12/05/2016

12
May

WSJ: Γερμανικές πιέσεις στο ΔΝΤ

WSJ: Γερμανικές πιέσεις στο ΔΝΤέσεις φέρεται να ασκεί το Βερολίνο, προκειμένου το Ταμείο να αποδεχθεί τις γερμανικές διαβεβαιώσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο μέλλον.
Το ΔΝΤ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δέχεται, επίσης, πίεση από την Ευρώπη για να δεχθεί ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης της Ελλάδας θα είναι λιγότερο συγκεκριμένος από αυτόν που ζητεί.
Το Βερολίνο πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποδεχθεί ό,τι του προσφέρεται, ακόμη και αν τα στελέχη του Ταμείου δεν είναι ευτυχή με αυτό, σύμφωνα πηγές που επικαλείται η WSJ.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]«Η αχίλλειος πτέρνα του ΔΝΤ είναι ότι το Διοικητικό Συμβούλιό του ελέγχεται από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τις ΗΠΑ, καμία από τις οποίες δεν επιθυμεί μία νέα ελληνική κρίση. Αυτή η πραγματικότητα της ισχύος μειώνει την απειλή το ΔΝΤ να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν δεν είναι ικανοποιημένο», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η Ε.Ε. δεν έχει καμία διάθεση για έναν νέο γύρο ακραίας αντιπαράθεσης για την Ελλάδα, όπως το 2015, και επιθυμεί μία συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, υπογραμμίζει η εφημερίδα.
«Η όποια συμφωνία είναι, ωστόσο, πιθανόν να περιλαμβάνει ορισμένες σημαντικές παραχωρήσεις προς το ΔΝΤ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – ο οποίος υιοθετούσε έως πρόσφατα σκληρή γραμμή δημόσια ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται καθόλου ελάφρυνση χρέους – επέτρεψε ήδη να αρχίσουν οι συζητήσεις αυτή την εβδομάδα σχετικά με το πώς θα αναδιαρθρωθούν στο μέλλον τα δάνεια της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Μια συμφωνία, για την οποία πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν σήμερα ότι θα επιτευχθεί στα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, αναμένεται να περιλαμβάνει μία υπόσχεση της Γερμανίας ότι θα διατηρήσει το βάρος του ελληνικού χρέους κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο. Η υπόσχεση αυτή θα περιλαμβάνει τη χαλάρωση των όρων των ελληνικών δανείων, “εάν είναι αναγκαίο”», αναφέρει ακόμη η εφημερίδα.

Για το Βερολίνο, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι πολύ σημαντικό η όποια απόφαση για την αναδιάρθρωση των δανείων να καθυστερήσει έως το 2018 – μετά τις γερμανικές εκλογές το 2017. «Ο κ. Σόιμπλε και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχουν αποφασίσει να αποφύγουν, για τώρα, κάθε ουσιαστική αλλαγή στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας που θα τους ανάγκαζε να έχουν μία πολύ δύσκολη συζήτηση στη γερμανική Βουλή», σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις προθέσεις τους.
Αναφορικά με τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι «το ΔΝΤ ζητούσε από την Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα, αλλά τώρα είναι πιθανόν να κερδίσει μόνο μία χαλαρότερη δέσμευση, αφήνοντας πολλά ειδικότερα θέματα πολιτικής για διαπραγμάτευση στο μέλλον».

Σύμφωνα με πηγές κοντά στις συζητήσεις που επικαλείται η WSJ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «πέτυχε να πείσει τον κ. Σόιμπλε ότι περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, όπως επιθυμεί το ΔΝΤ, είναι πέραν αυτού που μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση».

Πηγή : link[/expander_maker]

12
May

Ν.Παππάς: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε αξιόπιστο οικονομικό εταίρο

Ν.Παππάς: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε αξιόπιστο οικονομικό εταίρο.Οι τελευταίες εξελίξεις, αναβαθμίζουν την Ελλάδα σε αξιόπιστο οικονομικό εταίρο, η οποία είναι σε θέση πλέον να εγγυηθεί ένα μακροπρόθεσμα σταθερό και ευνοϊκό περιβάλλον εμπορικών συναλλαγών, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον με τον υφυπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Στέφαν Σέλιγκ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο Αμερικανός υφυπουργός ενημερώθηκε από τον υπουργό Επικρατείας για τις θετικές ειδήσεις γύρω από την ελληνική οικονομία, η οποία “όχι απλά επιτυγχάνει αλλά υπερβαίνει τους στόχους”.

Από ελληνικής πλευράς, προστίθεται στην ανακοίνωση, “αναλύθηκε το ουσιαστικό κλείσιμο της αξιολόγησης που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, σε συνδυασμό με την έναρξη -για πρώτη φορά- της συζήτησης σχετικά με το χρέος”.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης ανοίγει το δρόμο ώστε άμεσα να εκταμιευθεί χρηματοδότηση η οποία “δεν θα καλύψει απλά τις τρέχουσες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα είναι σημαντικά υψηλότερη ώστε να κατευθυνθεί και σε μεγάλου ύψους ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενισχύοντας άμεσα και καίρια τη ρευστότητα στην αγορά”.

Τέλος, στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι εξελίξεις σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ, τον αγωγό IGB και τον πλωτό τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και θέματα που αφορούν στις φαρμακευτικές εταιρείες όπως ληξιπρόθεσμες οφειλές, νοσοκομειακό claw back, τιμολογήσεις και πατέντες.

Πηγή : link

12
May

Εξέγερση στο Παρίσι για το προεδρικό διάταγμα των εργασιακών

Εξέγερση στο Παρίσι για το προεδρικό διάταγμα των εργασιακών.Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές βγήκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι για το προεδρικό διάταγμα της κυβέρνησης του Μανουέλ Βάλς που παρακάμπτει το κοινοβούλιο και επιβάλει την νομοθεσία για τις χαλαρές εργασιακές σχέσεις.

Την στιγμή που στην Εθνοσυνέλευση συζητείται το αίτημα για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, οι διαδηλωτές συγκρούονται στους δρόμους της πρωτεύουσας με τους αστυνομικούς να κάνουν ευρεία χρήση χημικών και τους πολίτες να απαντούν με πετροπόλεμο.

image

H πρόατση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση εκτιμάται ότι δεν θα εγκριθεί καθώς, ακόμη και οι σοσιαλιστές αντάρτες βουλευτές που αντιδρούν στις πρακτικές της κυβέρνησης δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να κάνουν το χατίρι της αντιπολίτευσης και να προκαλέσουν πτώση της κυβέρνησης.

Πηγή : link

12
May

Ο Σόιμπλε “απειλεί” τη Βρετανία: Ότι ψηφίσετε θα πάρετε

Ο Σόιμπλε “απειλεί” τη Βρετανία: Ότι ψηφίσετε θα πάρετε.Οποιαδήποτε ψήφος στη Βρετανία υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημάνει την αποχώρησή της από την ΕΕ και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επαναδιαπραγμάτευση, “απείλησε” ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Αυτή είναι η μοναδική συμφωνία στο τραπέζι» τόνισε ο Σόιμπλε σε ομιλία που εκφώνησε σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη.
«Μια ψήφος υπέρ της “εξόδου” δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί… για να πάρουν μια καλύτερη συμφωνία».
«Εάν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της παραμονής, αυτή η συμφωνία θα εφαρμοστεί αμέσως. Εάν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, τότε η διαδικασία για την έξοδο της χώρας ξεκινά».

Πηγή : link

12
May

Χρηματοδότηση 1,5 δισ. στον ΤΑP εξετάζει η EBRD

Χρηματοδότηση 1,5 δισ. στον ΤΑP εξετάζει η EBRD.Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) εξετάζει να χρηματοδοτήσει με ως και 1,5 δισ. ευρώ τον αγωγό TAP, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Reuters ο υπεύθυνος του οργανισμού για την ενέργεια, Riccardo Puliti.

O ΤAP είναι μέρος του Νότιου Διαδρόμου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν στις ευρωπαϊκές αγορές.

«Εξετάζουμε περίπου 500 εκατ. ευρώ από τα χρήματα μας για τον TAP, ενώ θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε με άλλες τράπεζες ένα κοινοπρακτικό δάνειο» ανέφερε ο κ. Puliti.

O ίδιος τόνισε πως το συνολικό δάνειο θα είναι το μεγαλύτερο που έχει χορηγήσει ποτέ η EBRD.

Σημειώνεται πως ο TAP υπολογίζεται ότι θα κοστίσει κοντά στα 6 δισ. ευρώ.

«Μαζί με την χρηματοδότηση από την EIB (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), κεφάλαια των χορηγών του έργου και τους οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων, πιστεύω ότι το εγχείρημα θα έχει πλήρη χρηματοδότηση», σημείωσε.

 

Πηγή:link

12
May

Ποινική δίωξη στον Σταύρο Ψυχάρη για τα «πόθεν έσχες»

Ποινική δίωξη στον Σταύρο Ψυχάρη για τα «πόθεν έσχες».Κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος για ανακριβείς ή ελλιπείς δηλώσεις «πόθεν έσχες» απήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος του επικεφαλής του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη.

Η δίωξη, που αφορά το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί «πόθεν έσχες» κατ’ έξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος, σχετίζεται με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του εκδότη για τα οικονομικά έτη 2010 έως και 2014.

Ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ, πλέον, παραπέμπεται απευθείας σε δίκη στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, ενώ έχει δικαίωμα, εάν το επιθυμεί, να προσφύγει κατά του κλητήριου θεσπίσματος, διατυπώνοντας τις αντιρρήσεις του επί της κατηγορίας.

Η υπόθεση απασχόλησε τη Δικαιοσύνη μετά τη διαβίβαση στην Εισαγγελία του φακέλου των δηλώσεων του κ. Ψυχάρη από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, η οποία εντόπισε ανακρίβειες και ελλείψεις στις δηλώσεις του εκδότη, των ετών 2011-2015 που αφορούν τα οικονομικά έτη 2010-2014.

Ο εκδότης είχε κληθεί από την Επιτροπή να προσκομίσει συγκεκριμένα έγγραφα και παραστατικά που του ζητήθηκαν, όπως απόκτησης ή μεταβίβασης μετοχών, συμβάσεις δανείων κ.λπ., τα οποία, ωστόσο, δεν παρέδωσε με αποτέλεσμα ο φάκελός του να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία λίγες ημέρες πριν το Πάσχα.

 

Πηγή:link

12
May

Δ. Μάρδας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Ρωσία

Δ. Μάρδας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Ρωσία.Με έντονο το ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον για αρκετούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στις μεταφορές, πραγματοποιείται στις 12 και 13 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, η Ενδιάμεση Σύνοδος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Ελλάδας-Ρωσίας.

Στο επενδυτικό ενδιαφέρον της Ρωσίας, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγουν για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλο το πλέγμα της οικονομίας, αναφέρεται ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Ρωσία και γι’ αυτό έχουμε και τη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή», τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών και αναδεικνύει πως ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για τους Ρώσους παρουσιάζουν οι τομείς των μεταφορών και της διαπεριφερειακής συνεργασίας. «Εδώ θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συζήτηση της Πέμπτης και της Παρασκευής», επισημαίνει και σημειώνει πως η Ενδιάμεση Σύνοδος της ΜΔΕ στη Θεσσαλονίκη θα δώσει την ευκαιρία να γίνει επισκόπηση των διαδικασιών που είχαν αποφασιστεί τον περασμένο Νοέμβριο στο Σότσι, κατά τη διάρκεια της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής. Σημειώνει, μάλιστα, πως «αυτές οι επισκοπήσεις αποτελούν ένα μέσο πίεσης, με σκοπό την ταχύτερη υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί».

Στην ατζέντα των εργασιών της Συνόδου στη Θεσσαλονίκη θα είναι -σύμφωνα με τον κ. Μάρδα-  όλα όσα έχουν υπογραφεί στο Σότσι. «Αυτά αγγίζουν όλο το πλέγμα της οικονομίας, από τις μεταφορές, την ενέργεια, τη βιομηχανία, τον πολιτισμό, την έρευνα, οτιδήποτε ήταν από κοινού συμφωνηθέν», διευκρινίζει.

Σκιαγραφώντας περαιτέρω τις βασικές πτυχές της Μεικτής Διυπουργικής Διάσκεψης, ο κ. Μάρδας αναφέρει πως το υπουργείο Εξωτερικών έχει τον συντονισμό της και τα εμπλεκόμενα υπουργεία παρακολουθούν την όλη αυτή διαδικασία, συνεργάζονται με τους Ρώσους και φτάνουν σε κάποια αποτελέσματα. Κατά τη σύνοδο που θα λάβει χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα εξετασθούν τα αποτελέσματα στα οποία έχουν φτάσει μέχρι σήμερα, προσθέτει και επισημαίνει πως  όλη αυτή η διαδικασία των μεικτών διυπουργικών επιτροπών εντάσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής όλο και μεγαλύτερης προσέγγισης. «Γι’ αυτό συνεχώς τίθενται νέοι στόχοι, πιο προωθημένοι, οπότε η επιδίωξη όλων αυτών των μεικτών διυπουργικών επιτροπών -και για φέτος έχουμε 13- είναι η περαιτέρω σύσφιξη των πολιτικών και οικονομικών μας σχέσεων, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσα από τις συμφωνίες που υπογράφουμε», υπογραμμίζει.

 

Πηγή:link

12
May

Πάντοαν: Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα κλείσει

Πάντοαν: Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα κλείσει.Την πεποίθησή του ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα κλείσει, εξέφρασε ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν σε συνέντευξη που έδωσε χθες στην τηλεόραση του Bloomberg στο Λονδίνο.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται σταδιακά, η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε σημαντικούς νόμους στη Βουλή», δήλωσε ο Πάντοαν, προσθέτοντας: «Υπάρχει ακόμη διαφωνία σε ορισμένες λεπτομέρειες, αλλά είμαι βέβαιος, υπό το φως της συνεδρίασης του Eurogroup αυτής της εβδομάδας, ότι θα γίνει πρόοδος και θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση με την Ελλάδα».

Ο Πάντοαν τόνισε την ανησυχία του, ότι μία ψήφος της Βρετανίας για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εμπνεύσει και άλλες χώρες της ΕΕ να αποχωρήσουν από αυτή, εν μέσω μίας έξαρσης των λαϊκιστικών αντιευρωπαϊκών κινήσεων. «Ανησυχώ πολύ για το Brexit, όχι μόνο για την άμεση ζημιά που μπορεί να επέλθει στη βρετανική και την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και για το ότι αυτό μπορεί να ληφθεί ως παράδειγμα για την έξοδο άλλων χωρών από την Ευρώπη», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός.

«Μη ξεχνάμε ότι βλέπουμε μία εκτεταμένη δυσαρέσκεια για τις ευρωπαϊκές αξίες και στρατηγικές, επομένως το Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο επώδυνη αποδιάρθρωση της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Πάντοαν.

 

Πηγή:link

12
May

Έκτακτη είδηση: Έκλεισε η συμφωνία με τους δανειστές

Έκτακτη είδηση: Έκλεισε η συμφωνία με τους δανειστές.Υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ των ελληνικών αρχών και των τριών θεσμών, οι οποίοι εποπτεύουν το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της συμφωνίας αυτή την ώρα εξετάζεται από την ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, ενώ περιέχει και την πρόβλεψη για τον εφεδρικό μηχανισμό περικοπής δημοσιονομικών δαπανών.

Από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνεδρίασης παρασκηνιακής ενημέρωσης (off the record), με αντικείμενο την εφαρμογή της συμφωνίας.

Όπως είπε, η ενημέρωση θα παρασχεθεί από τον επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα κ. Ντέκλαν Κοστέλο στις 13:30 της Παρασκευής.

 

Πηγή:link

12
May

Οριακή μείωση ανεργίας στο 24,2% το Φεβρουάριο

Οριακή μείωση ανεργίας στο 24,2% το Φεβρουάριο.Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο του 2016 ανήλθε σε 24,2% έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 25,8% τον Φεβρουάριο του 2015 και του 24,4% τον Ιανουάριο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Το σύνολο των απασχολουμένων τον Φεβρουάριο υπολογίζεται ότι ανήλθε σε 3.625.262 άτομα. Οι άνεργοι ήταν 1.158.731 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.277.146 άτομα.

 

Πηγή:link

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close