February 2016

29
Feb

Όταν οι Έλληνες βρίσκονταν ως πρόσφυγες στην Συρία

Όταν οι Έλληνες βρίσκονταν ως πρόσφυγες στην Συρία σχεδόν 93 χρόνια πριν, η κατάσταση  ήταν αντίστροφη από τη σημερινή όπου χιλιάδες είναι οι Σύριοι που φεύγουν από την χώρα τους λόγω του αιματηρού πολέμου καταλήγοντας στην Ελλάδα.

Έλληνες πρόσφυγες –όπως φαίνεται και στην φωτογραφία- περίμεναν στη σειρά για το συσσίτιο στο Χαλέπι της Συρίας. Η ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 Στις 30 Ιανουαρίου του 1923 υπογράφηκε η «Σύμβαση Περί Ανταλλαγής των Ελληνικών και Τουρκικών Πληθυσμών» στη Λοζάνη της Ελβετίας.

Οι Έλληνες Χριστιανοί της Ασίας θα έπρεπε να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, ενώ οι Μουσουλμάνοι της Ελλάδας έπρεπε να επιστρέψουν σε περιοχές της Τουρκίας. Ήδη εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες είχαν φτάσει στην Ελλάδα, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του ’22. Η σύμβαση απλώς επισημοποιούσε τη μεγαλύτερη υποχρεωτική μετακίνηση των πληθυσμών στη σύγχρονη ιστορία.

Οι Έλληνες πρόσφυγες στη Συρία

Τα σχολικά βιβλία της ιστορίας μπορεί να περιγράφουν εκτενώς τις πολιτικές ενέργειες και τις πληθυσμιακές μετακινήσεις, αλλά δεν δίνουν σαφή εικόνα για το το δράμα των προσφύγων. Η φωτογραφία είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της αφάνταστης ταλαιπωρίας που υπέστησαν χιλιάδες άμαχοι, που ξεριζώθηκαν βίαια….

Το καλοκαίρι του 1923 βρίσκονταν ακόμη σε αναμονή: 23.000 πρόσφυγες στην Κωνσταντινούπολη, 20.000 στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, 4.000 στη Μερσίνη και 17.000 σε διάφορες πόλεις της Συρίας.

Συνολικά, περίπου 64.000 πρόσφυγες περίμεναν κάτω από άθλιες συνθήκες σε διάφορα λιμάνια και σε παραθαλάσσιες πόλεις για να μεταφερθούν στην Ελλάδα. Ακόμα και αν έφευγαν όλοι όμως, υπήρχαν άλλοι 150.000 πρόσφυγες που περίμεναν τη σειρά τους, στα βάθη της Ανατολίας. Η κατάσταση ήταν εξαιρετικά οδυνηρή. Το πλήθος ήταν τεράστιο και τα τρόφιμα είχαν εξαφανιστεί. Στις 31 Μαΐου του 1923, ο πρόεδρος των Ελλήνων στο Χαλέπι, έστειλε τηλεγράφημα στον Υπουργό Εξωτερικών στην Αθήνα, ζητώντας να μην έρθουν άλλοι στην πόλη, γιατί δεν μπορούσαν να τους συντηρήσουν.

Στις 11 Ιουλίου, η γαλλική κυβέρνηση, υπό τον έλεγχο της οποίας βρισκόταν η Συρία και ο Λίβανος, απαίτησε από την Ελλάδα να μεταφέρει με δικά της έξοδα και επιμελητεία, τουλάχιστον 2.000 πρόσφυγες στη Βηρυτό. Ο αμερικάνικος Ερυθρός Σταυρός, που αναφέρεται στη λεζάντα της φωτογραφίας ότι «σίτισε 12.000 Έλληνες», διέκοψε την παροχή βοήθειας την 1η Αυγούστου του 1923!

Συνολικά είχε παραχωρήσει περισσότερα από 2.5 εκατομμύρια δολάρια για τη σίτιση και την περίθαλψη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων….

Πηγή: mixanitouxronou.gr

29
Feb

Εξώδικο στον ΔΟΛ από τον Παππά

Εξώδικο στον ΔΟΛ από τον Παππά.Τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν «μέρος μιας αήθους επιθέσεως στο πρόσωπό μου η οποία συνεχίζεται εδώ και αρκετούς μήνες, συνιστά απόλυτη διαστρέβλωση της αλήθειας και πραγματικότητας και αποσκοπεί στην προβολή της τιμής και της υπόληψής μου μέσω της αμφισβήτησης της ηθικής, πολιτικής και κοινωνικής αξίας του προσώπου μου».

Πηγή : link

29
Feb

Αυστρία: Πρόταση για ενδιάμεση λύση στο προσφυγικό

Αυστρία: Πρόταση για ενδιάμεση λύση στο προσφυγικό ενόψει της κατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα, ζητά ο Αυστριακός υπουργός καγκελαρίας, Γιόζεφ Όστερμαγιερ, σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Αυστρίας πως μία λύση της προσφυγικής κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επειδή δεν υπάρχει ακόμη μία ευρωπαϊκή λύση και η μεταφορά προσφύγων απορρίπτεται σαφώς από όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, θα πρέπει, ενόψει της κατάστασης στην Ελλάδα, να υπάρξει ένα είδος ενδιάμεσης λύσης, τονίζει ο υπουργός καγκελαρίας.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Προσθέτει δε, πως εάν η Γερμανία συνεχίζει να θέλει να υποδέχεται συντεταγμένα πρόσφυγες, θα πρέπει είτε να παραλαμβάνει τους ανθρώπους στην Ελλάδα, είτε να τους εκδίδει μία άδεια (βίζα) διέλευσης- αυτό όμως θα μπορεί να ισχύει για πρόσφυγες που ήδη έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και περιμένουν στα hotspots.

Με μία άδεια διέλευσης, την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα λαμβάνουν στην Ελλάδα, θα μπορούσε να υπάρξει μέριμνα ώστε η διέλευση των προσφύγων να είναι καλύτερα ελεγχόμενη, νομικά ασφαλέστερη και να γίνεται ταχύτερα, επισημαίνει ο Γιόζεφ Όστερμαγιερ, ο οποίος θεωρείται ως ο στενότερος συνεργάτης του Αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν.

Κατά την άποψή του, μόνον με αυτό τον τρόπο μπορεί να σταματήσει κανείς την παράτυπη μετανάστευση και τη μεταφορά μέσω διακινητών, ενώ και τα hotspots τότε μόνον μπορούν να λειτουργήσουν, όταν είναι σαφές στους πρόσφυγες που θέλουν να μεταβούν στη Γερμανία πως ο δρόμος για εκεί είναι εφικτός αποκλειστικά και μόνον μέσα από μία συντεταγμένη καταγραφή και κατανομή.

Στις δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός επαναλαμβάνει πως θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα τέλος της πολιτικής της μεταφοράς ανθρώπων και ο ίδιος παραπέμπει στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην οποία, όπως σημειώνει, υπήρξε μία ομόφωνη απόφαση σχετικά με αυτό.

Τέλος, τονίζοντας πως στο επίκεντρο είναι και παραμένει η συλλογική δράση και μια ευρωπαϊκή λύση, διευκρινίζει πως αυτή η λύση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία hotspots, στενή σύνδεση της Τουρκίας και λύση με την Τουρκία, συμφωνίες επαναπροώθησης και ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα για το άσυλο.[/expander_maker]

Πηγή : link

29
Feb

«Ασφυξία» στην Ειδομένη – Ένταση στις σιδηροδρομικές γραμμές – Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες

«Ασφυξία» στην Ειδομένη – Ένταση στις σιδηροδρομικές γραμμές – Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες

  • Ένταση το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ειδομένη, όταν εκατοντάδες πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράχτη μόλις έγινε γνωστό ότι θα ανοίξουν τα σύνορα ρίχνοντας πέτρες προς την πλευρά της ΠΓΔΜ. Oι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ απάντησαν στον πετροπόλεμο με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα, καταφέροντας να τους απομακρύνουν από τον φράχτη. Περισσότερα από δέκα άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Τελικά, τα σύνορα άνοιξαν για λίγα λεπτά, αλλά μετά έκλεισαν αμέσως λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε.

Εκατοντάδες πρόσφυγες πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές μπροστά στην ουδέτερη ζώνη. Οι Αρχές της ΠΓΔΜ επιδιορθώνουν τη σπασμένη περίφραξη και έχουν αναπτύξει μεγάλη αστυνομική δύναμη.

Πηγή: link

29
Feb

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και τις άλλες βαλκανικές χώρες ετοιμάζει η Κομισιόν Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και τις άλλες βαλκανικές χώρες ετοιμάζει η Κομισιόν

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και τις άλλες βαλκανικές χώρες ετοιμάζει η ΚομισιόνΣτην προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στις χώρες αυτές, προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου Μίνα Αντρέεβα.
Σύμφωνα με την ίδια, η εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό στην Ελλάδα, ήταν αίτημα του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου.
Συνεχίζοντας, η Μίνα Αντρέεβα τόνισε ότι η καταγραφή των αναγκών για τους πρόσφυγες έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές, με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Επιτροπής και, όπως είπε, αυτή τη στιγμή η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση και προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τόσο την Ελλάδα, όσο και τις άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου.
Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει για τις χώρες αυτές τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες υποδοχής των προσφύγων, ανθρώπινου δυναμικού, χρηματοδότησης και υλική υποστήριξη.

Πηγή : link

29
Feb

Την Παρασκευή η σύσκεψη αρχηγών

Την Παρασκευή η σύσκεψη αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε αποδεκτό το αίτημα που του υποβλήθηκε τηλεφωνικά πριν από λίγο από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να προετοιμάσει το περιεχόμενο της σύσκεψης.

Μίνι υπουργικό για το προσφυγικό

Τα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι μονομερείς ενέργειες χωρών του βαλκανικού διαδρόμου, αλλά και η κρίσιμη Σύνοδος της 7ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που είχε από νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες στο γραφείο του στη Βουλή.

Η θέση με την οποία η Ελλάδα αναμένεται να προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής έχει περιγραφεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την τελευταία ομιλία του ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, οπότε και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, διαφορετικά η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες.

Για τη θέση αυτή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, την προσεχή Πέμπτη.

Πηγή : link

29
Feb

Θετική έκπληξη για την οικονομία το 4ο τρίμηνο

Θετική έκπληξη για την οικονομία το 4ο τρίμηνο.Τελικά, το 2015 η ελληνική οικονομία παρέμεινε σε ύφεση. Οχι όμως 0,7% όπως έδειξαν τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά 0,3%. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική οικονομία πέρυσι κατέγραψε δύο τρίμηνα επέκτασης σε ετήσια βάση, το πρώτο εξάμηνο του έτους, πριν επιστρέψει υπό το βάρος της συσσωρευμένης αβεβαιότητας και των Capital Controls σε ύφεση για όγδοο συνεχόμενο έτος.

Οι νεότερες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, όμως, διαφέρουν αισθητά από τις προηγούμενες στις 12 Φεβρουαρίου. Δυο εβδομάδες νωρίτερα, το τέταρτο τρίμηνο η ελληνική οικονομία είχε εκτιμηθεί πως κατέγραψε συρρίκνωση 2% με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, τα νεότερα στοιχεία δείχνουν συρρίκνωση 0,7%, με τις ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου να σημειώνουν εκρηκτική άνοδο τους τελευταίους μήνες του έτους.

Η απόσταση από το 0,7% στο 0,3% μπορεί να φαντάζει αμελητέα, είναι όμως σημαντική στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης καθώς επηρεάζει το περιβόητο δημοσιονομικό κενό αλλά κυρίως το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015.

Η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι πέρυσι η ύφεση θα ήταν μηδενική και με βάση τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού υπολόγιζε το πρωτογενές πλεόνασμα σε 0,2% του ΑΕΠ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την άλλη πλευρά όμως, κάνοντας τους δικούς του υπολογισμούς έβαζε τον πήχη στο 0,6% του ΑΕΠ, όχι όμως σε πλεόνασμα αλλά σε πρωτογενές έλλειμμα.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική αρχή με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2015 έναντι της μείωσης 0,6% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 12-02-2016.

Σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2014, παρουσίασε μείωση 0,8% έναντι της πτώσης 1,9% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε μείωση κατά 0,7% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2014, έναντι υποχώρησης 2% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση.

Σύμφωνα με τη στατιστική αρχή, οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Δεκεμβρίου Ισοζυγίου Πληρωμών), είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Οι τριμηνιαίες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής:

* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2015.

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 20,4% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2015.

* Μείωση κατά 0,4% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,5% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,3%.

* Αύξηση κατά 11,0% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 13,9%.

Οι ετήσιες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής:

* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,1% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2014.

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 5,7% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2014.
Μείωση κατά 8,8% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2014 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

* Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 20,9%.

* Μείωση κατά 12,5% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2014 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 10,4% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 21,6%.[/expander_maker]

 

Πηγή:link

29
Feb

Ποινική δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στον Θέμο Αναστασιάδη

Ποινική δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στον Θέμο Αναστασιάδη.Κακουργηματική ποινική δίωξη άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος του εκδότη Θέμου Αναστασιάδη μετά από πολύμηνη έρευνα για την υπόθεση μεγάλου χρηματικού ποσού που είχε καταθέσει σε υποκατάστημα γαλλικής τράπεζας το 2007.

Ο εκδότης διώκεται πλέον για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδικήματα που αφορούν ποσό 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, που δεν δικαιολογείται βάσει των οικονομικών στοιχείων που έχει δηλώσει.

Το επίμαχο ποσό αποτελεί μέρος κατάθεσης 5,5 εκατ. ευρώ στην τράπεζα BNP PARIS BANK, στην οποία είχε προβεί ο εκδότης τον Ιούλιο του 2007.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν μπόρεσε ο κατηγορούμενος να προσκομίσει στοιχεία ώστε να δικαιολογήσει ως έσοδό του το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά από παραγγελία προς την Εισαγγελία πρωτοδικών του αναπληρωτή οικονομικού Εισαγγελέα Σπ. Μουζακίτη και ήδη η δικογραφία ανατέθηκε σε ανακριτή, ενώπιον του οποίου θα κληθεί να λογοδοτήσει ο κ. Αναστασιάδης.

Πηγή:link

29
Feb

Η λιτότητα ηττήθηκε και στην Ιρλανδία

Η λιτότητα ηττήθηκε και στην Ιρλανδία.Τι έχουν οι… έρμες και «ψοφάνε»; Μία μετά την άλλη καταρρέουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις στα λεγόμενα κράτη- «PIIGS» της χρεοκοπημένης ευρω-περιφέρειας, παρά τα καλογραμμένα «success stories» περί ανάκαμψης και την ολόψυχη στήριξη από τα κέντρα εξουσίας των Βρυξελλών και του Βερολίνου και φυσικά από τις τοπικές πολιτικο-επιχειρηματικές ελίτ.

Τελευταίο παράδειγμα, μετά την Πορτογαλία και την Ισπανία, ο πιο υπάκουος ώς τώρα «μαθητής» των μνημονίων, η Ιρλανδία, όπου ο συνασπισμός των δύο παραδοσιακών κεντροδεξιών κομμάτων, του Φίνε Γκαέλ και των Εργατικών, απέτυχε παταγωδώς να συγκεντρώσει τις απαραίτητες έδρες για να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Ο συνασπισμός των… προθύμων, που εφάρμοσε το «σχέδιο σωτηρίας» -διάβαζε: ασφυκτική λιτότητα και εσωτερική υποτίμηση με μοναδικό σκοπό τη διάσωση των μεγάλων τραπεζών- της Ε.Ε., ποντάρισε τα πάντα στην επίκληση της «σταθερότητας» και τα τρομολαγνικά σενάρια για επικράτηση των «ακραίων», αλλά τελικά πέρασε πολύ κάτω από τον πήχη των 80 εδρών που απαιτείται για την αυτοδυναμία.

Η καταμέτρηση συνεχίζεται βέβαια και πολλές έδρες «παίζονται» ακόμη, λόγω του ιδιότυπου εκλογικού συστήματος, αλλά όλα δείχνουν ότι το μνημονιακό «ζευγάρι» δεν θα ξεπεράσει τις 65-68 έδρες.

Οσον αφορά τα ποσοστά, το Φίνε Γκαέλ έχασε πάνω από 10% της εθνικής ψήφου, πέφτοντας από το 36 στο 26%, ενώ οι Εργατικοί είχαν τη συνήθη τύχη που επιφυλάσσουν οι ψηφοφόροι στα «κόμματα-δεκανίκια» των μνημονιακών κυβερνήσεων, υποχωρώντας κάτω από το 8%, από 19% που είχε πάρει στις εκλογές του το 2011.

Το επίσης κεντροδεξιό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Φιόνα Φάιλ, είδε τα ποσοστά του να ενισχύονται από το 17 στο 23%, ενώ το κεντροαριστερό Σιν Φέιν σημείωσε μεν μεγάλη άνοδο, πήρε το «χάλκινο» μετάλλιο της κάλπης, αλλά με το 14% που εξασφάλισε παραμένει πολύ μακριά από κάθε δυνατότητα σχηματισμού «αριστερής» κυβέρνησης.

Επίσης, μεγάλη άνοδο σημείωσαν τα ποσοστά των διάφορων μικρών κομμάτων, ενώ πολυάριθμοι είναι και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που θα μπουν στη νέα Βουλή, χάρη στο αναλογικό σύστημα και τον γενικότερο κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού, που θυμίζει έντονα την Ισπανία.

Συγκεκριμένα, οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, τα μικρά κόμματα -όπως οι Πράσινοι, οι Σοσιαλδημοκράτες κ.ά.- και τα νεόκοπα κινήματα πολιτών κατά της λιτότητας συγκεντρώνουν συνολικά έως και το 28% της εθνικής ψήφου, διπλασιάζοντας τα ποσοστά τους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2011.

Τι μέλλει γενέσθαι; Οπως φαίνεται και από τις πρώτες μετεκλογικές δηλώσεις, το παραδοσιακό μίσος ανάμεσα στο Φίνε Γκαέλ και το Φιόνα Φάιλ αναμένεται να εμποδίσει κάθε προσπάθεια δημιουργίας ενός «Μεγάλου Συνασπισμού», όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Ισπανία με το Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές.

Εξίσου απίθανη μοιάζει και μια κυβέρνηση με κορμό τον συνασπισμό Φίνε Γκαέλ και Εργατικών και προσθήκες μικρότερων κομμάτων και ανεξάρτητων, παρά το έντονο «παζάρι» που έχει ήδη αρχίσει με τους «μικρούς».

Αλλωστε όλες σχεδόν οι ανταποκρίσεις από το Δουβλίνο και τις άλλες μεγάλες πόλεις του Εϊρε περιγράφουν με έμφαση τις εκδηλώσεις οργής των ψηφοφόρων στα διάφορα εκλογικά τμήματα: οι νεαροί, ιδίως, Ιρλανδοί δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους ενάντια στα παλιά κόμματα για τις επιπτώσεις της λιτότητας στην καθημερινή ζωή και τους μισθούς και για τους νέους φόρους, ιδίως αυτούς στο νερό.

Η πλειοψηφία των Ιρλανδών εκτιμά ότι η περίφημη οικονομική ανάκαμψη που άρχισε το 2013 υπάρχει μόνο στα χαρτιά, αφού ναι μεν το ΑΕΠ εμφανίζεται να αυξάνεται αλματωδώς (+7% τους πρώτους εννέα μήνες του 2015!) και το επίσημο ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 9,5%, αλλά στην πραγματικότητα ο αριθμός των οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έχει αυξηθεί δραματικά.

Ο μεγάλος χαμένος της βραδιάς, ο «Ιρλανδός Σαμαράς» Εντα Κένι, αναγκάστηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου να παραδεχτεί την ήττα της απερχόμενης κυβερνητικής συμμαχίας: «Ξεκάθαρα το Φίνε Γκαέλ και οι Εργατικοί δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην εξουσία», είπε ο ηγέτης του Φίνε Γκαέλ.

Ο εξ απορρήτων του και «επιτελάρχης» του κόμματος, Μαρκ Μορτέλ, συμπλήρωσε πως η Ιρλανδία βιώνει έναν «μαζικό κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος», που θα οδηγήσει σε «μακρύ διάστημα αβεβαιότητας».

Τα κόμματα έχουν τώρα προθεσμία μέχρι τις 12 Μαρτίου να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλιώς οι κάλπες θα ξαναστηθούν.[/expander_maker]

Πηγή : link

29
Feb

Γιατί έχει ο Φεβρουάριος 29 ημέρες, κάθε τέσσερα χρόνια; Η Google αφιερώνει το σημερινό της Doodle στο δίσεκτο έτος

Γιατί έχει ο Φεβρουάριος 29 ημέρες, κάθε τέσσερα χρόνια; Η Google αφιερώνει το σημερινό της Doodle στο δίσεκτο έτος.Κάθε τέσσερα χρόνια, όπως και φέτος σήμερα  Δευτέρα, ο Φεβρουάριος θα έχει 29 μέρες αντί για τις συνήθεις 28 και έτσι το έτος θεωρείται δίσεκτο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Η ανάγκη προσθήκης μιας μέρας ανά τετραετία προκύπτει από την απόκλιση του ισχύοντος Γρηγοριανού ημερολογίου από το φυσικό ηλιακό/αστρονομικό ημερολόγιο. Ενώ το πρώτο χρησιμοποιεί 365 μέρες, στην πραγματικότητα μια πλήρης περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο, δηλαδή ένα αστρονομικό έτος, διαρκεί 365,2422 μέρες.

Εξαιτίας αυτής της διαφοράς, έχει αποφασισθεί να προσμετράται άλλη μια μέρα τον Φεβρουάριο ανά τετραετία, έτσι ώστε να συγχρονίζεται καλύτερα το ιστορικό ημερολόγιο με το αστρονομικό, με άλλα λόγια προκειμένου ο χρόνος να βρίσκεται σε συγχρονισμό με την περιστροφή του πλανήτη μας.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Το ρωμαϊκό ημερολόγιο είχε 355 μέρες και πρόσθετε έναν μήνα 22 ημερών ανά διετία, ώσπου ο Ιούλιος Καίσαρας, όταν έγινε αυτοκράτορας, έδωσε εντολή στον αστρονόμο Σωσιγένη να βελτιώσει το όλο σύστημα. Ο Σωσιγένης τότε αποφάσισε σε ένα έτος διάρκειας 365 ημερών να προσθέτει μια μέρα ανά τέσσερα χρόνια και έτσι «γεννήθηκε» η 29η Φεβρουαρίου.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Δίσεκτο έτος: Google Doodle αφιερωμένο στις 29 Φεβρουαρίου

29 ΦΕΒ. 2016 08:31
Article Image
Γιατί έχει ο Φεβρουάριος 29 ημέρες, κάθε τέσσερα χρόνια; Η Google αφιερώνει το σημερινό της Doodle στο δίσεκτο έτος

ADVERTISING

Κάθε τέσσερα χρόνια, όπως και φέτος την ερχόμενη Δευτέρα, ο Φεβρουάριος θα έχει 29 μέρες αντί για τις συνήθεις 28 και έτσι το έτος θεωρείται δίσεκτο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Η ανάγκη προσθήκης μιας μέρας ανά τετραετία προκύπτει από την απόκλιση του ισχύοντος Γρηγοριανού ημερολογίου από το φυσικό ηλιακό/αστρονομικό ημερολόγιο. Ενώ το πρώτο χρησιμοποιεί 365 μέρες, στην πραγματικότητα μια πλήρης περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο, δηλαδή ένα αστρονομικό έτος, διαρκεί 365,2422 μέρες.

Εξαιτίας αυτής της διαφοράς, έχει αποφασισθεί να προσμετράται άλλη μια μέρα τον Φεβρουάριο ανά τετραετία, έτσι ώστε να συγχρονίζεται καλύτερα το ιστορικό ημερολόγιο με το αστρονομικό, με άλλα λόγια προκειμένου ο χρόνος να βρίσκεται σε συγχρονισμό με την περιστροφή του πλανήτη μας.

Το ρωμαϊκό ημερολόγιο είχε 355 μέρες και πρόσθετε έναν μήνα 22 ημερών ανά διετία, ώσπου ο Ιούλιος Καίσαρας, όταν έγινε αυτοκράτορας, έδωσε εντολή στον αστρονόμο Σωσιγένη να βελτιώσει το όλο σύστημα. Ο Σωσιγένης τότε αποφάσισε σε ένα έτος διάρκειας 365 ημερών να προσθέτει μια μέρα ανά τέσσερα χρόνια και έτσι «γεννήθηκε» η 29η Φεβρουαρίου.

ADVERTISING

Το κακό για όσους γεννιούνται εκείνη τη μέρα εδώ και χιλιετίες, είναι ότι…χάνουν τα γενέθλιά τους για τρία χρόνια, ώσπου να τα ξαναβρούν το τέταρτο -και δίσεκτο- έτος. Μερικοί ανέκαθεν επέλεγαν να γιορτάζουν την 28η Φεβρουαρίου ή την 1η Μαρτίου (για να μην χάνουν και τα δώρα!). Από στατιστική άποψη, η πιθανότητα γέννησης την 29η Φεβρουαρίου είναι μία στις 1.461.

Ανάμεσα στις παραδόσεις που συνοδεύουν τη δίσεκτη 29η Φεβρουαρίου, είναι ότι εκείνη τη μέρα αντιστρέφονται τα πράγματα και οι γυναίκες κάνουν πρόταση γάμου στους άνδρες. Στην Ελλάδα πάντως τα ζευγάρια αποφεύγουν να παντρεύονται αυτή τη μέρα, θεωρώντας την γρουσούζικη. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η 29η Φεβρουαρίου, ως σπάνια μέρα η ίδια, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Ασθενειών.[/expander_maker]

Πηγή : link

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close