15/03/2016

15
Mar

Την Πέμπτη νέα συνάντηση Σταθάκη – θεσμών

Την Πέμπτη νέα συνάντηση Σταθάκη – θεσμών.Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών στο Χίλτον δήλωσε ότι υπάρχει προσέγγισή των δυο πλευρών, αλλά έχουμε ακόμα μεγάλη απόσταση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Υπάρχει δρόμος ακόμα, είναι πολλά τα ζητήματα, κυρίως για τα δάνεια των μικρομεσαίων και τα καταναλωτικά δάνεια”, δήλωσε

Ο Γιώργος Σταθάκης, πάντως, συμπλήρωσε πως υπάρχει η βάση για προσέγγιση σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από την πώληση σε funds, χωρίς όμως να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Όπως προκύπτει από τις καταρχήν πληροφορίες, τα θέματα που παραμένουν ανοικτά θα συζητηθούν και πάλι σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Σήμερα, “έκλεισαν” οι εκκρεμότητες που αφορούν στη φορολόγηση των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων, δηλαδή αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες, αλλά και εάν θα φορολογείται ως εισόδημα το ποσό του δανείου που διαγράφεται από την τράπεζα. Για τα θέματα αυτά, σύμφωνα με τον υπουργό υπήρξε συμφωνία, χωρίς όμως, να διευκρινίζεται ποια είναι τα σημεία συμφωνίας. Ο ίδιος ανέφερε μόνο ότι στη συμφωνία περιλαμβάνεται και η δυνατότητα των εταιρειών μεταβίβασης δανείων να αναθέτουν τη διαχείριση σε εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων, αλλά οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά έδρα στην Ελλάδα και να έχουν αδειοδοτηθεί.

Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο εξετάστηκε είναι τι θα γίνει με τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν παράλληλα οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία εκτός από τις τράπεζες.

 

Πηγή:link

15
Mar

Αμηχανία στις ΗΠΑ για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία

Αμηχανία στις ΗΠΑ για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία ομως

ακόμη είναι πολύ νωρίς για να κρίνουν τις επιπτώσεις θα έχει αυτή η ενέργεια στον εμφύλιο πόλεμο ή στην ευρύτερη περιοχή.

“Πρόκειται προφανώς για μια κίνηση που θα την παρακολουθούμε. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι οι Ρώσοι προχωρούν στο σχέδιό τους, όμως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε τι επιπτώσεις θα έχει στη γενικότερη κατάσταση”, είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η Μόσχα δεν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τις ΗΠΑ για την απόφασή της να αποχωρήσουν οι δυνάμεις της από τη Συρία. Ο Έρνεστ τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία εικασία για τα κίνητρα αυτής της ενέργειας.

Αν η αποχώρηση των Ρώσων συνεχιστεί “τότε αυτή θα είναι μια θετική κατάληξη”, πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε την πάγια θέση του ότι οι επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην περιοχή παρεμπόδισαν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη Συρία. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Γενεύη μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ο Έρνεστ σχολίασε ότι παρατηρείται κάποια πρόοδος στο διπλωματικό πεδίο. “Είμαστε επικεντρωμένοι στην προώθηση αυτών των πολιτικών συνομιλιών”, είπε, τονίζοντας ότι επαφίεται στη διεθνή κοινότητα να συντονίσει και να εργαστεί αποτελεσματικά με τις δύο πλευρές. “Θα δούμε τι είδους πρόοδο θα επιτύχουμε”, κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

15
Mar

Έρχονται 15.685 θέσεις εργασίας τέλη Μαρτίου – Δείτε πού και ποιους αφορούν

Έρχονται 15.685 θέσεις εργασίας τέλη Μαρτίου –  Δείτε πού και ποιους αφορούν.Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας μπαίνει σε εφαρμογή από το τέλος Μαρτίου ως τις αρχές Απριλίου, ανοίγοντας 15.685 θέσεις εργασίας μέσα στο 2016. Πιο συγκεκριμένα:

6.918 θέσεις εργασίας σε Δήμους

Το φετινό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το οποίο σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει 6.918 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων για ανέργους σε 17 δήμους-θυλάκους υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας (Πέραμα, Θερμαϊκός, Καλαμαριά, Αμπελόκηποι-Μενεμένη, Σαλαμίνα, Φυλή, Ασπρόπυργος κ.α.) αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου.

Σε δεύτερη φάση το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε ακόμα 32 δήμους, με τελικό σκοπό να καλύψει το σύνολο της χώρας.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Ηotspot

Τα hotspot, οι χώροι φιλοξενίας και οποιαδήποτε άλλη δομή δημιουργηθεί για την υποστήριξη των προσφύγων θα δημιουργήσουν αρκετές χιλιάδες θέσεις με το υπουργείο Εργασίας να προκηρύσσει για αρχή 2.297 θέσεις για ανέργους μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Οι άνεργοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα στελεχώσουν για οκτώ μήνες τα πέντε hotspots σε Κω, Λέρο, Σάμο, Χίο και Λέσβο, τα δύο κέντρα φιλοξενίας στο Σχιστό Αττικής και στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, καθώς και τις υπόλοιπες δομές.

Οι αποδοχές θα κυμαίνονται από 431,75 ευρώ έως 495,25 ευρώ, ενώ παράλληλα προβλέπεται μηνιαίο επίδομα μετεγκατάστασης ύψους 200 ευρώ.

Κατάρτιση και πρακτική άσκηση στον τουρισμό

Σε 6.650 άνεργους νέους έως 29 ετών απευθύνεται το νέο Voucher για τον τουρισμό, την υλοποίηση του οποίου αναλαμβάνουν από κοινού το ΙΝΣΕΤΕ και η ΕΕΔΕ. Το νέο Voucher περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση διάρκειας έξι μηνών των ωφελουμένων, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας. Το εκπαιδευτικό επίδομα για τους αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ ανέρχεται στο ποσό των 2.458 ευρώ, ενώ για τους αποφοίτους Υποχρεωτικής Δευτεροβάθμιας/Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης φτάνει στο ποσό των 2.248 ευρώ.

Επιπλέον στα νησιά θα προκηρυχθούν 36 θέσεις για μόνιμους διανομείς στα ΕΛΤΑ, στον Έβρο και τα νησιά θα προκηρυχθούν 746 θέσεις εθνοφυλάκων στον Στρατό Ξηράς, ενώ στα μουσεία θα προκηρυχθούν 675 φύλακες με 7μηνες συμβάσεις.[/expander_maker]

Πηγή : link

15
Mar

Μπαγκλαντές: Παραίτηση τραπεζίτη μετά από κυβερνοληστεία 81$ εκατ.

Μπαγκλαντές: Παραίτηση τραπεζίτη μετά από κυβερνοληστεία 81$ εκατ σε μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοληστείες που έγιναν ποτέ.Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Μπανγκλαντές Ατιούρ Ραχμάν παραιτήθηκε την Τρίτη καθώς η κυβέρνηση του ζήτησε να λογοδοτήσει μετά την κλοπή 81 εκατομμυρίων δολαρίων από τον λογαριασμό της τράπεζας στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση απέπεμψε επίσης δύο υποδιοικητές της τράπεζας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αμπού Μαάλ Αμντούλ Μουχίθ, μερικές ημέρες αφού κατηγόρησε την κεντρική τράπεζα ότι δεν την είχε ενημερώσει για την κλοπή.

Ο 65χρονος Ραχμάν δήλωσε ότι παραιτήθηκε για να δώσει το παράδειγμα σε μια χώρα που δεν είναι συχνό φαινόμενο η ανάληψη ευθύνης και για να προστατεύσει την εικόνα της κεντρικής τράπεζας.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Ο 65χρονος Ραχμάν δήλωσε ότι παραιτήθηκε για να δώσει το παράδειγμα σε μια χώρα που δεν είναι συχνό φαινόμενο η ανάληψη ευθύνης και για να προστατεύσει την εικόνα της κεντρικής τράπεζας.

Άγνωστοι παραβίασαν το σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών της Τράπεζας του Μπανγκλαντές και προσπάθησαν να κλέψουν 951 εκατ. δολάρια από το λογαριασμό της στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, τον οποίο χρησιμοποιεί για τις διεθνείς συναλλαγές της, μεταξύ 4 και 5 Φεβρουαρίου. Οι δράστες κατάφεραν να μεταφέρουν 81 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς στις Φιλιππίνες, τα οποία με τη σειρά τους μεταφέρθηκαν σε καζίνο στη χώρα.

Αξιωματούχοι της Τράπεζας του Μπανγκλαντές έχουν πει ότι δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες να συλληφθούν οι δράστες, ενώ η ανάκτηση των χρημάτων θα είναι δύσκολη και θα μπορούσε να πάρει μήνες.

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο Ραχμάν για να παραιτηθεί εντάθηκαν το Σαββατοκύριακο, αφού ο Μουχίθ δημοσίως εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι ενημερώθηκε για τη ληστεία ένα μήνα αφού είχε συμβεί από τα μέσα ενημέρωσης.[/expander_maker]

Πηγή : link

15
Mar

Ντράγκι: Θέμα των ελληνικών αρχών τα capital controls

Ντράγκι: Θέμα των ελληνικών αρχών τα capital controls, στις οποίες εναπόκειται επίσης να αξιολογήσουν, αν και πώς θα εφαρμόσουν μία εξαίρεση των επαναπατριζόμενων κεφαλαίων από τους περιορισμούς αυτούς.

Αυτό αναφέρει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, σε απαντητική επιστολή του προς την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή.

Εδικότερα, όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ.Ντράγκι, «οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων όποιων χαρακτηριστικών στοχεύουν στην παροχή κινήτρων στους καταθέτες για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αποτελούν ζήτημα που άπτεται της εθνικής αρμοδιότητας και ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων του Ευρωσυστήματος. Η εξαίρεση των επαναπατριζόμενων κεφαλαίων από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων ενδέχεται, ανάλογα με το επίπεδο της εμπιστοσύνης των καταθετών, να δημιουργήσει κίνητρα για τον επαναπατρισμό τους. Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να αξιολογήσουν αν και πώς μπορεί να εφαρμοστεί η εξαίρεση αυτή», τονίζει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

 

Πηγή:link

15
Mar

Νέο webinar από το insurancewebinars.gr και το Ε.Ι.Α.Σ

Νέο webinar από το insurancewebinars.gr και το Ε.Ι.Α.Σ. με τίτλο: DIGITAL MARKETING: Μια λύση στο κλασσικό πρόβλημα εξεύρεσης & προσέγγισης υποψήφιων πελατών σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών.

Εισηγητής στο σεμινάριο θα είναι ο Χανός Γιώργος Σύμβουλος Επιχειρήσεων & Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 και ώρα : 17.00 – 19.00.

Περιγραφή και σκοπός του webinar

Να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες ολοκληρωμένη αντίληψη για την έννοια του ψηφιακού marketing και για τις δυνατότητες που προσφέρει η νέα τεχνολογία, ώστε να βελτιστοποιήσουν την ηλεκτρονική τους παρουσία, είτε στα πλαίσια του after sales, είτε στα πλαίσια της εξεύρεσης νέων υποψήφιων πελατών.

Σε ποιους απευθύνεται το webinar

Σε ασφαλιστικούς συμβούλους και σε διαμεσολαβητές όλων των βαθμίδων, που επιθυμούν να συμβαδίζουν με τη νέα τεχνολογία και να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικοί.

• Θεματολογία:

• Τι σημαίνει Digital Marketing και πως μπορεί να εφαρμοστεί από έναν μεμονωμένο παραγωγό ασφαλίσεων;
• Ποια είναι τα εργαλεία του digital marketing και ποιες οι νέες πηγές εξεύρεσης υποψήφιων πελατών;
• SEO, πως μπορεί να εφαρμοστεί στη δική μας περίπτωση;
• Social Media και Blog σε περιβάλλον web2 και web3.
• Εργαλεία του Facebook και του Linkedin. Μέτρηση της απόδοσης των social media.
• Η χρήση των hashtag.
• Ποιοι είναι οι millennials και πως συμπεριφέρονται καταναλωτικά;
• Τι είναι τα testimonials; Πως ενσωματώνονται στα social media;
• Πως θα πρέπει να γίνει η προσέγγιση υποψήφιων πελατών που προκύπτουν από τις νέες πηγές; Τι είναι το teasing;
• Πώς να χτίσετε το δικό σας, προσωπικό brand.

Το webinar μπορείτε να το παρακολουθήσετε στην τιμή των 25€ και μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή για μία από τις 25 θέσεις μέσα από το www.insurancewebinars.gr

 

Πηγή:link

15
Mar

Οι μισοί Έλληνες χρωστούν στην εφορία: Στα 86,298 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Οι μισοί Έλληνες χρωστούν στην εφορία: Στα 86,298 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο την 1.1.2016 από τα οποία το 99,9% οφείλονται από 4.299.932 φορολογούμενους με χρέη έως 1,5 εκατ ευρώ.Μάλιστα το συνολικό χρέος αυτών των οφειλετών ανέρχεται σε 19,735 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 22,9% των συνολικών οφειλών. Τα υπόλοιπα 66,564 δισ. ευρώ ή το 77,1% των οφειλών είναι μεγαλύτερες του 1,5 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν σε 5.221 οφειλέτες (ή το 0,1%).

Τα στοιχεία της απολογιστικής έκθεσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2015 αποκρυπτογραφούν την διάρθρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες αυξήθηκαν κατά 14,7% συγκριτικά με το 2014.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο τα 30,512 δισ. ευρώ (35,4%) αφορούν πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, τα 16,689 δισ. ευρώ (19,3%) αφορούν ΦΠΑ, τα 15,636 δισ. ευρώ ( 18,1%) αφορούν φόρο εισοδήματος, τα 8,630 δισ. ευρώ είναι δάνεια και τα υπόλοιπα 14,232 δισ. ευρώ (17,2%) σχετίζονται με άλλες κατηγορίες φόρων.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία, ποσά ως 3.000 ευρώ οφείλουν 3,6 εκατ. οφειλέτες, ποσά από 3.001 έως 5.000 ευρώ οφείλουν 203.295 οφειλέτες και από 5.001 έως 10.000 ευρώ οφείλουν 194.852 οφειλέτες. Χρέη μεγαλύτερα από 100 εκατ. ευρώ έχουν 62 οφειλέτες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)

15
Mar

Βίτσας: «Παράνομο να επιστρέψει η πΓΔΜ τους πρόσφυγες στην Ελλάδα»

Βίτσας: «Παράνομο να επιστρέψει η πΓΔΜ τους πρόσφυγες στην Ελλάδα με βάση της συνθήκη της Γενεύης» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.Ο κ. Βίτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ δεν επιβεβαίωσε τηλεγράφημα του Reuters ότι έχουν επιστρέψει οι εκατοντάδες πρόσφυγες που πέρασαν την Δευτέρα στο έδαφος της πΓΔΜ.

Για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστος ο αριθμός των προσφύγων που πέρασαν στην πΓΔΜ από αφύλακτο σημείο, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πάνω από 1.000 άτομα. Επίσημες πληροφορίες από τις Αρχές της πΓΔΜ, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν.

Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της πΓΔΜ κρατούν στο χωριό Μόιν (κοντά στην κωμόπολη Γευγελή) τους περισσότερους πρόσφυγες που μπήκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο έδαφος της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τους πάνω 1.000 πρόσφυγες που εισήλθαν μαζικά στο έδαφος της πΓΔΜ, οι δυνάμεις ασφαλείας της πΓΔΜ απέτρεψαν ένα δεύτερο κύμα 600 έως 700 προσφύγων και μεταναστών που επιχείρησαν να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας, από το ίδιο σημείο της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ.

Ο κ. Βίτσας απάντησε και στις κατηγορίες του υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ ότι η Αθήνα βρίσκεται πίσω από την είσοδο των προσφύγων στη χώρα του, δηλώνοντας ότι «δεν είναι σωστό να κάνουμε εσωτερική πολιτική μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, και δεν είναι σωστό να κάνουμε πολιτική μέσω Twitter… Δηλώσεις με επιθετικό χαρακτήρα σε τίποτα δεν ωφελούν».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το πρόβλημα στην Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερο, και στο εσωτερικό, και στο εξωτερικό με τις τρομοκρατικές επιθέσεις. «Θέλουμε μια Τουρκία συνεργάσιμη, δεν είναι δική μας επιλογή αν θα είναι» ανέφερε ο κ. Βίτσας.

Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι «μια καλή συμφωνία είναι καλύτερη από μια μη συμφωνία».

 

Πηγή:link

15
Mar

Stratfor: Γιατί η Ρωσία ανακοίνωσε απόσυρση από τη Συρία

Stratfor: Γιατί η Ρωσία ανακοίνωσε απόσυρση από τη Συρία.Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, για μια ακόμα φορά, δημιουργεί αναταράξεις στη Συρία –αυτή τη φορά με την αποχώρησή της Ρωσσίας, ισχυριζόμενος πως ο στρατός του έχει ολοκληρώσει την αποστολή του να πολεμήσει την διεθνή τρομοκρατία, διέταξε το υπουργείο Άμυνάς του να αρχίσει την απόσυρση των ρωσικών επίγειων δυνάμεων από την χώρα, αρχής γενομένης από σήμερα 15 Μαρτίου. Όμως, αυτή η απροσδόκητη κίνησηεγείρει ένα μεγαλύτερο ερώτημα, ως προς τη στρατηγική της Ρωσίας.

Η Ρωσία επενέβη στη Συρία για διάφορους λόγους. Ο δηλωμένος στόχος της ήταν να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ομάδες ανταρτών στις οποίες ανήκουν πολλοί Ρώσοι (και πολίτες πρώην Σοβιετικών κρατών). Αν και η Ρωσία κατέληξε να επικεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής της σε αντάρτες που πολεμούν το καθεστώς στη Συρία, αντί για τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η Ρωσία πράγματι συνέβαλε στη σοβαρή ζημιά που υπέστησαν οι Ισλαμιστές μαχητές τους τελευταίους μήνες.

Καθώς «στοιχειώνεται» από τις αποτυχίες προηγούμενων επεμβάσεών της, η Ρωσία ήθελε επίσης να δείξει στον κόσμο –και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ- πως θα μπορούσε επιτυχώς να επιβεβαιώσει την στρατιωτική και πολιτική της θέση πέραν των συνόρων της. Το Κρεμλίνο ήθελε να ακουστεί. Στις εβδομάδες μετά την πρώτη επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποβάθμισε τις ενέργειες της Ρωσίας, λέγοντας πως η Μόσχα ενήργησε από αδυναμία. Έκτοτε, η Ρωσία (μαζί με το Ιράν) έχουν σταθεροποιήσει και ενισχύσει το καθεστώς της Συρίας και τις δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτό. Επιπλέον, η εμπλοκή της στη Συρία, αν και περιορισμένη, έδωσε στη Ρωσία την ευκαιρία να επιδείξει τον ανανεωμένο στρατό της και την ανάκαμψή του από την μετασοβιετική παρακμή του.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Η Ρωσία δεν εγκαταλείπει τελείως τη Συρία με την απόσυρση των χερσαίων δυνάμεων. Αν και η Μόσχα άφησε να εννοηθεί ότι θα αποσυρθεί η βασική αεροπορική ομάδα της, ωστόσο δεν έχει δώσει κάποια τελική ημερομηνία απόσυρσης και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα διατηρήσει την αεροπορική βάση Bassel al Assadκοντά στη Λαττάκεια και τη ναυτική βάση στο λιμάνι της Ταρτούς. Για την ώρα, έχει την πολυτέλεια να το κάνει.

Η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, όμως το κόστος των επιχειρήσεων στη Συρία –μερικά εκατομμύρια δολάρια την ημέρα από τον αμυντικό προϋπολογισμό των 50 δισ. δολαρίων- είναι ένα ανεκτό ποσό για μια από χώρα που θεωρείται ότι δαπανά από τα υψηλότερα ποσά στον κόσμο στον τομέα της άμυνας (μάλιστα, η εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο έχει αποφέρει στην αμυντική βιομηχανία της αρκετά συμβόλαια από ξένους αγοραστές που εντυπωσιάστηκαν από τα νέα ρωσικά όπλα). Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν κάποιοι στη Ρωσία, οι οποίοι, γνωρίζοντας πόσο θα κόστιζε να τιμηθεί μια ανοικτή δέσμευση προς το καθεστώς της Συρίας, πιέζουν την κυβέρνηση να περιορίσει τις επιχειρήσεις της. Ο ρωσικός λαός με ενθουσιασμό στηρίζει τις επιχειρήσεις στη Συρία, αρκεί η σύγκρουση να μην σκοτώσει πολλούς Ρώσους. Δεν θέλουν ένα ακόμα Αφγανιστάν.

Άρα, ο Πούτιν έκανε την ανακοίνωση προκειμένου να αλλάξει την αντίληψη για την συμπεριφορά της Ρωσίας στη Συρία. Αλλά προς τι; Μήπως η Μόσχα παίρνει θέση για να κανονίσει ένα μεγαλύτερο «παζάρι», όχι μόνο στη Συρία, αλλά και αλλού με τη Δύση;

Δεδομένου του χρονισμού της, η ανακοίνωση του Πούτιν φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να διαμορφωθεί ο τελευταίος γύρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησε χθες στη Γενεύη. Στις διαπραγματεύσεις αυτές, που έχουν χαρακτηριστεί ως τελευταία ευκαιρία για να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, αντιπροσωπείες από το καθεστώς της Συρίας και από την αντιπολίτευση, συναντώνται με αντιπροσωπείες του ΟΗΕ αυτήν την εβδομάδα.

Το καθεστώς της Συρίας υπέβαλε μια πολιτική πρόταση στον ΟΗΕ χθες, ενώ η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης ζήτησε από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή που έχει στο καθεστώς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Με την Ρωσία να αποσύρει τις επίγειες δυνάμεις της, η Μόσχα είτε παίρνει θέση ως διαιτητής, ή θα μπορούσε ήδη να έχει εξασφαλίσει μια συμφωνία με το καθεστώς, την οποία σύντομα θα αποκαλύψει. Όπως και να έχει, το Κρεμλίνο προσπαθεί να συνδέσει το μέλλον του πολέμου στη Συρία με την μεσολάβησή του, προκειμένου να αποκτήσει «πάτημα» αλλού.

Η Μόσχα θα μπορούσε επίσης να ανασχηματίζει τον ρόλο της στην σύγκρουση προκειμένου να αλλάξει τις αντιλήψεις πέραν της Συρίας. Ένας άλλος λόγος για τον οποίον η Ρωσία αρχικά επενέβη στην περιοχή ήταν να κερδίσει το πλεονέκτημα έναντι της Δύσης για ένα θέμα πιο βασικό για τη Μόσχα: την Ουκρανία και τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση. Η Μόσχα απέτυχε να χρησιμοποιήσει την «βαρύτητα» που έχει στη Συρία για να αλλάξει η στήριξη που έχει το Κίεβο από τις ΗΠΑ, ή να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Το Κρεμλίνο γνωρίζει επίσης πως και οι δυο πλευρές έχουν καθυστερήσει σε ότι αφορά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις του Μινσκ για τις μάχες στην Ουκρανία. Ωστόσο, το προβάδισμα της Ρωσίας, τουλάχιστον στην Ευρώπη, έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες καθώς οι Σύριοι πρόσφυγες συνεχίζουν να εισρέουν μαζικά στην Ευρώπη.

Αν η Ρωσία αλλάξει τις επιχειρήσεις της στη Συρία, θα μπορούσε να επιβραδύνει την προσφυγική ροή. Ωστόσο, η επιλογή αυτή περιπλέκεται από την κατάσταση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας. Η Ρωσία θα μπορούσε να ελπίζει ότι όχι μόνο θα αναμορφώσει τις αντιλήψεις σε ότι αφορά τη θετική συμβολή της στις διαπραγματεύσεις για τη Συρία, αλλά και σε ότι αφορά την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση της ΕΕ.

Τους επόμενους μήνες, η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να αμβλύνει την αρνητική ατμόσφαιρα γύρω από τη χώρα εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας του Ιουλίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανανέωση των κυρώσεων. Μετά την πρώτη μετά από περισσότερο από έναν χρόνο επίσημη συνάντηση μεταξύ των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για τη ρωσική πολιτική, η Ιταλία και η Ουγγαρία δήλωσαν χθες πως δεν είναι αυτόματη η παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Για να παραταθούν οι κυρώσεις της ΕΕ απαιτείται ομοφωνία και έτσι η Ρωσία χρειάζεται ένα μόνο μέλος της ΕΕ να απορρίψει τις κυρώσεις –κάτι που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει στο παρελθόν.

Η Ρωσία ενορχηστρώνει πολλαπλές στρατηγικές για πολλαπλά αποτελέσματα, και κανένα αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο. Η μόνη εγγύηση είναι πως η Μόσχα θα συνεχίσει να ελίσσεται σε αυτήν την συνεχώς μεταβαλλόμενη περιοχή του κόσμου.[/expander_maker]

 

Πηγή:link

15
Mar

Προθεσμία δέκα ημερών για συμφωνία σε πέντε «καυτά» ζητήματα

Προθεσμία δέκα ημερών για συμφωνία σε πέντε «καυτά» ζητήματα, όπως η  οριστικοποίηση φορολογικού, ασφαλιστικού, δημοσιονομικού κενού αλλά και τα επόμενα βήματα για τα «κόκκινα» δάνεια ξεκινά από σήμερα στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου κάνουν την εκτίμηση ότι το ουσιαστικό μέρος που αφορά τη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι και τις 25 Μαρτίου, δηλαδή πριν από το Πάσχα των Καθολικών. Την ίδια εκτίμηση έκανε και ο επικεφαλής του Euroworking group κ. Τόμας Βίζερ.

Ο εμπνευστής του μυστικού δείπνου στις Βρυξέλλες εκτιμά ότι μετά το Πάσχα των Καθολικών και αφού θα έχουν οριστικοποιηθεί τα μεγέθη και οι αλλαγές στις οποίες θα δεσμευτεί η ελληνική πλευρά τότε θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση μεταξύ των θεσμών.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Στην δεύτερη αυτή φάση η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να συμφωνήσουν για το μείγμα μέτρων και τη λύση για το χρέος της Ελλάδας με βάση τα οποία το πρόγραμμα θα έχει ρεαλιστικούς στόχους και η χώρα θα μπορεί να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις χρέους.

Στην παρούσα φάση πάντως κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για συμφωνία σε κάποιο από τα μεγάλα θέματα. Το δημοσιονομικό κενό έχει παραμεριστεί για την ώρα αφού προέχει να κλείσουν το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Στο φορολογικό η απόσταση είναι αρκετά μικρότερη από αυτήν που περνάει προς τα έξω. Μέσα στο Σαββατοκύριακο η Κυβέρνηση έδειξε σημάδια υποχώρησης για την μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους που ζητά επίμονα πλέον η τρόικα, ενώ συνεχίζει να προσπαθεί να περάσει και την επιβάρυνση στα υψηλά εισοδήματα πάνω από τα 30.000 ευρώ. Μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις και για την κλίμακα του ΥΠΟΙΚ αλλά και τα επιμέρους θέματα που αφορούν τους αγρότες και την φορολόγηση των ενοικίων αλλά και τα κενά από τα έσοδα του ΟΠΑΠ.

Στο ασφαλιστικό παρά την κόκκινη γραμμή της μη – μείωσης των κύριων συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας σε δηλώσεις έκανε λόγο, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, για διασφάλιση των συντάξεων μέχρι και τα 1.300 ευρώ χωρίς να λέει τι θα γίνει για τις υψηλότερες συντάξεις.

Στα κόκκινα δάνεια το υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται ότι αντιμετωπίζει διπλή πίεση από δανειστές αλλά και Τράπεζα της Ελλάδας για λειτουργία της αγοράς δανείων χωρίς καμιά εξαίρεση. Μάλιστα στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας τόνιζε το Σάββατο ότι εκτός των κόκκινων θα πρέπει να πουληθούν και εξυπηρετούμενα δάνεια ώστε το πακέτο να γίνει πιο ελκυστικό για τα distress fund.

Ταμείο αξιοποίησης περιουσίας

Το νέο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων αλλά και το «ξεχασμένο» θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ θα είναι δύο από τα θέματα που θα ανοίξουν κατά την σημερινή διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Στο θέμα του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την αποκόλληση της εταιρίας δικτύου και διανομής από την ΔΕΗ τη δημιουργία μιας νέας δημόσιας εταιρίας τον τρόπο αποζημίωσης της ΔΕΗ και στην συνέχεια το σχέδιο δράσης για την μερική ιδιωτικοποίηση.

Στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων οι δανειστές περιμένουν να δουν τις διατάξεις του ΥΠΟΙΚ για την σύσταση και λειτουργία του ταμείου αλλά και το χρονοδιάγραμμα διορισμού διοίκησης και ουσιαστικής ενεργοποίησης του ταμείου. Ήδη τα συναρμόδια υπουργεία έχουν συμφωνήσει για πρόεδρο του ταμείου που θα πρέπει να έχει την έγκριση των θεσμών.[/expander_maker]

Πηγή : link

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close