19/06/2017

19
Jun

Ο Fitch αναβάθμισε την αξιολόγηση βιωσιμότητας των ελληνικών τραπεζών σε “ccc” από “f”

Ο Fitch αναβάθμισε την αξιολόγηση βιωσιμότητας των ελληνικών τραπεζών σε “ccc” από “f”.O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch άφησε σήμερα αμετάβλητο το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών – Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank – στην κατηγορία «περιορισμένη χρεοκοπία, RD», ενώ αναβάθμισε τις αξιολογήσεις βιωσιμότητάς τους σε «ccc» από «f».

Το αξιόχρεο (Issuer Default Ratings, IDR) των ελληνικών τραπεζών είχε υποβαθμισθεί στην κατηγορία RD στις 29 Ιουνίου 2015, μετά την επιβολή των περιορισμών στις αναλήψεις καταθέσεων σε συνέχεια των μεγάλων εκροών που είχαν σημειωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

«Η αναβάθμιση των αξιολογήσεων βιωσιμότητας αντανακλά τη βελτιωμένη ρευστότητα των τραπεζών και την προσδοκία του Fitch ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής περιορίζει τους πολιτικούς κινδύνους και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και επενδυτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα» και «θα διευκολύνει τη μεγαλύτερη αύξηση των καταθέσεων στο δεύτερο εξάμηνο του 2017», αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Ο Fitch θεωρεί απίθανη την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) βραχυπρόθεσμα , αλλά αναμένει σταδιακά βήματα στην κατεύθυνση της χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων και συγκεκριμένα τη σταδιακά άρση των περιορισμών στις αναλήψεις καταθέσεων. «Αναμένουμε ότι κάποια μορφή χαλάρωσης των περιορισμών στις αναλήψεις είναι πιθανόν να ακολουθήσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, για παράδειγμα μία περαιτέρω αύξηση των ποσών ανάληψης (σήμερα 840 ευρώ ανά 15ήμερο) ή των ορίων για μεταβιβάσεις στο εξωτερικό», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας: «Ωστόσο, δεν αναμένουμε αυτή η χαλάρωση να είναι αρκετά σημαντική σε αυτό το στάδιο για να επηρεάσει τα IDRs των τραπεζών».

Ο οίκος σημειώνει ότι η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα παραμένει εύθραυστη και είναι ακόμη πολύ ευαίσθητη σε πολιτικές εξελίξεις. Οι αξιολογήσεις βιωσιμότητας των τραπεζών αντανακλούν ακόμη την πολύ χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού τους και τη μεγάλη κεφαλαιακή επιβάρυνση από τα προβληματικά δάνεια, για τα οποία δεν έχουν σχηματισθεί προβλέψεις.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατέγραψε συνολικά εισροές καταθέσεων ύψους 6 δισ. ευρώ μετά την επιβολή των capital controls έως τα τέλη Απριλίου 2017, από τα οποία μισά ήταν ιδιωτικές καταθέσεις. «Σχεδόν όλες οι εισροές πραγματοποιήθηκαν μετά τα τέλη του Μαΐου 2016, ακολουθώντας την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων τον Ιούλιο 2016».

Πηγή:link

19
Jun

Yπάρχει …ζωή και χωρίς το QE

Yπάρχει …ζωή και χωρίς το QE.Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης όπως ο Κ. Ρέγκλινγκ του ESM και ο Τ.Βίζερ του EwG έχουν δηλώσει πρόσφατα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές  είτε προς το τέλος του 2017 είτε προς το 2018 αν υλοποιήσει το πρόγραμμα προσαρμογής.

Η άποψη της ελληνικής πλευράς ήταν πως θα μπορούσε να βγεί στις αγορές το Φθινόπωρο αν η ΕΚΤ αποδεχόταν την συμμετοχή των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) τις επόμενες εβδομάδες.

Eίναι όμως σαφές πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει σύντομα από την στιγμή που οι δεσμεύσεις του Eurogroup στο ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν πάνε τόσο μακριά όσο θα ήθελε η ΕΚΤ.

Δυστυχώς, οι δεσμεύσεις του Eurogroup για το χρέος δεν επιτρέπουν στην ΕΚΤ να επιταχύνει τις διαδικασίες για την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που είναι αναγκαία για να  αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα (QE).

Θα ήταν λοιπόν έκπληξη αν το ΔΝΤ έβγαζε το ελληνικό χρέος στο βασικό σενάριο της ανάλυσης βιωσιμότητας.

Επομένως,  είναι λογικό να μην  επιθυμεί η ΕΚΤ  να αναλάβει το βάρος μιας απόφασης που δυνητικά θα μπορούσε να την οδηγήσει σε παραβίαση του δικού της νομισματικού κανόνα.

Ομως, η περαιτέρω ομαλοποίηση  της καμπύλης  των επιτοκίων με μείωση των βραχυχρόνιων αποδόσεων των εντόκων και κυρίως των ομολόγων είναι απαραίτητη για την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Ηδη έχει υπάρξει κάποια ομαλοποίηση αφού η καμπύλη έχει πλέον ανοδική κλίση καθώς τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι χαμηλότερα των μακροπρόθεσμων.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου βρέθηκε στο 4,6% την Παρασκευή από 6% στα τέλη Μαΐου ενώ του 10ετούς τίτλου υποχώρησε στο 5,7% από 6% στα τέλη του προηγούμενου μήνα, επανερχόμενη στα επίπεδα που είχε πέσει στα μέσα Μαΐου .

Όπως είχαμε υποστηρίξει πριν λίγο καιρό, τα επιτόκια των εντόκων είναι υψηλά-2,7% για τρείς μήνες- εξυπηρετούν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών όπως γινόταν με τις ισπανικές και τις ιταλικές με μοχλό το LTRO πριν μερικά χρόνια.

Ως γνωστόν μέσα στο Ιούλιο λήγει το 3ετές ομόλογο που είχε εκδοθεί το καλοκαίρι του 2014 ονομαστικής αξίας 2 δις. ευρώ.

Θεωρητικά, λοιπόν ένα μέρος αυτών των χρημάτων θα μπορούσε να κατευθυνθεί  σε ένα νέο ελληνικό ομόλογο που θα εκδίδετο έστω κι αν δεν υπήρχε QE.

Κυβερνητικός αξιωματούχος είχε διαμηνύσει πριν λίγο καιρό ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει στην έκδοση νέων 5ετών ομολόγων που θα ανταλλάσσονταν με τα ομόλογα που είχαν εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014.

Αρκεί η απόδοση των 5ετών ομολόγων να έπεφτε κάτω από το 5% όπως διευκρίνισε

Με δεδομένο ότι τα 5ετή ομόλογα του  Απριλίου του 2014 είχαν κουπόνι 4,75% και απόδοση μέχρι την λήξη της τάξης του 4,95% όταν εκδόθηκαν είναι πιθανόν η αναφορά στο 5% να σχετίζεται με τα χαρακτηριστικά εκείνου του ομολόγου.

Που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή;

Με το 10ετές στο 5,7% και την απόδοση του 2ετούς ομολόγου στο 4,6%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου μπορεί να βρίσκεται κοντά ή λίγο πάνω από το 5%.

Όμως, ειδικοί θεωρούν ότι είναι πιο λογικό να χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς η απόδοση του 5ετούς πορτογαλικού ομολόγου και να προστεθεί ένα ασφάλιστρο κινδύνου (yield premium).

Mε το 5ετές ομόλογο της Πορτογαλίας στο 1,26% και ένα ασφάλιστρο κινδύνου της τάξης των 3-3,5 ποσοστιαίων μονάδων, η απόδοση του 5ετούς  ελληνικού ομολόγου θα μπορούσε να διαμορφωθεί μεταξύ 4,25% και 4,75%.

Σημειώνουμε ότι η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς ελληνικού και του πορτογαλικού ομολόγου διαμορφώνεται στις 2,75 ποσοστιαίες μονάδες.

Λογικά, λοιπόν στη 5ετία θα πρέπει να είναι μικρότερη.

Φυσικά, όλοι οι υπολογισμοί βασίζονται στην υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποιο απροσδόκητο εξωτερικό γεγονός, π.χ. γεωπολιτικό ή αλλαγή στάσης της ΕΚΤ στο QE κ.τ.λ., και ομαλοποιηθεί στο εσωτερικό.

Αν η κατάσταση εξελιχθεί ομαλά και η τιμολόγηση με σημείο αναφοράς τα πορτογαλικά ομόλογα είναι σωστή, η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με σχετικά μικρή έκδοση 5ετών ομολόγων τον Ιούλιο.

Μια τέτοια έξοδος θα μπορούσε να «υποστηριχθεί» από την αποπληρωμή του 2ετούς ομολόγου καθώς ένα μέρος από τα 2 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να επανατοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα.

Μια τέτοια κίνηση ευνοεί επίσης το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται πως κατέχουν ομόλογα αξίας 700-80ο εκ. ευρώ που λήγουν το 2019 και θα επιθυμούσαν πιθανόν να τα αντικαταστήσουν με τα νέα 5ετή ομόλογα σε μια ανταλλαγή.

Κοντολογίς, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα  και πεισθούν οι ευρωπαίοι δανειστές, η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μικρή δοκιμαστική έκδοση 5ετών ομολόγων συνολικού ύψους 1,5-2,5 δισ. ευρώ μέσα στον Ιούλιο και χωρίς QE.

Aλλωστε, ούτε το 2014 που ξαναβγήκε στις αγορές υπήρχε  QE.

Ιδωμεν.

Πηγή : link