09/06/2017

9
Jun

Ρέγκλινγκ: Εφικτή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Ρέγκλινγκ: Εφικτή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.Η Ελλάδα θα μπορούσε να σταθεί οικονομικά σύντομα και πάλι στα πόδια της, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Εάν η Ελλάδα παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά, θα μπορέσει να εκδώσει και πάλι τα πρώτα κρατικά ομόλογα, ίσως ήδη την τρέχουσα χρονιά ή το αργότερο το 2018», εκτιμά ο επικεφαλής του Ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Bild που κυκλοφορεί αύριο Σάββατο.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, o Γερμανός οικονομολόγος ζητά να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, στο πλαίσιο του τρέχοντος τρίτου προγράμματος στήριξης.

«Περαιτέρω καθυστερήσεις θα ήταν κακές για την Ελλάδα και την νομισματική ένωση», προειδοποιεί ο επικεφαλής του ESM.

Σημειώνεται ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του επικείμενου Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Πηγή : link

9
Jun

Έκκληση Τσακαλώτου να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα ενόψει Eurogroup

Έκκληση Τσακαλώτου να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα ενόψει Eurogroup.Έκκληση στους βουλευτές να προχωρήσει η διαδικασία ψήφισης των τροπολογιών σήμερα για να μην επικεντρωθεί στα προαπαιτούμενα τοEurogroup της Πέμπτης, αλλά στο χρέος, έκανε από το βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών παράλληλα έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει διαμαρτυρηθεί με επιστολές στους 4 ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για τον τρόπο νομοθέτησης. Ο ΥΠΟΙΚ επί της ουσίας παραδέχτηκε ότι οι νόμοι γράφονται από τους θεσμούς! Χαρακτηριστικά έλεγε ότι “οι συσχετισμοί δυνάμεων που ήταν ενάντια σε εσάς, είναι ενάντια και σε μας, παραδέχτηκε τις περίφημες αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα περιθώρια διαπραγμάτευσης.

“Έχουμε μια σημαντική αλλαγή που είναι η επέκταση παγώματος συντάξεων και τέσσερις άλλες τροπολογίες οι οποίες θα μπορούσαν να τελειώσουν μέσα σε 40 λεπτά” τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

“Ο μεγάλος κίνδυνος που έχουμε στην διαπραγμάτευση είναι ότι οι αντίπαλοί μας δεν έχουν ενιαία φωνή. Κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν την συζήτηση στο Eurogroup αντί για συζήτηση για το χρέος, σε συζήτηση για τα προαπαιτούμενα. Αυτό που  ζητάω είναι να δούμε και να κρίνουμε όλο μαζί το αποτέλεσμα μετά το Eurogroup, αλλά τώρα να μου δώσετε αυτή την δυνατότητα. Να μην στραφεί η συζήτηση στα προαπαιτούμενα, κάποιοι να το εκμεταλλευτούν, αντί για ένα  αναπτυξιακό σχέδιο και μείωση χρέους. Να δούμε τι διατύπωση θα πάρουμε για την  βιωσιμότητα του χρέους”.

Αναφερόμενος στη νομοθετική διαδικασία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση “να πάει ακόμα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα θεμελιώδη δικαιώματα” καθώς όπως είπε υπάρχουν παρεμβάσεις στην “μικροεπιτήρηση και μικροδιοίκηση” από τους θεσμούς. Αυτό αφορά και το γράψιμο των νόμων “με διατυπώσεις που δείχνουν ότι δεν καταλαβαίνουν την ελληνική νομοθεσία, γι αυτό και κάνουν κακούς νόμους”. Και είπε ότι ήδη έχουν υπάρξει επιστολές διαμαρτυρίας για το φαινόμενο αυτό.

Πηγή:link

9
Jun

Μοσκοβισί: Δεν μπορούμε να πούμε στην Ελλάδα ή δέχεσαι την πρόταση ή πεθαίνεις

Μοσκοβισί: Δεν μπορούμε να πούμε στην Ελλάδα ή δέχεσαι την πρόταση ή πεθαίνεις.«Πρέπει να βρούμε λύση στην επόμενη συνεδρίαση το Εurogroup. Κανείς δεν θα καταλάβαινε γιατί δημιουργήσαμε από το τίποτα ένα πρόβλημα.

Δεν μπορούμε να προτείνουμε στην Ελλάδα -μετά από όλες αυτές τις μεγάλες προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλει- ακριβώς την ίδια πρόταση με εκείνη της περασμένης συνεδρίασης και να της πούμε ή τη δέχεσαι ή πεθαίνεις. Απλώς δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο» είπε ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό “WiWO” (WirtscaftsWoche), αναφέρει το ΑΠΕ.

Πηγή:link