10/10/2016

10
Oct

Παππάς: Πράξη αυτοσεβασμού για τη ΝΔ να αποσύρει την μήνυση για τον διαγωνισμό

Παππάς: Πράξη αυτοσεβασμού για τη ΝΔ να αποσύρει την μήνυση για τον διαγωνισμό.Πράξη αυτοσεβασμού, την οποία προέτρεψε τη ΝΔ να την τολμήσει έστω και τώρα, χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς την απόσυρση της μήνυσης που έχει καταθέσει η ΝΔ για τον διαγωνισμό αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

«Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, πρέπει να συμφιλιωθείτε με αυτή την πραγματικότητα. Έχει πληρωθεί η πρώτη δόση και περνάμε στην επόμενη φάση», είπε ο Νίκος Παππάς απευθυνόμενος στο έδρανα της ΝΔ και πρόσθεσε: «Και όχι να κάνετε μηνύσεις στους εργαζόμενους, στους δημόσιους λειτουργούς που με αυταπάρνηση και ύψιστο αίσθημα ευθύνης, βλέπανε τα εκατομμύρια να περνάνε από πάνω τους και ήταν εκεί. Και έφεραν σε πέρας με κρυστάλλινο τρόπο ένα διαγωνισμό που έφερε στο ελληνικό δημόσιο 258 εκατομμύρια ευρώ. Και πάει η αξιωματική αντιπολίτευση και τους μηνύει; Είναι ντροπή! Είναι θρασυδειλία αυτό! Να αναπαράγετε με ταχύτητα αξιοθαύμαστη τα επιχειρήματα των καναλαρχών και στους ανθρώπους που εγγυήθηκαν το διαγωνισμό, να κάνετε μηνύσεις».

Ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε τη ΝΔ να αναλογιστεί ποιο μήνυμα στέλνει με τη μήνυσή της αυτή: « Τι μήνυμα στέλνετε; Ότι κοίταξε «θα κάνεις τη δουλειά σου αλλά όταν θίγεται κάποιος ισχυρός, υπάρχει ένα κόμμα που θα σε τρέχει στα δικαστήρια».

«Κάντε κάτι για τον αυτοσεβασμό σας», επέμεινε ο υπουργός Επικρατείας, «αποσύρετε αυτή τη μήνυση. Εδώ είναι η πολιτική ηγεσία. Έχουμε αναλάβει την απόλυτη ευθύνη σε όλα τα επίπεδα. Κατηγορείστε μας όσο θέλετε. Κανένα απολύτως πρόβλημα», είπε ο Νίκος Παππάς ενώ σχολιάζοντας την κριτική για τον κ. Ματζουράνη ανέφερε: «’Ακουσα και για τον Ματζουράνη. Δεν κατανοώ τον λόγο. Για το ότι υπερασπίζεται το δημόσιο με την χαμηλότερη προβλεπόμενη αμοιβή, επιτυχώς μέχρι στιγμής στο ΣτΕ; Ή μήπως είναι το γεγονός ότι ο Ματζουράνης είχε φέρει στο φως τα απλήρωτα τιμολόγια της Siemens για τα τηλεφωνικά κέντρα του κ. Μητσοτάκη;».

Ο Νίκος Παππάς σχολιάζοντας την έκθεση του ΣΕΒ που επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με την οποία το δημόσιο θα χάσει 1,7 δισ. από το κλείσιμο των καναλιών, μίλησε για «λογαριασμούς του καραγκιόζη» και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για έκθεση του ΣΕΒ αλλά για μελέτη στην οποία ο ΣΕΒ επικαλείται στοιχεία της Ένωσης των Ιδιοκτητών.

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στην πτωτική πορεία της απασχόλησης στους ιδιωτικούς σταθμούς και στην αυξάνουσα καμπύλη των χρεών τους για να υπογραμμίσει πως «αν η κυβέρνηση καθόταν στα αυγά της», θα είχε σε ένα χρόνο ή δύο από σήμερα, πανελλαδικούς σταθμούς με 1.000 εργαζόμενους στο σύνολο και τα χρέη που προσεγγίζουν τα δύο δισ. «Αυτή η πραγματικότητα δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή. Η κατοχή τηλεοπτικού σταθμού σημαίνει επιρροή σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και της δημόσιας ζωής και είναι προς το συμφέρον της δημοκρατίας να κάνετε το βήμα και να έρθετε να συγκροτήσουμε ΕΣΡ», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

«Δείτε τι λάθη έγιναν τα τελευταία 27 χρόνια, παραδεχθείτε ποια λάθη κάνατε. Δεν θα είναι καλό ούτε για τη δική σας παράταξη να υπάρχουν συμφέροντα που αισθάνονται ότι πατάνε κουμπιά και οι βουλευτές λαλάνε.

Ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε επίσης ότι η ιστορία της διαπλοκής ξεκινάει από το 1993 όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ότι τον ρίχνει ο Αλαφούζος «διότι θέλει να πάρει άδεια τηλεοπτική με το στανιό» και ο Αριστείδης Αλαφούζος, σε απάντηση, έδωσε συνέντευξη στα Νέα και δημοσίευσε και τις επιταγές τις οποίες είχε δώσει, λέγοντας «ο κ. Μητσοτάκης μου ζητούσε συνέχεια λεφτά». Από τότε το καθεστώς των αδειών έγινε πάγιο και διαρκές, είπε ο Νίκος Παππάς, σημειώνοντας ότι ήταν ένα καθεστώς αδιαφανές και κατά παράβαση του Συντάγματος, το «καθεστώς προσωρινής νόμιμης λειτουργίας», με 15 παρατάσεις. «Αυτή η πραγματικότητα είναι ντροπή», είπε και κάλεσε τα κόμματα αντί για κριτική να αποκαλύψουν ποιοι τα πίεζαν για τη διατήρηση της ανομίας.
Ο υπουργός Επικρατείας κατήγγειλε προσωπική στοχοποίηση και χυδαίες επιθέσεις από επιχειρηματίες που χάνουν τα προνόμιά τους.

Κατήγγειλε επίσης και την τηλεοπτική πίεση προς τους δικαστές και χαρακτήρισε λυπηρό φαινόμενο για τη δημοκρατία, τη στάση της ΝΔ. Όπως δε τόνισε «κοινός παρονομαστής των επιθέσεων αυτών είναι η προσπάθεια να μην θιγεί η αεροπειρατεία που έγινε από το κλειστό κλάμπ των καναλαρχών και την ιδιότυπη χρησικτησία που τους είχε εκχωρηθεί».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

10
Oct

Eurogroup: Στα δυο η δόση των 2,8 δισ. ευρώ

Eurogroup: Στα δυο η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.Την έγκριση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του μήνα αποφάσισε πριν από λίγο το Eurogroup για την Ελλάδα αφού εξέτασε την εκθέσεις της Commission αλλά και την εισήγηση της ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης.

Τα 1,1 δισ. ευρώ ευρώ θα δοθούν άμεσα μετά την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης των 15 προαπαιτούμενων που αφορούσαν τις αποκρατικοποιήσεις τις τράπεζες το ασφαλιστικό και τις ανεξάρτητες αρχές .

Τα 1,7 δισ. ευρώ για την συνέχιση του προγράμματος της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου θα εκταμιευτούν κοντά στο τέλος του μήνα μόλις το υπουργείο οικονομικών μπορεί να παρουσιάσει στοιχεία με τα οποία να αποδεικνύει ότι τα 1,8 δισ. ευρώ που δόθηκαν τον Ιούνιο έχει καταλήξει σε ιδιώτες.

Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γκερούν Νταϊσελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο .

Οι δύο δόσεις μπορούν να εκταμιευτούν ταυτόχρονα σύμφωνα με τον επικεφαλή του ΕΜΣ κ. Κλάους Ρέγκλινγκ μπορούν να εκταμιευτούν μαζί αν η ελληνική πλευρά έχει έτοιμα εγκαίρως τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στην συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης ( EWG) όμως που προηγήθηκε της συνεδρίασης του Eurogroyp εξετάστηκε και το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμών οφειλών που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς mέσα στο συμπληρωματικό και το τεχνικό μνημόνιο του Ιουνίου .

Στο θέμα αυτό ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για το μήνα Σεπτέμβριο σε ότι αφορά την χρήματα που έχουν καταλήξει σε ιδιώτες . Ωστόσο τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι και το τέλος Αυγούστου σε ιδιώτες έχει φτάσει το 80% της πρώτης δόσης των 1,8 δι ευρώ ( 1,44 δις ευρώ ) άρα εκπληρώνεται ο όρος του τεχνικού μνημονίου για την καταβολή της δεύτερης δόσης για τα ληξιπρόθεσμα , δηλαδή των 1,7 δις ευρώ που περιλαμβάνεται στην δόση των 2,8 δις ευρώ.

Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την έξοδό του από το Eurogorup επισήμανε ότι «ήταν ένα πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα».

Είπε ότι  «ομόφωνα οι υπουργοί οικονομικών αποφάνθηκαν ότι ικανοποιήσαμε τα 15 προαπαιτούμενα και έτσι πήραμε την έγκριση εκταμίευσης του 1,1 δις ευρώ»

Πρόσθεσε ότι υπήρξε συμφωνία ότι η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά στην αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς δίωτες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».

Εξήγησε ότι «για τεχνικούς λόγους που είναι πέρα από τον έλεγχό μας, δεν έχουμε ακόμη τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αποφάσισαν όταν τα στοιχεία αυτά καταστούν διαθέσιμα να ληφθεί η απόφαση εκταμίευσης του 1,7 δις ευρώ σε EWG που θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου». Επανάλαβε ότι» δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτά τα στοιχεία για τεχνικούς λόγους νωρίτερα» και ότι είναι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα.

«Δεν θέλουμε άμεσα τα χρήματα των δόσεων, δεν έχουμε άμεσες ανάγκες οπότε ο χρόνος πληρωμής είναι δευτερεύον θέμα», πρόσθεσε.

Πηγή:link

10
Oct

Μοσκοβισί: Σημαντική η πρόοδος που έγινε – Ευχαριστώ τον Τσακαλώτο

Μοσκοβισί: Σημαντική η πρόοδος που έγινε – Ευχαριστώ τον Τσακαλώτο.Τις ευχαριστίες του στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο εξέφρασε ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά το τέλος του Eurogroup και τόνισε πως η αποδέσμευση του 1,1 δις ευρώ βασίστηκε στην έκθεση συμμόρφωσης και αξιολόγησης για τα προαπαιτούμενα.

«Χαιρετίζω την πρόοδο που έγινε στις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων. Η τεχνική εργασία συνεχίζεται σε έναν σημαντικό τομέα για την ανακούφιση της οικονομίας» υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπεύθυνος επί των Οικονομικών Υποθέσεων και πρόσθεσε πως «τα μέτρα που ελήφθησαν θα οδηγήσουν σε περιορισμό δαπανών 3% του ΑΕΠ την περίοδο 2016- 2018».

«Είμαι ευτυχής που φτάσαμε εδώ και πρέπει να προσπαθήσουμε να χτίσουμε ένα success story στην Ελλάδα. Στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου θα είναι τα κλιμάκια στην Αθήνα για να δούμε την β’ αξιολόγηση, είπε ο κ. Μοσκοβισί.

 

Πηγή:link

10
Oct

Ντάισελμπλουμ: Φτάνουν αισιόδοξα νέα για την Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: Φτάνουν αισιόδοξα νέα για την Ελλάδα.Εφόσον οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση της εφαρμογής των 15 προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, ανέφερε ο πρόεδρος του συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση, στο Λουξεμβούργο.

«Φτάνουν αισιόδοξα νέα, ωστόσο, προτιμώ να ενημερωθώ απευθείας από τους θεσμούς» υπογράμμισε ο κ. Ντάισεμπλουμ και σημείωσε πως η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα, επιστρέφει η ανάπτυξη αλλά και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Τέλος, σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παρέπεμψε στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο, στην οποία το Ταμείο εκδηλώνει την πρόθεσή του να συμμετάσχει και στο χρηματοδοτικό σκέλος. Επίσης, υποστήριξε ότι σήμερα δεν θα διεξαχθεί καμία συζήτηση για το χρέος και δεν θα «ανοίγει» αυτό το θέμα κάθε μήνα.

Πηγή:link

10
Oct

Σαπέν: Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της προς την Ελλάδα

Σαπέν: Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της προς την Ελλάδα.Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και υλοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειές της και εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, πολύ περισσότερες από αυτές που είχε κάνει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Σαπέν και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα υλοποιεί το δικό της κομμάτι του συμβολαίου και όταν υλοποιείται αυτό έρχεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα πρέπει να αναγνωριστούν αυτές οι προσπάθειες, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της προς την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Πέτερι Όρπο, υποστήριξε ότι γίνονται καλές κινήσεις στην Ελλάδα και η οικονομία βελτιώνεται.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, όπως είχε συμφωνηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

10
Oct

Μοσκοβισί: Εκπληρώθηκαν τα 15 προαπαιτούμενα

Μοσκοβισί: Εκπληρώθηκαν τα 15 προαπαιτούμενα.Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε τα 2,8 δισ. ευρώ, σημείωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup.

Εχει γίνει τεράστια δουλειά, τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος, για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Όπως είπε, θα δοθεί η εκτίμηση της Κομισιόν ότι τα 15 προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί. Αυτό λογικά θα επιτρέψει την εκταμίευση, σημείωσε.

Όπως συνήθως με την Ελλάδα τα πράγματα οδηγούνται τελευταία στιγμή, συμπλήρωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί. «Αλλά το έκαναν και αυτό δεν είναι πολύ εύκολο γιατί η κυβέρνηση προχώρησε σε ισχυρές μεταρρυθμίσεις». Οι μεταρρυθμίσεις είναι εντός χρονοδιαγράμματος και μόλις οι ελληνικές αρχές αναλάβουν τις ευθύνες τους, θα αναλάβουμε και εμείς τις δικές μας, τόνισε.

Σημείωσε δε ότι ελπίζει σε ένα θετικό σήμα σήμερα και απόφαση για εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Είμαστε ένα πολιτικό σώμα και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για να προχωρήσουμε. Ετσι θα ανοίξει ο δρόμος για την β’ αξιολόγηση που σχετίζεται περισσότερο με την «εφαρμογή» παρά με τη «νομοθέτηση», συνέχισε.

Μετά, αν αυτό ολοκληρωθεί, μπορούμε να έχουμε μια παγκόσμια συμφωνία έως το τέλος της χρονιάς που θα περιλαμβάνει και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σημείωσε.

Αυτό που θέλουμε είναι ένα success story για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, εμπιστοσύνη και χρέος, έτσι ώστε η χώρα να γίνει ισχυρότερη στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Το ΔΝΤ

Ελπίζω ότι το ΔΝΤ θα είναι πλήρης συμμέτοχος στο πρόγραμμα και αυτό συζήτησα με την Κριστίν Λαγκάρντ αυτό το σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, τόνισε ο Επίτροπος.

Το Ταμείο θέλει το βάρος χρέους της Ελλάδας να μειωθεί, αλλά θέλει και μεταρρυθμίσεις. Αν όλοι προσπαθήσουμε, η Κομισιόν, τα κράτη-μέλη, η ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ μπορούμε να φτάσουμε σε μια παγκόσμια λύση έως το τέλος του έτους, κατέληξε.

 

Πηγή:link

10
Oct

Πράσινο φως από DG Comp στην ενίσχυση ρευστότητας της Attica Bank

Πράσινο φως από DG Comp στην ενίσχυση ρευστότητας της Attica Bank.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG Comp) διαπίστωσε ότι η προβλεπόμενη εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου προς την Attica Bank ΑΤΤ +4,17% προκειμένου να ενισχυθεί η πρόσβαση της τράπεζας σε ρευστότητα, είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων, τονίζει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η Attica Βank σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα που μπορούν να λειτουργήσουν ως ενέχυρα για χρηματοπιστωτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος. Τα ομόλογα αυτά, ονομαστικής αξίας 380 εκατ. ευρώ, θα εκδοθούν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου (σ.σ. ομόλογα Αλογοσκούφη), σε αντάλλαγμα τέλους που θα καταβάλει η Attica BankΑΤΤ +4,17%.

Η εκτίμηση της Επιτροπής έδειξε ότι το μέτρο είναι στοχευμένο, αναλογικό και περιορισμένο από άποψη διάρκειας και πεδίου εφαρμογής. Συνεπώς, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω μέτρο ενίσχυσης της ρευστότητας είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων, και ειδικότερα με την Ανακοίνωση του 2013 για τις τράπεζες..

 

Πηγή:link

10
Oct

Απόφαση εκταμίευσης των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται στο Eurogroup

Απόφαση εκταμίευσης των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται στο Eurogroup.
Στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται η απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχει η «Έκθεση συμμόρφωσης» από τους εκπροσώπους των θεσμών ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ορόσημα της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως σημειώνουν αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου.

Όσον αφορά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ήδη αυτή έχει ανέλθει στο 104% – 105% του στόχου για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, τόσο στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όσο και στις 18 Οκτωβρίου, θα συζητηθούν οι τρόποι για το πώς θα συνεχιστεί παράλληλα με την διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει κάθε συμφέρον να ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να μην υπάρξει καμία δικαιολογία για καθυστέρηση σχετικά με το ζήτημα του χρέους.

Όπως δε ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων».

Πηγή : link

10
Oct

ΥΠΟΙΚ: Ακόμα περισσότεροι οι παίκτες που θέλουν λύση για χρέος και δεύτερη αξιολόγηση

ΥΠΟΙΚ: Ακόμα περισσότεροι οι παίκτες που θέλουν λύση για χρέος και δεύτερη αξιολόγηση.Η γενική εικόνα είναι ότι η στρατηγική της κυβέρνησης να τελειώσει έγκαιρα τα προαπαιτούμενα, με πολύ μικρή καθυστέρηση, έχει θετικά αποτελέσματα και τη Δευτέρα εκτιμάται ότι θα πάει πολύ καλά καθώς έχουμε τελειώσει με τα προαπαιτούμενα ανέφεραν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

Είχαν προηγηθεί διαδοχικές συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τους υπουργούς Οικονομικών των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, Τζακ Λιου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μισέλ Σαπέν, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και τον οικονομικό σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα και στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Γουάλι Αντεγιέμο, συναντήσεις με «ενδιαφέρον» όπως λένε από το υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνουν επίσης ότι υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την ομάδα αξιολόγησης του ΔΝΤ και συνάντηση με την JP Morgan, που οργάνωσαν με την συμμετοχή 50 με 60 επενδυτών.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Όπως λένε από το ΥΠΟΙΚ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό τα μέσα ενημέρωσης ήταν «λίγο παραπλανητικά όταν έλεγαν ότι είχαμε κάνει μόνο τα 3 από τα 15 προαπαιτούμενα. Κάποια από αυτά που δεν είχαμε υλοποιήσει μπορεί να ήταν ένα προαπαιτούμενο αλλά να είχε 15 δράσεις από τις οποίες μπορεί να είχαμε ολοκληρώσει τις 14! Γιατί αλλιώς πώς καταφέραμε και ολοκληρώσαμε, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και τις 15 αν είχαμε υλοποιήσει μόνο τρεις; Προφανώς είχαμε κάνει μεγάλο μέρος πολλών άλλων προαπαιτούμενων που είχαν πολλές δράσεις».

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμισαν ότι «εμείς είμαστε αυτοί που βιαζόμαστε και γι αυτό θέλαμε να τελειώσουμε πολύ γρήγορα τα προαπαιτούμενα, όπως και τη δεύτερη αξιολόγηση. Το χρονοδιάγραμμα είναι: Δευτέρα το Eurogroup, Τρίτη το Ecofin, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι θεσμοί επιστρέφουν 17 Οκτωβρίου για να αρχίσουν οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση στις 18 Οκτωβρίου». Όπως λένε, στόχος είναι έως τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ώστε να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων.

Παράλληλα, σημείωσαν ότι υπάρχει η γνωστή άποψη του Σόιμπλε για το χρέος, ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις και αυτός θα τα βρει με την Λαγκάρντ χωρίς να υπάρχει ανάγκη για σημαντική απομείωση του χρέους. «Δεν προκύπτει ότι υπάρχει συμφωνία με την Λαγκάρντ. Η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν πολύ φιλική και είπε τα δυο πράγματα που λέει συνέχεια: Ότι για να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα θέλει ένα στέρεο πρόγραμμα και να είναι βιώσιμο το χρέος γιατί αυτοί είναι οι κανόνες του ΔΝΤ και δεν αλλάζουν».

«Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να τελειώσει έγκαιρα και τη δεύτερη αξιολόγηση, για να μην υπάρξει καμία δικαιολογία γι’ αυτούς που δεν θα θέλανε να κάνουνε κάτι για το χρέος. Νομίζω ότι και στο Λουξεμβούργο αλλά και στις 18 Οκτωβρίου θα συζητήσουμε τους τρόπους για το πως θα συνεχιστεί, σχεδόν παράλληλα με τη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης, η διαδικασία της συζήτησης για το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο κομμάτι του χρέους, δεδομένου ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους. Τα συζητάει το ESM με την Ελλάδα και με τις άλλες χώρες που είναι σε πρόγραμμα καθώς και με το ΔΝΤ. Υπάρχουν προτάσεις -έχει πάρει το δρόμο του» ανέφερε ο Έλληνας αξιωματούχος και συμπλήρωσε:

«Είχαμε επισημάνει, πριν τη συμφωνία της πρώτης αξιολόγησης, ότι είναι πιο πολλοί οι παίκτες που θέλουν λύση από αυτούς που δεν θέλουν λύση για την πρώτη αξιολόγηση. Νομίζω ότι αυτό επιβεβαιώθηκε και ο αριθμός των παικτών που θέλουν λύση είναι ακόμη μεγαλύτερος τώρα, για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος, από τους παίκτες που δεν θέλουν λύση».

Ακολουθεί ο διάλογος με τους δημοσιογράφους:

Ποιος είναι ο παίκτης που δεν θέλει λύση;

– Δεν ξέρουμε.

Μέχρι πότε ελπίζετε να κλείσετε τη δεύτερη αξιολόγηση;

– Στόχος είναι έως τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου ώστε να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων.

Είπατε ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχει συμφωνία του Σόιμπλε με την Λαγκάρντ για το τρίγωνο που υποστηρίζει ο Σόιμπλε. Υπάρχει κάποια δήλωση της Λαγκάρντ;

– Η Λαγκάρντ είπε ότι οι κανόνες είναι κανόνες και το έχει κάνει ξεκάθαρο. Για εκείνη υπάρχουν δυο προϋποθέσεις: το ισχυρό πρόγραμμα και η βιωσιμότητα του χρέους. Στη συζήτηση αυτή ο Σόιμπλε έχει μια «νομικίστικη» ερμηνεία της συμφωνίας του Μαΐου. Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι η συμφωνία του Μαΐου λέει ότι το DSA του ΔΝΤ είναι η βάση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και όχι η προϋπόθεση. Δεν συμφωνούμε μ’ αυτό. Αλλά είτε είναι η βάση, είτε είναι η προϋπόθεση αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να φτιάξει το DSA του αν δεν ανακοινωθεί από τώρα τι πρόκειται να κάνουμε το 2018, αν δεν δώσουμε αριθμούς. Οπότε η διαφοροποίηση που κάνει ο Σόιμπλε, μεταξύ βάσης για συμμετοχή και προϋπόθεση, δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία στην πράξη γιατί, έτσι και αλλιώς, πρέπει να πεις τι θέλεις να κάνεις για να φτιάξει το ΔΝΤ το DSA του.

Η απόφαση της 25ης Μαΐου κάνει αναφορά στο πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, μεσοπρόθεσμα. Υπάρχει περίπτωση να βασιστεί ξανά στο “νομικίστικο” πνεύμα και να το επικαλεστεί για να ζητήσει από την Ελλάδα να πάρει όλα τα μέτρα τα οποία οδηγούν στο 3,5% προκειμένου να βγει και το DSA; Χτες ο Τομσεν επανέλαβε ότι για το ΔΝΤ βιώσιμο είναι το 1,5%. Θα υπήρχε ποτέ επιμονή της Γερμανίας στο 3,5% προκειμένου να βγει οπωσδήποτε το DSA;

– Θα μπορούσε να γίνει αυτό αλλά δεν είναι αυτή η συζήτηση.

Βλέπετε να τα βρίσκουμε κάπου στη μέση μεταξύ 1,5% και 3,5%;

– Κάποια υποχώρηση θα πρέπει να γίνει και από τις δυο πλευρές. Να εξηγήσουμε κάτι. Πρώτο. Το 3,5% του 2018 πιάνεται με τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί τώρα, αν υποθέσουμε ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης είναι αυτοί που λέει το πρόγραμμα. Δεύτερο. Η διαφορά Ταμείου και Γερμανίας / Ευρώπης (1,5% με 3,5%) έχει ήδη γεφυρωθεί με τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, τον λεγόμενο «κόφτη». Αν το Ταμείο έχει δίκιο, που δεν έχει, και αποδειχθεί, εκ των υστέρων, ότι τα μέτρα δεν πιάνουν το στόχο, υπάρχει ο «κόφτης». Άρα για ποιο λόγο να μιλάμε για μέτρα μέχρι το 2018; Μετά το 2018 η συζήτηση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα ξαναγίνει. Η δική μας επιδίωξη είναι να μειωθεί ο στόχος, και αυτό έχει σημασία. Δεν θέλουμε να μειωθεί για να μην πάρουμε άλλα μέτρα. Θέλουμε να μειωθεί για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να ανεβούν οι δαπάνες. Άρα η συζήτηση για νέα μέτρα που ακούμε είναι εκτός βάσης.

Υπάρχει κάποιος κάπου που να κάνει συζήτηση για το ποια θα είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018; Εσείς συζητήσατε καθόλου για ελάφρυνση μετά το 2018;

– Εμείς συζητήσαμε με όλους για το χρέος. Και από τη συζήτηση για το πού θα καταλήξει το χρέος μπορούν να βγουν και διαφοροποιήσεις για το πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018.

Άρα δεν υπάρχει συζήτηση για το τί θα γίνει μετά το 2018

– Όχι αυτό δεν είναι αλήθεια. Η συζήτηση που γίνεται τώρα είναι τι μέτρα θα ανακοινωθούν τώρα για να εφαρμοστούν το 2018. Άρα δεν ισχύει ότι πάμε στο 2018 και βλέπουμε. Τα μέτρα τώρα θα ανακοινωθούν! Μόνο ο Σόιμπλε λέει «ας περιμένουμε το 2018 και βλέπουμε». Η ερμηνεία της απόφασης του Μαΐου, για τους περισσότερους, είναι να ανακοινωθούν τώρα τα μέτρα και να εφαρμοστούν αργότερα. Το ΔΝΤ για να φτιάξει το DSA του πρέπει να ξέρει τι θα κάνουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα!

Είσαστε αισιόδοξος μετά τις συναντήσεις σας ότι αυτό θα γίνει μέχρι το Δεκέμβριο;

– Ο στόχος μας είναι αυτός.

Ζητήσαμε επίσημα την επιστροφή του Ταμείου στο πρόγραμμα;

– Η κυβέρνηση το έχει ζητήσει από το καλοκαίρι του 2015. Εκκρεμεί αυτή η αίτηση και είναι ανοιχτή η απάντηση τού ΔΝΤ ότι όταν υπάρχουν αυτά τα δύο κριτήρια για το πρόγραμμα, θα συμμετάσχει.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Σόιμπλε πριν λίγο άφησε να εννοηθεί ότι η δόση των 2,8 είναι στον αέρα.

– Έχουμε το compliance report και είναι ολοκληρωμένα τα προαπαιτούμενα.

Λέγεται, όμως, ότι υπάρχει περίπτωση να πει το Eurogroup παραπέμπουμε στον ESM ο οποίος θα πάρει και την οριστική απόφαση.

– Σε ποια βάση θα γίνει αυτό αν έχουν γίνει όλα τα προαπαιτούμενα;

Προφανώς υπάρχουν 2 – 3 χώρες που δεν συμφωνούν με το compliance report.

– Δεν είναι αυτή η διαδικασία στο Eurogroup και Euro Working Group. Αν έχουμε υλοποιήσει και τα 15 προαπαιτούμενα θα πρέπει να υπάρχει κάποιο επιχείρημα για να το μπλοκάρουν. Δεν υπάρχουν εκκρεμότητες. Ο Σόιμπλε είπε «αν το compliance report πει ότι τα κάνατε όλα, τελείωσε το θέμα για μένα».

Το μεσοπρόθεσμο έχει ετοιμαστεί, έτσι δεν είναι; Το μεσοπρόθεσμο για το 2017 – 2021 δεν το καταθέτουμε γιατί δεν μπορούμε να καταλήξουμε στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα;

– Το μεσοπρόθεσμο του 2017 – 2021 πρέπει να το καταθέσουμε τον Απρίλιο του 2017. Τώρα θα καταθέταμε το μεσοπρόθεσμο του 2016 – 2020. Η εκκρεμότητα που παραμένει είναι η επιμονή της κυβέρνησης, για λόγους προφανείς, που όλοι συμμερίζονται, και η αντιπολίτευση και η κεντρική Τράπεζα, να χαμηλώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2019. Αυτή είναι μια συζήτηση που δεν έχει καταλήξει και έχουμε ακόμα το περιθώριο να την κάνουμε. Δεν μας κοστίζει να την κάνουμε. Και να την κάνουμε με τρόπο σοβαρό στη βάση της δικής μας ανάλυσης βιωσιμότητας, με αυτούς που πρέπει, όχι στα κανάλια. Οικοδομούμε συμμαχίες και τις διευρύνουμε διατηρώντας τις θέση μας. Με δεδομένο ότι έχουμε το χρόνο να το κάνουμε, το κάνουμε.

Βοηθάει η αντιπολίτευση της Τράπεζας της Ελλάδος στα μάτια των ξένων; Δεν το κομματικοποιώ, το εθνικοποιώ.

– Αυτό που βοηθάει είναι η συστηματική τεκμηρίωση για ποιό λόγο υπάρχει νόημα για την οικονομία να κρατήσουμε χαμηλά πλεονάσματα μέχρι να φθάσουμε στο 2019. Για το 2018 δεν το συζητάμε, για λόγους αξιοπιστίας. Από τη στιγμή που η συζήτηση γίνεται στη βάση αυτή και αυτή η συζήτηση υποστηρίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος αυτό μας βοηθάει.

Η στήριξη που σας παρέχουν οι Αμερικάνοι έχει κάποιο νόημα, δεδομένου ότι η παρούσα κυβέρνηση φεύγει σε μερικούς μήνες.

– Νομίζω είναι προφανές ότι έχει νόημα. Μας υποστηρίζουν και μας λένε προχωρήστε και σε τεχνικές μελέτες -για να ξέρουμε τι πακέτα μέτρων σε ποια αποτελέσματα οδηγούν- και ήμαστε εδώ να σας υποστηρίξουμε. Και νομίζουμε ότι θα το κάνουν. Το κατέστησε ξεκάθαρο ο Τζακ Λιου, το έχει πει και σε συνεντεύξεις και ο Αντεγιέμο, από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και αυτό έπαιξε ρόλο και πριν από το Μάιο. Το ίδιο ισχύει και για τη Γαλλία.

Clean up arrears –το βρήκα αυτό ως ερωτηματικό

– Αυτό δεν είναι προαπαιτούμενο. Έχουν απορροφηθεί και έχουμε φθάσει στο 104% – 105%! Δηλαδή, έχουμε ξεπεράσει το στόχο πληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Το θέμα είναι ότι τα στοιχεία του τέλους Σεπτεμβρίου δεν είναι ακόμα διαθέσιμα για να αποδειχθεί.

Κατάλαβα!

– Δεν θα αποτελέσει εμπόδιο αυτό. Να επιστρέψουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα. Η δική μας προσπάθεια είναι να δείξουμε ότι τα χαμηλότερα πλεονάσματα, θα έλεγα μια μείωσή τους, από το 3,5% στο 2,5% ή ακόμα και στο 2%, αμέσως μετά το 2018, και από το 2019 με μια σταδιακή αποκλιμάκωση από κει και πέρα είναι συμβατή με μια μετριοπαθή ερμηνεία του μεσοπρόθεσμου πακέτου μέτρων αναδιάρθρωσης που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup. Δηλαδή είναι απολύτως συμβατή με την απόφαση. Άρα δεν ζητάμε κάτι παραπάνω από αυτό που συμφωνήθηκε.

Θεωρητικά μιλώντας, υπάρχει πρόβλημα να μην οριοθετηθούν τα μέτρα το Δεκέμβριο και να οριοθετηθούν το καλοκαίρι;

– Πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Οι δικές μας επιλογές είναι κατά σειρά προτίμησης:

1. Να είναι μέσα το ΔΝΤ
2. Να μην είναι μέσα το ΔΝΤ και
3. Να μην υπάρξει απόφαση και αυτό είναι το χειρότερο.

Το να μη ληφθεί απόφαση δημιουργεί αβεβαιότητα και δεν μας αφήνει να προσελκύσουμε επενδύσεις, να υπάρχει ένα καθαρός δρόμος και να ξέρουν όλοι τι γίνεται. Να μην ξέρουν όλοι ότι υπάρχει, ότι έχει σκιαγραφηθεί μια λύση. Αυτό είναι το χειρότερο. Δηλαδή αν γίνει κάτι τέτοιο δεν θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Αν είσαι επενδυτής στο Λονδίνο και σου πουν ότι η λύση θα βρεθεί το καλοκαίρι τότε θα πεις και εγώ θα αποφασίσω να επενδύσω το καλοκαίρι. Αν η λύση βρεθεί το Δεκέμβρη θα αποφασίσεις το Δεκέμβρη. Άρα η όποια καθυστέρηση είναι ό,τι χειρότερο.

Το κρίσιμο ερώτημα για μένα είναι ότι εφόσον έχετε αυτή την εκτίμηση της κατάστασης και θεωρείτε ότι το χειρότερο είναι να μη ληφθεί απόφαση, από τις επαφές που έχετε εδώ έχετε αντιληφθεί ότι σας κατανοούν, είναι διατεθειμένοι να σας υποστηρίξουν οι εταίροι ώστε..

– Ναι αλλά κανένας δεν φανερώνει τα χαρτιά του πριν το τέλος και όπως έχετε καταλάβει οι Ευρωπαίοι όταν έχουν το δίλημμα να αποφασίσουν τώρα ή να αποφασίσουν την τελευταία στιγμή ποτέ δεν δυσκολεύονται για το ποιο είναι το σωστό. Και όπως λένε στα αγγλικά «it goes to the wire», δηλαδή πάει μέχρι την τελευταία δυνατότητα. Οπότε 7 Δεκεμβρίου, που είναι το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, είναι μια πιθανή ημερομηνία όπου δύο διαδικασίες, της δεύτερης αξιολόγησης και το χρέος, μπορεί να έλθουν μαζί και να ληφθούν οι αποφάσεις.

Έχετε εισπράξει από τις συναντήσεις σας ότι όλο και λιγότερα κράτη – μέλη ζητούν επιτακτικά την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ;

– Υπάρχουν χώρες όπως είναι η Φιλανδία, Ολλανδία, η Αυστρία που θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αυτό για μας είναι καλό. Υποχρεώνει τις χώρες αυτές και τους θεσμούς, όπως το Eurogroup, να πιέζουν στην κατεύθυνση της εξειδίκευσης των μέτρων ώστε να μπορέσει το Ταμείο να κάνει τη δική του ανάλυση και να συμμετάσχει.

Η επιλογή του να υπάρχει ένα μικρό πρόγραμμα που να μην εμπίπτει στο exceptional access, 5 δις για παράδειγμα, από το Ταμείο;

– Δηλαδή τι προϋποθέτει; Ότι το ESM αγοράζει το παλιό χρέος, το κάνει reprofiling και μετά ξαναμπαίνει το ΔΝΤ με λίγα χρήματα και άρα είναι στο Excessive debt procedure. Αυτό θα ήταν βολικό κατά κάποιο τρόπο γιατί και θα υπάρχει κάποιο reprofiling του «κακού» χρέους -«κακού» υπό την έννοια ότι είναι πιο βραχυπρόθεσμο και με μεγαλύτερα επιτόκια- και μετά θα ήταν και λιγότερο αυστηροί θεσμικά, θα είχαν μικρότερο ρόλο. Δεν το συζητήσαμε και κακώς γιατί η συζήτηση για αυτά τα θέματα, τα τεχνικά, αρχίζει από δω και πέρα.

Αυτή τη συζήτηση την κάνουμε εμείς ή περιμένουμε να μας πει ο ESM αν δέχεται να την κάνουμε;

– Ο ESM ασχολείται ιδιαίτερα με το βραχυπρόθεσμο χρέος. Η διαδικασία για το πώς θα συζητήσουμε για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί.

Ο Τόμσεν λέει ότι είναι μεγάλες οι συντάξεις ή λέει ότι είναι μεγάλο το πακέτο του κόστους των συντάξεων. Είναι το συνολικό 10% του ΑΕΠ που τους ενοχλεί ή είναι τα 700 ευρώ σύνταξη;

– Επίσημα λέει ότι είναι πολύ μεγάλη η δημοσιονομική συμμετοχή. Λέει, όμως, και ότι οι συντάξεις είναι γενναιόδωρες. Έχουμε απαντήσει γύρω στις 50 φορές ότι αν πάρεις το σύνολο των δαπανών ανά άτομο άνω των 65 ετών για συντάξεις και άλλες επιδοτήσεις οι δαπάνες είναι στο 50% των γερμανικών δαπανών και στο 70% του μέσου όρου της Ε.Ε. Οπότε το θέμα είναι παραπλανητικό. Υπάρχει ένα θέμα για μένα ότι όταν επιστρέψουμε στην ανάπτυξη χωρίς να μειώσουμε τις συντάξεις μπορείς να μην τις αυξήσεις και να δώσεις μεγαλύτερο βάρος σε άλλες κοινωνικές δαπάνες. Για παράδειγμα έχουμε μεγαλύτερη ανησυχία ότι η φτώχια στα μικρά παιδιά είναι πιο σοβαρό πρόβλημα, χωρίς να λέμε ότι δεν είναι σοβαρό και για τους ηλικιωμένους. Αλλά η παιδική φτώχια είναι ιδιαίτερο πρόβλημα στην Ελλάδα. Αυτό, λοιπόν, είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνεις όταν υπάρχει ανάπτυξη όπου κρατάς κάτι σταθερό και δίνεις λίγο περισσότερο σε κάτι άλλο, παρά όταν είσαι σε μηδενική ανάπτυξη και πρέπει να κόψεις από τον ένα για να δώσεις στον άλλο…

Το εργασιακό πακέτο συζητήθηκε με την κ. Λαγκάρντ

-Όχι δεν το συζητήσαμε γιατί μιλήσαμε περισσότερο για το χρέος και πως πάει το πρόγραμμα αλλά δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες για το εργασιακό

Ποιοι ήταν μαζί της;

– Ο Λίπτον, ο Τόμσεν και άλλοι αλλά δεν ήταν μαζί τους η Βελκουλέσκου. Αν ρωτάτε γι αυτό!

Πηγή : link[/expander_maker]

10
Oct

Το νέο ‘υπερόπλο’ κατά του ‘μαύρου’ χρήματος: Η εφορία online με 84 χώρες

Το νέο ‘υπερόπλο’ κατά του ‘μαύρου’ χρήματος: Η εφορία online με 84 χώρες.Το νέο «υπερόπλο» που θα έχει στα χέρια της η Εφορία είναι το Σύστημα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών, μια παγκόσμια πλατφόρμα όπου θα ανταλλάσσονται πληροφορίες, από τη χώρα προέλευσης των εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων στη χώρα της φορολογικής κατοικίας.

Σύμφωνα με το Έθνος, το σύστημα που ενεργοποιείται σταδιακά τη διετία 2017-2018 ρίχνει τα σύνορα του τραπεζικού απορρήτου σε πρώτη φάση σε 84 χώρες, οι οποίες έχουν υπογράψει τη συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, καταρρίπτοντας ακόμα και το άβατο των ελβετικών τραπεζών.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Ο κατάλογος των συνεργάσιμων χωρών διαρκώς διευρύνεται, καθώς άλλες 17 χώρες έχουν δεσμευτεί για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στη διετία 2017-2018. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των συνεργάσιμων χωρών και το σχετικό νομοσχέδιο για την κύρωση της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών βρίσκεται ήδη για ψήφιση στη Βουλή.

Ο ελεγκτικός κλοιός έχει αρχίσει να κλείνει για τους Ελληνες που κατέχουν μαύρα κεφάλαια και τα έχουν μεταφέρει σε χώρες – φορολογικούς παραδείσους, όπως Ανδόρα, Νήσοι Κέιμαν, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, θεωρώντας ότι είναι ασφαλή καταφύγια και δεν θα εντοπιστούν από τις φοροελεγκτικές αρχές.

Εχει ήδη ξεκινήσει η συλλογή στοιχείων για τα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων τα οποία βρίσκονταν το 2016 σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή έχουν τοποθετηθεί σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ. σε 54 χώρες του κόσμου

Η πρώτη αυτόματα ανταλλαγή πληροφοριών θα γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, για να επισημάνει ότι «αυτό από μόνο του είναι ένα εργαλείο το οποίο, συνδυαζόμενο με τον αγώνα για την οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων και την προσπάθεια για διασταυρώσεις, θα βοηθήσει πολύ τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες». Υπογράμμισε δε ότι η διαδικασία κινείται κάτω από το πρίσμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς επίσης και ότι η χώρα μας έχει αξιολογηθεί επαρκώς από τον ΟΟΣΑ για την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών.

«Είναι σαφέστατο ότι πλέον θα έχουμε δυνατότητα αυτόματης, και όχι γραφειοκρατικής ανταλλαγής πληροφοριών» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας και χαρακτηριστικά παραδείγματα των χωρών-δικαιοδοσιών που έχουν υπογράψει τη σύμβαση (Ανδόρα, Αγκουίλα, Νήσοι Κέιμαν, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μονακό, Ελβετία, Νήσοι Φερόε).

Στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τα στοιχεία

Τα στοιχεία, στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, θα φτάσουν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έως τον Σεπτέμβριο του επομένου έτους. Ταυτόχρονα, η ΔΗΛΕΔ θα αποστείλει τα στοιχεία που θα έχει συλλέξει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας για φορολογικούς κατοίκους συνεργάσιμων χωρών στον αντίστοιχο «σύνδεσμο» στο Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα νησιά Κέιμαν, την Κύπρο και σε καθεμία από τις χώρες που συμφώνησαν να αποκαλύψουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων.

Στην πρώτη ομάδα συνεργάσιμων χωρών από το 2017 περιλαμβάνονται σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης και τον παγκόσμιο «Μεγάλο Αδελφό» θα συντονίζει ο ΟΟΣΑ.

Ο όγκος των πληροφοριών ο οποίος θα αρχίσει να εισρέει από το επόμενο έτος στις ελληνικές Αρχές αναμένεται να είναι τεράστιος και η αξιοποίησή του αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ένα μεγάλο μέρος πληροφοριών να μείνει αναξιοποίητο σε κάποιο συρτάρι.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών θα αφορά:

1. Λογαριασμούς θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία).

2. Καταθετικούς λογαριασμούς.

3. Ασφαλιστήρια συμβόλαια.

4.Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων.

5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Τι θα διερευνάται

Ολες οι πληροφορίες συνοδεύονται από αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης του δηλωτέου προσώπου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ, ημερομηνία και τόπος γέννησης), τον αριθμό του δηλωτέου λογαριασμού, στοιχεία ταυτοποίησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, την αξία και το υπόλοιπο του λογαριασμού.

Τόσο για τους προϋπάρχοντες λογαριασμούς όσο και για τους νέους λογαριασμούς, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προσδιορίσουν την κατοικία των προσώπων που μπορεί να γίνει με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και αν όχι μέσω αυτοπιστοποίησης.

Μέχρι τώρα οι εθνικές αρχές είχαν τη δυνατότητα να δηλώνουν πως δεν ενδιαφέρονται για παροχή στοιχείων τα οποία αφορούσαν εισοδήματα κάτω από ένα όριο (στη διακριτική ευχέρεια του κράτους-μέλους, π.χ. χαμηλότερα από 250.000 ευρώ). Από το επόμενο έτος δεν υπάρχουν κατώτατα όρια, καθώς θεωρήθηκε ότι μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν μέσω της διάσπασης λογαριασμών σε διαφορετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, οι ελεγκτές θα επεκτείνουν τον έλεγχο και θα επικεντρωθούν σε:

Συγγενικά πρόσωπα στο όνομα των οποίων έχουν ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί.

Μεγάλες μετακινήσεις κεφαλαίων.

Μετακινήσεις κεφαλαίων από εταιρεία σε φυσικό πρόσωπο και από φυσικό πρόσωπο σε εταιρεία.

Αγορές ακινήτων.

Ποιες χώρες θα ενταχθούν το 2018

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα συνδεθούν στο σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών και οι παρακάτω χώρες (παροχή στοιχείων για το 2017):

Αλβανία, Ανδόρα, Αντίγκουα & Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Αυστραλία, Αυστρία, Μπαχάμες, Μπελίζ, Βραζιλία, Μπρουνέι, Νταρουσαλάμ, Καναδάς, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Κίνα, Γκάνα, Γρενάδα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Λίβανος, Μακάο, Μαλαισία, Νησιά Μάρσαλ, Μονακό, Μαυρίκιος, Νέα Ζηλανδία, Κατάρ, Ρωσία, Σεντ Κιτς & Νέβις, Σαμόα, Σάντα Λουτσία, Σεντ Βίνσεντ, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Σεντ Μάρτεν, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Νήσοι Κουκ, Ναούρου, Παναμάς, Βανουάτου, Ουρουγουάη.

Πηγή : link[/expander_maker]

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close