June 2017

27
Jun

Απειλείται η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη;

BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive): Οδηγία 2014/59/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014 , για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων ή για να το κάνουμε πιο κατανοητό η οδηγία που καταργεί το bail out να γίνονται δηλ οι διασώσεις των  τραπεζών με λεφτά των φορολογουμένων , φέρνοντας σε ισχύ το bail in , όπου τις ζημιές των τραπεζών καλούνται να πληρώσουν οι μέτοχοι τους (ομολογιούχοι, μέτοχοι , καταθέτες).

Η παραπάνω οδηγία είναι σε ισχύ από την 01/01/2016 και υποτίθεται ότι θα έφερνε τέλος στην κρατική ενίσχυση των τραπεζών σε περίπτωση που αυτές χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών έγιναν με αυτόν τον τρόπο πριν καν ισχύσει η οδηγία (Δεκέμβριος 2015).Είμασταν το πρώτο πείραμα θα έλεγε κανείς της BRRD.

Οι έχοντες γνώση επί του θέματος ήξεραν ότι στο μέλλον είχαν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις όπως αυτή των ελληνικών τραπεζών αλλά  και πιο δύσκολες ίσως.Ερχόμαστε στο σήμερα.Πρόσφατα η ισπανική τράπεζα Banco Santander εξαγόρασε στην τιμή του ενός ευρώ την τράπεζα Banco Popular σύμφωνα με την οδηγία BRRD.Οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι των τραπεζών υπέστησαν κούρεμα και η Banco Santander μαζί με τα καλά assets της τράπεζας πήρε και τα κόκκινα δάνεια της.Για αυτό το λόγο ανακοίνωσε και αμέσως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Για την Ιταλία όμως φαίνεται τα πράγματα είναι διαφορετικά.Μετά την εξαίρεση της Monte dei Paschi από την καθολική ισχύ της οδηγίας BRRD αφού υπήρξε και κρατική ενίσχυση , ήρθε μόλις προχθές στις 23/06/17 η απόφαση για τις ιταλικέςVeneto Banka και Banca Popolare di Vicenza , δύο προβληματικές τράπεζες, να τεθούν σε εκκαθάριση με βάση το ιταλικό δίκαιο και όχι με βάση την BRRD.Θα εξαγοράσει μόνο τα καλά assets τους η Intensa Sao Paolo και όλα τα υπόλοιπα θα πάνε σε bad bank μαζί με το λογαριασμό στο κράτος ήτοι 17δις.

Τι σημαίνει αυτό;Για μια ακόμη φορά χρέη τραπεζών θα φορτωθούν στους φορολογούμενους πολίτες και αυτό για να μην υποστούν κούρεμα οι κύριοι ομολογιούχοι των τραπεζών.Και εδώ τίθεται προφανώς το ερώτημα.Ισχύουν για όλους οι ίδιοι νόμοι και κανονισμοί στην ευρωπαϊκή ένωση ή γίνονται διαχωρισμοί όπου είναι δυνατόν;

Πόσο συμβάλει το παραπάνω παράδειγμα στην εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρώπη και τι μήνυμα στέλνει στο Βερολίνο που κοιτάζει διστακτικά το όλο εγχείρημα , πόσο μάλλον όταν βλέπει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν προκειμένου να μην κουρευτούν οι κύριοι ομολογιούχοι;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να πάρει μια απόφαση έστω και αν είναι δύσκολη και να εφαρμόσει το νόμο όπως πρέπει για όλους.Τίθεται θέμα πλέον αξιοπιστίας η οποία μπορεί να χαθεί πολύ εύκολα.

 

Γιώργος Αναβαλόγλου

Ασφαλιστικός & Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος,

Υπεύθυνος Τμήματος Παραγώγων της GuardianTrust S.A

26
Jun

«Πάγο» στο QE βάζει ο Μάριο Ντράγκι

«Πάγο» στο QE βάζει ο Μάριο Ντράγκι.Τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που αναφέρονται στην ανακοίνωση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν παρέχουν αρκετή διαύγεια για την διενέργεια μιας ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους (DSA) από την ΕΚΤ, απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναφέρει ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των εξελίξεων, κομβική για την πορεία των πραγμάτων θα είναι η πίεση που ασκεί το ΔΝΤ να υπάρξει περαιτέρω “διαύγεια” στο θέμα του ελληνικού χρέους αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές και σίγουρα αρκετά πριν την λήξη του προγράμματος, δεδομένου ότι για να μετάσχει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να είναι σε πρόγραμμα, καθώς αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης πολύ κάτω από τις “επενδυτικές” βαθμίδες.

Κρίσιμη με τη σειρά της ως προς αυτό είναι η απόφαση που καλείται να πάρει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείο για το εάν ή όχι θα θέσει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα στον οποίο θα κληθεί η ευρωπαϊκή πλευρά να εκπληρώσει την απαίτηση του Ταμείου για περισσότερη διαύγεια στο χρέος. Οπως είναι γνωστό σε ανάλογα προγράμματα “επί της αρχής” στο παρελθόν, σε κάποια υπήρχε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σε κάποια όχι.

Η απάντηση Ντράγκι

Ο κεντρικός τραπεζίτης, σε επιστολή του προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, γράφει πως η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Eurogroup, την οποία όπως επισημαίνει βλέπει ως ένα βήμα προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά τονίζει πως παραμένουν οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους μέχρι να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες.

«O βαθμός λεπτομέρειας όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος που αναφέρονται στη δήλωση της Ευρωομάδας της 15ης Ιουνίου 2017 εξακολουθεί να μην επαρκεί για την ορθή αξιολόγηση τόσο της ποσοτικής επίδρασης των μέτρων αυτών όσο και της χρονικής στιγμής κατά την οποία θα εκδηλωθεί ο αντίκτυπός τους στη δυναμική του ελληνικού δημόσιου χρέος σύμφωνα με διάφορα σενάρια.

Κατά συνέπεια, έως ότου δοθούν επαρκείς λεπτομέρειες για τα μέτρα που αφορούν το χρέος, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαροί προβληματισμοί σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους» υπογραμμίζει ο κ. Ντράγκι σε επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή.

Αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Μάριο Ντράγκι υπογραμμίζει ότι «θα αποφασίσει ανεξαρτήτως αν και με ποιον τρόπο θα διενεργηθούν αγορές ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP με βάση τόσο τη βιωσιμότητα του χρέους (μόλις καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της σχετικής ανάλυσης) όσο και άλλα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση κινδύνων».

Σε ερώτηση του κ. Χουντή για το επιτόκιο με το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές χωρίς να επιδεινώσει την πορεία του χρέους, ο κ. Ντράγκι επισημαίνει πως αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το μελλοντικό επιτόκιο, αλλά και από την διαφορά του από το ποσοστό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Ντράγκι υποστηρίζει ακόμα πως στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι σημαντικό να εφαρμοστεί μια στρατηγική που θα ενισχύσει τους ισολογισμούς των τραπεζών, μέσω μιας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και άλλων μέτρων που απαιτούνται από το πρόγραμμα διάσωσης και τους στόχους του SSM. Όπως γράφει ο κεντρικός τραπεζίτης, αυτό είναι ένα σημαντικό μονοπάτι προς μια βιώσιμη μείωση του spread ανάμεσα στα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα και η υπόλοιπη ευρωζώνη και θα στηρίξει την πιστωτική επέκταση στην ελληνική οικονομία.

Πηγή:link

26
Jun

Moody’s: Αναβάθμισε στο Caa3 το κύριο χρέος των ελληνικών τραπεζών

Moody’s: Αναβάθμισε στο Caa3 το κύριο χρέος των ελληνικών τραπεζών.Η Μοοdy’s αναβάθμισε την αξιολόγηση των τίτλων κύριου χρέους (senior debt) των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών σε Caa3 από Ca, καθώς και τη βασική τους πιστοληπτική αξιολόγηση σε Caa2 από Caa3.

Την ίδια στιγμή ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε σε Caa3 τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας, της Πειραιώς και της Alpha Bank .

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Moody’s, οι πράξεις αξιολόγησης ακολουθούν την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το οποίο πυροδότησε την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε Caa2 από Caa3.

«Η υψηλότερη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση αντανακλά κατά κύριο λόγο το βελτιωμένο περιβάλλον λειτουργίας στην Ελλάδα» σημειώνει η Moody’s. «Επιπρόσθετα, η βασική πιστοληπτική ικανότητα λαμβάνει επίσης υπόψη τις προοπτικές για περαιτέρω ήπιες βελτιώσεις στα οικονομικά θεμελιώδη των τραπεζών, που μπορεί να προέλθουν από την πιθανή επιστροφή περισσότερων καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και τη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» προσθέτει.

Πηγή:link

26
Jun

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 η απόδοση των 10ετών ομολόγων

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 η απόδοση των 10ετών ομολόγων.Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s την Παρασκευή, με τις αποδόσεις να πλησιάζουν σε επίπεδα, στα οποία η Αθήνα θα μπορούσε να σκεφθεί την επιστροφή της στις αγορές, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Ο Moody’s αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε “Caa2” από “Caa3” μετά τη νέα δόση που της έδωσαν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ενώ άλλαξε επίσης σε θετικές τις προοπτικές του (outlook) από σταθερές. «Υπήρχαν κάποιες προσδοκίες για μία αναβάθμιση του αξιόχρεου, αλλά αυτό που αποτέλεσε πραγματικά έκπληξη ήταν οι θετικές προοπτικές, που δίνουν τη δυνατότητα για μία ακόμη αναβάθμιση», δήλωσε ο υπεύθυνος για τη στρατηγική της DZ Bank, Ντάνιελ Λεντς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε 8 μονάδες βάσης στο 5,42%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2009. Πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters νωρίτερα τον Ιούνιο ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην αγορά ομολόγων, εάν το επίπεδο (της απόδοσης) υποχωρήσει κάτω από το 5%. Οι αποδόσεις των 2ετών ελληνικών τίτλων διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.

Ο Moody’s ανέφερε ως λόγους για την αναβάθμιση την επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ για το πρόγραμμα βοήθειας, τη βελτιωμένη δημοσιονομική επίδοση και τις πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας. Η απόφαση να δοθούν στην αξιολόγηση θετικές προοπτικές ελήφθη λόγω των καλύτερων προοπτικών για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους. «Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των επίσημων πιστωτών θα βελτίωνε την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος της που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές», ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Πηγή:link

26
Jun

Έκκληση Μαυραγάνη: Σπεύστε να διαγράψετε τα κλεμμένα οχήματα

Έκκληση Μαυραγάνη: Σπεύστε να διαγράψετε τα κλεμμένα οχήματα.Να προσέλθουν στις κατά τόπους διευθύνσεις μεταφορών και να διαγράψουν τυχόν κλαπέντα ή απωλεσθέντα οχήματά τους, αλλά και να δηλώσουν ακινησία για όσα αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν πλέον, προκειμένου να τακτοποιηθεί το τοπίο γύρω από τα ανασφάλιστα οχήματα, καλεί τους πολίτες ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Μαυραγάνης γνωστοποίησε ακόμη ότι έχει ζητήσει από τις ασφαλιστικές εταιρείες να κάνουν δόσεις για να διευκολύνουν τους ιδιοκτήτες οχημάτων και σε περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα εισηγηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης -στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες- να συμπληρώσει μία σχετική διάταξη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τα ειδοποιητήρια για ανασφάλιστα οχήματα που έλαβαν πολίτες, των οποίων τα οχήματα είχαν κλαπεί, διευκρίνισε ότι οι εν λόγω περιπτώσεις αφορούν κυρίως περιστατικά πριν από το 2010, οπότε δημιουργήθηκε ηλεκτρονικό σύστημα στην αστυνομία για την καταχώρηση κλοπής ή απώλειας οχημάτων. Τότε, συνήθως, όπως είπε, οι πολίτες δεν πήγαιναν στην αστυνομία να παραλάβουν την οριστική βεβαίωση για την απώλεια του οχήματός τους και δεν την κατέθεταν, ως όφειλαν, στη διεύθυνση μεταφορών της περιφέρειάς τους για να κάνουν διαγραφή του οχήματός τους.

Υπογράμμισε, άλλωστε, ότι «η ψηφιοποίηση είναι το άλφα και το ωμέγα στην εποχή μας», προσθέτοντας ότι το υπουργείο καταβάλλει προσπάθειες «να επιλύσει μέσα στον τελευταίο 1,5 χρόνο θέματα ψηφιοποίησης που η Ελλάδα έπρεπε να έχει αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες».

Σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής φορτωτικής που εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες μέρες, ο κ. Μαυραγάννης εξήγησε ότι πρόκειται, ουσιαστικά, για μία προσπάθεια ψηφιοποίησης των εγγράφων που συνοδεύουν ένα φορτίο.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημείωσε, θα καταπολεμηθεί το παράνομο καμποτάζ από τις γειτονικές χώρες, καθώς όλες οι πληροφορίες θα «ανεβαίνουν» πάνω στο ψηφιακό σύστημα και από εκεί όλα θα μπορούν να ελεγχθούν, προς όφελος και των ιδιοκτητών φορτηγών και των μεταφορέων που θέλουν να επιχειρήσουν στην Ελλάδα στον τομέα των μεταφορών.

Για όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup επανέλαβε την προσωπική θέση του ότι η ρήτρα ανάπτυξης είναι «η μόνη λύση για τη χώρα» καθώς, όπως ανέφερε, αφορά «τη σύνδεση των καταβολών περί το χρέος με την ανάπτυξη, τον πλούτο που πετυχαίνει κάθε χρόνο η Ελλάδα».

Τέλος, χαρακτήρισε μονόδρομο την αναπτυξιακή τράπεζα στην Ελλάδα και έκανε λόγο για ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή:link

25
Jun

Σε ιδιώτη ο Μπουτάρης για την αποκομιδή 1.500 τόνων σκουπιδιών

Σε ιδιώτη ο Μπουτάρης για την αποκομιδή 1.500 τόνων σκουπιδιών.Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε την απειλή του προς τους εργαζόμενους πράξη και προχώρησε στη προκήρυξη διαγωνισμού για να αναθέσει την αποκομιδή απορριμμάτων 1.500 τόνων σκουπιδιών σε ιδιωτική εταιρεία. Η προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια αναφέρει ότι ο Δήμος θα διαθέσει 192.000 ευρώ για τρεις ημέρες αποκομιδής (400 τόνοι ημερησίως). Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα γίνει γνωστό αύριο στις 10:30.

Η απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να προχωρήσει σε σύμβαση με ιδιώτη για να καθαρίσει η πόλη εξόργισε τους εργαζόμενους του Δήμου, οι οποίοι αποφάσισαν κατά τη σημερινή ημέρα να εμποδίσουν τον στόλο απορριμματοφόρων ασφαλείας να εξέλθει από το αμαξοστάσιο του Δήμου. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα δεν θα μαζευτεί από τους κάδους ούτε μία σακούλα σκουπιδιών.

Οι εργαζόμενοι θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν τα σχέδια Μπουτάρη για εμπλοκή ιδιώτη. «Αύριο θα επιχειρήσουμε να εμποδίσουμε την διεξαγωγή του διαγωνισμού για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας» δήλωσε στο thestival.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, κ. Κλεοπάτρα Χοροζίδου.

Πηγή:link

24
Jun

Οι Bρυξέλλες αλλάζουν τους κανονισμούς για τα «dark pools»

Οι Bρυξέλλες αλλάζουν τους κανονισμούς για τα «dark pools».

Οι Βρυξέλλες επιχειρούν μια τελευταία προσπάθεια για να κλείσουν ένα «παραθυράκι» στους νέους κανονισμούς συναλλαγών μετοχών, που οι αρχές φοβούνται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ορισμένες τράπεζες και proprietary traders για την πραγματοποίηση περισσότερων δραστηριοτήτων εκτός χρηματιστηρίων.

Αυτό θα είναι αντίθετο με το πνεύμα της νομοθεσίας Mifid II για τις αγορές, η οποία έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος των εξωχρηματιστηριακών δραστηριοτήτων μακριά από τα λεγόμενα «dark pools» και τα τμήματα trading των τραπεζών.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια πρόταση αργά την Τρίτη για να εισάγει έναν πιο αυστηρό ορισμό για τις επενδυτικές εταιρείες που πραγματοποιούν συναλλαγές για λογαριασμό των πελατών τους, μόλις 200 ημέρες πριν οι κανονισμοί τεθούν σε ισχύ το 2018.

Αν και οι κανονισμοί προετοιμάζονται εδώ και πάνω από έξι χρόνια, οι φορείς άσκησης πολιτικής ανησυχούν ότι κάποιες τράπεζες και επενδυτές υψηλής συχνότητας θα εκμεταλλευτούν αυτό που οι Βρυξέλλες έχουν περιγράψει ως μια «αμφισημία» στη φρασεολογία των νέων κανονισμών.

Έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι κάποιες τράπεζες και επενδυτές υψηλής συχνότητας θα δημιουργήσουν ιδιωτικά ηλεκτρονικά δίκτυα για τις συναλλαγές μετοχών.

Το ασαφές αυτό σημείο έχει διχάσει τη χρηματοοικονομική βιομηχανία. Ορισμένες τράπεζες και επενδυτές υψηλής συχνότητας έχουν ξοδέψει μήνες και εκατομμύρια λίρες προετοιμάζοντας νέα τεχνολογία για τους κανονισμούς και περιέγραψαν τις ρυθμιστικές τροποποιήσεις ως προσπάθεια επίλυσης «ενός προβλήματος που δεν υπάρχει».

Οι Βρυξέλλες ανέφεραν την Τρίτη ότι η τελευταία πρόταση έγινε «υπό το φως νέων υποτιθέμενων πρωτοβουλιών της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας».

Θέλει να χρησιμοποιήσει μια fast-track νομοθετική διαδικασία γνωστή ως μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για να τροποποιήσει τον ορισμό του «συστηματικού εσωτερικοποιητή» (systematic internaliser), που είναι η νομική ορολογία για αυτές τις επενδυτικές εταιρείες.

Πολλές τράπεζες, επενδυτές υψηλής συχνότηταs και ηλεκτρονικοί διαπραγματευτές αναμένεται να αλλάξουν το νομικό τους καθεστώς σε SI.

O προτεινόμενος ορισμός της Κομισιόν επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι εν λόγω εταιρείες δεν διεξάγουν «χωρίς ρίσκο» δραστηριότητες, στις οποίες ξεφορτώνονται άμεσα όποιες δραστηριότητες αναλαμβάνουν στους λογαριασμούς τους.

Μια υποκείμενη αρχή του νομικού καθεστώτος είναι ότι το επενδυτικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι σε κίνδυνο. Αλλά δικηγόροι επισήμαναν πως οι νέες προτάσεις συνεχίζουν να μην έχουν σαφήνεια, ειδικά όσον αφορά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το επενδυτικό κεφάλαιο μιας εταιρείας βρισκόταν σε κίνδυνο.

Σε ιδιωτικούς κύκλους, ορισμένοι επενδυτές υψηλής συχνότητας που σχεδιάζουν να μετατραπούν σε SI ανέφεραν πως ο νέος ορισμός δεν θα αλλάξει την προσέγγιση τους.

Οι νέες προτάσεις των Βρυξελλών έρχονται χωρίς να έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που ESMA εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τους κανονισμούς στις συναλλαγές, σε μια προσπάθεια να κλείσει ότι έβλεπε ως πιθανά «παραθυράκια».

Οι παράγοντες της αγοράς θα έχουν τέσσερις εβδομάδες να απαντήσουν στις προτάσεις της Κομισιόν.

Πηγή : link

23
Jun

Σε εκκαθάριση οδηγούνται δύο ιταλικές τράπεζες με απόφαση της ΕΚΤ

Σε εκκαθάριση οδηγούνται δύο ιταλικές τράπεζες με απόφαση της ΕΚΤ.Η ΕυρωπαϊκήΚεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε σήμερα ότι οι ιταλικές τράπεζες Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza έχουν πτωχεύσει ή ενδέχεται να πτωχεύσουν, καθώς έχουν παραβιάσει επανειλημμένα τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που έχουν τεθεί από τις εποπτικές αρχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε, η ΕΚΤ έδωσε χρόνο στις τράπεζες να παρουσιάσουν τα σχέδια τους για την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους , αλλά αυτές δεν μπόρεσαν να προσφέρουν αξιόπιστες λύσεις.

Ως συνέπεια, η ΕΚΤ έκρινε ότι οι δύο τράπεζες πτώχευσαν ή ενδέχεται να πτωχεύσουν και ενημέρωσε το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board, SRB) , το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εξυγίανση των δύο τραπεζών. Οι τράπεζες θα τεθούν σε εκκαθάριση, σύμφωνα με τους ιταλικές διαδικασίες πτώχευσης.

Πηγή:link

23
Jun

Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το θέμα των σκουπιδιών

Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το θέμα των σκουπιδιών.Εκτακτη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου συγκάλεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια ανεύρεσης λύσης για το φλέγον θέμα των σκουπιδιών.

Στη σύσκεψη εκτός του Αλέξη Τσίπρα μετέχουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ολγα Γεροβασίλη και οι αναπληρωτές υπουργοί Υγείας Παύλος Πολάκης και Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει την Δευτέρα σε πρωτοβουλία προκήρυξης διαγωνισμού για την κάλυψη κενών θέσεων στο εργαζόμενους στην καθαριότητα.

Στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση να προσπαθήσει με σύναψη ολιγόμηνων συμβάσεων να πείσει τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.

Πηγή:link

23
Jun

Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το θέμα των σκουπιδιών

Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το θέμα των σκουπιδιών.Εκτακτη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου συγκάλεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια ανεύρεσης λύσης για το φλέγον θέμα των σκουπιδιών.

Στη σύσκεψη εκτός του Αλέξη Τσίπρα μετέχουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ολγα Γεροβασίλη και οι αναπληρωτές υπουργοί Υγείας Παύλος Πολάκης και Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει την Δευτέρα σε πρωτοβουλία προκήρυξης διαγωνισμού για την κάλυψη κενών θέσεων στο εργαζόμενους στην καθαριότητα.

Στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση να προσπαθήσει με σύναψη ολιγόμηνων συμβάσεων να πείσει τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.

Πηγή:link