fbpx

02/06/2016

2
Jun

Τσακαλώτος: Εκτός «κόφτη» τα «κόκκινα» δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου

Τσακαλώτος: Εκτός «κόφτη» τα «κόκκινα» δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου.Τσακαλώτος: Εκτός «κόφτη» τα «κόκκινα» δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου
δημοσιεύθηκε: 14:58 ενημερώθηκε: 14:58 Οικονομία
Τσακαλώτος: Εκτός «κόφτη» τα «κόκκινα» δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου
share   

Στα «κόκκινα» δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου οι ενδιαφερόμενοι προστατεύονται δεδομένου ότι υπάρχει αυτή ακριβώς η εγγύηση, υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή.

«Ανησυχούσαμε αν ξαφνικά υπάρξουν μεγάλες πληρωμές μήπως περάσουμε τον στόχο στα πλεονάσματα και ενεργοποιηθεί ο κόφτης», τόνισε.

Όπως είπε στο τεχνικό MoU έχει συμφωνηθεί ότι οποιαδήποτε επίδραση για τον προϋπολογισμό από καταπτώσεις δανείων δεν θα επηρεάζει τον κόφτη.

Σήμερα τελειώνουμε με το πρώτο σκέλος του αφηγήματος της κυβέρνησής μας που ήταν ανακεφαλαιοποίηση-πρώτη αξιολόγηση-συζήτηση για το χρέος, είπε ο υπουργός.

Η τελευταία προσπάθεια κάποιων να πείσουν ότι θα έρθουν χειρότερα μέτρα διαψεύστηκαν με τις τροπολογίες που καταθέσαμε, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ότι αφορά τον αυτόματο μηχανισμό που κάποιοι λένε ότι «χειροτερεύει αισθητά» σημειώνει ότι απλάδιευκρινίζεται ότι σε μερικές περιπτώσεις θα συμπεριλαμβάνονται οι δευτερογενείς επιπτώσεις μέτρων που μπορεί να τεθούν σε ισχύ.

Πηγή :link

image

2
Jun

Εμμένει στη θέση ότι χρειάζεται εξειδίκευση των μέτρων για το ελληνικό χρέος το ΔΝΤ

Εμμένει στη θέση ότι χρειάζεται εξειδίκευση των μέτρων για το ελληνικό χρέος το ΔΝΤ.
Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρίσκεται πλέον σταθερά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, και αυτό αφορά ανεξαιρέτως όλους τους εταίρους, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ.

Ο ίδιος επαναβεβαίωσε ότι με τα σημερινά δεδομένα το Ταμείο δεν μπορεί να ακόμα να εξετάσει το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα. Ελπίζει πάντως ότι η σχετική απόφαση θα τεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο έως το τέλος του έτους.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]ΔΝΤ: Εμμένει στη θέση ότι χρειάζεται εξειδίκευση των μέτρων για το ελληνικό χρέος
δημοσιεύθηκε: 20:16 Οικονομία
ΔΝΤ: Εμμένει στη θέση ότι χρειάζεται εξειδίκευση των μέτρων για το ελληνικό χρέος
share   

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρίσκεται πλέον σταθερά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, και αυτό αφορά ανεξαιρέτως όλους τους εταίρους, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ.

Ο ίδιος επαναβεβαίωσε ότι με τα σημερινά δεδομένα το Ταμείο δεν μπορεί να ακόμα να εξετάσει το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα. Ελπίζει πάντως ότι η σχετική απόφαση θα τεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο έως το τέλος του έτους.

Σημείωσε πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί (και ως προς τα ειδικότερα μέτρα που θα χρησιμοποιηθούν) και να αρχίσει να εφαρμόζεται έως το τέλος του Μνημονίου.

Τα σχόλια Μάρεϊ έγιναν λίγες ημέρες μετά τη δήλωση αξιωματούχου του ΔΝΤ ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να ποσοτικοποιήσουν τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις που δέχτηκε να μελετήσει το Eurogroup για το ελληνικό χρέος – μεταξύ άλλων, μέτρα που περιλαμβάνουν την επιμήκυνση των ευρωπαϊκών δανείων στήριξης και την παράταση των περιόδων χάριτος πριν αρχίσουν οι αποπληρωμές.

Προϋπόθεση για κάθε αναδιάρθρωση του χρέους είναι η χώρα μας να τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα, κάτι που επανέλαβε σήμερα το Ταμείο.

Τέλος, ο κ. Μάρεϊ διέψευσε τα δημοσιεύματα που θέλουν τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, να έχει διαφωνήσει με το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup – που ουσιαστικά μεταθέτει τις μεγάλες αποφάσεις για το 2018 – ενώ αντίθετα να το δέχεται η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Επικεφαλής οικονομολόγος ΔΝΤ: Υπάρχουν όρια στον πόνο της λιτότητας

Στο μεταξύ μήνυμα ότι υπάρχουν “όρια” στον “πόνο” λιτότητας που μπορεί να υποστεί μία οικονομία, και σε αυτές τις περιπτώσεις οι δανειστές θα πρέπει να επωμίζονται μέρος του βάρους δεχόμενοι μείωση του χρέους, στέλνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Maurice Obstfel”.

Σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις συστήνουμε αναδιάρθρωση του χρέους ή μείωση του χρέους, που απαιτεί πιστωτές να σηκώσουν μέρος του κόστους προσαρμογής. Αυτή είναι η προσέγγιση που αυτή τη στιγμή συστήνουμε για την Ελλάδα”, τονίζει ο Maurice Obstfeld, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ευρώπη, τη στιγμή που εταίροι και ΔΝΤ δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει για το βάθος της ελάφρυνσης που χρειάζεται το ελληνικό χρέος.

Ο Maurice Obstfeld επισήμανε ότι σε χώρες που απαιτούνται μέτρα λιτότητας επειδή τις καλές εποχές το χρέος έφτασε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, συνήθως είναι οι φτωχοί που “πλήττονται δυσανάλογα” πολύ, και για αυτό “είναι σημαντικό πάντα να σκεφτόμαστε τους πιο ευάλωτους όταν σχεδιάζουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή”.

Οι παρατηρήσεις Obstfeld έγιναν στο πλαίσιο μίας εσωτερικής συνέντευξης στο ΔΝΤ, με τίτλο “Εξέλιξη όχι Επανάσταση: Ξανασκεπτόμενοι την Πολιτική στο ΔΝΤ”. Η συνέντευξη έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση ενός αναπάντεχου άρθρου στο επίσημο περιοδικό του οργανισμού, που υπογράφεται από τρεις από τους κορυφαίους οικονομολόγους του, και ουσιαστικά αμφισβητεί ορισμένους πυλώνες του νεοφιλελευθερισμού.

Πηγή : link[/expander_maker]

image

2
Jun

Όμπστφελντ του ΔΝΤ: Υπάρχουν όρια στον πόνο της λιτότητας, μετά χρειάζεται ελάφρυνση χρέους

Όμπστφελντ του ΔΝΤ: Υπάρχουν όρια στον πόνο της λιτότητας, μετά χρειάζεται ελάφρυνση χρέους.Μήνυμα ότι υπάρχουν «όρια» στον «πόνο» λιτότητας που μπορεί να υποστεί μία οικονομία, και σε αυτές τις περιπτώσεις οι δανειστές θα πρέπει να επωμίζονται μέρος του βάρους δεχόμενοι μείωση του χρέους, στέλνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Σε ειδικά δύσκολες περιπτώσεις συστήνουμε αναδιάρθρωση του χρέους ή μείωση του χρέους, που απαιτεί πιστωτές να σηκώσουν μέρος του κόστους προσαρμογής. Αυτή είναι η προσέγγιση που αυτή τη στιγμή συστήνουμε για την Ελλάδα», τονίζει ο Μορίς Όμπστφελντ, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ευρώπη, τη στιγμή που εταίροι και ΔΝΤ δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει για το βάθος της ελάφρυνσης που χρειάζεται το ελληνικό χρέος.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Ο κ. Όμπστφελντ επισήμανε ότι σε χώρες που απαιτούνται μέτρα λιτότητας επειδή τις καλές εποχές το χρέος έφτασε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, συνήθως είναι οι φτωχοί που «πλήττονται δυσανάλογα» πολύ, και για αυτό «είναι σημαντικό πάντα να σκεφτόμαστε τους πιο ευάλωτους όταν σχεδιάζουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Οι παρατηρήσεις Όμπστφελντ έγιναν στο πλαίσιο μίας εσωτερικής συνέντευξης στο ΔΝΤ, με τίτλο «Εξέλιξη όχι Επανάσταση: Ξανασκεπτόμενοι την Πολιτική στο ΔΝΤ». Η συνέντευξη έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση ενός αναπάντεχου άρθρου στο επίσημο περιοδικό του οργανισμού, που υπογράφεται από τρεις από τους κορυφαίους οικονομολόγους του, και ουσιαστικά αμφισβητεί ορισμένους πυλώνες του νεοφιλελευθερισμού.

Ο κ. Όμπστφελντ αποσαφηνίζει ότι το επίμαχο άρθρο δε συμβολίζει κάποια δραματική αλλαγή στον τρόπο σκέψης του Ταμείου, όμως ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικό» το ΔΝΤ να «αξιολογεί εκ νέου τη σκέψη του» με βάση νέα στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ στηρίζει πολιτικές που υποστηρίζουν τόσο τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη όσο και τη «δικαιοσύνη» (equity), σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος ενός οργανισμού που στη λαϊκή σοφία συνδέεται με το νεοφιλελευθερισμό, ακόμα και στην πιο ακραία του μορφή.

«Οι κυβερνήσεις απλώς θα πρέπει να ζουν μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους σε μακροπρόθεσμη βάση, ή να αντιμετωπίσουν κάποιου είδους πτώχευση, που κανονικά έχει μεγάλο κόστος για τους πολίτες τους, ειδικά τους πιο φτωχούς. Αυτό είναι γεγονός, όχι ιδεολογική θέση», αναφέρει.

Πηγή : link[/expander_maker]

image

2
Jun

Η Γαλλία θα δέχεται 400 πρόσφυγες τον μήνα από την Ελλάδα

Η Γαλλία θα δέχεται 400 πρόσφυγες τον μήνα από την Ελλάδα.Η Γαλλία σχεδιάζει να υποδέχεται 400 πρόσφυγες τον μήνα από την Ελλάδα στο πλαίσιο του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατανομή των αιτούντων άσυλο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Bernard Cazeneuve, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τον αριθμό τους.

Η ανακοίνωση έγινε ενώ ο πρωθυπουργός Manuel Valls αναμένεται σήμερα στην Αθήνα για να καθησυχάσει ότι το Παρίσι θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του να πάρει 32.000 επιπλέον αιτούντες άσυλο τα δύο επόμενα χρόνια.

Σχεδόν 100 επιπλέον πρόσφυγες έφθασαν αυτή την εβδομάδα από την Ελλάδα και την Ιταλία και άλλοι 253 αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα από την Ελλάδα, αναφέρει ο Bernard Cazeneuve στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το σχέδιο της ΕΕ για την κατανομή των προσφύγων συμφωνήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όμως η εφαρμογή του άργησε πολύ.

 

Πηγή:link

2
Jun

Ρεύμα στην Αθήνα με τη δύναμη του Αιγαίου

Ρεύμα στην Αθήνα με τη δύναμη του Αιγαίου.Τις επόμενες εβδομάδες, 50.000 νοικοκυριά της πρωτεύουσας, για παράδειγμα μιας περιοχής που αγγίζει τα όρια του Περιστερίου, θα ανάβει και θα σβήνει τους διακόπτες του ηλεκτρικού χωρίς να επιβαρύνει διόλου το περιβάλλον. Τουναντίον, το περιβάλλον θα είναι σύμμαχος καθώς από αυτό θα προέρχεται η καθαρή ηλεκτρική ενέργεια που θα φτάνει στην πρωτεύουσα.

Ο λόγος για το αιολικό πάρκο, στην νησίδα Άγιος Γεώργιος – ή Σαν Τζώρτζης – στα ανοιχτά του Σουνίου όπου η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ολοκλήρωσε ένα πρωτοποριακό έργο ισχύος 73,2 ΜW.

Πρόκειται για μια επένδυση, ύψους 150 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ – περίπου ενάμιση χρόνο. Με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο θα μεταφέρεται στο Λαύριο και από εκεί στην υπόλοιπη Αττική, μέσα από το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα, καθαρό ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 60.000 τόνων πετρελαίου και την αποφυγή άνω των 180.000 τόνων εκπεμπόμενων ρύπων.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Το συγκεκριμένο έργο πέρα από το μέγεθος και την συμβολή του σε οικονομία και μείωση της ρύπανσης έχει και μία ιδιαίτερη πρωτιά. Είναι το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο που δημιουργείται στην Ελλάδα και η ειρωνεία θέλει να αντιστρέφονται οι ρόλοι και αντί να είναι η πρωτεύουσα αυτή που τροφοδοτεί το νησί με ενέργεια, είναι το ξερονήσι αυτό που θα καλύπτει τις ετήσιες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας 50.000 νοικοκυριών της Αθήνας, που αντιστοιχούν στο 1% των νοικοκυριών της χώρας.

Το παραπάνω είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα του αναξιοποίητου θησαυρού που κρύβουν οι θάλασσες μας. Με μέση ετήσια παραγωγή ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ υπολογισμένη σχεδόν στις 3.000 μεγαβατώρες και συντελεστή φορτίου 33% αντί 25% που είναι ο μέσος όρος των Αιολικών Πάρκων που λειτουργούν ήδη στην Ελλάδα, η επένδυση είναι η πλέον πρωτοποριακή στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα, ωστόσο αξιοποιεί ένα απειροελάχιστο μόλις μέρος του αιολικού δυναμικού του Αιγαίου.

Η αιολική ενέργεια είναι βασικός πυλώνας της ενεργειακής επανάστασης που έχει αρχίσει να συντελείται σε όλο τον κόσμο, για λόγους περιβαλλοντικούς αλλά και στενά οικονομικούς. Σήμερα, ο «ασκός του Αιόλου» είναι ανοικτός για καλό και δίνει καθαρή ενέργεια σε κόστος ανταγωνιστικό με εκείνο των ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος ρύπανσης των τελευταίων και παρά τις πολύ χαμηλές τιμές τους! Ήδη, ακόμη και χώρες όπως η Σαουδική Αραβία ή το Ντουμπάϊ, που οι οικονομίες τους εξαρτώνται εντελώς από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, προσπαθούν να στραφούν σε άλλες μορφές ενέργειας και οικονομικής δραστηριότητας.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ η οποία ολοκλήρωσε με επιτυχία την επένδυση αποτελεί τον μεγαλύτερο παίκτη στην συγκεκριμένη αγορά στην Ελλάδα καθώς η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται σε 664 MW. Ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 386 MW στην Ελλάδα, 138 MW στις ΗΠΑ, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Συνολικά, λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 937 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ τα επόμενα χρόνια θα προσεγγίσει το μέγεθος των 1.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, σε όλες τις χώρες δραστηριότητας της.

 

Πηγή:link[/expander_maker]

2
Jun

Η Γερμανία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Η Γερμανία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων.Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, με τους βουλευτές να αψηφούν τις τουρκικές απειλές σύμφωνα με τις οποίες η ανααγνώριση θα μπορούσε να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις.

Με την έγκριση του ψηφίσματος στη Μπούντεσταγκ, σύμφωνα με το οποίο η σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915 χαρακτηρίζεται επίσημα ως Γενοκτονία, η Γερμανία προστίθεται στις χώρες (πάνω από 20) που έχουν προχωρήσει σε παρόμοια αναγνώριση.
Στο ψήφισμα, που υποστήριξαν τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες, γίνεται και αυτοκριτική για τις ευθύνες της Γερμανίας στη σφαγή 1.5 εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915.
Πηγή:link
2
Jun

Ντράγκι: Πρώτα τα prior actions μετά το waiver

Ντράγκι: Πρώτα τα prior actions μετά το waiver.

ληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε πολύ χαμηλά ή αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.Κατεβάζει ταχύτητα η ανάπτυξη της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο. Εκκληση για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Εγινε μια παρουσίαση, αλλά δεν λήφθηκε απόφαση για την επαναφορά του waiver, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Το Δ.Σ. αναγνώρισε την σημαντική πρόοδο που έγινε από την Ελλάδα, πρόσθεσε.

Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αρκετά μετά το τέλος των αγορών στοιχείων ενεργητικού, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο Μάριο Ντράγκι.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν ως το Μάρτιο του 2017 ή και αργότερα αν κριθεί αναγκαίο.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι το περιβάλλον πολύ χαμηλού πληθωρισμού δεν θα εδραιωθεί στην οικονομία της ευρωζώνης. Υπογράμμισε πως η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει διαθέσιμα για να επιτύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως η ανάπτυξη θα συνεχιστεί το δεύτερο τρίμηνο, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από το πρώτο τρίμηνο. 

Όπως τόνισε η ανάπτυξη επηρεάζεται αρνητικά από τις αδύναμες εξαγωγές και στηρίζεται από την εγχώρια ζήτηση.

Η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,6% το 2016 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,4% το Μάρτιο. Το 2017 η οικονομία της ευρωζώνης προβλέπεται να αναπτυχθεί με 1,7%, όσο και το 2018.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε πολύ χαμηλά ή αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες και να κινηθεί υψηλότερα το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2017 και το 2018 στο 1,3% και στο 1,6% αντίστοιχα. Το 2016 ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 0,2%, μια ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από την πρόβλεψη της ΕΚΤ το Μάρτιο.

Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ακόμα πως πρέπει να συνεισφέρουν και άλλοι φορείς άσκησης πολιτικής για την τόνωση της ανάπτυξης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως οι φορείς άσκησης πολιτικής πρέπει να δώσουν έμφαση στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ο ίδιος κάλεσε για ενίσχυση των επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς (0,0%) και αποδοχής καταθέσεων (-0,40%).

Χωρίς μεταβολές και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης (0,25%).

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων στις 8 Ιουνίου.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν πως η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές στα επιτόκια ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, όπου και αναμένεται να απαντήσει για την απόφαση της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με ενδεχόμενη επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα.

 

Πηγή:link

2
Jun

Πετρόπουλος: Προς διάθεση 1 δισ. για τα εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων

Πετρόπουλος: Προς διάθεση 1 δισ. για τα εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων.Περίπου 1 δισ. ευρώ θα δοθεί για τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλη Κόκκαλη, σχετικά με την καθυστέρηση της καταβολής του εφάπαξ βοηθήματος από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι 663 εκατ. ευρώ θα δοθούν από την εκταμίευση της δόσης και άλλα 400 εκατ. από τον προϋπολογισμό και τα διαθέσιμα των ταμείων που έχουν συγκεντρωθεί από τη μη καταβολή των εφάπαξ τα τελευταία χρόνια.

 

Πηγή:link

2
Jun

Monetary policy decisions

Monetary policy decisions.

2 June 2016

At today’s meeting, which was held in Vienna, the Governing Council of the ECB decided that the interest rate on the main refinancing operations and the interest rates on the marginal lending facility and the deposit facility will remain unchanged at 0.00%, 0.25% and -0.40% respectively.

Regarding non-standard monetary policy measures, on 8 June the Eurosystem will start making purchases under its corporate sector purchase programme (CSPP). Moreover, starting on 22 June, it will conduct the first operation in its new series of targeted longer-term refinancing operations. Further information on implementation aspects of the CSPP will be released after the press conference on the ECB’s website.

The President of the ECB will comment on the considerations underlying these decisions at a press conference starting at 14:30 CET today.

 

Source:link

2
Jun

Ένα βήμα πιο κοντά στο εμβόλιο κατά του καρκίνου

Ένα βήμα πιο κοντά στο εμβόλιο κατά του καρκίνου.

Ένα πολύ θετικό βήμα για την ανάπτυξη ενός καθολικού αντικαρκινικού εμβολίου, με τη βοήθεια νανοσωματιδίων, έκανε μια διεθνής επιστημονική ομάδα, βρίσκοντας ένα τρόπο να ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να επιτίθεται στον καρκίνο, σαν να ήταν παθογόνος μικροοργανισμός.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον τουρκικής καταγωγής καθηγητή Ουγκούρ Σαχίν του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ της Γερμανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, χρησιμοποίησαν τμήματα του γενετικού κώδικα RNA του καρκίνου, τα οποία εισήγαγαν σε λιπώδη νανοσωματίδια. Αυτά, στη συνέχεια, εισήχθησαν στο αίμα τριών καρκινοπαθών προχωρημένου σταδίου.Το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών αντέδρασε θετικά, παράγοντας αμυντικά Τ-κύτταρα που επιτέθηκαν στα καρκινικά κύτταρα. Στον ένα ασθενή ο όγκος στον λεμφαδένα συρρικνώθηκε, στον δεύτερο -από τον οποίο είχε γίνει χειρουργική αφαίρεση όγκων προηγουμένως- δεν είχαν επανεμφανισθεί ίχνη καρκίνου επτά μήνες μετά τον εμβολιασμό, ενώ στον τρίτο ασθενή παρέμειναν κλινικά σταθεροί τρεις όγκοι που από το δέρμα του είχαν κάνει μετάσταση στους πνεύμονες.

Πειράματα σε ποντίκια επιβεβαίωσαν ότι το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό στην καταπολέμηση επιθετικών όγκων. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, «τέτοια εμβόλια είναι φθηνά και εύκολο να παραχθούν και μπορούν να αφορούν οποιονδήποτε όγκο». Όπως επεσήμαναν, «η ανοσοθεραπεία RNA μέσω νανοσωματιδίων μπορεί να θεωρηθεί μια κατηγορία νέων εμβολίων καθολικής εφαρμογής για την αντικαρκινική ανοσοθεραπεία».

Η ανοσοθεραπεία του καρκίνου αποτελεί ένα πεδίο που γνωρίζει εκρηκτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει κάνει την ιατρική κοινότητα να τρέφει μεγάλες προσδοκίες. Ήδη έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται με επιτυχία σε μερικές μορφές καρκίνου, ενώ στα θετικά της είναι και ότι προκαλεί λιγότερες και πιο ελαφρές παρενέργειες (τύπου γρίπης), σε σχέση με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία.

Το μεγάλο ζητούμενο παραμένει ένα καθολικό εμβόλιο για οποιαδήποτε μορφή καρκίνου. Όπως όμως επεσήμαναν και άλλοι επιστήμονες, είναι ακόμη πρόωρο κάτι τέτοιο. Θα χρειασθούν περισσότερες έρευνες σε περισσότερους ασθενείς και περισσότερα είδη καρκίνου, προτού μπορεί να μιλήσει κανείς για ένα πραγματικό καθολικό αντικαρκινικό εμβόλιο.

 

Πηγή:link

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close