fbpx

01/06/2016

1
Jun

Ν. Παππάς: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα

Ν. Παππάς: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα.Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα αναφέρει στη σημερινή της έκδοση η Agence Europe επικαλούμενη διάλογο που είχε χθες στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους ξένων μέσων ενημέρωσης ο υπουργός Επικράτειας Νίκος Παππάς.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Παππάς έκανε σαφές, όπως αναφέρεται, ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, δεδομένου ότι η προστιθέμενη αξία που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή συζήτηση όντας στους κόλπους του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι πολύ πιο σημαντική απ? ό,τι αυτή που θα έφερνε ως μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Εν συνεχεία, το έντυπο υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το καλοκαίρι του 2015 διασπάστηκε, ύστερα από την άρνηση του πιο ριζοσπαστικού τμήματός του να εγκρίνει τους όρους του τρίτου προγράμματος διάσωσης, ενώ με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ο ελληνικός λαός ανανέωσε την εμπιστοσύνη του σε αυτόν, αν και με μικρότερο ποσοστό. Έκτοτε σημειώνει ο Ν. Παππάς, ο Έλληνας πρωθυπουργός παίρνει μέρος στη μίνι-σύνοδο με τους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες πριν από τις Ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής. Γεγονός που, όπως αναφέρεται, σημαίνει ότι οι Σοσιαλιστές επιθυμούν να συμπεριλάβουν τον κ. Τσίπρα στις συζητήσεις τους και ο κ. Τσίπρας είναι επίσης πρόθυμος να συμβάλλει σε αυτές. Ο Ν. Παππάς πρόσθεσε ακόμα, σύμφωνα με το έντυπο, ότι οι γραμμές έχουν μετακινηθεί στην Ευρώπη και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την άσκηση εξουσίας, θα ήταν σε θέση να τροφοδοτήσει και να επηρεάσει προς τ? αριστερά του πολιτικού φάσματος τη σκέψη σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης, ενώ ο συνασπισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς εξακολουθεί να προωθεί την ιδέα μιας μεγάλης ευρωπαϊκής διάσκεψης για το ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος, κάτι με το οποίο οι σοσιαλδημοκράτες δε συμφωνούν απόλυτα. Οι σοσιαλιστές θα πρέπει, κατά τον Έλληνα υπουργό, να εξετάσουν αν θα πρέπει να συνεχίσουν να οικοδομούν μεγάλους συνασπισμούς με τη χριστιανοδημοκρατική οικογένεια.

Προκειμένου να ξεκινήσει μία συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Ν. Παππάς θα επιθυμούσε να ληφθούν υπόψη τα διδάγματα από την υλοποίηση των δύο σχεδίων διάσωσης της Ελλάδας, θεωρώντας ότι κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτά στέφθηκαν με επιτυχία και διατυπώνοντας την πεποίθησή του ότι το μέγεθος της δημοσιονομικής εξυγίανσης ήταν λάθος.

Από οικονομική άποψη, ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα αναφορικά με την οικονομική κρίση, δεδομένης μιας τουριστικής περιόδου που φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετική, ενώ, παράλληλα, υπογράμμισε ότι η προβολή που δόθηκε στα πιθανά μέτρα αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους αποτέλεσε μία ένεση εμπιστοσύνης, παρόλο που οι επίσημες αποφάσεις για το εν λόγω ζήτημα αναμένονται το 2018. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, αναφέρει το δημοσίευμα, αν είχε εφαρμοστεί το κριτήριο εξυπηρέτησης του χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεταξύ 2011 και 2014, η Αθήνα θα είχε εξοικονομήσει 27 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά, τέλος, την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο Ν. Παππάς διαβεβαίωσε ότι δεν θα καθυστερήσει, επικαλούμενος μάλιστα και συζητήσεις την ίδια μέρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η ΕΚΤ θα είναι σύντομα σε θέση να αποδεχθεί εκ νέου τους τίτλους του ελληνικού χρέους ως εγγύηση στις απαιτήσεις ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Πηγή : link

1
Jun

Η μέρα που εκτέθηκε (χοντρά) η Ν.Δ

Η μέρα που εκτέθηκε (χοντρά) η Ν.Δ.Αποκαλυπτικό το σκεπτικό της αποχώρησής της από την Βουλή. Πλήγμα στην επιχειρηματικότητα θεωρεί την απαγόρευση σε βουλευτές και συγγενείς τους να μετέχουν σε εταιρίες του εξωτερικού. Υποστηρίζει ότι απομακρύνονται οι «ικανοί» από την πολιτική και θα έχουμε πολιτικούς «περιορισμένων δυνατοτήτων».

H τροπολογία της καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρίες του εξωτερικού, δεν θα λύσει το πρόβλημα του «μαύρου» επιχειρηματικού χρήματος, ούτε θα εμποδίσει τους βουλευτές να ψηφίζουν μνημόνια που γιγαντώνουν τα εταιρικά κέρδη. Οι λαβύρινθοι των off-shore θα παραμείνουν μια νόμιμη εταιρική δραστηριότητα στην Ε.Ε και κανείς δεν θα μπορέσει για τον λόγο αυτό να ασκήσει ελέγχους και να εφαρμόσει την διάταξη που εγκρίθηκε με 190 ψήφους από το κοινοβούλιο. Η νόμιμη φοροδιαφυγή θα διευρύνεται όσο υπάρχει «ελεύθερη αγορά» γιατί αποτελεί συστατικό και δομικό της στοιχείο.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Όμως αυτά τα θέματα έχουν αναδειχθεί πολλάκις από το Thepressproject.gr. Η σημερινή ημέρα αφιερώνεται στην Νέα Δημοκρατία. Η αξιωματική αντιπολίτευση αποδείχθηκε ότι πολύ κακώς «σήκωσε» το θέμα των εξωχώριων εταιριών. Γιατί στην συνέχεια εκτέθηκε και εκτέθηκε χοντρά! ‘Όχι τόσο για την αποχώρησή της από την Βουλή αλλά κυρίως για το σκεπτικό της κίνησης αυτής…

Αυτό αναπτύσσεται σε ένα άκρως αποκαλυπτικό «non paper».

Η Ν.Δ δεν κρύβει την …ταραχή της για τον γενικευμένο χαρακτήρα της ρύθμισης . Όπως αναφέρει «εισάγουν γενική απαγόρευση συμμετοχής σε νόμιμες – επαναλαμβάνουμε εμφατικά – σε νόμιμες εταιρίες της αλλοδαπής, στα πολιτικά πρόσωπα και στους συγγενείς τους». Συνεχίζει: «Δεν μπορεί η σύζυγος ή το παιδί ενός βουλευτή να συμμετέχει στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρίας με έδρα για παράδειγμα στην Ιταλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο κ.λπ…»

…και στο Λουξεμβούργο των LUXLEAKS και στην Ολλανδία του «ολλανδικού σάντουιτς» (σ.σ σύστημα νόμιμης φοροαποφυγής) θα προσθέταμε.

Προχωράει όμως ακόμη παραπέρα λέγοντας ότι η ρύθμιση προβλέπει και «αντίστοιχο περιορισμό και στα συγγενικά πρόσωπα των πολιτικών στελεχών, δείχνοντας την έχθρα τους απέναντι στην επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια». 

Διότι –υποθέτουμε- ότι η εξωστρέφεια μίας οικονομίας δυτικού τύπου όπως η ελληνική κρίνεται από το πόσοι συγγενείς πολιτικών στελεχών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας θα δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά! (Ας μας μιλήσει όμως η Ν.Δ για το πόσο εχθρική είναι στην επιχειρηματικότητα η κυβέρνηση όταν θα υπερψηφίσει μαζί της τις διατάξεις του αναπτυξιακού για φοροαπαλλαγές και φορο-κίνητρα στις Α.Ε)

Σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία η ρύθμιση αυτή θα έχει και επιπτώσεις στην …ποιότητα του πολιτικού προσωπικού καθότι «θέλουν να αποκλείσουν κάθε ικανό άνθρωπο από την εμπλοκή του με τα κοινά, γιατί πολύ απλά θέλουν πολιτικούς περιορισμένων ικανοτήτων».

Συμπεραίνουμε από την εκτίμηση αυτή της Νέας Δημοκρατίας ότι οι «ικανοί» να ασχοληθούν με τα κοινά και αυτοί που έχουν «απεριόριστες ικανότητες» προέρχονται από τον λεγόμενο «επιχειρηματικό κόσμο» ! Αυτά σε μία χώρα που την «επιχειρηματικότητα» μονοπωλούν 100 οικογένειες. Οι περισσότερες επενδύσεις τους γίνονται με φωτογραφικούς νόμους για την εξασφάλιση των κερδών τους και είναι κανόνας το να μεταβιβάζουν τις «αυτοκρατορίες» που χτίζουν -στην πλάτη των φορολογούμενων- στα παιδιά και τα ανίψια τους. Αυτά που γεννήθηκαν …. εξ ορισμού «ικανοί» και «άξιοι».

«Μήπως τελικά στόχος τους είναι η εσωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας γενικότερα; Μήπως τους ενοχλεί η εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας;». Αναρωτιέται η αξιωματική αντιπολίτευση.

Για ποια εσωστρέφεια/εξωστρέφεια μιλάμε ακριβώς , μπορούμε να αναρωτηθούμε κι εμείς με την σειρά μας; Μήπως των αναθέσεων και των συμφωνιών ξεπλύματος σκανδάλων με την SIEMENS;

Τέλος η Νέα Δημοκρατία επιχειρηματολογεί αναλυτικότατα το γιατί μια τέτοια ρύθμιση είναι ασύμβατη με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Όπως λέει: «Είναι αντίθετη σε βασικές αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου, όπως: Η απαγόρευση των διακρίσεων λόγω ιθαγένειας (άρθρο 18 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. – ΣΛΕΕ). Η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων (άρθρο 63- 66 ΣΛΕΕ).Η ελευθερία εγκατάστασης (άρθρο 49 ΣΛΕΕ. Η αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 5 της Συνθήκης της Ε.Ε. – ΣΕΕ και πρωτόκολλο Νο 2 συνημμένο στις Συνθήκες).Το δικαίωμα στην επιχειρηματική ελευθερία (άρθρο 16 Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. – ΧΘΔΕΕ)».

Από αυτή την αναφορά της γίναμε κάπως σοφότεροι.  Ανακαλύπτουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολλές … «ελευθερίες». Μόνο για τους πρόσφυγες του πολέμου στην Συρία δεν περισσεύει καμία.

Πηγή : link[/expander_maker]

1
Jun

Το αυτογκόλ της χρονιάς από τον Αλάμπα

Το αυτογκόλ της χρονιάς από τον Αλάμπα.Ένα αυτογκόλ που βλέπουμε σπάνια πέτυχε ο Νταβίντ Αλάμπα στο φιλικό της Αυστρίας με τη Μάλτα. Ο άσος της Μπάγερν δεν είδε ότι ο τερματοφύλακας Οζκάν βρισκόταν εκτός θέσης και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Αυστρία επικράτησε με 2-1.

 

Πηγή:link

1
Jun

Έκοψαν σε ποδηλάτη κλήση 700 ευρώ

Έκοψαν σε ποδηλάτη κλήση 700 ευρώ.Ποδηλάτης από τα Χανιά «πιάστηκε» να περνάει με κόκκινο στην διασταύρωση των οδών Κυδωνιάς και Σφακιανάκη και του έκοψαν κλήση.

Ο αστυνομικός εφαρμόζοντας κατά γράμμα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σταμάτησε τον ποδηλάτη για να του κόψει κλήση. Μόνο που ο ποδηλάτης νομίζοντας ότι δεν τον «αγγίζουν» οι κυρώσεις του Κ.Ο.Κ έπαθε σοκ όταν είδε το πόσο που πρέπει να πληρώσει αφού το πρόστιμο ήταν 700 ευρώ!

Στο ερώτημα, αν είναι δυνατόν να επιβάλλεται τέτοιο πρόστιμο σε ποδήλατο, έστω και για παραβίαση φωτεινού σηματοδότη, η απάντηση είναι θετική.

Συνηθίζεται οι ποδηλάτες να κινούνται στους δρόμους και να μην σέβονται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας .Το παράδοξο είναι ότι σε περίπτωση ατυχήματος οι πιο εκτεθειμένοι είναι οι ίδιοι και όχι το αυτοκίνητο που ενδέχεται να τους χτυπήσει παρ’ όλα αυτά στην πλειοψηφία τους περνούν τα φανάρια με κόκκινο ενώ πολλές φορές κινούνται στην αριστερή λωρίδα χωρίς να υπολογίζουν ότι η ταχύτητα τους δεν το επιτρέπει .

Να σημειωθεί ότι Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν διαχωρίζει τα ποδήλατα από τις μοτοσικλέτες, αλλά τα θεωρεί όλα ως δίκυκλα και επιβάλλει τα ίδια πρόστιμα με κάποιες διαφοροποιήσεις για τα ποδήλατα καθώς οι ποδηλάτες πρέπει να έχουν διαφορετική οδηγική συμπεριφορά (π.χ. όταν θέλουν να στρίψουν).

Όμως στην παραβίαση του κόκκινου το πρόστιμο είναι το ίδιο είτε οδηγείς φορτηγό, είτε ποδήλατο εκτός και αν ο ποδηλάτης κατεβεί από την σέλα και περάσει περπατώντας, οπότε θεωρείται ως πεζός.

 

Πηγή:link

1
Jun

Για πρώτη φορά – Εικόνες από το εντυπωσιακό εσωτερικό της Μασονικής στοάς στην Αθήνα

Για πρώτη φορά – Εικόνες από το εντυπωσιακό εσωτερικό της Μασονικής στοάς στην Αθήνα.Χτίζοντας ένα πέπλο μυστηρίου, η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος συντηρούσε χρόνια τον μύθο της…ωστόσο, στη σημερινή εποχή των social media, θέλησε και αυτή να κάνει το άνοιγμά της στον μαγικό χώρο του Διαδικτύου..

Και έκανε την αρχή ανοίγοντας, για πρώτη φορά, τις πόρτες του κτιρίου της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Σουρμελή. Οι τέκτονες πόσταραν στην πλήρως ανανεωμένη σελίδα τους στο Ιντερνετ φωτογραφίες από το εσωτερικό του κτιρίου με τις βαριές πόρτες που πολλοί είχαν δει απ’ έξω και είχαν φανταστεί το εσωτερικό του, λίγοι ωστόσο είχαν καταφέρει να το δουν.

Η ιστορία της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος -Τι γράφουν οι τέκτονες στην ιστοσελίδα τους

Στην Ελλάδα, η πρώτη κανονική Τεκτονική Στοά, ιδρύθηκε στη Βενετοκρατούμενη τότε Κέρκυρα, το έτος 1782, με όνομα «Beneficenza» (Αγαθοεργία), η οποία υπαγόταν στη Μεγάλη Στοά της Βερόνας, που έδρευε στην Παδούη της Ιταλίας.

Το 1810, ο Διονύσιος Ρώμας ένωσε τις Στοές της Κέρκυρας «Αγαθοεργία» και «Φιλογένεια» σε μια κοινή Στοά, η οποία απ” το έτος 1811 αποτέλεσε την πρώτη Μεγάλη Στοά στον Ελληνικό χώρο με τίτλο «Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος, κατ” Ανατολήν Κερκύρας, 1811».

Στα επόμενα χρόνια ο Ελληνικός Τεκτονισμός εξαπλώθηκε στα Επτάνησα. Οπως σημειώνουν οι Τέκτονες στην ιστοσελίδα τους η συμβολή τους στην Ελληνική Εθνεγερσία ήταν μεγάλη.

Τέκτονες που πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση του 1821 ήταν, μεταξύ άλλων, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και Εθνομάρτυρας Γρηγόριος Ε”, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Νικόλαος Υψηλάντης, ο Αλέξανδρος Μουρούζης ο, Ιωάννης Καποδίστριας κ.ά.

Το 1843 έπαψε να λειτουργεί η Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή. Αλλά μετά είκοσι έτη, το 1863, ιδρύθηκε στην Αθήνα, κανονική Τεκτονική Στοά με το όνομα «Πανελλήνιον», ενώ στη συνέχεια ιδρύθηκαν κι άλλες κανονικές Στοές, οι οποίες συνενώθηκαν το 1864 και ζήτησαν απ” τη Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας, την άδεια ιδρύσεως ανεξάρτητης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος κάτι που τελικά επιτεύχθηκε το 1867. Το όνομά της τότε, «Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος». Σε «Μεγάλη Στοά της Ελλάδος» μετονομάστηκ ετο 1936, με την αναθεώρηση του Τεκτονικού Συντάγματος το έτος 1936.

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και με την αποκατάσταση της ειρήνης, ο Ελληνικός Τεκτονισμός ανασυντάχθηκε και ανάπτυξε βαθμιαία υψηλό πνευματικό έργο.

Τι κάνουν οι Τέκτονες

Εκδίδουν το περιοδικο «Πυθαγόρας» που μοιράζεται όμως μόνο στα μέλη τους, διοργανώνουν Ανοικτές Εκδηλώσεις, με τη μορφή «στρογγυλών τραπεζών», με επιλεγμένους ομιλητές, Τέκτονες και μη, οι οποίοι είναι ειδικοί σε θέματα γενικοτέρου πολιτιστικού, επιστημονικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Αυτές οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών και μπορούν να τις παρακολουθήσουν και μη Τέκτονες, κατόπιν προσκλήσεως.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν στο site τουςαναπτύσσουν από πολύ παλιά  φιλανθρωπική δραστηριότητα.

Φωτογραφίες: grandlodge.gr

 

Πηγή:link

1
Jun

Τη Δευτέρα θα εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ., εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών

Τη Δευτέρα θα εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ., εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών.Αισιοδοξία ότι η δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, εξέφρασε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. «Είμαστε έτοιμοι για εκταμίευση της δόσης» επισήμανε, προσθέτοντας πως «υπολογίζω ότι θα εκταμιευθεί η δόση την άλλη Δευτέρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, πριν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της συγκεκριμένης δόσης (η πρώτη από το σύνολο των 10,3 δισ. ευρώ) πρέπει να υπάρξει η εφαρμοστική έκθεση των θεσμών και να επικυρωθούν τα κείμενα του μνημονίου από πέντε κοινοβούλια των κρατών- μελών της ευρωζώνης.

Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι στα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τους θεσμούς και επισήμανε ότι το θέμα αυτό «ίσως πάει για αργότερα». Μάλιστα, ενδέχεται για το συγκεκριμένο ζήτημα να υπάρξει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεδομένου ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, έχει μεταβεί στο Παρίσι για τη σύνοδο του ΟΟΣΑ.

Πηγή:link

1
Jun

Nτομπρόβσκις: «Πολύ κοντά» η εκταμίευση της δόσης

Nτομπρόβσκις: «Πολύ κοντά» η εκταμίευση της δόσης.Η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ είναι «πολύ κοντά», εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόσβκις, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο CNBC.

«Υπάρχει ένα πλαίσιο – ένας οδικό χάρτης – στον οποίο έχουμε συμφωνήσει» σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι σ’ αυτόν τον οδικό χάρη, περιλαμβάνεται τόσο η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όσο και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

«Εναπόκειται στην Ελλάδα η εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων και η εφαρμογή όλων των αναγκαίων δράσεων για την απελευθέρωση της δεύτερη δόσης» σημείωσε καταλήγοντας.

 

Πηγή:link

1
Jun

Γιούνκερ: Το Επενδυτικό Σχέδιο λειτουργεί και διαψεύδει τους απαισιόδοξους

Γιούνκερ: Το Επενδυτικό Σχέδιο λειτουργεί και διαψεύδει τους απαισιόδοξους.«Το Επενδυτικό Σχέδιο λειτουργεί και διαψεύδει τους απαισιόδοξους» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ).

«Το ΕΤΣΕ δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και κινητοποιεί επενδύσεις στην πραγματική οικονομία καθημερινά» υποστήριξε και πρότεινε την παράταση της λειτουργίας του και μετά το 2018.

«Ας έχουμε φιλόδοξους στόχους για την επανεκκίνηση των επενδύσεων στην Ευρώπη» έσπευσε να σημειώσει.

Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, έχουν προχωρήσει ήδη δύο συμφωνίες:

  • στις 9 Μαΐου, υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και Procredit (δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ) και
  • στις 10 Μαΐου, συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Creta Farms (δάνειο ύψους 15 εκατ.).

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, εξήρε το έργο του Ταμείου, επισημαίνοντας ότι «στηρίξαμε καινοτόμα ενεργειακά έργα, κέντρα υγειονομικής περίθαλψης, έργα αστικής ανάπτυξης και ευρυζωνικών δικτύων υψηλών ταχυτήτων».

Σημειώνεται ότι σήμερα εγκαινιάστηκε επίσημα ένα άλλο εργαλείο του Επενδυτικού Σχεδίου, την Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων – μια διαδικτυακή πλατφόρμα που θα φέρνει σε επαφή Ευρωπαίους φορείς υλοποίησης έργων και επενδυτές από την Ε.Ε. και όλο τον κόσμο.

Στη νέα πλατφόρμα, σύμφωνα με την Επιτροπή, έχουν ήδη υποβληθεί πολλά έργα ελληνικού ενδιαφέροντος.

 

Πηγή:link

1
Jun

«Γαλλικός Μάης» και τον Ιούνιο

«Γαλλικός Μάης» και τον Ιούνιο.Ο Μάης του 2016, ίσως ο πιο ταραγμένος στη Γαλλία από εκείνον του 1968, έφυγε, δέκα μόλις μέρες απομένουν ώς την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου και η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα από τις συνεχείς κινητοποιήσεις κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης Ολάντ-Βαλς είναι αποκαρδιωτική για τους κυβερνώντες, οι οποίοι ήλπιζαν σε σταδιακή εκτόνωση πριν από την έλευση του θέρους.

Ηδη πολλά δημοσιεύματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για διοργάνωση-φιάσκο, ζητώντας από τον αμετακίνητο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να κάνει πίσω για να μην εξευτελιστεί παγκοσμίως η διοργανώτρια χώρα – ιδίως μετά τη χτεσινή έναρξη και νέων απεργιών στον τομέα των μεταφορών, που αρκούν από μόνες τους για να τινάξουν στον αέρα το Euro 2016.

Απεργιακές κινητοποιήσεις στις συγκοινωνίες στη Γαλλία

Αγώνας δρόμου στον σταθμό Saint Lazare στο Παρίσι για να προλάβουν ένα από τα λίγα τρένα που πραγματοποιούν δρομολόγια

Ηδη από χτες ξεκίνησε νέα απεργία στους γαλλικούς σιδηροδρόμους, ενώ αύριο αρχίζει η μεγάλη κινητοποίηση στο μετρό της γαλλικής πρωτεύουσας και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η ήδη αποφασισμένη εξαήμερη (!) απεργία των πιλότων της αεροπορικής εταιρείας Air France, που διαμαρτύρονται για την προωθούμενη μείωση των αμοιβών τους.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Αν και δεν έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία, «θα υπάρξει οπωσδήποτε κινητοποίηση εντός του Ιουνίου», όπως ξεκαθάρισε εκπρόσωπος του συνδικάτου των πιλότων.

Ταυτόχρονα πολλές περιοχές της χώρας παραμένουν αποκλεισμένες λόγω των μπλόκων των φορτηγατζήδων σε γέφυρες, διασταυρώσεις και εθνικές και επαρχιακές οδούς, χιλιάδες πρατήρια καυσίμων έχουν «στεγνώσει» λόγω των κινητοποιήσεων στα διυλιστήρια και η αστυνομία αγωνιά για την πιθανότητα νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων στη διάρκεια των αγώνων.

Βενζίνη… γιοκ

Απεργίες στα διυλιστήρια της Γαλλίας

Κινητοποιήσεις συνδικάτων στα διυλιστήρια της Γαλλίας

Παρά τις προσπάθειες για σπάσιμο των μπλόκων και ανατροφοδότηση των βενζινάδικων με τη συμβολή της αστυνομίας, αλλά και την (πρωτοφανή) απόφαση για διάθεση των στρατηγικών αποθεμάτων καυσίμων της χώρας στην αγορά, έξι από τα οκτώ διυλιστήρια της χώρας εξακολουθούν να μη λειτουργούν ή να υπολειτουργούν, σύμφωνα με τη γαλλική Ενωση Πετρελαϊκών Βιομηχανιών.

Πώς θα φτάσουν, αλήθεια, οι ομάδες, αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες φίλαθλοι στα γήπεδα του Euro;

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι η Επιτροπή Τουρισμού του Παρισιού και της περιφέρειας της γαλλικής πρωτεύουσας εξέπεμψε χθες σήμα κινδύνου για τις συνέπειες αυτών των «κοινωνικών γεγονότων» στην εικόνα της χώρας.

«Οι σκηνές των συγκρούσεων στην καρδιά του Παρισιού, που μεταδίδονται σε ολόκληρο τον κόσμο, ενισχύουν το αίσθημα του φόβου και της σύγχυσης των επισκεπτών σε μία ήδη αγχωτική συγκυρία», που σημαδεύτηκε από τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Φρεντερίκ Βαγετί.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος για να σωθεί η τουριστική σεζόν με την άρση των αποκλεισμών πριν από το Euro 2016», κατέληξε ο αξιωματούχος.

«Είμαστε η μοναδική χώρα όπου παρατηρείται αυτό το καθαρά γαλλικό φαινόμενο, να τα κάνουμε ρημαδιό ακριβώς την ώρα που θέλουμε να έρθει ο κόσμος», δήλωσε ο βουλευτής της γκολικής αντιπολίτευσης Λικ Σατέλ, ενώ ο πρόεδρος της Medef, της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης, Πιερ Γκατάζ, κατηγόρησε τους συνδικαλιστές ότι συμπεριφέρονται «λίγο σαν αλήτες, σαν τρομοκράτες».

Ο πρόεδρος της μεγάλης γαλλικής συνδικαλιστικής εργατικής συνομοσπονδίας CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις» τις δηλώσεις αυτές και επιμένει στη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, διαψεύδοντας όσα λέγονται και γράφονται τα τελευταία 24ωρα για μυστικές διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση.

Για τη CGT και τα άλλα ιστορικά συνδικάτα της Γαλλίας, που επί σχεδόν είκοσι χρόνια έβλεπαν την επιρροή τους –και τα ποσοστά οργάνωσης των εργαζομένων σε αυτά– να μειώνεται δραστικά, ο Μάης που πέρασε ήταν μήνας «αναγέννησης από τις στάχτες», καθώς είδαν ξανά μεγάλες μάζες εργαζομένων να επιστρέφουν στους δρόμους και μάλιστα συνοδευόμενοι από εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές, που συναισθάνονται πως τα προωθούμενα μέτρα θα επηρεάσουν άμεσα το μέλλον τους.

Και δεν είναι μόνο η εργασιακή μεταρρύθμιση –και μάλιστα με προεδρικό διάταγμα, σε στιλ «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»– που συσπειρώνει ξανά τους «κοιμισμένους» για χρόνια εργάτες και αφυπνίζει τα ταξικά ανακλαστικά τους: έχουν παίξει τον ρόλο τους τόσο η δυσαρέσκεια του κόσμου για την αστυνομοκρατία, την καταστολή και το συνεχιζόμενο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που τείνει πλέον να μονιμοποιηθεί, όσο και το αίσθημα απογοήτευσης που επικρατεί στην εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος, η ηγεσία του οποίου κατηγορείται πλέον ανοιχτά –πρωτίστως από τους «αντάρτες» βουλευτές του– πως έχει γίνει υπερβολικά δεξιά και προδίδει τις θεμελιώδεις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας…

 

Πηγή:link[/expander_maker]

1
Jun

Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο β’ εξάμηνο “βλέπει” ο ΟΟΣΑ

Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο β’ εξάμηνο και ρυθμό ανάπτυξης 1,9% για το 2017 “βλέπει” ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) με την εξαμηνιαία έκθεσή του (OECD Economic Outlook).

 

“Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να γίνει θετικός στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, μετά από μία βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, καθώς η ανάκαμψη της εμπιστοσύνης ενισχύει τις επενδύσεις και την κατανάλωση και η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα αυξάνει τις εξαγωγές”, σημειώνει ο ΟΟΣΑ.
Για το σύνολο του 2016, προβλέπεται μικρή μείωση του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) κατά 0,2% μετά τη μείωσή του κατά 0,3% το 2015.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Για την ανεργία, η έκθεση αναφέρει ότι είναι ακόμη πολύ υψηλή και προκαλεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, αλλά υποχωρεί σταδιακά. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 24% από 24,9% το 2015 και 26,5% το 2014, ενώ για το 2017 εκτιμάται περαιτέρω αποκλιμάκωσή
του στο 23,2%. “Ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου Οργανισμού Απασχόλησης και η επέκταση των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας θα μείωναν την ανεργία”, σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Για το δημόσιο χρέος, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι είναι ακόμη πολύ υψηλό και ότι είναι απαραίτητη μία περαιτέρω ελάφρυνσή του. “Το τεράστιο βάρος του δημόσιου χρέους υπονομεύει τις επενδύσεις και την εμπιστοσύνη, καθιστώντας αναγκαία κάποιας μορφής πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους (για
παράδειγμα, με την επιμήκυνση των λήξεων)”, επισημαίνεται. “Επιτυχείς διαπραγματεύσεις για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών του δημόσιου τομέα θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους βιωσιμότητας του χρέους”, προσθέτει ο ΟΟΣΑ. Με βάση τον ορισμό του Μάαστριχτ, το
δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί ελαφρά στο 176,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 172,7% το 2017 από 177,4% το 2015.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι το 2015 καταγράφηκε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, μία επίδοση καλύτερη από τον στόχο για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Για το συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνει και τους τόκους εξυπηρέτησης του
δημόσιου χρέους, προβλέπεται μείωση του ελλείμματος στο 1,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 0,3% το 2017 από 7,3% το 2015 (έχουν συνυπολογισθεί και οι δαπάνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στα τέλη του έτους αυτού).

“Οι αυξήσεις στον ΦΠΑ θα ενισχύσουν προσωρινά τον πληθωρισμό το 2016, αλλά αυτός θα παραμείνει αρνητικός ή κοντά στο μηδέν, λόγω της πολύ χαλαρής οικονομικής δραστηριότητας”, αναφέρει η έκθεση.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει μηδενικό πληθωρισμό για το 2017 (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή), ενώ για τον αποπληθωριστή της ιδιωτικής κατανάλωσης προβλέπει ότι θα είναι θετικός και θα διαμορφωθεί στο 0,5% το επόμενο έτος. Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο ΟΟΣΑ
προβλέπει έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ φέτος και έλλειμμα 0,9% το 2017 έναντι ελλείμματος 0,1% το 2015.

Η έκθεση τονίζει την ανάγκη εφαρμογής μέτρων για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της φοροδιαφυγής και των “κόκκινων” δανείων. “Η εφαρμογή πολιτικών, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα σχολικά γεύματα και στεγαστικά προγράμματα θα μειώσουν τη φτώχεια και την ανισότητα, που αυξήθηκαν πολύ κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ενίσχυε τη δικαιοσύνη και θα αύξανε τα έσοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Η διαχείριση του μεγάλου ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων των
τραπεζών αποτελεί προτεραιότητα για την αποκατάσταση της διαθεσιμότητας πιστώσεων για επενδύσεις”, σημειώνεται. Για τη χρηματοδότηση των πολιτικών για την ελάφρυνση της φτώχειας και τη μείωση της ανεργίας σημειώνεται ότι έσοδα μπορούν να προκύψουν, επίσης, από τον “εξορθολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος”.

Αναφορά γίνεται στις μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας. “Η πλήρης εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν πέρυσι τον Αύγουστο θα ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγή την επόμενη δεκαετία. Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις χρειάζονται για να μετατοπισθεί η οικονομική διάρθρωση προς την κατεύθυνση των εξαγωγών
και της επέκτασης νέων επιχειρήσεων. Η χαλάρωση των ρυθμίσεων στους κλάδους δικτύων θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές. Ο περαιτέρω περιορισμός των ρυθμιστικών διαδικασιών και του γραφειοκρατικού βάρους στις εταιρείες θα ενισχύσει την παραγωγικότητα
και τις επενδύσεις”, σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Πηγή:capital[/expander_maker]

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close