29/11/2015

29
Nov

Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό

Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό.Η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για την μετανάστευση και σε επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε μετά το πέρας της Έκτακτης Συνόδου ο Ντόναλντ Τουσκ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τουσκ είπε ότι δεν περιμένουμε από κανέναν να φυλάξει τα σύνορά μας και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει από εμάς, ενώ γνωστοποίησε τη δημιουργία ταμείου για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 3 δις. ευρώ προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Είπε ότι συμφωνήθηκε να αναζωογονηθεί η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, τονίζοντας πάντως πως δεν ξαναγράφεται η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ και πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες, μεταξύ των οποίων και στους κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Προσβλέπουμε στο 2016 ως χρονιά κλειδί για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στην οποία καταλήξαμε σήμερα, είπε.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε για μια “ιστορική ημέρα” και “ιστορική διαπραγμάτευση”, χαρακτηρίζοντας καρποφόρες τις διαπραγματεύσεις.

Ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση διαβουλεύσεων δυο φορές ετησίως σε ότι αφορά τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και στη δημιουργία μηχανισμών υψηλού επιπέδου διαλόγου για την εμβάθυνση των σχέσεων των δυο πλευρών. Στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξει το κεφάλαιο 17, είπε, και σύντομα θα ακολουθήσουν και τα άλλα κεφάλαια.

Σε ότι αφορά το προσφυγικό, τόνισε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με κάθε χώρα ξεχωριστά και με την ΕΕ ως σύνολο για να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Σε ότι αφορά τα την ευρωπαϊκή βοήθεια, είπε πως τα 3 δις. ευρώ δεν θα τα πάρει η Τουρκία αλλά οι πρόσφυγες, τονίζοντας πως το γεωπολιτικό πρόβλημα η παράνομη μετανάστευση, χρειάζονται ένα κοινό σχέδιο δράσης.

Ικανοποίηση στην Αθήνα

Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους.

Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του χτες.

Πηγή:link

29
Nov

Μαζικές συλλήψεις στο Παρίσι σε διαδήλωση για το κλίμα

Μαζικές συλλήψεις στο Παρίσι σε διαδήλωση για το κλίμα.Ένταση με συγκρούσεις και μαζικές συλλήψεις έλαβαν χώρα σήμερα στο Παρίσι, που ακόμα δεν έχει ξεπεράσει το σοκ των τρομοκρατικών επιθέσεων. Συγκεκριμένα, γάλλοι αστυνομικοί  έριξαν σήμερα δακρυγόνα κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την κλιματική αλλαγή στην πλατεία Ρεπουμπλίκ, στο κέντρο του Παρισιού, κοντά στο σημείο όπου νωρίτερα ακτιβιστές για το κλίμα είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα.

Περίπου 200 διαδηλωτές, ορισμένοι με καλυμμένα τα πρόσωπα, συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε έναν δρόμο που οδηγεί στην πλατεία, η οποία έχει γίνει σημείο συγκέντρωσης για τους Παριζιάνους μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.

Η αστυνομία έριξε χημικά εναντίον ορισμένων διαδηλωτών που προσπάθησαν να φθάσουν στην πλατεία και χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διασκορπίσει άλλους. Διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα υπέρ του κλίματος και της δημοκρατίας.

Πηγή: link

29
Nov

Νέοι κανόνες για την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων. Οφέλη για καταναλωτές

Νέοι κανόνες για την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων. Οφέλη για καταναλωτές.Ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Οδηγία (ΕΕ) 2015 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (Insurance Distrubution Directive-IDD ). Οι νέοι κανόνες υπέρ-διασφαλίζουν τους καταναλωτές έναντι των επιλογών και διαμεσολαβητών για την αγορά ασφαλιστικών προϊόντων και θα πρέπει να ενσωματωθούν στις νομοθεσίες των κρατών μελών και προβλέπεται να εφαρμοστούν από το 2017

Η οδηγία αποσκοπεί σε μία ελάχιστη εναρμόνιση και συνεπώς δεν θα πρέπει να εμποδίζει τα κράτη μέλη να διατηρούν ή να θεσπίζουν πιο αυστηρές διατάσεις προκειμένου να προστατεύουν τους πελάτες τους με την προϋπόθεση ότι οι διατάξεις αυτές είναι συνεπείς με το δίκαιο της Ενωσης. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν επίσης τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι αρμόδιες αρχές δημοσιοποιούν  με τον ενδεδειγμένο τρόπο σχετικά με το εάν και πως το κράτος μέλος έχει επιλέξει να εφαρμόσει αυστηρότερες διατάξεις.

Αναλυτικότερα: Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι πριν την σύναψη της σύμβασης ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής παρέχει στον πελάτη:

α) εάν κατέχει οποιαδήποτε συμμετοχή που να υπερβαίνει το 10% των δικαιωμάτων ψήφου ή του κεφαλαίου της συγκεκριμένης ασφαλιστικής επιχείρησης
β) εάν συγκεκριμένη ασφαλιστικής επιχείρησης ή μητρικής επιχείρησης συγκεκριμένης ασφαλιστικής επιχείρησης κατέχει οποιαδήποτε άμεση συμμετοχή που να υπερβαίνει το 10% ή περισσότερο των δικαιωμάτων ψήφου ή του κεφαλαίου του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή
γ) σε σχέση με την προτεινόμενη σύμβαση για την οποία παρέχει συμβουλή για το κατά πόσον :

ι) παρέχει συμβουλές αμερόληπτες και προσωπικής ανάλυσης
ιι) έχει συμβατική υποχρέωση να ασκεί δραστηριότητες διανομής ασφαλιστικών προϊόντων σε μία ή περισσότερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις και δεν παρέχει συμβουλές βάσει αμερόληπτης και προσωπικής ανάλυσης, σε αυτή δε, την περίπτωση τον ενημερώνει για τις επωνυμίες των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τις οποίες δύναται να ασκεί και όντως ασκεί δραστηριότητες

δ) την φύση της αμοιβής που λαμβάνει σε σχέση με την σύμβαση ασφάλισης
ε) σε σχέση με την σύμβαση ασφάλισης

2. Όταν η αμοιβή καταβάλλεται κατευθείαν από το πελάτη, ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής ενημερώνει τον πελάτη για το ποσό της αμοιβής ή αν αυτό δεν είναι δυνατό για την μέθοδο της αμοιβής

3. Εάν ο πελάτης πληρωμές εκτός των τρεχόντων ασφαλίστρων και των προγραμμάτων πληρωμών δυνάμει της σύμβασης ασφάλισης μετά την σύναψη της, ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής του γνωστοποιεί επίσης για την κάθε μία από της εν λόγω μεταγενέστερες πληρωμές

4.  Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι εγκαίρως πριν από την σύναψη της ασφαλιστικής σύμβασης κάθε ασφαλιστική κοινοποιεί στο πελάτη της τη φύση της αμοιβής που λαμβάνουν οι υπάλληλοι της σε σχέση με την σύμβαση ασφάλισης

5. Εάν ο πελάτης πραγματοποιεί εκτός των τρεχόντων ασφαλίστρων και προγραμμάτων πληρωμών δυνάμει της ασφαλιστικής σύμβασης μετά την σύναψη της, η ασφαλιστική επιχείρηση του γνωστοποιεί επίσης, για κάθε μία από τις εν λόγω μεταγενέστερες πληρωμές

Παροχή συμβουλών

Πριν την σύναψη ασφάλισης ο διανομέας ασφαλιστικών προϊόντων προσδιορίζει βάσει πληροφοριών τις οποίες έλαβε από τον πελάτη τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του πελάτη και παρέχει στο πελάτη αντικειμενικές πληροφορίες για το ασφαλιστικό προϊόν σε μορφή κατανοητή που να επιτρέπει στο πελάτη να λάβει απόφαση.

Διαβάστε περισσότερα: link

29
Nov

Πόσο έτοιμες είναι οι ασφαλιστικές ενόψει της εφαρμογής του Solvency II;

Πόσο έτοιμες είναι οι ασφαλιστικές ενόψει της εφαρμογής του Solvency II;Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την ανετοιμότητα ορισμένων ασφαλιστικών εταιρειών ενόψει της υιοθέτησης νέων λειτουργικών μοντέλων και της εναρμόνισης με τις νέες εποπτικές απαιτήσεις στο πλαίσιο του Solvency II, κρούει η κ. Έλπη Καράμπαλη, Υποδιευθύντρια, Συντονίστρια Ασφαλιστικού Τομέα της KPMG σε άρθρο της για το συνταξιοδοτικό και την ιδιωτική ασφάλιση. 

Ωστόσο, η κ. Καράμπαλη τονίζει ότι στην πλειονότητά τους οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν εμπιστευθεί συμβουλευτικές εταιρείες έτσι ώστε να επιτύχουν την όσο το δυνατόν ταχύτερη εναρμόνιση με τους νέους κανόνες.

Αναλυτικά το άρθρο της κ. Καράμπαλη:

“Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα και πλέον ετών αποτελεί ένα από τα πλέον δυσεπίλυτα προβλήματα για τη χώρα μας.

Η ιδιωτική ασφάλιση, ο τρίτος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος, ήδη από την δεκαετία του ’80 στην Ευρώπη συμμετέχει ενεργά σε μικτά αναδιανεμητικά και κεφαλαιοποιητικά συστήματα με στόχο την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος της δημογραφικής ανεπάρκειας του αναδιανεμητικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

Βασικό ζητούμενο είναι να πραγματοποιηθεί μία ίση και δίκαιη κατανομή των κινδύνων του ασφαλιστικού συστήματος, μέσω ταυτόχρονων μεταρρυθμίσεων και στους τρεις πυλώνες, δηλαδή τους κρατικούς ασφαλιστικούς φορείς, τα επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση.

Είναι αδιαμφισβήτητη η αξία και η λειτουργικότητα των εργαλείων που μπορεί να προσφέρει η ιδιωτική ασφάλιση στη λύση του προβλήματος, με την προϋπόθεση ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι έτοιμη να αναλάβει αυτόν τον στρατηγικό ρόλο. Το ερώτημα είναι κατά πόσον οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν επαρκώς προετοιμαστεί και μάλιστα 72 ημέρες πριν από την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου «Φερεγγυότητα ΙΙ».

Από την εμπειρία μας παρατηρούμε ότι αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες τα τελευταία 3 χρόνια με όλο και πιο εντατικούς ρυθμούς βρίσκονται σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου για την υιοθέτηση των μέτρων προσαρμογής που οδηγούν στην πλήρη ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία και την εφαρμογή της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης.

Στην πλειοψηφία τους οι ασφαλιστικές αυτές εταιρείες εμπιστεύθηκαν τις συμβουλευτικές εταιρείες, που συνδράμουν στην προσπάθειά τους για την υιοθέτηση νέων λειτουργικών μοντέλων, τη διαχείριση των κινδύνων, τη διαχείριση των κεφαλαίων τους διασφαλίζοντας εν τέλει την όσο το δυνατόν ταχύτερη και αποτελεσματική εναρμόνισή τους με τις νέες εποπτικές απαιτήσεις. Εκτιμούμε όμως ότι και αυτή την ύστατη ώρα υπάρχουν εταιρίες που αγωνίζονται ενάντια στο χρόνο να εναρμονισθούν και όσες δεν τα καταφέρουν θα πρέπει να προχωρήσουν σε άλλες λύσεις σχετικά με τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

Βασικοί παράγοντες επιβίωσης για τις ασφαλιστικές εταιρείες στην εποχή του νέου πλαισίου δεν αποτελούν μόνον τα απαιτούμενα κεφάλαια φερεγγυότητας και η ολοκληρωμένη αξιολόγηση των κινδύνων αλλά και το σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και οι κανόνες δημοσιοποίησης των οικονομικών τους στοιχείων, που στόχο έχουν τη διαφάνεια και την ομοιομορφία για την προστασία του καταναλωτή. Είναι λοιπόν σαφές ότι προάγεται ένα νέο μοντέλο λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών, το οποίο προϋποθέτει και αλλαγή επιχειρηματικής κουλτούρας. Αυτό από μόνο του είναι ένας γιγάντιος στόχος που όμως θα κάνει τη διαφορά.

Η ασφαλιστική αγορά μέσω των νέων εποπτικών κανόνων θα πρέπει να αναμορφωθεί ριζικά, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με φερεγγυότητα και επάρκεια για την ουσιαστική ανάπτυξη του τρίτου πυλώνα που είναι η ιδιωτική ασφάλιση”.

Πηγή: link

29
Nov

Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο: Ότι δεν δηλώνεται θα κατάσχεται

Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο: Ότι δεν δηλώνεται θα κατάσχεται.Καταθέσεις, πίνακες, ρολόγια, κοσμήματα μεγάλης αξίας, ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία, ακόμη και άλογα ιππασίας θα πρέπει να δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που έρχεται με νομοσχέδιο, μέσα στο Δεκέμβριο στη Βουλή προς ψήφιση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας RealNews, στην περίπτωση που οι πολίτες αποκρύψουν στοιχεία και πιαστούν στην τσιμπίδα των φορολογικών αρχών, η περιουσία τους θα δεσμεύεται υπέρ του Δημοσίου.

Μάλιστα εάν μετά τον έλεγχο διαπιστώνεται ότι έχει αποκτηθεί με εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται, θα κατάσχεται η μη δηλωθείσα περιουσία ή θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο, το οποίο θα είναι ακόμη και ίσης αξίας με το περιουσιακό στοιχεία που δεν δηλώθηκε.

Όπως προκύπτει από σχέδιο νόμου που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών ο «συναγερμός» θα χτυπά με τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει μεταβολές περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες θα διαπιστωθεί ότι δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε αυτές τις περιπτώσεις η εφορία θα βάζει στο μικροσκόπιο το περιουσιολόγιο και θα το κάνει «φύλλο και φτερό» και μάλιστα αναδρομικά προκειμένου να διαπιστωθεί πως αποκτήθηκε η περιουσία και αν δικαιολογείται, προχωρώντας σε κυρώσεις και κατασχέσεις.

Στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα πρέπει να δηλώνονται μεταξύ άλλων ακίνητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αυτοκίνητα, δίκυκλα, αεροσκάφη, μετοχές, καταθέσεις σε τράπεζες του εσωτερικού και εξωτερικού, σκάφη αναψυχής, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, κινητά μεγάλης αξίας, όπως έργα τέχνης, κοσμήματα, συλλογές σπανίων αντικειμένων, τραπεζικοί λογαριασμοί ακόμη και άλογα.

Βασικός σκοπός του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου είναι να αποκτήσουν οι φορολογικές αρχές την εικόνα της συνολικής περιουσίας κάθε φορολογούμενου, έτσι ώστε να εντοπίζονται φαινόμενα παράνομου πλουτισμού.

Το περιουσιολόγιο θα περιέχει τα περιουσιακά στοιχεία συνόλου των νομικών και φυσικών προσώπων και θα είναι ατομικό, κάτι που σημαίνει ότι όπως υποβάλλονται από όλους οι φορολογικές δηλώσεις, έτσι θα υποβάλλεται μια φορά το χρόνο κατά πάσα πιθανότητα μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις το ατομικό ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νομοθέτηση της δημιουργίας του περιουσιολογίου θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου, ενώ για το 2016, το οποίο θα είναι το πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις θα κατατίθενται ηλεκτρονικά μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πηγή: link

29
Nov

Bloomberg: Ο Draghi θα κληθεί και το 2016 να σώσει την οικονομία της Ευρώπης – Ποιος θα είναι ο ρόλος της ΕΚΤ

Bloomberg: Ο Draghi θα κληθεί και το 2016 να σώσει την οικονομία της Ευρώπης – Ποιος θα είναι ο ρόλος της ΕΚΤ εκτιμούν στο Bloomberg κορυφαίοι αναλυτές και χρηματιστές.
Όπως αναφέρουν «ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), θα κληθεί και πάλι να διασώσει την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως έχει πράξει και στο πρόσφατο παρελθόν».
Όπως αναφέρουν, προσδοκούν από αυτόν να πράξει το καλό για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, σε περίπτωση που επικρατήσει πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την οικονομία της.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, «τα τελευταία χρόνια, τέτοιες συνθήκες άφηναν αδιάφορους τους επενδυτές, χάρις στο ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διοχέτευε μέσω των μηδενικών επιτοκίων και του προγράμματος αγοράς ομολόγων άφθονη ρευστότητα στην αγορά.
Η ίδια στάση παρατηρήθηκε και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, γεγονότα τα οποία δεν επηρέασαν δυσμενώς ούτε τον CAC 40 στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ούτε τα χρηματιστήρια διεθνώς.
Στη Φρανκφούρτη, μάλιστα, σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, ο δείκτης DAX κυμάνθηκε ανοδικά λόγω έντονων διαφωνιών για τον χειρισμό του προσφυγικού από την καγκελάριο A. Merkel.
Τώρα ωστόσο, με τη Fed έτοιμη να αρχίσει να αυξάνει τα αμερικανικά επιτόκια για πρώτη φορά σε σχεδόν μία δεκαετία, ορισμένοι επενδυτές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο οι αγορές να αποδειχθούν τρωτές από σημαντικά γεωπολιτικά θέματα.
«Αυτήν τη στιγμή οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν κλιμακωθεί σε υψηλά επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα μετά την κατάρρευση των πρώην κομμουνιστικών καθεστώτων και, παρά ταύτα, ο αντίκτυπός τους είναι πολύ περιορισμένος στις αγορές», παρατηρεί η Tina Fordham, , επικεφαλής του τμήματος διεθνών πολιτικών αναλύσεων της Citigroup Inc.’s .
«Το ερώτημα είναι εάν η Fed με τη σκλήρυνση της νομισματικής της πολιτικής θα ελαττώσει και τη ρευστότητα, οπότε και ο αντίκτυπος θα καθίσταται εμφανέστερος».
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το 2016 θα είναι η χρονιά κατά την οποία τα πολιτικά πράγματα θα υποσκελίσουν ως παράγοντες ρίσκου τις οικονομικές προκλήσεις, όπως, λόγου χάριν, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας» υποστηρίζει η Tina Fordham .
Το 2016 όμως είναι και χρονιά προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ οι οποίες συμπίπτουν με την πιθανότητα στη Βρετανία να ψηφίζουν για την παραμονή της χώρας ή όχι στο Ευρώ.
Δύο κρίσιμα πολιτικά γεγονότα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας θετικά ή πολύ αρνητικά.
Έρευνα της Bank of America, στην οποία συμμετείχαν διαχειριστές κεφαλαίων, έδειξε ότι το 18% αυτών εκτιμά πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωπαϊκή οικονομία, το 38% θεωρεί κρίσιμη την αναδίπλωση της Κίνας και το 23% ανησυχεί για ενδεχόμενη κρίση χρέους στις αναδυόμενες οικονομίες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου πως «οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν επιδεινωθεί και οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις».
Πάντως, το εάν οι επενδυτές συντονιστούν με τις παγκόσμιες εξελίξεις στο πολιτικό επίπεδο, θα εξαρτηθεί εντέλει από το εάν ο Mario Draghi της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να προστατεύσει τις αγορές από αυτούς τους κινδύνους εάν αποσυρθεί η Fed .
Σήμερα, ο ισολογισμός της Fed βρίσκεται στο σχεδόν 25% του Αμερικανικού ΑΠΕ, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό του Mario Draghi φτάνει το 20% και πρόκειται να αυξηθεί πιθανότατα με ταχύτερο ρυθμό, εάν ενισχύσει την επόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Η Tina Fordham εκτιμά πάντως ότι «η Ευρώπη εμφανίζεται ιδιαίτερα ευάλωτη» φοβούμενη το ενδεχόμενο, οι γεωπολιτικές εντάσεις να κλιμακωθούν με τον καιρό και να καταστούν αλληλεξαρτώμενες, όπως για παράδειγμα η σχέση τρομοκρατίας και μετανάστευσης, και το ενδεχόμενο ενός Brexit..
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος στρατηγικής της Deutsche Bank, Marcos Arana εμφανίζεται πιο καθησυχαστικός, λέγοντας ότι «η παγκόσμια νομισματική πολιτική θα εξακολουθήσει να παραμένει πάρα πολύ χαλαρή, ακόμα και με τα αμερικανικά επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα».
Σχολιάζοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη υποστήριξε ότι «θα υπάρχουν πάντα σε όλον τον κόσμο τέτοια φαινόμενα ενώ ιστορικά οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχει αποδειχθεί ότι δεν αποδιοργανώνουν τις οικονομίες».

Πηγή:link

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close