Category: ΝΕΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

14
Dec

Τραπεζικό και συναλλακτικό άλμα… απογείωσαν το ΧΑ

Τραπεζικό και συναλλακτικό άλμα… απογείωσαν το ΧΑ.Πολύ κοντά από το κρίσιμο επίπεδο των 770 μονάδων “πέταξε” σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας να ξεπεράσει την εσωστρέφεια και να αποτυπώσει την ισχυρή βελτίωση της αγοράς ομολόγων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,38% στις 767,57 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 749,64 μονάδων (-0,02%) και 769,36 μον. (+2,61%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 116 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 96 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,6 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,35%, στις 2.003,53 μονάδες, ενώ στο +2,14% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.116,64 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,79% στις 838,39 μονάδες.

Μπορεί να προσέγγισε τα επίπεδα των 770 μονάδων, αλλά η αγορά δεν θέλησε να τα δοκιμάσει. Ήταν άλλωστε αρχές Νοεμβρίου η προηγούμενη αποτυχημένη δοκιμασία, με την εγχώρια αγορά να έχει περάσει από τότε μέσα από δύσκολες πιέσεις. Έτσι, επί του παρόντος ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να διαμορφώνει το επόμενο σκαλοπάτι, ίσως και την συσσώρευση τιμών που θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια αναμέτρηση με τις 770 μονάδες με περισσότερες προϋποθέσεις.

Βρίσκοντας σημαντικά στηρίγματα στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και στην ενεργοποίηση των χαρτοφυλακίων που είχαν μείνει στο περιθώριο των επιλεκτικών κινήσεις, το ΧΑ έδειξε ότι αρχίζει να “ξυπνά” πιο ενεργές εντολές. Επίσης, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε πάνω από τις 800 μονάδες, επίπεδο που είχε να δει από τις αρχές Νοεμβρίου. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, ο κλαδικός έχει καταγράψει μόνο τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, με τα κέρδη του μικρού, αλλά σημαντικού αυτού διαστήματος, να ξεπερνούν το ……%.

Η συνέχιση, πάντως, και σήμερα του ράλι στα ελληνικά ομόλογα παρείχε στήριξη στην αγορά. Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί στο 4,2%, με το spread, η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται 380 μονάδες, αποτυπώνοντας τη βελτίωση του κλίματος για τα ελληνικά assets μετά και την ολοκλήρωση του swap.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, αν και η αντίδραση ενδέχεται να είναι τεχνικού χαρακτήρα αφού τα νέα ομόλογα αύξησαν την κινητικότητα και την ρευστότητα στην αγορά, το γεγονός παραμένει πως με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης – η οποία όπως φαίνεται θα είναι η πιο σύντομη από όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις του προγράμματος – η βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα έχει όλα τα… φόντα να διατηρηθεί και να υλοποιήσει τα σχέδια της κυβέρνησης για 2-3 νέες εξόδους στις αγορές μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Πάντως, η αίσθηση που άφησε η εικόνα της αγοράς σήμερα είναι θετική, δεδομένου του ότι αύριο, Παρασκευή, έχουμε λήξη παραγώγων. Οι long κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν το προβάδισμα, παρά το γεγονός ότι αρκετά funds εμφανίζονταν short κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank και η Πειραιώς σημείωσαν κέρδη που έφτασαν το 8,59% και το 8% αντίστοιχα, με την Alpha Bank και την ΕΧΑΕ να κλείνουν στο +6,80% και +6,24% αντίστοιχα. Η Εθνική στο +4,90%, ο ΑΔΜΗΕ στο +4,20%, ενώ ΔΕΗ και Jumbo σημείωσαν άνοδο 3,99% και 3,88% αντίστοιχα.

Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Grivalia, Aegean και Βιοχαλκο, ενώ άνω του 1% η άνοδος σε ΟΠΑΠ, Φουρλής, Folli Follie, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΟΛΠ, Τιτάν και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, η Attica Bank σημείωσε απώλειες που έφτασαν το 5,50%, με την Motor Oil να υποχωρεί κατά 1,27%. Ήπια πτωτικά οι Σαράντης, Ελλάκτωρ, ΕΕΕ και Μυτιληναίος.

Πηγή: link

14
Dec

Ασταμάτητο το ράλι – Σε επίπεδα Μαρτίου 2007 η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Ασταμάτητο το ράλι – Σε επίπεδα Μαρτίου 2007 η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.Συνεχώς σπάνε τα ρεκόρ οι επιδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, με το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης να έχει μειωθεί πάνω από 40% από τις αρχές του έτους. Σήμερα το yield βρίσκεται κάτω από το 4,2% ένα επίπεδο που δεν έχει ξανασημειωθεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση στο ελληνικό 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται σήμερα στο 4,155% με πτώση της τάξης του 2,4% από χθες και στα επίπεδα του Μαρτίου του 2007.

Η εντυπωσιακή βελτίωση στην αγορά ομολόγων που τροφοδότησε η εκκίνηση της διαπραγμάτευσης των 5 νέων ομολόγων που προέκυψαν από το swap συνεχίζεται, προσφέροντας στους ελληνικούς τίτλους ένα ράλι το οποίο διευκολύνει σημαντικά τα σχέδια της κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αν και η αντίδραση ενδέχεται να είναι τεχνικού χαρακτήρα αφού τα νέα ομόλογα αύξησαν την κινητικότητα και την ρευστότητα στην αγορά, το γεγονός παραμένει πως με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης – η οποία όπως φαίνεται θα είναι η πιο σύντομη από όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις του προγράμματος – η βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα έχει όλα τα… φόντα να διατηρηθεί και να υλοποιήσει τα σχέδια της κυβέρνησης για 2-3 νέες εξόδους στις αγορές μέχρι το τέλος του προγράμματος. Άλλωστε η βελτίωση του κλίματος γύρω από την Ελλάδα έχει ήδη προσελκύσει πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως η Pimco και η Schroders.

Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτή την εβδομάδα, ο Philip Brown της Citigroup, στην ομιλία στα πλαίσια του Συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι η αγορά των ελληνικών ομολόγων αποτελεί το “αστέρι” των αποδόσεων του 2017.

Πηγή: link

11
Dec

Σχέδιο για αποκλειστικά ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ετοιμάζει η κυβέρνηση

Σχέδιο για αποκλειστικά ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ετοιμάζει η κυβέρνηση.Αποκλειστικά ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (οι οποίοι δοκιμάστηκαν με επιτυχία το τελευταίο διάστημα) σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές.

Το σχέδιο που θα φέρει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα προβλέπει την (σχεδόν;) ολοκληρωτική απόσυρση των Ειρηνοδικείων από τη διαδικασία πλειστηριασμών, κάτι που άλλωστε επιθυμούν, όπως έχουν πει, και οι συμβολαιογράφοι.

Θα υπάρξει βέβαια ένα μεσοδιάστημα προσαρμογής όπου οι πλειστηριασμοί θα γίνονται τόσο ηλεκτρονικά όσο και στα ειρηνοδικεία με απώτερο στόχο να γίνονται μόνον ηλεκτρονικά. Στο σχέδιο οδηγεί τόσο η ευρωπαϊκή πρακτική όσο βέβαια και οι αντιδράσεις στα Ειρηνοδικεία, οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν.

Μάλιστα αύριο αναμένεται να εκδοθεί από το ΣτΕ η απόφαση επί της αίτησης αναστολής των πλειστηριασμών που έχει υποβάλει συμβολαιογράφος του Λαυρίου με δικηγόρο την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι συμβολαιογράφοι προκειμένου να αιτιολογήσουν την αναστολή των πλειστηριασμών επικαλέστηκαν την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα και τα έκτακτα μέτρα τα οποία -όπως τόνιζαν – θα καθιστούσαν “εξαιρετικά δύσκολη την έγκαιρη πρόσβαση στα Ειρηνοδικεία”. Στην ανακοίνωσή τους μάλιστα υπογράμμιζαν παράλληλα πως “είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι είναι ρητή πλέον η δέσμευση της πολιτείας για την ομαλή διενέργεια των πλειστηριασμών και την ασφάλεια των συμβολαιογράφων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους”. Κι αυτό σε συνέχεια των σοβαρών επεισοδίων που είχαν διαδραματιστεί στις 29 Νοεμβρίου στο Ειρηνοδικείο όταν μέλη του κινήματος “Δεν Πληρώνω” επιχείρησαν να εισέλθουν στη δικαστική αίθουσα για να ματαιώσουν τους πλειστηριασμούς.

Πηγή: link

10
Dec

Εναλλακτικές λύσεις αναζητούν οι καταθέτες – Σε ποια προϊόντα κατευθύνονται

Εναλλακτικές λύσεις αναζητούν οι καταθέτες – Σε ποια προϊόντα κατευθύνονται.Τρόπους προκειμένου να αποφύγουν το «τέλος των αποδόσεων» αναζητούν οι Έλληνες αποταμιευτές, καθώς βλέπουν πως τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων έχουν κατρακυλήσει κάτω από το 0,5% και πως η συγκεκριμένη πτωτική τάση αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για το επόμενο δωδεκάμηνο.

Σήμερα, οι τράπεζες δύσκολα προσφέρουν επιτόκια άνω του 0,6%, ενώ στην πράξη για ποσά της τάξεως των 100.000 ευρώ για δωδεκάμηνη διάρκεια, οι αποδόσεις κυμαίνονται γύρω στο 0,40% συν κάποια (αφορολόγητα) εκπτωτικά κουπόνια αγορών.

Τώρα, κάπως υψηλότερα επιτόκια δίδονται σε καταθέσεις που συνάπτονται με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ στους αποταμιευτές «νέου χρήματος» (μετρητά, ή/και εμβάσματα από το εξωτερικό) τα επιτόκια κυμαίνονται γύρω στο 0,8%.

Αξιοσημείωτο βέβαια είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε εκείνες τις χώρες της Ευρωζώνης (μέσος όρος μόλις 0,36%) που προσφέρουν τα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων, καθώς προηγείται η Ολλανδία με 1,27% και ακολουθεί η Κύπρος με 1,16%.

Μάλιστα γνωστός παράγοντας του χρηματιστηριακού χώρου αναφέρει στο Euro2day.gr: «Ζούμε στην εποχή του τέλους των αποδόσεων. Οι μετοχές στο εξωτερικό έχουν ήδη σημειώσει πολύ μεγάλη άνοδο και συνεπάγονται υψηλό ρίσκο. Επίσης, τα επιτόκια καταθέσεων στο εξωτερικό είναι ανύπαρκτα και ο μόνος τρόπος για να καρπωθεί κάποιος σημαντικά κέρδη, είναι να αναλάβει και το ανάλογο υψηλό ρίσκο».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι Έλληνες αποταμιευτές αναζητούν εναλλακτικές τοποθετήσεις προκειμένου να ανεβάσουν ως ένα βαθμό την απόδοση των κεφαλαίων τους, εξετάζοντας μάλιστα και το ενδεχόμενο να αναλάβουν κάπως υψηλότερο ρίσκο. Έτσι, μεταξύ άλλων:

• Επιλέγουν τα κατά καιρούς προϊόντα των τραπεζών με χρονική δέσμευση μεγαλύτερη του έτους (από 18 μήνες έως και τρία χρόνια), τα οποία συχνά προσφέρουν ελάχιστο εγγυημένο επιτόκιο στη λήξη και πιθανή υπεραπόδοση συνδεδεμένη με την πορεία ενός Δείκτη. Υπάρχουν και προϊόντα τραπεζών ολιγόμηνης διάρκειας που συνδυάζουν εγγύηση κεφαλαίου και δυνητικά επενδυτικά κέρδη.

• Επιμηκύνουν περαιτέρω τον αποταμιευτικό-επενδυτικό τους ορίζοντα μέσα από τη σύναψη δεκαετών ασφαλιστικών-επενδυτικών προγραμμάτων με ελάχιστη εγγυημένη απόδοση που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει και το 2%.

• Αρκετοί εξετάζουν τα εταιρικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, MILS
, Housemarket, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Sunlight), όπου οι ετήσιες αποδόσεις φτάνουν έως και το 5%.

• Ορισμένοι επιλέγουν Αμοιβαία Κεφάλαια Ομολογιακά Εσωτερικού, λόγω του ότι έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου. Τα Ομολογιακά Α/Κ Εσωτερικού έχουν «χρυσώσει» τους κατόχους τους από το 2013 έως σήμερα. Έτσι ενώ οι αποδόσεις (yields) των δεκαετών ομολόγων ήταν κατά τη διετία 2012-2013 διψήφιες, τον προηγούμενο μήνα είχαν υποχωρήσει στο 5,5% και σήμερα βρίσκονται στο 4,5%. Όσο και αν το ελληνικό ρίσκο (country risk) παραμένει υψηλό, οι αισιόδοξοι μιλούν για σημαντικά περαιτέρω περιθώρια κέρδους, καθώς σήμερα τα αντίστοιχα yields των άλλων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος) υπολείπονται του 2%.

• Κάποιοι αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, με το σκεπτικό ότι αρκετά εξ’ αυτών τοποθετούν μέρος του χαρτοφυλακίου τους σε Έντοκα Γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου, με επιτόκια που φτάνουν έως και το 2%. Εκτιμάται ότι η στροφή προς τα Α/Κ (Ομολογιακά και Διαχείρισης Διαθεσίμων) θα ήταν σαφώς εντονότερη, αν δεν είχε μεσολαβήσει η φορολογική τους επιβάρυνση.

• Τέλος, ορισμένοι στρέφονται προς μετοχές ισχυρών εταιρειών που θεωρούνται ως επενδύσεις σχετικά χαμηλού κινδύνου και διανέμουν σε τακτική βάση χρήματα στους κατόχους τους (μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου). Με βάση τις χρηματικές διανομές του 2017, η μέση απόδοση των μη τραπεζικών μετοχών του ΧΑ υπερβαίνει το 2%.

Πάντως, οι μέχρι τώρα μετακινήσεις καταθέσεων είναι σαφώς περιορισμένες, για μια σειρά από λόγους:

Πρώτον, γιατί σε πολλές περιπτώσεις εναλλακτικών προϊόντων τα χρήματα «στο τέλος της ημέρας» ξαναγυρίζουν στις τράπεζες.

Δεύτερον, γιατί οι εναλλακτικές επιλογές συχνά οδηγούν είτε σε χαμηλότερη ρευστότητα (μεγαλύτερη χρονική περίοδο δέσμευσης), είτε σε υψηλότερο ρίσκο και

τρίτον, γιατί σε ορισμένες εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές (π.χ. εταιρικά ομόλογα) οι υπάρχουσες εκδόσεις είναι περιορισμένες.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Η υποχώρηση του ελληνικού ρίσκου (π.χ. έγκαιρη ολοκλήρωση τρίτης αξιολόγησης, swap κρατικών ομολόγων, επιστροφή του ΑΕΠ σε θετικό πρόσημο) επηρεάζει θετικά όλες τις επενδύσεις σε «ελληνικά περιουσιακά στοιχεία» μεταξύ των οποίων και στα (κρατικά και εταιρικά) ομόλογα.

Επιπλέον, στα θετικά στοιχεία καταγράφεται και η βελτίωση των δεικτών οικονομικού κλίματος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωζώνη γενικότερα. Με βάση τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 2,1% το 2018 (στο +2,5% για την Ελλάδα) και κατά 1,9% το 2019. Επιπρόσθετα, η βελτίωση των οικονομικών προσδοκιών απεικονίζεται στα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα.

Πηγή Πληροφοριών:Euro2day.gr

8
Dec

Ουρές από funds στο συνέδριο Greek Investors’ Day της Goldman Sachs στο Λονδίνο

Ουρές από funds στο συνέδριο Greek Investors’ Day της Goldman Sachs στο Λονδίνο.Εννέα επιλεγμένες ελληνικές εταιρείες βρίσκονται σήμερα στο Λονδίνο καθώς συμμετέχουν στην εκδήλωση που διοργανώνει και φέτος, όπως και πέρσι, η Goldman Sachs.

Στο συνέδριο Greek Investors’ Day το οποίο έχει ξεκινήσει, το “παρών” δίνουν οι Aegean Airlines, Alpha Bank, Eurobank, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, OTE, Τράπεζα Πειραιώς και Τιτάν.

Μεταξύ των επενδυτών που συμμετέχουν και που θα έχουν one-to-one meetings με τις ελληνικές εισηγμένες είναι οι Amber Capital, Pehlam Capital, GoldenTree Asset Management, Pioneer Investment Management, Jupiter Asset Management, Polygon Inv. Partners, Soros Fund Management, T Rowe Price, Union Inv Group.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το timing του συνεδρίου συμπίπτει με την έκθεση της Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες, στην οποία “κόβει” τις τιμε΄ς-στόχους έως και κατά 17%. Όπως τονίζει η Goldman Sachs η ανάκαμψη της κερδοφορίας του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα καθυστερήσει, με το 2017 να είναι άλλο ένα έτος break-even. Oι μειώσεις στις εκτιμήσεις της για τη κερδοφορία οφείλονται στην αργή ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου και την καθυστέρηση στην ανάκαμψη των μεγεθών (top line), τα οποία αντισταθμίζονται μόνο εν μέρει από την καλύτερη δυναμική κόστους.

Ωστόσο, όπως επισημάνει οι τιμές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών θα ανέβουν υπό την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει dilution μετά από τα stress tests.

Το roadshow διεξάγεται σε μία κρίσιμη στιγμή για την αγορά, με το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει γίνει το τελευταίο διάστημα πόλος έλξης των shorters, παρά τις θετικές εξελίξεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, με την προκαταρκτική συμφωνία Θεσμών και Αθήνας στο Eurogroup την Δευτέρα αλλά και την επιτυχημένη ολοκλήρωση του swap των 20 ομολόγων του PSI, η οποία και προκάλεσε ένα ισχυρό ράλι στα ελληνικά ομόλογα. Στο επίκεντρο των “επιθέσεων” των πωλητών έχουν βρεθεί οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες από το καλοκαίρι και από την προείδοποίηση του ΔΝΤ περί νέας ανακεφαλαιοποίησης, έχουν φτάσει να σημειώσουν απώλειες έως και 60%, λόγω των ανησυχιών για την κεφαλαιακή τους επάρκεια αλλά και τις επιπτώσεις της εφαρμογής του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9.

Πηγή: link

7
Dec

Κράτησαν τη θέση τους οι ξένοι επενδυτές στο Χ.Α.

Κράτησαν τη θέση τους οι ξένοι επενδυτές στο Χ.Α.Σε αντίθεση με τον μήνα που προηγήθηκε, πωλητές ήταν οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους τον Νοέμβριο, καθώς εμφάνισαν εκροές της τάξης των 45,68 εκατ. ευρώ. Πάντως οι ξένοι επενδυτές πραγματοποίησαν το 57,3% της συνολικής αξίας συναλλαγών.

Οι μεγαλύτερες εκροές προέρχονται από Λοιπά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα (40 εκατ. ευρώ), Οργανισμούς Ε.Ε. (15,57 εκατ. ευρώ), Μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις (2,66 εκατ. ευρώ), Πιστωτικά Ιδρύματα & Πολυμερείς Αναπτυξιακές Τράπεζες (1,63 εκατ. ευρώ), ενώ οι μεγαλύτερες εισροές προέρχονται από Ετ. Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, Ετ. Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, Λοιπά Αμοιβαία Κεφάλαια (9,37 εκατ. ευρώ), Ιδιώτες, Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αγρότες & Ατομικές Επιχειρήσεις (2,61 εκατ. ευρώ), Αμοιβαία Κεφάλαια Χρηματαγοράς (2,08 εκατ. ευρώ).

Οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται αγοραστές, με εισροές κεφαλαίων ύψους 45,66 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες εισροές προέρχονται από Ιδιώτες, Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αγρότες & Ατομικές Επιχειρήσεις (20,59 εκατ. ευρώ), Μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις (15,60 εκατ. ευρώ), Λοιπά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα (13,92 εκατ. ευρώ), Ετ. Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, Ετ. Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, Λοιπά Αμοιβαία Κεφάλαια (2,09 εκατ. ευρώ), ενώ οι μεγαλύτερες εκροές προέρχονται από Αμοιβαία Κεφάλαια Χρηματαγοράς (3,74 εκατ. ευρώ), Πιστωτικά Ιδρύματα & Πολυμερείς Αναπτυξιακές Τράπεζες (2,93 εκατ. ευρώ).

Οι ξένοι επενδυτές τον Νοέμβριο 2017 πραγματοποίησαν το 57,3% των συναλλαγών (σε σχέση με το 55% τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Νοέμβριο του 2016 είχαν πραγματοποιήσει το 53,1% των συναλλαγών). Αντίστοιχα οι Έλληνες Ιδιώτες επενδυτές (Ιδιώτες, Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αγρότες & Ατομικές Επιχειρήσεις) τον Νοέμβριο 2017 πραγματοποίησαν το 17,6% των συναλλαγών (τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησαν το 18,5% των συναλλαγών, ενώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους είχαν πραγματοποιήσει το 18% των συναλλαγών).

Συμμετοχή στο Χρηματιστήριο

Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο τέλος του Νοεμβρίου -συνυπολογίζοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ- ανήλθε στο 62,3%, παρουσιάζοντας μείωση συγκριτικά με το ποσοστό που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Οκτωβρίου 2017 στο 62,4%, ενώ χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 64,8% έναντι 65%. Τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ήταν 61% συνυπολογίζοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ και 63,7% χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ. Οι Έλληνες επενδυτές στο τέλος του μήνα κατείχαν το 37,6% του συνόλου της κεφαλαιοποίησης των μετοχών στο Χ.Α.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στα 40,17 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,5% από τον προηγούμενο μήνα. Εάν δεν ληφθεί υπόψη η κεφαλαιοποίηση που κατέχει το ΤΧΣ, η μείωση αγγίζει το 1,3%.

Επίσης η συνολική αξία συναλλαγών του Νοεμβρίου 2017 έφτασε τα 1.116,70 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 22,4% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν 912,51 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2016, που η αξία συναλλαγών ήταν 1.211,87 εκατ., σημειώθηκε μείωση της τάξης του 7,9%.

Αντίστοιχα, η Μέση Ημερήσια Αξία Συναλλαγών του Νοεμβρίου 2017 ήταν 50,76 εκατ. ευρώ, αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη του προηγούμενου μήνα (41,48 εκατ. ευρώ) και μειωμένη της αντίστοιχης του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους (55,08 εκατ. ευρώ).

Ο αριθμός των Ενεργών Μερίδων για τον μήνα Νοέμβριο 2017 ανήλθε στις 15.556 έναντι 14.351 κατά τον προηγούμενο μήνα (τον Νοέμβριο του 2016 ο αριθμός των ενεργών μερίδων ανήλθε στις 15.623).

Τον Νοέμβριο 2017 δημιουργήθηκαν 595 Νέες Μερίδες Επενδυτών έναντι 566 νέων Μερίδων που δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: link

7
Dec

Χρ. Σπίρτζης για Ελληνικό: Ο επενδυτής έχει καθυστερήσει όχι εμείς

Χρ. Σπίρτζης για Ελληνικό: Ο επενδυτής έχει καθυστερήσει όχι εμείς.Καμία καθυστέρηση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει για το Ελληνικό, αντίθετα υπάρχει καθυστέρηση 7 μηνών από πλευράς επενδυτή, τόνισε ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Οδ. Κωσναντινόπουλου.

“Ο επενδυτής κατέθεσε  το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης με 7 μήνες καθυστέρηση. το καλοκαίρι του 2017. Αν οποιοδήποτε υπουργείο είχε τέτοια καθυστέρηση φανταστείτε την κριτική” υποστήριξε ο κ. Σπίτρτζης. “Χωρίς αυτό το σχέδιο δεν υπάρχει καμία μελέτη καμία αδειοδότηση. Η παραχώρηση του Ελληνικού θα γίνει μέχρι Ιούνιο 2018 (σελ 39 βάσει σύμβασης). Τρεις μήνες πριν την μεταβίβαση των μετοχών”.

Απαντώντας ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος  υπογράμμισε πως “έτσι όπως το πάτε ούτε το 2018 θα μπουν οι μπουλντόζες”.

Ο υπουργός επίσης έκανε αναλυτική παρουσίαση του πόσο μεγάλο είναι το αμαξοστάσιο του Ελληνικού, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: ​

“Δεκαπέντε μήνες αφότου η συντριπτική πλειοψηφία των Βουλευτών ψήφισε την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού για την αξιοποίησή του, ακόμη δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από τα Υπουργεία για να παραδοθεί η έκταση στον επενδυτή. Η μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου του ΟΣΥ είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών, και έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εντός δεκαμήνου από την κύρωση της σύμβασης. Εντούτοις, δεν έχει ξεκινήσει καν. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να απευθυνθεί σε όλα τα Υπουργεία για να αναδειχθεί το ζήτημα, και μας ενδιαφέρει να γνωρίζουμε αν όλες οι πλευρές είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους”.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος επεσήμανε την αντίφαση των κυβερνητικών δηλώσεων: “Τον περασμένο Ιούνιο, ο κ.Φλαμπουράρης δεσμεύθηκε πως μέχρι το τέλος του έτους “θα έμπαιναν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό”. Σήμερα, ο κ.Σπίρτζης υπόσχεται πως η έκταση θα παραδοθεί τον Ιούνιο του 2018. Με ρυθμούς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτό σημαίνει πως η επένδυση δεν θα ξεκινήσει ούτε το 2018. Κρίμα για τους 75.000 ανθρώπους που θα έβρισκαν εκεί μία νέα θέση εργασίας.”

Πηγή: link

7
Dec

Νέα μείωση της ανεργίας στο 20,5% τον Σεπτέμβριο

Νέα μείωση της ανεργίας στο 20,5% τον Σεπτέμβριο.Νέα μείωση της ανεργίας στη χώρα καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο εφέτος, καθώς το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 20,5% έναντι 23,2% τον Σεπτέμβριο 2016 και από 20,7% που ήταν το αναθεωρημένο προς τα άνω ποσοστό τον Αύγουστο 2017. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι η ανεργία στους νέους έπεσε κάτω από το 40%.

Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι ανήλθαν σε 981.126 άτομα και μειώθηκαν κατά 135.161 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2016 (μείωση 12,1%) και κατά 6.018 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2017 (μείωση 0,6%).

Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.800.254 άτομα και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 105.773 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2016 (αύξηση 2,9%) και κατά 9.980 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο εφέτος (αύξηση 0,3%)

Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 3.223.768 άτομα και μειώθηκε κατά 4.760 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2016 (μείωση 0,1%) και κατά 6.694 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2017 (μείωση 0,2%).

Στις γυναίκες η ανεργία (25,3% τον Σεπτέμβριο εφέτος από 27,6% τον Σεπτέμβριο 2016) παραμένει σημαντικά υψηλότερη από εκείνη στους άνδρες (16,8% από 19,6%).

Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις ομάδες 15- 24 ετών (39,5% τον Σεπτέμβριο 2017 από 45% τον Σεπτέμβριο 2016) και 25- 34 ετών (24,2% από 29,9%). Ακολουθούν οι ηλικίες 35- 44 ετών (18,8% από 19%), 55- 64 ετών (17,8% από 18,2%), 45- 54 ετών (16,4% από 18,9%) και 65- 74 ετών (11,2% από 14,3%).

Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (25,6% τον Σεπτέμβριο 2017 από 27,6% τον Σεπτέμβριο 2016), η Μακεδονία- Θράκη (21,8% από 23,9%) και η Αττική (21,2% από 22,3%). Ακολουθούν η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (20,7% από 23,6%), η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (19,6% από 24,9%), το Αιγαίο (16,4% από 17,7%) και η Κρήτη (14,6% από 23,1%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

5
Dec

Στουρνάρας: Τα «προαπαιτούμενα» για χρηματοδότηση από τις αγορές

Στουρνάρας: Τα «προαπαιτούμενα» για χρηματοδότηση από τις αγορές.Τα θετικά μηνύματα για την οικονομία και την αύξηση των ξένων επενδύσεων περιέγραψε ο επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, περιγράφοντας παράλληλα τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, μετά και την τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση.

Οπως είπε ο κ. Στουρνάρας, για να μπορέσει η Ελλάδα να αντλήσει χρηματοδότηση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές με διατηρήσιμους όρους μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, οι ελληνικές αρχές πρέπει να ολοκληρώσουν εγκαίρως και την τέταρτη (και τελευταία) αξιολόγηση, ούτως ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η πιστοληπτική ικανότητας της χώρας.

Επίσης, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, πέρα από την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, η οποία θα επιτρέψει την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους από τις αγορές με όρους βιωσιμότητας, θα πρέπει, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, να αποσαφηνίσουν τη μορφή της στήριξης της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

Οι παραπάνω ενέργειες θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα, θα προσελκύσουν εγχώριες και ξένες άμεσες επενδύσεις και θα διευκολύνουν την επιστροφή στη χρηματοπιστωτική κανονικότητα και σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης μετά από επτά χρόνια θυσιών, ύφεσης και στασιμότητας, που έχουν επιδράσει αρνητικά στην οικονομική και κοινωνική συνοχή.

Επιταχύνεται η ανάπτυξη

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται και η ανάπτυξη επιταχύνεται μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τις θετικές επιδράσεις που είχε στην εμπιστοσύνη και τη ρευστότητα. Η δε επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) για την τρίτη αξιολόγηση το προηγούμενο Σάββατο αναμένεται να έχει περαιτέρω θετικές επιδράσεις.

Συνολικά, εκτίμησε ο κεντρικός τραπεζίτης, για το 2017 αναμένεται η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς, αν και σχετικά χαμηλούς, ρυθμούς ανάπτυξης. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί το 2018 και το 2019, με τη συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων να είναι καθοριστική.

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα για τις ξένες επενδύσεις

Παρά τις όποιες αστοχίες και τα αντιφατικά μηνύματα, υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις και όσον αφορά τις ξένες άμεσες επενδύσεις, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. Οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων έφθασαν περίπου τα 2,8 δισεκ. ευρώ το 2016 (1,6% του ΑΕΠ). Πρόκειται για την υψηλότερη εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων που καταγράφεται από το 2010 και κατευθύνθηκε κυρίως στους τομείς των υπηρεσιών (π.χ. ξενοδοχεία και εστιατόρια, μεταφορές, χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση και υπηρεσίες σχετικές με ακίνητα). Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 η συνολική εισροή ανέρχεται ήδη σε 3,0 δισεκ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των εισροών ξένων άμεσων επενδύσεων συνέχισε να κατευθύνεται κυρίως, όπως και το 2016, στους τομείς των υπηρεσιών. Οι αυξημένες εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων δείχνουν ότι μεγάλοι ξένοι επενδυτές διαβλέπουν θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία.

Οι κίνδυνοι

Ωστόσο, παρά τις θετικές προβλέψεις για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι βασικότεροι εσωτερικοί κίνδυνοι είναι:

• τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μέτρων που μόλις συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης,
• τυχόν καθυστερήσεις στην τέταρτη (και τελευταία) αξιολόγηση που σηματοδοτεί το τέλος του Προγράμματος,
• η μεγαλύτερη του αναμενομένου αρνητική επίδραση των υψηλών φορολογικών συντελεστών στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς και
• η αβεβαιότητα σχετικά με τις συνθήκες χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου μετά τη λήξη του προγράμματος.

Πηγή: link

5
Dec

Βήμα βήμα πώς θα κερδίσετε θέση στο Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον

Βήμα βήμα πώς θα κερδίσετε θέση στο Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον.Μέσω της επίσημης διαδικτυακής πύλης η οποία θα «ανοίξει» εντός των επομένων ημερών, θα καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι τις αιτήσεις τους για την υπαγωγή στο νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον».

Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας προϋπόθετε την ολοκλήρωση του Οδηγού Εφαρμογής του προγράμματος, κάτι το οποίο έγινε τις προηγούμενες ημέρες. Συνεπώς, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας θα δημοσιευθεί και επισήμως ο οδηγός, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα.

Για να υπαχθούν στο πρόγραμμα, οι δικαιούχοι θα κάνουν χρήση του τυποποιημένου, στην εν λόγω πλατφόρμα, Εντύπου Υποβολής Αίτησης. Επίσης, θα επιλέγουν, εάν επιθυμούν χορήγηση δανείου και τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό που θα εξετάσει την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αίτηση αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας του υποψηφίου και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Επίσης υπογραμμίζεται ότι κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά. Τα δικαιολογητικά υπαγωγής και τα οποία θα έχουν αναρτηθεί ηλεκτρονικά από τον υποψήφιο, προσκομίζονται στον Δικαιούχο (σ.σ. το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) με την υποβολή της δήλωσης πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου.

Όσον αφορά όσους οι αιτήσεις δεν εγκρίθηκαν, θα ενημερώνονται εντός 10 ημερών από την έκδοση της σχετικής απόφασης απόρριψης. Στην ενημέρωση περιλαμβάνεται και ο ακριβής λόγος απόρριψής τους.

Τα επόμενα βήματα

Όπως αναφέρεται στον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος, στη συνέχεια, οι δυνητικά Ωφελούμενοι απευθύνονται σε Ενεργειακό Επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Επιλέξιμες είναι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται μετά την έκδοση του ΠΕΑ της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης (ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας). Οι παρεμβάσεις δύνανται να πραγματοποιηθούν και πριν από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής, με αποκλειστική ευθύνη του Ωφελούμενου (σ.σ. ιδιοκτήτη).

Στη συνέχεια, οι «δυνητικά ωφελούμενοι» αναρτούν στο πληροφοριακό σύστημα του Προγράμματος στοιχεία που αφορούν στο ΠΕΑ, στις παρεμβάσεις που έχουν συμφωνήσει με τον ενεργειακό επιθεωρητή και οδηγούν στην επίτευξη του ενεργειακού στόχου, καθώς και το αντίστοιχο κόστος αυτών και λοιπά δικαιολογητικά.

Διενεργείται έλεγχος των στοιχείων που εισήχθησαν στο πληροφοριακό σύστημα και γίνεται η υπαγωγή των αιτήσεων στο Πρόγραμμα.

Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, οι Ωφελούμενοι απευθύνονται σε Ενεργειακό Επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρησητης ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ. Βάσει του νέου ΠΕΑ και κατόπιν της διαπίστωσης επίτευξης του ενεργειακού στόχου καταβάλλονται στους Ωφελούμενους τα κίνητρα του Προγράμματος.

Η υποβολή της αίτησης, η παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου, συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών για την πιστοποίηση ολοκλήρωσης του έργου, μπορεί να ανατίθεται από τους «δυνητικά ωφελούμενους» σε σύμβουλο έργου.

Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου καθώς και τυχόν δαπάνες μελετών καλύπτονται από το Πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.

Διευκρινίζεται ότι η υποβολή αιτήσεων ορίζεται μέχρι εξαντλήσεως των κεφαλαίων του Προγράμματος ανά Περιφέρεια και όχι μετά την 31.12.2021. Επίσης, η επιλεξιμότητα υποβαλλόμενων δαπανών για την ολοκλήρωση των έργων των Ωφελουμένων του προγράμματος λήγει την 16/06/2023.

Γενικές Προϋποθέσεις Επιλεξιμότητας Κατοικίας

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του ενοίκου.

– Υφίσταται νόμιμα. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του κτιρίου δεν διαθέτει οικοδομική άδεια ή αυτή δεν ανταποκρίνεται στην τρέχουσα κατάσταση του κτιρίου, θα πρέπει να προσκομισθεί σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει ότι το κτίριο υφίσταται νόμιμα στο σύνολό του.

– Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο έχει εκδοθεί μετά την ημερομηνία θέσπισης νέου πλαισίου Κ.ΕΝ.Α.Κ. και των Τεχνικών Οδηγιών του ΤΕΕ σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

– Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Επισημαίνεται ότι λόγω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων των στοιχείων κατοικίας που καταχωρούνται στην αίτηση, είναι απαραίτητο να εμπεριέχεται ο αριθμός ηλεκτροδότησης του ακινήτου τόσο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του ενοίκου, όσο και στην οικεία δήλωση στοιχείων ακινήτων.

Σε περίπτωση που από τα στοιχεία της πλέον πρόσφατης (πριν την υποβολή της αίτησης) δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του επικαρπωτή/κύριου προκύπτει ότι το ακίνητο δεν ήταν σε χρήση (κενό διαμέρισμα, κενή μονοκατοικία) το εν λόγω φορολογικό έτος, δύναται για την πιστοποίηση της κύριας χρήσης κατοικίας να χρησιμοποιηθούν αντίστοιχα δικαιολογητικά ενός εκ των δύο προηγούμενων φορολογικών ετών από το έτος βάσει των εισοδημάτων του οποίου αξιολογείται η αίτηση.

Ειδικές Προϋποθέσεις Επιλεξιμότητας για Πολυκατοικίες

Στο πλαίσιο του προγράμματος και δεδομένου ότι:

α. το ενδιαφέρον από ενεργειακής πλευράς εστιάζεται στη λειτουργική συμπεριφορά του κτιρίου ως ενιαίο σύνολο ανά χρήση και

β. σε πολλές κατηγορίες κτιρίων για το επιτρεπτό της υλοποίησης παρεμβάσεων έχει εφαρμογή ο αστικός κώδικας και ειδικότερες συμφωνίες μεταξύ ιδιωτών,

για να χαρακτηρισθεί μία πολυκατοικία επιλέξιμη κατοικία, θα πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα:

– Σε περίπτωση μεικτής χρήσης, θα πρέπει τουλάχιστον το 50% του πλήθους των ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και μη) του κτιρίου/συγκροτήματος κτιρίων να χρησιμοποιείται ως κατοικία και να αποτελούν ένα ενιαίο διακριτό σύνολο (π.χ. θέρμανση από το ίδιο σύστημα, καταστήματα στο ισόγειο ή/και στον πρώτο όροφο και διαμερίσματα στους υπόλοιπους ορόφους). Δεν χαρακτηρίζονται όμως ως επιλέξιμες οι υπόλοιπες ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτιρίου).

– Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση από εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων, με στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του τμήματος του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθένα από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.

– Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.

– Πραγματοποιούνται κοινόχρηστες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

– Οι ιδιοκτήτες που δεν εντάσσονται ή δεν θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, συμμετέχουν στην υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχουν δηλωθεί στην Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Πολυκατοικίας με ίδια κεφάλαια.

Ωφελούμενοι – Εισοδηματικές Κατηγορίες

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία, τα οποία έχουν ατομικό (για άγαμο) ή οικογενειακό (για έγγαμο) εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 40.000 ή τις 50.000 ευρώαντίστοιχα. Αν δεν ξεπερνά αυτό το πλαφόν, τότε το ποσοστό της επιδότησής του θα εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία στην οποία εντάσσεται και το οποίο, για παράδειγμα, είναι 60% για ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ και 40% για ατομικό εισόδημα από 15.000 έως 20.000 ευρώ.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ξεπεράσει το 70%. Επίσης, στην περίπτωση των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα από 35.000 έως 40.000 ευρώ, ή οικογενειακό από 45.000 έως 50.000 ευρώ, δεν προβλέπεται επιδότηση. Αναλυτικά τα εισοδηματικά κριτήρια αποτυπώνονται στον πίνακα που ακολουθεί.

 Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις

Οι κατηγορίες παρεμβάσεων, οι υποκατηγορίες τους και τα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών, βάσει και των ενεργειακών χαρακτηριστικών, ανά κατηγορία δαπάνης φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Σημαντικές παρατηρήσεις επί των επιλέξιμων παρεμβάσεων:

1. Αντικατάσταση Κουφωμάτων. Βάσει των απαιτήσεων του προγράμματος για ενεργειακή αναβάθμιση, η παρέμβαση αφορά κατά βάση σε θερμομονωτικά/ θερμο-διακοπτόμενα κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες. Επιλέξιμη είναι και η αλλαγή μόνο του υαλοπίνακα, με την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται ενεργειακή αναβάθμιση του κουφώματος (υφιστάμενο πλαίσιο και υαλοπίνακας) πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις.

Επιλέξιμη, επίσης, είναι η αντικατάσταση εξώπορτας σε μονοκατοικία και κουφωμάτων κλιμακοστασίου και φωταγωγού σε πολυκατοικία. Δεν συμπεριλαμβάνονται όμως “ανοίγματα” προς εσωτερικούς χώρους του κτιρίου, θερμαινόμενους ή μη (π.χ. πόρτα διαμερίσματος). Στην κατηγορία αυτή γίνονται αποδεκτές και συμπληρωματικές (κι όχι αυτοτελείς) δαπάνες για σταθερά ή κινητά συστήματα σκίασης (τέντες, εξώφυλλα, ρολά κ.λπ.).

2. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος, συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμη και η τοποθέτηση εσωτερικής θερμομόνωσης, όταν η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης είναι τεχνικά αδύνατη ή δεν επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία (π.χ. διατηρητέα κτίρια, παραδοσιακοί οικισμοί).

3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες:

– Η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση συστήματος καυστήρα ή/και λέβητα με καινούριο σύστημα πετρελαίου ή φυσικού αερίου (κεντρικό ή ατομικό) Η εγκατάσταση/αντικατάσταση αφορά στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του λεβητοστασίου στο σύνολό του και του δικτύου διανομής (αυτοματισμοί, κυκλοφορητές, καμινάδα, αντικατάσταση ή μόνωση σωληνώσεων κ.λπ.). Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για δεξαμενή πετρελαίου και τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα κ.λπ.).

– Η τοποθέτηση διατάξεων αυτομάτου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, όπως χρονοδιακόπτες, αυτοματισμούς αντιστάθμισης ή/και υδραυλικής ισορροπίας για τη ρύθμιση των μερικών φορτίων (τρίοδη ή τετράοδη ηλεκτροβάννα, ρυθμιστές στροφών κυκλοφορητών κ.λπ.), θερμοστάτες χώρων, θερμοστατικές κεφαλές θερμαντικών σωμάτων κ.λπ., συμπεριλαμβανομένων συστημάτων θερμιδομέτρησης για την κατανομή δαπανών θέρμανσης.

4. Αναβάθμιση με συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμη η τοποθέτηση ηλιακού συστήματος για την παροχή ζεστού νερού χρήσης ή/και υποβοήθηση του κυρίως συστήματος θέρμανσης (συλλέκτης, δοχείο αποθήκευσης νερού, βάση στήριξης, σωληνώσεις, κλπ) καθώς και συστήματος εξυπηρέτησης των φορτίων θέρμανσης/ ψύξης που λειτουργεί με την αξιοποίηση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, Α.Π.Ε. (π.χ. καυστήρας βιομάζας, αντλίες θερμότητας, ηλιοθερμικά συστήματα κ.λπ.) ή συστήματος συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) .

Επιλέξιμος Προϋπολογισμός – Κίνητρα – Δανειακή Σύμβαση

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση Ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ωφέλιμης επιφάνειας της κατοικίας, όπως προκύπτει από το ΠΕΑ, με μέγιστο τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Επί του ανωτέρω προϋπολογισμού, όπως διαμορφώνεται στη βάση των παραστατικών δαπάνης (τελικός επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων), καταβάλλεται επιχορήγηση βάσει των ποσοστών που αναφέρονται πιο πάνω (πίνακας 1).

Επιπλέον, καλύπτονται από το Πρόγραμμα σε ποσοστό 100% της δαπάνης, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης σε αυτό και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου τα ακόλουθα:

α. Το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων. H επιλέξιμη αμοιβή ανά ενεργειακή επιθεώρηση προ Φ.Π.Α. καθορίζεται ως εξής:

i) για κτίρια πολλών ιδιοκτησιών κατοικίας (πολυκατοικία), όταν η επιθεώρηση αφορά στην πολυκατοικία ως σύνολο κτιρίου, η αμοιβή καθορίζεται σε 50 € επαυξημένη κατά 1 €/τ.μ. συνολικής επιφανείας της “πολυκατοικίας ως σύνολο κτιρίου”, με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 650 €,

ii) για μονοκατοικία ή διαμέρισμα, η αμοιβή καθορίζεται σε 50 € επαυξημένη κατά 1,5 €/τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας της ιδιοκτησίας, με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 250 €,

β. Η αμοιβή του συμβούλου έργου σχετικά με την υποβολή της αίτησης, την παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση, μέχρι του ποσού των 200 € ανά επιμέρους αίτηση (μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.). Σε περίπτωση πολυκατοικίας, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο ίδιος σύμβουλος έργου για όλους τους ωφελούμενους και η αμοιβή του ορίζεται μέχρι του ποσού των 200 € συν 50 € για κάθε επιπλέον του πρώτου διαμερίσματος, με μέγιστο συνολικό ποσό 500€ (μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).

γ. Τυχόν μελέτες απαιτούμενες από την κείμενη νομοθεσία για την ορθή υλοποίηση παρεμβάσεων (όπως για παράδειγμα έλεγχο στατικής επάρκειας κ.λπ.). Σε περίπτωση πολυκατοικίας, οι μελέτες αυτές δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα 250 € ανά διαμέρισμα.

Το συνολικό μέγιστο επιλέξιμο κόστος για τα α, β, και γ δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 800 € ανά αίτηση (μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.). Σε περίπτωση πολυκατοικίας, το συνολικό μέγιστο επιλέξιμο κόστος για τα α, β, και γ δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2.500 € συνολικά (μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).

Ο τελικός επιλέξιμος προϋπολογισμός (συνολικός και παρεμβάσεων) καθορίζεται βάσει των προσκομισθέντων παραστατικών δαπανών και δεν μπορεί να υπερβαίνει τον επιλέξιμο προϋπολογισμό της απόφασης υπαγωγής καθώς και τα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών του προγράμματος.

Λήψη δανείου

Ο ενδιαφερόμενος μετά την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης και τη λήψη του εξαψήφιου ηλεκτρονικού αριθμού πρωτοκόλλου, εφόσον επιθυμεί τη λήψη δανείου, καθιστά με επιλογή του στο πληροφοριακό σύστημα την αίτησή του “ενεργή για λήψη δανείου”, παρέχοντας τα στοιχεία που ζητούνται μεταξύ των οποίων και τυχόν στοιχεία εγγυητή. Στο σημείο αυτό μπορεί να επιλέξει και το ποσό που επιθυμεί για δάνειο.

Σε περίπτωση που απορριφθεί το αίτημα του ενδιαφερόμενου για λήψη δανείου, ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να υποβάλει νέο αίτημα δανείου επιλέγοντας διαφορετικό Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό. Σε περίπτωση που εγκριθεί από τον Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό ποσό μικρότερο από το ποσό που έχει αιτηθεί ο ενδιαφερόμενος, τότε ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να καλύψει το υπολειπόμενο ποσό της ιδιωτικής συμμετοχής με ίδια κεφάλαια. Τέλος, ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα σε κάθε χρονικό σημείο να κάνει αμετάκλητη δήλωση για μη λήψη δανείου και να προχωρήσει την αίτησή του σε κατάσταση “προς υπαγωγή”.

Ελεγχος επιλεξιμότητας αιτήσεων

Η διαδικασία αξιολόγησης και ελέγχου των αιτήσεων γίνεται με ευθύνη του Δικαιούχου.

Οι αιτήσεις υπάγονται στη βάση άμεσης αξιολόγησης, ήτοι αυτοτελούς αξιολόγησης της κάθε αίτησης στη βάση της αρχή της χρονικής προτεραιότητας(first in – first out), τους διαθέσιμους πόρους και το χρόνο ολοκλήρωσης του αιτήματος για λήψη δανείου.

Για την αποδοχή και υπαγωγή των αιτήσεων διενεργούνται μόνο αυτοματοποιημένοι ηλεκτρονικοί έλεγχοι μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων με διασταύρωση των υποβαλλόμενων στοιχείων κατάταξης σε κατηγορία Ωφελούμενου και έλεγχο τυπικής (αριθμητικής) πληρότητας των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών.

Στη βάση των αποτελεσμάτων των ανωτέρω ελέγχων, τις εγκρίσεις δανείων από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και της αρχή της χρονικής προτεραιότητας υποβολής της αίτησης, ο δικαιούχος καταρτίζει πίνακες κατάταξης αιτήσεων.

Επισημαίνεται ότι ο Δικαιούχος, βάσει των δικαιολογητικών που προσκομίζονται από τους Ωφελούμενους, θα διενεργήσει σε επόμενο στάδιο (και σε κάθε περίπτωση πριν την καταβολή των ωφελημάτων) τους απαραίτητους διοικητικούς ελέγχους για τη διαπίστωση, βάσει των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών, της τήρησης του συνόλου των όρων και προϋποθέσεων του Προγράμματος. Εάν από τους ανωτέρω ελέγχους διαπιστωθεί αναντιστοιχία των στοιχείων των δικαιολογητικών με την απόφαση υπαγωγής και τους όρους του προγράμματος θα γίνεται ανάκληση της απόφασης υπαγωγής από το Δικαιούχο και θα επέρχονται οι σχετικές κυρώσεις. Στο πλαίσιο των ανωτέρω έλεγχων είναι δυνατό να ζητηθούν διευκρινήσεις επί των προσκομιζομένων δικαιολογητικών καθώς και πρόσθετα δικαιολογητικά διευκρινιστικού και μόνο χαρακτήρα, όπου απαιτείται. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατή η προσκόμιση δικαιολογητικού για την κάλυψη των όρων και προϋποθέσεων υπαγωγής στο Πρόγραμμα, που να φέρει ημερομηνία μεταγενέστερη της ημερομηνίας ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης.

Ολοκλήρωση Έργου – Προσκόμιση Δικαιολογητικών – Έλεγχοι – Χορήγηση επιδότησης

Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων και τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

α) Ο Ωφελούμενος, και στην περίπτωση πολυκατοικίας ο εκπρόσωπος, καταχωρεί τη δήλωση πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου και την παροχή των κινήτρων του προγράμματος στο πληροφοριακό σύστημα επισυνάπτοντας τα παραστατικά δαπανών και τα λοιπά δικαιολογητικά του Παραρτήματος ΙΧ ή Χ (σ.σ. θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα). Ο Ωφελούμενος ενημερώνεται από το πληροφοριακό σύστημα για τον τελικό συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό καθώς και για το ποσό των ιδίων κεφαλαίων που απαιτείται να καταβάλει στους προμηθευτές/αναδόχους, στην περίπτωση που το άθροισμα των υποβαλλόμενων δαπανών υπερβαίνει τον τελικό συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό ή/και τα ανώτατα όρια δαπανών του προγράμματος.

β) Διενεργείται έλεγχος των δικαιολογητικών από τον Δικαιούχο. Με βάση την απόφαση υπαγωγής και τα υποβαλλόμενα παραστατικά δαπανών, διαμορφώνεται ο τελικός συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός του έργου.

γ) Επιπλέον, στην περίπτωση πολυκατοικίας, η διαμόρφωση του επιλέξιμου προϋπολογισμού της προηγούμενης παραγράφου β) ανά Ωφελούμενο γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία κόστους κοινόχρηστων παρεμβάσεων που έχει καταγραφεί στο έντυπο επιμερισμού κόστους.

δ) Ο Δικαιούχος εφόσον διαπιστώσει την καταβολή των ιδίων κεφαλαίων από τον Ωφελούμενο για την εξόφληση των δαπανών, ενημερώνει τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό ώστε να καταβάλλει την επιχορήγηση και την εκταμίευση του συνόλου του δανείου, κατά περίπτωση, για την εξόφληση των επί πιστώσει παραστατικών δαπανών (αναδόχων / προμηθευτών κλπ) σύμφωνα με τα οριζόμενα στον οδηγό εφαρμογής και την καταβολή στον Ωφελούμενο του ποσού που του αντιστοιχεί για τα εξοφλημένα παραστατικά δαπάνης.

ε) Ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός εκταμιεύει το σύνολο ή το υπόλοιπο του δανείου για όσους έχουν υπογράψει δανειακή σύμβαση και καταβάλλει την επιχορήγηση για την εξόφληση των επί πιστώσει παραστατικών δαπανών αναδόχων / προμηθευτών.

στ) Στην περίπτωση πολυκατοικίας, τα ποσά της ανωτέρω παραγράφου

ε) χρησιμοποιούνται και για την πληρωμή του κόστους των κοινόχρηστων παρεμβάσεων, επιμεριζόμενα στους Ωφελούμενους.

η) Στην περίπτωση πληρωμών που έχουν διενεργηθεί από τον Ωφελούμενο, ήτοι αμοιβή ενεργειακό επιθεωρητή, αμοιβή για τυχόν μελέτες και καταβεβλημένες ασφαλιστικές εισφορές, που βαρύνουν τον Ωφελούμενο, ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός καταβάλλει το αντίστοιχο ποσό στον Ωφελούμενο. Στην περίπτωση πολυκατοικίας το ανωτέρω ποσό καταβάλλεται στον εκπρόσωπο των Ωφελουμένων, ο οποίος το κατανέμει στους ιδιοκτήτες.

θ) Ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός καταβάλλει το επιλέξιμο ποσό της αμοιβής του συμβούλου έργου για την εξόφληση του επί πιστώσει παραστατικού δαπάνης.

ι) Ο Δικαιούχος επισημαίνει στο σώμα των προσκομισθέντων παραστατικών δαπανών το ποσό της επιχορήγησης ως εξής: “Παραστατικό στο πλαίσιο του Προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ”. Στην περίπτωση πολυκατοικίας ο Δικαιούχος εκδίδει σχετική ανάλυση κόστους για τις κοινόχρηστες παρεμβάσεις ανά διαμέρισμα. Επιπλέον, ο Δικαιούχος οφείλει να εκδίδει σχετικές με το έργο βεβαιώσεις για τον επιλέξιμο προϋπολογισμό παρεμβάσεων, τις αμοιβές και το συνολικό επιχορηγούμενο ποσό, στην περίπτωση που υπάρχει πρόβλεψη στη νομοθεσία για σχετικά φορολογικά κίνητρα.

Επισημαίνεται ότι σε αυτό το στάδιο ο Δικαιούχος διενεργεί όλους τους απαραίτητους ελέγχους για τη διαπίστωση της τήρησης του συνόλου των όρων και προϋποθέσεων του Προγράμματος, βάσει της πληρότητας και του περιεχομένου του συνόλου των δικαιολογητικών που έχουν προσκομιστεί από τον Ωφελούμενο. Σε περίπτωση που κατά την ανωτέρω διαδικασία προκύψει ότι δεν πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του Προγράμματος για κάποιες αιτήσεις, ο Δικαιούχος προβαίνει σε ανάκληση της απόφασης υπαγωγής, κατά το μέρος που αφορά τις εν λόγω αιτήσεις και ενημερώνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων τους Ωφελούμενους.

Υπογραμμίζεται ότι το έργο θεωρείται ολοκληρωμένο όταν έχουν υλοποιηθεί οι παρεμβάσεις (στην περίπτωση πολυκατοικίας οι παρεμβάσεις του συνόλου των ιδιοκτητών, καθώς και οι κοινόχρηστες παρεμβάσεις) και έχουν εξοφληθεί οι σχετικές δαπάνες.

Πηγή: link