The blog.

23
Jan

Σπάνε τα κοντέρ τα ελληνικά ομόλογα – Ιστορικά χαμηλά άγγιξε η απόδοση του 2ετούς

Σπάνε τα κοντέρ τα ελληνικά ομόλογα – Ιστορικά χαμηλά άγγιξε η απόδοση του 2ετούς.Η ελληνική αγορά ομολόγων, το “αστέρι των αποδόσεων του 2017” μαζί με την Πορτογαλία, όπως την χαρακτήρισαν οι αναλυτές, συνεχίζει να εντυπωσιάζει και να σπάει τα ρεκόρ, δίνοντας όλο και περισσότερο θετικό αέρα στα ελληνικά assets, των οποίων η ανάκαμψη έχει μπει για τα καλά στο ραντάρ των επενδυτών.

Η έστω και συντηρητική αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από την S&P αλλά – κυρίως – το πράσινο φως από το χθεσινό Eurogroup για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο και ανοίγει τον δρόμο προς τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αλλά και την ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, σε συνδυασμό με την υπογράμμιση από τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ότι ξεκινά η τεχνική συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους και ότι ειδικότερα θα αντιμετωπιστεί ο μηχανισμός που συνδέει την πορεία της ανάπτυξης με την ελάφρυνση χρέους, αποτελούν τους πιο πρόσφατους καταλύτες για το δυναμικό ράλι των ελληνικών τίτλων.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα ελληνικά ομόλογα από την περίοδο της ολοκλήρωσης του swap η οποία και πάτησε το κουμπί της ενεργοποίησης των real money investors στα ελληνικά assets από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, δίνοντας στην αγορά τη ρευστότητα που έλειπε τόσο καιρό και που δημιουργούσε προβλήματα στην επενδυσιμότητα των τίτλων. Οι τρέχουσες εξελίξεις αλλά και οι εξελίξεις του επόμενου διαστήματος αναμένεται να ωθήσουν -σύμφωνα με τους αναλυτές- ακόμη χαμηλότερα τα ελληνικά spreads, τη στιγμή που το κλίμα γύρω από την ευρωπεριφέρεια συνεχίζει να είναι θετικό και οι ιταλικές εκλογές, όπως σημειώνει η Goldman Sachs, δεν εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε κάποια απότομη άνοδο του συστημικού ρίσκου στην ευρωζώνη,

Έτσι, οι αποδόσεις στα ελληνικά 2ετή ομόλογα σημειώνουν σήμερα νέα σημαντική πτώση και αγγίζουν πλέον το 1,231%, με υποχώρηση της τάξης του 7% από τα χθεσινά επίπεδα, αγγίζοντας πλέον νέο ιστορικό χαμηλό.

Βελτίωση σημειώνουν και οι 10ετείς τίτλοι, με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται στο 3,827%, με πτώση 0,60%, “κρατώντας” τα χαμηλά 12ετίας, ενώ η απόδοση στα 5ετή ελληνικά ομόλογα υποχωρεί στο 2,749% με πτώση σχεδόν 1%, πλησιάζοντας και αυτά τα ιστορικά χαμηλά του 2,6% που σημειώθηκαν τον Ιούνιο του 2005.

“Το γεγονός ότι αυτή ήταν η πρώτη αναβάθμιση σε δύο χρόνια και είναι μια πολιτική νίκη για την κυβέρνηση και την ευρωζώνη”, σημειώνει ο Patrick O’Donnell, διευθυντής επενδύσεων στο Aberdeen Asset Management στο Λονδίνο, αναφερόμενος στην αναβάθμιση της S&P.

Αξίζει να σημειώσουμε πως χθες η BlueBay Asset Management τόνισε πως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ελλάδα ως αγορά παραμένει ελκυστική, με τα 5ετή ελληνικά ομόλογα (των οποίων το spread διαμορφώνεται στις 300 μ.β. έναντι των γερμανικών), να αποτελούν επενδυτική ευκαιρία όταν τα αντίστοιχα πορτογαλικά έχουν συρρικνωθεί τώρα στις 55 μ.β., ενώ εκτίμησε πως τα ελληνικά ομόλογα ενδέχεται να είναι επιλέξιμα για αγορές από την ΕΚΤ αργότερα εντός του έτους -ακόμη και αν η χώρα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα του ESM.

Όπως σημείωσε πριν μερικές ημέρες ο Alberto Gallo, διαχειριστής κεφαλαίων στην Algebris Investments, εάν η Πορτογαλία ήταν το “αστέρι” των ευρωπαϊκών αγορών κρατικού χρέους το 2017, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι το αστέρι του 2018, επισημαίνοντας ότι το macro fund του διατηρεί θέσεις long σε τίτλους σε όλη την ελληνική καμπύλη αποδόσεων.

Πηγή: link

22
Jan

Πράσινο φως από το Eurogroup για τη δόση 6,7 δισ. ευρώ

Πράσινο φως από το Eurogroup για τη δόση 6,7 δισ. ευρώ.Ολοκλήρωσε το Eurogroup τις συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόση 6,7 δισ. ευρώ και χαιρέτισαν την υλοποίηση των περισσότερων προαπαιτούμενων της γ’ αξιολόγησης.

Με θερμό κλίμα υποδέχτηκε το Eurogroup την εφαρμογή της πλειονότητας των προαπαιτούμενων μέτρων για την τρίτη αξιολόγηση, ενώ συνέδεσε την εκταμίευση της δόσης με την απρόσκοπτη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

«Το Eurogroup χαιρετίζει την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνημένων προαπαιτούμενων. Καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, επειγόντως», σύμφωνα με ανακοίνωση του Eurogroup.

Στη συνέχεια, προσθέτει ότι «το Eurogroup εξουσιοδοτεί το EuroWorking Group να επιβεβαιώσει την εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης ότι η συνεχής και απρόσκοπτη ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα εξασφαλίσει και θα ολοκληρώσει τις εκκρεμείς ενέργειες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόση 6,7 δισ. ευρώ μετά την υλοποίηση των εναπομείναντων προαπαιτούμενων και χαιρέτισαν την υλοποίηση των σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων της γ΄ αξιολόγησης.

Πηγή: link

22
Jan

Απόβαση Κινέζων τραπεζιτών στην Αθήνα. Έρχεται η ICBC

Απόβαση Κινέζων τραπεζιτών στην Αθήνα. Έρχεται η ICBC.H Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), που έχει πελάτες 500 εκατομμύρια επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα και είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο με βάση το ενεργητικό της που είναι 3,3 τρισ. ευρώ, θέλει να ανοίξει υποκατάστημα και στην Ελλάδα.

Ηδη στελέχη της έχουν κάνει τον πρώτο κύκλο διερευνητικών επαφών με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ενημερώθηκαν από τον υποδιοικητή της ΤτΕ κ. Θόδωρο Μητράκο για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για να τους χορηγηθεί άδεια λειτουργίας καθώς και για το χρονοδιάγραμμα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο mononews.gr ότι οι Κινέζοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν απευθείας στην ελληνική τραπεζική αγορά και να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν το «Ευρωπαϊκό Διαβατήριο» και, με γέφυρα άλλο υποκατάστημα τους με έδρα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δραστηριοποιηθούν και στη χώρα μας.

Να σημειωθεί ότι οι Κινέζοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν θέσεις γενικότερα στην ελληνική αγορά και δη στο κομμάτι των υποδομών και για το λόγο αυτό επιθυμούν να έχουν και τραπεζικό βραχίονα.

Το μέγεθος της ICBC είναι κολοσσιαίο, σύμφωνα με τα στοιχεία ισολογισμού που αναφέρονται στην ιστοσελίδα της. Η τράπεζα ιδρύθηκε το 1984, είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σανγκάης και δραστηριοποιείται σε 42 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το 2016 η ΙCBC είχε κέρδη 36,2 δισ. ευρώ ή 279,1 δισ. RMB (το εθνικό νόμισμα της Κίνας είναι το Ren Ming Bi =0,13 ευρώ).

Επίσης τα επιχειρηματικά δάνεια το 2016 ήταν ύψους 8,14 τρισ RMB (αυξημένα κατά 271,13 δισ RMB σε σχέση με το προηγούμενο έτος) και το υπόλοιπο των εταιρικών καταθέσεων ανήλθε στα 9,448 τρισ RMB, ήτοι αύξηση κατά 1δισ RMB ή 12,0%.

Έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14,61%.

Οι εταιρικοί πελάτες αγγίζουν τα 6 εκατομμύρια και ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια οι πελάτες -φυσικά πρόσωπα.

Στηρίζει τη μεταρρύθμιση και την καινοτομία καθώς και τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Η τράπεζα δίνει έμφαση σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Επικεντρώνεται σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, στην βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο. Ακόμα εστιάζει σε βασικά κοινωνικά θέματα όπως είναι η μείωση της ακρίβειας, της φτώχειας, η κοινωνική πρόνοια, σε θέματα πράσινης αλλά και συνεπούς χρηματοδότησης, στη βελτίωση των πολιτικών υποστήριξης. Να σημειωθεί ότι η ICBC για το κοινωνικό της αποτύπωμα και τις δράσεις που έχει αναλάβει έχει λάβει πολλά βραβεία, όπως Βραβείο Καλύτερης Κοινωνικής Ευθύνης, το Βραβείο Ανακούφισης της Φτώχειας, έχει τον τίτλο της «Καλύτερης Εταιρικής Τράπεζας στην Κίνα» από την Global Finance, επί επτά συνεχή έτη.

Πηγή: link

22
Jan

Δραγασάκης – Τσακαλώτος εξήγησαν στον Ντράγκι την κυβερνητική επιλογή για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα

Δραγασάκης – Τσακαλώτος εξήγησαν στον Ντράγκι την κυβερνητική επιλογή για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα.Tην επιλογή της κυβέρνησης για αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές ανέλυσαν στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, σε συνάντηση που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα και με την απόφαση του Eurogroup του 2017, δημιουργείται ήδη ταμείο – ασπίδα προστασίας(cash buffers) που θωρακίζει τη χώρα.

Σύμφωνα με τους ίδιος κύκλους, η συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν και ο Μπενουά Κερέ και ο Φραντσέσκο Ντρούντι (ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην τρόικα), διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και επικεντρώθηκε στα βήματα που απομένουν για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο, τη διαμόρφωση των συνθηκών μετά το πρόγραμμα και το σχέδιο της Ελλάδας για την επόμενη ημέρα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του προγράμματος, τη βιώσιμη έξοδο στις αγορές και το σχεδιασμό της μεταμνημονιακής Ελλάδας, που έχει ήδη αρχίσει. Ο σχεδιασμός αυτός, είπαν οι κυβερνητικοί παράγοντες, στηρίζει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, την κοινωνική συνοχή και καταπολεμά αποτελεσματικά τις ανισότητες και τις παθογένειες του παρελθόντος.

Πηγή: link

22
Jan

Μειώθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σχεδόν κατά 8 μονάδες βάσης στο 1,31%

Μειώθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σχεδόν κατά 8 μονάδες βάσης στο 1,31%.Σε μία ημέρα, όπου οι περισσότερες αποδόσεις ομολόγων της Ευρωζώνης κινήθηκαν ανοδικά, όπως και των ομολόγων των ΗΠΑ με τη διακοπή λειτουργίας του αμερικανικού δημοσίου να συνεχίζεται για τρίτη ημέρα, τα ισπανικά και ελληνικά ομόλογα υπεραπέδωσαν.

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν κατά σχεδόν 8 μονάδες βάσης στο 1,31%. Οι αποδόσεις των πενταετών ελληνικών τίτλων ήταν ελαφρά χαμηλότερες στο 2,81%, ενώ οι αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων τίτλων ήταν οριακά υψηλότερες. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την Παρασκευή το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας για πρώτη φορά την τελευταία διετία, λόγω της βελτίωσης στις χρηματοδοτικές και δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας.

«Το γεγονός ότι είναι η πρώτη αναβάθμιση του αξιόχρεου σε δύο χρόνια αποτελεί πολιτική νίκη για την κυβέρνηση και την Ευρωζώνη», δήλωσε ο Πάτρικ Ο’Ντόνελ, διαχειριστής επενδύσεων της Aberdeen Asset Management στο Λονδίνο, αναφερόμενος στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου.

Οι ελληνικές αποδόσεις μειώθηκαν πολύ τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των προσδοκιών ότι η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα βοήθειας φέτος και αναλυτές σημείωναν ότι αυτό πιθανόν να παραμείνει η βασική κινητήρια δύναμη του ελληνικού χρέους, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ισπανίας στο Α- με σταθερές προοπτικές την Παρασκευή, αναφέροντας μία ευρείας βάσης οικονομική ανάκαμψη και περιορισμένη επίπτωση στην οικονομία της από την προσπάθεια ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Πρόκειται για την πρώτη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας στη βαθμίδα Α, από έναν εκ των τριών κορυφαίων οίκων αξιολόγησης, μετά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε έως 5 μονάδες βάσης στο 1,39% για να αυξηθεί στη συνέχεια στο 1,43%.

Το κλίμα έναντι των ομολόγων της Περιφέρειας της Ευρωζώνης ενισχύθηκε επίσης από τις ελπίδες για μία συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία. Οι συντηρητικοί της καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ ετοιμάζονται για επίσημες συζητήσεις σήμερα, χωρίς να χάνουν χρόνο μετά την ψήφο των Σοσιαλδημοκρατών για τη συνέχιση των συζητήσεων μετά από μήνες πολιτικού αδιεξόδου.

Πηγή: link

22
Jan

“Πράσινο φως” για την ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης και τη δόση “βλέπει” ο Ντομπρόβσκις

“Πράσινο φως” για την ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης και τη δόση “βλέπει” ο Ντομπρόβσκις.Την εκτίμηση ότι οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν σήμερα την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενόψει του Eurogroup.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι, τα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να συζητηθούν σήμερα. Το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς, έχουν υιοθετηθεί τα περισσότερα προαπαιτούμενα και υπάρχει υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων, τόνισε ο ίδιος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Όσον αφορά στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα, είπε ότι«όταν γίνει αυτό, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για τα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος».

Πηγή: link

22
Jan

Βloomberg: Αποθεματικό ασφαλείας 17 δισ ευρώ ζητά η Κομισιόν

Βloomberg: Αποθεματικό ασφαλείας 17 δισ ευρώ ζητά η Κομισιόν.Χειρότερη από την μέχρι πρότινος προβλεπόμενη, είναι η πορεία του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που κατάρτισε η Κομισιόν και έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

Όπως επισημαίνει, και σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Κομισιόν, το χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 181,1% το 2017, στο 165% το 2020, στο 127,2% το 2030 και στο 96,4% το 2060, προβλέψεις που είναι ελαφρώς πιο πάνω από ό,τι αναμενόταν στο τέλος της προηγούμενης αναθεώρησης τον Ιούνιο.

Αυτή η ελαφρώς χειρότερη πορεία του χρέους υπογραμμίζει την πιθανότητα μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους στο τέλος του προγράμματος της Ελλάδας, θα επιβεβαιώσει την ανάγκη για περαιτέρω επαναπροσδιορισμό (re-profiling) των ελληνικών δανείων, ιδιαίτερα εάν υστερήσει η οικονομική ανάπτυξη.

Επιπλέον, στην ανάλυσή της η Κομισιόν εγείρει ερωτήματα για το εάν θα πρέπει να επαναξιολογηθεί το προβλεπόμενο μέγεθος του “μαξιλαριού-κεφαλαίων” της Ελλάδας, καθώς το σχεδιαζόμενο “μαξιλάρι” των 10,2 δισ. ευρώ καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για διάστημα μικρότερο των 10 μηνών μετά από το τέλος του προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Πρόκειται για ένα ποσό που θα μπορούσε να αυξηθεί με μελλοντικές εκδόσεις στην αγορά και με την πρόοδο στη μεταρρύθμιση της διαχείρισης κεφαλαίων.

Ένα αποθεματικό κεφαλαίων ύψους 17 δισ. ευρώ θα κάλυπτε τις χρηματοδοτικές ανάγκες για ένα χρόνο μετά από το τέλος του προγράμματος, ενώ με ένα ποσό 20,3 δισ. ευρώ θα καλυπτόταν οι ανάγκες μέχρι το τέλος του 2019, και τα 30 δισ. ευρώ καλύπτουν ανάγκες μέχρι το τέλος του 2020, αναφέρει η Κομισιόν στην ανάλυσή της.

Πηγή: link

22
Jan

Ανάσα για τους εγγυητές στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων

Ανάσα για τους εγγυητές στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.Επέκταση της προστασίας των εγγυητών και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φυσικών προσώπων, επίκειται με τις αλλαγές που πρόκειται να ψηφιστούν στο νόμο Κατσέλη, στο πλαίσιο της επόμενης, τέταρτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η ευθύνη του εγγυητή πρόκειται να περιοριστεί στην ευθύνη του πρωτοφειλέτη, πράγμα που σημαίνει ότι η ευνοϊκή ρύθμιση και το “κούρεμα” της οφειλής που θα λαμβάνει ο τελευταίος, θα αφορά αυτόματα και τον εγγυητή.

Ενόψει της έναρξης αποκλειστικά ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις 21 Φεβρουαρίου για τράπεζες – ιδιώτες πιστωτές και από την 1η Μαΐου για το Δημόσιο, αλλά και ενόψει των επικείμενων μαζικότερων πωλήσεων “κόκκινων” δανείων σε funds, χιλιάδες εγγυητές μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό ασφυκτική πίεση.

Έχοντας εγγυηθεί συχνά σε περισσότερα από ένα δάνεια (σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών οι συμβολαιογράφοι διαπιστώνουν περιπτώσεις όπου ο ίδιος εγγυητής έχει εγγυηθεί για 6 – 7 δάνεια) και αποδεχόμενοι την ευθύνη της εγγύησης σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία το αξιόχρεό τους ήταν υψηλότερο από εκείνο του δανειολήπτη, σήμερα χιλιάδες εγγυητές στεγαστικών, καταναλωτικών και άλλων δανείων που έχουν λάβει φυσικά πρόσωπα και δεν εξυπηρετούνται, βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από τον δανειολήπτη.

Και αυτό διότι μπορεί ο δανειολήπτης να εξασφαλίζει ευνοϊκή ρύθμιση της οφειλής του με μερικό “κούρεμα”, όμως ο εγγυητής συνεχίζει να ευθύνεται για την οφειλή στο ακέραιο. Επομένως, οι τράπεζες συνεχίζουν να απευθύνονται στον εγγυητή για την κάλυψη του υπολοίπου της οφειλής του δανειολήπτη.

Πλέον, με τις αλλαγές που πρόκειται να ψηφιστούν στο νόμο Κατσέλη, η ευθύνη του εγγυητή θα περιορίζεται στην ευθύνη του δανειολήπτη για το χρέος. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη αυτή έχει ψηφιστεί ήδη για τα δάνεια των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Η βελτίωση της θέσης του συνεργάσιμου εγγυητή ήταν μεταξύ των αλλαγών στο νόμο Κατσέλη που είχαν συμφωνηθεί με τους “θεσμούς” στις αρχές Δεκεμβρίου. Όπως είχε γράψει το Capital.gr στις 4/12/17 (Ποιες αλλαγές αποφασίστηκαν στο νόμο Κατσέλη) ο νόμος Κατσέλη (Σταθάκη) θα εφαρμόζεται πλέον με αυστηρό μηχανισμό screening όλων των αιτούντων, με στόχο το μεγάλο “ξεκαθάρισμα” δανείων ύψους 15 δισ. ευρώ, στα οποία κρύβεται μεγάλη μερίδα στρατηγικών κακοπληρωτών.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγραφε το Capital.gr, οι αλλαγές στο νόμο που συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις με τους “θεσμούς” προβλέπουν άμεση έξωση από το νόμο όσων δεν δικαιούνται την προστασία του και επιβάλλουν άρση του τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να αποδεικνύεται η οικονομική αδυναμία του αιτούντος.

Ειδικότερα, η πληρότητα των κριτηρίων για την υπαγωγή ενός οφειλέτη στο νόμο Κατσέλη δεν θα κρίνεται πλέον όταν φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο, αλλά εξαρχής και με την προϋπόθεση της άρσης του τραπεζικού απορρήτου του αιτούντος.

Πέραν της άρσης του τραπεζικού απορρήτου, η αίτηση του οφειλέτη για υπαγωγή στο νόμο θα απορρίπτεται αν αποδειχθεί δόλος εκ μέρους του. Ως δόλος θα εκλαμβάνεται π.χ. η μεταβίβαση (πώληση) ακινήτων σε συγγενείς, η απόκρυψη οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων, η πτώχευση εταιρίας κ.λπ.

Το νέο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη θα προβλέπει ότι όσοι αποδεικνύεται πως χρησιμοποιούν το νόμο για να αποφύγουν την αποπληρωμή οφειλών τους, θα χάνουν αυτομάτως την προστασία των διατάξεών του και θα ενεργοποιούνται εναντίον τους τα καταδιωκτικά μέτρα των οποίων είχαν πετύχει αναστολή.

Την προστασία από τα καταδιωκτικά μέτρα των πιστωτών θα χάνουν όσοι αναβάλλουν την δικάσιμο της αίτησής τους, καθώς μετά από δύο αναβολές θα γίνεται έλεγχος για το εάν πράγματι ο αιτών πληροί τα κριτήρια του νόμου και εάν όχι θα αποπέμπεται αυτομάτως από αυτόν.

Η αποπομπή από τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου θα ενεργοποιείται και εφόσον ο οφειλέτης παύσει να ανταποκρίνεται στο συμφωνημένο πλάνο αποπληρωμής της οφειλής του. Ωστόσο, εάν έχασε το πλάνο αποπληρωμής διότι χειροτέρευσε η οικονομική του θέση, τότε ο οφειλέτης θα μπορεί να διεκδικήσει την εκ νέου υπαγωγή του στο νόμο, αποδεικνύοντας στο δικαστήριο την επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης.

Οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη θα προβλέπουν επίσης ότι η ευνοϊκή ρύθμιση ενός οφειλέτη δεν θα μπορεί να κληρονομηθεί. Δηλαδή, σε περίπτωση που ο οφειλέτης αποβιώσει, οι κληρονόμοι του θα αναλάβουν το χρέος στην αρχική του μορφή και όχι με την ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή του.

Εξαίρεση θα υπάρχει στην περίπτωση που το ακίνητο που θα κληρονομηθεί χρησιμοποιείται ως πρώτη κατοικία από τους κληρονόμους του οφειλέτη. Στην περίπτωση αυτή, οι κληρονόμοι θα πρέπει να πάνε στο δικαστήριο και να ζητήσουν ευνοϊκή ρύθμιση οι ίδιοι και με βάση τα δικά τους οικονομικά δεδομένα. Σημειώνεται ότι η τροποποίηση του νόμου Κατσέλη στο σημείο αυτό, ουσιαστικά του δίνει παράταση ζωής ακόμη και για 20 χρόνια μετά, δεδομένου ότι τυπικά η ισχύς του παύει στα τέλη του 2018.

Στις τροποποιήσεις του νόμου θα υπάρχουν επίσης προβλέψεις για:
– Να λυθεί το πρόβλημα που προκύπτει από το “κούρεμα” ασφαλιστικών οφειλών και που έχει ως αποτέλεσμα απώλεια σύνταξης και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για τον οφειλέτη.
– Να υπάρχει εύλογη περίοδος για την αποπληρωμή δόσης που αποφασίζει το δικαστήριο (δηλ. στην περίπτωση που η τράπεζα ασκήσει έφεση για υψηλότερη καταβολή δόσης από τον οφειλέτη και αυτή εγκριθεί, να υπάρχει λογική περίοδος μετάβασης από την προηγούμενη χαμηλότερη στην υψηλότερη δόση).
– Να μειωθούν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αίτηση υπαγωγής στο νόμο και μάλιστα αυτά να ανταλλάσσονται ηλεκτρονικά από τους διάφορους φορείς και να φτάνουν έτσι στο δικαστήριο.
– Να υπάρξει βελτίωση της θέσης του συνεργάσιμου εγγυητή.

Πηγή: link

22
Jan

Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες-σταθμοί προς την έξοδο από το πρόγραμμα

Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες-σταθμοί προς την έξοδο από το πρόγραμμα.Οκτώ ημερομηνίες σταθμοί, αρχής γενομένης από σήμερα, που μπορεί να κρύβουν εμπόδια ή και δυσάρεστες εκπλήξεις βρίσκονται στον δρόμο της ελληνικής κυβέρνησης στην πορεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συζήτηση για το αν η επόμενη μέρα των μνημονίων θα πρέπει να στηριχτεί σε μια «προληπτική γραμμή στήριξης», όπως πρότεινε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ή σε ένα cash buffer όπως επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση . «Κρας τεστ» για τις αποφάσεις που αφορούν στο μοντέλο εποπτείας θα αποτελέσει η πρώτη έξοδος στις αγορές ,αυτή τη φορά όχι για να αναχρηματοδοτηθεί υφιστάμενο χρέος αλλά για να αντληθεί «φρέσκο χρήμα», έως 3 ευρώ.

Μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor’s σε Β από Β- (ομόλογα πιο κερδοσκοπικά από την κατηγορία ΒΒ+ που είναι τα αξιόπιστα), στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να εκμεταλλευτούν το πανηγυρικό κλίμα προβαίνοντας σε νέο δανεισμό από τις κεφαλαιαγορές. Η εντυπωσιακή βελτίωση στην αγορά ομολόγων διευκολύνει σημαντικά τα σχέδια της κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα. Εάν η χώρα στις δύο πρώτες εξόδους, αποδείξει ότι μπορεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ώστε να δανείζεται με λογικό κόστος, σίγουρα θα μπορέσει να διεκδικήσει πιο ευνοϊκό καθεστώς. Ένα από τα μεγάλα θέματα για την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου θα είναι η αξιοποίηση των εγκεκριμένων δανειακών κονδυλίων τα οποία δεν έχουν διατεθεί ακόμα.
Ακόμη και αν εκταμιευτούν κανονικά οι δόσεις που είχαν προγραμματιστεί για την 3η και την 4η αξιολόγηση, εκκρεμεί και πάλι ένα ποσό της τάξεως των 18 δισ. ευρώ, το… μέλλον του οποίου θα πρέπει να κλειδώσει τον Ιούνιο, καθώς η συμφωνία του 3ου μνημονίου προβλέπει ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης δεν θα μπορεί να εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ μετά τις 20 Αυγούστου.

Οι ημερομηνίες είναι :

22 Ιανουαρίου

Το Eurogroup αποφασίζει τυπικά σήμερα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Στόχος, έως τα μέσα Φεβρουαρίου να εκταμιευθεί δόση 6,7 δισ. ευρώ από τον ESM και να αρχίσει η συζήτηση για την τέταρτη αξιολόγηση.

Έως τέλη Ιανουαρίου

Θα επιχειρεί η πρώτη σημαντική έξοδος στις αγορές με επταετές ομόλογο ενώ θα γίνουν άλλες δύο,που θα αφορούν σε ένα τριετές και ένα δεκαετές ομόλογο.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Ελλάδα, πάντως, θα συμφωνηθούν και με τους δανειστές, οι οποίοι θέλουν να έχουν λόγο όσον αφορά στον νέο δανεισμό της χώρας, δεδομένου ότι όποια και αν είναι η αποκλιμάκωση των αποδόσεων το επόμενο διάστημα, το κόστος για την Ελλάδα θα είναι σαφώς υψηλότερο συγκριτικά με αυτό των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου

Ξεκινούν τα στρες τεστ για τις τράπεζες. Στόχος είναι το ελληνικό στρες τεστ να ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου, δηλαδή πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, και τη λήψη των τελικών αποφάσεων για την επόμενη ημέρα. Με την κίνηση αυτή η ΕΚΤ ελπίζει να ικανοποιήσει το ΔΝΤ που ζητάει έκτακτο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού (AQR) των τραπεζών. Αν τα αποτελέσματα του στρες τεστ δεν είναι ικανοποιητικά, τότε θα πραγματοποιηθεί, πριν από τη λήξη του προγράμματος, νέα ανακεφαλαιοποίηση, κάτι που απεύχεται η ελληνική κυβέρνηση όπως ο διάβολος το λιβάνι. Ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων αποκλείεται κατηγορηματικά. Αχίλλειος πτέρνα» στη φερεγγυότητα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας είναι ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός εντός του μήνα αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.Εάν και όλες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ανασχηματισμός θα γινόταν περί τα τέλη Ιανουαρίου οι εξελίξεις στο Σκοπιανό και η έντονη κινητικότητα που καταγράφεται γύρω από αυτό το μέτωπο,οδήγησαν τον πρωθυπουργό στη μετάθεση της ημερομηνίας του ανασχηματισμού. Η νέα κυβέρνηση θα είναι εκείνη που θα σηκώσει το βάρος για την έξοδο από το μνημόνιο ενώ θα είναι εκείνη που θα έχει και εκλογικά χαρακτηριστικά αφού θα προετοιμάσει το έδαφος για τις εκλογές,ακόμη και εάν αυτές γίνουν το 2019.

Στις 16 Φεβρουαρίου

Είναι προγραμματισμένη η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, και αναμένεται αναβάθμιση κατά μία κλίμακα.

Έως 29 Φεβρουαρίου

Το ΔΝΤ θα δώσει το στίγμα του σχετικά με το εάν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συζήτηση για το χρέος πριν από την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου, κάτι που δημιουργεί έντονο προβληματισμό σχετικά με το ποια θα είναι η αντίδραση του ΔΝΤ αν δεν πάρει τις διαβεβαιώσεις που ζητεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2018.

Χωρίς απόφαση για το χρέος, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποφασίσει πλήρη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μάιος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αυτό το οποίο θα αποφασίσει αν θα ζητήσει να εφαρμοστεί το 2019 αντί το 2020 η μείωση του αφορολόγητου. Εάν διαπιστωθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι εκτός στόχου, θα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική διάταξη από τη Βουλή, που θα ορίζει ότι το αφορολόγητο όριο θα εφαρμοστεί από την 1-1-2019. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν από το 2019 με 650 ευρώ ο καθένας ετησίως, ενώ περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο καθώς βρίσκονταν κάτω από το αφορολόγητο όριο, ενώ συνταξιούχοι με μηνιαία εισοδήματα 500-600 ευρώ θα χάσουν μία σύνταξη μόνο από τα σκληρά μέτρα της φορολογίας.

24 Μαΐου
Στο Eurogroup της 24ης Μαΐου οι δανειστές επιδιώκουν να κλείσει η 4η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο. Τα χρονικά περιθώρια θα είναι ασφυκτικά και για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Οι διαπραγματεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των τελευταίων 82 προαπαιτούμενων θα πρέπει να ξεκινήσει από τον Μάρτιο με στόχο να ολοκληρωθεί έως τότε, προκειμένου να υπάρχουν χρονικά περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας και επί των υπόλοιπων ανοικτών θεμάτων όπως είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου.

Ιούνιος

Οι δανειστές στο βασικό σενάριο συμφωνούν με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος. Πιθανή εμπλοκή θα έχει ήδη ανοίξει παράθυρο εκλογών.

Πηγή: enikonomia.gr

22
Jan

Greece set to win plaudits but not next tranche of bailout cash

Greece set to win plaudits but not next tranche of bailout cash.Eurozone finance ministers were set to hail Greece’s recent steps to improve its public finances on Monday — but also to hold off on giving Athens a full bill of health it seeks as it prepares to return to financial markets.

In Mário Centeno’s first meeting as president of the eurogroup, the finance ministers will confirm that Athens has adopted the vast majority of 113 economic reforms the country needs to take under this phase of its €86bn bailout.

The measures range from labour market reform to removing bureaucratic obstacles blocking a €7bn tourism and leisure project in Athens.

For Greece to receive its next allocation of bailout money, estimated at €6.7bn, a further check will need to take place in early February to ensure that the remaining measures have been completed. But at Monday’s meeting ministers will say the recent progress in effect closes the latest review of the bailout.

A delay could push back a bond sale that Athens had pencilled in for the end of this month — a big step for a country that is seeking to recover sovereignty over its economic policy and end its dependence on creditor cash.

Mr Centeno, the Portuguese finance minister who replaced Jeroen Dijsselbloem as head of the eurogroup this month, has downplayed the significance of any delay, as have officials in Athens.

“There has been a great push to do the prior actions that are envisaged,” he said last Monday. “We remain very optimistic about the prospects for Greece to move ahead.”

But in coming weeks, Mr Centeno, the eurogroup and their Greek interlocutors will have to get to grips with the more fundamental issue of Athens’ transition to post-bailout life — an issue EU diplomats say is closely bound up with the even more sensitive question of what further debt relief should be granted to the country.

The EU diplomats add they expect the talks on debt relief to begin in March. With the rest of the euro area firmly opposed to any outright cut in what Athens owes, the discussions will focus on other measures, such as handing over profits other countries’ central banks have made from operations in Greece and from restructuring earlier bailout loans.

Debt relief will be one of the main issues market investors scrutinise as they assess the state of post-programme Greece. Another will be the measures taken by the euro area to ensure Greece does not get into dire straits again. The standard practice after other euro area countries have emerged from bailout programmes has involved semi-annual assessments by the European Commission and European Central Bank — a process that stays in place until 75 per cent of bailout money has been repaid.

One diplomat said it was likely that the euro area would be “a little bit tougher” in the case of Greece, because of the sheer amount of money it owes, with one possibility being more frequent review missions. But Athens is likely to be sensitive to any impression that it is being treated differently to other bailout recipients.

An additional move could be to put in place a precautionary credit line with the euro area’s bailout fund, the European Stability Mechanism.

Guntram Wolff, director of the Bruegel think-tank in Brussels, said that such backstops are part of a “discussion that now needs to be had” as Greece prepares to confront market realities.

It would be “very difficult” for Greece to rely purely on market financing in the years ahead unless there is a further drop in the interest rates that private investors want in exchange for buying the country’s debt, he argued. He added that debt relief or a precautionary credit line were measures that could boost investor confidence, and so lower Greek borrowing costs.

While diplomats said that there was appetite to explore the credit line idea among euro area governments, they added that the first difficulty was convincing the Greeks.

“The first step for such a precautionary programme is for someone to demand it,” a senior EU official said. “The Greek government has very clearly stated that there is no willingness to apply for the programme.”

Source: FT