12/01/2017

12
Jan

ΗΠΑ: Η Fiat Chrysler κατηγορείται ότι παραποίησε το λογισμικό 104.000 αυτοκινήτων ντίζελ

ΗΠΑ: Η Fiat Chrysler κατηγορείται ότι παραποίησε το λογισμικό 104.000 αυτοκινήτων ντίζελ ώστε να εμφανίζουν χαμηλότερο επίπεδο εκπομπών αερίων, εφαρμόζοντας μια στρατηγική παρόμοια με αυτή της Volkswagen.
Για να καταφέρει να αφήσει πίσω του το σκάνδαλο, που έγινε γνωστό με την ονομασία Dieselgate, ο γερμανικός όμιλος ομολόγησε την ενοχή του στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και συμφώνησε να καταβάλει 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις και πρόστιμα.

Πηγή: AFP, ΑΜΠΕ

12
Jan

Πότε μπορούν να κυκλοφορήσουν αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα

Πότε μπορούν να κυκλοφορήσουν αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα.Έγγραφη απάντηση στη Βουλή έδωσε η υφυπουργός Αικ. Παπανάτσιου προς τον βουλευτή Ε. Μπασιάκο σχετικά με την καταγγελία – ερώτηση του τελευταίου ως προς τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποθαρρύνει τους Έλληνες πολίτες να αποκτούν στη Βουλγαρία ΙΧ αυτοκίνητα, συνήθως πολυτελείας, με βουλγαρικές πινακίδες, για να περιορίσουν το κόστος ασφάλισης, τα τέλη κυκλοφορίας, το ΚΤΕΟ κ.λπ.

Αναλυτικά η απάντηση:

Οι προϋποθέσεις για την προσωρινή εισαγωγή και κυκλοφορία οχημάτων με ξένες πινακίδες στη χώρα μας ορίζονται ρητά στην υπ’ αριθμ. Δ/247/13/88 (ΦΕΚ 195 Β/1988) Α.Υ.Ο. Το διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται η ως άνω κυκλοφορία στο έδαφος της χώρας ορίζεται κατ’ ανώτατον σε έξι (6) μήνες και μόνο εφόσον πληρούνται οι σχετικοί όροι (συνήθης κατοικία εκτός Ελλάδας, προσωρινή διαμονή στη χώρα, ιδιωτική χρήση κλπ).

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώνεται κυκλοφορία οχήματος με ξένες πινακίδες στη χώρα χωρίς να πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις, ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας προβλέπει ιδιαζόντως αυστηρές κυρώσεις, οι οποίες, για κοινοτικά επιβατικά οχήματα, κυμαίνονται από 2.500 έως 10.000 Ευρώ. Αντίστοιχα, για οχήματα με πινακίδες τρίτων χωρών, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Τελωνειακού Κώδικα περί λαθρεμπορίας, ήτοι επιβολή πολλαπλού τέλους που ισούται με το τριπλάσιο των αναλογούντων δασμών και λοιπών φόρων, κατάσχεση του οχήματος και υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στον Εισαγγελέα.

Από τα ανωτέρω προκύπτει σαφώς η ύπαρξη ενός ξεκάθαρου και αυστηρού θεσμικού πλαισίου περί της απόκτησης οχήματος σε ξένη χώρα και κυκλοφορίας του εντός της χώρας χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου νομικού πλαισίου έχει ανατεθεί στις Τελωνειακές και σε λοιπές ελεγκτικές Αρχές της χώρας και αποτελεί βασική προτεραιότητά τους.

 

Πηγή:link

12
Jan

Moody’s: Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα από τον μ.ό. της Ευρωζώνης το 2017 και το 2018

Moody’s: Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα από τον μ.ό. της Ευρωζώνης το 2017 και το 2018.Η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης το 2017 και το 2018, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του, με τίτλο: «Προοπτικές για το αξιόχρεο των χωρών της Ευρωζώνης: Σταθερές προοπτικές εν μέσω υποτονικής ανάπτυξης και αυξανόμενου πολιτικού κινδύνου».

Ο Moody’s αναμένει ότι η Ευρωζώνη ως σύνολο θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% το 2017 και το 2018, αλλά με διαφορές στους ρυθμούς ανάπτυξης των χωρών της.

«Ορισμένες μικρότερες χώρες -όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Σλοβακία- είναι πιθανόν να σημειώσουν ισχυρότερη ανάπτυξη, πάνω από 3% και τα δύο έτη. Άλλες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Σλοβενία θα αναπτυχθούν με χαμηλότερο ρυθμό, αλλά υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης -Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία- θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με ρυθμούς αρκετά κάτω από το 2% και τα δύο έτη», σημειώνει η ίδια έκθεση.

«Οι προοπτικές μας για το αξιόχρεο των χωρών της Ευρωζώνης το 2017 είναι σταθερές συνολικά», δήλωσε η Σάρα Κάρλσον, ανώτερη αντιπρόεδρος του Moody’s και εκ των συγγραφέων της έκθεσης, προσθέτοντας ότι «η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2017-18 θα είναι σε γενικές γραμμές ουδέτερη αναφορικά με το αξιόχρεο και οι δείκτες του χρέους έχουν σταματήσει να επιδεινώνονται για τις περισσότερες, αλλά όχι όλες, τις χώρες της Ευρωζώνης.

» Ωστόσο, η αύξηση του πολιτικού κινδύνου και του κινδύνου για τις πολιτικές σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούσε να υπονομεύσει τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες».

Για πολλές, αν όχι για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, ο κρατικός ισολογισμός παραμένει σημαντικά πιο αδύναμος από ότι ήταν πριν από την κρίση, σημειώνει ο Moody’s.

Ένα ευρύ φάσμα πολιτικών κομμάτων έχει εμφανισθεί σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, αμφισβητώντας τη συναίνεση στην κατεστημένη πολιτική. «Η βασική υπόθεση του Moody’s είναι ότι λίγα από αυτά τα κόμματα κατά της συναίνεσης είναι πιθανόν να σχηματίσουν κυβερνήσεις, αλλά τα περισσότερα έχουν τις προοπτικές να επηρεάσουν σημαντικά την πολιτική συζήτηση, αυξάνοντας το πολιτικό κόστος για την υποστήριξη μη δημοφιλών οικονομικών ή δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων από τα κεντρώα κόμματα».

Οι εκλογικοί κύκλοι το 2017 στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και ίσως την Ιταλία θα δείξουν την έκταση της στήριξης σε αυτά τα αναδυόμενα κόμματα και κινήσεις, σημειώνει ο Moody’s.

Πηγή: ΑΜΠΕ

12
Jan

Στο 23% η ανεργία τον Οκτώβριο, από 23,1% τον Σεπτέμβριο

Στο 23% η ανεργία τον Οκτώβριο, από 23,1% τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη ανεργίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα:

• Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του 2016 ανήλθε σε 23,0% έναντι 24,5% τον Οκτώβριο του 2015 και 23,1% τον Σεπτέμβριο του 2016. Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Οκτώβριο του 2016, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.688.381 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.102.335 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.245.508 άτομα.

• Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 50.275 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2015 (αύξηση 1,4%) και μειώθηκαν κατά 7.115 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2016 (μείωση 0,2%).

• Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 80.656 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2015 (μείωση 6,8%) και κατά 8.146 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2016 (μείωση 0,7%).

• Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 7.571 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2015 (μείωση 0,2%) και αυξήθηκαν κατά 12.190 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2016 (αύξηση 0,4%).

 

Πηγή:link

12
Jan

Νέα μείωση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, κατά 4,2 δισ. ευρώ, ενέκρινε η ΕΚΤ

Νέα μείωση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, κατά 4,2 δισ. ευρώ, ενέκρινε η ΕΚΤ.Στις 11 Ιανουαρίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 46,5 δισεκ. ευρώ έως και την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως ανακοινώθηκε.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 4,2 δισεκ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

 

Πηγή:link

12
Jan

Υπάρχει ζωή και χωρίς το QE

Υπάρχει ζωή και χωρίς το QE.Η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ θεωρείται καθοριστικής σημασίας από την κυβέρνηση για την έξοδο της χώρας στις αγορές και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Αναμφίβολα, η ανωτέρω συλλογιστική έχει ισχυρή βάση.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης ακολούθησαν έντονα πτωτική πορεία από την Ανοιξη του 2015 που η ΕΚΤ ξεκίνησε να αγοράζει τα χρεόγραφα στα πλαίσια του QE.

Ποιος θα περίμενε, π.χ. ότι η Ιταλία που έχει δημόσιο χρέος μεγαλύτερο από το 130% του ΑΕΠ και αρκετές προβληματικές τράπεζες θα δανειζόταν κεφάλαια για 10 χρόνια με επιτόκιο μικρότερο από 2%;

Το ίδιο ισχύει για την Ισπανία που βρέθηκε το φθινόπωρο του 2012 ένα βήμα πριν το μνημόνιο α λα Ελλάδα και σήμερα δανείζεται από τις αγορές για 10 χρόνια με επιτόκιο 1,5% περίπου.

Όμως, ο δρόμος της Ελλάδας προς το QE δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Οι δανειστές ζητούν επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για να επιτευχθούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον ώστε να εξυπηρετούνται κανονικά οι τόκοι των δανείων που μας έχουν δώσει.

Από την σκοπιά της, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να δεχθεί νέα μείωση του αφορολόγητου και επέκταση του «κόφτη» μετά το 2018 για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να μπουν τα ομόλογα στο QE.

Όμως, η Κύπρος αποδεικνύει πως μπορεί μια χώρα να δανείζεται φθηνά χωρίς να συμμετέχει στο QE.

Να θυμίσουμε ότι η Μεγαλόνησος μπήκε σε μνημόνιο το 2013 και «αποφοίτησε» μετ’ επαίνων τον Μάρτιο του 2016 χωρίς να κάνει χρήση των τελευταίων 2,7 δισ. από τα συνολικά 10 δισ. ευρώ του προγράμματος στήριξης.

Οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν χαμηλή βαθμολογία στη Κύπρο με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα ομόλογά της να είναι επιλέξιμα για το QE.

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει εξαίρεση, όπως με την Ελλάδα, από την στιγμή που η Κύπρος δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα.

Όμως, η Κύπρος έχει να παρουσιάσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα δυο τελευταία χρόνια, σχεδόν ισορροπημένο προϋπολογισμό και πρωτογενή πλεονάσματα ενώ ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί.

Από την άλλη πλευρά, η Πορτογαλία που έχει επίσης βγεί από το μνημόνιο την Ανοιξη του 2014 και συμμετέχει στο QE έχει δει το 10ετές επιτόκιο δανεισμού της να σκαρφαλώνει στο 4%.

Οι ανησυχίες της αγοράς για την πορεία της πορτογαλικής οικονομίας έχουν ενισχυθεί και αντικατοπτρίζονται στο κόστος δανεισμού.

Εχουμε λοιπόν δυο παραδείγματα χωρών, την Κύπρο εκτός QE, και την Πορτογαλία εντός QE, που δείχνουν ότι υπάρχουν παράγοντες, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης, τα δημοσιονομικά, το πολιτικό ρίσκο κ.τ.λ. που μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω.

Φυσικά, υπάρχει επίσης το παράδειγμα της Ελλάδας το 2014 με δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ που ήταν ανάλογο του σημερινού.

Με τις αγορές να προεξοφλούν επιστροφή στην ανάκαμψη και πρωτογενή πλεονάσματα, το κράτος δανείσθηκε κάπου 5 δισ. ευρώ ενώ τουλάχιστον 15 δισ. επιπλέον εισέρευσαν για αγορές μετοχών και τραπεζικών, εταιρικών ομολόγων.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν είναι θετικό να γίνουν αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα στο QE της ΕΚΤ.

Απλά, αναφέραμε κάποια παραδείγματα που δείχνουν ότι υπάρχει ελπίδα και χωρίς το QE για την Ελλάδα αν συντρέχουν κάποιοι λόγοι.

Πηγή : link

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close