25/04/2016

25
Apr

Πρωτογενή πλεονάσματα: Σε διαπραγμάτευση οι στόχοι για μετά το 2018

Πρωτογενή πλεονάσματα: Σε διαπραγμάτευση οι στόχοι για μετά το 2018.Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι η Ελλάδα δεσμεύεται για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αλλά οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Πώς θα εξελιχθεί το πόκερ για το ελληνικό χρέος», σημειώνει ότι το ΔΝΤ πιέζει να καθορισθούν οι στόχοι μετά το 2018 σε χαμηλότερο επίπεδο, καθώς θεωρεί πιο ρεαλιστικό κάτι τέτοιο. Για το Ταμείο είναι σημαντικό να καθορισθούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα τα πλεονάσματα, διότι μόνο τότε θα υπάρχει ασφάλεια για τους ξένους επενδυτές που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

«Στο Eurogroup, ωστόσο, υπάρχουν φωνές, που θεωρούν προτιμότερη την ελάφρυνση του χρέους σε δόσεις», για να διατηρούν καλύτερα την πίεσή τους στην Ελλάδα, προσθέτει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το θέμα του χρέους δεν θα είναι στην ημερήσια διάταξη του έκτακτου Eurogroup που μπορεί να συγκληθεί τη Μεγάλη Πέμπτη, εφόσον υπάρξει προοπτική συμφωνίας για το πακέτο μέτρων των 5,4 δις. ευρώ (που είχε συμφωνηθεί πέρυσι το καλοκαίρι) και το πακέτο εφεδρικών μέτρων 3,6 δις. ευρώ.

Εάν υπάρξει συμφωνία για τα δύο αυτά θέματα, σημειώνει η εφημερίδα, το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα θα πάρει μεγαλύτερη δόση από την προβλεπόμενη των 5,4 δις. ευρώ για την πρώτη αξιολόγηση, καθώς έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που θα έπρεπε να έχει κλείσει αυτή.

 

Πηγή:link

25
Apr

Αισιοδοξία Βρυξελλών για την αξιολόγηση

Αισιοδοξία Βρυξελλών για την αξιολόγηση την ολοκλήρωση της οποίας θεωρούν εφικτή σε τεχνικό επίπεδο μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες, ώστε να καταστεί δυνατή η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Εurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη προκειμένου να υπάρξει και πολιτική επικύρωση της συμφωνίας, αλλά και να καθοριστούν επίσημα τα επόμενα βήματα.

Όπως επισήμαναν την Παρασκευή στο Άμστερνταμ, ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, τα ανοικτά θέματα έχουν περιοριστεί και εκτιμάται ότι θα «κλείσουν» πολύ σύντομα.

Περισσότερη δουλειά απομένει στο προληπτικό πακέτο μέτρων των 3,6 δισ. ευρώ, το οποίο θα εφαρμοστεί εάν υπάρξει απόκλιση από τον στόχο του μνημονίου για εξασφάλιση ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ από το 2018. Το πακέτο αυτό το ζήτησε επίμονα το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Νομικές και πολιτικές δυσκολίες για το «προληπτικό πακέτο»

Οι δυσκολίες είναι και νομικές και πολιτικές. Η ελληνική κυβέρνηση προτάσσει τις νομικές, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει την υιοθέτηση εν αναμονή μέτρων, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να υιοθετηθούν ένα προς ένα. Επειδή και σε άλλες χώρες δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, εκτιμάται ότι ό,τι θα βρεθεί μια φόρμουλα χωρίς τη λεπτομερή αναφορά των μέτρων, αλλά θα υπάρχει ένας μηχανισμός που θα ενεργοποιεί τη λήψη τους κάθε φορά που θα διαπιστώνεται δημοσιονομική απόκλιση. Το ποιος θα ενεργοποιεί αυτόν τον μηχανισμό είναι ένα από τα θέματα που συζητούνται στην Αθήνα αυτή τη στιγμή.

Εάν κλείσουν έγκαιρα τα δύο αυτά θέματα, τότε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επικυρώσουν τη συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και να ετοιμάσουν τις επόμενες φάσεις που θα εξελιχθούν παράλληλα, δηλαδή την υιοθέτηση των μέτρων από τη Βουλή, την εκταμίευση της δόσης, καθώς και την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία -εάν όλα πάνε καλά- αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου.

 

Πηγή:link

25
Apr

Η Βασίλισσα Ράνια από τη Λέσβο: Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας

Η Βασίλισσα Ράνια από τη Λέσβο: Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας.H βασίλισσα Ράνια συγκλονισμένη από το δράμα των προσφύγων η οποία βρέθηκε σήμερα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λέσβο για να στηρίξει το έργο των οργανώσεων και να στηρίξει ψυχολογικά τους ανθρώπους που βιώνουν αυτή την κρίση.

Πριν από λίγο μετέφερε μέσω twitter το μήνυμά της προς όλο τον κόσμο μετά από αυτή την επίσκεψη:

«Χρειαζόμαστε μια συλλογική και αξιακή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, βασισμένη στο ότι η κατανομή των βαρών δεν είναι μεταφορά των βαρών.

Η ευθύνη για τους πρόσφυγες δεν μπορεί να καθορίζεται από τη γεωγραφία. Είναι πέρα από τις δυνάμεις μιας χώρας ή μιας περιοχής να την αντιμετωπίσει.

Πρέπει να επαναφέρουμε τον ανθρωπισμό και την συμπόνια γιατί η κρίση των προσφύγων αφορά ανθρώπους, όχι σύνορα και φραγμούς.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να βρει νόμιμες εναλλακτικές λύσεις και μονοπάτια που θα οδηγήσουν αυτούς τους ανθρώπους στην ασφάλεια, και να εργαστεί πάνω σε μακροπρόθεσμες βιώσιμες λύσεις για αυτή την κρίση.

Ακούγοντας τις ιστορίες των προσφύγων, ήταν δύσκολο να αποφασίσω ποια ιστορία ήταν πιο οδυνηρή από την άλλη, διότι καθεμία είναι μια τραγωδία

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να υποστηρίξει ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως το IRC και η Ύπατη Αρμοστεία για την ακούραστη εργασία τους, βοηθώντας τους πρόσφυγες».

«Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας»

Παράλληλα, η βασίλισσα ανέβασε μια φωτογραφία στον επίσημο λογαριασμό της στο instagram όπου συνομιλεί με γυναίκες πρόσφυγες μέσα στον καταυλισμό.

Στη λεζάντα του κειμένου έγραψε:

«Ο τραγικός απολογισμός γυναικών από τη Συρία και οικογενειών από το Καρά Τεπέ στο νησί της Λέσβου στην Ελλάδα.

Ο κόσμος πρέπει να θυμάται ότι κανείς δεν επιλέγει να είναι πρόσφυγας. Γίνεται όταν δεν έχει άλλη επιλογή».

 

Δείτε εδώ όλες τις φωτογραφίες και βίντεο από την επίσκεψη της λαμπερής βασίλισσας Ράνιας στη Λέσβο.

Πηγή:link[/expander_maker]

25
Apr

ΕΛΣΤΑΤ: Χωρίς επιφυλάξεις από Eurostat τα στοιχεία για έλλειμμα-χρέος

ΕΛΣΤΑΤ: Χωρίς επιφυλάξεις από Eurostat τα στοιχεία για έλλειμμα-χρέος για δωδέκατη συνεχή φορά από το Νοέμβριο 2010 δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα και το χρέος.

Όπως σημειώνει η στατιστική αρχή, το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη σταθερή και εδραιωμένη πλέον αποδοχή των δημοσιονομικών στατιστικών που καταρτίζει η ΕΛΣΤΑΤ ως στατιστικών στοιχείων που ικανοποιούν πλήρως τους κανόνες και τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και των διεθνών στατιστικών προτύπων γενικότερα, και επιβεβαιώνει τις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΛΣΤΑΤ για την παραγωγή σταθερά αξιόπιστων στατιστικών.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Eurostat δημοσίευσε στις 21/04/2016 τα στοιχεία της πρώτης κοινοποίησης για το έτος 2015 του ελλείμματος και του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης, μαζί με τις επανεκτιμήσεις των αντίστοιχων στοιχείων για τα έτη 2012, 2013 και 2014, για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βάση τους κανόνες του προγράμματος καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Κρ. Λαγκάρντ η οποία στο πλαίσιο του πρόσφατου Eurogroup σημείωσε πως θα εξεταστούν με πολύ προσοχή από το ΔΝΤ…

 

Πηγή:link

25
Apr

Tagesspiegel: Θα υπάρξει κούρεμα αλλά θα το “βαφτίσουν” αλλιώς

Tagesspiegel: Θα υπάρξει κούρεμα αλλά θα το “βαφτίσουν” αλλιώς.«Θα υπάρξει σίγουρα ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Tagesspiegel, στο οποίο αναφέρει ότι «απλά δεν θα ονομαστεί έτσι, αλλά κάπως αλλιώς».

Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει εν συνεχεία ότι η στάση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία αρνείται κατηγορηματικά ένα κούρεμα «είναι σωστή», και προσθέτει ότι «οι διαφορές μεταξύ των δανειστών δεν είναι τόσο μεγάλες».

«Το καινούργιο είναι ότι, εάν η Ελλάδα θέλει να πάρει και άλλα δισεκατομμύρια από το τρίτο πακέτο βοήθειας, τότε η χώρα θα πρέπει να καταπιεί ένα ακόμα πικρό χάπι. Θα υποχρεωθεί υπό την πίεση των δανειστών να πάρει εκ των προτέρων και άλλα αυστηρά μέτρα λιτότητας. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι πρόκειται για την περίοδο μετά το 2018. Και για την πολιτική αυτό είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί μέχρι τότε. Ωστόσο, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει σήμερα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν αμέσως σε μια εποχή που η οικονομία δεν πάει καλά. Αυτό δεν αρέσει σε πολλούς περήφανους βουλευτές. Απαγόρευση της γνώμης; Ναι, αλλά την ευθύνη για αυτό φέρει η Αθήνα» τονίζει στο δημοσίευμά της η Tagesspiegel.

 

Πηγή:link

25
Apr

TIME για Λαγκάρντ: Ο φύλακας της παγκόσμιας οικονομίας

TIME για Λαγκάρντ: Ο φύλακας της παγκόσμιας οικονομίας.Tο περιοδικό TIME έχει αφιέρωμα στην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ , στο πλαίσιο των «100 ανθρώπων που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο».

Η Κριστίν Λαγκάρντ, ως μια από τους 100 ηγέτες με τη μεγαλύτερη επιρροή σε ολόκληρο τον κόσμο, παραχωρεί και μια εκ βαθέων συνέντευξη όχι μόνο για την τύχη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και για το ντύσιμο της, τη ζωή της και τα…γηρατειά της.

Η συμβουλή της προς τις γυναίκες είναι: Να λαμβάνουν μόρφωση, να επιλέγουν συντρόφους που στηρίζουν τις φιλοδοξίες τους και να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Όπως τονίζει: «Εμείς οι γυναίκες πολλές φορές έχουμε μέσα μας μια αμφιβολία για το αν μπορούμε να τα καταφέρουμε ή όχι , αν θα μπορέσουμε να καταλάβουμε μια θέση ή να ενταχθούμε σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Πιστεύω ότι πρέπει να παλέψουμε αυτή την εσωτερική μας αμφισβήτηση πολύ σκληρά και να βοηθήσουμε η μία την άλλη να αναπτύξει εμπιστοσύνη στον εαυτό της».

Μάλιστα όπως καταλήγει στις δηλώσεις της: «Θέλω να γεράσω με χάρη, χωρίς να κάνω χειρουργικές παρεμβάσεις στο πρόσωπο μου και να συνεχίσω να χαμογελάω».

 

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το TIME:

«Καμία οργάνωση δεν είναι πιο ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι αποφάσεις του επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους, έτσι ώστε το άτομο που διευθύνει το ΔΝΤ πρέπει να είναι ένας εξαιρετικός και αποτελεσματικός ηγέτης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανταποκρίνεται σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Έχει επιδέξια οδήγησε το ΔΝΤ μέσω μιας ταραχώδους εποχής για την παγκόσμια οικονομία, από τότε που επιλέχθηκε, το 2011 από τα περισσότερα από τα 100 έθνη που αποτελούν τον Οργανισμό.

Η κα Λαγκάρντ είναι πρωτοπόρος, η πρώτη γυναίκα για να οδηγήσει έναν μεγάλο διεθνή οργανισμό, όπως το ΔΝΤ και, ως πρώτη γυναίκα πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, για να κρατήσει αυτό το βασικό ρόλο στην παγκόσμια προηγμένη οικονομία.

Το ΔΝΤ δανείζει σε κυβερνήσεις μέλη του Ταμείου, με στόχο την ελαχιστοποίηση της μακροχρόνιας βλάβης των οικονομικών κρίσεων.

Η Κριστίν Λαγκάρντ στο πλαίσιο αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο των προσπαθειών για τη σταθεροποίηση της οικονομίας στην Ελλάδα ώστε να αποτρέψει μια «ευρύτερη κρίση στην Ευρώπη, ενώ έχει κεντρίσει την οικονομική μεταρρύθμιση στις αναδυόμενες χώρες, όπως η Κίνα».

Η Κριστίν» γράφει το ΤΙΜΕ  είναι μια χαρισματική ηγέτης σεβαστή σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ καλή φίλη, είναι έξυπνη, πνευματώδης, ευχάριστη στην παρέα, είτε μιλάει σε κάποια εκδήλωση είτε βρίσκεται σε ένα γεύμα».

Πηγή:link[/expander_maker]

25
Apr

The ECB’s Corporate QE Revives an Old Hazard

The ECB’s Corporate QE Revives an Old Hazard.Six years late the European Central Bank was  to the global quantitative-easing party, but it is now at the cutting edge of monetary stimulus.

In March this year, the central bank announced its decision to buy eurozone corporate bonds, adding to its sovereign- bond buying program, which has been active since early 2015.

Even during the worst days of the eurozone sovereign debt crisis, the ECB’s critics said that buying up government bonds would discourage countries from implementing necessary reforms, a problem referred to as “moral hazard.” Why bother to make hard choices, critics argued, when debt financing is cheap?

Those arguments against QE seem to have gone out of the window for the ECB’s corporate-sector purchase program. The details of the plan were revealed on Thursday.

 

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Some of the controls brought in to limit the large-scale purchases of sovereign bonds have translated onto the corporate stage. In both cases, the securities have to be investment grade, and nothing with a maturity above 30 years will be bought. In any case, there isn’t much corporate debt with a maturity that far in the future.

But other parts are different. For sovereign debt, the per-issue limit was set at 25%, meaning the ECB would buy no more than a quarter of any eligible bond. In March this year, the maximum share was increased to 33%.

In corporate bonds, the initial issue limit is far higher, at 70% of any individual bond.

What is more, the ECB has refrained from entering the primary sovereign-bond market—buying debt directly from the countries issuing it—because that would violate the European Union’s rules prohibiting direct financing of government deficits by central banks.

No such restraint exists on the corporate-bond purchases. The ECB is planning to purchase company bonds in the primary market, since that is the only way that it can get its hands on significant volumes.

The ECB’s sovereign QE program is also deliberately limited by linking it to the so-called capital key of the issuing countries, a measure of each nation’s population and economic size. For the corporate-sector purchases, no such limits exist, and some countries dramatically outweigh others.

ENLARGE

France, for example, contributes 14.2% of the ECB’s capital, but accounts for 34.9% of the eurozone-domiciled bonds on the iBoxx euro corporate index.

The Netherlands is even more overrepresented in the corporate-bond universe, with a 4% contribution to the ECB’s capital, and 26.9% of eurozone-issued bonds in the same iBoxx index.

These countries’ corporate sectors are also some of Europe’s most indebted already. French nonfinancial corporate debt now outstrips Spain’s as a proportion of each country’s gross domestic product, according to the Bank for International Settlements, at 124.5% of GDP.

Analysts seem confident that the ripple effect that the ECB intends to create will work, with easier financing costs for large corporations trickling down to smaller companies. In a research note on Friday, analysts at Goldman Sachs Group Inc. suggested that credit investors would move increasingly into riskier bonds, searching for “yielder” securities as the returns on investment-grade debt shrink further.

To be sure, corporate QE could be a good thing for eurozone financing costs.

What has been less widely discussed is whether it is a good thing for the primary recipients, and whether some of Europe’s relatively highly leveraged corporations need more excuses to issue debt.

 

Source:link[/expander_maker]

25
Apr

Μήνυμα Ομπάμα προς Μέρκελ για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και τη συνεργασία ΔΝΤ – ΕΕ

Μήνυμα Ομπάμα προς Μέρκελ για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και τη συνεργασία ΔΝΤ – ΕΕ.O Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στο ελληνικό ζήτημα κατά τη συνάντηση που είχε την Κυριακή με την Γερμανίδα καγκελάριο στο Ανόβερο, το οποίο επισκέπτεται με αφορμή τα εγκαίνια της Βιομηχανικής Έκθεσης αλλά και την προώθηση της συμφωνίας ΤΤΙΡ.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το  πρακτορείο Upi, ο κ. Ομπάμα έστειλε το μήνυμα πως « αναμένει την εκτίμηση της κ. Μέρκελ για το πως θα μπορούσαν το ΔΝΤ και η Ευρώπη να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί τρόπος για την Ελλάδα να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης» όπου «το ζήτημα της ανάπτυξης είναι κρίσιμο τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την παγκόσμια οικονομία».

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το Mignatiou.com, πριν από την επίσκεψη στη Γερμανία, ο Λευκός Οίκος έφερε τον Μπαράκ Ομπάμα να κάνει παρέμβαση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο για να βοηθήσει την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ανώτερου διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Charles Kupchan, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους με τον αναπληρωτή σύμβουλο ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς, στη συνάντηση θα ετίθετο το προσφυγικό ζήτημα και το ελληνικό πρόγραμμα, με τους Αμερικανούς να επιμένουν ότι για να γίνει βιώσιμο θα πρέπει να περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Kupchan δήλωσε ότι θα εσυζητείτο ξεχωριστά η συνεργασία των δύο χωρών με την Ελλάδα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωμίζεται υπερβολικό βάρος, και θεωρεί ότι θα πρέπει να τη βοηθήσουν στη διαχείριση και τη φιλοξενία των μεταναστών που βρίσκονται στην χώρα. Αλλά και γενικότερα, να εστιάσουν στο σχεδιασμό ενός βιώσιμου σχεδίου για την Ελληνική οικονομία. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε άγνοια για το περιεχόμενο της συζήτησης. «Δεν γνωρίζω τη δήλωση του Λευκού Οίκου. Μένει ακόμη μια εβδομάδα μπροστά μας. Είναι αυτονόητο ότι στην επίσκεψη της Έκθεσης του Ανόβερου θα γίνει συζήτηση και για τα θέματα παγκόσμιας οικονομίας» είχε τονίσει τότε ο κ. Ζάιμπερτ, που έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι ΗΠΑ δείχνουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον για την κατάσταση της ευρωζώνης.

 

Πηγή:link

25
Apr

Συνεχίζεται το παζάρι για το αφορολόγητο

Συνεχίζεται το παζάρι για το αφορολόγητο, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση του Μνημονίου με τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ, όπως από το Σάββατο αποκάλυψε το Euro2day.gr.

Την ίδια ώρα πάντως, άλλη κυβερνητική πηγή , υποβαθμίζει την παράμετρο του αφορολογήτου σημειώνοντας ότι η βασική πρόταση στο τραπέζι είναι αυτή για έμμεσο αφορολόγητο 9.100 ευρώ με έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ, προσθέτοντας ότι «το βασικό τώρα είναι τα μέτρα υπό αίρεση και όχι το αφορολόγητο».

Οι δανειστές όμως αναχώρησαν για το Eurogroup αφήνοντας με αστερίσκο το θέμα του αφορολογήτου και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από σήμερα δεν αποκλείεται να φέρει σε πρώτο πλάνο και πάλι τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης, πριν αρχίσει η συζήτηση για το πακέτο των «μέτρων εν αναμονή».

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Στο φορολογικό, το παζάρι φαίνεται να παίζεται τώρα σε μείωση του αφορολογήτου για μισθωτούς –συνταξιούχους και αγρότες οι οποίοι δικαιούνται την έκπτωση φόρου, στα 8.900 ευρώ από 9.100 ευρώ στα οποία είχε «κατέβει» η κυβέρνηση, χωρίς όμως να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Προκειμένου όμως, να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις και να μπορεί να δικαιολογήσει την υπαναχώρηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συζητείται το ενδεχόμενο το -περαιτέρω- μειωμένο αφορολόγητο να αφορά μόνο όσους δεν έχουν παιδιά . Αντίθετα για όσους φορολογούμενους έχουν παιδιά , συζητείται το αφορολόγητο – με μια παραλλαγή του έξτρα αφορολογήτου που ίσχυε στο παρελθόν για όσους έχουν παιδιά- να διαμορφώνεται και πάλι στα 9.100 ευρώ.

Η συρρίκνωση του αφορολογήτου στα 8.900 ευρώ, στο βαθμό όπου διατηρηθεί αμετάβλητη η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο, προκύπτει εάν η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ μειωθεί σε 1.958 ευρώ.

Αυτό σημαίνει για έναν μισθωτό, χωρίς παιδιά , με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, φόρο 242 ευρώ. Με το σενάριο που αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή, σε εισόδημα 10.000 ευρώ αναλογεί φόρος 200 ευρώ.

Το νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στη Βουλή, αλλά δεν προβλέπεται να ψηφιστεί άμεσα και είναι ανοιχτό σε τροποποιήσεις προβλέπει κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με συντελεστές 22% για τα πρώτα 10.000 ευρώ, 29% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως και 30.000 ευρώ, 37% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 30.001 έως και 40.000 ευρώ και 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Συμπληρωματικά επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης με αφορολόγητο 12.000 ευρώ και συντελεστές :

– 2,2% για εισόδημα από 12.001 – 20.000 ευρώ

– 5% από 20.001 – 30.000 ευρώ

– 6,5% από 30.001 – 40.000 ευρώ

– 7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ

– 9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ

– 10% από 220.001 ευρώ και πάνω

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επέμενε όλο το προηγούμενο διάστημα σε μείωση του αφορολογήτου στα 8.182 ευρώ ενώ είχε βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις δικές του κλίμακες για εισόδημα και εισφορά αλληλεγγύης. Σύμφωνα με την πρόταση του ΔΝΤ, ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος ανέρχεται σε 41% (από 45% στην κυβερνητική πρόταση) και εισφοράς σε 9% (αντί για 10%).

Η κλίμακα που πρότεινε το ΔΝΤ προβλέπει συντελεστές 22% για εισόδημα έως 20.000 ευρώ ( με έκπτωση φόρου 1.800 ευρώ), 29% για το κλιμάκιο από 20.001 έως και 30.000 ευρώ, 35% για το κλιμάκιο από 30.001 έως και 40.000 ευρώ και 41% για εισοδήματα άνω των 40.001.

Στο φόρο που προκύπτει από την κλίμακα , έρχεται να προστεθεί και η εισφορά με συντελεστές 1,5% για κλιμάκιο από 12.000 έως 20.000 ευρώ (τα πρώτα 12.000 ευρώ αφορολόγητα από εισφορά) ,3% για το κλιμάκιο από 20.001 έως και 30.000 ευρώ, 5% για το κλιμάκιο 30.001 έως και 65.000 ευρώ, 8% για το κλιμάκιο από 65.001 έως και 200.000 ευρώ και 9% για εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ.

Προκειμένου να καλυφθεί η απόσταση, η Κομισιόν πρότεινε συμβιβασμό με σταδιακή μείωση του αφορολογήτου από τα 9.100 ευρώ (έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ) στα 8.182 ευρώ (έκπτωση φόρου 1.800 ευρώ) για τα εισοδήματα του 2018, με ενδιάμεσο σταθμό αφορολόγητο 8.640 ευρώ (έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ) για τα εισοδήματα του 2017.

Ακόμα και εάν δεν ψαλιδιστεί περαιτέρω το αφορολόγητο στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα 5,4 δισ. ευρώ μέτρων, βέβαιο θεωρείται πως θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πακέτου «εν αναμονή».

Πηγή : link[/expander_maker]

25
Apr

Με ‘τρελούς’ ρυθμούς τρέχει η χρήση φυσικού αερίου στα αυτοκίνητα

Με ‘τρελούς’ ρυθμούς τρέχει η χρήση φυσικού αερίου στα αυτοκίνητα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα «παλιά» πρατήρια φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ, εκείνα δηλαδή που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον ένα χρόνο λειτουργίας και συνεπώς μπορεί να υπάρξει σύγκριση.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που υπάρχουν για το πρώτο τρίμηνο δείχνουν ότι οι καταναλώσεις είναι διπλάσιες από εκείνες του πρώτου τριμήνου του 2015, γεγονός που επιβεβαιώνει την ταχεία ανάπτυξη του καυσίμου στην αυτοκίνηση.

[expander_maker more=”Διαβάστε περισσότερα” less=”Διαβάστε λιγότερα”]Την ίδια στιγμή η ΔΕΠΑ αναπτύσσει το δίκτυό της με το σήμα «Fisikon», και τα 8 σημερινά πρατήρια θα είναι 10 μέχρι τον Ιούνιο. Ήδη στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας εγκαινιάστηκε ένα ακόμα πρατήριο στο Βόλο. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να φτάσουν τα 12, ενώ για το τέλος του 2017 ο προγραμματισμός λέει ότι θα έχουν γίνει 17.

Συγχρόνως, πέραν των προγραμμάτων προώθησης για τα καινούργια αεριοκίνητα αυτοκίνητα, η εταιρεία συμμετέχει και σε εκπαιδεύσεις τεχνιτών για τη μετατροπή των υφιστάμενων («μεταχειρισμένων») οχημάτων, προκειμένου να καλύπτεται και από σχετική πιστοποίηση (ως προς τον εξοπλισμό, αλλά και την εργασία).

Όπως επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, Δημήτρης Δημητριάδης, η εταιρεία έχει πάγια δέσμευση για υλοποίηση ενός δυναμικού πλάνου ανάπτυξης του δικτύου FISIKON ανά την Ελλάδα, καθώς αποτελεί πλέον πεποίθηση ότι το φυσικό αέριο είναι το μέλλον στην αυτοκίνηση. Είναι οικονομικότερο, ασφαλέστερο και φιλικότερο προς στο περιβάλλον καύσιμο, σε σχέση με τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, δεδομένων των μειωμένων εκπομπών σωματιδίων και διοξειδίου του άνθρακα που εκλύει. Μπορεί έτσι να συνεισφέρει καθοριστικά σε ένα καθαρότερο περιβάλλον, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην ατμόσφαιρα της πόλης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το φυσικό αέριο ως καύσιμο για τα αυτοκίνητα είναι ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν από το υγραέριο που είναι σαφώς πιο διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα στην Ελλάδα, χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αρκετά ΙΧ, αλλά και 600 λεωφορεία, πάνω από 100 απορριμματοφόρα, και τον τελευταίο καιρό και αρκετά ταξί. Ηδη, στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν αρκετά εργοστασιακά εξοπλισμένα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που προσφέρουν μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτες, έως το 2018 ο αριθμός των λεωφορείων που θα κινείται με φυσικό αέριο θα καλύπτει το 12,7% του συνόλου του ευρωπαϊκού στόλου. H Eλλάδα θεωρείται ως η ευρωπαϊκή χώρα με έναν από τους μεγαλύτερους στόλους λεωφορείων που κινούνται με αέριο.

Πηγή : link[/expander_maker]

Comodo SSL

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του bestinsurance.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Περισσότερες πληροφορίες

Κανένα προσωπικό στοιχείο Χρήστη δε συλλέγεται εφόσον πρόκειται για απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο. (Για την απλή περιήγηση στον διαδικτυακό μας τόπο, δεν συλλέγεται κανένα προσωπικό στοιχείο του Χρήστη.) Κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού ζητείται από τους Χρήστες η παροχή προσωπικών στοιχείων, τα οποία τηρούνται για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος. (Τα στοιχεία που δίδονται από τους χρήστες κατά την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολιασμού τηρούνται μόνο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.) Cookies και διεύθυνση IP Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στις ιστοσελίδες μας ο υπολογιστής σας λαμβάνει ένα μικρό αρχείο, που ονομάζεται cookie. Το cookie αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Όταν επισκέπτεστε μία από σας ιστοσελίδες σας δέχεστε στον υπολογιστή σας ένα ή περισσότερα cookies. Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο το οποίο τοποθετείται στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας με την οποία περιηγείστε στο διαδίκτυο

Close