Category: ΝΕΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

24
Apr

Υπέρ «ημι-αυτόματου» μηχανισμού για Ελλάδα ο Μοσκοβισί

Οι Εαρινές Σύνοδοι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έδωσαν οριστικό τέλος στη φημολογία περί παράτασης του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, υπογραμμίζει ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Agence Europe, ο Γάλλος Επίτροπος τάσσεται, επίσης, υπέρ ενός ημι-αυτόματου μηχανισμού, ο οποίος θα μπορεί να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπει μετά τα μέσα Αυγούστου (ημερομηνία ολοκλήρωσης του σχεδίου διάσωσης) τη βιωσιμότητά του – μέσω μέτρων ελάφρυνσης – σε συνάρτηση με την ανάπτυξη που θα καταγράφεται στη χώρα.

Αναλυτικά, ως προς τα χρονοδιαγράμματα ο Γάλλος Επίτροπος αναφέρει τα εξής:

«Έχουν γίνει εκτενέστατες συζητήσεις σχετικά με την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον με όλους τους φορείς. Και πιστεύω ότι υπάρχουν στέρεα σημεία σύγκλισης. Η ιδέα μίας παράτασης του προγράμματος διάσωσης είχε δώσει τροφή σε φήμες, στις οποίες, όμως, αυτές οι Σύνοδοι έδωσαν οριστικό τέλος. Όλος ο κόσμος νιώθει την υποχρέωση σεβασμού του σχετικού χρονοδιαγράμματος. Εντός Ιουνίου ή Ιουλίου θα ληφθούν αποφάσεις. Τον Αύγουστο η Ελλάδα θα εξέλθει από το πρόγραμμα βοήθειας. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας αυτή την υπόθεση».

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το κατά πόσο η Γερμανία θα επιθυμούσε να συνδέσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ο Μοσκοβισί δηλώνει:

«Τα σημεία της συζήτησης αυτής είναι γνωστά: Πώς θα διασφαλίσουμε την παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, ούτως ώστε η Ελλάδα να τηρεί τις δεσμεύσεις της και πώς θα θέσουμε σε εφαρμογή έναν μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέπει την ελάφρυνση του χρέους σε συνάρτηση με την ανάπτυξη; Επίσης, πώς θα θέσουμε σε εφαρμογή μία στρατηγική ανάπτυξης; Δεν είμαστε στη φάση οριστικοποίησης (των αποφάσεων). Αλλά εάν ο καθένας πράξει αυτό που του αναλογεί – εάν, δηλαδή, οι Έλληνες μεταρρυθμίσουν την οικονομία τους, όπως πρέπει, και εάν οι εταίροι αποδείξουν την αλληλεγγύη τους – το θέμα αυτό θα κλείσει και μάλιστα με θετικό τρόπο».

Απαντώντας στο ερώτημα «αν συμφωνεί η Επιτροπή με το ΔΝΤ το οποίο θέλει έναν αυτόματο μηχανισμό, ο οποίος θα προχωρά σε μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις» ο Γάλλος Επίτροπος σημειώνει:

«Χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό σταθερό και βιώσιμο. Εκτιμώ ότι ο αυτοματισμός είναι μία καλή βάση. Αυτός δεν θα πρέπει, ωστόσο, να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την έκφραση πολιτικής βούλησης. Ας πούμε ότι ένα ημι-αυτόματο σύστημα είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή. Αλλά ας μην επιστρέψουμε σε έναν “χειροκίνητο” μηχανισμό».

Απαντώντας τέλος στο ερώτημα αν έχει νόημα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοηθείας λίγο πριν την ολοκλήρωσή του, ο Μοσκοβισί αναφέρει:

«Το ΔΝΤ είναι ένας αληθινός εταίρος εμπιστοσύνης και όλος ο κόσμος επιθυμεί την συμμετοχή του στο πρόγραμμα μέχρι τέλους. Είναι μία περιπέτεια που την ξεκινήσαμε μαζί και πρέπει να την ολοκληρώσουμε μαζί».

Πηγή: link

23
Apr

Πρωτογενές πλεόνασμα “μαμούθ” για το 2017

Πρωτογενές πλεόνασμα μαμουθ ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat για το 2017.Με βάση τον κανονισμό ESA διαμορφώθηκε σε 4% του ΑΕΠ , όταν ο στόχος του προγράμματος αφορούσε σε πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ.

Είναι η τρίτη χρονιά από το 2015 που ο προϋπολογισμός ξεπερνά τον στόχο. Η χώρα πέτυχε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 4,19% έναντι στόχου για μόλις 0,5%.

Το υψηλότερο πλεόνασμα οφείλεται κυρίως στα αυξημένα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, τα υψηλότερα έσοδα από τη φορολογία αλλά και το ψαλίδι στις δαπάνες που ξεπέρασε το στόχο.

Πηγή: link

21
Apr

Μοσκοβισί στον ΑΝΤ1: Αβάσιμες οι φήμες για παράταση του προγράμματος – ΒΙΝΤΕΟ

«Αβάσιμες» χαρακτήρισε τις φήμες ότι το Βερολίνο πιέζει για παράταση του ελληνικού προγράμματος ο Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, από την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο Β, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος πως «είμαστε στην τελική ευθεία για να γίνει η Ελλάδα ένα κανονικό μέλος της Ευρωζώνης».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

– Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα; Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στον ελληνικό λαό;

«Είμαστε στην τελική ευθεία. Τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο θα αποφασίσουμε, για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Τον Αύγουστο θα μπορέσουμε να βάλουμε ένα τέλος και η Ελλάδα να γίνει επιτέλους, αυτό που ευχόμουν χρόνια τώρα, ένα κανονικό μέλος της Ευρωζώνης.

Πιστεύω ότι πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη και να παραμείνουμε σε σωστή τροχιά, η οποία συνεπάγεται μεταρρυθμίσεις που πρέπει να φτάσουν έως το τέλος, ώστε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση κι ύστερα να καθορίσουμε από κοινού τη συνέχεια, αυτό που ονομάζουμε μεταμνημονιακό πρόγραμμα, το οποίο ισχύει και για άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Πορτογαλία.

Μετά, θα εργαστούμε πάνω σε μηχανισμούς που θα επιτρέψουν στην πορεία την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σε σχέση με αυτό υπάρχει και είναι ήδη σε προετοιμασία μια στρατηγική ανάπτυξης η οποία θα καθοριστεί από τους Έλληνες για τους Έλληνες. Αυτές όμως είναι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη».

– Πως ήταν η συνάντησή σας με τον κ. Τσακαλώτο;

«Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση εργασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας είπα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι είχαμε ήδη ένα πολύ καλό πρόγραμμα, πως η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης πήγε πολύ καλά κι ότι πρέπει να παραμείνουμε δυνατοί έως το τέλος. Του είπα ότι ελπίζω αυτή να είναι η τελευταία μας συνάντηση.

Ελπίζω του χρόνου όταν ξαναβρεθούμε εδώ, οι σχέσεις μας να είναι διαφορετικές με την Ελλάδα, η οποία θα έχει γίνει κανονικό μέλος της Ευρωζώνης, θα έχει βγει από το πρόγραμμα και θα υπάρχει για τον ελληνικό λαό η δυνατότητα μιας στρατηγικής ανάπτυξης, η οποία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας που λείπουν αυτή τη στιγμή και θα μειώσει την ανεργία για τους Έλληνες και κυρίως τους νέους.

Έχω εμπιστοσύνη, πρέπει να παραμείνουμε σε σωστή τροχιά, πρέπει να επιμείνουμε για μεταρρυθμίσεις, πρέπει να εργαστούμε μαζί με πνεύμα συνεργασίας αλλά όπως πάντα η Κομισιόν θα αφιερώσει ενέργεια για την προετοιμασία αυτής της κατάληξης.

Είμαστε πραγματικά στην τελική ευθεία. Φέτος το καλοκαίρι έχουμε ένα Eurogroup στις 21 Ιουνίου κι ένα άλλο τον Ιούλιο και μετά τον Αύγουστο το τέλος του ελληνικού προγράμματος, αυτή είναι πάντα η γραμμή μας».

– Οι φήμες που έρχονται από το Βερολίνο περί επέκτασης του προγράμματος;

«Άκουσα φήμες που μιλούσαν για επέκταση του προγράμματος, αλλά για μένα είναι τελείως αβάσιμες. Δεν πρέπει να υπάρχει Σχέδιο Β, δεν πρέπει να υπάρχει επέκταση του προγράμματος.

Πρέπει να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, πρέπει να το ολοκληρώσουμε τώρα. Πρέπει να το ολοκληρώσουμε με καλούς όρους και γι’ αυτό πρέπει ο καθένας να αναλάβει το μερίδιό του, οι Έλληνες πρέπει να αναλάβουν το δικό τους μέχρι το τέλος και οι συνεργάτες της Ελλάδας πρέπει να είναι στο πλευρό της για ένα μέλλον μέσα στην Ευρωζώνη».

– Πόσο κοντά είμαστε στο να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δανειστών για την ελάφρυνση του χρέους;

«Η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί μέρος των όσων συζητάμε, των όσων συζητούν οι συνεργάτες της Ελλάδας και πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε πρόοδο στον τομέα αυτό.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να βρούμε μηχανισμούς που οδηγούν στην ελάφρυνση του χρέους μέσω της ανάπτυξης και της λειτουργίας της οικονομίας. Όλοι ξέρουν, όμως, ότι θα πρέπει να ελαφρύνουμε αυτό το βάρος και εργαζόμαστε σοβαρά για να το επιτύχουμε».

– Ο Πόουλ Τόμσεν μίλησε χθες για «καλή» και όχι καθαρή έξοδο. Πως το σχολιάζετε;

«Δεν θα ήθελα να παίζω με τις λέξεις. Εγώ δηλώνω ότι χρειάζεται ολοκλήρωση του προγράμματος, μια ολοκλήρωση καθαρή που θα επιτρέψει αργότερα στην Ελλάδα να γίνει κανονικό μέλος της Ευρωζώνης με έναν μηχανισμό εποπτείας παρόμοιο με αυτόν άλλων χωρών που ήταν σε πρόγραμμα.

Φυσικά και θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν διάρκεια, φυσικά και θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η στρατηγική ανάπτυξης εφαρμόζεται με συνέπεια και δυναμικά χωρίς περιττές σημασιολογικές διακρίσεις.

Εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στη συνέχεια. Τον Αύγουστο βάζουμε τελεία σε αυτό το πρόγραμμα βοήθειας χωρίς 4ο πρόγραμμα κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, χωρίς τίποτα που να μοιάζει με 4ο πρόγραμμα.

Θα το κάνουμε με τους καλύτερους όρους για την Ελλάδα, για την Ευρωζώνη στο σύνολό της. Αγωνιστήκαμε μαζί σ’ αυτή τη μάχη χρόνια ολόκληρα για την ακεραιότητα της Ευρωζώνης από τη μία μεριά, για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη από την άλλη μεριά και αυτή τη μάχη πρέπει να ολοκληρώσουμε.

Η μέρα που η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά της θα είναι μεγάλη είδηση για όλους διότι ήταν το σύμβολο μιας κρίσης που σημάδεψε και σημαδεύει ακόμα τον ελληνικό λαό, μιας κρίσης που κράτησε για όλη την Ευρώπη δέκα ολόκληρα χρόνια.

Θα είναι μια ημερομηνία με τεράστια συμβολική και πολιτική σημασία. Το μήνυμά μου είναι απλό, να παραμείνουμε μαζί μέχρι την ολοκλήρωση».

Πηγή: link

20
Apr

Παιχνίδια επίδειξης ισχύος ΔΝΤ-Ευρωπαίων

Όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι στο ελληνικό πρόγραμμα υπάρχει πρόοδος και μάλιστα σημαντική. Αντίστοιχα οι περισσότεροι «παίχτες» θωρούν ότι η 20η Αυγούστου θα πρέπει να είναι η τελευταία ημέρα της μνημονιακής περιπέτειας για την Ελλάδα. Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι, όπως το ΔΝΤ, πλέον εκτιμούν ότι έστω και δύσκολα οι στόχοι θα επιτευχθούν και μάλιστα χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον έχει ξεκινήσει ένα ιδιόμορφο μπρά-ντε-φερ με έπαθλο την επίδειξη δύναμης των θεσμών μεταξύ τους, με αφορμή τις αποφάσεις για την νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης και βέβαια την επόμενη ημέρα της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου. Το ΔΝΤ διεκδικεί να επανακτήσει την επιρροή του στην Ευρώπη καθώς βλέπει ότι οι παραδοσιακοί του εταίροι αρχίζουν να αποστρέφουν το βλέμμα τους από την Ουάσιγκτον.

Αρκετοί είναι αυτοί που είδαν ξεκάθαρα μια τέτοια προσπάθεια από την πλευρά του Ταμείου με αφορμή την αναδίπλωση αναφορικά με τις προβλέψεις του για την Ελληνική Οικονομία. Η επί τα βελτίω αναθεώρηση όλων των εκτιμήσεων δείχνει ότι το ΔΝΤ ρίχνει γέφυρες προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει εύκολα στο θέμα του χρέους και των μεταρρυθμίσεων.

Το ερώτημα βέβαια είναι πως αυτή η νέα στάση του Ταμείο μπορεί να επηρεάσει την ελληνική υπόθεση; Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι η μεταστροφή του Ταμείου θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση. Σε Αθήνα και Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το ΔΝΤ δεν θα βάλει εμπόδια στην ομαλή πορεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Σε αυτό το κλίμα θεωρούν ότι το Ταμείο θα επιστρέψει στο Ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρώσει ομαλά τη συμμετοχή του στα Μνημονιακά προγράμματα.

Αν και ο «συνήθης ύποπτος» Πόλ Τόμσεν μιλάει το απόγευμα όλοι οι παράγοντες εκτιμούν ότι η ομιλία του δεν θα επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις για την Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλά θα κριθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του λεγόμενου Washington Group με τη συμμετοχή των επικεφαλής των Θεσμών, της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, του Πόλ Τόμσεν και των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας

Ευρωπαϊκές διαφορές

Αντίθετα όμως από τις συναντήσεις του στις προηγούμενες συνόδους του ΔΝΤ, αυτή τη φορά τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι Ευρωπαίοι και όχι το ΔΝΤ. Αυτοί είναι που θα πρέπει να αποφασίσουν για τη μορφή που θα έχει η διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Γερμανία και Γαλλία μοιάζουν να επιδιώκουν διαφορετικές λύσεις με αφορμή του λεγόμενο «γαλλικό κλειδί» για το χρέος.

Οι δύο πλευρές θα αναζητήσουν κοινό τόπο προκειμένου να καταλήξουν σε συμβιβασμό ο οποίος θα προκρίνει την οριστική λύση για το χρέος. Ιδανικό σενάριο για την Ελληνική κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των δύο χωρών να καταλήξουν σήμερα στην Ουάσιγκτον σε συμφωνία προκειμένου να δώσουν εντολή στους τεχνοκράτες και αυτοί με τη σειρά τους να παρουσιάσουν την τελική λύση κατά τη διάρκεια του Eurogroup στη Σόφια στις 27 Απριλίου.

Την ίδια ημέρα η κυβέρνηση ευελπιστεί να παρουσιάσει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο με το οποίο θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο. Χρέος και αναπτυξιακό σχέδιο θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη προκειμένου η χώρα να βγει ομαλά από το δημοσιονομικό πρόγραμμα εποπτείας και να επιστρέψει στις αγορές, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.

Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά και έχουν να κάνουν περισσότερο με το χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και ως εκ τούτου της οριστικής συμφωνίας γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, χωρίς όμως προς το παρών να επιβεβαιώνουν σενάρια για την παράταση του προγράμματος μετά τον Αύγουστο.

Πηγή: link

19
Apr

Σεντένο: Η Ελλάδα σε πορεία εξόδου από το Μνημόνιο

Kατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην δεξαμενή σκέψης Atlantic Council στην Ουάσινγκτον, ο κ. Σεντένο υποστήριξε πως είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας «η ιδιοκτησία πρέπει να αποδειχθεί ανθεκτική και σε πολιτικό επίπεδο».

Παράλληλα τόνισε πως οι ελληνικές αρχές πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένες στην ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο. Όπως, όμως, είπε υπάρχει ακόμα εκκρεμής απόφαση για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και το πλαίσιο της εποπτείας για την εποχή που θα ακολουθήσει την λήξη του προγράμματος.

Επιπλέον, ο Μάριο Σεντένο είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε πορεία εξόδου από το μνημόνιο, επισημαίνοντας την «εντυπωσιακή ικανότητα» που επέδειξε η κυβέρνηση στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Στο σημείο αυτό μάλιστα εστίασε στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα και έχει επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην έδρα του Ταμείου.

Πηγή: link

19
Apr

«Άλμα» του τζίρου στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

Αύξηση 3,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, έναντι αύξησης 21,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2017 με το 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2018 παρουσίασε μείωση 3,2%.

Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2017 – Φεβρουαρίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2016 – Φεβρουαρίου 2017 παρουσίασε αύξηση 9,6%, έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε από της σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων.

Πηγή: link

19
Apr

ΔΝΤ: Καλύτερες προβλέψεις για μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα από όλους τους επίσημους φορείς

Μπορεί το ΔΝΤ πρόσφατα να αναθεώρησε το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας μας προς τα κάτω, στο 2% για το 2018 και στο 1,8% για το 2019 (αν και για το 2023 προβλέπει 1,9% από 1% πρότινος) αλλά δε συμβαίνει το ίδιο για τις προβλέψεις για την ανεργία όπου προβλέπει για το 2018 19,8% για το 2019 18% και για το 2020 στο … 16,4%.

 

Οι αντίστοιχες προβλέψεις για την ανεργία από την Κομισιόν είναι 20,4% για το 2018 και 18,7% για το 2019 , βλέποντας όμως ανάπτυξη 2,5% για το 2018 και για το 2019.

 

Είναι λοιπόν λίγο οξύμωρο να βλέπει χαμηλότερη ανεργία το ΔΝΤ και συγχρόνως χαμηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν.

 

Στον τομέα των πρωτογενών πλεονασμάτων το ΔΝΤ προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων του, για το 2018 στο 2,9% από 2,2% προηγουμένως και στο 3,5% για το 2019.Από αυτή τη σύγκληση που επιχειρεί το ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους μπορεί να προκύψει και μια συμφωνία στο DSA(Debt Sustainability Analysis), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ΕΚΤ για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα μας στο QE.

Σε καμία περίπτωση πάντως  στη χθεσινή δημοσίευση του World Economic Outlook του ΔΝΤ, δεν αναφέρεται η ανάγκη για λήψη πρόωρων μέτρων για την Ελλάδα και πως θα μπορούσε άλλωστε αφού στο πρώτο τρίμηνο τα στοιχεία του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι υπερδιπλάσια έναντι των στόχων.

18
Apr

Κυβερνητικές πηγές: Κανένας λόγος ανησυχίας για την έκθεση του ΔΝΤ

“Κανένα λόγο ανησυχίας” δεν βλέπουν κυβερνητικές πηγές για την έκθεση του ΔΝΤ, ενώ εκτιμούν ότι “η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη διαδικασία της εξόδου, από το Πρόγραμμα και την επιτροπεία”, προσθέτοντας σε οξύ ύφος: “όπως εξάλλου είμαστε βέβαιοι ότι επιθυμούν όλοι…”.

Όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές, “επειδή γνωστά ΜΜΕ  εξακολουθούν να βλέπουν στον ύπνο τους νέα μέτρα και ιστορίες καταστροφής, ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Η εκτίμηση του ΔΝΤ  για πλεόνασμα 2,9%  για το 2018 είναι αναθεωρημένη προς τα πάνω σε σχέση με το στόχο 2,2%, ο οποίος έχει εγκριθεί από το Ταμείο το περασμένο καλοκαίρι. Γι’ αυτό εξάλλου δεν τέθηκε θέμα μέτρων και κατά την τρίτη αξιολόγηση”.

Παράλληλα εκτιμούν πως “η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη σχετική ερώτηση είναι παραπάνω από σαφής. Σε ότι αφορά την ουσία του πράγματος πάντως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ υπήρξαν διαχρονικά ανακριβείς και τα τελευταία τρία χρόνια αποδείχθηκαν πολύ κατώτερες από τα πραγματικά αποτελέσματα”.

Πηγή: link

17
Apr

Τσίπρας: Εμβληματική τομή το μεταφορικό ισοδύναμο

Η ολοκλήρωση του κύκλου των περιφερειακών συνεδρίων, συμπίπτει όμως με μια μεγάλη καμπή και τομή για τη χώρα τόνισε ο Αλ. Τσίπρας από τη Ρόδο στο 13ο Περιφερειακό Συνέδριο.

Είναι μια αλλαγή σελίδας για την χώρα, μετά από μια μακρά περίοδο επιτροπείας και σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών.  Και με το τεράστιο βάρος των δύο πρώτων προγραμμάτων, που αντί να οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση, κατέστρεψαν το 25% της οικονομίας, μεθόδευσαν την λεηλασία του κοινωνικού κράτους και οδήγησαν στην απελπισία ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Η εκχώρηση στοιχειώδους κυριαρχίας στον οικονομικό σχεδιασμό τελειώνει με την ολοκλήρωση και της 4ης Αξιολόγησης. Τα πράγματα είναι απολύτως ξεκαθαρισμένα: Οδεύουμε σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και νέες βαριές δεσμεύσεις για τη χώρα και το λαό, όπως κάποιοι προεξοφλούσαν και δεν το έκρυβαν μάλιστα με συνεχείς τους δηλώσεις, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Όπως είπε, νομίζω ότι αυτοί οι κάποιοι ενδεχομένως να στενοχωριούνται λίγο με αυτή την εξέλιξη. Αλλά αυτοί που στενοχωριούνται, δεν είναι η πρώτη φορά που διαψεύδονται.

Είναι οι ίδιοι που το 2015 προεξοφλούσαν ότι θα γυρίσουμε στη δραχμή, οι ίδιοι που το 2016 προεξοφλούσαν ότι δε θα κλείσουν οι πρώτες αξιολογήσεις και θα καταρρεύσει η οικονομία, οι ίδιοι που το 2017 προεξοφλούσαν ότι θα ενεργοποιηθεί ο περίφημος κόφτης, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Σήμερα μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια σκληρά και πέτρινα, η οικονομία δειλά δειλά ξαναπατάει στα πόδια της. Και η Ελλάδα είναι σε θέση να διαμορφώσει αυτόνομα την δική της αναπτυξιακή πολιτική.

Το δικό μας σχέδιο, βασισμένο στις δικές μας ανάγκες, χωρίς υποδείξεις τρίτων, σημείωσε.

Το μεταφορικό ισοδύναμο

Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου χρειάζονται σήμερα ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια και υποστήριξη, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα, μέσα από σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που είναι ήδη έτοιμη, πρόκειται να υλοποιηθεί μια εμβληματικού και ιστορικού χαρακτήρα δέσμευση μας, για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα ελληνικά νησιά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης η φορολογική εξίσωση στο ΦΠΑ στα νησιά.

Πρόσθεσε πως η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου είναι γιατί στο κέντρο της δικής μας λογικής, βρίσκεται πάντοτε το ζητούμενο της κοινωνικής δικαιοσύνης και η δημιουργία αναπτυξιακών προϋποθέσεων για ολόκληρη την κοινωνία.

Έτσι ώστε να έχουν όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα με το που κατοικούν, ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες μετακίνησης. Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου, εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης των νησιωτών επιβατών και των εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων, υπογράμμισε.

Οπως τόνισε, η πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2018 για μία σειρά από νησιά, ανάμεσα τους όλα του Ανατολικού Αιγαίου, η Κως, η Πάτμος, η Αστυπάλαια, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Λέρος, η Νίσυρος, η Σύμη, η Τήλος και το Καστελόριζο.  Αλλά και μια σειρά από μικρότερα νησιά, όπως οι μικρές Κυκλάδες.

Η χρηματοδότηση για το 2018 ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2019, το μεταφορικό ισοδύναμο θα εφαρμοστεί πλήρως, με προϋπολογισμό, τουλάχιστον, 150 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το μέτρο, εκτός από οικονομικά και κοινωνικά μεγέθη, λαμβάνει υπόψη τον δείκτη νησιωτικότητας, ο οποίος αθροίζει διάφορους παράγοντες όπως ο βαθμός απομόνωσης, η απόσταση από ηπειρωτικούς λιμένες ή νησιωτικά διοικητικά κέντρα, οι υποδομές παιδείας και υγείας και άλλα.

Για τους κατοίκους των νησιών θα δίνεται η δυνατότητα εγγραφής σε ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνονται τα στοιχεία και τα ταξίδια τους και θα τους πιστώνεται το ποσό στο τραπεζικό τους λογαριασμό.

Για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα εισάγονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τα δεδομένα μεταφοράς εμπορευμάτων. Και θα επιδοτείται, η διαφορά κόστους της θαλάσσιας από την χερσαία μεταφορά.

Παράλληλα εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για την θεσμική στήριξη της νησιωτικότητας.  Διερευνώντας την προοπτική να επεκταθεί η ρήτρα νησιωτικότητας σε όλα τα νομοσχέδια που κατατίθενται στην ελληνική βουλή.

Οι παρεμβάσεις στην ακτοπλοΐα

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην ακτοπλοΐα. Όπως τόνισε ήδη μια ομάδα εργασίας εξετάζει την αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και τις αναγκαίες αλλαγές στον νόμο, που ισχύει από το 2001.

Οι προτάσεις της θα κατατεθούν σύντομα και θα τεθούν σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Ήδη, στον νόμο του Υπουργείου Ναυτιλίας για τις προγραμματικές συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, δώσαμε την δυνατότητα στους δήμους έως 5000 κατοίκων, καθώς και στις μικρές δημοτικές ενότητες, να μπορούν να πάρουν στα χέρια τους την ακτοπλοϊκή σύνδεση του τόπου τους και να μην εξαρτώνται από τις επιχειρηματικές διαθέσεις και επιδιώξεις.

Ο σχεδιασμός θα ολοκληρωθεί με την αδειοδότηση των υδατοδρομίων σε 25 νησιά του Νοτίου Αιγαίου.Ήδη το Σχέδιο Νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών βρίσκεται υπό επεξεργασία και μέσα στον χρόνο θα γίνουν οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση τους.

Στόχος μας είναι όλα τα νησιά, ανεξάρτητα από την τουριστική κίνηση να έχουν ένα υδατοδρόμιο, υπογράμμισε.

Τουρισμός

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό ο Α. Τσίπρας τόνισε πως μια βιώσιμη στρατηγική για τον τουρισμό, οφείλει να κινείται πάνω σε ορισμένες βασικές αρχές.

Πρώτον, την αρμονική συνύπαρξη των τουριστικών υποδομών με το φυσικό περιβάλλον. Και δεύτερον, την οργάνωση τα τουριστικής ανάπτυξης, με τέτοιο τρόπο, ώστε το όφελος να διαχέεται κατά το μέγιστο δυνατόν στην τοπική κοινωνία.

Πρώτα και κύρια, μέσα από την δημιουργία θέσεων  αξιοπρεπούς και ικανοποιητικά αμειβόμενης εργασίας. Αλλά και μέσα από την στενότερη σύνδεση του τουρισμού με τους άλλους παραγωγικούς τομείς του κάθε τόπου και κυρίως την πρωτογενή παραγωγή.

Κάτω από αυτό το πρίσμα οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τον τουρισμό, που είναι η βασική παραγωγική δραστηριότητα για την περιφέρεια του Νότιου Αιγίου.  Μια παραγωγική δραστηριότητα με επιδόσεις που βελτιώνονται.

Η ενέργεια

Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός πριν από ένα μήνα περίπου στην Ερμούπολη, στη Σύρο, εγκαινιάσαμε την πρώτη από τις τρεις συνολικά προγραμματισμένες φάσεις ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου.

Το έργο αυτό είναι η Ηλεκτρική Διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα. Θέλω να θυμίσω ότι ο  συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 245 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Με προσδοκώμενο οικονομικό όφελος, μετά την ολοκλήρωση του έργου, 2,7 δισ. ευρώ για την επόμενη 20ετία.

Η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι ένα σημαντικό βήμα για την νησιωτική ανάπτυξη, καθώς οδηγεί στην απεξάρτηση της παραγωγής ενέργειας από το πετρέλαιο. Μειώνεται, έτσι, σημαντικά, το ενεργειακό κόστος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα

Αναγνωρίζοντας της προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δημιούργησε το 2017 τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και αποσκοπούν στην στοχευμένη στήριξη των νησιών του Αιγαίου, σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, καθώς κατατέθηκαν πολλές και ποιοτικές προτάσεις από όλα τα νησιά.

Έτσι το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προχώρησε στην αύξηση του προϋπολογισμού τους. Για το Νότιο Αιγαίο, ο προϋπολογισμός του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος υπερδιπλασιάζεται από 25 σε 58 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτώντας συνολικά 57 έργα, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Πηγή: link

17
Apr

Μοσκοβισί: Τέλος τα μνημόνια για την Ελλάδα

Δεν θα υπάρχουν πλέον μνημόνια για την Ελλάδα, είναι το μήνυμα που στέλνει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ.

Στο σχετικό ερώτημα που του ετέθη, ο κ. Μοσκοβισί ξεκινά κάνοντας ιστορική αναδρομή: «Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά από τις δραματικές ημέρες της άνοιξης του 2010 και από το ταραγμένο καλοκαίρι του 2015». Και συνεχίζει με την επισήμανση, «έχω εργαστεί πολύ καλά με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τα τελευταία χρόνια. Οι ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας έχουν καθοριστική σημασία για να προωθήσουμε τη διαδικασία προς τα εμπρός, κάθε φορά που έχουμε πληγεί ή καθυστερήσει από τα πολλά εμπόδια που ήταν διάσπαρτα κατά μήκος της διαδρομής. Και πάντα καταφέρναμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια αυτά μαζί. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σκληρά ήταν τα τελευταία χρόνια για τον ελληνικό λαό, του οποίου οι τεράστιες θυσίες τώρα αποδίδουν».

Και για την τρέχουσα περίοδο ειδικότερα, «οι επόμενοι μήνες αποτελούν το τελευταίο μέρος της εποχής των μνημονίων, η οποία ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια την άνοιξη του 2010. Έχει απομείνει μόνο μία τελική αξιολόγηση που πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τελειώσει το πρόγραμμα το καλοκαίρι. Πιστεύω ότι θα γίνει εξίσου ομαλά όπως η τρίτη αξιολόγηση, υπό την προϋπόθεση ότι το καλό εποικοδομητικό κλίμα που έχει καθορίσει τη συνεργασία μας τους τελευταίους μήνες θα διατηρηθεί από όλους τους εταίρους».

Και στο «δια ταύτα», ο Επίτροπος αναφέρει: «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι μετά το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα γίνει ξανά, από οικονομική άποψη, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Οι οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας θα παρακολουθούνται μέσω της διαδικασίας συντονισμού που ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα εξακολουθήσουν να υλοποιούνται πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένας κατάλληλος τύπος εποπτείας μετά το πρόγραμμα. Αλλά ας είμαστε σαφείς: δεν θα υπάρχουν πλέον ‘μνημόνια’ και, υπό την προϋπόθεση ότι στο μέλλον θα αναληφθούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, δεν θα υπάρξει πλέον ανάγκη για πολιτικές λιτότητας».

Σε άλλα θέματα, από την ίδια συνέντευξη, ερωτηθείς για το κύμα λαϊκισμού στην Ε.Ε., απαντά λέγοντας ότι «αυτό θα το ξεπεράσουμε μόνο μέσω ισχυρών ενεργειών και καθοριστικών αποτελεσμάτων. Έχουμε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν από το τέλος της θητείας μας. Ας αξιοποιήσουμε -προτρέπει- αυτό το χρόνο για να πείσουμε όλους τους πολίτες μας για τα οφέλη και τη δυναμική της ΕΕ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για μας πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019».

Ενώ για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, τέλος, «επί του παρόντος οι εργασίες επικεντρώνονται στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, και συγκεκριμένα στην καθιέρωση ενός κοινού, ανοιχτού συστήματος για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης. Αυτοί είναι οι δύο τομείς που εντόπισαν οι ηγέτες της ευρωζώνης ως τους πλέον ώριμους για συμφωνία. Όμως, η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς δεν πρέπει να σημαίνει ότι θα αποκλίνουμε από τις άλλες προτεραιότητες: να καταστήσουμε τη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ πιο αποτελεσματική και δημοκρατική, και να καταπολεμήσουμε τις αποκλίσεις εντός της ευρωζώνης μέσω μιας λειτουργικής δημοσιονομικής σταθεροποίησης», σημειώνει ο Πιερ Μοσκοβισί, που καταλήγει:

«Το “παράθυρο ευκαιρίας” που έχουμε μπροστά μας για να λάβουμε μια αξιόπιστη σειρά αποφάσεων για την εμβάθυνση της ΟΝΕ είναι όλο και στενότερο. Θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όχι περισσότερο από αυτό. Επομένως, πρέπει τώρα να επιταχύνουμε το έργο μας. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ