07/03/2016

7
Mar

Ο Ύπνος Και Η Σημασία Του

Ο Ύπνος Και Η Σημασία Του.Γιατί κοιμόμαστε;

Οι άνθρωποι κοιμώνται κατά το ένα τρίτο της ζωής τους. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές απόψεις για την αναγκαιότητα του ύπνου. Οι βασικότερες θεωρίες σχετικά με τις λειτουργίες του ύπνου είναι:
• Ο ύπνος είναι μια προστατευτική συμπεριφορά καθώς κρατά το άτομο σε μια κατάσταση «χαμηλού κινδύνου» για ένα σημαντικό μέρος του 24ώρου.
• Η ικανότητα μνήμης εξαρτάται άμεσα από τον ύπνο
• Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος επηρεάζεται από τον ύπνο
• Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη εκκρίνεται κατά τη διάρκεια
του ύπνου
• Ο ύπνος συντελεί στην ανάπαυση του οργανισμού και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Πόσο πρέπει να κοιμόμαστε;

Μπορείτε να πέσετε στο κρεββάτι και να κοιμηθείτε μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας; Αν αυτό είναι κάτι συνηθισμένο για εσάς, και αν δεν είστε βρέφος, τότε κοιμάστε πάρα πολύ. Αντίθετα αν είστε ηλικιωμένος, μπορεί πέντε ώρες ύπνου κάθε νύχτα να σας αρκούν.

Ένα νεογέννητο βρέφος χρειάζεται μέχρι 16 ώρες ύπνου την ημέρα, ένα νεαρό άτομο περίπου 9 ώρες και ένας ενήλικας 7-8 ώρες. Μετά την ηλικία των 65 ετών ο αναγκαίος χρόνος ύπνου προοδευτικά ελαττώνεται με αποτέλεσμα ηλικιωμένοι άνθρωποι να χρειάζονται μόνο 5-6 ώρες ύπνου κάθε νύχτα.
Πόσο επιβλαβής είναι η έλλειψη ύπνου;

Πολλοί άνθρωποι κοιμώνται λιγότερο από όσο χρειάζονται για πολλές συνεχόμενες νύχτες. Είναι εφικτό να προσαρμοστεί ο οργανισμός σε ένα τέτοιο ημερήσιο πρόγραμμα. Παρολ’ αυτά όμως, η προσαρμογή σε έναν τρόπο ζωής με στέρηση ύπνου έχει σημαντικές αρνητικές επιδράσεις όπως:  

Ευερεθιστότητα
Σύγχυση
Προβλήματα μνήμης
Θολή όραση
Μειωμένος χρόνος αντίδασης
Μειωμένη κριτική ικανότητα
Επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό
Ναυτία
Ψύχωση
Υπέρταση
Σεξουαλική δυσλειτουργία
Η καφεϊνη και άλλα διεγερτικά μπορούν να αντισταθμίσουν προσωρινά τις επιπτώσεις της στέρησης ύπνου, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει για εκτεταμένα χρονικά διαστήματα. Ο περισσότερος ύπνος φαίνεται πως είναι η αποτελεσματικότερη λύση. Εξίσου υψηλής σημασίας όμως για την υγεία του οργανισμού είναι, εκτός από τη διάρκεια, και η ποιότητα του ύπνου. Ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού δεν μπορεί να απολαύσει έναν καλό ύπνο γιατί υποφέρει από κάποιου τύπου υπνική διαταραχή. Οι συχνότερες διαταραχές ύπνου είναι το ροχαλητό και η αποφρακτική άπνοια ύπνου.[/expander_maker]

Πηγή : link

7
Mar

Ποιους όρους θέτει ο Τσίπρας για ν’ ανοίξουν τα κεφάλαια για την Τουρκία

Ποιους όρους θέτει ο Τσίπρας για ν’ ανοίξουν τα κεφάλαια για την Τουρκία.Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη Σύνοδο των 28 ότι το άνοιγμα κεφαλαίων στην Τουρκία, δεν μπορεί να τεθεί, αν προηγουμένως δεν υπάρξουν ουσιαστικά βήματα από πλευρά της, για εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας και για το θέμα του casus belli.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως και η Κύπρος ξεκαθάρισε ότι δε θα δεχθεί το αίτημα για άνοιγμα κεφαλαίων εάν η Αγκυρα δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τα οποία έχουν παραμείνει κλειστά με πρωτοβουλία της Κύπρου, θα ανοίξουν μόνο όταν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος προέβη, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, στις εξής δηλώσεις:

«Βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διαβουλεύσεις λόγω του γεγονότος ότι χθες αργά το βράδυ η Τουρκία ενημέρωσε την Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για συγκεκριμένες απαιτήσεις για να συνεργαστεί στο θέμα του μεταναστευτικού και για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές απορρέουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί. Ανάμεσα στις απαιτήσεις της Τουρκίας είναι και το άμεσο ξεπάγωμα πέντε κεφαλαίων της ενταξιακής της πορείας τα οποία, ως γνωστόν, έχουν ήδη παγώσει με απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε επαφές που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, την καγκελάριο της Γερμανίας, τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και πολλούς άλλους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έκανε ξεκάθαρη τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά το θέμα των κεφαλαίων.
Ότι δηλαδή αυτά τα κεφάλαια έχουν παγώσει για πολύ συγκεκριμένους λόγους και θα μπορούν να ανοίξουν μόνο εάν η Τουρκία εκπληρώσει εκείνες τις υποχρεώσεις της. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν στο παρασκήνιο αρκετές συναντήσεις και διαβουλεύσεις. Είναι για αυτό το λόγο που υπάρχει και καθυστέρηση στην εξέλιξη των εργασιών και που έχει προγραμματιστεί και δείπνο απόψε στην παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού. Αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση»
Πηγή:link
7
Mar

Σόιμπλε: Η αξιολόγηση συνδέεται με το προσφυγικό

Σόιμπλε: Η αξιολόγηση συνδέεται με το προσφυγικό αν και είναι δύο διαφορετικά πράγματα, «αλλά δεν μπορούμε να μην το λάβουμε υπ’ όψιν», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προαναγγέλοντας και αυτός με την σειρά του, την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικα στην Αθήνα, μέσα στην εβδομάδα.

«Ήμασταν πάντα γενναιόδωροι με την Ελλάδα», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός οικονομικών, υπογραμμίζοντας πως η Αθήνα πρέπει από την πλευρά της να λάβει αποφάσεις για να προχωρήσει στην ανάπτυξη.

Ο κ. Σόιμπλε διεμήνυσε επίσης ότι η Γερμανία θα βοηθήσει όλες τις χώρες που εμπλέκονται στο προσφυγικό για να περιορίσει την πίεση των προσφύγων προς την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι «τα οικονομικά περιθώρια στενεύουν».

Πηγή : link

7
Mar

«Ετοιμαστείτε να συζητήσουμε το χρέος τον Απρίλιο»

«Ετοιμαστείτε να συζητήσουμε το χρέος τον Απρίλιο»Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές ο επικεφαλής του Eurogroup κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών στη συνεδρίαση του οργάνου που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες. «Να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους τον Απρίλιο».

Εν τω μεταξύ αύριο επιστρέφουν, σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί στην Αθήνα.

Οι δηλώσεις πριν την συνάντηση

Θα ακούσουμε τους θεσμούς και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι χρειαζόμαστε αξιόπιστη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και προϋπολογισμό που είναι «εντός πλαισίου», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

Δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει μόνο το ΔΝΤ αλλά όλους τους θεσμούς. Πρέπει να τηρήσουμε τη συμφωνία που υπογράψαμε το καλοκαίρι.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μοσκοβισί ρωτήθηκε για το εάν είναι κοινή η θέση Ευρώπης-ΔΝΤ, αλλά απάντησε ότι δεν θα μπει σε τεχνικές λεπτομέρειες και πως οι θεσμοί πρέπει να δείξουν σήμερα ότι έχουν την ίδια οπτική, η οποία είναι:

α) Πρέπει να έχουμε πλήρεις τεχνικές συζητήσεις, β) υπάρχει κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει για να κλείσει η αξιολόγηση, γ) υπάρχει ακόμα περιθώριο κινήσεων για περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Αθήνας και δ) υπάρχει ανάγκη να γυρίσουν τώρα στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, με στόχο να τελειώσει το γρηγορότερο η αξιολόγηση.

Η συζήτηση που θα κάνουμε σήμερα αφορά στο εάν μπορεί να σταλεί η αποστολή στην Αθήνα. Υπάρχουν κάποια κενά ακόμα αλλά πρέπει οι θεσμοί να επιστρέψουν στην Αθήνα. Νομίζω ότι σήμερα θα φτάσουμε σε ομόφωνη απόφαση να επιστρέψουν οι θεσμοί.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη και το θέμα του προσφυγικού στην Ελλάδα, που συζητούν σήμερα οι ηγέτες, πρόσθεσε.

 

Πηγή:link

7
Mar

Πέθανε ο εφευρέτης του email Ρέι Τόμλινσον

Πέθανε ο εφευρέτης του email Ρέι Τόμλινσον, που θεωρείται ο δημιουργός του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), απεβίωσε, σύμφωνα με τον εργοδότη του, την εταιρεία Raytheon. Ηταν 74 ετών.

«Πραγματικός ηγέτης στον χώρο της τεχνολογίας, ο Ρέι ήταν ο άνθρωπος που μας έφερε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην απαρχή της ιστορίας των υπολογιστών δικτύου», είπε ο εκπρόσωπος της Raytheon Μάικ Ντομπλ σε δήλωσή του.

Ο Ντομπλ πρόσθεσε ότι ο Τόμλινσον πέθανε το Σάββατο το πρωί αλλά δεν γνώριζε αν συνέβη στο σπίτι του και δεν είχε επιβεβαιωμένη αιτία θανάτου. Εργαζόταν στο παράρτημα της εταιρείας στο Καίμπριτζ, της ανατολικής πολιτείας Μασαχουσέτης.

Σύμφωνα με άρθρο της αυστραλιανής εφημερίδας Μόρνινγκ Χέραλντ του Σίδνεϋ, πέθανε μάλλον από καρδιακή προσβολή.

Ο κλάδος της τεχνολογίας αντέδρασε με λύπη στον θάνατο του Τόμλινσον, ο οποίος απέκτησε ιδιαίτερη φήμη μετά την εφεύρεσή του το 1971 ενός προγράμματος για το Arpanet, της πρώιμης μορφής Διαδικτύου, που επέτρεπε την ανταλλαγή ατομικών μηνυμάτων μεταξύ χρηστών υπολογιστών σε διαφορετικούς διακομιστές.

«Το έργο του άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί ο κόσμος – και όμως, παρά τις επιτυχίες του, παρέμεινε ταπεινός, ευγενής και γενναιόδωρος με τον χρόνο του και τα ταλέντα του», είπε ο Ντομπλ.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Μην το πεις σε κανέναν… »

Ο Τόμλινσον καταγόταν από το Αμστερνταμ της πολιτείας της Νέας Υόρκης, και σπούδασε στο Πολυτεχνείο Rensselaer και το ΜΙΤ τη δεκαετία του 1960. Εργαζόταν για την εταιρεία Bolt Beranek and Newman, την τωρινή Raytheon BBN Technologies, όταν δημιούργησε το σύστημα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σύμφωνα με το κύριο άρθρο που έγραψε γι΄αυτόν το περιοδικό Forbes το 1998, ο Τόμλινσον έδειξε το σύστημα σε συνάδελφό του και μετά του είπε: «Μην το αναφέρεις σε κανέναν! Κανονικά δεν έπρεπε να ασχολούμαστε με κάτι τέτοιο».

Η εφεύρεσή του άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι άνθρωποι στην επιχειρηματική και προσωπική ζωή, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο «ψωνίζουν, κάνουν τραπεζικές συναλλαγές και κρατούν επαφή με φίλους και συγγενείς εκατομμύρια άτομα, είτε από άκρη σε άκρη μιας πόλης είτε από μια πλευρά του ωκεανού στην άλλη», αναφέρεται στο βιογραφικό του που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Internet Hall of Fame, του οποίου ορίσθηκε επίσημο μέλος το 2012.

Η προσφορά του άρχισε να αναγνωρίζεται παγκόσμια όταν η χρήση του email έγινε γνωστή με τη διάδοση των ατομικών υπολογιστών, ενώ του είχαν απονεμηθεί βραβεία από οργανισμούς τεχνολογίας, περιοδικά και τη Διεθνή Ακαδημία Ψηφιακών Τεχνών και Επιστημών, σύμφωνα με το βιογραφικό του.[/expander_maker]

Πηγή:link

7
Mar

“It’s Our Damned Duty”: Merkel, Turkey Make Last Ditch Effort To Save EU At Key Summit

“It’s Our Damned Duty”: Merkel, Turkey Make Last Ditch Effort To Save EU At Key Summit.O

n Monday, officials from the EU and Turkey are gathered in Brussels to do some talking about the refugee crisis that threatens to tear Europe apart at the seams. And make no mistake, “talk” is probably all they’ll do.

Last year, Europe and Turkey agreed on a so-called “joint action plan” which essentially amounted to Turkish President Recep Tayyip Erdogan extorting €3 billion from Brusselsin exchange for a promise to curb people smuggling and stem the flow of migrants into Western Europe. As The Guardian notes, “several months on, the pact remains little more than a piece of paper.”

Although the check has been cut, it’s not entirely clear where the money went (surprise) and now that the effective closure of the Balkan route has created a severe bottleneck of refugees in Greece, Athens is very near to losing its mind.

As of Sunday, as many as 14,000 men, women, and children were stranded on Macedonia’s border which has been sealed and which migrant men have at various times tried to breach with homemade battering rams.

Now, Macedonia wants to extend the 19-mile, Orban-style razor wire fence to a 200-mile barrier complete with guards armed with tasers, a plan unveiled in Brussels over the weekend detailed.

 

[expander_maker more=”Read more” less=”Read less”]Needless to say, Alexis Tsipras is at wit’s end.

First Brussels forced Athens to accept a third sovereign bailout that carried draconian terms and all but guaranteed the country will remain a debt serf of Berlin for the next five decades. Now, Austria has effectively conspired with the Balkan countries to close the route north to Germany leaving Greece on its own to handle the influx. “Europe is in the midst of a nervous crisis, primarily for reasons of political weakness,” said he said on Sunday.

(A man looks at the Greek island of Lesbos from the Turkish coastline)

“About 13,000-14,000 people are trapped in Idomeni, while another 6,000-7,000 are being housed in refugee camps around the region,” Al Jazeera reports, citing Apostolos Tzitzikostas, governor of Central Macedonia province.

“It’s a huge humanitarian crisis. I have asked the government to declare the area in a state of emergency,” he said during a visit to Idomeni on Saturday to distribute aid to the Red Cross and other non-governmental organisations.

For her part, the Iron Chancellor claims “rumors” that the Balkan route has been closed “do not conform to the facts” (to quote China’s NBS):

Coming back to Monday’s summit, “the crucial point is to know if Turkey is a player on our side, because up to now they declare they are on our side, but they don’t do anything to prove that,” Miltiadis Kyrkos, a Greek MEP who is the vice-chair of the European parliament’s joint committee with Turkey, said.

As for Turkey, you can say what you will about Erdogan’s belligerence, but the country is not only on the frontlines of the refugee crisis, but on the frontlines of the war itself. The pressure is palpable to say the absolute least.

Take the tiny town of Kilis for instance, which has more than doubled in size from the refugee influx. Incidentally, the town (which WSJ notes was previously “best known as a place for truckers to pick up pistachio-encrusted pastries before crossing the nearby Syrian border”), is up for a Nobel Peace Prize for its efforts.

“To encourage refugees to stay, Ankara is now allowing millions of Syrians to legally work in Turkey, ending a policy in place since the start of the war. But the new regulation comes with restrictions,” WSJ goes on to document. “The restrictions, along with the often-convoluted bureaucratic challenges, make it hard for Syrian families to stay.”

In other words, some Turkish towns with big hearts are doing their part (and more), but Ankara hasn’t even begun to implement the type of measures that will stop refugees from fleeing to Western Europe and besides, Turkey isn’t that much safer than Syria these days. “Using Turkey as a ‘safe third country’ is absurd,” said Amnesty’s director for Europe and Central Asia, Gauri van Gulik. “Many refugees still live in terrible conditions; some have been deported back to Syria and security forces have even shot at Syrians trying to cross the border.” And that’s if they don’t get blown up by the very same groups blowing them up in Syria, groups that are armed and funded by Erdogan.

As The Guardian goes on to say, “resettlement was Angela Merkel’s last gambit for solving the refugee crisis. In mid-February, the German government confidently presented a plan in which a “coalition of the willing” – including Austria, Germany, Sweden and the Benelux trio – would take 300,000 refugees from Turkey a year [but] the renegade actions of Austria and the western Balkan states have forced Merkel into a rethink.”

It’s our damned duty,” she insisted last week. “And no I don’t have a Plan B.”

Well, she had better get one, before the German electorate goes with “Plan B” for chancellor.

As for whether Erdogan will suddenly step up to the plate – don’t hold your “damned” breath. “Turkey’s diplomacy [is like] an eastern bazaar,” the aforementioned Miltiadis Kyrkos said. And it’s not just money Ankara wants. Turkish PM Ahmet Davutoglu is looking to trade concessions on migrants for fast-track membership to the EU. “I am sure these challenges will be solved through our cooperation and Turkey is ready to work with the EU,” Davutoglu said. “Turkey is ready to be a member of the EU as well. Today I hope this summit will not just focus on irregular migration but also the Turkish accession process to the EU.”

But Europeans aren’t exactly thrilled about Ankara’s latest move away from democratic norms. “Media freedom is a non-negotiable element of our European identity,” European Parliament President Martin Schulz said he had told the Turkish Premier, referring to Erdogan’s move to seize control of The Daily Zaman.

And sure enough, as FT reports, Turkey is asking for more concessions: “Ahead of crunch summit between EU leaders and the Turkish prime minister on Monday, Ankara has called for an increase on the €3bn in aid previously promised by the EU, faster access to Schengen visas for Turkish citizens and accelerated progress in its EU membership bid.” One imagines a long list of eleventh hour demands could well cause the whole thing to collapse.

Perhaps Dutch prime minister, Mark Rutte put it best: “[This] is not the summit that will change anything.”[/expander_maker]

Source:link

7
Mar

Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε, είπε αναφερόμενη στο βαλκανικό διάδρομο η Μέρκελ

Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε, είπε αναφερόμενη στο βαλκανικό διάδρομο η Μέρκελ.”Ακόμα μια φορά ξεκάθαρα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είπε ότι δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε.”

Ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και γι αυτό απαιτείται μια “βιώσιμη λύση” από κοινού με την Τουρκία, πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Εν τω μεταξύ, Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, να υποστηρίξει τη μη διατήρηση στα τελικά συμπεράσματα της φράσης που αναφέρεται στο «κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων».

 

Πηγή:link

7
Mar

Reuters: Πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα η τρόικα στην Αθήνα

Reuters: Πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα η τρόικα στην Αθήνα.Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επανέλθουν πιθανότατα στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα για να αρχίσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τωνμεταρρυθμίσεων , ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση περαιτέρω δόσεων και τη συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Ρόιτερς.

«Οι επαφές τις τελευταίες ημέρες οδήγησαν σε μία κατάσταση, όπου φαίνεται εύλογο να υποθέσουμε ότι η αποστολή για την αξιολόγηση, περιλαμβανομένων των επικεφαλής της, θα μπορούσε να πάει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε αξιωματούχος που είναι κοντά στους δανειστές. Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η αποστολή θα μπορούσε να πάει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι πιστωτές της Ελλάδας θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), εν μέσω ανησυχιών ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα κινείται ήδη προς μία κρίση, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. «Θα είναι το ΔΝΤ μέσα ή έξω;» ρώτησε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που μετέχει στις συζητήσεις, προσθέτοντας: «Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιμένουν ότι αυτό είναι αδιανόητο χωρίς το ΔΝΤ – αλλά το ΔΝΤ γνωρίζει καλά ότι βρίσκεται στην καλύτερη διαπραγματευτική θέση που θα μπορούσε να θέλει κανείς».

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Τις περασμένες εβδομάδες, σημειώνει το δημοσίευμα των Financial Times, η αντιπαράθεση έγινε όλο και πιο έντονη, «με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανταλλάσσουν κατηγορίες κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Πιο πρόσφατα, εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Ελλάδας είχαν έντονο διάλογο στη συνεδρίαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών (Euro Working Group) την περασμένη εβδομάδα».

Αξιωματούχοι, αναφέρει το δημοσίευμα, σημείωναν ότι «η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών των πιστωτών (των θεσμών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ) παραμένει και η μόνη λύση πιθανόν να είναι να επιστρέψουν οι διαπραγματευτές για το πρόγραμμα στην Αθήνα με μία συμφωνημένη λίστα μεταρρυθμίσεων – ακόμη και αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν, αν η λίστα θα είναι αρκετή για να επιτευχθεί ο στόχος για (πρωτογενές πλεόνασμα) 3,5% του ΑΕΠ (το 2018)».

Οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε για το πόση προσαρμογή χρειάζεται, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η ΕΕ πιστεύει ότι η Ελλάδα θα έχει ένα μικρό πλεόνασμα, χωρίς νέες μεταρρυθμίσεις, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει έλλειμμα 1% του ΑΕΠ στην περίπτωση αυτή. Το ΔΝΤ επιμένει, επίσης ότι χρειάζεται σαρωτική ελάφρυνση χρέους για να καταστεί δυνατή η επίτευξη από την Ελλάδα του στόχου για το 2018, «κάτι που είναι πολιτικά δύσκολο για το Βερολίνο», σημειώνουν οι Financial Times.

Στο ΔΝΤ, συνεχίζει το δημοσίευμα, ασκήθηκε έντονη πίεση να χαλαρώσει τη στάση του, μεταξύ άλλων και από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, εν μέσω φόβων ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να εκτροχιαστεί, μία περίοδο που η Ευρώπη δυσκολεύεται με μία μαζική εισροή μεταναστών και η Βρετανία βρίσκεται εν μέσω δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της στην ΕΕ. Η Ελλάδα, όμως, δεν χρειάζεται τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έως τον Ιούλιο, όταν λήγουν πληρωμές χρέους ύψους 3,5 δις. ευρώ, και το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι δεν βλέπει επείγουσα ανάγκη για μία συμφωνία – οδηγώντας ορισμένους αξιωματούχους να πιστεύουν ότι ο κ. Πολ Τόμσεν, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, είναι υπέρ του να τερματίσει τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνει η εφημερίδα.

Αναφορικά με τη στάση του Βερολίνου, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι «θα ήθελε να είναι κάπως πιο ευέλικτο, αλλά η συμφωνία για το πρόγραμμα έχει σαφείς στόχους που έχουν υιοθετηθεί από τη γερμανική Βουλή και δεν τολμούν να τους αλλάξουν». Ένα υψηλόβαθμο μέλος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιστεύει ότι το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα για να λυθεί η μεταναστευτική κρίση και είναι έτσι αντίθετος στο να επαναλάβει το περυσινό δράμα, όταν προωθούσε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα, η καγκελάριος Μέρκελ είναι απρόθυμη να χαλαρώσει τους στόχους του προϋπολογισμού ή να παραχωρήσει σαρωτική ελάφρυνση του χρέους – και τα δύο πρέπει να εγκριθούν από μία όλο και περισσότερο εχθρική γερμανική Βουλή – και ο αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι αν εμμείνει το ΔΝΤ, «τότε θα έχουμε πρόβλημα».[/expander_maker]

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

7
Mar

Τσίπρας: Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και πρέπει να τηρούνται από όλους

Τσίπρας: Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και πρέπει να τηρούνται από όλους.«Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στις δηλώσεις του πως το προσφυγικό είναι ένα «κοινό, ευρωπαϊκό πρόβλημα, δεν είναι το πρόβλημα μιας χώρας» και πως «πρέπει να βρούμε συλλογικές, ευρωπαϊκές λύσεις». «Δυστυχώς» ανέφερε «μεταξύ των δύο Συνόδων Κορυφής υπήρξαν κάποιες συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν απ’ όλους, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη. Οι συμφωνίες που δεν εφαρμόζονται, δεν είναι συμφωνίες», επισημαίνοντας τη «δύσκολη κατάσταση» που καλείται τώρα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.

«Σήμερα προσβλέπω σε ουσιαστικά αποτελέσματα στη συνάντηση με την Τουρκία, έτσι ώστε να εφαρμοστεί το Σχέδιο Δράσης, να μειωθούν ουσιαστικά οι ροές προς την Ελλάδα και να καταπολεμήσουμε τα δίκτυα των διακινητών» συνέχισε ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη «να επιταχύνουμε σημαντικά τη διαδικασία της μετεγκατάστασης και να έχουμε μια αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης».

«Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη. Προσμένω πως αυτές οι αρχές είναι για όλους, οι κανόνες είναι για όλους και όλοι πρέπει να εφαρμόζουν τις κοινές μας αποφάσεις» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Συγκρατημένη αισιοδοξία από τον Ολλανδό πρωθυπουργό

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε όσον αφορά την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και της Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη κατά την σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

“Εσείς μιλάτε για δεσμεύσεις, εγώ πιστεύω ότι πρόκειται περισσότερο για την κατάληξη σε μια κοινή προσέγγιση και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια βήματα σήμερα”, σημείωσε ο Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, προσερχόμενος στη σημερινή σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.[/expander_maker]

 

Πηγή:link

7
Mar

Τουσκ: Οριστικό τέλος της «προώθησης μεταναστευτικών ροών»

Τουσκ: Οριστικό τέλος της «προώθησης μεταναστευτικών ροών».Οι 28 ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να ζητήσουν από τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες την πλήρη και γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών

Όσον αφορά την Τουρκία, οι 28 θα συμμετάσχουν σε ένα γεύμα εργασίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Στην καθιερωμένη πρόσκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, επισημαίνει ότι ο αριθμός των αφίξεων από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά παραμένει υψηλός. Σημειώνει, επίσης, πως η Άγκυρα διαθέτει την «πολιτική βούληση» να μειώσει τις ροές, μέσω μιας «μεγάλης κλίμακας και ταχείας επιστροφής από την Ελλάδα όλων των μεταναστών, που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας».

«Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου επιβεβαίωσε επίσης την ετοιμότητα της Τουρκίας να πάρει πίσω όλους τους μετανάστες που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα» προσθέτει ο Ντόναλτ Τουσκ. Παράλληλα, η ΕΕ ζητάει από την Τουρκία να ενισχύσει τη μάχη εναντίον των διακινητών που μεταφέρουν ανθρώπους στα ανοικτά των ακτών της, με τη βοήθεια πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Εξάλλου, οι 28 ηγέτες θα εξετάσουν τρόπους για να επιστρέψει ο χώρος Σένγκεν σε κανονική λειτουργία και να αρθούν ως τα τέλη του 2016 οι συνοριακοί έλεγχοι που αποφασίσθηκαν μονομερώς στο εσωτερικό της ΕΕ. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος Τουσκ το οριστικό τέλος της πολιτικής «προώθησης των μεταναστευτικών ρόων» και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ’ όλους. «Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016» σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».

Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες στις χώρες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη έτοιμο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ, την τριετία 2016 -2018. Ένα μεγάλο τμήμα των κονδυλίων αυτών προορίζεται για την Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στο έδαφός της. «Όπως είπε ο πρωθυπουργός Τσίπρας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών» επισημαίνει στην επιστολή του ο Ντ. Τουσκ.

Ο ίδιος καλεί τους 28 ηγέτες να συμφωνήσουν ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο.

Πηγή:link

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close