23/05/2016

23
May

Reuters: «Πράσινο» για τη δόση των 10 δις ευρώ για την Αθήνα την Τρίτη, όχι όμως και για το χρέος

Reuters: «Πράσινο» για τη δόση των 10 δις ευρώ για την Αθήνα την Τρίτη, όχι όμως και για το χρέος.Μετά από μια εξάμηνη καθυστέρηση, η Ευρωζώνη είναι πολύ πιθανόν να ανάψει «πράσινο» στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup για τη χορήγηση της δόσης των 10 δις ευρώ- από τη στιγμή που η Ελλάδα ψήφισε και το δεύτερο πακέτο μέτρων- όμως, όχι και για την ελάφρυνση του χρέους και αυτό εξαιτίας των διαφορών ανάμεσα στην Ευρώπη και το ΔΝΤ.

«Ελπίζω πως μπορούμε να τελειώνουμε με την αξιολόγηση και να δώσουμε περίπου 10 δις ευρώ δανειοδότηση που θα αποφορτίσει σε σημαντικό βαθμό τις πιέσεις για ένα ενδεχόμενο Grexit και θα φέρει τους επενδυτές και πάλι στην Ελλάδα» δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ σύμφωνα με το Reuters.

Η έγκριση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, ήταν επίσης ο όρος- κλειδί προκειμένου η Ευρωζώνη να ξεκινήσει τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα.

Η ελάφρυνση αυτή όπως αναφέρει το Reuters, είναι σημαντική πολιτικά για τον Αλέξη Τσίπρα και είναι και αίτημα του ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Η Γερμανία και άλλες χώρες θέλουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ωστόσο το Βερολίνο αντιτίθεται σθεναρά στην ελάφρυνση του χρέους.

Μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Στουμπ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε πως μια συμφωνία για την ανακούφιση του χρέους την Τρίτη είναι μάλλον απίθανη αναφερόμενος στις διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και Γερμανός αξιωματούχος τονίζοντας πως δεν βλέπει συμφωνία επ’ αυτού την Τρίτη.

Πηγή : link

23
May

Παπαδημούλης: Ώρα για αλλαγές σε κόμμα και κυβέρνηση

Παπαδημούλης: Ώρα για αλλαγές σε κόμμα και κυβέρνηση.Mιλώντας στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά, ανέφερε: «Τώρα είναι η ώρα που θα πρέπει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να πολλαπλασιάσουν την προσπάθεια για την στροφή στην ανάπτυξη, γεγονός που απαιτεί και από τη δική μας πλευρά βελτίωση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας και της διαχειριστικής μας επάρκειας, αλλά και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη.

Σε αυτά τα σημεία νομίζω ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή τη ρότα θα κινηθεί και ο πρωθυπουργός. Είναι η ώρα να κάνουμε ένα ταμείο, έναν απολογισμό και να σχεδιάσουμε όλες εκείνες τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που απαιτούνται και στο κόμμα και στην κυβέρνηση. Αυτό είναι αυτονόητο και επιβεβλημένο».

Επιτάχυνση διαδικασιών για συνέδριο

Ο Δ. Παπαδημούλης σημείωσε ειδικότερα, ότι το κόμμα πρέπει να οργανώσει με γοργούς ρυθμούς επιτάχυνση των διαδικασιών για το συνέδριό του, ώστε να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχηθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με το κοινωνικό και λαϊκό ρεύμα, που τον εξέλεξε στην κυβέρνηση δύο φορές.

«Για τον δε κυβερνητικό ανασχηματισμό, νομίζω ότι το πότε θα γίνει και το ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του θα το επιλέξει συλλογικά το κόμμα και η κυβέρνηση, αλλά θεσμικά αυτό είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και δεν προαναγγέλλεται», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε τις θετικές ειδήσεις που θα αρχίσουν να παράγονται τις επόμενες μέρες για να έρθει μια ώρα αρχύτερα η περίφημη στροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

 

Πηγή:link

23
May

Reprofiling στα ευρωπαϊκά δάνεια ζητά το ΔΝΤ

Reprofiling στα ευρωπαϊκά δάνεια ζητά το ΔΝΤ.Το φως της δημοσιότητας βλέπει η ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA) λίγες ώρες ουσιαστικά πριν το κρίσιμο Eurogroup για το μέλλον και την ολοκλήρωση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, επισημαίνοντας την ανάγκη για reprofiling των όρων των ευρωπαϊκών δανείων.

Το Ταμείο παραμένει σταθερό στις απόψεις του πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει σημαντικές παραχωρήσεις όσον αφορά τα νέα δάνεια. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, μετάθεση πληρωμών και σταθερά επιτόκια.

Σύμφωνα με το εν λόγω report, το ΔΝΤ τοποθετεί το χρέος στο 174% του ΑΕΠ έως το 2020 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ μέχρι το 2022 αναμένεται να έχει υποχωρήσει ελαφρώς στο 167%. Την ίδια στιγμή το Ταμείο σημειώνει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες αναμένεται να ξεπεράσουν το όριο του 15% επί του ΑΕΠ μέχρι το 2024 και το 20% μέχρι το 2029, φτάνοντας το 30% περίπου μέχρι το 2040 και κοντά στο 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Το χρέος αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά λίγο κάτω από το 160% του ΑΕΠ μέχρι το 2030, αλλά στη συνέχεια θα κινηθεί και πάλι ανοδικά φτάνοντας το 250% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, αναφέρει το ΔΝΤ.

Η αναδιάρθρωση που αναφέρεται ότι θα μπορούσε να διατηρήσει το χρέος σε καθοδική πορεία, στηρίζεται σε ένα συνδυασμό τριών μέτρων, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά
– Παράταση της ωριμότητας των ομολόγων του EFSF, του ESM και των διμερών δανείων. Συγκεκριμένα, παράταση της ωριμότητας των δανείων του EFSF εώς 14 έτη, του ESM εώς 10 έτη και εώς 30 για τα διμερή δάνεια, μπορούν να μειώσουν τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και την αναλογία του χρέους εώς 7,25% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Το μέτρο αυτό είναι ανεπαρκές από μόνο του, όπως αναφέρει το ΔΝΤ, για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας.

image

image

image

– Αναβολές πληρωμών: Τα δάνεια του EFSF έχουν ήδη επιμηκυνθεί νωρίτερα και τα δάνεια του ESM έχουν δοθεί με μεγάλη περίοδο χάριτος και ωρίμανσης. Η περεταίρω επέκταση των αναβολών για την εξυπηρέτηση του χρέους θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών κατά 17% του ΑΕΠ μέχρι το 2040 και 24% μέχρι το 2060 και – επιτρέποντας στην Ελλάδα να επωφεληθεί από τα χαμηλά επιτόκια του ESM για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα- θα μπορούσε να μειώσει το χρέος κατά 84% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 ( Αυτό θα συνεπάγεται επέκταση των περιόδων χάριτος για το υφιστάμενο χρέος που κυμαίνονται από τα 6 έτη στα δάνεια του ESM έως τα 17 και 20 χρόνια για τα δάνεια του EFSG  και των διμερών δανείων αντίστοιχα, καθώς και την επέκταση της τρέχουσας αναβολής για τις πληρωμές τόκων για τα δάνεια του EFSF με 17 επιπλέον έτη και των EFSF και διμερών έως και 24 έτη). Ωστόσο ακόμη και σε αυτή την περίπτωση οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες θα υπερβαίνουν το 20% μέχρι το 2050 και το χρέος θα βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

image

– Σταθερά επιτόκια: Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, τα επίσημα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μην ξεπερνά το 1,5% μέχρι το 2040. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο ESM θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το θετικό περιβάλλον επιτοκίων με το να προσπαθήσει να “κλειδώσει’ τα επιτόκια για όλο το πακέτο δανείων του EFSF/ESM, στα τρέχουσα επιτόκια της αγοράς, ενώ παράλληλα να μειώσει δραστικά το spread στα διμερή δάνεια.

Πηγή: link

23
May

Στην Ελλάδα ο Πούτιν για διήμερη επίσκεψη την Παρασκευή

Στην Ελλάδα ο Πούτιν για διήμερη επίσκεψη την Παρασκευή.Την Αθήνα θα επισκεφθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 27 και 28 Μαΐου και θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων, περιλαμβανομένης της υλοποίησης κοινών προγραμμάτων στον ενεργειακό τομέα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην πολιτιστική και ανθρωπιστική συνεργασία (…) στο πλαίσιο των εορτασμών το 2016 της χιλιετηρίδας της (μοναστικής) ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος».

Ο πατριάρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλος θα επισκεφθεί την Ελλάδα από τις 27 έως τις 29 Μαΐου για να συμμετάσχει στους εορτασμούς αυτούς.

 

Πηγή:link

23
May

Η Μέρκελ είδε Τσίπρα και δήλωσε αισιόδοξη για κλείσιμο της αξιολόγησης

Η Μέρκελ είδε Τσίπρα και δήλωσε αισιόδοξη για κλείσιμο της αξιολόγησης.Συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της συνάντησης αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ, στην Κωνσταντινούπολη.

H συνάντηση διήρκεσε μισή ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε την αισιοδοξία της για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για την ανθρωπιστική βοήθεια

“Η ανθρωπιστική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τον συντονισμό, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο.

«Εμείς, στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα δύο σημαντικές κρίσεις: Την οικονομική και την προσφυγική» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε στο κέντρο μίας γειτονιάς που αντιμετωπίζει πολύ σημαντικά ζητήματα ασφάλειας». Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για το πόσο σημαντικές είναι οι συζητήσεις που διεξάγονται σήμερα και αύριο στη σύνοδο, «προκειμένου να εμπλουτίσουμε τις αντιδράσεις μας σε εκείνη την κρίση που βρίσκεται πίσω από όλες τις υπόλοιπες: Την ανθρωπιστική κρίση».

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]

Ο κ. Τσίπρας, αφού ευχαρίστησε θερμά τα Ηνωμένα Έθνη για τη σύγκληση αυτής της διάσκεψης και την Τουρκία που τη φιλοξενεί, ανέφερε ότι αυτή η διάσκεψη είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία ο αριθμός των ανθρώπων που χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας αυξάνεται καθημερινά.

«Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα, που να αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Αυτό το νέο όρμα δεν θα μπορέσουμε να το αναπτύξουμε χωρίς να δημιουργήσουμε, επίσης, ένα νέο όραμα για την ανθρωπότητα στο σύνολό της» συμπλήρωσε.

«Πριν από 70 χρόνια, η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπογράμμισε την ανάγκη να προστατέψουμε την έμφυτη αξιοπρέπεια, την ισότητα και τα απαράγραπτα δικαιώματα όλων των ανθρώπων» τόνισε και επεσήμανε ότι «από τότε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ανθρωπιστικό δίκαιο αποτελούν πρότυπα, για τα οποία κρίνονται όλα τα κράτη». «Έχουμε, όμως, πολύ δρόμο να κάνουμε ακόμα» ανέφερε για να προσθέσει: «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μεγαλώνουν και έχουν πολύπλευρες ανθρωπιστικές συνέπειες».

 

Πηγή:link[/expander_maker]

23
May

Η Κομισιόν λαμβάνει υπόψιν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Η Κομισιόν λαμβάνει υπόψιν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την ψήφιση των προαπαιτούμενων δράσεων στην ελληνική Βουλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, προσθέτοντας ότι στελέχη της Επιτροπής θα μελετήσουν το πολυνομοσχέδιο και θα καταθέσουν σχετική έκθεση αύριο στο Eurogroup.
Επιπλέον, ο Μ. Σχοινάς παρέπεμψε και σε σημερινή δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ότι «η Ελλάδα έκανε ένα βήμα-κλειδί». Όπως ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, «μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων, το Eurogroup έχει δηλώσει έτοιμο να υποστηρίξει μια νέα εκταμίευση».
Εξάλλου, ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «έτοιμη» να συνδράμει στη συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, την οποία και υποστηρίζει, όπως έχει δηλώσει άλλωστε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του το προηγούμενο Σάββατο. «Ωστόσο το χρέος είναι ζήτημα που αφορά κυρίως τα κράτη-μέλη», κατέληξε ο Μ. Σχοινάς.

 

Πηγή:link

23
May

Σε χαμηλό εξαμήνου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Καθώς η Αθήνα συμφώνησε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο για συμφωνία για τα δάνεια διάσωσης και τις συνομιλίες ελάφρυνσης χρέους αυτήν την εβδομάδα οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων σήμερα υποχώρησαν,  επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 26 μονάδες βάσης στο 7,37%, επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τα τέλη Νοεμβρίου.

Τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου αθέτησης πληρωμών, όπως αποτυπώνονται στα πενταετή CDS, επίσης υποχώρησαν σε χαμηλό εξαμήνου, ενώ οι ελληνικές μετοχές κατέγραφαν υπεραπόδοση έναντι των άλλων αγορών της ευρωζώνης, σημειώνοντας άνοδο κατά 1%.

 

Πηγή:link

23
May

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Μένει ή αποχωρεί;

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Μένει ή αποχωρεί;O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι 73 ετών, αλλά δεν διακρίνει κανείς καταπόνηση παρά τα καθήκοντά του και τα πολλά ταξίδια του μεταξύ των οποίων ορισμένα διηπειρωτικά, όπως το τελευταίο στην Ιαπωνία για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G-7. Το μεγάλο ερώτημα είναι στο Βερολίνο αν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα στις πανγερμανικές εκλογές του 2017, γράφει σε άρθρο της η συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgmeine Zeitung.

Όσοι τον συνόδευαν στο αεροπλάνο για το Σεντάι της Ιαπωνίας έζησαν έναν άνθρωπο που εκπέμπει χαρά και ικανοποίηση για τη δουλειά του. Αλλά για πόσο ακόμα διερωτάται η εφημερίδα της Φρανκφούρτης. Σε δεκαέξι μήνες θα γίνουν εκλογές. Κατά τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης ο Σόιμπλε θα είναι 75 ετών. Πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοι αναρωτιούνται συνεχώς αν θα συνεχίσει ή θα σταματήσει.

Στο Βερολίνο δεν μπορούν να υποθέσουν ούτε αν θα μπορέσει να αντέξει ακόμα μια βουλευτική περίοδο, αλλά ούτε και να φανταστούν ότι θα σταματήσει, αφού η πολιτική είναι η ζωή του, όπως γράφει χαρακτηριστικά η FAZ, η οποία κάνει μια αναδρομή στην πολιτική του καριέρα: Ο Σόιμπλε είχε επιστρέψει λίγες βδομάδες μετά την επίθεση εναντίον του στην δουλειά του και ανέλαβε την ηγεσία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Μετά τον Κολ έγινε μεν πρόεδρός του, αλλά έχασε τη θέση του λόγω του σκανδάλου δωροδοκίας του κόμματός του και διάδοχός του έγινε η Άγγελα Μέρκελ. Το 2005 έγινε υπουργός Εσωτερικών και το 2009, αυτό που πάντα επεδίωκε δηλαδή, υπουργός Οικονομικών, στην κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες.

Ο Σόιμπλε κατάφερε να ισοσκελίσει τον κατά 80 δισ. ευρώ ελλειμματικό γερμανικό προϋπολογισμό και έμελλε να αντιμετωπίσει μετά από λίγους μήνες την ελληνική κρίση. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή  οι δυνάμεις του εγκατέλειψαν τον θεληματικό αυτό άνθρωπο, όπως τον χαρακτηρίζει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, και έπρεπε όντας καθοδόν προς μια κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Την δύσκολη αυτή στιγμή σκέφτηκε να παραιτηθεί, αλλά τον απέτρεψε η καγκελάριος Μέρκελ η οποία τηλεφώνησε στη σύζυγό του και της είπε ότι μπορεί να απόσχει των καθηκόντων του όσο  καιρό χρειαστεί. Μπορεί να τον περιμένει. Τον χρειάζεται. Αυτή η πράξη φαίνεται πως ήταν καθοριστική για τη μεταξύ τους σχέση. Μετά τον δύσκολο πρώτο χρόνο ο Σόιμπλε γινόταν ολοφάνερα καλύτερα. Πέτυχε το μηδενικό έλλειμμα και κατάφερε τουλάχιστον να περιορίσει την κρίση στην ευρωζώνη. Μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας συνεχίζεται η ατελείωτη αυτή ιστορία. Ο επόμενος γύρος της συνεχίζεται την επόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Μπορεί ο Σόιμπλε όμως στα 75 του να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του υπουργείου Οικονομικών και μάλιστα καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι; Ο Σόιμπλε γνωρίζει ότι η κοινή γνώμη θα θέσει τέτοια ερωτήματα.

Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο Σόιμπλε θα πάρει θέσει δημόσια για το θέμα αυτό όσο γίνεται αργότερα. Αν το κάνει στις επόμενες μέρες θα προκαλέσει μια μακρά συζήτηση κατά τις καλοκαιρινές διακοπές. Αν γνωστοποιούσε την απόφασή του να αποχωρήσει θα γινόταν αυτό που αποκαλούν οι Αμερικανοί «lame duck» (καμένο χαρτί). Αν αντίθετα περιμένει μπορεί να ελπίζει ότι θα τον βοηθήσει ο Πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ, ο οποίος είναι κατά τι μεγαλύτερος, 76 ετών. Αν αποφασίσει να είναι ξανά υποψήφιος, όπως τον πιέζουν όλα τα κόμματα, τότε ο Σόιμπλε θα μπορεί να παραπέμψει στο παράδειγμά του…

 

Πηγή:link

23
May

Ελπίδες Ντάισελμπλουμ για συμφωνία στο Eurogroup

Ελπίδες Ντάισελμπλουμ για συμφωνία στο Eurogroup.

Ελπίζω ότι η συμφωνία με την Αθήνα θα επαναφέρει την επενδυτική εμπιστοσύνη, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μια ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση.
Στο Eurogroup της Πέμπτης ευελπιστώ ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, υπογράμμισε σήμερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε επίσης ότι στην αυριανή συνάντηση “αναμένεται σοβαρή συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους”.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα επαναφέρει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

 

Πηγή:link

23
May

‘Creative’ ECB will defeat deflation says Praet

‘Creative’ ECB will defeat deflation says Praet.Responding to claims the central bank has run out of tools to stimulate growth and inflation, Mr Praet said the ECB has proven that it can “always find the means within the scope of our mandate” to act, writes Mehreen Khan.

In an interview with Portuguese newspaper Publico. Mr Praet said:

We have shown in the past that we can be very creative within our mandate. When people ask: “Are you ready for a new shock?”, I always answer: trust us, we always find the means within the scope of our mandate.

The ECB will begin its first purchases of corporate bonds under its asset purchase programme on June 1, and will begin to provide commercial banks with an unprecedented wave of cheap and negative-interest rate loans later this year.

These measures, combined with the possibility to cut interest rates even further, meant policymakers “have not felt hindered in our action by a lack of instruments”, and were “absolutely determined to avoid deflation”, said Mr Praet.

He added:

We never had a paralysis problem or a chaotic decision-making process. We always had quite strong agreement on decisions actually. Not always unanimity, but very strong support.

Mr Praet warned that the risks of future inflation remaining persistently low had increased, but policymakers were still not convinced expectations had become “de-anchored” – a term central bankers use to denote a dangerous trend where individuals no longer believe policymakers can raise inflation, and are less likely to demand higher wages.

“We have seen in some countries some signs of de-anchoring in wage formation. But, this being said, we haven’t concluded that inflation expectations are de-anchored”, said Mr Praet.

He added that Portugal – which is one downgrade away from being disqualified under the QE programme – would not be given any leeway if its loses its investment-grade status:

It’s very clear, we only buy investment-grade assets. We can have a rating waiver, but this is subject to a programme. So there is no ambiguity there.

 

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close