17/05/2016

17
May

Αξιολόγηση, «κόφτης» και χρέος στην ατζέντα του Eurogroup της 24ης Μαΐου

Αξιολόγηση, «κόφτης» και χρέος στην ατζέντα του Eurogroup της 24ης Μαΐου.Η πρώτη αξιολόγηση, ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης και η ελάφρυνση του χρέους θα βρεθούν στην ατζέντα του Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Η ανακοίνωση του Eurogroup, για την ημερήσια διάταξη της 24ης Μαΐου, έχει ως εξής:
«Οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την τρέχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, ειδικά πάνω στα ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης. Αυτό περιλαμβάνει τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί εφόσον χρειαστεί, ώστε να εξασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η εφαρμογή των προαπαιτουμέων δράσεων.
Το Eurogroup Working Group θα ενημερώσει για την πρόοδο στις συνομιλίες για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με τις βασικές αρχές και την σταδιακή προσέγγιση για πιθανά επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 9ης Μαΐου».

Πηγή : link

17
May

Καταργούνται οι εγγυητικές προκαταβολής για το ΕΣΠΑ

Καταργούνται οι εγγυητικές προκαταβολής για το ΕΣΠΑ.Οι δικαιούχοι του ΕΣΠΑ θα μπορούν πλέον να παίρνουν προκαταβολή μέσω του ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων χωρίς την εγγυητική επιστολή προκαταβολής.

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας:

«Από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ανακοινώνεται ότι ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης και η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, Ευγενία Φωτονιάτα, πραγματοποίησαν σήμερα, Τρίτη 17 Μαΐου 2016, συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κωνσταντίνο Βαρλαμίτη.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η οριστικοποίηση των όρων σύστασης του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού (Escrow Account) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες με την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης από τον κ. Χαρίτση.
Ο Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός αφορά στους δικαιούχους των δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020. Με την σύσταση του Λογαριασμού αυτού επιτυγχάνεται η εκταμίευση των συγχρηματοδοτούμενων πόρων προς τους δικαιούχους των τεσσάρων δράσεων επιχειρηματικότητας που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση από μέρους τους εγγύησης προκαταβολής. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος του διαμορφούμενου πλαισίου πολιτικής, που προωθείται από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, για την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, την ενίσχυση της ρευστότητας και τη χρηματοδοτική στήριξη των δικαιούχων προκειμένου να διευκολύνονται στις επιχειρηματικές τους πρωτοβουλίες.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χαρίτσης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με τη σημερινή συνάντηση επισφραγίζεται μία νέα συνεργασία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που αποσκοπεί στη διευκόλυνση των δικαιούχων των δράσεων επιχειρηματικότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020’. Με τον Πρόεδρο του Ταμείου κ. Βαρλαμίτη, συμφωνήσαμε σχετικά με τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη σύσταση ενός Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού, ο οποίος θα απαλλάξει τους δικαιούχους των δράσεων από την κατάθεση της εγγύησης προκαταβολής – μία προϋπόθεση που, όπως είναι γνωστό στην αγορά, δρούσε αποτρεπτικά για πολύ μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων. Πρόκειται για ένα μέτρο ουσίας, που ανταποκρίνεται σε ένα βασικό αίτημα των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της χώρας αλλά και ενός πολύ μεγάλου πλήθους υποψηφίων επενδυτών που επιδεικνύουν διαρκώς αυξανόμενη εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Είμαστε σίγουροι ότι η ενεργοποίηση του Λογαριασμού θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας»

Πηγή : link[/expander_maker]

17
May

«Ετοιμάζουμε κείμενο που θα φέρει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα»

«Ετοιμάζουμε κείμενο που θα φέρει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα».Κείμενο για το χρέος, το οποίο θα έχει ως σκοπό να φέρει το ΔΝΤ εντός ελληνικού προγράμματος, θα προσπαθήσει να συντάξει το euro working group την ερχόμενη Δευτέρα, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών.

«Θα γίνει ένα EWG τη Δευτέρα και θα δούμε πόσο θα “τραβήξει”, δεν έχουμε βάλει ακόμα δείπνο, θα φτάσουμε σε μια σειρά από συμπεράσματα με διάφορες αγκύλες, αλλά όπως καταλαβαίνετε ακόμα και το γεγονός ότι το βάζουμε σε χαρτί είναι τεράστια επιτυχία. Οι υπουργοί θα κάνουν τα υπόλοιπα», εξήγησε ο αξιωματούχος, που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

«Δεν ξέρω, αλλά εγώ το ελπίζω ότι θα είναι, πιο πολύ από τον καθένα. Θα είναι ευχής έργο να έχουμε μια απόφαση που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να πάει στο ΔΣ και να εισηγηθεί ένα ελληνικό πρόγραμμα όταν οι Ευρωπαίοι τελειώσουν με τις αποφάσεις τους», είπε.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]«Θέλουμε μια υπόσχεση ότι θα πάνε (το ΔΝΤ) στο ΔΣ τους και όχι αυτή καθ αυτή την απόφαση του ΔΣ. Αυτό θα μπορούσε και να γίνει πριν το διάλειμμα του καλοκαιριού, αλλά αυτό είναι απλά πιθανό, δεν το ξέρουμε», σημείωσε.

«Ο άξονας των προσδοκιών μου είναι τα κείμενα του περασμένου καλοκαιριού πως το ΔΝΤ θα είναι μέρος του προγράμματος. Έχω μια ισχυρή και στέρεη εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα μπει μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης και ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτού. Και όχι να μετατεθεί για την 2η ή την 3η, ή όποια άλλη αξιολόγηση», τόνισε εμφατικά.

«Ό,τι και αν αποφασίσει το eurogroup τη Δευτέρα, θα χτίζει πάνω στο πλαίσιο της δήλωσης του eurogroup της 9ης του μήνα. Θα ικανοποιεί και το ΔΝΤ και τα κράτη μέλη. Για αυτό εργαζόμαστε. Είναι δύσκολο, αλλά καθόλου ακατόρθωτο», τόνισε.

«Ο Τύπος λέει ότι κάναμε αυτή την ενημέρωση μια εβδομάδα πριν το eurogroup για να μην μπορώ να σας πω τίποτα, είναι παντελώς αλήθεια … ο άλλος λόγος είναι πως πρέπει να πάω στην Ασία στο ενδιάμεσο», δήλωσε περιπαιχτικά ο κοινοτικός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, «το προηγούμενο eurogroup κατέληξε σε μια δήλωσε που ξεπέρασε τις προσδοκίες των απαισιόδοξων. Είχε τρία διακριτά κομμάτια πολιτικής: τα μέτρα, τα εφεδρικά μέτρα και το χρέος. Το πρώτο πακέτο έχει συμφωνηθεί. Ο μηχανισμός των εφεδρικών μέτρων, που επισήμως είναι κομμάτι του μνημονίου, μετά από συνομιλίες των ελληνικών αρχών και του eurogroup, είμαι απόλυτα αισιόδοξος ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά θα είμαστε στο δρόμο για κάτι τέτοιο», κατέληξε.

Σε σχέση με το χρέος, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι το θέμα χωρίστηκε σε τρία σκέλη: βραχυπρόθεσμα (μετά την αξιολόγηση), μεσοπρόθεσμα (μετά το πρόγραμμα) και μακροπρόθεσμα (στο απώτερο μέλλον). «Είχαμε σημαντικές προτάσεις από το ΔΝΤ και τον ESM, η συζήτηση συνεχίζεται και ως εκ τούτου δεν μπορώ να σας πω για αυτές τις συζητήσεις, αλλά γνωρίζετε τις διαρροές».

«Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, αν δεν συμφωνηθούν όλα», εξήγησε, αλλά συμπλήρωσε ότι «έχουμε μια ξεκάθαρη λίστα από επιλεγμένες μεθόδους».

«Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα ως το 2018 με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Το ΔΝΤ έχει μια άλλη άποψη, όπου βλέπει πως με τα ίδια μέτρα φτάνουμε σε πρωτογενές 1,5%. Για αυτό φτιάξαμε τον εφεδρικό μηχανισμό, για την περίπτωση που το ΔΝΤ επιβεβαιωθεί. Είναι ένας καλός τρόπος να ελαττώνουμε τις διαφορές», είπε ο αξιωματούχος.

«Όλα αυτά έχουν επιπλοκές στο χρέος. Αν πάρετε ένα απλό φύλο του excel και βάλετε ένα διαφορετικό έλλειμμα θα δείτε τις επιπλοκές στο χρόνο. Αν το κάνετε θα δείτε από που ξεκινούν οι διαφορές ΔΝΤ και ΕΕ και για το χρέος».

Αναφερόμενος στις διαφορετικές επιλογές για το χρέος ο αξιωματούχος επεσήμανε: «το ζήτημα με τα επιτόκια και την εγγύησή τους στο 1% ή στο 1,5% είναι εξαιρετικά δύσκολο για να το κάνεις σε 200 δισ. όγκο χρεογράφων. Ακόμα και αν το κάνει σταδιακά δεν υπάρχει αγορά για παράγωγα που θα κλειδώνουν το ποσοστό σε 1,5%. Και το κόστος για τον ESM θα πολλαπλασιαστεί. Άλλες λύσεις μοιάζουν με νομισματικές μεταβιβάσεις και απαγορεύονται από τη ευρωπαϊκή συνθήκη. Αυτός δεν είναι ο στόχος της αναδιάρθρωσης.

Πρέπει να υπάρχει ισορροπία κινήτρων και αμοιβών στο πρόγραμμα. Το αν θα υπάρξει μια συμφωνία για το χρέος, έχει να κάνει με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, αν έρθει. Δεν αποκλείει όμως μια πολιτική συμφωνία για το τι θα γίνει τώρα. Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ήδη νομοθετήσει το μεγάλο όγκο της αξιολόγησης, μπορούμε να πούμε ότι η προϋπόθεση αυτή υπάρχει».

Σε σχέση με το μέγεθος της δόσης ο αξιωματούχος απάντησε: «Η Ελλάδα έχει να πληρώσει μια λήξεις δανείων στις 20 Ιουλίου, το μέγεθος της δόσης δεν θα πρέπει να καταργεί την τριμηνιαία φύση των αξιολογήσεων».

Πηγή:link[/expander_maker]

17
May

Έξαλλος ο Ερντογάν από την μεταμόρφωση του σε Χίτλερ στην τουρκική πρεσβεία στο Βερολίνο

Έξαλλος ο Ερντογάν από την μεταμόρφωση του σε Χίτλερ στην τουρκική πρεσβεία στο Βερολίνο.Η ομάδα PixelHELPER προέβαλε στο κτίριο της τουρκικής πρεσβείας στο Βερολίνο φωτογραφίες του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως Αδόλφο Χίτλερ.

Οι Γερμανοί καλλιτέχνες όπως δήλωσαν προχώρησαν σε αυτήν την πράξη, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελείται στην Τουρκία.

Σε μία από τις φωτογραφίες ο Ερντογάν εμφανίζεται να φοράει ένα περιβραχιόνιο των Ναζί και να φέρει το χαρακτηριστικό μουστάκι του Χίτλερ.

Ενώ σε μία άλλη ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται δίπλα-δίπλα με τον Χίτλερ.

Πηγή: Sputnik

17
May

Πρόγραμμα επαγγελματικής αστικής ευθύνης λογιστών

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ

 

Όριο ευθύνης ανά γεγονός

 

30.000,00 € 50.000,00 € 100.000,00 € 150.000,00 € 300.000,00 €
Ανώτατο όριο ευθύνης  

 

60.000,00 € 50.000,00 € 100.000,00 € 150.000,00 € 300.000,00 €
ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ          
€ 1,00

έως

€ 30.000,00

 

350,00 €

Με απαλλαγή 300,00 €

450,00 €

Με απαλλαγή 500,00 €

680,00 €

Με απαλλαγή 650,00 €

760,00 €

Με απαλλαγή 650,00 €

860,00 €

Mε απαλλαγή

1.000,00 €

€ 30.001,00

έως

€ 50.000,00

 

380,00 €

Με απαλλαγή 350,00 €

550,00 €

Με απαλλαγή 500,00 €

730,00 €

Με απαλλαγή 650,00 €

800,00 €

Με απαλλαγή 650,00 €

900,00 €

Με απαλλαγή

1.000,00 €

€ 50.001,00

έως

€ 100.000,00

 

400,00 €

Με απαλλαγή 400,00 €

620,00 €

Με απαλλαγή 500,00 €

800,00 €

Με απαλλαγή  650,00 €

870,00 €

Με απαλλαγή 650,00 €

990,00 €

Με απαλλαγή 1.000,00 €

€ 100.001,00 €

έως

€ 200.000,00

 

430,00 €

Με απαλλαγή 400,00 €

690,00 €

Με απαλλαγή 500,00 €

870,00 €

Με απαλλαγή 650,00 €

940,00 €

Με απαλλαγή

650,00 €

1.100,00 €

Με απαλλαγή

1.000,00 €

 

 1. Αντικείμενο Ασφάλισης :

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Καλύπτεται η Επαγγελματική Αστική Ευθύνη του Φοροτέχνη – Λογιστού έναντι των πελατών του για λάθη ή παραλείψεις που θα προκύψουν αποκλειστικά από την άσκηση του επαγγέλματός του, σύμφωνα με την συμβατική του υποχρέωση.

 

 1. Ασφαλιζόμενοι :

Ελεύθεροι επαγγελματίες λογιστές και λογιστικά γραφεία

 

 

 1. Ενδεικτικές ασφαλιστικές καλύψεις και Λόγοι αξιώσεων αποζημίωσης
 • Αποζημίωση για αξιώσεις τρίτων που προκύπτουν από την αμελή άσκηση του επαγγέλματος
 • Έξοδα υπεράσπισης ανεξάρτητα από την βασιμότητα της κατηγορίας και απιστία υπαλλήλων
 • Ποσά ενδεχόμενου εξωδικαστικού συμβιβασμού
 • Έξοδα παρουσίασης ενώπιον δικαστηρίων
 • Εκτεταμένη περίοδος γνωστοποίησης απαιτήσεων και μέχρι 1 χρόνο από την λήξη του συμβολαίου (με την προϋπόθεση ανανέωσης του συμβολαίου στην  εταιρεία μας)
 • Λανθασμένη επαγγελματική συμβουλή χωρίς δόλο
 • Μη τήρηση των προθεσμιών έπειτα από ανωτέρα βία
 • Ακατάλληλη προετοιμασία φορολογικών δηλώσεων ή ελλιπής
 • Μη συμμόρφωση με λογιστικούς κανονισμούς

 

 

 

 1. Εξαιρέσεις
 2. Αναδρομική ισχύς
 3. Συκοφαντική δυσφήμιση
 4. Οποιαδήποτε απαίτηση εγερθεί εναντίον του ασφαλισμένου συνεπεία οποιασδήποτε ανέντιμης, κακόβουλης, εγκληματικής ή παράνομης ενέργειας του ασφαλισμένου ή των υπαλλήλων του.
 5. Απατήσεις προς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και εισηγμένες επιχειρήσεις, υπηρεσίες σχετικές με συγχωνεύσεις, εξαγορές καθώς και υπηρεσίες ορκωτών λογιστών.
 6. Δεν καλύπτεται ο δόλος και/ή βαριά αμέλεια
 7. Πτώχευση ή χρεωκοπία του Ασφαλισμένου
 8. Οποιαδήποτε αμέλεια, λάθος ή παράλειψη από τον ασφαλισμένο στην σύναψη ή διατήρηση της ασφάλισης
 9. Έγγραφα (πάσης φύσεως) είτε γραπτά, έντυπα ή με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο αναπαραγόμενα ή οποιεσδήποτε πληροφορίες βασισμένες σε Η/Υ ή αποθηκευμένες σε ηλεκτρονική μορφή ή υλική περιουσία που έχει χαθεί , εγκαταλειφθεί ή καταστραφεί ενώ είχε εναποτεθεί στην φροντίδα, επιμέλεια ή στον έλεγχο του Ασφαλισμένου.
 10. Διακανονισμός ή εισήγηση – είτε χρεώνεται είτε όχι – οικονομικών, κτηματικών ή άλλων εμπορικών θεμάτων. Αυτό δεν θα ισχύει στο βαθμό και στο μέτρο που η απαίτηση έχει προκληθεί από εσφαλμένη συμβουλή σε φορολογικά θέματα
 11. Αποτυχία λογιστικών λογαριασμών
 12. Υπεξαίρεση χρημάτων από τους πελάτες τους για πληρωμή υποχρεώσεων
 13. Πρόστιμα, ποινές, ποινικές ή παραδειγματικές τιμωρίες ή οποιεσδήποτε τιμωρίες συνεπεία πολλαπλασιασμού αντισταθμιστικών ποινών
 14. Οποιαδήποτε ρητή ή υπονοούμενη εγγύηση που δόθηκε από τον Ασφαλισμένο και η οποία αυξάνει την νομική του ευθύνη.
 15. Παραβίαση αποκλειστικότητας, πνευματικών δικαιωμάτων, εμπορικών επωνυμιών ή κατακεχωρημένου σχεδίου
 16. Απαιτήσεις εγειρόμενες από τους Ασφαλισμένους μεταξύ τους βάσει της παρούσας σύμβασης ή εγειρόμενες από οποιαδήποτε ομάδα

Α) η οποία άμεσα ή έμμεσα ανήκει στον, ελέγχεται, διαχειρίζεται ή διοικείται από έναν Ασφαλισμένο

Β) στην οποία ανήκει ή η οποία ελέγχει, χειρίζεται ή διοικεί τον Ασφαλισμένο

Γ) στην οποία οποιοσδήποτε Ασφαλισμένος είναι συνέταιρος, σύμβουλος ή υπάλληλος

16.Απαιτήσεις εγειρόμενες από τις δραστηριότητες του Ασφαλισμένου ως προέδρου

διοικητικού συμβουλίου ή εποπτικού συμβουλίου ιδιωτικών επιχειρήσεων,

συλλόγων, συνεταιρισμών ή ως επίσημου μέλους στα παραπάνω

 1. Λογιστικά γραφεία με αμοιβές που υπερβαίνουν τα 200.000,00 ευρώ
 2. Λογιστές ενασχολούμενοι με εργασίες διεθνώς δραστηριοποιούμενων

οργανισμών

 1. Οποιαδήποτε ζημία συνεπεία πολέμου, εισβολής, ενέργειας, εξωτερικού εχθρού,

εχθροπραξιών (είτε έχει κηρυχθεί πόλεμος είτε όχι), εμφυλίου πολέμου,

τρομοκρατικών ενεργειών, στάσης, επανάστασης, εξέγερσης ή στρατιωτικής ή

πραξικοπηματικής εξουσίας

 

 

Προϋπόθεση ασφάλισης :

 1. Μη ύπαρξη ζημιών μέχρι την ημερομηνία εντολής ασφάλισης
 2. Η κάλυψη αφορά απαιτήσεις εντός της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ σύμφωνα με τους Γενικούς και Ειδικούς Όρους
 3. Η ημερομηνία αναδρομικότητας είναι η ημερομηνία έναρξης της ασφάλισης
 4. Βάση αποτίμησης του κινδύνου : CLAIMS MADE BASIS (Θα αποζημιώνονται ζημίες που θα συμβούν και θα δηλωθούν εντός της περίοδο ισχύος της ασφάλισης)[/expander_maker]

 

 

 

17
May

Πράετ: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν «μεγάλο σοκ» κερδοφορίας

Πράετ: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν «μεγάλο σοκ» κερδοφορίας.Οι ευρωπαϊκές τράπεζες διατρέχουν κίνδυνο ενός «μεγάλου σοκ» στην κερδοφορία τους, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού «κόκκινων» δανείων και του υψηλού λειτουργικού κόστους, προειδοποίησε σήμερα Τρίτη ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πίτερ Πράετ.

Μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, ο κ. Πράετ σημείωσε μάλιστα ότι οι μη δοκιμασμένοι νέοι κανόνες για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών, που επιβάλουν ζημίες σε ομολογιούχους, μετόχους και μεγαλοκαταθέτες, είναι η μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας όσον αφορά τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

«Επί χάρτου, έχουμε πολύ καλύτερες διαδικασίες ανάκαμψης και εκκαθάρισης, όμως δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα. Ακόμα θα έβαζα ένα ερωτηματικό σε αυτό», είπε χαρακτηριστικά. Οι νέοι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ σε ολόκληρη την ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου.

Ο τραπεζικός κλάδος ανησυχεί ότι το νέο πλαίσιο, που έχει στόχο την προστασία των ευρωπαίων φορολογούμενων από νέες, ακριβές διασώσεις τραπεζών, θα μειώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα χτυπήσει την υγεία του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Πράετ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωτράπεζας, τόνισε ότι «κλειδί» για την αντιμετώπιση των προκλήσεων είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης στη νομισματική ένωση και η δημιουργία πραγματικά πανευρωπαϊκών τραπεζών, με λιγότερες εθνικές συνδέσεις.

Πηγή: link

17
May

Γεροβασίλη: Στη σωστή κατεύθυνση οι απόψεις του ΔΝΤ για το χρέος

Γεροβασίλη: Στη σωστή κατεύθυνση οι απόψεις του ΔΝΤ για το χρέος.Μέχρι αύριο το δεύτερο πολυνομοσχέδιο, με “κόφτη”, ΦΠΑ, κόκκινα δάνεια, θα έχει κατατεθεί στη Βουλή, ώστε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου να εκταμιευθεί η δόση, ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι με βάση την απόφαση της προηγούμενης Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το Eurogroup της 24ης Μαϊου θα συζητήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική επιδίωξη είναι να λυθεί το ζήτημα του χρέους κατά τρόπο, που να αποκαθιστά τη σταθερότητα στη χώρα και να βάζει τις προϋποθέσεις για ενα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον.

Ο μηχανισμός ρύθμισης, τόνισε με νόημα η κ.Γεροβασίλη, δε θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών “ούτε της χώρας, ούτε άλλων χωρών”, αλλά και “ούτε από αυθαίρετα στοιχεία και προβλέψεις” αντίθετα θα ενεργοποιείται ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με αντικειμενικά κριτήρια.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη διευθέτηση του χρέους ένα κεντρικό ζήτημα από το οποίο θα κριθεί η πορεία της χώρας για τα επόμενα πολλά χρόνια και υπογράμμισε την προσήλωση της κυβέρνησης στη μάχη για το χρέος.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Σημείωσε ότι από το προηγούμενο Eurogroup έχει αποφασιστεί ότι σε αυτό το Eurogroup θα υπάρξει συζήτηση και απόφαση για τρεις χρονικές περιόδους: Για άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους διαχρονικά.

“Περιμένουμε στα άμεσα μέτρα λύσεις που θα ευνοούν τη διαχείριση του χρέους, στα μεσοπρόθεσμα μέτρα μετά το 2018 αναμένεται να αποτυπωθεί ένας οδικός χάρτης από αυτό το Eurogroup. Για το μακροπρόθεσμο διάστημα χρειάζεται μεγαλύτερη συζήτηση”, είπε η κ.Γεροβασίλη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της Wall Street Journal, που αναφέρεται σε πρόταση του ΔΝΤ να μην πληρώνει η Ελλάδα τόκους ή κεφάλαιο προς την Ευρωζώνη μέχρι το 2040.

Τόνισε ότι σημείο συμφωνίας με το ΔΝΤ αποτελεί η θέση του Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, υπενθυμίζοντας ότι αντίθετα η προηγούμενη κυβέρνηση υποστήριζε ότι ήταν βιώσιμο το χρέος.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και όχι σύμπνοια για το θέμα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ και όρισε ως στόχο με τη συμβολή και της Ελλάδας οι διαφορές αυτές να συγκλίνουν.

“Πιστεύαμε πάντα ότι οι απόψεις του ΔΝΤ ειναι στη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στο θέμα του χρέους”, σημείωσε η κ.Γεροβασίλη.

Κληθείσα να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να ψηφίσει τις ρυθμίσεις για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια, η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε λόγο για τεράστια στροφή στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Θα πρέπει να μας πει ποια από τις στάσεις της, πριν ή μετά την εκπροσωπεί πραγματικά”, είπε. Υποστήριξε ότι πρόκειται για υποκρισία από πλευράς ΝΔ “για να μην εκτεθεί εντελώς”, υπενθυμίζοντας ότι “ακούγαμε μέχρι χθες για σπίτια που βγαίνουν στο σφυρί και όρνια” και χαρακτήρισε τη ΝΔ “διπρόσωπη αντιπολίτευση που δε στέκεται αντάξια της κρίσιμης συγκυρίας για τη χώρα”.

Πηγή:link[/expander_maker]

17
May

Τι αλλάζει στη φορολογία των Ι.Χ. – Ποιοι ευνοούνται

Τι αλλάζει στη φορολογία των Ι.Χ. – Ποιοι ευνοούνται.Αλλαγές και ανατροπές στη φορολογία των οχημάτων φέρνει  το «πακέτο» των παρεμβάσεων στην έμμεση φορολογία που θα προβλέπει το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα ψηφιστεί στη Βουλή το βράδυ της Κυριακής.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου και η πιο σημαντική εξ αυτών είναι η κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού ως βάσης για τη φορολόγηση των Ι.Χ. αυτοκινήτων και των λοιπών οχημάτων.

Με την ψήφιση του ν/σ το τέλος ταξινόμησης κάθε οχήματος θα υπολογίζεται με βάση δύο κριτήρια:

α) την αξία λιανικής του κάθε μοντέλου που θα δηλώνει ο κάθε εισαγωγέας στην Υπηρεσία Αξιών του Τελωνείου και

β) το ύψος των τιμών των εκπεμπόμενων ρύπων.

Τα νέα τέλη ταξινόμησης θα υπολογίζονται με βάση τους ακόλουθους συντελεστές:

4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ
8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ
16% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ
24% της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ
32% για Ι.Χ. με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω.

Από εκεί και μετά τα τέλη ταξινόμησης που θα προκύπτουν με βάση τους παραπάνω συντελεστές θα προσαυξάνονται ή θα μειώνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι αλλαγές αυτές θα επιφέρουν μείωση των τελικών τιμών πώλησης στα Ι.Χ. αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού, χαμηλής αξίας και πολύ χαμηλών εκπομπών ρύπων και αύξηση τιμών στα πολύ ακριβά αυτοκίνητα μεσαίου και υψηλού κυβισμού.

Πηγή : link

17
May

Γαλλία: Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας για το 2015 αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 3,6% του ΑΕΠ

Γαλλία: Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας για το 2015 αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 3,6% του ΑΕΠ.Το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της Γαλλίας αναθεωρήθηκαν ελαφρά ανοδικά από
τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (INSEE), μετά την προσαρμογή που έκανε αυτή στις εκτιμήσεις
για το ΑΕΠ των τριών τελευταίων ετών.

Η INSEE ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας διαμορφώθηκε στο 3,6% του ΑΕΠ
το 2015 αντί του 3,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ ο λόγος του δημόσιου χρέους προς
το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε στο 96,1% από το 95,7%.

Το γαλλικό ΑΕΠ (προσαρμοσμένο για τις ημέρες εργασίας) αυξήθηκε κατά 1,3% πέρυσι έναντι
1,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Η INSEE αναθεώρησε ανοδικά και το ΑΕΠ του 2014 στο
0,6% από 0,2%, ενώ το ΑΕΠ του 2013 το αναθεώρησε πτωτικά, στο 0,6% από 0,7%.

ΑΠΕ

17
May

Αγωγός ΤΑΡ: Τα μυστικά της μεγαλύτερης ξένης επένδυσης

Αγωγός ΤΑΡ: Τα μυστικά της μεγαλύτερης ξένης επένδυσης.Ευκαιρία για ανάδειξη του ρόλου του στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αποτελούν τα σημερινά εγκαίνια των έργων κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Ο αγωγός αυτός, που, μέχρι το 2013 τουλάχιστον, αποτελούσε το αουτσάιντερ μεταξύ των προτεινόμενων αγωγών για τον ονομαζόμενο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, τελικά κατάφερε λόγω της αποδεδειγμένης οικονομικότητάς του, να θέσει εκτός παιδιάς, έργα με τεράστια πολιτική στήριξη από ΕΕ και πλειάδα χωρών, όπως ο Nabucco και ο ελληνοιταλικός αγωγός ITGI.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι από τα δύο αρχικά μέλη του εταιρικού σχήματος που πρότεινε και «έτρεχε» το συγκεκριμένο σχέδιο, δηλαδή Statoil (Νορβηγία) και AXPO (Ελβετία, τότε ακόμη ονομαζόταν EGL) τελικά μόνο το δεύτερο «διασώθηκε» στο σχήμα με τη σημερινή του μορφή και μάλιστα με ποσοστό μόλις 5%.

Σταδιακά, «μπήκαν» και «βγήκαν» ενεργειακοί κολοσσοί από το σχήμα, κυρίως ως αποτέλεσμα της κρίσης τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ανάγκασε κάποιους από τους μετέχοντες να αποεπενδύσουν είτε μεταβιβάζοντας μέρος του ποσοστού τους ή και το σύνολό του (Ε.οΝ, Staoil).

Έτσι αυτή την στιγμή κύριοι μέτοχοι της εταιρείας του αγωγού, είναι οι ΒΡ και η αζέρικη SOCAR με 20% η κάθε μία, και με αντίστοιχη συμμετοχή στην κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ που θα παράγει το φυσικό αέριο.

Επίσης, οι εταιρείες διαχείρισης δικτύων φυσικού αερίου (αντίστοιχες του ελληνικού ΔΕΣΦΑ) Ιταλίας, Βελγίου και Ισπανίας, Snam, Fluxys και Enagas με ποσοστά αντιστοίχως 20%, 19% και 16% και η ελβετική ενεργειακή Axpo με 5%.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί, ότι η συμμετοχή της Axpo στο αρχικό σχήμα με ποσοστό 50%, είχε βασιστεί στο ότι η εταιρεία είχε αριθμό μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Ιταλία, τις οποίες ενδιαφερόταν να τροφοδοτήσει μέσω του συγκεκριμένου αγωγού. Μόλις λίγες ημέρες πριν ωστόσο, η ελβετική εταιρεία αποφάσισε να πουλήσει τις συγκεκριμένες μονάδες και να αποσυρθεί από την Ιταλία, «θύμα» της αρνητικής συγκυρίας στον ενεργειακό τομέα.

Παρά την μικρή αρχική χωρητικότητα του, που είναι 10 δισ. κ.μ. το χρόνο, η σημασία που προσδίδεται από ΕΕ και ΗΠΑ στον αγωγό ΤΑΡ είναι μεγάλη, καθώς είναι ο πρώτος αγωγός που θα μεταφέρει στην ΕΕ και ειδικότερα στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, όπου κυριαρχεί η ρωσική Gazprom, αέριο από τις νέες πηγές της Κασπίας.

Για το λόγο αυτό στα σημερινά εγκαίνια των εργασιών κατασκευής του, θα παραστούν εκπρόσωποι από τις κυβερνήσεις των χωρών που αμέσως ή εμμέσως εμπλέκονται με το σχέδιο (Τουρκία, Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία, Βουλγαρία), ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρμεντ Έιμος Χοχστάιν, ενώ τα εγκαίνια θα κάνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά στα ειδικότερα οφέλη της Ελλάδας από το συγκεκριμένο έργο, αυτά κυρίως εστιάζονται στην γεωστρατηγική αναβάθμιση του βορειοελλαδικού χώρου, τον οποίο διανύει το ελληνικό τμήμα του αγωγού σε μήκος περίπου 570 χιλιομέτρων, από τους Κήπους του Έβρου, μέχρι τα σύνορα με την Αλβανία στην Κρυσταλλοπηγή της Καστοριάς.

Μέσω του συγκεκριμένου αγωγού, η Ελλάδα, όπως επίσης και η Βουλγαρία (ΔΕΠΑ και Bulgargaz αντίστοιχα) θα μπορούν να παραλάβουν από ένα δισ. κ.μ. αερίου το χρόνο, ποσότητες για τις οποίες έχουν υπογράψει συμφωνίες με τη Socar. Τις ποσότητες αυτές οι δύο εταιρείες θα μπορούσαν να τις παραλάβουν και με αναβάθμιση των υφιστάμενων διεθνών διασυνδέσεων των δικτύων τους.

Ωστόσο η κατασκευή του νέου αγωγού καθιστά την τροφοδοσία των δύο δικτύων περισσότερο ασφαλή. Ο ΤΑΡ θα επιτρέψει ταυτόχρονα την τροφοδοσία και των δυτικών Βαλκανίων με νέες ποσότητες αερίου, είτε μέσω του βουλγάρικου δικτύου, είτε με τον σχεδιαζόμενο αγωγό από Αλβανία προς Κροατία (Trans Ionian) που θα επιτρέψει την τροφοδοσία επιπλέον του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας.

Ακόμη αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΤΑΡ θα «κουμπώσει» στον αγωγό ΤΑΝΑΡ που ήδη κατασκευάζεται στο τουρκικό έδαφος. Για τη διαστασιολόγηση του τελευταίου, ελήφθησαν υπόψιν οι προοπτικές διέλευσης αερίου προέλευσης Βόρειου Ιράκ, Ιράν, και νέων πηγών από το Αζερμπαϊτζάν. Ήδη ο Thierry Darrigran, αντιπρόεδρος της γαλλικής Total, η οποία αναπτύσσει το κοίτασμα Absheron, ανακοίνωσε ότι ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει τους νέους αγωγούς για τη μεταφορά του αερίου στην ΕΕ. Επιπλέον η Τουρκία όπως είναι φυσικό, επιδιώκει να αξιοποιήσει το ίδιο δίκτυο αγωγών για τη μεταφορά στην Ευρώπη και του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (κοιτάσματα Ισραήλ και Κύπρου), αξιοποιώντας την εγγύτητα τους με την Κύπρο.

Στα άλλα οφέλη που θα έχει η Ελλάδα από τη λειτουργία του αγωγού, εστιάζονται κυρίως στη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο κατασκευαστικό στάδιο και η απασχόληση προσωπικού από τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται. Επίσης, μέσω ενός προγράμματος περίπου 32 εκατομμυρίων ευρώ, θα ενισχυθούν έργα για τα οποία ενδιαφέρονται οι ΟΤΑ από τα όρια των οποίων διέρχεται ο αγωγός.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι αντιδράσεις τοπικών παραγόντων για την χωροθέτηση εγκαταστάσεων (σταθμοί συμπίεσης) και την όδευση του αγωγού, έχουν περιοριστεί σημαντικά, καθώς έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Το Ελληνικό τμήμα του αγωγού, υπολογίζεται ότι θα απορροφήσει 1,5-2 δισ. ευρώ, ποσό που θεωρείται ως η μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση των τελευταίων ετών.

Σε ό,τι δε αφορά στη συμμετοχή κατασκευαστικών και άλλων προμηθευτών, σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχει διασφαλιστεί η συμμετοχή περισσότερων από 150 ελληνικών εταιρειών των κλάδων κατασκευών, υγείας και ασφάλειας, πληροφορικής, συντήρησης, παροχής υπηρεσιών. Από τις μεγάλες κατασκευαστικές, έργο έχουν αναλάβει η J&P AΒΑΞ Α.Ε., σε κοινοπρακτικό σχήμα με την ιταλική Bonatti, (χερσαία τμήματα του αγωγού μήκους 360 χιλιομέτρων).

Τα Σωληνουργεία Κορίνθου ανέλαβαν την προμήθεια σωλήνων διαμέτρου 48 ιντσών και μήκους περίπου 495 χιλιομέτρων, ενώ η ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με την ιταλική Rensco ανέλαβε την κατασκευή των σταθμών συμπίεσης του αγωγού σε Ελλάδα και Αλβανία.

Πηγή : link[/expander_maker]

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close