13/02/2018

13
Feb

Natixis: Άλλη μια αναβάθμιση της Ελλάδας πριν το τέλος των μνημονίων;

Σύμφωνα με το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα, η Fitch θα αναθεωρήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας στις 16 Φεβρουαρίου του 2018. Πιστεύουμε ότι η Fitch θα αναβαθμίσει την βαθμολογία της Ελλάδας στο Β, καθώς η χώρα έχει ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξης, επίσης λόγω της βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης και της μείωσης της αβεβαιότητας όσον αφορά τις πολιτικές λόγω και της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιόλογησης του προγράμματος τον Ιανουάριο από τους θεσμούς. Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να έχει βαθμολογία στην κερδοσκοπική κατηγορία, μια αναβάθμιση από τη Fitch θα διευκόλυνε την έκδοση ομολόγων της Ελλάδας το 2018.

Η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα σε Β- με θετική προοπτική ενώ η S & P και η Moody’s αποδίδει μια αντίστοιχη βαθμολογία σε Β και Caa2 με θετική προοπτική.Η  Fitch απλά αναβάθμισε την Ελλάδα στο Β- τον Αύγουστο του 2017 και μια επικείμενη αναβάθμιση τώρα θα ευθυγραμμιστεί με αυτήν της S & P στην Ελλάδα (Πίνακας 1).

 

Η πεποίθησή μας για μια αναβάθμιση από τη Fitch στην κατηγορία Β, υποστηρίζεται από το γεγονός ότι η τρέχουσα αξιολόγηση της Ελλάδας δεν φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τα βασικά οικονομικά της μεγέθη και τις κυριότερες μεταβλητές που είναι γενικά αποδεκτές:

 

  • Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, ο οποίος αναμένεται να φθάσει σε + 1,3% το 2017, δηλ στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 (διάγραμμα 1). Είναι έτσι η πρώτη φορά από το 2007, που το ΑΕΠ αυξάνεται κατά τρία τρίμηνα στη σειρά.

  • Το δημοσιονομικό ισοζύγιο παρουσιάζει πλεόνασμα το 2016, συγχρόνως η κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τους πιστωτές (διάγραμμα 2).

 

 

Η επιτυχής εφαρμογή της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM είναι θετική για τη χώρα. Ωστόσο, ο δείκτης δημόσιου χρέους παραμένει υπερβολικά υψηλός (178% του ΑΕΠ το 2017) και το καθιστά μη βιώσιμο ιδιαίτερα σε περίπτωση κυκλικής ύφεσης της οικονομίας.Η δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα στο τον Ιανουάριο, με την οποία θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους τα οποία θα εφαρμοστούν στο τέλος της του προγράμματος διάσωσης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο είναι καλή είδηση, αλλά πρέπει να είναι συνοδευόμενη από συγκεκριμένα μέτρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

 

Αναμένουμε ένα μέτριο αντίκτυπο της αναβάθμισης της Fitch για τη διόρθωση της αύξησης των επιτοκίων που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Το κόστος δανεισμού στο 10ετές ομόλογο της Ελλάδας μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό από τον Φεβρουάριο του 2006.Τα spreads έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010. Εξάλλου, η Ελλάδα βγήκε στην αγορά ομολόγων αρκετές φορές: Τον Ιούλιο με πενταετές ομόλογο (3 δισ. ευρώ), το Νοέμβριο με ανταλλαγή ομολόγων και στις 8 Φεβρουαρίου με επταετή ομόλογο (3 δισ€).

Η όρεξη των επενδυτών για ελληνικό χρέος ήταν ισχυρή. Επομένως, μια αναβάθμιση της κρατικής πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας θα ενισχύσει πιθανώς την ελκυστικότητα των ελληνικών ομολόγων.

 

 

13
Feb

Διπλή συνεδρίαση Eurogroup – ESM την Καθαρά Δευτέρα για Ελλάδα

Μια διπλή συνεδρίαση των θεσμών για το ελληνικό ζήτημα ορίστηκε για την Καθαρά Δευτέρα. Στη σύνοδο του Eurorgoup της 19/2 η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στην προσωρινή ατζέντα, με αναφορά στην πορεία ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης και με επισήμανση ότι οι 2 τελευταίες εκκρεμότητες είναι αυτές των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του ΔΕΣΦΑ.

Την ίδια ημέρα, “κλείδωσε” και μία άλλη συνεδρίαση που ουσιαστικά αποτελεί και το πρώτο βήμα για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ σε επίπεδο ESM. Αποφασίστηκε να λάβει χώρα η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM (σ.σ. αποτελείται από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης που ουσιαστικά θα αλλάξουν “καπέλο” αφού θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο για την υπουργική σύνοδο).

Στόχος είναι οι Διοικητές του ESM να εγκρίνουν το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Πρέπει να ακολουθήσει και μία 2η σύνοδος, σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, για να δοθεί το τελικό πράσινο φως για την υποδόση.

Στην ανακοίνωση του ESM αναφέρεται ότι θέμα της συνόδου του Συμβουλίου των Διοικητών της 19ης Φεβρουαρίου είναι η έγκριση του συμπληρωματικού μνημονίου.

Επισημαίνεται ότι (ως είθισται) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να υπογράψει το συμπληρωματικό μνημόνιο (SMoU) μετά την έγκρισή του από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Σημειώνεται ότι το Eurogroup του Ιανουαρίου είχε εγκρίνει την 3η αξιολόγηση και στόχος ήταν η καταβολή του πρώτου πακέτου υποδόσεων το δεύτερο 15ήμερο του Φεβρουαρίου (σ.σ. 5,7 δισ. ευρώ μπορούν να διατεθούν τώρα και άλλο 1 δις ευρώ από τον Απρίλιο και μετά).

Η ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, είναι η κορυφή του “παγόβουνου” όσων πρέπει να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες/μήνες για να φτάσει η Αθήνα στην έξοδο από το 3ο Μνημόνιο. Περιλαμβάνει μία ακόμη (σ.σ. πιο δύσκολη ενδεχομένως) 4η αξιολόγηση με τα μεγάλα “αγκάθια” των αντικειμενικών και της μάχης για τα μέτρα/αντίμετρα που θα οδηγήσει σε ένα ακόμη πακέτο δόσεων (στα 11,7 δισ. ευρώ το προσδιορίζουν προς το παρόν οι θεσμοί με στόχο μαξιλάρι περίπου 10 δισ. ευρώ από τα δάνεια του ESM και με το ΥΠΟΙΚ να στοχεύει όπως έχει ανακοινώσει σε “μαξιλάρι” ύψους 19 δισ. ευρώ).

Η διαπραγμάτευση που τώρα αρχίζει περιλαμβάνει επίσης τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος μαζί με το “γαλλικό κλειδί”, καθώς και το ρόλο του ΔΝΤ και την μεταμνημονιακή εποπτεία..
Η πίεση που ασκούν οι θεσμοί καθρεφτίζεται και στην απόφασή τους για κάθοδο στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου σε επίπεδο επικεφαλής (σ.σ. λίγες ημέρες νωρίτερα θα προηγηθεί η κάθοδος των κλιμακίων).

Οι θεσμοί θέλουν να οργανώσουν μαζί με την ελληνική πλευρά την εφαρμογή της νέας “γενιάς” από 88 προαπαιτούμενα, αλλά και να συζητήσουν το ελληνικό πρόγραμμα και τον Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό που πρέπει (όπως είπε ο Επίτροπος Μοσκοβισί) να ανακοινωθούν πριν το Πάσχα ώστε να ενταχθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

Πηγή: capital

13
Feb

Ο Τουσκ καλεί τον Ερντογάν να αποφεύγει απειλές εναντίον οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την τουρκική επιθετική ενέργεια στην κυκριακή ΑΟΖ. Σε ανάρτηση στο twitter, ο κ. Τουσκ κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, την κάλεσε να δεσμευθεί για σεβασμό στην εδαφική κυριαρχία, την ειρηνική διευθέτηση διαφορών και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Αντίθετα, η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να τηρεί “ίσες αποστάσεις”, αφού προέτρεψε “όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες δημιουργούν κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης ή θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές λύσης του Κυπριακού”.

Σε δηλώσεις στον ανταποκριτή του ΡΙΚ, αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε την αναγνώριση του κυρίαρχου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ). Παράλληλα, δήλωσε ότι το Φόρεϊν Όφις θεωρεί ότι “θα έπρεπε να αναζητούνται τρόποι, με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογανανθράκων να μπορεί να στηρίξει αναζήτηση λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων”.

Στην Κύπρο έφθασε ένας εκ των αντιπροέδρων του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση. Η κάθοδος αντιπροσωπείας της εταιρείας ήταν προγραμματισμένη, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην παρεμπόδιση της πλατφόρμας. Η εταιρεία εκφράζει έκπληξη για την τουρκική ενέργεια. Ο διευθύνων σύμβουλος, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, δήλωσε πως “δεν ανέμενε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς η ΕΝΙ ήδη δραστηριοποιείται σε μεγάλο βάθος στην κυπριακή ΑΟΖ”. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε δύο γεωτρήσεις για φυσικό αέριο, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα, ανέφερε ο κύριος Ντεσκάλτσι.

Σε ενισχυμένο επίπεδο συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες της Λευκωσίας προς διεθνείς οργανισμούς και κράτη, μετά την έκνομη τουρκική παρεμπόδιση του γεωτρύπανου “Σαιπέμ 12000” της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει να προχωρήσει το σκάφος και να ξεκινήσει η γεώτρηση το συντομότερο δυνατό. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να αναμένει να ολοκληρωθεί η τουρκική NAFTEX, στις 22 Φεβρουαρίου, γι΄ αυτό και γίνονται διπλωματικές ενέργειες. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τις κινήσεις της Λευκωσίας, ώστε να μην επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων προσπαθειών. Αυτός ήταν και ο λόγος, πρόσθεσε, που δεν δημοσιοποιήθηκε από τη Λευκωσία και η επικοινωνία Αναστασιάδη-Τούσκ.

Σε ερώτηση, αν η κυβέρνηση ανησυχεί από το γεγονός ότι το γεωτρύπανο της ΕΝΙ θα πρέπει να μετακινηθεί στο Μαρόκο τον ερχόμενο μήνα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έως τον Μάρτιο υπάρχει αρκετός χρόνος και αυτό που χειρίζεται η κυβέρνηση είναι η παρεμπόδιση του σκάφους. Τόνισε ότι στις πρόνοιες της συμφωνίας Κύπρου-ΕΝΙ δεν υπάρχει αναφορά σε τέτοιου είδους περιστατικά. Η Τουρκία έχει καθηλώσει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, από την περασμένη Παρασκευή, εμποδίζοντας την πορεία του προς τον στόχο “Σουπιά” στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Επικαλείται λόγους ασφαλείας με βάση την παράνομη NAFTEX, που εξέδωσε για στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι “οι εξελίξεις αναπόφευκτα επηρεάζουν αρνητικά και την προοπτική θετικής κατάληξης στο Κυπριακό, καθώς και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γειτονικών κρατών”.

Σημείωσε ότι στη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με την ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενδεχομένως Πέμπτη ή Παρασκευή, θα συζητηθεί και η κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί. Η ετοιμότητα του Προέδρου για συνομιλίες είναι δεδομένη, ανέφερε ο κύριος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις αμφισβητούν την ετοιμότητα άλλων.

Χθες βράδυ, η Λευκωσία προέβη σε διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη. Ο πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου συναντήθηκε με τον βοηθό γενικό γραμματέα, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, με τον οποίο συζήτησε την παρεμπόδιση του γεωτρητικού σκάφους.

Ο πρέσβης Κορνηλίου σημείωσε πως οι τουρκικές ενέργειες “συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας και απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή”. Επίσης, ζήτησε να ενημερωθεί ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ανταποκριτή του ΡΙΚ, ο κύριος Φέλτμαν ανέφερε ότι θα ζητηθεί από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close