Category: ΝΕΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

13
Jul

Δώδεκα Ρώσοι πράκτορες παραπέμπονται για χάκινγκ πριν από τις αμερικανικές εκλογές

Δώδεκα πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών κατηγορούνται ότι παραβίασαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές  του 2016, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ομοσπονδιακό συμβούλιο ενόρκων παρέπεμψε σήμερα τους δώδεκα Ρώσους, κατόπιν αιτήματος του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ ο οποίος ερευνά την υπόθεση της ρωσικής ανάμιξης στις εκλογές αυτές.

Οι κατηγορούμενοι είναι αξιωματικοί της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας και φέρονται ότι παραβίασαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Χίλαρι Κλίντον και το δίκτυο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η παραπομπή τους γίνεται τρεις ημέρες πριν από τη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνσκι της Φινλανδίας. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστάιν διευκρίνισε ότι είχε ενημερώσει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα τον Τραμπ, ο οποίος γνώριζε ότι σήμερα θα ανακοινώνονταν οι παραπομπές.

Σύμφωνα με τον Ροζενστάιν, οι 12 Ρώσοι που κατονομάζονται κατηγορούνται ότι εγκατέστησαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές λογισμικό για να κατασκοπεύουν τους χρήστες και να διαβάζουν τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Στη συνέχεια δημιουργήσαν εικονικά διαδικτυακά προφίλ για να δημοσιοποιήσουν τις πληροφορίες που είχαν κλέψει, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2016.

Εκτιμάται ότι οι Ρώσοι έκλεψαν προσωπικές πληροφορίες 500.000 ψηφοφόρων.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι στις κατηγορίες περιλαμβάνεται και εκείνη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, μέσω της χρήσης κρυπτονομισμάτων.

Ο Ροζενστάιν σχολίασε και τις διαρροές στον Τύπο, λέγοντας ότι εκείνοι οι οποίοι κάνουν διάφορες εικασίες για τις ομοσπονδιακές έρευνες συνήθως δεν γνωρίζουν τα γεγονότα και τόνισε ότι οι περισσότερες διαρροές δεν προέρχονται από εκείνους που διεξάγουν τις έρευνες.

Πηγή: cnn.gr

 

12
Jul

ΕΚΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της ποσοτικής χαλάρωσης

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρατείνουν εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,5 τρισ. ευρώ κατά τη συνάντησή τους τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής τα οποία αποτυπώνουν την ανησυχία τους πως οι διεθνείς συγκρούσεις για το εμπόριο θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Τα πρακτικά υπογραμμίζουν την προσεκτική προσπάθεια εξισορρόπησης που αντιμετωπίζει η Νο 2 Κεντρική Τράπεζα του κόσμου, η οποία αρχίζει να αποσύρει το χαλαρό χρήμα που διοχέτευε στην οικονομία εδώ κα χρόνια την ώρα που η οικονομία φρενάρει και αντιμετωπίζει αντιξοότητες από τις εμπορικές εντάσεις και τις ευέξαπτες αγορές.

Μαζί με την πολυαναμενόμενη κίνηση τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ ανέφερε ότι “αναμένει” να τερματίσει σταδιακά τις αγορές ομολόγων, γνωστές ως ποσοτική χαλάρωση, έως το Δεκέμβριο -ένα σημαντικό βήμα στο μονοπάτι προς τα υψηλότερα επιτόκια.

Ωστόσο, η ΕΚΤ σημείωσε πως δεν περιμένει να αρχίσει να αυξάνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, που τώρα βρίσκονται στο -0,4% στην Ευρωζώνη πριν το καλοκαίρι του 2019 -μια κίνηση που συγκράτησε την αντίδραση των αγορών στον επικείμενο τερματισμό του τεράστιου προγράμματος στήριξης της ρευστότητας.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης που έλαβε χώρα στις 13 και 14 Ιουνίου δείχνουν πως παρότι αποφάσισαν να τερματίσουν το QE, οι αξιωματούχοι ανησυχούν για τις ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης στη νομισματική ένωση των 19 χωρών και τις απειλές από τον αυξημένο προστατευτισμό, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τους ανανεωμένους κινδύνους στις αγορές.

“Δεδομένη της επικρατούσας αβεβαιότητας, θεωρήθηκε συνετό να εξαοκουθήσει το τέλος των αγορών παγίων να εξαρτάται από τα εισερχόμενα στοιχεία”, αναφέρουν τα πρακτικά.

Πηγή: capital.gr

2
Jul

CNBC: Πάνω από 800 κρυπτονομίσματα “έχουν πεθάνει”

Διάφορα κρυπτονομίσματα έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους 18 μήνες, όμως πάνω από 800 από αυτά έχουν τώρα “πεθάνει”.

Όπως επισημαίνει το CNBC, νέα ψηφιακά νομίσματα δημιουργούνται μέσω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως αρχική δημόσια προσφορά νομισμάτων (ICO), κατά την οποία μια startup μπορεί να εκδώσει ένα νέο νόμισμα που οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν.

Έχει υπάρξει “έκρηξη” αρχικών δημόσιων προσφορών νομισμάτων. Εταιρείες άντλησαν 3,8 δισ. δολ. μέσω ICOs το 2017, αλλά για το 2018 το ποσό αυτό μέχρι στιγμής έχει φτάσει στα 11,9 δισ. δολ., σύμφωνα με το CoinSchedule, μια ιστοσελίδα που παρακολουθεί τη συγκεκριμένη αγορά.

Ωστόσο, εκατοντάδες τέτοια πρότζεκ έχουν “πεθάνει” είτε γιατί ήταν απάτη είτε γιατί επρόκειτο για αστείο είτε το πρότζεκτ δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Το Dead Coins είναι μία ιστοσελίδα που καταγράφει όλα τα κρυπτονομίσματα που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες. Μέχρι στιγμής, έχει εντοπίσει πάνω από 800 ψηφιακά νομίσματα τα οποία θεωρεί “νεκρά”.

Το Bitcoin, που είναι το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με βάση την κεφαλαιοποίηση, επίσης είχε μια δύσκολη χρονιά. Η τιμή του έχει πέσει περίπου 70% από το ρεκόρ που έκανε φτάνοντας κοντά στα 20.000 δολ. την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του CoinDesk data.

Αυτή η αρνητική επενδυτική διάθεση αποδίδεται εν μέρει στις επιθέσεις χάκερ σε δύο ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων της Νότιας Κορέας.

Το CNBC σημειώνει ότι οι ICOs είναι εξαιρετικά επικίνδυνες επενδύσεις και ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις εξαπάτησης. Νωρίτερα αυτόν τον χρόνο, το αμερικανικό δίκτυο αναφέρθηκε σε μία ICO-απάτη με την επωνυμία Giza. Όπως σημειώνει, η ψεύτικη start-up κατέληξε να πάρει 2 εκατ. δολ. από επενδυτές. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί  βλέπουν τις ICOs σαν εναλλακτική στις αρχικές δημόσιες προσφορές και στη χρηματοδότηση από venture capital.

Τα κρυπτονομίσματα έχουν δεχτεί σημαντικές πιέσεις, όμως ακόμα υπάρχει αισιοδοξία ότι οι ρυθμιστικές αρχές μπορεί να τα δουν πιο θετικά και έτσι να ενισχύσουν τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη αγορά. Ο Arthur Hayes, CEO του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων BitMEX, δήλωσε στο CNBC την Παρασκευή ότι το bitcoin θα μπορούσε να σκαρφαλώσει στα 50.000 δολ. έως το τέλος του χρόνου.

Πηγή: capital.gr

29
Jun

Λευκός καπνός στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό – Όλο το κείμενο συμπερασμάτων της συμφωνίας

Στμφωνία των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ επί των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό ανακοίνωσε στις 4:35 τα ξημερώματα της Παρασκευής (5:35 ώρα Ελλάδας) ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ, έπειτα από τουλάχιστον 7 ώρες συνεχών διαπραγματεύσεων.

Οι 28 της ΕΕ συμφωνούν στη δημιουργία κλειστών κέντρων αποβίβασης μεταναστών “σε εθελοντική βάση” σε χώρες της Μεσογελιου από όπου θα γίνεται το “φιλτράρισμα” των αιτούντων άσυλο, αλλά δεσμεύθηκαν εξίσου να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ίδιου του κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο ως το τέλος του χρόνου. Μετά από απαίτηση των τεσσάρων χωρών της τάσης του Βίζεγκραντ, έγινε προσπάθεια να συμπεριληφθεί η πρόβλεψη πως αυτή η αναθεώρηση του Δουβλίνου, θα πρέπει να γίνει με ομοφωνία.

Τα κέντρα αποβίβασης θα βρίσκονται όχι μόνο σε χώρες της ΕΕ, αλλά και τις χώρες της Β.Αφρικής. Οι 28 δεσμεύονται μάλιστα στη χρηματοδότηση αυτών των κινήσεων.

Τα Κράτη Μέλη συμφώνησαν σε ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών διαχωρισμού δικαιούχων ασύλου και μεταναστών, επιστρέφοντας άμεσα τους δεύτερους στις χώρες καταγωγής τους. Υποσχέθηκαν δε να αναθεωρήσουν τους κανόνες ανακατανομής μεταναστών, όταν μια χώρα πρώτης εισόδου βρίσκεται σε πίεση – κάτι που ζητούσε επιτακτικά η Ιταλία.

Το τελικό κείμενο σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει την πρόβλεψη για “σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τις ΜΚΟ στη Μεσόγειο”, μετά από απαίτηση της Αυστρίας.

“Όλα τα σκάφη που επιχειρούν στη Μεσόγειο, οφείλουν να σέβονται την κείμενη νομοθεσία και να μην παρεμποδίζουν τις επιχειρήσεις της ακτοφυλακής της Λιβύης”, αναφέρει το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Ζόζεφ Μουσκάτ.

Τουλάχιστον έντεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμες να λάβουν στο έδαφός τους μετανάστες που θα φτάνουν σε “κέντρα αποβίβασης”.

Η Ιταλία, που νωρίτερα μπλόκαρε την έκδοση συμπερασμάτων, συμφώνησε με την τελική διατύπωση για το μεταναστευτικό, ξεμπλοκάροντας και τα υπόλοιπα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής των 28, στις 01:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής (τοπική ώρα), μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων και διμερών επαφών του Πρωθυπουργού Κόντε, κυρίως με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν.

Σημειώνεται ότι η στάση της Ιταλίας είχε οδηγήσει στην αναβολή της ενημέρωσης των Προέδρων Τουσκ και Γιούνκερ προς τον Τύπο για τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας πριν από το δείπνο, καθώς ο Τζ.Κόντε αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή του στο ως τότε κείμενο των συμπερασμάτων (που αφορούσε την άμυνα, τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, τη διεύρυνση και την κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο), ώστε να πετύχει καλύτερες διατυπώσεις στο κείμενο του μεταναστευτικού, που δεν είχε ακόμα συζητηθεί.

Μετά τη συμφωνία της Ιταλίας, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν, αυτή τη φορά με τις τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ – Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία μέχρι τις 04:30.

Οι “V4” με πρωτοβουλία Β. Ορμπάν απαίτησαν να συμπεριληφθεί ο όρος της “εθελοντικής αλληλεγγύης” στο κείμενο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “επιβεβαιώνει εκ νέου ότι μια προϋπόθεση για μια λειτουργική πολιτική της ΕΕ βασίζεται σε μια συνολική προσέγγιση της μετανάστευσης που συνδυάζει τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την αυξημένη εξωτερική δράση και τις εσωτερικές πτυχές, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες μας”.

“Πρόκειται για μια πρόκληση όχι μόνο για ένα μόνο κράτος μέλος, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη”, αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων, όπου επισημαίνεται ότι “από το 2015 έχουν τεθεί σε εφαρμογή ορισμένα μέτρα για την επίτευξη αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ” και “ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των εντοπισμένων παράνομων διασυνοριακών διελεύσεων στην ΕΕ μειώθηκε κατά 95% από την αιχμή τους τον Οκτώβριο του 2015, ακόμη και αν πρόσφατα ανέβηκαν οι ροές στα δρομολόγια της Ανατολικής και της Δυτικής Μεσογείου”.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “είναι αποφασισμένο να συνεχίσει και να ενισχύσει αυτή την πολιτική για την αποτροπή της επιστροφής στις ανεξέλεγκτες ροές του 2015 και για την περαιτέρω εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης σε όλες τις υφιστάμενες και αναδυόμενες διαδρομές”.

Όσον αφορά την Κεντρική Μεσογειακή Διαδρομή, οι 28 δηλώνουν ότι “πρέπει να εντατικοποιηθούν περαιτέρω οι προσπάθειες για την παύση των λαθρεμπόρων που λειτουργούν εκτός Λιβύης ή αλλού”. “Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ιταλία και άλλα κράτη μέλη πρώτης άφιξης σε αυτό το πλαίσιο”, αναφέρουν οι 28 και συμπληρώνουν ότι η ΕΕ “θα ενισχύσει την υποστήριξή της προς την περιοχή του Σαχέλ, την ακτοφυλακή της Λιβύης, τις παράκτιες και τις νότιες κοινότητες, όσον αφορά τις ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής, τις εθελοντικές ανθρωπιστικές επιστροφές, τη συνεργασία με άλλες χώρες προέλευσης και διέλευσης, καθώς και την εθελοντική επανεγκατάσταση”.

“Όλα τα σκάφη που επιχειρούν στη Μεσόγειο πρέπει να σέβονται τους ισχύοντες νόμους και να μην παρεμποδίζουν τις επιχειρήσεις της ακτοφυλακής της Λιβύης”, ξεκαθαρίζουν οι 28.

Όσον αφορά τη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, οι 28 αναφέρουν ότι “απαιτούνται πρόσθετες προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, για την πρόληψη νέων αφίξεων από την Τουρκία και για την παύση των όποιων ροών”. “Η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας και οι διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως χωρίς διακρίσεις έναντι όλων των κρατών μελών”, αναφέρεται – σημείο το οποίο άλλωστε επισήμανε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην παρέμβασή του, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου.

Οι 28 αναφέρουν ότι “χρειάζονται επειγόντως μεγαλύτερες προσπάθειες για την εξασφάλιση ταχείας επιστροφής και για την πρόληψη της ανάπτυξης νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών”. “Η συνεργασία με τους εταίρους στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και η στήριξή τους εξακολουθούν να είναι βασικές για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα, την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης, την αύξηση των ικανοτήτων για προστασία των συνόρων και τη βελτίωση των διαδικασιών επιστροφής και επανεισδοχής”, τονίζουν.

“Υπό το πρίσμα της πρόσφατης αύξησης των ροών στη Δυτική Μεσόγειο, η ΕΕ θα στηρίξει, από οικονομική και άλλη άποψη, όλες τις προσπάθειες των κρατών μελών, ιδίως της Ισπανίας, και των χωρών προέλευσης και διέλευσης, ιδίως του Μαρόκου, για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης”, υπόσχονται οι 28 της ΕΕ.

Επιπλέον και “προκειμένου να σπάσει οριστικά το επιχειρηματικό μοντέλο των λαθρεμπόρων, αποτρέποντας έτσι τις τραγικές απώλειες της ζωής”, είναι απαραίτητο “να εξαλειφθεί το κίνητρο για την επιβίβαση σε επικίνδυνα ταξίδια”. Αυτό απαιτεί μια “νέα προσέγγιση βασισμένη σε κοινές ή συμπληρωματικές δράσεις μεταξύ των κρατών μελών για την αποβίβαση εκείνων που σώζονται σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης”.

“Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο και την Κομισιόν να διερευνήσουν ταχέως την έννοια των περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης, σε στενή συνεργασία με τις σχετικές τρίτες χώρες, καθώς και με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τον ΔΟΜ”, αναφέρουν. “Τέτοιες πλατφόρμες θα πρέπει να λειτουργούν σε εξαιρετικές καταστάσεις, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και χωρίς να δημιουργούν παράγοντα έλξης”, ξεκαθαρίζουν.

Οι 28 αποφάσισαν ότι “σε ό,τι αφορά την επικράτεια της ΕΕ, και όσους μετανάστες διασώζονται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, “θα πρέπει να αναληφθούν, βάσει κοινής προσπάθειας, μέσω της μεταφοράς του σε ελεγχόμενα κέντρα εγκατεστημένα στα κράτη μέλη, μόνο σε εθελοντική βάση, όπου η ταχεία και ασφαλή η μεταφορά θα επέτρεπε, με πλήρη στήριξη της ΕΕ, να γίνει διάκριση μεταξύ των παράνομων μεταναστών, οι οποίοι θα επιστραφούν και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, για τους οποίους θα εφαρμοζόταν η αρχή της αλληλεγγύης”. “Όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένης της μετεγκατάστασης και της επανεγκατάστασης, θα γίνουν σε εθελοντική βάση, με την επιφύλαξη της μεταρρύθμισης του Δουβλίνου”, ξεκαθαρίζουν οι 28 της ΕΕ.

Επιπλέον “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να ξεκινήσει το δεύτερο τμήμα της διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και συγχρόνως να μεταφέρει 500 εκατομμύρια ευρώ από το αποθεματικό του 11ου ΕΤΑ στο Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική”, ενώ τα κράτη μέλη καλούνται να συμβάλουν περαιτέρω στο εν λόγω ταμείο.

“Η αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης στο επίκεντρό της απαιτεί μια εταιρική σχέση με την Αφρική που στοχεύει σε έναν ουσιαστικό κοινωνικοοικονομικό μετασχηματισμό της αφρικανικής ηπείρου βάσει των αρχών και των στόχων που ορίζονται από τις αφρικανικές χώρες στην Ατζέντα 2063”, αναγνωρίζουν οι 28 της ΕΕ.

Και τονίζουν ότι “αυτό δεν απαιτεί μόνο αυξημένη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη, αλλά και βήματα προς τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα επιτρέψει τη σημαντική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων τόσο από τους Αφρικανούς όσο και από τους Ευρωπαίους”.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί “στην εκπαίδευση, την υγεία, τις υποδομές, την καινοτομία, τη χρηστή διακυβέρνηση και τη χειραφέτηση των γυναικών”.

“Η Αφρική είναι ο γείτονάς μας και αυτό πρέπει να εκφράζεται με την αύξηση των ανταλλαγών και των επαφών μεταξύ των λαών και των δύο ηπείρων σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας των πολιτών”, ξεκαθαρίζουν.

“Η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικανικής Ένωσης αποτελεί σημαντικό στοιχείο της σχέσης μας και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί την περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση του”.

Στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη για “ευέλικτα μέσα που να επιτρέπουν την ταχεία εκταμίευση για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης”. Επομένως, τ”α ταμεία εσωτερικής ασφάλειας, διαχείρισης των συνόρων, ασύλου και μετανάστευσης θα πρέπει να περιλαμβάνουν ειδικά και σημαντικά στοιχεία για τη διαχείριση της εξωτερικής μετανάστευσης”.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι είναι ανάγκη τα κράτη μέλη “να εξασφαλίσουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με χρηματοδοτική και υλική υποστήριξη από την ΕΕ.” Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη “να ενισχυθεί σημαντικά η αποτελεσματική επιστροφή των παράνομων μεταναστών”.

“Από αμφότερες τις απόψεις, ο υποστηρικτικός ρόλος του FRONTEX, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τρίτες χώρες, θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω με αυξημένους πόρους και ενισχυμένη εντολή”, τονίζουν οι 28 και χαιρετίζουν την πρόθεση της Κομισιόν να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις για μια πιο αποτελεσματική και συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική επιστροφής.

Όσον αφορά την εσωτερική κατάσταση στην ΕΕ, “οι δευτερογενείς μετακινήσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών μελών κινδυνεύουν να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και του κεκτημένου του Σένγκεν”, αναφέρουν οι 28 και ζητούν από τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν “όλα τα αναγκαία εσωτερικά νομοθετικά και διοικητικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των μετακινήσεων και για να συνεργαστούν στενά μεταξύ τους για το σκοπό αυτό”.

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση για ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, οι 28 αναφέρουν ότι “σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος χάρη στις ακούραστες προσπάθειες της Βουλγαρίας και των προηγούμενων Προεδριών”. Αρκετά αρχεία βρίσκονται “κοντά στην ολοκλήρωση”, αναφέρουν και δηλώνουν ότι “πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με τον κανονισμό του Δουβλίνου για τη μεταρρύθμισή του με βάση την ισορροπία ευθύνης και αλληλεγγύης, λαμβάνοντας υπόψη τα άτομα που αποβιβάστηκαν μετά από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης”.

“Απαιτείται περαιτέρω εξέταση σχετικά με την πρόταση για τη διαδικασία ασύλου”, αναφέρουν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη να βρεθεί “μια ταχεία λύση σε ολόκληρη τη δέσμη μέτρων και καλεί το Συμβούλιο να συνεχίσει τις εργασίες του με στόχο τη σύναψη το συντομότερο δυνατό”. Θα υπάρξει έκθεση σχετικά με την πρόοδο κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.

Πηγή: real.gr

25
Jun

A former hacker reveals what he’s learned about cybersecurity

Russian hackers are notorious for their hacking skills, but one American says he hacked a Russian cyber gang at just 15 years old.

Eric Taylor, who went by the nickname Cosmo the God, also posted personal information of celebrities and government officials, including Michelle Obama, former CIA director John Brennan, Kim Kardashian and Tiger Woods.

The government eventually caught up with Taylor and he pleaded guilty to posting the personal information on the internet, among other charges.

Now, Taylor is trying to help companies and recently started working for a cybersecurity start-up.

Taylor’s life as a hacker began when he was just 12 years old and playing video games at home.

“Just imagine being 12 and having the power just to take anybody off your video game. So I felt a lot of power. And then I started learning other things and I moved on to joining a hacking group,” Taylor told CNBC.

Eric Taylor as a teenager.

Eric Taylor
Eric Taylor as a teenager.

The hacking group he joined was able to crash websites, including taking Twitter offline for about an hour in 2012, according to Taylor. Twitter did not respond to CNBC’s request for comment.

According to Taylor, he also accessed customer account data at major corporations like Amazon, Apple, AT&T and Netflix, sometimes gaining access to customers’ personal information. The companies did not acknowledge this access.

“The security of Amazon customer accounts is one of our highest priorities,” said an Amazon spokesman.

“You do not want to give Jeff Bezos a seven-year head start.”
Hear what else Buffett has to say

Taylor then moved on what he is most famous for – targeting celebrities and politicians and sharing their personal information.

“It was pretty hard. I actually had to go after Russian hackers that owned a website … where they sold your Social Security number, your credit reports, your address and date of birth,” he said. “I hacked into their website and then blackmailed them with their information, and they just made me a part of the site somewhat….They gave me free credentials to buy Social Security numbers.”

Every day, Taylor would post Social Security numbers, home addresses and sometimes even full credit reports on the Internet for all to see.

Eric Taylor
Eric Taylor and his fellow hacking gang members posted personal information for celebrities and political figures online for the world to see.

Sometimes Taylor and his hacking group took things even further, by participating in what is known as swatting — prank-calling the police to report an urgent or violent crime, to get them to arrive at a location, usually someone’s home.

“People that were in my group would do swatting attacks on them [people whose information was posted]. And we had a TMZ reporter that I knew personally that we tell before we did a swatting,” Taylor said.

Unlike many cyber gangs, Taylor says his group was not motivated by money.

“I was never financially motivated because I was just in it for the thrill and politically motivated,” he said.

His message was that nobody is safe online.

“I went after people that in my mind at the time thought deserved it. But now that I reflect on it, nobody deserves to get their information stolen because it’s an invasion of privacy,” Taylor said.

Taylor made the website with the leaked information look like it came from Russia, but the government figured out who was really behind the postings.

“First, it was the FBI SWAT they sent in, I guess because they thought I could be armed and dangerous. And then after FBI SWAT cleared the house, they sent in the agents from Secret Service and FBI,” he said explaining his fourth and final arrest.

Taylor now says he regrets posting the information. He was sentenced to probation that recently ended.

Now 21 years old, Taylor says he’s turned his life around.

“There is no way I could go back [to hacking’s dark side] after all the things that I went through to just be free and be here right now,” he said.

Eric Taylor (right) with Path colleague, Marshal Webb.

CNBC
Eric Taylor (right) with Path colleague, Marshal Webb.

Taylor recently became an advisor to cybersecurity start-up Path which helps companies make sure their websites are properly loading around the globe.

“We want to rent your computer to send network requests to various websites on the internet so that we can tell our customers how long it takes for their website to load in different areas,” said Marshal Webb, Path’s Chief Technology Officer.

Marshal Webb, a former hacker, is now the CTO of cybersecurity startup Path.

CNBC
Marshal Webb, a former hacker, is now the CTO of cybersecurity startup Path.

Interestingly, Webb was once also a hacker and part of Lulz Security, which made headlines for hacking websites in 2011.

“It was a challenging thing, you know? Computer systems [are] designed to keep you out, right?” Webb said. “It’s like the most complicated game of chess you can imagine.”

Taylor and Webb say their background have not scared any potential customers away.

“That’s what people are looking for nowadays. They’re looking for people that were experienced and had action in the front lines of hacking in the past. But are doing good now,” Taylor said.

20
Jun

Sovereign Debt Restructuring Draws Closer in Franco-German Plan

Sovereign Debt Restructuring Draws Closer in Franco-German Plan

By Nikos Chrysoloras

(Bloomberg) — 

France and Germany want to make it easier to restructure bonds of euro-area nations that get into trouble.

A joint proposal, released Tuesday, envisages the start of talks on strengthening collective action clauses, which have been mandatory for sovereign bonds issued by euro-area states since 2013. The new procedure would kick in when a member of the currency bloc seeks financial assistance from its crisis-fighting fund.

Rules currently in place allow repayment modifications if the terms are approved by two sets of majorities. Holders of all the affected bonds voting together must approve changes, as must holders of each bond seriesseparately. Replacing this cumbersome “two-limb” voting procedure with a single-limb clause requiring a single vote by holders of the affected bonds would make it harder for holdouts to resist debt restructuring attempts when the majority of investors concedes that it’s necessary.

The Franco-German proposal also calls for the European Stability Mechanism to “facilitate” dialogue between member states and private investors, when changes to repayment terms are sought. While this provision is similar to what the International Monetary Fund currently does for countries seeking financial assistance, the ESM will have a tighter grip on the process because its lending firepower in euro-area bailouts is a multiple of the IMF’s capacity.

The joint proposal softens the initial position of countries including Germany and the Netherlands, which called for automatic upfront debt restructuring for euro-area states seeking ESM loans. The plan, if adopted, would risk causing panic and a run on the bonds among investors at the first sign of trouble.

By facilitating the process while stopping short of making it automatic, the compromise could address the concerns of Northern European voters, while not scaring off investors when troubled countries contemplate seeking a bailout.

 

14
Jun

June or July? ECB Debates Bond Plan’s Future: Decision Day Guide

  • ECB may announce QE exit plan after council meeting in Riga
  • Updated growth, inflation projections to inform discussion

By Carolynn Look

(Bloomberg) —

Mario Draghi and his European Central Bank colleagues will hold their first formal talks on Thursday on when to end their asset purchase program, though it’s less clear whether they’ll make a decision or wait until July.

Three years into the ECB president’s bond-buying program, investors and economists are bracing for a signal on when it’ll be phased out. Expectations are split as to whether officials are ready to set a timetable now, or if they’ll hold off for another six weeks.

Follow the ECB rates decision and briefing in our TOPLive blog here.

In favor of June is the ECB’s increased confidence in the inflation outlook that may be cemented by updated projections. An extension of quantitative easing until the end of the year is widely anticipated by investors, with expectations for the first interest-rate increase well anchored somewhere in the middle of next year.

Pushing a decision to July would provide policy makers with six weeks more data that might help them better judge the extent of the recent economic slowdown, as well as risks from Italy’s crisis and a mounting trade dispute. With asset purchases currently scheduled to run through September, officials are in no rush, and waiting would give them more time and flexibility to prepare for a stimulus mix that doesn’t include bond buying.

What Our Economists Say

“On balance, and in light of ECB Chief Economist Peter Praet’s comments on June 6, it seems likely that the ECB will declare victory on inflation and signal the end of asset purchases. But it will do so cautiously.”
— Jamie Murray, Bloomberg Economics. For the full report, click here

Here’s what Draghi may talk about at 3:30 p.m. in Riga, following one of the Governing Council’s occasional out-of-Frankfurt meetings.

Ending Asset Purchases

Economists largely agree that the ECB’s 2.6 trillion-euro ($3.1 trillion) bond-buying program will come to a full stop at the end of December after a step-by-step reduction. Such a plan could be announced in the central bank’s policy statement at 1:45 p.m. in Frankfurt, or Draghi could decide to drop a more subtle hint if officials balk at outlining a definite plan.

Communicating an end to quantitative easing would mark a first step toward relinquishing some of the ECB’s unconventional policy tools, which also include negative interest rates.

The Federal Reserve, which stopped adding to asset purchases in 2014 and started raising rates in late 2015, is further ahead on its exit path. Central bankers tightened borrowing costs for a second time this year on Wednesday. The Bank of Japan is set to stay on its stimulus course when it sets policy on Friday.

Confidence in Inflation

When he addresses reporters, Draghi will likely repeat some of his colleagues’ recent praise of the economy.

Executive Board member Benoit Coeure described growth in the 19-nation region as “strong and broad-based,” and Klaas Knot, who heads the Dutch central bank, said the inflation outlook has become less dependent on monetary stimulus.

Chief economist Peter Praet, who crafts the policy proposals, pointed to evidence last week that wages in the region are finally picking up while acknowledging waning market expectations for a significant expansion of bond buying. He signaled that policy makers will hold their first full talks on unwinding stimulus, confirming an earlier Bloomberg News report.

Signs of Economic Slowdown

Even so, in their deliberations, policy makers will have to assess a spate of downbeat economic data, which they’ve so far shrugged off. Industrial production was the latest indicator to disappoint expectations on Wednesday, after business and investor confidence slumped and a gauge for euro-area manufacturing fell to the lowest level in 15 months.

Highlighting Accommodative Stance

As officials give up net asset purchases as stimulus tool, they’ll stress other measures that will keep their policy stance accommodative, such as the stock of debt bought under QE, reinvestments of maturing bonds and low borrowing costs.

A detail to look out for is the ECB’s language on interest rates, which officials expect to strengthen with time.

Global Risks

On top of questions related to future monetary policy, Draghi will face inquiries into a host of geopolitical risks that could still cause momentum to derail.

A trade spat with the U.S. is already weighing on the outlook and threatening to intensify. Within the region, Italian bonds have come under pressure after the nation’s populist government raised doubt over its commitment to euro-area membership and European Union spending rules.

10
Jun

EURO-AREA INSIGHT: Fear May Spread From Italy to These Countries

EURO-AREA INSIGHT: Fear May Spread From Italy to These Countries

By David Powell (Economist) and Jamie Murray (Economist)(Bloomberg Economics) —

Discontent drove Greece toward populism, now Italy is shifting to political extremes. Where else have economic conditions failed to satisfy? Cyprus, France, Lithuania, Portugal and Spain stand out, according to a Bloomberg Economics index. It’s no surprise that countries that were previously bailed out are on the list, but Lithuania may also be worth watching. Over the longer-term, France is a risk too.Countries that have lost competitiveness, experienced slow economic growth, felt the pinch of austerity and emerged indebted, jobless and bitter about the euro pose the biggest threat to the fabric of the monetary union. To summarize discontent across the bloc, Bloomberg Economics has created simple rankings of the euro area’s economies.

The factors we considered are: the change in external competitiveness since joining the monetary union; the Eurobarometer poll of citizens’ opinions of the euro in 2017; the size of the current account balance at the end of last year; the growth of real GDP per capita since becoming a member of the club; the amount of fiscal tightening since the end of 2009; the rise of youth unemployment since 2007; and the current size of the debt-to-GDP ratio.

Life Has Been Worst in Greece

Italy

Disillusionment in Italy seems understandable. Forty percent of the population thinks the euro is a bad thing for the country. Real GDP per capita has only expanded by 1.4% since the birth of the monetary union. Youth unemployment stands at 11.7%. And the debt-to-GDP ratio is a whopping 131.5%, leaving little room for maneuver under the bloc’s fiscal rules.

The euro is not to blame for all of this — a lot has to do with domestic policy settings and failure to reform. Still, general discontent seems likely to explain part of the recent shift toward populist politics, and there’s a significant risk that Italy’s new leaders could put the country on course for a departure from the single currency.

Italy Suffers From a Range of Economic Problems

Lithuania

Lithuania has received less attention. However, the euro is less popular there than anywhere else in the monetary union. The biggest problem, from an economic standpoint, is a loss of competitiveness. The country joined the club in 2015 and, in the two years that followed, the ECB’s competitiveness indicator deteriorated more than anywhere else in the bloc.

That didn’t prevent Lithuania from running a small current account surplus in 2017, after being in deficit in 2015 and 2016, but the IMF forecasts a move back into negative territory this year and for it to stay there for the remainder of the forecast horizon. Real GDP per capita has expanded 4.2% annually since joining the club, but that’s well below the average for the preceding 15 years of 8.3%. Fiscal tightening and a rise in youth unemployment appear to have added to the discontent, as well.

Lithuanians Dislike the Euro

France

With Emmanuel Macron in the Elysee Palace, France appears safe from political upheaval for the next few years. However, the country has already had a serious brush with populism and Marine Le Pen will be waiting to face the electorate again. Our index suggests her supporters will still have plenty to complain about.

The most serious economic problem for France is that the country is externally out of balance. It has a current account deficit of 1.4% of GDP. That compares with a surplus of 8% in Germany and an average for the bloc of 2.9%. The deficit has put the country’s international investment position on an unsustainable track.

France Falls Further Into Debt to Foreigners

The French are also constantly clashing with budgetary officials in Brussels. The combination of its high debt-to-GDP ratio and the bloc’s fiscal rules create serious constraints. In addition, the increase in real GDP per capita since joining the euro area has been below average. The malaise has been reflected in a greater dislike for the euro than elsewhere. None of these factors seem serious enough to push France into crisis, but together they’re probably continuing to whittle away at support for the European project in its present form.

France Faces Numerous Obstacles

Methodological Note

To construct the rankings, we calculated the countries’ z-scores for each variable. The signs were changed on some indices so that a negative number is bad for the country (a loss of competitiveness, an above-average percent of people who dislike the euro, a current-account deficit, weak GDP per capita growth, fiscal tightening, elevated youth unemployment and a high debt-to-GDP ratio). The z-scores were then summed. Importantly, a positive number doesn’t mean that life with the euro has been great, it merely means that economic conditions in those countries have been better than in those where they’ve been the worst.

Source:Bloomberg Economics

 

10
Jun

Το φεγγάρι σε σχεδόν πραγματική διάσταση: Το εντυπωσιακό βίντεο της NASA

Εντυπωσιακές εικόνες της πανσελήνου, από το χείλος ενός ηφαιστείου στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, κατέγραψε ο φακός της NASA..

Το βίντεο τραβήχτηκε από απόσταση 16 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο και σε αυτό αποτυπώνεται ολόκληρο το μεγαλείο του φαινομένου που σημειώθηκε στις 30 Μαΐου.

Σε αυτό, φαίνεται το φεγγάρι σε πραγματική διάσταση, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Σύμφωνα με την NASA, η κίνηση είναι σε πραγματικό χρόνο.

 

 

Πηγή: cnn.gr

10
Jun

Η φωτογραφία από τη G7 που έγινε viral: Έξι εναντίον ενός

Το γύρο του κόσμου κάνει τις τελευταίες ώρες η φωτογραφία από τη Σύνοδο G7 που διεξάγεται στο Κεμπέκ του Καναδά, στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα και το κλίμα που επικράτησε κατά τις συνομιλίες των ηγετών των επτά χωρών.

Έπειτα από μήνες άκαρπων διμερών συναντήσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στο Μαλμπέ, στο Κεμπέκ, πρόσωπο με πρόσωπο με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, καθώς και της Ιαπωνίας.

Πίσω, όμως από τα χαμόγελα και τις χειραψίες, το κλίμα κατά τις συνομιλίες ήταν ιδιαίτερα τεταμένο. Ενδεικτική είναι η φωτογραφία, στην οποία απεικονίζονται οι έξι ηγέτες, όρθιοι να έχουν περιτριγυρίσει τον Τραμπ, ο οποίος είναι ο μοναδικός που κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα. Απέναντι του ακριβώς βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ακουμπώντας τα χέρια στο τραπέζι μπροστά της, κοιτά έντονα τον Αμερικανό πρόεδρο.

Εξάλλου, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και του Καναδά είχαν όλοι σχεδιάσει να έρθουν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς πιστεύουν ότι οι δασμοί επέβαλε πρόσφατα σε αλουμίνιο και χάλυβα, απειλούν τη φιλία των χωρών τους με τις ΗΠΑ.

Και μπορεί ο Τραμπ φεύγοντας από τη Σύνοδο σήμερα να έκανε μια προσπάθεια κατευνασμού, κυρίως με το να χαρακτηρίσει «εξαιρετικά παραγωγικές» τις συζητήσεις για το εμπόριο, ωστόσο, η σύνοδος κορυφής κατέδειξε για άλλη μια φορά την επιθυμία του να υπαγορεύσει τη δική του ατζέντα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε τελευταίος και έφυγε πρώτος από το πολυτελές ξενοδοχείο στη μικρή τουριστική πόλη στον ποταμό του Αγίου Λαυρεντίου, όπου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είχαν συναντήσεις για δύο ημέρες.

Επιπλέον, έφτασε καθυστερημένος για ένα πρόγευμα εργασίας που ήταν αφιερωμένο στην ισότητα των φύλων, ενώ έλαμψε διά της απουσίας του από μια συνεδρίαση αφιερωμένη στο κλίμα.

Πηγή: cnn.gr

Comodo SSL