fbpx

06/06/2016

6
Jun

Προθεσμία 24 ωρών για τα προαπαιτουμένα, μετά η δόση

Προθεσμία 24 ωρών για τα προαπαιτουμένα, μετά η δόση.Την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων ως αύριο Τρίτη θα περιμένει το EuroWorking Group για να εγκρίνει και τυπικά το κλείσιμο της αξιολόγησης από τους θεσμούς, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η εν λόγω πηγή της ευρωζώνης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες μέχρι αύριο Τρίτη.

«Αυτό θα ήταν πολύ καλό», σχολίασε ο αξιωματούχος. Ειδικότερα, σημείωσε πως αυτές οι τελευταίες λεπτομέρειες αφορούν ορισμένες διοικητικές εγκυκλίους, τη συμφωνία για το Ελληνικό, τη συμφωνία του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom και, τέλος, το σχέδιο εργασίας της αρχής Πολιτικής Αεροπορίας για τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, στο οποίο είναι ανάγκη να σημειωθεί «πρόοδος».

Στο μεταξύ,  κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «έως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης (των 7,5 δισ. ευρώ)». Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, «η εισήγηση των θεσμών είναι θετική» σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και κατ’ επέκταση την εκταμίευση της δόσης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)

6
Jun

Bloomberg: Τσίπρας ο ειρηνοποιός του οικονομικού πολέμου της Ελλάδας

Bloomberg: Τσίπρας ο ειρηνοποιός του οικονομικού πολέμου της Ελλάδας.”Ο Αλέξης Τσίπρας βασίζεται σε λίγους μήνες πολιτικής ηρεμίας και στα φρέσκα δάνεια, για να χαράξει μια νέα πορεία”, γράφει το πρακτορείο Bloomberg. “Εν μέσω διαμαρτυριών, κυβερνήσεων που πέφτουν και συμφωνιών της τελευταίας στιγμής, η Ελλάδα συνήθισε να παραπαίει από κρίση σε κρίση, κατά τη διάρκεια μιας ατέρμονης οικονομικής κατάρρευσης” σημειώνουν οι συντάκτες.

Στη συνέχεια, αναλύεται η νέα στρατηγική Τσίπρα. “Ο πρωθυπουργός κινείται διαφορετικά αυτή τη φορά μετά τη συμφωνία των υπουργών της Ευρωζώνης για να προχωρήσει η εκταμίευση 10,3 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε την Πέμπτη ότι θα είναι πρόθυμη να αυξήσει την πρόσβαση σε φθηνότερη πίστωση για τις τράπεζες (σ.σ. waiver). Ακόμη και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι “ένα κρίσιμο σημείο” έχει ξεπεραστεί”, γράφει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα παραπαίουν, ωστόσο αυτή τη στιγμή υπάρχει καλύτερο πολιτικό momentum για να βελτιωθεί η κατάσταση, αφότου ο Τσίπρας άλλαξε πολιτική και μετεξελίχθηκε από “πολέμιος” της λιτότητας σε ένα ηγέτη που φέρεται πιο “ρεαλιστικά” και υπογράφει συμφωνίες.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]”Η ένεση μετρητού στην οικονομία χρειάζεται να αντισταθμίσει τον πιο πρόσφατο γύρο αυξήσεων στη φορολογία”, γράφει το Bloomberg, καθώς έξι χρόνια τώρα οι συζητήσεις περί παύσης της λιτότητας, δεν έχουν αποδώσει.

“Οι Έλληνες αναμένεται να υποστούν κι άλλη πίεση, καθώς στην οικονομία τους δεν έχει γίνει τίποτα για να αντισταθμίσει τη συρρίκνωση 25%. Η ανεργία εξακολουθεί να είναι πάνω από 20% και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας θα αποτελέσουν μέρος της επόμενης αξιολόγησης.

Επιπλέον φόροι στα εισοδήματα και τη συνδρομητική τηλεόραση θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου, με άλλους να ακολουθούν στον καφέ και στη χρήση ίντερνετ, την ίδια στιγμή που μειώνονται και πάλι οι συντάξεις. Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΛΣΤΑΤ κατέδειξε ότι η οικονομία συρρικνώθηκε ακόμη 0,5% το πρώτο τρίμηνο και οι πωλήσεις λιανικής εμφάνισαν μεγάλη υποχώρηση 4,3% τον Μάρτιο. Η μπύρα επίσης είναι πιο ακριβή, αφού η κυβέρνηση διπλασίασε τον φόρο κατανάλωσης”, γράφει το πρακτορείο.

“Είναι πολύ σημαντικό να ξαναρχίσει η ομαλή οικονομική ζωή στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από άποψη πίστωσης και επένδυσης”, επισημαίνει ο Nicolas Veron του Peterson Institute στην Ουάσιγκτον και του ερευνητικού ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες. “Αυτό θα είναι σταδιακό και όχι θεαματικό. Η βασική ιδέα είναι: παραμονή στην ευρωζώνη, μακροοικονομική σταθερότητα, στέρεο τραπεζικό σύστημα. Νομίζω πως πλησιάζουμε σε αυτό”, τονίζει

“Οι ελληνικές τράπεζες, στοχεύοντας σε επιστροφή στην κερδοφορία φέτος, όλες εμφάνισαν βελτιωμένα κέρδη για το πρώτο τρίμηνο. Το συμβούλιο της ΕΚΤ πλησιάζει στην αποκατάσταση του waiver, που θα τους επιτρέψει να αντικαταστήσουν ένα μέρος της ενίσχυσης που λαμβάνουν για ρευστότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος, με φθηνότερα χρήματα από την ΕΚΤ”, αναφέρεται σχετικά με την επάνοδο των τραπεζών της χώρας.

Ο Τσίπρας ποντάρει στην πολιτική ηρεμία

 

Το πρακτορείο αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας βασίζεται σε λίγους μήνες πολιτικής ηρεμίας και στα φρέσκα δάνεια 10,3 δισ. ευρώ, προκειμένου να βάλει τελικά τη χώρα σε μια υγιή πορεία, ενώ έχει εκτιμήσει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές ομολόγων πριν τα τέλη του 2017. Η χώρα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τώρα την ελάφρυνση χρέους που εκείνος και το ΔΝΤ έχουν ζητήσει, ωστόσο κατάφερε να κερδίσει λίγο χρόνο.

“Η επόμενη αξιολόγηση θα έρθει μετά την κερδοφόρα τουριστική περίοδο και θα προσπαθήσει να εστιάσει στην αγορά εργασίας και να οδηγήσει σε συμφωνία επάνω σε ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, το οποίο υποστηρίζει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας δεν είναι επιτεύξιμοι.

Η κυβέρνηση μπορεί τουλάχιστον να αποπληρώσει συσσωρευμένες καθυστερούμενες οφειλές της, οι οποίες άγγιξαν τα 6,7 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Ο χρόνος που απαιτείται ώστε το κράτος να πληρώσει τους λογαριασμούς του έχει παραπάνω από διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο σε 115 ημέρες, σύμφωνα με έκθεση της Intrum Justitia, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής υπηρεσίας debt collection.

Το πολιτικό τοπίο επίσης έχει μεταβληθεί από τις τελευταίες εκλογές και μετά. Αν και ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέλαβε και πάλι κάποιους κρατικούς υπαλλήλους που είχε απολύσει η προηγούμενη κυβέρνηση και έκανε λόγο για αποκατάσταση της αξιοπρέπειας στην Ελλάδα, το κόμμα του αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο ηγέτης θεωρείται υποστηρικτής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που επιβάλλει η ευρωζώνη”, καταλήγει το δημοσίευμα.

 

Πηγή:link[/expander_maker]

6
Jun

Αγώνας δρόμου για τις τράπεζες να προλάβουν το TLTRO II

Αγώνας δρόμου για τις τράπεζες να προλάβουν το TLTRO II.Σύντομα απ’ ότι φαίνεται ολοκληρώνεται η αξιολόγηση για τη χώρα μας και όλοι έχουν επικεντρωθεί στο μεγάλο ομολογουμένως ζήτημα του waiver , δηλαδή να μπορέσει και πάλι η ΕΚΤ να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για φτηνό (με μηδενικό επιτόκιο) δανεισμό από την ΕΚΤ.Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί περαιτέρω η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA κατά 6,7 δισεκ. και θα αυξηθεί η άμεση άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τα 6,7 δισεκ. το όφελος σε τόκους σε ετήσια βάση για τις τράπεζες είναι 100 εκατ ευρώ.

Μήπως όμως να κοιτάζαμε και τα υπόλοιπα εργαλεία της ΕΚΤ;Μήπως για παράδειγμα θα μπορούσε να μειωθεί εντελώς η εξάρτηση από τον ELA αν έκαναν οι τράπεζες χρήση του TLTRO I και των MROs;

Εκεί όμως που θα πρέπει πραγματικά να κάνουν αγώνα δρόμου οι τράπεζες είναι για να προλάβουν το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ το TLTRO II το οποίο είναι μια μορφή δανεισμού από την ΕΚΤ στις τράπεζες  με επιτόκιο δανεισμού 0% το οποίο μπορεί να φτάσει και στο -0,4% πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πληρώνονται από την ΕΚΤ για να δίνουν δάνεια με την προϋπόθεση να επεκτείνουν το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο τους κατά 1,2% σε μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να κινηθεί η πραγματική οικονομία.

Το ποσό που μπορούν να δανειστούν έχει να κάνει με τα συνολικά δάνεια που έχει μια τράπεζα και άρα όσο περισσότερα δάνεια δίνουν οι τράπεζες τόσο περισσότερα ποσά θα μπορούν να δανειστούν από το πρόγραμμα TLTRO II.Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να λάβουν περί τα 39 δισ. ευρώ μέσω του TLTRO2.

Ο χρόνος όμως πιέζει πάρα πολύ.Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν προθεσμία ως τις 9:30 το πρωί της 23ης Ιουνίου για να καταθέσουν τις προσφορές τους για το TLTRO2, οπότε σε περίπτωση που η ΕΚΤ επαναφέρει το waiver την πρώτη ημέρα (22/6), θα επιτραπεί και στις ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν.

Θα προλάβουν;

 

Αναβαλόγλου Γιώργος

Ασφαλιστικός & Χρηματοϊκονομικός Σύμβουλος

Υπεύθυνος Τμήματος Παραγώγων

Guardian Trust S.A

 

6
Jun

Το ΔΝΤ απορρίπτει τον Νεοφιλελευθερισμό: Στοπ στη λιτότητα και έλεγχος στις επενδύσεις

Το ΔΝΤ απορρίπτει τον Νεοφιλελευθερισμό: Στοπ στη λιτότητα και έλεγχος στις επενδύσεις.Για όποιον είναι πεπεισμένος πως οι ιδέες μετράνε και πως στο τέλος έχουν κάποια επιρροή πάνω στην πραγματικότητα, τούτη είναι μία ιστορία άκρως εντυπωσιακή. Και προπαντός βοηθά να κατανοήσουμε τα τελευταία 30 χρόνια κι ίσως ακόμη και τα επόμενα. Είναι ο απολογισμός της μάχης του μεγαλύτερου οικονομικού οργανισμού – του ΔΝΤ – με τον εαυτό του και με την κληρονομιά του όσον αφορά το πιο σημαντικό θέμα της ύπαρξής του: Tις στρατηγικές για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Υπάρχει ένα σταθερό νήμα που ενώνει τον Ρίγκαν, τη Θάτσερ, τη φιλελευθεροποίηση και τις ιδιωτικοποιήσεις στη δεκαετία του ?80, την παλιγγενεσία της δεξιάς απέναντι στην μεταπολεμική ηγεμονία της Σοσιαλδημοκρατίας και την επονομαζόμενη «Συναίνεση της Ουάσιγκτον» (Washington Consensus), το πακέτο των ιδεολογημάτων που, με άξονα το ΔΝΤ, θα υιοθετηθεί, με την ετικέτα του Νεοφιλελευθερισμού, κατά την ασιατική κρίση του 98: Ιδιωτικοποιήσεις, φιλελευθεροποίηση, λιτότητα, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, αναθέρμανση των εξαγωγών μέσω της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας (δηλαδή με μείωση μισθών), επίμονη αναζήτηση της εμπιστοσύνης των χρηματαγορών, αφήνοντας ανοιχτή τη χώρα στη ροή κι εκροή κεφαλαίων. Λίγο ως πολύ η ίδια συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη μετά το 2008, ιδίως στην Ελλάδα και την Ισπανία.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Το άρθρο που δημοσίευσαν τρεις επιφανείς οικονομολόγοι του Ταμείου σε μία από τις επίσημες περιοδικές του εκδόσεις, το F&D, υπό τον τίτλο «Υπερεξαχθείς Νεοφιλελευθερισμός» είναι κάτι παραπάνω από ένας αναστοχασμός. Αν και οι συγγραφείς του αρνούνται ότι πρόθεσή τους είναι να προβούν σε μία εκ βάθρων αναθεώρηση της «Συναίνεση της Ουάσιγκτον», στην ουσία βρισκόμαστε ενώπιον μίας άμεσης αμφισβήτησης των δύο βασικών πυλώνων του Νεοφιλελευθερισμού.

Η κίνηση των κεφαλαίων πάνω απ όλα: Είτε υπάρχει εμπιστοσύνη από τις αγορές, ή όχι, αν οι άμεσες επενδύσεις πάνε καλά, οι αντίστοιχες χρηματοοικονομικές και οι κερδοσκοπικές μπορεί να είναι βλαβερές, ή όχι, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να τις ελέγξεις σύντομα. Κατόπιν, η λιτότητα: Δύσκολο να διακρίνεις τα οφέλη, με όρους ώθησης της προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Απεναντίας, βγάζει μάτι το κόστος, με όρους διόγκωσης των ανισοτήτων. Κι είναι τούτες οι ανισότητες που πλήττουν, πρωτίστως, το επίπεδο και τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης. Η λιτότητα μπορεί να είναι αναπόφευκτη για χώρες με υψηλό επίπεδο χρέους, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται πως αποτελεί πανάκεια για όλους. Το να εξασφαλίσεις την εμπιστοσύνη των αγορών, αποδεικνύοντας το πόσο σοβαρά εννοείς να μειώσεις το χρέος, συνεπάγεται απώλειες κατά πολύ μεγαλύτερες από τα προσδοκώμενα κέρδη. Συνήθως, τούτη η στρατηγική έχει ως αποτέλεσμα μείωση του ΑΕΠ, αύξηση της ανεργίας κατά 0,6% κι όποιος μπορεί ας ξοδέψει.

Στο Βερολίνο κατάλαβαν αμέσως – και καλά – το περιεχόμενο του άρθρου και πρέπει να διαμαρτυρήθηκαν, εξαναγκάζοντας τον τωρινό επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Μορίς Όμπστφελντ, σε μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας, να παρέμβει μέσα από την ιστοσελίδα του ΔΝΤ και να λάβει αποστάσεις από όσα καταθέτει στο άρθρο του, ο Τζόναθαν Όστρι, που επιπλέον είναι κι ο άμεσος υφιστάμενός του, δίχως όμως να τα διαψεύδει άμεσα. Όμως, ο Όστρι, επαναλαμβάνει πράγματα που από καιρό προτείνουν οι ερευνητές του ΔΝΤ και τονίζουν και στελέχη χαμηλότερα στην ιεραρχία του. Πιο ενδιαφέρον, βέβαια, θα ήταν να κατανοήσουμε αν αυτό που αναμασούν οι εγκέφαλοι του ΔΝΤ κάποια στιγμή θα φτάσει να επηρεάσει τις επιχειρησιακές επιλογές τους, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Εδώ θα πρέπει πάντως να αναγνωρίσουμε πως το Ταμείο είναι το μόνο που έως σήμερα έχει παραδεχθεί τα λάθη του στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και στο ότι επέτρεψε στη λιτότητα να γονατίσει την οικονομία παραπάνω – ίσως – από τα όρια αντοχής της. Ακόμη αναμένουμε ένα mea culpa και από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη. Κι άλλωστε, το ΔΝΤ έχει περιγράψει επίσης και τις λογικές συνέπειες αυτών των επιλογών. Ζητώντας μάλιστα να επωμιστούν το κόστος των λαθών κι εκείνοι που τα επικαθόρισαν, δηλαδή οι πιστωτές (από την ΕΕ έως τις εθνικές κυβερνήσεις) και να αποδεχθούν ένα ψαλίδισμα του χρέους. Φυσικά, θα ήταν πολύ συμπαθές εάν, συναφώς, οι ταγοί του ΔΝΤ ανακοίνωναν πως θα συμπεριφερθούν κατά τον ίδιον τρόπο με τις πιστώσεις του Ταμείου στην Αθήνα. Άλλωστε τούτος είναι κι ο μόνος τρόπος που το ΔΝΤ θα μπορέσει να ξανασυμφιλιωθεί με τον εαυτό του.

*Ο Μαουρίτσιο Ρίτσι αρθρογραφεί στη «La Repubblica» για θέματα ενέργειας, απασχόλησης, καθώς και πολιτικά θέματα. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων. Από κοινού με τον Μάσιμο Μασίνι, δημοσιογράφο στην εφημερίδα «Il Sole-24 Ore», συνέγραψε το «Il Lungo Autunno Freddo» – Το μακρύ ψυχρό φθινόπωρο (εκδόσεις FrancoAngeli, 1998), για την κατάρρευση του ιταλικού πολιτικού συστήματος μετά τα σκάνδαλα της δεκαετίας του ’90.

Πηγή:link[/expander_maker]

6
Jun

Eρντογάν: Να λογοδοτήσει η Γερμανία για το Ολοκαύτωμα

Eρντογάν: Να λογοδοτήσει η Γερμανία για το Ολοκαύτωμα.”Γερμανία στο ξαναλέω: Λογοδότησε πρώτα εσύ για το Ολοκαύτωμα, λογοδότησε εσύ πρώτα για την εξόντωση 100.000 ανθρώπων στη Ναμίμπια. Είσαι η τελευταία χώρα η οποία μπορεί να κατηγορήσει την Τουρκία για τη λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων”. Εξάλλου, η Τουρκία δεν έχει να κρύψει τίποτα στο θέμα αυτό.

Τα τουρκικά αρχεία είναι στη διάθεση των επιστημόνων. “Εάν βρείτε κάτι που να το επιβεβαιώνει τότε είμαστε πρόθυμοι να το εξετάσουμε. Η ιστορία μας δεν είναι η ιστορία μαζικών φόνων, η ιστορία μας είναι μια ιστορία ευσπλαχνίας. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ μας”.

Η αποστροφή αυτή της ομιλίας του Προέδρου του Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη αναπαράγεται σήμερα από όλο τον γερμανικό Τύπο. Φυσικά και θα βλάψει τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις το ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου, συμπλήρωσε ο Ρ.Τ. Ερντογάν, αλλά δεν ανέφερε συγκεκριμένα πώς θα αντιδράσει.

Αναφορά γίνεται επίσης στον γερμανικό Τύπο και στην επίθεση του Τούρκου Προέδρου κατά των Γερμανών βουλευτών τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι υπερψήφισαν την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων στο γερμανικό Κοινοβούλιο: “Ορισμένοι θεωρούν ότι είναι Τούρκοι, αλλά τι είδους Τούρκοι είναι τέλος πάντων. Το αίμα τους πρέπει να εξεταστεί από αιματολογικό εργαστήριο. Το αίμα τους είναι χαλασμένο”. Ο Ερντογάν τους κατηγόρησε μάλιστα ότι είναι το μακρύ χέρι του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στη Γερμανία. “Είναι ούτως ή άλλως γνωστό τίνος φερέφωνα είναι”, είπε.

Χτες ο βουλευτής των πρασίνων Τσεμ Εσντεμίρ, ο οποίος πρωτοστάτησε στο να γίνει η ψηφοφορία για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων στο γερμανικό Κοινοβούλιο, έκανε λόγο σε συνέντευξή του στη κυριακάτικη Welt για απειλές εναντίον της ζωής του, καταγγελία την οποία ερευνά ήδη η Γερμανική Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος. Η γερμανική αστυνομία έχει ήδη ενισχύσει τα μέτρα προστασίας γύρω από τα σπίτι του, όπως γράφει η Welt.

 

Πηγή:link

6
Jun

Θετική επί της αρχής η έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση

Θετική επί της αρχής η έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση.Θετική επί της αρχής είναι η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκθεση συμμόρφωσης έχει ήδη κατατεθεί στο EuroWorking Group (EWG) που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, με στόχο να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός. «Τώρα τη σκυτάλη θα πάρουν τα κράτη-μέλη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Τα κράτη θα ενημερωθούν από το EWG για τη θετική αξιολόγηση των θεσμών και θα ακολουθήσει η διαδικασία επικύρωσης από πέντε εθνικά κοινοβούλια.

 

Πηγή : link 

6
Jun

Νέο έμβασμα 3 εκατ. δολαρίων στον λογαριασμό της μίζας αποκαλύπτει το εισαγγελικό πόρισμα

Νέο έμβασμα 3 εκατ. δολαρίων στον λογαριασμό της μίζας αποκαλύπτει το εισαγγελικό πόρισμα.«Θησαυρούς» περιέχει το εισαγγελικό πόρισμα, τα στοιχεία του οποίου οδήγησαν τον Ανδρέα Μαρτίνη στη φυλακή, κατηγορούμενο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, μετά τα 3,1 εκατ. μάρκα που εμβάζονται στην εταιρεία συμφερόντων του Mijas από την γερμανική Hospitalia (η οποία συνεβλήθη με το «Ερρίκος Ντυνάν» για την προμήθεια νοσοκομειακού εξοπλισμού), ένα ακόμη ποσό που ξεπερνά τα 3 εκατ. δολάρια μπαίνει σε λογαριασμό του Μαρτίνη με το κωδικό όνομα Cloud από την εξωχώρια εταιρία Agiorit Invesment, άγνωστου έως τώρα ιδιοκτήτη.

Στον εν λόγω λογαριασμό, μάλιστα, φαίνεται να καταλήγουν την περίοδο 1995-2000 εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ όχι μόνο από την Agiorit Invesment αλλά και από άλλες εταιρίες, άγνωστων προς το παρόν ιδιοκτητών, όπως η Adea και η Parnis Corporation. Από τη μέχρι τώρα διερεύνηση των κινήσεων του Cloud έχουν προκύψει επίσης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, και φυσικά πρόσωπα που είτε βάζουν χρήματα στον λογαριασμό, είτε τα αποστέλλουν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού, ο οποίος φαίνεται να λαμβάνει μέσω του Cloud την περίοδο 2001-2002 τέσσερα εμβάσματα των 150.000 δολαρίων, ένα των 650.000 δολαρίων κι ένα των 100.000 δολαρίων.

Από το εισαγγελικό πόρισμα προκύπτει, όμως, και κάτι ακόμα. Την ίδια χρονική περίοδο που μπήκαν στην Mijas, τα 3,1 εκατ. γερμανικά μάρκα από την Hospitalia, το ίδιο ακριβώς ποσό εμβάστηκε και σε μία άλλη εταιρία με το όνομα Guadarama, της οποίας ο δικαιούχος αναζητείται. Αυτό προκύπτει από έγγραφα που έφτασαν στα χέρια του επίκουρου εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνου, ο οποίος διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα.

Δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι αυτά τα χρήματα είναι εξαιρετικά πιθανόν να συνδέονται με την υπόθεση Μαρτίνη, γεγονός που ωστόσο θα φανεί όταν απαντηθούν τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που οι ανακριτές ετοιμάζουν, προκειμένου να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι των εταιριών αλλά και των λογαριασμών τους.

Πηγή : link

6
Jun

Γκάφα Άδωνι με είδηση από ‘Το Κουλούρι’

Γκάφα Άδωνι με είδηση από ‘Το Κουλούρι’.Έξω φρενών έγινε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην εκπομπή του αδερφού του στο Κόντρα. Αφορμή ήταν  ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης με έναυσμα δημοσίευμα από… τη σατυρική ιστοσελίδα “Το Κουλούρι”!

Το δημοσίευμα σημείωνε πως ο Νίκος Φίλης σκέφτεται να καταργήσει τα… φωνήεντα κάτι που φυσικά δεν ισχύει!Ο κ. Γεωργιάδης νόμιζε πως πρόκειται για πραγματική είδηση και έγινε έξαλλος!

“Υπάρχει συζήτησή για κατάργηση των πολλών φωνηέντων που διαλύουν λέει… είναι ένα απολειφάδι του συστήματος, της ελληνικής γλώσσας. Δεν έχεις καμία δικαιολογία που τους ψήφισες, είσαι και εσύ συνυπεύθυνος για΄τι η πατρίδα μας έχει πάρει αυτή τη κατηφόρα.. Γιατί δεν κάνατε λίγο υπομονή, δεν βάλατε λίγο το μυαλό σας να δουλέψει, δεν συγκρατήσατε το θυμικό σας αλλά πήγατε όλοι μαζί και ακολουθήσατε τον ψεύτη..”, είπε χαρακτηριστικά.

Το στιγμιότυπο του 4.40

 

Πηγή:link

6
Jun

Oλάντ: Υπαρκτή η απειλή της τρομοκρατίας στο Euro

Oλάντ: Υπαρκτή η απειλή της τρομοκρατίας στο Euro.«Αντιμετωπίζουμε μία άνευ προηγουμένου τρομοκρατική απειλή» αναγνώρισε ταυτόχρονα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ στη σκιά της σύλληψης Γάλλου στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας με ένα πραγματικό οπλοστάσιο στην κατοχή του.

H απειλή [της τρομοκρατίας] θα υφίσταται, δυστυχώς, για πολύ καιρό» επισήμανε ο Φρανσουά Ολάντ μιλώντας στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter. «Επομένως πρέπει να λάβουμε όλα (τα μέτρα) που θα διασφαλίσουν ότι το Euro 2016 θα στεφθεί με επιτυχία» προσέθεσε.

Η Γαλλία, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι με 130 νεκρούς, «έχει θέσει σε ισχύ όλα τα μέσα προκειμένου να εγγυηθεί» την ασφάλεια της διοργάνωσης, διαβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Περισσότεροι από 90.000 αστυνομικοί και σωματοφύλακες θα κινητοποιηθούν προκειμένου να προστατευθούν τα στάδια και οι χώροι των φιλάθλων, όπου αναμένεται να συρρεύσουν 7 εκατομμύρια οπαδοί το διάστημα μεταξύ 10ης Ιουνίου και 10ης Ιουλίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ολάντ, «κανείς δεν θα κατανοούσε» εάν οι απεργίες των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους- που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Τρίτη- και των κυβερνητών της Air France- που έχουν προκηρυχθεί για το επόμενο Σαββατοκύριακο- εμποδίσουν τους θεατές να ταξιδέψουν μεταξύ των 10 πόλεων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες.

«Καταγράφουμε πρόοδο για να καταλήξουμε σε μια λύση» στη διαμάχη με την Εθνική Εταιρεία Σιδηροδρόμων (SNCF), επισήμανε.

Πηγή : link

6
Jun

Οι 11 καινοτομίες του νέου αναπτυξιακού νόμου

Οι 11 καινοτομίες του νέου αναπτυξιακού νόμου.Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί  σήμερα  Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016, στο υπουργείο Οικονομίας για να παρουσιαστεί ο αναπτυξιακός νόμος.

Στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης και ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης θα παρουσιάσουν το νέο καθεστώς που αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την επίτευξη του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας.

Καινοτομίες

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος εισάγει μια σειρά από καινοτομίες όπως:

1. Θέτει πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει ένα επενδυτικό σχέδιο για να επιτευχθεί διασπορά των ωφελούμενων από τις κρατικές ενισχύσεις. Συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της ανισότητας στην χώρα.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]2. Ειδικές Κατηγορίες Ενίσχυσης: α) με βάση τις επιδόσεις εξωστρέφεια, καινοτομία, συγχωνεύσεις, αύξηση απασχόλησης, ενισχύει κατά προτεραιότητα 2 κλάδους (ΤΠΕ – Αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα), υψηλή προστιθέμενη αξία β) με βάση την περιοχή Λιγότερο Ευνοημένες Περιοχές (Μείωση πληθυσμού, νησιωτικές, ορεινές, παραμεθόριες περιοχές), Βιομηχανικές Περιοχές/ Ζώνες Καινοτομίας και περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένες μεταναστευτικές ροές και ιδίως: Αγαθονήσι, Κάλυμνος, Καστελόριζο, Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος, Σύμη, Χίος. Δίνουμε κεφαλαιακές ενισχύσεις, που άλλως δεν παρέχονται ή μεγαλύτερες κεφαλαιακές, για τις περιπτώσεις που παρέχονται.

3. Χρησιμοποιεί νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (Funds), δάνεια και κεφαλαιακές συμμετοχές.

4. Ενίσχυση πρωτίστως με φοροαπαλλαγές (45% συνόλου ενισχύσεων), καθώς μέσω αυτών ενισχύεται πλέον και κυρίως η απόδοση και όχι όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, η ύπαρξη δαπανών ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος (95% ήταν επιχορηγήσεις).

5. Προκειμένου οι ενισχύσεις που παρέχονται με το κίνητρο της φοροαπαλλαγής (100%) να είναι ισοδύναμες με τις ενισχύσεις της επιχορήγησης. τα ποσά των επιχορηγήσεων ορίζονται στο 70% του ανώτερου επιτρεπόμενου ποσοστού του ΧΠΕ.

6. Απλοποίηση των διαδικασιών Με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών και ταυτόχρονη εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

7. Εισήγαγε διαδικασίες αξιολόγησης της νομοθεσίας. Η αξιολόγηση θα πραγματοποιείται τόσο κατά τη διάρκεια (On going) όσο και εκ των υστέρων (ex post evaluation) που θα επιτρέψουν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και να μην παρουσιαστούν ξανά παρόμοια προβλήματα με αυτά του παρελθόντος

8. Έμφαση στην μείωση περιφερειακών ανισοτήτων (ζήτημα που έχει βγει από την πολιτική ατζέντα τα τελευταία χρόνια) και κυρίως την υποβοήθηση της αντιμετώπισης του ανταγωνισμού από γειτονικές χώρες χαμηλού κόστους

9. Στοχεύει στην ενθάρρυνση επενδύσεων και από το εξωτερικό για αυτό μαζί κατατέθηκαν και τροπολογίες δυο νόμων: α) για ενδοομιλικές υπηρεσίες, και για β) επενδύσεις από μετανάστες για να πάρουν άδεια παραμονής. Σε επόμενη φάση, άμεσα, θα υπάρξουν αλλαγές του νόμου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (fast track)

10. Υπήρξε ουσιωδώς διαφορετική διαδικασία σχεδιασμού και σύνταξης του νόμου: ήτοι, ουσιαστική διαβούλευση με φορείς των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, ειδικούς επιστήμονες κλπ.

11. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος «απαντά» σε συγκεκριμένα προβλήματα. Εξειδικεύεται σε επιμέρους οκτώ καθεστώτα ενίσχυσης, διαφορετικής το καθένα στόχευσης μέσα από τα οποία πλέον θα υλοποιείται το έργο του. Αυτά είναι τα εξής:

Ποια είναι τα 8 διαφορετικά καθεστώτα ενίσχυσης

1. «Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού»

Στόχος: Ταχεία ένταξη επιχειρήσεων κάθε τύπου, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και καταβολή της ενίσχυσης άμεσα με τη διενέργεια διοικητικών ελέγχων για μηχανολογικό εξοπλισμό.

2: «Γενική Επιχειρηματικότητα»

Στόχος: η ενίσχυση επιχειρήσεων κάθε τύπου, για το πλήρες εύρος των επιλέξιμων δαπανών που προβλέπει ο Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός (ΓΑΚ).

3: «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ»

Στόχος: Η ιδιαίτερη ενίσχυση νέων ανεξάρτητων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω αυξημένων παροχών

4. «Επενδύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜΜΕ»

Στόχος: Καθιέρωση ή ενίσχυση του καινοτομικού χαρακτήρα προϊόντων ή διαδικασιών με τη συνεχή δέσμευση στην καινοτομία των ενισχυόμενων επιχειρήσεων

5 Επιχειρηματικές συστάδες (Clusters)

Στόχος: είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στα σχήματα, μέσω καθορισμένων συνεργατικών έργων που αφορούν την παραγωγή, την παραγωγικότητα και το μάρκετινγκ

6. Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί – Ταμεία Συμμετοχών»

Στόχος: Το δημόσιο επενδύει σε Ταμείο συμμετοχών,· στη συνέχεια ο διαχειριστής των ταμείων επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή μόχλευση των πόρων με πόρους του ιδιωτικού τομέα.

7: «Ολοκληρωμένα Χωρικά και Κλαδικά Σχέδια

Στόχος: H αύξηση – αλλά και η προστασία – της απασχόλησης, και η περιφερειακή σύγκλιση μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μιας περιοχής και της ενίσχυσης των τοπικών διασυνδέσεων.

8. Επενδύσεις μείζονος σημασίας

Στόχος: η δημιουργία ενός επενδυτικού περιβάλλοντος που θα διευκολύνει την υλοποίηση πολύ μεγάλων επενδυτικών σχεδίων.

Πηγή : link[/expander_maker]

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close