The blog.

16
Oct

Σπίρτζης: Πρόστιμα με οικονομικά κριτήρια στο νέο ΚΟΚ

Σπίρτζης: Πρόστιμα με οικονομικά κριτήρια στο νέο ΚΟΚ.Πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως είπε, το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θα προβλέπει την επιβολή ενός προστίμου βάσης, το οποίο θα αυξάνεται στη συνέχεια με βάση τα οικονομικά στοιχεία του παραβάτη που θα αντλούνται μέσω του συστήματος ΤΑΧΙS, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. «Θέλουμε να χτυπήσουμε τη λογική τού έχω χρήματα πληρώνω και παρανομώ» εξήγησε ο κ. Σπίρτζης.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι στον νέο ΚΟΚ θα υπάρχουν παραβάσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς που θα αντιμετωπίζονται μόνο με διοικητικές κυρώσεις, όπως είναι η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και του διπλώματος. Μεταξύ των παραβάσεων αυτών προσδιόρισε την ομιλία  των οδηγών στο κινητό τηλέφωνο, τη ρίψη του τσιγάρου από το παράθυρο του αυτοκινήτου, αλλά και τη στάθμευση οχήματος σε διάβαση αναπήρων.

Μετά τις δύο αφαιρέσεις της άδειας και του διπλώματος, που θα διαρκεί έναν με δύο μήνες, ο οδηγός θα πρέπει να ξαναδίνει εξετάσεις. Όπως ανέφερε, θα υπάρχει κατηγοριοποίηση των προστίμων σε μικρής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι με τον νέο ΚΟΚ θα αυξηθούν τα όρια ταχύτητας, ενώ θα καθιερωθούν ρυθμίσεις ΚΟΚ και σήματα για τα ποδήλατα. Ακόμα, θα προβλέπονται ηλεκτρονικά συστήματα για την έκδοση πινακίδων και διπλωμάτων, για να «σπάσουν» τα κυκλώματα που λειτουργούν σε αυτόν τον τομέα με τα φορτηγά κ.α.

Αναφερόμενος στη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο, για το θέμα των ταξί και των ηλεκτρονικών πλατφορμών, διερωτήθηκε αν η έδρα της Beat και των άλλων πλατφορμών βρίσκονται στην Ελλάδα. Κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη και τα στελέχη της ΝΔ που έσπευσαν να τις υποστηρίξουν, όπως είπε,  να δώσουν σχετικά στοιχεία. «Εγώ» τόνισε ο κ. Σπίρτζης «από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ κ. Κυρανάκη, που συναντήθηκε μαζί τους, έμαθα ποιοι εκπροσωπούν την UBER στην Ελλάδα. Αυτή η εταιρεία, καταστρατηγεί το επάγγελμα του ταξί».

Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι η πολιτεία  δεν θέλει να καταργήσει τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Θέλει, όμως, να βάλει τάξη, ώστε να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες.

Αν δεν είναι η έδρα τους στην Ελλάδα, δεν μπορεί το ελληνικό κράτος, ούτε να τους ελέγχει ούτε να τους φορολογήσει επισήμανε ο υπουργός Υποδομών και διερωτήθηκε αν αυτές οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες εκδίδουν αποδείξεις για τις υπηρεσίες τους.

Πηγή:link

13
Oct

Ten Piraeus executives resign following discounted loan sale

Ten Piraeus executives resign following discounted loan sale.
Ten senior executives at Piraeus Bank, the biggest Greek lender, have resigned following alleged irregularities in the sale of a €1.2bn loan package at a deep discount to Libra Group, a family-owned conglomerate based in New York.

Libra paid €300m for the loan package in 2014 after borrowing €200m from Piraeus to finance the transaction, according to three people with knowledge of the deal. The 10 executives resigned separately between July and September.

The loan package acquired by Libra included non-performing Greek shipping loans with a book value of €1.1bn, renewable energy loans amounting to €80m and, €30m of personal loans held by the 10 Piraeus executives.

Some loans were allegedly transferred by Piraeus Bank to offshore companies in Cyprus and the British Virgin Islands in violation of capital controls imposed in mid-2015 during a bank run prompted by fears that Greece was about to crash out of the euro, the same people said.

Some of the non-performing shipping loans, which belonged to Marfin, a struggling Piraeus financial subsidiary, were later sold at a 50 per cent discount to the original borrowers, they said. An Athens anti-corruption prosecutor is examining an auditors’ report on the deal carried out by the Greek central bank.

The prosecutor is scrutinising whether any fraud and money-laundering have been committed, a judicial official said, adding that potential offences being probed include “conspiracy to defraud the bank, conspiracy to defraud the Greek state [a big shareholder] and money laundering through the violation of capital controls and use of offshore companies”.

The bank made no official announcement of the resignations. The 10 executives denied wrongdoing and received a normal compensation package from the bank upon leaving, according to a person with knowledge of the process.

Christos Megalou, Piraeus chief executive, who was appointed earlier this year with a brief to restructure the bank and improve governance, said the loan package had been fully provisioned in the bank’s 2016 accounts.

“The recent findings in the Bank of Greece audit while embarrassing, do not commercially impact the bank. The past breaches of the regulatory framework are ringfenced, have been provisioned for and have been adequately reflected in the bank’s financial statements,” Mr Megalou said.

A spokesman for Libra denied wrongdoing. Libra, which is controlled by the Logothetis family, is a leading shareholder in Piraeus. Its other interests include shipping, hotels and renewable energy.

The Libra spokesman said: “We have an excellent relationship with Piraeus Bank and are working in close collaboration with the current management team, in whom we have great faith.

As part of our major investment in Greece, we have substantial and performing borrowings with the bank.”

 

Source:link

12
Oct

Φρένο στην παραοικονομία με την «αντιστροφή ΦΠΑ» σε κινητά και tablets

Φρένο στην παραοικονομία με την «αντιστροφή ΦΠΑ» σε κινητά και tablets.Προχωρεί η εφαρμογή του μέτρου της απόδοσης του ΦΠΑ από τον τελικό καταναλωτή σε ορισμένα ηλεκτρονικά αγαθά. Πρόκειται για προϊόντα φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών (tablets, laptops ) και κινητά τηλέφωνα. Επίσης, η ρύθμιση περιέλαβε τις κονσόλες ηλεκτρονικών παιγνίων.

Στόχος

Στόχος της ρύθμισης που πέρασε τον περασμένο Αύγουστο (v. 4484/2017) είναι η εξάλειψη της λεγόμενης «απάτης του αφανούς ή εξαφανισμένου εμπόρου (missing trader fraud)». O τελευταίος, αφού διαθέσει στην αγορά μια μεγάλη παρτίδα αγαθών, εξαφανίζεται μη αποδίδοντας τον ΦΠΑ που έχει εισπράξει. Η απάτη αυτού του είδους παρατηρείται σε είδη που έχουν μικρό όγκο, μεγάλη αξία και διακινούνται πολύ εύκολα.

Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, αλλά κοινοτικό. Ελαβε ωστόσο διαστάσεις, κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων που, με τις πλατφόρμες σύγκρισης χρεώσεων, ελκύουν μεγάλο αριθμό αγοραστών απ’ όλη την Ελλάδα, χάρις στις ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Οι περισσότερες από αυτές τις «χαμένες» επιχειρήσεις ανήκουν σε υπερήλικες ή αλλοδαπούς.

Τον περασμένο Απρίλιο το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. είχε μια μεγάλη επιτυχία όταν, έπειτα από τέσσερα χρόνια ερευνών, εξάρθρωσε ένα τέτοιο κύκλωμα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το διεθνές κύκλωμα είχε διακινήσει αγαθά αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ και η ζημία του Δημοσίου ανερχόταν σε 7,0 εκατ. ευρώ από βεβαιωμένες και εκκρεμείς φορολογικές οφειλές, 5,9 εκατ. ευρώ από απόκρυψη εσόδων και 11,3 από ανακριβείς δηλώσεις εισροών για τον ΦΠΑ.

Αλλά δεν είναι μόνον η ζημία του ελληνικού Δημοσίου από τις «χαμένες» επιχειρήσεις. Ζημία υφίστανται και όλοι οι νόμιμοι επιχειρηματίες, οι οποίοι φυσικά δεν μπορούν να ανταγωνιστούν όλους εκείνους που πωλούν με μεγάλες εκπτώσεις, καθώς γνωρίζουν εξαρχής ότι δεν θα καταβάλουν τον ΦΠΑ. Μεταξύ αυτών, οι μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρονικών (Πλαίσιο, Κωτσόβολος, Γερμανός), αλλά και τα μεγάλα δίκτυα (Cosmote, Vofadone κ.λπ.). Μιλώντας πρόσφατα στους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της αλυσίδας Κωτσόβολος, Ανδρέας Αθανασόπουλος, ανέφερε ότι αν και το μέτρο της «αντιστροφής του ΦΠΑ» έχει αργήσει, τελικά έρχεται. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του μήνα το μέτρο θα εφαρμοστεί και ότι θα περιορίσει σημαντικά την παραοικονομία που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη μη απόδοση ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την έκδοση της σχετικής απόφασης (ΠΟΛ), δεν έχει διευθετηθεί οριστικά η εφαρμογή του μέτρου. «Λόγω της πολυπλοκότητας των ρυθμίσεων, θα πρέπει να υπάρξουν διαδικασίες για την επιβεβαίωση της έκπτωσης ΦΠΑ κατά τις συναλλαγές», αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή.

Η ίδια σημειώνει ότι πιο πρόσφορο είναι η δημιουργία ηλεκτρονικών διαδικασιών (για να μην επιβαρυνθούν οι διαδικασίες πώλησης) ελέγχου αν ο αγοραστής (επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας) είναι επιλέξιμος για την έκπτωση του ΦΠΑ και έχει την εξουσιοδότηση να προβεί στη συγκεκριμένη αγορά.

Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική στην Ε.Ε. που έχει υιοθετήσει το συγκεκριμένο μοντέλο επιβάρυνσης ΦΠΑ. Αρκετές χώρες το έχουν εφαρμόσει, άλλες στα κινητά τηλέφωνα, άλλες και σε επιπλέον αγαθά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή ΦΠΑ, η οποία καταγράφει απώλεια στο 24% όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 14%.

Πηγή : link

12
Oct

Διευκρινίσεις από το ΔΝΤ: Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα

Διευκρινίσεις από το ΔΝΤ: Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα.” Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ είναι αυτός που έχει συμφωνήσει το Ταμείο με την Ελλάδα για το 2018. Αν πιαστεί αυτός, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό”,ανέφεραν πηγές του ταμείου όταν ερωτήθηκαν στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ για τις εκτιμήσεις του οργανισμού για τα ελληνικά δημοσιονομικά μεγέθη και για το εάν ζητούνται νέα μέτρα.

Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί και στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει την Παρασκευή ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα Πόουλ Τόμσεν.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ -ΜΠΕ με αναφορά ως πηγή στο Mignatiou.com , το Ταμείο θύμισε στους Έλληνες δημοσιογράφους μία παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του περασμένου Ιουλίου σύμφωνα με την οποία το θέμα αυτό ξεκαθαρίστηκε το καλοκαίρι και υπήρχε συμφωνία και των ελληνικών αρχών.

Στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.

Πηγή: link

12
Oct

”Φταίει” η ΕΚΤ που δεν επιστρέφονται τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα;

”Φταίει” η ΕΚΤ που δεν επιστρέφονται τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα;Από χθες έχει ξεκινήσει ένα blame game για το ποιος φταίει που δεν έχουν επιστραφεί τα 7.8δις € κέρδη της ΕΚΤ στην Ελλάδα από το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων.Πόσο δίκαιο είναι κάτι τέτοιο κτλ.

Όσον αφορά τα κέρδη από το πρόγραμμα SMP/ANFA ισχύουν τα εξής:
Η ΕΚΤ διανέμει ενα μέρος των κερδών της στις εθνικές κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών.Καθε μεταφορά των κερδών αυτών δεν αφορά την ΕΚΤ αλλά είναι ζήτημα των κυβερνήσεων των χωρών μελών.Είναι δηλαδή καθαρά πολτικό ζήτημα και όχι της ΕΚΤ.

Το Νοέμβριο του 2012 αποφασίστηκε τα κέρδη από SMP και ANFAS να περαστούν στην Ελλάδα σε ξεχωριστό λογαριασμό.Η Ελλάδα έλαβε 2δις από τα κέρδη απο το SMP το 2013.Μαζι με το μερίδιο της από την ΕΚΤ και τα ANFAs πήρε : 0.3δις το 2012, 2.7δις το 2013, 0.6δις το 2014, 0.3δις το 2015 , 0,4δις το 2016.

Αλλα μετά το 2014 δεν υπήρχε κάποια ολοκληρωμένη αξιολόγηση και καθώς το πρόγραμμα έληξε η Ελλάδα έχασε τις μεταφορές των κερδών από το πρόγραμμα SMP.

Το Μάιο του 2016 ο ESM ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για το χρέος με το νέο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει τη χρησιμοποιηση των κερδών του SMP από το 2014 και του ANFA και τη μεταφορά τους στον προυπολογισμο του 2017, σε συνάρτηση με ενα DSA της ΕΚΤ.

Ο ESM είπε ότι τα κέρδη από το 2014 από το SMP είναι περίπου 1.8δις ενώ τα κέρδη των εθνικών τραπεζών εκτός της τράπεζας της Ελλάδος θα είναι περίπου 3.5δις το διάστημα 2017-26.

Εν κατακλείδι η Ελλάδα μπορεί να λάβει 7.7δις από το SMP και ANFA μέχρι το 2018 αν εκπληρωθουν όλες οι συνθήκες.

Από το να συζητάμε λοιπόν ποιος φταίει, κάτι που δηλαδή δεν ισχύει σύμφωνα με τα παραπάνω, καλό θα είναι να πετύχουμε τους στόχους μας για να πάρουμε και τα 7,7δις€.

Αναβαλόγλου Γιώργος

Ασφαλιστικός & Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος

Υπεύθυνος Τμήματος Παραγώγων Guardian Trust S.A

10
Oct

ΔΝΤ: Στο 1,8% η ανάπτυξη το 2017 και στο 2,6% το 2018

ΔΝΤ: Στο 1,8% η ανάπτυξη το 2017 και στο 2,6% το 2018.Στο 1,8% προσδιορίζει τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην έκθεση που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα εν όψει της Ετήσιας Συνόδου, το ΔΝΤ διατυπώνει την εκτίμηση ότι για το 2018, η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,6%. Για φέτος, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,2% και για του χρόνου στο 1,3% ενώ η ανεργία είναι το μοναδικό μέγεθος για το οποίο η πρόβλεψη είναι χειρότερη σε σχέση με αυτή της ελληνικής κυβέρνησης.

Έτσι, για φέτος, η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 22,3% παρά το γεγονός ότι για το τελευταίο τρίμηνο του έτους προβλέπεται ανάπτυξη της τάξεως του 3,7% ενώ για το 2018 η ανεργία εκτιμάται ότι θα περιορίστει στο 20,7% όταν η ελληνική κυβέρνηση κατεβάζει τον πήχη κάτω από το 20%.

Για το 2022, τελευταίο έτος κατά το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του  ΑΕΠ, η ανάπτυξη προβλέπεται μόλις στο 1% του ΑΕΠ.

Πηγή:link

10
Oct

Προχωρά το swap ελληνικών ομολόγων 20 δισ. ευρώ

Προχωρά το swap ελληνικών ομολόγων 20 δισ. ευρώ.Την έγκριση των δανειστών, εντός της εβδομάδας, αναμένει η Αθήνα για να προχωρήσει στο λίφτινγκ του ελληνικού χρέους μέσω της ανταλλαγής 20 ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου– ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ και τρέχουσας περίπου 20 δισ. – τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια hedge funds μετά το κούρεμα (PSI) του ελληνικού χρέους το 2012. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανταλλαγή τους θα γίνει σε τέσσερις εκδόσεις διαφορετικής χρονικής διαρκείας (5ετη, 7ετη κλπ), των 5 δισ. ευρώ η καθεμία, εντός του Νοεμβρίου.

Η παρέμβαση στο εν λόγω κομμάτι του ελληνικού χρέους, στοχεύει στην αύξηση της εμπορευσιμότητας των ελληνικών ομολόγων και στη βελτίωση της καμπύλης επιτοκίων του χρέους που τελεί υπό διαπραγμάτευση στην αγορά και δεν αφορά σε άντληση νέων κεφαλαίων.

Εφόσον δοθεί το πράσινο φως από τους δανειστές απαιτείται χρόνος 2-3 εβδομάδων για να ετοιμασθούν οι συμβάσεις με τους κατόχους των ομολόγων και αμέσως μετά -νωρίς το Νοέμβριο- θα γίνει η ανταλλαγή, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 2 με 3 ημέρες.

Στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και του οικονομικού επιτελείου είναι η ανταλλαγή να πραγματοποιηθεί πριν «πάρει φωτιά» η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. «Με δεδομένο ότι κάθε αξιολόγηση έχει σκαμπανεβάσματα καλό θα ήταν το σχέδιο της ανταλλαγής των ομολόγων να μην επηρεασθεί από την καθημερινότητα της διαπραγμάτευσης», αναφέρει πηγή με γνώση του θέματος.

Οι λήξεις των 20 ομολόγων επεκτείνονται από το 2023 έως και το 2042 και έχουν αξία 1,5-2 δισ. ευρώ έκαστο. Το επιτόκιο με το οποίο θα γίνουν οι νέες εκδόσεις θα είναι ανάλογο με αυτό που έχουν σήμερα τα εν λόγω ομόλογα. Ωστόσο, τα ομόλογα που θα προκύψουν από την ανταλλαγή θα έχουν πιο καλή εμπορευσιμότητα και αυτό αναμένεται να προκαλέσει σιγά-σιγά την αποκλιμάκωσητων επιτοκίων τους, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η ελληνική οικονομία θα έχει ανοδική πορεία και η τρίτη αξιολόγηση εξελιχθεί ομαλά.

Συμφωνούν οι κάτοχοι

Οι επαφές με τους κατόχους των συγκεκριμένων ομολόγων – στην πλειονότητά τους hedge funds – έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τους συμβούλους του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

«Δέχονται την ανταλλαγή και το εγχείρημα αναμένει μόνο την τελική έγκριση των Θεσμών, η οποία εκτός απρόοπτου θα δοθεί τις επόμενες ημέρες», αναφέρει στέλεχος της αγοράς.. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα ομόλογα βρέθηκαν στα χαρτοφυλάκια hedge funds μετά το κούρεμα του 2012 όταν οι μακροχρόνιοι ξένοι επενδυτές πούλησαν μαζικά ότι ελληνικό ομόλογο είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Νέες εκδόσεις από τον Απρίλιο και μετά…

Με δεδομένη την ανάγκη «αποταμίευσης» για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους τα επόμενα χρόνια ο σχεδιασμός, ο οποίος όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πορεία της οικονομίας αλλά και την εξέλιξη της τρίτης αξιολόγησης, προβλέπει σύμφωνα με τις πληροφορίες την έξοδο της χώρας στις αγορές από τον Απρίλιο του 2018 και μετά με τρεις εκδόσεις.

Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει πως η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο μετά τον Αύγουστο του 2018, χωρίς δηλαδή να χρειασθεί νέο δάνειο ή προληπτική πιστωτική γραμμή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις ίδιες πηγές πρέπει να γίνουν τρεις εκδόσεις ομολόγων από τον Απρίλιο του 2018 έως και τον Ιούλιο του ιδίου έτους για να μαζευτεί το φρέσκο χρήμα, το οποίο με την σειρά του θα κατευθυνθεί στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Διαφορετικά -εάν δεν υπάρχει το μαξιλάρι- η Ελλάδα θα κινδυνεύει να δεχτεί ασφυκτική πίεση από τις αγορές και να οδηγηθεί εκ νέου στην ανάγκη στήριξης από τον ESM.

Πηγή : link

9
Oct

Μοσκοβισί: Βλέπω μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Μοσκοβισί: Βλέπω μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.Θα βρούμε λύσεις για την Ελλάδα, όπως βρήκαμε και στο παρελθόν, υπογράμμισε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση η γερμανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα.

“Εμπιστεύομαι την ηγεσία της Μέρκελ”, σημείωσε ο επίτροπος.

Τόνισε ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα στην Ελλάδα. «Η οικονομία βελτιώνεται, η ανάπτυξη είναι ισχυρότερη, η ανεργία μειώνεται. Βγήκαν από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Βλέπω μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», σημείωσε.

Το σημαντικό για τη χώρα δεν είναι το πώς θα διαμορφωθεί ο συνασπισμός στη Γερμανία, αλλά η δουλειά που γίνεται στην Αθήνα, συμπλήρωσε.

Είναι κρίσιμο, υπογράμμισε, να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση για να αρχίσει η προετοιμασία για έξοδο από το πρόγραμμα. Δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ελλάδα, το μόνο θέμα είναι να πετύχει το πρόγραμμα, επεσήμανε.

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση, στην ερώτηση για την κατάσταση στην Καταλονία, έκαναν λόγο για “εσωτερικό πρόβλημα της Ισπανίας”, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις με διάλογο και όχι βία.

Σχολιάζοντας την επικείμενη αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη θέση του γερμανού ΥΠΟΙΚ, ο Πιέρ Μοσκοβισί επεσήμανε ότι είναι αναντικατάστατος.

Ο γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ σημείωσε ότι θα είναι καλύτερη επιλογή η παραμονή του Γερούν Ντάισελμπλουμ στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup ως τις αρχές του 2018, μετά από σχετική επιθυμία του ίδιου. «Το Eurogroup χρειάζεται σταθερότητα», σημείωσε.

Πηγή:link

9
Oct

Στον Αμερικανό οικονομολόγο Richard Thaler το Νόμπελ Οικονομίας

Στον Αμερικανό οικονομολόγο Richard Thaler το Νόμπελ Οικονομίας.Ο Αμερικανός οικονομολόγος Richard Thaler τιμήθηκε με το φετινό Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών, για τη συμβολή του στον τομέα των συμπεριφορικών οικονομικών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών.

«Συνολικά, η συμβολή του Richard Thaler έχει οικοδομήσει μία γέφυρα μεταξύ των οικονομικών και των ψυχολογικών αναλύσεων της λήψης αποφάσεων του ατόμου», δήλωσε το σώμα σύμφωνα με το Reuters.

Το βραβείο είναι στα εννέα εκατ. σουηδικές κορώνες (1,1 εκατ. δολάρια).

«Τα εμπειρικά του ευρήματα και οι θεωρητικές του γνώσεις έχουν σταθεί καθοριστικά στη δημιουργία του νέου και ραγδαία διευρυνόμενου πεδίου των συμπεριφορικών οικονομικών, το οποίο έχει βαθύ αντίκτυπο σε πολλές περιοχές της οικονομικής έρευνας και πολιτικής», πρόσθεσε.

Το Βραβείο Οικονομικών καθιερώθηκε το 1968.

Πηγή:link

8
Oct

Ο Kyle Bass ‘βλέπει’ εκλογές το 2018

Ο Kyle Bass ‘βλέπει’ εκλογές το 2018.Ο παγκοσμίου φήμης επενδυτής και hedge fund manager Κyle Βass της Ηayman Capital τοποθετήθηκε πρόσφατα  για δεύτερη φορά για την Eλλάδα βλέποντας πολιτική αλλαγή τον επόμενο χρόνο. Την πρώτη φορά κατηγορούσε τον ΔΝΤ ευθέως επειδή ζητούσε ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, λέγοντας ότι στην ουσία βασανίζει τη χώρα σε μία λανθασμένη προσπάθεια να πάρει πίσω τα χρήματά του.Τόνισε μάλιστα ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει και δείχνει σημάδια ανάκαμψης καθώς οι τράπεζες κάνουν σωστές κινήσεις και ότι δεν είναι τώρα η στιγμή να βάζει νέα εμπόδια στη χώρα.

 

Στο νέο του άρθρο στοιχηματίζει σε πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα στο επόμενο δωδεκάμηνο προκαλώντας ράλι  στα ελληνικά ομόλογα και μετοχές στα οποία έχει επενδύσει το fund που εκπροσωπεί.Εδώ θα πρέπει να σταθούμε λίγο και να πούμε το εξής ο κάθε επενδυτής και πόσο μάλλον ένας hedge fund manager θέλει να προστατεύσει με κάθε τρόπο τις επενδύσεις που έχει κάνει.Είναι γνωστό ότι το τελευταίο μεγάλο στοίχημα του Kyle Bass αφορά το τραπεζικό σύστημα της Kίνας και πιο συγκεκριμένα έχει ποντάρει στην πτώση του κινεζικού νομίσματος κατά 30%. Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο στοίχημα το περιμένει από το Φεβρουάριο του 2016 και ακόμα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

 

Όπως λοιπόν έχει την υπομονή  για το συγκεκριμένο στοίχημα εναντίον του κινεζικού νομίσματος, κάπως έτσι θα έλεγε κανείς ότι θα πρέπει να έχει υπομονή και για τις εκλογές που θα γίνουν στην Ελλάδα κάποια στιγμή.Είναι θεμιτό και προβλέψιμο κάθε επενδυτής να υποστηρίζει τη θέση που έχει πάρει και έχει προτείνει στους πελάτες του αλλά από την άλλη δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να επηρεαστεί και για τις πολιτικές του προβλέψεις που κάνει.

 

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο κάθε fund manager δίνει στην ουσία λόγο στους πελάτες του με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που φέρνει ανάλογα με τις επιλογές που έχει κάνει.Aυτό βέβαια διαφέρει πολύ από το να προδικάζει κάποιος πότε θα γίνουν εκλογές.

Για  να το θέσουμε ακόμη πιο απλά, το τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον στις τράπεζες , δεν έχει να κάνει με το πολιτικό σκηνικό της χώρας αλλά με τις αποφάσεις που έχουν ήδη παρθεί για τα κόκκινα δάνεια και τον έλεγχο που θα κάνει ο SSM μαζί με το διεθνές νομισματικό ταμείο.Θα μπορούσε βέβαια η Νέα Δημοκρατία να αφήσει απροστάτευτη την πρώτη κατοικία.Όλα τα άλλα είναι προς εσωτερική κατανάλωση και συγκεκριμένα ο Κyle Bass θέλει να δώσει ελπίδα κουράγιο και υπομονή στους πελάτες του, ότι πολύ σύντομα θα δικαιωθούν οι προβλέψεις του, όσον αφορά την άνοδο των ελληνικών τραπεζικών μετοχών και ομολόγων.

 

Θα συνιστούσαμε λοιπόν στον κύριο Kyle Bass, όπως κάνει υπομονή στο θέμα της Kίνας να κάνει υπομονή και στο θέμα των ελληνικών εκλογών.Kάποια στιγμή θα γίνουν, το σίγουρο είναι το 2019.

 

Αναβαλόγλου Γιώργος

Υπεύθυνος Τμήματος Παραγώγων Guardian Trust S.A

Ασφαλιστικός & Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος