March 2018

18
Mar

Τέλος χρόνου για τους κατόχους ανασφάλιστων οχημάτων- Λήγει η προθεσμία -Έρχονται πρόστιμα

Μέχρι τις 23 Μαρτίου 2018 μπορούν οι κάτοχοι των ανασφάλιστων οχημάτων να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους αφού ξεκινάει άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ο έλεγχος για όσους από τους ιδιοκτήτες τους δεν έχουν προστρέξει να το κάνουν.

Μάλιστα όσοι έχουν στην κατοχή τους ανασφάλιστα οχήματα από τις 23 Μαρτίου και μετά κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 100 έως 250 ευρώ, με αφαίρεση διπλώματος οδήγησης και άδειας.

Πηγή: link

17
Mar

Ένα μπλοκ εγχώριων δυνάμεων δεν θέλει να βγούμε από την επιτροπεία

Την ενίσχυση των επενδύσεων και της απασχόλησης αλλά και την επεξεργασία της νέας Αναπτυξιακής Στρατηγικής αναφέρει στη «Νέα Σελίδα» ο Γιάννης Δραγασάκης ως τους δύο βασικότερους στόχους του στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Παράλληλα, τονίζει ότι έχει ζητήσει τις εισηγήσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, του υφυπουργού Οικονομίας, Στέργιου Πιτσιόρλα, και του Enterprise Greece ώστε να καταρτιστεί ένα σχέδιο για τη βελτίωση της υποδοχής επενδυτών, της αδειοδοτικής διαδικασίας και της χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων.

Με την οικονομία να μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης, ο στόχος είναι αφενός η επιτάχυνση της ανάκαμψης, αφετέρου η διασφάλιση μιας κατεύθυνσης που θα οδηγεί σε ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, αναφέρει υπογραμμίζοντας πως τον πρώτο στόχο θα τον επιδιώξουμε με την ενίσχυση των επενδύσεων και της απασχόλησης, ενώ ο δεύτερος στόχος είναι το αντικείμενο της υπό επεξεργασία νέας Αναπτυξιακής Στρατηγικής.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το Eurogroup του Απριλίου αναφέρει και ο στόχος εδώ είναι να επιτύχουμε μια καθαρή έξοδο, χωρίς «αστερίσκους» και προαπαιτούμενα.

«Στη χώρα μας είναι εμφανές ότι υπάρχει ένα μπλοκ δυνάμεων οι οποίες δεν θέλουν να βγούμε από την επιτροπεία και την «προστασία» των ξένων, διότι, λένε, είναι πιο «φθηνή», οπότε μέχρι τέλους θα κάνουν θόρυβο, θα εκπέμπουν «παράσιτα» και θα προσπαθούν να βάζουν τρικλοποδιές, αδιαφορώντας αν αυτό μπορεί να προκαλεί ζημιά στη χώρα».

Πηγή: link

16
Mar

«Έξυπνες πόλεις»

Πόσο έξυπνη μπορεί να γίνει μια πόλη; Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, πολύ. Σίγουρα όσο χρειάζεται για να την απολαμβάνουν οι κάτοικοί της έχοντας μια όλο και πιο ευχάριστη καθημερινότητα. Αρκετοί δήμοι στη χώρα μας έχουν κάνει βήματα προς μια τέτοια κατεύθυνση, προσφέροντας από έξυπνες θέσεις στάθμευσης μέχρι έξυπνα παγκάκια για τη φόρτιση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών μέσω χρήσης ηλιακής ενέργειας. Οι καινοτομίες αυτές στηρίζονται στην σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και ειδικά στην τεχνολογία Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT) που επιτρέπει στις συσκευές ?με τη βοήθεια αισθητήρων- να συνδέονται απευθείας μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας με τις αντίστοιχες έξυπνες εφαρμογές, χωρίς την ανάγκη δημιουργίας νέων ασύρματων ή ενσύρματων δικτύων.

Το 2018, η ψηφιακή αναβάθμιση των πόλεων καθίσταται πλέον κεντρική πολιτική επιλογή για ολόκληρη τη χώρα, γιατί επιτυγχάνει αφενός εξοικονόμηση πόρων και αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των υπηρεσιών της και στη διαχείριση των προβλημάτων της, αφετέρου ταχύτητα και διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων.

Για το λόγο αυτό, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σχεδιάζουμε ένα έργο που στο επόμενο διάστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε επιλεγμένους Δήμους και η πλήρης εφαρμογή του θα γίνει σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, αξιοποιώντας την τεχνολογία Internet of things. Η χρηματοδότησή του θα καλυφθεί τόσο από πόρους του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όσο και από κοινοτικούς.

Γενικότερα, οι δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες είναι απεριόριστες. Μπορούμε να μιλήσουμε για δύο ειδών δυνατότητες με κριτήριο τον τρόπο που γίνονται αντιληπτά τα οφέλη τους από τους πολίτες. Άμεσα ή έμμεσα. Για παράδειγμα, τα έξυπνα συστήματα ελεγχόμενης στάθμευσης, βελτιώνουν άμεσα την καθημερινότητα του πολίτη, γιατί μειώνουν τον χρόνο εύρεσης θέσης στάθμευσης. Αυτό καθίσταται εφικτό με την εγκατάσταση αισθητήρων στάθμευσης, οι οποίοι μέσω εφαρμογής στο κινητό ενημερώνουν τους οδηγούς για το σημείο που βρίσκονται οι ελεύθερες θέσεις στάθμευσης. Επίσης, μέσω χρήσης GPS, οι χρήστες της έξυπνης εφαρμογής λαμβάνουν στο κινητό τους οδηγίες για το πώς θα φτάσουν στις ελεύθερες θέσεις.

Άμεσα όμως, βελτιώνεται η καθημερινότητα των πολιτών και με εφαρμογές έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων. Αυτές λειτουργούν με έναν ασύρματο αισθητήρα υπερήχων που μετράει το ποσοστό πληρότητας του κάδου, στέλνει τα δεδομένα σε μια πλατφόρμα που τα αναλύει και εν συνεχεία αποστέλλει την πληροφορία μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου στον οδηγό του απορριμματοφόρου. Έτσι, το απορριμματοφόρο συλλέγει μόνο τους γεμάτους κάδους, αποφεύγοντας τα άσκοπα δρομολόγια σε δρόμους όπου οι κάδοι δεν έχουν γεμίσει. Οδηγούμαστε επομένως σε άμεση εξοικονόμηση κόστους από δαπάνες για καύσιμα έως και 50%, ενώ αναλόγως μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα(CO2). Και φυσικά αποτρέπεται η υπερπλήρωση των κάδων και οι πολίτες απολαμβάνουν ένα πιο καθαρό και όμορφο περιβάλλον.

Ας δούμε παραδείγματα εφαρμογών έξυπνων πόλεων που τα αποτελέσματά τους γίνονται έμμεσα αντιληπτά από τους πολίτες, μέσω εξοικονόμησης δαπανών των Δήμων. Είναι γνωστό ότι η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με νέας τεχνολογίας LED εξασφαλίζει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας τουλάχιστον κατά 50%. Επιπλέον εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 20% είναι εφικτή με την εγκατάσταση έξυπνων ελεγκτών φωτισμού που τοποθετούνται στα ίδια τα φωτιστικά σώματα στους δρόμους. Οι ελεγκτές αυτοί επιτρέπουν απομακρυσμένο έλεγχο όλων των συνδεδεμένων φωτιστικών σωμάτων, προγραμματισμό της ώρας που θα ανάψουν και θα κλείσουν τα φώτα και κριτήρια αυξομείωσης της έντασης του φωτισμού. Ανάλογη εξοικονόμηση κόστους επιτυγχάνεται με την έξυπνη διαχείριση υδάτων για την αντιμετώπιση του προβλήματος μη χρέωσης έως και 60% του νερού που καταναλώνεται, από διαρροές και παράνομες συνδέσεις. Με την έξυπνη διαχείριση υδάτων εγκαθίστανται αισθητήρες, μετρητές και ελεγκτές πίεσης στο δίκτυο ύδρευσης με αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση της πίεσης και την ανίχνευση διαρροών και παράνομων συνδέσεων.

Παραπέρα, η εξοικονόμηση των δαπανών είναι εφικτή στα κτίρια με την εγκατάσταση και λειτουργία ενός συστήματος παρακολούθησης της ενεργειακής τους κατανάλωσης. Με τον τρόπο αυτό, σε πραγματικό χρόνο, επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και του ενεργειακού αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την προστασία του περιβάλλοντος. Η λύση αυτή βασίζεται στην εγκατάσταση ενός συνδυασμού έξυπνων μετρητών, διακοπτών και αισθητήρων που, από κοινού με το κατάλληλο λογισμικό, παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε από που προέρχεται η σπατάλη ή η διαρροή στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και να περιορίζεται χωρίς καθυστέρηση.

Οι έξυπνες πόλεις δεν είναι πολυτέλεια. Είναι επιλογή και ανάγκη. Δίνουν λύσεις στο πρόβλημα της ραγδαίας περιβαλλοντικής υποβάθμισης, της αύξησης της κίνησης στους δρόμους και των περιορισμένων πόρων. Οι πόλεις μας γίνονται περισσότερο βιώσιμες και φιλικές στον πολίτη. Αυτές τις πόλεις θέλουμε να αναδείξουμε μέσα από το πιλοτικό έργο που σχεδιάζουμε. Με την παρέμβαση του Υπουργείου, οι σχεδιαζόμενες δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν, θα αποτελέσουν πρότυπο και για άλλες πόλεις και περιοχές, ώστε να μπει συνολικά η χώρα στον κύκλο των ευρωπαϊκών κρατών που επενδύουν συστηματικά στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη μέσω της τεχνολογίας και των εφαρμογών Internet of Things (ioT).

Κατά προτεραιότητα, το έργο θα υλοποιηθεί στη Μάνδρα και στις γύρω περιοχές που επλήγησαν στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου από καταστροφικές πλημμύρες. Πέρα από τις πρωτοβουλίες για αποκατάσταση των υλικών ζημιών από τα αρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης προχωρά στην ψηφιακή αναβάθμιση της πληγείσας περιοχής, ώστε για να γίνει η Μάνδρα μια έξυπνη πόλη-πρότυπο καινοτομίας.

Στόχος μας είναι η ψηφιακή ανάπτυξη των πόλεων να είναι δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς και αγκυλώσεις. Διαφορετικά, η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει αιτία γένεσης νέων κρίσεων και ανισοτήτων. Δίκαιη ανάπτυξη και δίκαιη ψηφιακή ανάπτυξη πάνε μαζί.

*Στέλιος Ράλλης, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής

Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Πρακτορείου.

15
Mar

“Κούρεμα” έως 90% σε 400.000 καταναλωτικά και κάρτες

Ύστατο προσκλητήριο σε περίπου 400.000 «κόκκινους» οφειλέτες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους (καταναλωτικά και κάρτες) πριν αυτά καταλήξουν στα funds θα απευθύνουν προσεχώς οι τράπεζες.

Πιο αναλυτικά με επιστολές που προτίθενται να αποστείλουν μαζικά το αμέσως επόμενο διάστημα θα τους προτείνουν την οριστική διευθέτηση της οφειλής με την καταβολή μόλις του 1/10 αυτής.

“Πρόκειται για ένα ‘κούρεμα’ της τάξεως του 90% συμπεριλαμβανομένων των τόκων και λοιπών χρεώσεων” εξηγούν στον Ελεύθερο Τύπο τραπεζικές πηγές, προσθέτοντας πως οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο το αργότερο ενός διμήνου για να απαντήσουν στην επιστολή.

“Σε περίπτωση που δεν προσέλθουν στα γκισέ, το δάνειό τους θα πωληθεί στα funds τα οποία είθισται να αποφεύγουν να μπουν στη λογική της ρύθμισης, καθιστώντας απαιτητό το σύνολο του χρέους” καταλήγουν.

Στο μεταξύ κινήσεις μαζικής ρύθμισης έκαναν πρόσφατα τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank. H πρώτη με επιστολές της σε περισσότερους από 180.000 πελάτες της πρότεινε την τακτοποίηση της οφειλής με haircut έως και 70%.

Παράλληλα το επίμαχο σχέδιο της ΕΤΕ περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 200.000 δανειοληπτών τα οποία δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις και συγκεκριμένα καταναλωτικά και κάρτες (περίπου 1,6 δισ. ευρώ) καθώς και δάνεια που είχαν δοθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις συνολικού αρχικού κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ.

Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξυπηρέτησή τους ήταν τα 7 χρόνια.

Η Eurobank από την πλευρά της έχει απευθύνει κάλεσμα σε περίπου 60.000 πελάτες της να ρυθμίσουν παλαιότερες οφειλές τους από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, συναινώντας σε «κούρεμα» ύψους 90%. Μάλιστα ένα 10% έχει ήδη προχωρήσει σε ρύθμιση.

Πηγή πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος

14
Mar

Διπλάσιο του στόχου το πρωτογενές πλεόνασμα για τον Φεβρουάριο

Η υπέρβαση προήλθε κυρίως από το σκέλος των εσόδων τα οποία παρουσιάζουν υπέρβαση 1,13 δις από τα οποία περίπου τα 452 εκ ευρώ αφορούν έσοδα από κοινοτικούς πόρους για το ΠΔΕ και λιγότερο από το σκέλος των δαπανών οι οποίες παρουσιάζουν υστέρηση 310 εκ ευρώ.

Η υπέρβαση προήλθε κυρίως από το σκέλος των εσόδων τα οποία παρουσιάζουν υπέρβαση 1,13 δις από τα οποία περίπου τα 452 εκ ευρώ αφορούν έσοδα από κοινοτικούς πόρους για το ΠΔΕ και λιγότερο από το σκέλος των δαπανών οι οποίες παρουσιάζουν υστέρηση 310 εκ ευρώ.

Ειδικότερα το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8,97 δις ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,13 δις . ευρώ ή 14,5% έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 8,3 δις . ευρώ, αυξημένα κατά 683 εκατ. ευρώ ή 9,0% έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 719 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 110 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (609 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 669 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 452 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο 2018 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4,22 δις ευρώ αυξημένο κατά 275 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.159 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 322 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι τον Φεβρουάριο εισπράχτηκε το ποσό του μερίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδος, ποσού 614,2 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 214,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο.

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 64 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 47 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων του Φεβρουαρίου 2018 (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 394 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 116 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (277 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2018 ανήλθαν στα 7,43 δις ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 310 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (7,74 δις . ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7,25 δις . ευρώ και είναι μειωμένες κατά 112 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 147 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 κατά 476 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 119 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και 35 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα Υπ. Εθνικής Άμυνας.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 187 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 198 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τον μήνα Φεβρουάριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,26 δις . ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 95 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,15 δις ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 11 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 104 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του μηνιαίου στόχου.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να για το πρώτο δίμηνο του χρόνου να καταγράφεται δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,54 δις . ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 98 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2018.

Πηγή: link

14
Mar

Υπερκαλύφθηκε κατά 3,18 φορές η έκδοση του 12μηνου ομολόγου

Συνολικά 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 12 μηνών. ​

Η απόδοση διαμο­ρφώ­θηκε στο 1,25%. Υποβλήθηκαν συνολι­κές προ­­­σφορές ύψους 1,986 δισ. ευρώ, που υπερκά­λυψαν το ζητούμενο ποσό των 625 εκατ. ευρώ κατά 3,18 φορές.

Τελευταία φορά που διενεργήθηκε δημοπρασία τίτλων αντίστοιχης διάρκειας ήταν πριν από 8 χρόνια, τον Απρίλιο του 2010, οπότε το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,85%.

Η σημερινή δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βα­​σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους  του δημοπρατηθέντος ποσού, κα­­θώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτου­ργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018, στις 12μ.μ.

Δημοπρασία Σημερινή

Έντοκα Γραμμάτια διάρκειας

52 εβδομάδων

14 Μαρτίου 2018

(ποσά σε εκ. Ευρώ)

1. Δημοπρατούμενο ποσό 625
2. Ύψος προσφορών 1.986
3.Συντελεστής κάλυψης(2:1) 3,18
4.Συνολικά αποδεκτό ποσό 812,5
5. Απόδοση 1,25%
6. Τιμή Δημοπρασίας 98,752
7. Cut – off ratio 52%

Χαμηλότερα του αναμενόμενου το επιτόκιο 

Ιδιαίτερα θετική αξιολογείται η υποδοχή του δωδεκάμηνο εντόκου από την αγορά καθώς το επιτόκιο διολίσθησε πολύ χαμηλότερα (1,25%) από εκείνο που περίμεναν στον ΟΔΔΗΧ (1,35% – 1,40%), λόγω της πίεσης που είχε δεχθεί η αγορά μετά την αναταραχή που ακολούθησε την έκδοση του επταετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα 813 εκατ. ευρώ περισσότερα από 650 εκατ. ευρώ έχουν απορροφηθεί από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Από το συνολικό ποσό που τελικά θα διατεθεί (ένα δισ. ευρώ μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές) αναμένεται ότι πάνω από το 70% – 75% της έκδοσης θα καταλήξει σε ξένους θεσμικούς.

Η τακτική που έχει υιοθετηθεί από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ θα κινηθεί στο άμεσο μέλλον με την ίδια λογική. Όπως αναφέρεται αρμοδίως, οι επόμενες κινήσεις θα είναι μόνο αυτές που η ίδια η αγορά είναι ώριμη να απορροφήσει με ευνοϊκούς όρους, ενισχύοντας την διαθεσιμότητα των ελληνικών ομολόγων σε όλες τις διάρκειες.

Πηγή: capital.gr

14
Mar

Nέα έξοδος σήμερα στις αγορές με έντοκα γραμμάτια 12μηνης διάρκειας

Σε μία ακόμη έκδοση εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας θα προχωρήσει σήμερα, Τετάρτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ύψους 625 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία φορά που το ελληνικό δημόσιο είχε εκδώσει ετήσια έντοκα γραμμάτια ήταν τον Απρίλιο του 2010, με κόστος 4,85%. Πηγές της αγοράς προεξοφλούν ότι η επικείμενη έκδοση θα συγκεντρώσει μαζικό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, δεδομένου ότι αναμένεται απόδοση κάτω από 1,5%, αναλόγως των συνθηκών στην αγορά.

Με την έκδοση του δωδεκάμηνο έντοκου αποσκοπεί στην αποτύπωση στην καμπύλη των εκδόσεων ενός ακόμα σημείου προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητα στην οικονομία.

Υπενθυμίζεται πως πριν ακριβώς έναν μήνα το ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές με ένα νέο 7ετές ομόλογο, αντλώντας 3 δισ. ευρώ σε μια επιτυχημένη έκδοση και με μία πολύ υγιή απόδοση της τάξης του 3,5%, εν μέσω μιας έντονα ταραχώδους εβδομάδας για τις διεθνείς αγορές.

Πηγή: enoikonomia.gr

12
Mar

Ρεκόρ τζίρου στα ελληνικά ομόλογα, συνεχίζεται η “επίθεση” των αγοραστών

Νέα βελτίωση σημειώνεται στην αγορά των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, επιβεβαιώνοντας έτσι για μία ακόμη ημέρα ότι οι επενδυτές έχουν επιστρέψει στους ελληνικούς τίτλους μετά τη φουρτούνα και το sell-off του προηγουμένου διαστήματος, δίνοντας εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης, μετά και την είδηση για νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί στο 4,144% με πτώση κατά 1,7% από τα επίπεδα της Παρασκευής, επιστρέφοντας στα  επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από έναν μήνα, ενώ από τις αρχές του Μαρτίου το yield του έχει υποχωρήσει κατά 8%.

Η απόδοση του 5ετούς διαμορφώνεται στο 3,437% με πτώση 1,80% από τα επίπεδα της Παρασκευής και 8,5% από τις αρχές του μήνα. Η απόδοση του 7ετούς ομολόγου διαπραγματεύεται σήμερα στο 3,84% από 3,86% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Μέσα σε μόλις επτά συνεδριάσεις ο τζίρος στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών ομολόγων (ΗΔΑΤ) αγγίζει τα 273 εκατ. ευρώ και βρίσκεται μόλις στα… μισά ολόκληρου του τζίρου που σημειώθηκε στην αγορά το 2017 συνολικά, ο οποίος είχε φτάσει τα 555 εκατ. ευρώ, ενώ ξεπερνά τον τζίρο που σημειώθηκε το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2017, το διάστημα δηλαδή που ακολούθησε την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αλλά και το swap των ομολόγων του PSI που έδωσε νέο αέρα στην ρευστότητα τη αγοράς.

Πιο αναλυτικά, από τις 2 έως τις 6 Μαρτίου ο τζίρος στην ΗΔΑΤ κινήθηκε γύρω στα 30 εκατ. ευρώ, την περασμένη Τετάρτη 7 Μαρτίου ενισχύθηκε στα 45 εκατ. ευρώ, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή εκτινάχθηκε στα 86 και τα 59 εκατ. ευρώ, που αποτελούν και τα υψηλότερα ημερήσια επίπεδα στο τελευταίο 12άμηνο, μετά και την είδηση ότι ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει αυτή την εβδομάδα στην έκδοση 12μηνου έντοκου γραμματίου.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η βελτίωση δεν περιορίζεται μόνο στους ελληνικούς τίτλους το τελευταίο διάστημα, αλλά σε ολόκληρη την ευρω-περιφέρεια με τα ισπανικά και τα πορτογαλικά ομόλογα να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι καθώς οι αποδόσεις τους κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και τέσσερις μήνες. Ακόμη και στα ιταλικά ομόλογα η εικόνα ήταν θετική παρά το εκλογικό αποτέλεσμα με το spread τους έναντι των γερμανικών να έχει υποχωρήσει στις 134 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων.

Επιπλέον, οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης παίρνουν ένα νέο θετικό σήμα σήμερα από τον Μπενουά Κερέ, ο οποίος σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές διαβεβαίωσε ότι τα επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν “σε πολύ χαμηλά επίπεδα” πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα των αγορών περιουσιακών στοιχείων, τονίζοντας ότι το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν έχει ακόμη συζητηθεί.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το Reuters είχε μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα ότι στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εξέτασαν σενάριο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους και τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται από τα μέσα του 2019.

Πηγή: link

11
Mar

Συνέντευξη του Κλάους Ρέγκλινγκ στο Πρώτο Θέμα: Τέλος για την Ελλάδα τα Μνημόνια

Proto Thema: Η Ομάδα Εργασίας Eurogroup εργάζεται εδώ και αρκετό καιρό για τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα. Οι ιδιώτες πιστωτές υπέστησαν κούρεμα 54% το 2012 και οι επίσημοι πιστωτές διεύρυναν τις προθεσμίες λήξης και, μεταξύ άλλων, υπήρξε μια επιτοκιακή διαφορά για δέκα χρόνια. Αυτό είναι αρκετό?

Klaus Regling: Λοιπόν, αυτό έχει πολύ δρόμο, διότι έχει βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Και θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια στην εξυπηρέτηση του χρέους της, διότι χωρίς αυτή τη δράση το 2012, το χρέος σήμερα θα ήταν μη βιώσιμο. Αυτό που συνέβη το 2012 ήταν πολύ σημαντικό, και από τις δύο πλευρές, από την πλευρά του ιδιώτη πιστωτή και από την πλευρά του επίσημου πιστωτή. Εκτιμήσαμε ότι μόνο το μέρος από την επίσημη πλευρά, συμπεριλαμβανομένων των δανείων ESM με πολύ χαμηλά επιτόκια, εξοικονομεί από τον ελληνικό προϋπολογισμό σχεδόν 10 δισ. Ευρώ, δηλαδή περίπου 5,5% του ΑΕΠ, κάθε χρόνο. Επιπλέον, το κούρεμα των ιδιωτών πιστωτών συμβάλλει στη σταθερότητα του χρέους. Αυτό είναι σημαντικό να το έχουμε κατά νου όταν κοιτάζουμε το μέλλον. Όπως δήλωσαν ήδη οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του ευρώ το 2016 και πάλι το περασμένο έτος, είναι έτοιμοι να εξετάσουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Στον ΕΜΣ εφαρμόσαμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα πέρυσι. Σχεδιάστηκαν έτσι ώστε το ελληνικό χρέος να είναι λιγότερο ευάλωτο σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων, κάτι που αναμένουν οι αγορές. Και αυτά τα μέτρα, ήδη από μόνα τους, μειώνουν τον προβλεπόμενο λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ το 2060 κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι δυνατά, αν είναι απαραίτητα, όπως είπαν οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ, και εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Έτσι, η απόφαση θα ληφθεί μόνο προς το τέλος του προγράμματος ΕΜΣ, πριν από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Στη συνέχεια, θα έχουμε μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και με βάση αυτό μπορούμε να αποφασίσουμε εάν είναι απαραίτητη η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους και πόσο.

Θα υπάρξουν νέα μέτρα αν χρειαστεί επιπλέον ελάφρυνση στο χρέος όπως ανέφερε ο κ. Moscovici στην Ευρωομάδα τον Ιούνιο ;

Κάποιος πρέπει να κατανοήσει πολλά πράγματα: Πρώτον, κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος της ευρωζώνης υπόκειται ήδη σε κάποια επιτήρηση, όπως το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης και η διαδικασία μακροοικονομικής ανισορροπίας. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. Δεύτερον, κάθε χώρα που έλαβε δάνειο από το EFSF ή τον ΕΜΣ υπόκειται σε παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα και στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του ΕΜΣ. Επίσης, αυτό θα συμβεί στην Ελλάδα. Τρίτο σημείο: Εάν υπάρξει πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, μπορεί να υπάρξει κάποια επιπρόσθετη επιτήρηση, κάποια στενότερη παρακολούθηση.

Προχωρώντας στο επόμενο στάδιο, φαίνεται να υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρα και του Υπουργείου Οικονομικών στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι εάν η Ελλάδα χρειάζεται προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ΕΜΣ, στην πραγματικότητα η ECCL αναφέρθηκε στην Ευρωομάδα το 2014. Στους Δελφούς είπατε ότι η εργαλειοθήκη σας περιέχει πιστωτικές γραμμές, αλλά η Ελλάδα πρέπει να διατυπώσει ένα αίτημα. Η ερώτησή μου είναι ότι νομίζετε ότι η Ελλάδα πρέπει να διατυπώσει ένα αίτημα;

Ο ΕΜΣ διαθέτει πολλά διαθέσιμα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν αυτό είναι κατάλληλο και αναγκαίο. Μπορούν να ενεργοποιηθούν μόνο εάν η κυβέρνηση υποβάλει αίτημα. Η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί μια προληπτική γραμμή συζητήθηκε πράγματι στα τέλη του 2014, όταν φαινόταν ότι η Ελλάδα μπορεί να μην χρειάζεται άλλο πλήρες πρόγραμμα. Συζητήθηκε επίσης στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας κατά τους τελευταίους μήνες των προγραμμάτων τους. Συνεπώς, είναι μια συνηθισμένη συζήτηση διότι το πλεονέκτημα της ύπαρξης προληπτικής ρύθμισης είναι ότι διασφαλίζει τις πολιτικές της κυβέρνησης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παρέχει περισσότερη ασφάλεια στις αγορές, στον πληθυσμό, στους επενδυτές, Έλληνες και ξένους. Αυτό είναι το πλεονέκτημα. Αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν είναι πραγματικά απαραίτητο. Στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τελικά δεν χρειάστηκε επειδή οι αγορές ήταν αρκετά ήσυχες και θετικές για αυτές τις χώρες. Αυτή τη στιγμή βλέπω επίσης ότι οι αγορές φαίνονται θετικά στην Ελλάδα, με την υπόθεση ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και ότι δεν θα υπάρξει αναστροφή. Αλλά φυσικά οι αγορές μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα είτε επειδή κάτι πάει στραβά στη χώρα είτε επειδή κάτι πάει στραβά κάπου αλλού στον κόσμο. Μπορεί να υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι, που δεν προκαλούνται από εξελίξεις στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, καλό είναι να είναι διαθέσιμο το προληπτικό πιστωτικό όριο. Νομίζω ότι αυτό καθαυτό είναι ήδη θετικό για τις αγορές. Ξέρουν ότι αν δεν πάει στραβά η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Εάν όλα παραμείνουν ήσυχα, συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις και η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσει την πρόσβαση στην αγορά, στη συνέχεια με βάση αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, πιθανώς δεν είναι απαραίτητο.

Ένα πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα είναι η ενεργοποίηση της λεγόμενης προ νομοθετικής δέσμης μέτρων και όχι τόσο η φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά κυρίως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές του 2019. Καθώς η Ελλάδα απομακρύνεται από τον ΕΜΣ έχει το περιθώριο για επαναδιαπραγμάτευση αυτών των μέτρων, δεδομένου ότι το 2019 είναι έτος εκλογών;

Γνωρίζω ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι εύκολα αλλά είναι λίγο πολύ μέρος του προγράμματος ESM. Συμφωνήθηκαν μαζί με άλλες αποφάσεις που ελήφθησαν ως βάση για τις εκταμιεύσεις που κάναμε στο παρελθόν. Είναι σημαντικό να φέρνουμε κοντά τα διάφορα θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ. Και όπως γνωρίζετε, αν οι δημοσιονομικές εξελίξεις παραμείνουν τόσο θετικές όσο φαίνονται τώρα, τότε ταυτόχρονα θα ξεκινήσει ένα άλλο πακέτο με επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα. Αυτό θα βοηθούσε τον πληθυσμό και την οικονομία. Πιστεύω λοιπόν ότι θα ήταν αντίθετο με τη συμφωνία να ακυρωθεί ένα από αυτά τα μέτρα. Εάν η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ακυρωθεί, τότε και τα υπόλοιπα καταρρέουν. Πρόκειται για ένα πακέτο που συμφωνήθηκε και υποθέτω ότι θα εφαρμοστεί.

Το ίδιο ισχύει για τη συζήτηση κατώτατου μισθού που ξεκίνησε;

Εκεί νομίζω ότι θα εξαρτηθεί από τις συνολικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών εξελίξεων, διότι δεν υπάρχουν αποφασιστικές αποφάσεις από ό, τι γνωρίζω. Επομένως, αυτό είναι κάτι που μπορεί κανείς να μιλήσει, αλλά η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει τίποτα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Έχετε πει στο παρελθόν ότι οι πρώτοι έξι μήνες του 2015 μπορεί να είχαν κοστίσει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Δύο ημέρες πριν την ομιλία σας στους Δελφούς, ο Thomas Wieser επανέλαβε την εκτίμησή του ότι το κόστος αυτής της περιόδου μπορεί να ανέλθει σε 200 δισ. Ευρώ. Έχετε ένα σχόλιο για αυτό;

Όλοι συμφωνούμε ότι το κόστος ήταν πολύ υψηλό, ότι οι πολιτικές πήγαν προς τη λάθος κατεύθυνση για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η ελληνική κεντρική τράπεζα προέβη σε εκτίμηση που δημοσιεύθηκε σε αναφορά ύψους 86 δισ. Ευρώ. Έτσι, η εκτίμησή μου είναι κοντά σε αυτό, αλλά δεν υπάρχει κανένας επιστημονικός τρόπος να βρεθεί ένας αριθμός. Γνωρίζουμε ότι ήταν δαπανηρή: Πρώτον, σήμαινε ένα μεγάλο τρίτο πρόγραμμα. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι τα επίπεδα του ΑΕΠ ακόμη και σήμερα είναι χαμηλότερα από αυτά που θα είχαν χωρίς αυτά τα πειράματα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Θυμάμαι πολύ καλά ότι τον Δεκέμβριο του 2014 όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, όχι μόνο η τρόικα και ο ΕΣΜ, και τον ΟΟΣΑ, η εκτιμώμενη ανάπτυξη το 2015 και το 2016 θα είναι μεταξύ 2 και 3%. Αντιθέτως, γνωρίζουμε ότι τα δύο αυτά χρόνια η ανάπτυξη ήταν και πάλι αρνητική και αυτό είναι άμεση συνέπεια των λανθασμένων πολιτικών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Έτσι, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει κάθε χρόνο ένα επίπεδο ΑΕΠ που είναι πέντε με έξι τοις εκατό χαμηλότερο από αυτό που μπορούσε ήταν διαφορετικά. Αυτό καθιστά το κόστος των λανθασμένων αποφάσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 πολύ υψηλό.

Πιστεύετε ότι το ΔΝΤ θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του και θα συμφωνήσει σε μια κοινή DSA (ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους) με τον ΕΜΣ και τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα;

Ελπίζω έτσι, εργαζόμαστε σκληρά για αυτό. Θα παράγουμε και τα δύο – το ΔΝΤ και το ΕΣΜ – ένα νέο DSA, με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα και πολιτικές. Θα προσπαθήσουμε να συγκλίνουμε τα δύο. Το να έχεςι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα δώσει στους ξένους επενδυτές και τους εγχώριους επενδυτές και το ευρύ κοινό στην Ελλάδα την πεποίθηση ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Έτσι θα βοηθούσε, αλλά δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή αν θα πετύχουμε. Αλλά εργαζόμαστε σε αυτό.

Έχουμε ακούσει πολλές φορές το σενάριο ότι κάποια στιγμή ο ΕΜΣ θα μπορούσε να αγοράσει τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι του ΔΝΤ. Είναι ένα αξιόπιστο σενάριο;

Δεν αποφασίζεται τίποτα, διότι αυτό θα ήταν μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Είναι όμως σωστό το γεγονός ότι η δήλωση της Ευρωομάδας του 2016 αναφέρει τη δυνατότητα διαχείρισης της ευθύνης η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χρήση πόρων ΕΜΣ για την εξαγορά άλλων πιστωτών. Γνωρίζουμε ότι τα δάνεια του ΔΝΤ είναι ακριβότερα σε σύγκριση με τα δάνεια ΕΜΣ. Η εξαγορά τους  θα βελτίωνε τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Επομένως, αυτή η επιλογή μπορεί να είναι υπό εξέταση. Ωστόσο, η απόφαση θα υπόκειται στις προϋποθέσεις που ανέφερε η Ευρωομάδα: Η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Οι αποφάσεις θα ληφθούν μόνο προς το τέλος του προγράμματος.

Ο πρόεδρος της Eurogroup Mario Centeno δήλωσε σε συνέντευξή του πρόσφατα ότι καθώς περνάμε σε μια μετάβαση από τον πολιτικό και τον εκλογικό κύκλο στην Ελλάδα, είναι σημαντικό ότι η επόμενη κυβέρνηση διατηρεί το αίσθημα της κυριότητας ολόκληρης της διαδικασίας. Ακούσαμε ότι η Ελλάδα ετοιμάζει το δικό της πρόγραμμα. Πόσο σημαντική είναι αυτή για τον ΕΜΣ;

Είναι πολύ σημαντικό γιατί με την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, δεν υπάρχει πλέον πρόγραμμα, δεν υπάρχει πλέον μνημόνιο συμφωνίας. Επομένως, αυτό θα έχει τελειώσει, εκτός από ορισμένες προκανονισμένες αποφάσεις για τις οποίες έχουμε ήδη μιλήσει και που θα παρθούν το 2019. Συνολικά, μετά το τέλος του προγράμματος ESM, εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να αναπτύξει τη δική της στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση το κάνει αυτό. Αυτό είναι πολύ θετικό. Ο υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος ενθαρρύνθηκε στην Ευρωομάδα να πράξει ακριβώς αυτό. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει κάτι στο τέλος του προγράμματος που θα δώσει στην Ελλάδα μια κατεύθυνση που θα ακολουθήσει και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και είναι καλό που προέρχεται από το εσωτερικό της χώρας επειδή θα βρίσκεται σε μια νέα κατάσταση. Θα εξαρτηθεί από την Ελλάδα να καθορίσει το μέλλον της και, φυσικά, είμαστε ευτυχείς να δώσουμε συμβουλές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ, όπως και με όλα τα κράτη μέλη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει σε κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμβουλές πολιτικής, επίσης για τις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία για παράδειγμα. Έτσι θα συνεχιστεί. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά με τη δέσμη μέτρων και τον τρόπο εφαρμογής τους.

Πότε ήταν η Ελλάδα πιο κοντά στο Grexit; Μπορείτε να θυμηθείτε ένα σημείο όταν ανησυχήσατε πραγματικά ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά;

Η πλησιέστερη στιγμή που χώρα ήταν κοντά στο Grexit ήταν το καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα αθέτησε το ΔΝΤ και υπήρχε το ερώτημα αν θα υπάρξει ένα τρίτο πρόγραμμα ή όχι. Αυτό αποφασίστηκε σε μια δραματική σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο του 2015. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης διαπραγματεύθηκαν τη νύχτα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στο τέλος υπήρξαν ο Τσίπρας, ο Πρόεδρος Hollande από τη Γαλλία και η Καγκελάριος Μέρκελ από τη Γερμανία και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Τουσκ. Δεν ήμουν στο δωμάτιο. Από ό, τι γνωρίζουμε, στις έξι το πρωί υπήρξε ένα αδιέξοδο και καμία συμφωνία δεν φαινόταν δυνατή. Αυτή ήταν η στιγμή που ήμασταν πιο κοντά στο Grexit. Αλλά τότε ο πρόεδρος Tusk είπε ότι έπρεπε να παραμείνουν στην αίθουσα μέχρι να βρουν μια λύση. Μετά από άλλες τρεις ώρες διαπραγματεύσεων υπήρξε συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα. Αυτό είναι το πρόγραμμα ESM που τελειώνει τώρα. Στη συνέχεια καταγράφηκαν οι ακρογωνιαίοι λίθοι της συμφωνίας. Πιστεύω λοιπόν ότι ήταν η πιο δραματική στιγμή, εκείνη την ημέρα. Ήμασταν πολύ, πολύ κοντά στο Grexit.

Ποια ήταν τα συναισθήματά σας όταν ακούσατε για το αδιέξοδο;

Ήμουν πραγματικά ανήσυχος. Είχα πάντα την άποψη, επίσης δημοσίως, ότι αν η Ελλάδα έπρεπε να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση αυτό θα ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία, για τον ελληνικό πληθυσμό, μετά από όλο το βάρος, όλο τον πόνο που είχε περάσει η Ελλάδα. Θα ήταν επίσης πολύ δαπανηρό για τους πιστωτές.Ήλπιζα πάντα ότι θα επικρατούσαν λογικά επιχειρήματα. Το Grexit θα ήταν το πιο ακριβό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, αλλά και για τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Ήμουν λοιπόν πολύ χαρούμενος που βρέθηκε μια λύση. Από τον Αύγουστο / Σεπτέμβριο του 2015 το πρόγραμμα ESM έχει υλοποιηθεί – με κάποιες διακυμάνσεις – αλλά συνολικά με πολύ θετικό τρόπο. Και γι ‘αυτό η Ελλάδα είναι τώρα ξανά με θετική ανάπτυξη και μείωσης της ανεργίας. Μπορεί κανείς να δει μια πορεία μπροστά τώρα που η ευημερία επιστρέφει στην Ελλάδα και το βιοτικό επίπεδο για τον ελληνικό λαό μπορεί να αυξηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: link

11
Mar

Ν. Παππάς: Άνοιγμα στο Κέντρο για δίκαιη ανάπτυξη

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η δίκαιη ανάπτυξη και σ’ αυτόν μπορούν να συμβάλουν δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Ο κ. Παππάς σε συνέντευξή του στo Έθνος της Κυριακής κατηγορεί τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη ότι υπονομεύουν την ομαλή πορεία της χώρας, επιμένοντας ότι «πρέπει να πάμε στην προληπτική γραμμή στήριξης» και σημειώνει: «Δεν θα τους περάσει. Για πρώτη φορά ολοκληρώνεται πρόγραμμα χωρίς μαύρες τρύπες και νέες απαιτήσεις, για πρώτη φορά η οικονομία ανακάμπτει πραγματικά».

Επιπλέον, ασκεί κριτική στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας ότι εκφράζεται «με την ιδιότητα του αποτυχημένου υπουργού Οικονομικών του Σαμαρά, ο οποίος επιμένει ότι πρέπει οι χρεοκοπημένες επιλογές του να εφαρμοστούν εκ νέου» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να μείνει στις αρμοδιότητές του».

Τονίζει επίσης, ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επανάκαμψης στο εσωτερικό και για «να περάσει προς τα έξω, πρέπει να σταλεί ηχηρό και ουσιαστικό μήνυμα ότι η Ελλάδα τελειώνει με τα φαινόμενα διαφθοράς, ότι έχει μηχανισμούς ελέγχου και ορθής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, οι οποίοι προσφέρουν σημαντικές δημοσιονομικές ανάσες, καθώς και ότι επιλύει τα προβλήματα με τους γείτονές της».

Σχολιάζοντας τις αλλαγές και προσθήκες υπουργών στην κυβέρνηση, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης είπε, ότι έγιναν συμπληρώσεις κενών θέσεων και «μία πολιτική ανοίγματος στον χώρο της δημοκρατικής Αριστεράς, με την επανασυστράτευση του Φώτη Κουβέλη» αναφέροντας ότι «το άνοιγμα αυτό δεν ήταν ούτε στιγμιαίο, ούτε τυχαίο» και τονίζοντας παράλληλα, ότι «δικός μας διαρκής στόχος είναι η διεύρυνση του φάσματος στήριξης αυτής της κυβέρνησης».

Στην κριτική που ασκείται για την απόφαση της εταιρείας ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές να προχωρήσει σε αύξηση των μισθών των εργαζομένων και στην πρόσληψη προσωπικού, ο κ. Παππάς απάντησε ότι «η ΝΔ παρουσιάζει έντονα αλλεργικά φαινόμενα όταν η ζωή των εργαζομένων βελτιώνεται» και πρόσθεσε ότι η εταιρεία συμμάζεψε μέσα σε ένα χρόνο τα οικονομικά της, το 2017 είχε ανάπτυξη 10% και κέρδη προσαυξημένα κατά 30%.

«Μέρος των θετικών αποτελεσμάτων πρέπει να γυρίσει στους εργαζόμενους» είπε και γι΄ αυτό το λόγο «έχει προταθεί 6% μεσοσταθμική αύξηση, ενώ με την επίτευξη κάποιων στόχων, μπορεί να φτάσει μεσοσταθμικά στο 14% ή σε απόλυτη τιμή στα 200 ευρώ». Επιπλέον, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ για 100 θέσεις αορίστου χρόνου, όπως ανέφερε ο υπουργός.

Σε ό, τι αφορά στα σκάνδαλα, ο κ. Παππάς είπε ότι θα ήταν «βαρύ, αχώνευτο και ασυγχώρητο» να κλείσει η Βουλή τα μάτια σε μία «σκαστή υπόθεση υπεξαίρεσης χρήματος, που διαπράχθηκε επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Επίσης, για την επόμενη από το μνημόνιο ημέρα, είπε ότι «η κυβέρνηση δεν περιμένει τον Αύγουστο για να σχεδιάσει την επόμενη μέρα» και σημείωσε ότι «η πλειονότητα των πρωτοβουλιών μας έχει πρόσημο κοινωνικό. Από τις ΤΟΜΥ, τα ζεστά σχολικά γεύματα και τα επιδόματα υπέρ εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, μέχρι τις αλλαγές στο Δημόσιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση των συναλλαγών των πολιτών και των επιχειρήσεων με τις υπηρεσίες».

Τέλος, συνοψίζοντας τα πεπραγμένα του υπουργείου του, ο κ. Παππάς είπε: «Οι νέες τεχνολογίες αξιοποιούνται σήμερα ως εργαλείο για την άρση ανισοτήτων. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να αποτελέσουν έδαφος για τη διεύρυνση παλιών ή τη δημιουργία νέων κρίσεων».

Πηγή: link