συμπεριλαμβάνονται στις επιχειρήσεις οι οποίες δύνανται να έχουν πρόσβαση στις καταχωρήσεις διαφημιστικών μηνυμάτων εταιρειών του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Θα λειτουργεί δηλαδή ως ένας μηχανισμός πιστοποίησης για τα επικοινωνιακά προγράμματα του Δημοσίου, με στόχο να αποφευχθούν φαινόμενα του τύπου «φτιάχνουμε μια ιστοσελίδα στο πόδι, που παίρνει αδιαφανώς κρατική ή μη κρατική διαφήμιση, και λειτουργεί σα μηχανή παραγωγής μαύρου χρήματος».
«Η λέξη κλειδί είναι η “επιχείρηση”. Με τη χρήση του όρου αυτού επτιυγχάνουμε τη διάκριση ανάμεσα στις επαγγελματικού τύπου σελίδες και στα ερασιτεχνικά blogs, είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο», συμπλήρωσε ο Νίκος Παππάς.

Οι προϋποθέσεις εγγραφής
Οι επιχειρήσεις δηλώνουν τη νομική τους μορφή, τους μετόχους, τον διευθυντή ή εκδότη ιστοσελίδας και τον αριθμό των εργαζόμενων δημοσιογράφων, αλλά και των εργαζόμενων συνολικά (η οποία δε θα είναι ονομαστική, όπως διευκρινίστηκε αργότερα σε απάντηση ερώτησης δημοσιογράφου). «Κάτι τέτοιο θα δώσει τη δυνατότητα να ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση για τους εργαζόμενους στις διαδικτυακές ενημερωτικές σελίδες. Οι εργασιακές σχέσεις που υπάρχουν περιλαμβάνουν “μαύρη” εργασία, πολύ μπλοκάκι, ποικίλες μορφές ρυθμίσεων και θα πρέπει ο καθένας να κάνει ό,τι μπορεί από το ρόλο του για να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζόμενων», είπε κλείνοντας την παρουσίαση ο Ν. Παππάς.

Τι καινούριο μας φέρνει το Μητρώo on line media
Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μια τέτοια καταγραφή του αχανούς τοπίου του διαδικτύου, οπότε σαν πρώτο βήμα είναι θετικό. Είναι αρκετό αυτό για χωριστούν οι διαδικτυακοί αμνοί από τα ιντερνετικά ερίφια; Ο χρόνος και η όποια μελλοντική προσπάθεια θέσπισης εξειδικευμένων κανόνων σε ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο, θα το δείξουν.
Ανοίγει το ζήτημα της επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων. Με ποιο τρόπο μετράμε αυτή την επισκεψιμότητα; Με ποια εργαλεία; (ο καθένας επικαλείται και άλλο σύστημα καταγραφής) Πόσο αξιόπιστα είναι και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική; Θα αποτελεί κριτήριο για την αναλογία στην πρόσβαση στη διαφήμιση; «Δε θα γίνεται κεντρικά από την κυβέρνηση η διανομή διαφημιστικών κονδυλίων, εμείς θέτουμε τους κανόνες και το πλαίσιο. Δεν επιβάλλουμε σε κανένα φορέα του Δημοσίου που θα πάνε τα λεφτά της διαφημιστικής προβολής, ασκούμε εποπτεία», τόνισε ο γ.γ. κ. Κρέτσος, ενώ ο κ. Παππάς συμπλήρωσε πως το κριτήριο της επισκεψιμότητας θα πρέπει να επικρατεί στο σχεδιασμό των επικοινωνιακών προγραμμάτων.
Έστω και εμμέσως, μπαίνει στο τραπέζι η συζήτηση για το καθεστώς εργασίας στις διαδικτυακές ενημερωτικές ιστοσελίδες. Σημαίνει αυτό ότι αλλάζει κάτι άμεσα; Μένει να το δούμε. «Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων προϋποθέτει την οργάνωσή τους και την πίεση προς την πολιτεία», σχολίασε ο κ. Παππάς -και μάλλον νίπτοντας τας χείρας του- τονίζοντας ότι το Μητρώο θα κάνει την καταγραφή και από εκεί και πέρα το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας θα ελέγχει.

Πηγή : link[/expander_maker]

7
Jun

To Grexit πλέον δεν υπάρχει στο τραπέζι

To Grexit πλέον δεν υπάρχει στο τραπέζι.Διάλογο με τους Επιτρόπους Πιέρ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόβσκις είχε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) για τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος.
«Εξετάζετε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη; Εξετάζετε αγορά των δανείων του IMF από τον ESM για ελάφρυνση του χρέους;» ρώτησε ο Δ. Παπαδημούλης τους δύο Επιτρόπους.
«Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τις επόμενες μέρες για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση τις επόμενες εβδομάδες. Αφορά 10,3 δισ. ευρώ και τα πρώτα 7,5 θα καταβληθούν αμέσως, ενώ στη συνέχεια θα έχουμε μερικές μικρότερες δόσεις που αφορούν την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών – θα δοθούν κονδύλια για το θέμα αυτό» ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις.
Σχετικά με την αγορά των δανείων του ΔΝΤ και αντικατάστασή τους από δάνεια με πιο χαμηλό επιτόκιο, σημείωσε ότι αυτό όντως συζητήθηκε στο Eurogroup και είναι ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τα υπάρχοντα, επίσημα δάνεια του ΔΝΤ.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Σε ό,τι αφορά τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι «δεν είναι πρόθεση των δανειστών να παραμείνει στο 3,5% και για την περίοδο μετά το 2018. Το επιτόκιο αυτό θα μειωθεί σταδιακά, προκειμένου το δημόσιο χρέος να ακολουθήσει την πορεία που έχουμε προδιαγράψει

Δύσκολα μέτρα σε μια πολύ σύντομη χρονική περίοδο πέρασαν από το Κοινοβούλιο της Ελλάδας. Τουλάχιστον το 95% των μεταρρυθμίσεων έχει ήδη εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είμαι σίγουρος ότι η Αθήνα θα κάνει αυτό που πρέπει έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και να κλείσουν τα λίγα σημεία που παραμένουν ακόμα ανοιχτά ανέφερε, από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί.

Και πρόσθεσε:

Την επόμενη εβδομάδα ελπίζουμε να μπορέσει να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Η δόση αυτή, 10,3 δισ., ένα σημαντικό ποσό θα δοθεί μέσα στον Ιούνιο και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η συζήτηση που αφορά το υπόλοιπο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, δηλαδή η ελάφρυνση του χρέους, θα ξεκινήσει μετά το τέλος του καλοκαιριού. (…) Αν κοιτάξουμε τα πράγματα με λίγη απόσταση, διαπιστώνουμε ότι πριν από ένα χρόνο ακριβώς μιλούσαμε για Grexit. Σήμερα, πλέον αυτό δεν υπάρχει στο σκηνικό».

Πηγή:link[/expander_maker]

7
Jun

Ντομπρόβσκις: Η ΕΕ εξετάζει την αγορά των δανείων του ΔΝΤ

Ντομπρόβσκις: Η ΕΕ εξετάζει την αγορά των δανείων του ΔΝΤ.Η αγορά των δανείων του ΔΝΤ και η αντικατάστασή τους από δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Αυτό επιβεβαίωσε ο  Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις  στον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη κατά την διάρκεια της χθεσινής   συζήτησης της Ομάδας Εργασίας Οικονομικής  Βοήθειας του Ευρωκοινοβουλίου (Financial Assistance Working Group – FAWG) για τον Έλεγχο του Ελληνικού Προγράμματος.

«Μιλήσατε για την αγορά των δανείων του ΔΝΤ και αντικατάστασή τους από δάνεια με πιο χαμηλό επιτόκιο. Αυτό όντως συζητήθηκε στο Eurogroup, είναι ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τα υπάρχοντα, επίσημα δάνεια του ΔΝΤ», απάντησε  ο κ. Ντομπρόβσκις στον κ. Παπαδημούλη.

Όσον αφορά τον  στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι  δεν είναι πρόθεση των δανειστών να παραμείνει στο 3,5% και για την περίοδο μετά το 2018. «Το επιτόκιο αυτό θα μειωθεί σταδιακά, προκειμένου το δημόσιο χρέος να ακολουθήσει την πορεία που έχουμε προδιαγράψει», ανέφερε.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Σε παρέμβασή του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Mοσκοβισί αναγνώρισε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε δύσκολα μέτρα σε μια πολύ σύντομη χρονική περίοδο. Όπως τόνισε, τουλάχιστον το 95% των μεταρρυθμίσεων έχει ήδη εγκριθεί ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι η Αθήνα θα κάνει αυτό που πρέπει έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και να κλείσουν τα λίγα σημεία που παραμένουν ακόμα ανοιχτά. «Την επόμενη εβδομάδα ελπίζουμε να μπορέσει να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης», επεσήμανε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Επίτροπο, η συζήτηση που αφορά το υπόλοιπο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, δηλαδή η ελάφρυνση του χρέους, θα ξεκινήσει μετά το τέλος του καλοκαιριού, ενώ κατέστησε σαφές ότι το Grexit «δεν υπάρχει στο σκηνικό».

Ο κ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για θετικά νέα, σημειώνοντας ότι έχει να ολοκληρωθεί αξιολόγηση ελληνικού προγράμματος δυο ολόκληρα χρόνια, από την Άνοιξη του 2014.  Οι καλές ειδήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι  μέσα στον Ιούνιο θα δοθεί η δόση των 7,5 δις,  όπως και η εκτίμηση ότι το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι και το τελευταίο. Ανέφερε ακόμη ότι έσπασε ένα  «ταμπού», καθώς οι  δανειστές πλέον δέχονται ότι πρέπει να κάνουν κάτι για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Νωρίτερα, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Κύρτσος είχε αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το κλίμα σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών είναι καλό», ενώ έδωσε έμφαση στη δύσκολη περίοδο για την ΕΕ τόσο  λόγω της ανόδου της άκρας δεξιάς στην Αυστρία, αλλά και εν όψει του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές λοιπόν, «θέλουν ήρεμα νερά στην Ελλάδα. Προβλέπουν δυσκολίες στην εφαρμογή των μέτρων, αλλά εν πάση περιπτώσει, αποφύγαμε την επανάληψη μιας κρίσης τύπου 2015, και τουλάχιστον σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών, όλοι δηλώνουν σε γενικές γραμμές, ικανοποιημένοι», κατέληξε.

Πηγή:link[/expander_maker]

7
Jun

Κυβέρνηση: Τελειώσαμε με τα προαπαιτούμενα

Κυβέρνηση: Τελειώσαμε με τα προαπαιτούμενα.Οι τελευταίες εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης έχουν διευθετηθεί, υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες.

Όπως είπε εντός ημέρας υπογράφεται Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για το Ελληνικό. Σύμφωνα με την ίδια θα καταγραφούν οι αλλαγές που προέκυψαν στις συζητήσεις με τον επενδυτή.

Τελική ημερομηνία για την υπογραφή της συμφωνίας είναι η 16η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την Ολγα Γεροβασίλη, στόχος είναι να υπάρξουν αλλαγές που θα κατοχυρώνουν το δημόσιο συμφέρον. Μεταξύ αυτών ανέφερε τις περισσότερες επενδύσεις, την εμπροσθοβαρή πληρωμή των δόσεων αλλά και την χαμηλότερη δόμηση υπέρ των περισσότερων ελεύθερων χώρων.

Το άλλο θέμα αφορά τη δομή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) έχει διευθετηθεί, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν τίθεται ζήτημα αλλαγών σε ότι αφορά το πλαίσιο προστασίας των στελεχών του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη υποχρέωση.

Συμπλήρωσε δε, ότι το 5% το ΟΤΕ  (που πρέπει να μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ) θα λυθεί μέχρι την εκταμίευση δεδομένου ότι πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις από την Deutsche Telekom, συμπλήρωσε. Οπως είπε από την κυβέρνηση έχει γίνει ότι πρέπει να γίνει.

Σε ότι αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβερνητική πρόταση θα κατατεθεί στις 24 Ιουλίου, ενώ παράλληλα θα τεθεί το ζήτημα του εκλογικού νόμου.

Σε ότι αφορά τα Εργασιακά η Ολγα Γεροβασίλη είπε ότι το θέμα του 13 – 14ου μισθού είναι ανύπαρκτο καθώς δεν τέθηκε ποτέ από τους δανειστές.

Στα εργασιακά αυτό που υπάρχει στο τραπέζι, υποστήριξε, είναι όσα συζητούσε η ΝΔ για ομαδικές απολύσεις και lock out. Θα τα αποτρέψουμε, όπως αποτρέψαμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, υποστήριξε και προσέθεσε ότι στο τραπέζι θα πέσει και το θέμα των συλλογικών συμβάσεων.

Αναφορικά με το που θα βρει συμμάχους η χώρα δεδομένων των εξελίξεων στη Γαλλία, είπε ότι οι δυο περιπτώσεις είναι διαφορετικές.

 

Πηγή:link

7
Jun

ΚΥΣΚΟΙΠ: Ενέκρινε Κοινωνικό Εισόδημα, παράταση κάρτας σίτισης, στήριξη κινηματογραφικής τέχνης

ΚΥΣΚΟΙΠ: Ενέκρινε Κοινωνικό Εισόδημα, παράταση κάρτας σίτισης, στήριξη κινηματογραφικής τέχνης.Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) συνεδρίασε χθες, Δευτέρα, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Tο ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. συζήτησε και ενέκρινε δέσμη σημαντικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο του προγραμματισμού για το 2ο εξάμηνο του 2016, στην κατεύθυνση της συγκρότησης του νέου Κοινωνικού Κράτους υπό τον τίτλο “παντού, για όλους, για σήμερα και αύριο”.

Όπως τονίζει η κυβέρνηση, οι δράσεις αυτές υπηρετούν τον κυβερνητικό στόχο για διεύρυνση των κοινωνικών αγαθών, προστασία των αδύναμων, τόνωση της κοινωνικής συνοχής και ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στη συνεδρίαση, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. πως δεν υφίσταται και δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε ζήτημα αλλαγής σε ό,τι αφορά το 13ο και το 14ο μισθό, καθώς κάτι τέτοιο ούτε προβλέπεται από τη Συμφωνία του Ιουλίου 2015 ούτε έχει τεθεί από τους Θεσμούς.

Αναφορικά με τους άξονες και το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, σημειώνεται ότι η πρώτη φάση υλοποίησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης αρχίζει τον επόμενο μήνα, τον Ιούλιο 2016, και αφορά σε 30 Δήμους της χώρας.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ανέλυσε τους βασικούς στόχους του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, καθώς και τη στρατηγική για την έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων ενόψει της σχολικής χρονιάς 2016-2017.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, παρουσίασε τις στοχευμένες ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για τη στήριξη της κινηματογραφικής τέχνης, την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής και την προσέλκυση ξένων παραγωγών και επενδύσεων.

Το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. αποφάσισε τα ακόλουθα:

 

1. Ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος ανέπτυξε το σχεδιασμό για την αναμόρφωση και αναβάθμιση του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων, καθώς και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στα υψηλά πρότυπα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, με αξιοποίηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών. Εγγύηση για την πορεία των σχετικών διαβουλεύσεων είναι η παρουσία τόσο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) όσο και η παρακολούθηση των διαπραγματεύσεων από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EMPL).

Δέσμευση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και η προστασία υφιστάμενων κοινωνικών κατακτήσεων κορυφαίας σημασίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο αρμόδιος Υπουργός διαβεβαίωσε το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. πως δεν υφίσταται και δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε ζήτημα αλλαγής σε ό,τι αφορά το 13ο και το 14ο μισθό, καθώς κάτι τέτοιο ούτε προβλέπεται από τη Συμφωνία του Ιουλίου 2015 ούτε έχει τεθεί από τους Θεσμούς. Μάλιστα, έπειτα από τη σχετική διάψευση του Σ.Ε.Β., είναι προφανές ότι η όλη συζήτηση υποκινείται από δόλιες σκοπιμότητες.

Σημαντικό βήμα για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία είναι και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της συνολικής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Η αδήλωτη εργασία υπονομεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων και στερεί κρίσιμους πόρους από τα δημόσια οικονομικά και το Ασφαλιστικό Σύστημα.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, εκπονείται ολοκληρωμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός με αξιοποίηση τεχνικής βοήθειας από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Κεντρική θέση στο σχεδιασμό έχει η αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, η επαρκής στελέχωσή τους και η υποστήριξη του ρόλου τους.

Η υλοποίηση του σχεδιασμού θα διαρκέσει 24 μήνες. Το πρώτο στάδιο ήδη είναι σε εξέλιξη και μετά την ολοκλήρωσή του το Σεπτέμβριο 2016 θα υιοθετηθεί το αναλυτικό σχέδιο δράσης.

2.  Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, παρουσίασε τους άξονες και το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Η πρώτη φάση υλοποίησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης αρχίζει τον επόμενο μήνα, τον Ιούλιο 2016, και αφορά σε 30 Δήμους της χώρας. Η επιλογή των Δήμων έγινε με αντικειμενικά κριτήρια και στη βάση δέσμης κρίσιμων κοινωνικοδημογραφικών δεικτών, ιδίως των ποσοστών ανεργίας.

Για τον εμπλουτισμό της πρώτης φάσης του Κ.Ε.Α., το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. αποφάσισε δύο επιπλέον υποστηρικτικές δράσεις που ενδυναμώνουν αποφασιστικά την αποτελεσματικότητά του. Στην κατεύθυνση αυτή και για την περαιτέρω ενίσχυση των δικαιούχων του Κ.Ε.Α. στους 30 Δήμους:

Θεσμοθετείται επιδότηση ενοικίου, ως συμπληρωματική παροχή.

Εφαρμόζεται το πρόγραμμα “Σχολικά γεύματα”, ως συμπληρωματική παροχή, σε επιλεγμένα με κοινωνικά κριτήρια σχολεία.

Το Κ.Ε.Α., ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της φτώχειας, των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού,  θα καλύψει όλες τις περιοχές της χώρας από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Παράλληλα με την εκδίπλωση της πρώτης φάσης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, σε όσους Δήμους δεν εντάχθηκαν σε αυτό στην πρώτη φάση, το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. ενέκρινε τη συνέχιση της υλοποίησης του Προγράμματος για την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης μέχρι και τις 31.12.2016.

Η κυβέρνηση χτίζει με συστηματικό τρόπο τα θεμέλια του νέου Κοινωνικού κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, η εγγύηση ενός ελάχιστου εισοδήματος αξιοπρεπούς διαβίωσης, συνιστά εγγύηση για την προσπάθεια αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής.

3. Ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ανέλυσε τους βασικούς στόχους του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, καθώς και τη στρατηγική για την έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων ενόψει της σχολικής χρονιάς 2016-2017.

Ο Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία αποτελεί το συμμετοχικό φόρουμ που προετοιμάζει την υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η μεταρρύθμιση αυτή ανοίγει το σχολείο στην κοινωνία, καλλιεργεί συνθήκες ουσιαστικής δημοκρατίας στην οργάνωσή του και μετατοπίζει το κέντρο βάρους από τους στείρους ποσοτικούς στόχους στην ποιοτική αξιολόγηση δομών.

Με την εισαγωγή διαρθρωτικών καινοτομιών και την εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις προετοιμασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας για το απαιτητικό μέλλον.

Για το σχολικό έτος 2016-2017 το σύνθημα είναι “καμία ώρα χαμένη”. Στόχος είναι τα σχολεία να είναι στελεχωμένα, χωρίς κενά, με όλα τα βιβλία διαθέσιμα, από την πρώτη ημέρα της χρονιάς. Η ανταπόκριση στις ανάγκες των δασκάλων και καθηγητών, των μαθητών, αλλά και των οικογενειών τους, είναι το κριτήριο επιτυχίας για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά.

Ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρξει για την υποστήριξη της ενισχυτικής διδασκαλίας με ποιοτικές υπηρεσίες προς όλους τους μαθητές, χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και στην παροχή των απαραίτητων υλικών και ανθρώπινων πόρων για την εκπαίδευση των ΑΜΕΑ και την πραγματοποίηση των προγραμμάτων ειδικής αγωγής από υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης εκπαιδευτικό προσωπικό.

4. O Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, παρουσίασε τις στοχευμένες ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για τη στήριξη της κινηματογραφικής τέχνης, την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής και την προσέλκυση ξένων παραγωγών και επενδύσεων.

Σημαντική ώθηση στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή, την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας θα προσφέρει η εφαρμογή του άρθρου 8 του Ν. 3905/2010.

Σύμφωνα με το νόμο, από το 2011 και εξής οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών υποχρεούνται να επενδύουν το 1,5% των ακαθάριστων εσόδων ή των ετήσιων ακαθάριστων διαφημιστικών εσόδων τους σε κινηματογραφικές παραγωγές, ανεξαρτήτως της ύπαρξης κερδών ή μη.

Έπειτα από οδηγία που δόθηκε προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι υπόχρεες εταιρείες καλούνται να υποβάλουν τα σχετικά έγγραφα και δικαιολογητικά για τα έτη 2011 έως και 2015, δηλαδή για την περίοδο που αν και τυπικά ο νόμος βρισκόταν σε ισχύ, η εφαρμογή του ουσιαστικά δεν παρακολουθούνταν. Αν οι εταιρείες δεν ανταποκριθούν ή δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τήρησαν την υποχρέωσή τους, θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Εξυπακούεται ότι στο εξής η τήρηση του νόμου θα παρακολουθείται απαρέγκλιτα, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες.

Επιπλέον, για την προσέλκυση και την εξυπηρέτηση των ξένων κινηματογραφικών παραγωγών στη χώρα, συγκροτείται Hellenic Film Commission, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και επαναπροσδιορισμού του ρόλου του ως αξιόπιστού εθνικού θεσμού στήριξης και προώθησης του κινηματογράφου.

Η μελέτη σκοπιμότητας για το HFC, που εκπονείται από εξειδικευμένη και καταξιωμένη εταιρία του εξωτερικού, θα ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου 2016, με σκοπό την άμεση έναρξη της λειτουργίας του. Αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές, το HFC φιλοδοξεί να συμβάλει καθοριστικά στην προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών και επενδύσεων, με μεγάλα προσδοκώμενα οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, η ύπαρξη ενός δημόσιου φορέα αποτελεί εγγύηση για τη διαφάνεια και την τήρηση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στους ιδιωτικούς φορείς και τις εταιρείες, που προσφέρουν υπηρεσίες κάθε είδους προς τις ξένες παραγωγές.

Τέλος, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο σχέδιο νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα, που ήδη προωθείται για ψήφιση στη Βουλή, έχει συμπεριλάβει διάταξη που απλοποιεί τις διαδικασίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας για την κινηματογράφηση σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη τεχνική επεξεργασία για την κατάλληλη αναπροσαρμογή των σχετικών τελών, που προβλέπονται από τον αρχαιολογικό νόμο.

Πηγή:link[/expander_maker]

7
Jun

Ντομπρόβσκις: Εξετάζουμε χαμηλότερους στόχους πλεονασμάτων μετά το 2018

Ντομπρόβσκις: Εξετάζουμε χαμηλότερους στόχους πλεονασμάτων μετά το 2018.Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής (ECΟΝ) στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συζήτησης σχετικά με το αποτέλεσμα της συμφωνίας που επετεύχθη στις 25 Μαΐου από το Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα. Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικής & Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και στη συζήτηση της Ομάδας Εργασίας Οικ. Βοήθειας του Ευρωκοινοβουλίου (Financial Assistance Working Group – FAWG) για τον Έλεγχο του Ελληνικού Προγράμματος.

Στον διάλογο που είχε με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Mοσκοβισί και τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρο και Επίτροπο αρμόδιο για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Κύριε Ντομπρόβσκις και κ. Μοσκοβισί, σήμερα μάς είπατε αρκετά θετικά νέα:

Πρώτον, ότι είσαστε σίγουροι πως μέσα στις επόμενες λίγες μέρες θα ολοκληρωθεί και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση – σημειώνω ότι έχει να ολοκληρωθεί αξιολόγηση ελληνικού προγράμματος δυο ολόκληρα χρόνια, από την άνοιξη του 2014.

Δεύτερον, ότι μέσα στον Ιούνιο θα δοθεί η δόση των 7,5 δις.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Τρίτον, ότι πιστεύετε πως το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι και το τελευταίο.

Και τέταρτον, ότι έσπασε πια το ταμπού. Και οι δανειστές πλέον δέχονται ότι πρέπει να κάνουν κάτι από την πλευρά τους για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Επειδή όμως ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πάρα πολύ για έξι χρόνια μια τεράστια ύφεση με αποτέλεσμα να είναι αρκετά δύσπιστος απέναντι ακόμη και στις καλές ειδήσεις, θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής:

Πρώτα απ’ όλα, μέσα στο Β’ Εξάμηνο του 2016 που θα εξετάσετε πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που θα πρέπει να πάρετε για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ποια θα είναι; Εξετάζετε το ενδεχόμενο πρόωρης αγοράς των δανείων του IMF από τον ΕSM -όπως έχει ήδη προταθεί από τον κύριο Ρέκλιννγκ, με αξιοποίηση του ποσού του προγράμματος, των 15 έως 20 δισ. που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έτσι ώστε να μειωθεί το επιτόκιο αυτού του δανεισμού;

Όπως δεχτήκατε και ζητήσατε από την Ελλάδα αυτόν τον αυτόματο μηχανισμό εξισορρόπησης προκειμένου να ικανοποιήσετε την απαίτηση του IMF -παρότι είπατε ότι κατά τη γνώμη σας μάλλον δεν χρειάζεται γιατί τα μέτρα θα αποδώσουν-, τώρα που το IMF για να μείνει στο πιλοτήριο του προγράμματος ζητά μια μεγάλη ελάφρυνση χρέους, η Κομισιόν τι θέση θα πάρει; Ξέρω ότι η αρμοδιότητα ανήκει στο Εurogroup, εσείς όμως ως Κομισιόν, τι πιστεύετε;

Και επίσης, στην Ελλάδα, οι πάντες, και η κυβέρνηση Τσίπρα και η αξιωματική αντιπολίτευση και ο κ. Στουρνάρας, Διοικητής της ΕΤΕ και πρώην Υπ.Οικ., λένε ότι χρειάζονται ρεαλιστικότερα, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, με επενδύσεις και μείωση της ανεργίας. Ποια είναι η θέση της Κομισιόν απέναντι σε αυτή την ιδέα;»

Ο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις απαντώντας σχετικά στον Δημήτρη Παπαδημούλη δήλωσε:

«Αρκετές ερωτήσεις υποβάλλατε! Κατ’ αρχήν, η πρώτη δόση του προγράμματος αυτού καταβλήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, τώρα μιλούμε για τη δεύτερη δόση ουσιαστικά. Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τις επόμενες μέρες για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση τις επόμενες εβδομάδες. Αφορά 10,3 δισ. ευρώ και τα πρώτα 7,5 θα καταβληθούν αμέσως, ενώ στη συνέχεια θα έχουμε μερικές μικρότερες δόσεις που αφορούν την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών – θα δοθούν κονδύλια για το θέμα αυτό.

Μιλήσατε για την αγορά των δανείων του ΔΝΤ και αντικατάστασή τους από δάνεια με πιο χαμηλό επιτόκιο. Αυτό όντως συζητήθηκε στο Eurogroup, είναι ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τα υπάρχοντα, επίσημα δάνεια του ΔΝΤ.

Τώρα, για τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημόσιου χρέους, πρόθεση είναι να μην υπερβούν το 15% του ΑΕΠ και αργότερα να μην υπερβούν το 20% του ΑΕΠ. Εν ανάγκη, έχει αποφασιστεί να γίνει και επιπλέον αναδιάρθρωση του χρέους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν είναι πρόθεση των δανειστών να παραμείνει στο 3,5% και για την περίοδο μετά το 2018. Το επιτόκιο αυτό θα μειωθεί σταδιακά, προκειμένου το δημόσιο χρέος να ακολουθήσει την πορεία που έχουμε προδιαγράψει».

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί αναφερόμενος στο ζήτημα δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«(..) Δύσκολα μέτρα σε μια πολύ σύντομη χρονική περίοδο πέρασαν από το Κοινοβούλιο της Ελλάδας.

Τουλάχιστον το 95% των μεταρρυθμίσεων έχει ήδη εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είμαι σίγουρος ότι η Αθήνα θα κάνει αυτό που πρέπει έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και να κλείσουν τα λίγα σημεία που παραμένουν ακόμα ανοιχτά. Την επόμενη εβδομάδα ελπίζουμε να μπορέσει να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Η δόση αυτή, 10,3 δισ., ένα σημαντικό ποσό, θα δοθεί μέσα στον Ιούνιο και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η συζήτηση που αφορά το υπόλοιπο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, δηλαδή η ελάφρυνση του χρέους, θα ξεκινήσει μετά το τέλος του καλοκαιριού.

(…) Αν κοιτάξουμε τα πράγματα με λίγη απόσταση, διαπιστώνουμε ότι πριν από ένα χρόνο ακριβώς μιλούσαμε για Grexit. Σήμερα, πλέον αυτό δεν υπάρχει στο σκηνικό».

 

Πηγή:link[/expander_maker]

7
Jun

Σήμερα η τελική απόφαση για την αξιολόγηση – Έως το τέλος Ιουνίου η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ.

Σήμερα η τελική απόφαση για την αξιολόγηση – Έως το τέλος Ιουνίου η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ.Την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων μέχρι σήμερα Τρίτη θα περιμένει το EuroWorking Group για να εγκρίνει και τυπικά το κλείσιμο της αξιολόγησης από τους θεσμούς, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η συγκεκριμένη πηγή ανέφερε χτες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στην τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες μέχρι σήμερα.

«Αυτό θα ήταν πολύ καλό», σχολίασε ο αξιωματούχος. Ειδικότερα, σημείωσε πως αυτές οι τελευταίες λεπτομέρειες αφορούν ορισμένες διοικητικές εγκυκλίους, τη συμφωνία για το Ελληνικό, τη συμφωνία του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom και, τέλος, το σχέδιο εργασίας της αρχής Πολιτικής Αεροπορίας για τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, στο οποίο είναι ανάγκη να σημειωθεί “πρόοδος”.

Την ερχόμενη Πέμπτη η νέα συνεδρίαση του EuroWorking Group, στις 16 Ιουνίου η επόμενη σύνοδος του Eurogroup.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Έως το τέλος Ιουνίου η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ., εκτιμά το ΥΠΟΙΚ

«Έως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης (των 7,5 δισ. ευρώ)» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group. Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, «η εισήγηση των θεσμών είναι θετική» σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και κατ’ επέκταση την εκταμίευση της δόσης.

Μοσκοβισί: Το «95%» του απαιτούμενου έργου για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου της Ελλάδας έχει ολοκληρωθεί

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι βέβαιη ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου της πριν από το επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν κορυφαία στελέχη της Κομισιόν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή : link[/expander_maker]

7
Jun

Πώς θα γλιτώσετε από τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών

Πώς θα γλιτώσετε από τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.Οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν ξεκινήσει και χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου θα βρεθούν προ εκπλήξεων.

Προκειμένου να μη χάσουν όλα τα λεφτά τους στις τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν στη δήλωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού στο taxisnet για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Πώς θα γλιτώσετε από τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών
δημοσιεύθηκε: 08:09 My money
Πώς θα γλιτώσετε από τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών
share   

Οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν ξεκινήσει και χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου θα βρεθούν προ εκπλήξεων.

Προκειμένου να μη χάσουν όλα τα λεφτά τους στις τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν στη δήλωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού στο taxisnet για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Για να δηλώσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό πρέπει να μεταβείτε στην ειδική εφαρμογή του taxisnet στη διεύθυνσηhttps://www1.gsis.gr/webtax/accountdecl/year2014/accountdecl/index.jsp και για να εισέλθετε χρησιμοποιήστε τους κωδικούς του λογαριασμού σας στο taxisnet. Αναλυτικά, δείτε τι ισχύει για τις κατασχέσεις της εφορίας.

Η άρση των απαγορεύσεων των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση από την 1η Νοεμβρίου, έχει ως αποτέλεσμα να έχουν ενεργοποιηθεί σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου όλα τα κατασχετήρια που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. προς τις τράπεζες.

Έτσι, όσα χρηματικά ποσά κατατίθενται από την 1η-11-2015 σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου δεσμεύονται πλέον αυτόματα από τις τράπεζες και κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου, εκτός εάν οι λογαριασμοί στους οποίους πιστώνονται τα ποσά έχουν ήδη δηλωθεί από τους δικαιούχους τους ως «ακατάσχετοι», στο σύστημα ΤΑΧΙSNET.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση αρχικής οφειλής προς το Δημόσιο οποιουδήποτε ύψους άνω των 500 ευρώ, η οποία έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει τυπικά το δικαίωμα να διατάξει ακόμη και την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη, αφού για το ακίνητο αυτό δεν προβλέπεται καμία προστασία από το νόμο. Συνήθως όμως το μέτρο αυτό λαμβάνεται για οφειλές ύψους πολύ μεγαλύτερου των 500 ευρώ.

Προκειμένου οι οφειλέτες του Δημοσίου να γνωρίζουν επακριβώς τι μπορούν πλέον να περιμένουν, υπενθυμίζουμε ότι οι ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) προβλέπουν, αναλυτικά, τα εξής για το μέτρο των κατασχέσεων:

1) Για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, κατά την κρίση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή άλλης υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής. Τα μέτρα αυτά προβλέπονται στο άρθρο 9 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και είναι: α) κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων στα χέρια του οφειλέτη, δηλαδή Ι.Χ. αυτοκινήτων, δικύκλων, σκαφών αναψυχής κ.λπ. β) κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων και χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, εφάπαξ βοηθημάτων, απαιτήσεων από πελάτες κ.λπ., γ) κατάσχεση ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.

2) Σε περίπτωση κατά την οποία επιλέγεται να ληφθεί το μέτρο της κατάσχεσης ακινήτου ή κινητού περιουσιακού στοιχείου, η Φορολογική Διοίκηση πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης πρέπει να κοινοποιήσει στον οφειλέτη ατομική ειδοποίηση με την οποία του υπενθυμίζει την υποχρέωση καταβολής της οφειλής και των συσσωρευμένων τόκων υπερημερίας και προστίμων και του δίνει χρονικό περιθώριο 30 ημερών για την ολοσχερή εξόφληση του χρέους ή την υπαγωγή του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής. 3) Η κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων, δηλαδή η κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, εφάπαξ βοηθημάτων, απαιτήσεων από πελάτες κ.λπ., γίνεται χωρίς καμία προειδοποίηση του οφειλέτη.

4) Για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ όσον αφορά στα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Ωστόσο, για να ισχύσει το ακατάσχετο αυτό όριο, ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στο υπουργείο Οικονομικών τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό του, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά σχετική δήλωση στο σύστημα ΤAXISNET. Εφόσον ο οφειλέτης έχει τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο πιστώνονται κάθε μήνα ποσά μισθών ή συντάξεων ή άλλων ασφαλιστικών βοηθημάτων οφείλει να γνωστοποιήσει αυτό το λογαριασμό στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μην κατάσχονται από αυτόν υπόλοιπα χαμηλότερα των 1.250 ευρώ.

5) Το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ. Δηλαδή, η Φορολογική Διοίκηση δεν μπορεί να ζητήσει κατάσχεση μισθού, σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου, εφόσον το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ το μήνα.

Σε περίπτωση μηνιαίου μισθού ή μηνιαίας σύνταξης ή άλλου μηνιαίου ασφαλιστικού βοηθήματος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.

Αν δηλαδή κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου εισπράττει μισθό 1.600 ευρώ το μήνα, η Εφορία μπορεί να του κατάσχει κάθε μήνα στα χέρια του εργοδότη το 100% του ποσού άνω των 1.500 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ, συν το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, ήτοι άλλα 250 ευρώ.

6) Δεν επιτρέπεται η κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, στις περιπτώσεις που τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Στο όριο των 500 ευρώ δεν περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής ή και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής. Για όσους οφείλουν μέχρι 500 ευρώ, το μόνο μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης που μπορεί να ληφθεί είναι η κατάσχεση οικονομικών απαιτήσεων στα χέρια τρίτων (καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, αποζημιώσεων και λοιπών εσόδων ή εισοδημάτων).

7) Επιτρέπονται οι κατασχέσεις ποσών από καταθέσεις με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής αποστολής των κατασχετηρίων προς τις τράπεζες, ακόμη και για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο από 0,01 έως και 50 ευρώ. Αντιθέτως δεν επιτρέπονται κατασχέσεις καταθέσεων με έντυπα κατασχετήρια ούτε κατασχέσεις οποιωνδήποτε άλλων οικονομικών απαιτήσεων στα χέρια τρίτων σε περιπτώσεις οφειλετών που χρωστούν μέχρι 50 ευρώ.

Πηγή:www.dikaiologitika.gr

[/expander_maker]
7
Jun

Νέα παρέμβαση του Λευκού Οίκου για το ελληνικό ζήτημα

Νέα παρέμβαση του Λευκού Οίκου για το ελληνικό ζήτημα.
Νέα παρέμβαση του Λευκού Οίκου για το ελληνικό ζήτημα
7/Ιούν/2016 – 08:05Πολιτική
Νέα παρέμβαση του Λευκού Οίκου για το ελληνικό ζήτημα

Ουάσιγκτον – Του Θανάση Κ.Τσίτσα

“Όσο η Ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις αλλά και οι Ευρωπαίοι συνεχίσουν να τηρούν την υπόσχεση για βοήθεια είμαστε σε καλό δρόμο” σχολίασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, ξεκαθαρίζοντας ότι για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα η ελληνική κρίση δεν λύνεται εν μία νυκτί καθώς υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν στο μέλλον από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, ερωτηθείς στην χθεσινή ενημέρωση για την παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα στην σύνοδο της G7 στην Ιαπωνία για το ελληνικό ζήτημα και το τι χρειάζεται να γίνει ώστε να υπάρξει μια μόνιμη λύση στην ελληνική κρίση απάντησε σχετικά :

expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]“Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, και κυρίως βοήθεια προς τον Ελληνικό λαό που αντιμετωπίζει σημαντικές δημοσιονομικές και οικονομικές προκλήσεις.

Αυτό που έχουμε διαπιστώσει επίσης είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στο να εφαρμόσει κάποιες κομβικές δημοσιονομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα ξαναβάλουν την Ελλάδα σε βιώσιμη τροχιά αναφορικά με το χρέος.

Αλλά αυτό (η ελληνική κρίση) δεν είναι ένα πρόβλημα που λύνεται εν μια νυκτί, και σίγουρα υπήρχαν πολλές περιπτώσεις τα τελευταία έξι χρόνια όπου διαταράχθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας και ΕΕ. Ο Πρόεδρος Ομπάμα (στη σύνοδο της G7) απλά επανέλαβε ότι όσο η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις αλλά και οι Ευρωπαίοι τηρούν την υπόσχεση τους για βοήθεια προς την Ελλάδα τότε τα πράγματα θα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα επίσης συνεχάρη τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και την Ελλάδα καθώς πήραν αποφάσεις χωρίς να υπολογίσουν το πολιτικό κόστος, αποφάσεις αναγκαίες για την αντιμετώπιση μια πρόκλησης που θα είχε επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Έχει γίνει σημαντική πρόοδος μέχρι στιγμής και ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ικανοποιημένος με τις μέχρι τώρα προβλέψεις για το μέλλον. Αλλά υπάρχουν και άλλες σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν στο μέλλον και οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό των Ευρωπαίων συμμάχων μας στην αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων.”

Πηγή : link[/expander_maker]

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close