Category: ΝΕΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

27
Jun

Απειλείται η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη;

BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive): Οδηγία 2014/59/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014 , για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων ή για να το κάνουμε πιο κατανοητό η οδηγία που καταργεί το bail out να γίνονται δηλ οι διασώσεις των  τραπεζών με λεφτά των φορολογουμένων , φέρνοντας σε ισχύ το bail in , όπου τις ζημιές των τραπεζών καλούνται να πληρώσουν οι μέτοχοι τους (ομολογιούχοι, μέτοχοι , καταθέτες).

Η παραπάνω οδηγία είναι σε ισχύ από την 01/01/2016 και υποτίθεται ότι θα έφερνε τέλος στην κρατική ενίσχυση των τραπεζών σε περίπτωση που αυτές χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών έγιναν με αυτόν τον τρόπο πριν καν ισχύσει η οδηγία (Δεκέμβριος 2015).Είμασταν το πρώτο πείραμα θα έλεγε κανείς της BRRD.

Οι έχοντες γνώση επί του θέματος ήξεραν ότι στο μέλλον είχαν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις όπως αυτή των ελληνικών τραπεζών αλλά  και πιο δύσκολες ίσως.Ερχόμαστε στο σήμερα.Πρόσφατα η ισπανική τράπεζα Banco Santander εξαγόρασε στην τιμή του ενός ευρώ την τράπεζα Banco Popular σύμφωνα με την οδηγία BRRD.Οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι των τραπεζών υπέστησαν κούρεμα και η Banco Santander μαζί με τα καλά assets της τράπεζας πήρε και τα κόκκινα δάνεια της.Για αυτό το λόγο ανακοίνωσε και αμέσως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Για την Ιταλία όμως φαίνεται τα πράγματα είναι διαφορετικά.Μετά την εξαίρεση της Monte dei Paschi από την καθολική ισχύ της οδηγίας BRRD αφού υπήρξε και κρατική ενίσχυση , ήρθε μόλις προχθές στις 23/06/17 η απόφαση για τις ιταλικέςVeneto Banka και Banca Popolare di Vicenza , δύο προβληματικές τράπεζες, να τεθούν σε εκκαθάριση με βάση το ιταλικό δίκαιο και όχι με βάση την BRRD.Θα εξαγοράσει μόνο τα καλά assets τους η Intensa Sao Paolo και όλα τα υπόλοιπα θα πάνε σε bad bank μαζί με το λογαριασμό στο κράτος ήτοι 17δις.

Τι σημαίνει αυτό;Για μια ακόμη φορά χρέη τραπεζών θα φορτωθούν στους φορολογούμενους πολίτες και αυτό για να μην υποστούν κούρεμα οι κύριοι ομολογιούχοι των τραπεζών.Και εδώ τίθεται προφανώς το ερώτημα.Ισχύουν για όλους οι ίδιοι νόμοι και κανονισμοί στην ευρωπαϊκή ένωση ή γίνονται διαχωρισμοί όπου είναι δυνατόν;

Πόσο συμβάλει το παραπάνω παράδειγμα στην εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρώπη και τι μήνυμα στέλνει στο Βερολίνο που κοιτάζει διστακτικά το όλο εγχείρημα , πόσο μάλλον όταν βλέπει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν προκειμένου να μην κουρευτούν οι κύριοι ομολογιούχοι;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να πάρει μια απόφαση έστω και αν είναι δύσκολη και να εφαρμόσει το νόμο όπως πρέπει για όλους.Τίθεται θέμα πλέον αξιοπιστίας η οποία μπορεί να χαθεί πολύ εύκολα.

 

Γιώργος Αναβαλόγλου

Ασφαλιστικός & Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος,

Υπεύθυνος Τμήματος Παραγώγων της GuardianTrust S.A

26
Jun

«Πάγο» στο QE βάζει ο Μάριο Ντράγκι

«Πάγο» στο QE βάζει ο Μάριο Ντράγκι.Τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που αναφέρονται στην ανακοίνωση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν παρέχουν αρκετή διαύγεια για την διενέργεια μιας ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους (DSA) από την ΕΚΤ, απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναφέρει ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των εξελίξεων, κομβική για την πορεία των πραγμάτων θα είναι η πίεση που ασκεί το ΔΝΤ να υπάρξει περαιτέρω “διαύγεια” στο θέμα του ελληνικού χρέους αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές και σίγουρα αρκετά πριν την λήξη του προγράμματος, δεδομένου ότι για να μετάσχει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να είναι σε πρόγραμμα, καθώς αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης πολύ κάτω από τις “επενδυτικές” βαθμίδες.

Κρίσιμη με τη σειρά της ως προς αυτό είναι η απόφαση που καλείται να πάρει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείο για το εάν ή όχι θα θέσει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα στον οποίο θα κληθεί η ευρωπαϊκή πλευρά να εκπληρώσει την απαίτηση του Ταμείου για περισσότερη διαύγεια στο χρέος. Οπως είναι γνωστό σε ανάλογα προγράμματα “επί της αρχής” στο παρελθόν, σε κάποια υπήρχε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σε κάποια όχι.

Η απάντηση Ντράγκι

Ο κεντρικός τραπεζίτης, σε επιστολή του προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, γράφει πως η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Eurogroup, την οποία όπως επισημαίνει βλέπει ως ένα βήμα προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά τονίζει πως παραμένουν οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους μέχρι να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες.

«O βαθμός λεπτομέρειας όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος που αναφέρονται στη δήλωση της Ευρωομάδας της 15ης Ιουνίου 2017 εξακολουθεί να μην επαρκεί για την ορθή αξιολόγηση τόσο της ποσοτικής επίδρασης των μέτρων αυτών όσο και της χρονικής στιγμής κατά την οποία θα εκδηλωθεί ο αντίκτυπός τους στη δυναμική του ελληνικού δημόσιου χρέος σύμφωνα με διάφορα σενάρια.

Κατά συνέπεια, έως ότου δοθούν επαρκείς λεπτομέρειες για τα μέτρα που αφορούν το χρέος, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαροί προβληματισμοί σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους» υπογραμμίζει ο κ. Ντράγκι σε επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή.

Αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Μάριο Ντράγκι υπογραμμίζει ότι «θα αποφασίσει ανεξαρτήτως αν και με ποιον τρόπο θα διενεργηθούν αγορές ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP με βάση τόσο τη βιωσιμότητα του χρέους (μόλις καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της σχετικής ανάλυσης) όσο και άλλα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση κινδύνων».

Σε ερώτηση του κ. Χουντή για το επιτόκιο με το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές χωρίς να επιδεινώσει την πορεία του χρέους, ο κ. Ντράγκι επισημαίνει πως αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το μελλοντικό επιτόκιο, αλλά και από την διαφορά του από το ποσοστό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Ντράγκι υποστηρίζει ακόμα πως στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι σημαντικό να εφαρμοστεί μια στρατηγική που θα ενισχύσει τους ισολογισμούς των τραπεζών, μέσω μιας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και άλλων μέτρων που απαιτούνται από το πρόγραμμα διάσωσης και τους στόχους του SSM. Όπως γράφει ο κεντρικός τραπεζίτης, αυτό είναι ένα σημαντικό μονοπάτι προς μια βιώσιμη μείωση του spread ανάμεσα στα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα και η υπόλοιπη ευρωζώνη και θα στηρίξει την πιστωτική επέκταση στην ελληνική οικονομία.

Πηγή:link

26
Jun

Moody’s: Αναβάθμισε στο Caa3 το κύριο χρέος των ελληνικών τραπεζών

Moody’s: Αναβάθμισε στο Caa3 το κύριο χρέος των ελληνικών τραπεζών.Η Μοοdy’s αναβάθμισε την αξιολόγηση των τίτλων κύριου χρέους (senior debt) των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών σε Caa3 από Ca, καθώς και τη βασική τους πιστοληπτική αξιολόγηση σε Caa2 από Caa3.

Την ίδια στιγμή ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε σε Caa3 τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας, της Πειραιώς και της Alpha Bank .

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Moody’s, οι πράξεις αξιολόγησης ακολουθούν την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το οποίο πυροδότησε την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε Caa2 από Caa3.

«Η υψηλότερη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση αντανακλά κατά κύριο λόγο το βελτιωμένο περιβάλλον λειτουργίας στην Ελλάδα» σημειώνει η Moody’s. «Επιπρόσθετα, η βασική πιστοληπτική ικανότητα λαμβάνει επίσης υπόψη τις προοπτικές για περαιτέρω ήπιες βελτιώσεις στα οικονομικά θεμελιώδη των τραπεζών, που μπορεί να προέλθουν από την πιθανή επιστροφή περισσότερων καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και τη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» προσθέτει.

Πηγή:link

26
Jun

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 η απόδοση των 10ετών ομολόγων

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 η απόδοση των 10ετών ομολόγων.Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s την Παρασκευή, με τις αποδόσεις να πλησιάζουν σε επίπεδα, στα οποία η Αθήνα θα μπορούσε να σκεφθεί την επιστροφή της στις αγορές, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Ο Moody’s αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε “Caa2” από “Caa3” μετά τη νέα δόση που της έδωσαν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ενώ άλλαξε επίσης σε θετικές τις προοπτικές του (outlook) από σταθερές. «Υπήρχαν κάποιες προσδοκίες για μία αναβάθμιση του αξιόχρεου, αλλά αυτό που αποτέλεσε πραγματικά έκπληξη ήταν οι θετικές προοπτικές, που δίνουν τη δυνατότητα για μία ακόμη αναβάθμιση», δήλωσε ο υπεύθυνος για τη στρατηγική της DZ Bank, Ντάνιελ Λεντς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε 8 μονάδες βάσης στο 5,42%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2009. Πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters νωρίτερα τον Ιούνιο ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην αγορά ομολόγων, εάν το επίπεδο (της απόδοσης) υποχωρήσει κάτω από το 5%. Οι αποδόσεις των 2ετών ελληνικών τίτλων διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.

Ο Moody’s ανέφερε ως λόγους για την αναβάθμιση την επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ για το πρόγραμμα βοήθειας, τη βελτιωμένη δημοσιονομική επίδοση και τις πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας. Η απόφαση να δοθούν στην αξιολόγηση θετικές προοπτικές ελήφθη λόγω των καλύτερων προοπτικών για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους. «Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των επίσημων πιστωτών θα βελτίωνε την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος της που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές», ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Πηγή:link

24
Jun

Οι Bρυξέλλες αλλάζουν τους κανονισμούς για τα «dark pools»

Οι Bρυξέλλες αλλάζουν τους κανονισμούς για τα «dark pools».

Οι Βρυξέλλες επιχειρούν μια τελευταία προσπάθεια για να κλείσουν ένα «παραθυράκι» στους νέους κανονισμούς συναλλαγών μετοχών, που οι αρχές φοβούνται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ορισμένες τράπεζες και proprietary traders για την πραγματοποίηση περισσότερων δραστηριοτήτων εκτός χρηματιστηρίων.

Αυτό θα είναι αντίθετο με το πνεύμα της νομοθεσίας Mifid II για τις αγορές, η οποία έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος των εξωχρηματιστηριακών δραστηριοτήτων μακριά από τα λεγόμενα «dark pools» και τα τμήματα trading των τραπεζών.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια πρόταση αργά την Τρίτη για να εισάγει έναν πιο αυστηρό ορισμό για τις επενδυτικές εταιρείες που πραγματοποιούν συναλλαγές για λογαριασμό των πελατών τους, μόλις 200 ημέρες πριν οι κανονισμοί τεθούν σε ισχύ το 2018.

Αν και οι κανονισμοί προετοιμάζονται εδώ και πάνω από έξι χρόνια, οι φορείς άσκησης πολιτικής ανησυχούν ότι κάποιες τράπεζες και επενδυτές υψηλής συχνότητας θα εκμεταλλευτούν αυτό που οι Βρυξέλλες έχουν περιγράψει ως μια «αμφισημία» στη φρασεολογία των νέων κανονισμών.

Έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι κάποιες τράπεζες και επενδυτές υψηλής συχνότητας θα δημιουργήσουν ιδιωτικά ηλεκτρονικά δίκτυα για τις συναλλαγές μετοχών.

Το ασαφές αυτό σημείο έχει διχάσει τη χρηματοοικονομική βιομηχανία. Ορισμένες τράπεζες και επενδυτές υψηλής συχνότητας έχουν ξοδέψει μήνες και εκατομμύρια λίρες προετοιμάζοντας νέα τεχνολογία για τους κανονισμούς και περιέγραψαν τις ρυθμιστικές τροποποιήσεις ως προσπάθεια επίλυσης «ενός προβλήματος που δεν υπάρχει».

Οι Βρυξέλλες ανέφεραν την Τρίτη ότι η τελευταία πρόταση έγινε «υπό το φως νέων υποτιθέμενων πρωτοβουλιών της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας».

Θέλει να χρησιμοποιήσει μια fast-track νομοθετική διαδικασία γνωστή ως μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για να τροποποιήσει τον ορισμό του «συστηματικού εσωτερικοποιητή» (systematic internaliser), που είναι η νομική ορολογία για αυτές τις επενδυτικές εταιρείες.

Πολλές τράπεζες, επενδυτές υψηλής συχνότηταs και ηλεκτρονικοί διαπραγματευτές αναμένεται να αλλάξουν το νομικό τους καθεστώς σε SI.

O προτεινόμενος ορισμός της Κομισιόν επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι εν λόγω εταιρείες δεν διεξάγουν «χωρίς ρίσκο» δραστηριότητες, στις οποίες ξεφορτώνονται άμεσα όποιες δραστηριότητες αναλαμβάνουν στους λογαριασμούς τους.

Μια υποκείμενη αρχή του νομικού καθεστώτος είναι ότι το επενδυτικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι σε κίνδυνο. Αλλά δικηγόροι επισήμαναν πως οι νέες προτάσεις συνεχίζουν να μην έχουν σαφήνεια, ειδικά όσον αφορά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το επενδυτικό κεφάλαιο μιας εταιρείας βρισκόταν σε κίνδυνο.

Σε ιδιωτικούς κύκλους, ορισμένοι επενδυτές υψηλής συχνότητας που σχεδιάζουν να μετατραπούν σε SI ανέφεραν πως ο νέος ορισμός δεν θα αλλάξει την προσέγγιση τους.

Οι νέες προτάσεις των Βρυξελλών έρχονται χωρίς να έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που ESMA εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τους κανονισμούς στις συναλλαγές, σε μια προσπάθεια να κλείσει ότι έβλεπε ως πιθανά «παραθυράκια».

Οι παράγοντες της αγοράς θα έχουν τέσσερις εβδομάδες να απαντήσουν στις προτάσεις της Κομισιόν.

Πηγή : link

23
Jun

Σε εκκαθάριση οδηγούνται δύο ιταλικές τράπεζες με απόφαση της ΕΚΤ

Σε εκκαθάριση οδηγούνται δύο ιταλικές τράπεζες με απόφαση της ΕΚΤ.Η ΕυρωπαϊκήΚεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε σήμερα ότι οι ιταλικές τράπεζες Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza έχουν πτωχεύσει ή ενδέχεται να πτωχεύσουν, καθώς έχουν παραβιάσει επανειλημμένα τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που έχουν τεθεί από τις εποπτικές αρχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε, η ΕΚΤ έδωσε χρόνο στις τράπεζες να παρουσιάσουν τα σχέδια τους για την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους , αλλά αυτές δεν μπόρεσαν να προσφέρουν αξιόπιστες λύσεις.

Ως συνέπεια, η ΕΚΤ έκρινε ότι οι δύο τράπεζες πτώχευσαν ή ενδέχεται να πτωχεύσουν και ενημέρωσε το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board, SRB) , το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εξυγίανση των δύο τραπεζών. Οι τράπεζες θα τεθούν σε εκκαθάριση, σύμφωνα με τους ιταλικές διαδικασίες πτώχευσης.

Πηγή:link

22
Jun

Ρέγκλινγκ: Ψήφος εμπιστοσύνης σε Αθήνα με αιχμές για Βερολίνο

Ρέγκλινγκ: Ψήφος εμπιστοσύνης σε Αθήνα με αιχμές για Βερολίνο.Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, αρκεί η χώρα να τηρήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, ανέφερε μεταξύ άλλων σε ομιλία του στο Walter Eucken Institut στη Γερμανία ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας πως η πρόοδος της χώρας έχει αναγνωριστεί από διεθνείς παρατηρητές όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ, όμως πρέπει να γίνουν κι άλλα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε επίσης πεπεισμένος πως το πρόγραμμα του ESM μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία και η ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει ομόλογα του χρόνου το αργότερο, αν συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Ο επικεφαλής του ESM χαρακτήρισε «ειδική περίπτωση» την ελληνική διάσωση, σημειώνοντας πως «πουθενά αλλού δεν ήταν τόσο σοβαρά τα προβλήματα και πουθενά αλλού δεν ήταν τόσο αδύναμη η ικανότητα της κυβέρνησης να ενεργήσει. Επιπλέον, η χώρα όδευε προς την λάθος κατεύθυνση υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη για μια περίοδο έξι μηνών το 2015. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους, ακόμα και τώρα στον έβδομο χρόνο διάσωσης, οι προσπάθειές μας για σταθερότητα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Με το τρέχον πρόγραμμα του ESM, έχουμε εκταμιεύσει περίπου 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το συνολικό πρόγραμμα έως 86 δισ. ευρώ. Από την αρχή του πρώτου προγράμματος το 2010, το σύνολο ανέρχεται σε 174 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα του ESM τρέχει μέχρι τον Αύγουστο του 2018, όμως δεν περιμένω η χώρα να χρειαστεί το σύνολο των υπολοίπων κεφαλαίων ύψους περίπου 55 δισ. ευρώ στην περίοδο αυτή. Και αυτό σημαίνει πως πιθανότατα θα παραμείνουμε ξεκάθαρα κάτω από το μέγιστο των 86 δισ. ευρώ του προγράμματος».

Ο κ. Ρέγκλινγκ άφησε αιχμές κατά της Γερμανίας, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη διαστρέβλωση γεγονότων» σε ό, τι αφορά την Ελλάδα. «Ιδιαίτερα στη Γερμανία, ακούω ξανά και ξανά πως τίποτα δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Είναι μια απαράδεκτη διαστρέβλωση των γεγονότων και μια προσβολή προς τον Ελληνικό λαό, που έπρεπε να δεχθεί περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις που θα ήταν αδιανόητες στη Γερμανία. Άρα, αφήστε με να τονίσω πως η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο. Η πορεία του προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Το 2019 το έλλειμμα του προϋπολογισμού ξεπερνούσε το 15% του ΑΕΠ. Το 2016 η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα του προϋπολογισμού 0,7%. Μόνο η Γερμανία και τρεις άλλες χώρες της ΕΕ είχαν πλεόνασμα που ήταν κάπως υψηλότερο. Μια τέτοια επιτυχία στην προσαρμογή θα ήταν αδύνατη χωρίς θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις. Η Γερμανία θα πρέπει να το εκτιμά αυτό».

«Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση –που τώρα απασχολεί ένα τέταρτο λιγότερο προσωπικό- στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στην αγορά εργασίας και στον τραπεζικό τομέα, ήταν μεταξύ των σημαντικότερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων του EFSF και του ESM», συνέχισε ο κ. Ρέγκλινγκ. «Ήταν ο λόγος για τον οποίον ο ΟΟΣΑ έδειξε την Ελλάδα ως πρωταθλητή μεταρρυθμίσεων μεταξύ όλων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ στην έκθεσή του «Going for Growth». Η Παγκόσμια Τράπεζα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το think tank Lisbon Council καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα, χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους».

Κατά τον κ. Ρέγκλινγκ, «το Ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς αρκεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Αν συμβεί αυτό, τότε η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να εκδώσει και πάλι κρατικά ομόλογα του χρόνου το αργότερα, όμως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση δυο φορές στα μέσα του 2014. Οι εξαιρετικά ευνοϊκοί όροι δανεισμού μας –με επιτόκιο δανεισμού 1% και ωριμάνσεις άνω των 30 ετών- θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να βγει από την τρέχουσα βαθιά κρίση της, χωρίς να δημιουργήσει κόστος για τους φορολογούμενους άλλων χωρών».

«Η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος είναι απαραίτητος όρος για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», επανέλαβε ο κ. Ρέγκλινγκ, συμπληρώνοντας ότι «χωρίς αυτό, οι χώρες δεν θα είναι πρόθυμες να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, αν αυτό συνεχίσει να είναι απαραίτητο τότε».

Ο επικεφαλής του ESM ξεκαθάρισε επίσης πως «ούτε ένα ευρώ από χρήματα φορολογουμένων στη Γερμανία ή στην Ευρώπη δεν πάει προς τα δάνεια διάσωσης για την Ελλάδα και τις άλλες τέσσερις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης», τονίζοντας πως «δεν υπάρχει ούτε μια γραμμή στον Γερμανικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ή στον προϋπολογισμό οποιασδήποτε άλλης χώρας του ευρώ που να λαμβάνει υπ’ όψιν τα κόστη των προγραμμάτων μας. Και δεν υπάρχουν μεταφορές και δεν υπάρχει bail-out».

Πηγή:link

21
Jun

Μοσκοβισί: H Κομισιόν θα προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος

Μοσκοβισί: H Κομισιόν θα προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος “μέσα στις επόμενες βδομάδες” ανακοίνωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι “η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακές προσπάθειες”, επισημαίνοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας δεν είναι πλέον άνω του 3%, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ το 2016 ξεπεράστηκε και ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος σχεδόν κατά δέκα φορές.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η Επιτροπή δεν προχώρησε στην εν λόγω πρόταση τον προηγούμενο μήνα γιατί ανέμενε το αποτέλεσμα των συζητήσεων στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το οποίο τελικά ήταν “επιτυχές”, όπως είπε, σηματοδοτώντας την “εμπιστοσύνη” των εταίρων στην Ελλάδα.

“Δεν υπάρχει λόγος πλέον να καθυστερούμε την απόφαση για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος”, υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα υποβάλει την πρόταση “πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες”. “Ήρθε η ώρα να αναγνωριστούν οι προσπάθειες της Ελλάδας”, κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.

Πηγή: link

21
Jun

Καψόνι Σουλτς στον Σόιμπλε για το ΔΝΤ και την Ελλάδα

Καψόνι Σουλτς στον Σόιμπλε για το ΔΝΤ και την Ελλάδα.Η απόφαση του Eurogroup για παραμονή του Ταμείου σε ρόλο τεχνικού συμβούλου στο ελληνικό πρόγραμμα φέρνει εσωκομματική γκρίνια στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), την οποία προσπαθούν να εκμεταλλευθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SDP) με στόχο να “ψαλιδίσουν” τα ποσοστά της Άνγκελα Μέρκελ στις εθνικές γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής επρόκειτο να συζητήσει χθες την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ύψους 8,5 δισ ευρώ όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup, η συζήτηση όμως αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα.

Την αναβολή σύμφωνα με πληροφορίες στο γερμανικό τύπο ζήτησε η SDP. Οι βουλευτές μέλη της επιτροπής φέρονται να διαμαρτυρήθηκαν ότι τους δόθηκαν τελευταία στιγμή τα σχετικά έγγραφα, έκτασης πάνω από 500 σελίδες, και ότι χρειάζονται χρόνο για να τα διαβάσουν πριν αποφασίσουν.

Όπως αναφέρει η Handelsblatt ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της SDP Thomas Opperman ξεκαθάρισε ότι αυτό δε σημαίνει πως οι Σοσιαλδημοκράτες θα βάλουν εμπόδια στην εκταμίευση της δόσης, καθώς σταθερή πρόθεση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος είναι να ψηφίσει υπέρ της βοήθειας της Ελλάδας.

Εξάλλου η παράταση αυτή δεν καθυστερεί και δεν επηρεάζει την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα: Η Γερμανία είναι συνήθως η πρώτη χώρα που εγκρίνει τις αποφάσεις του Eurogroup (αφου πρώτα έχει… βγάλει το λάδι στην Αθήνα και έχει καθοριστικά συμβάλλει στη διαμόρφωση τους) ενώ η Φινλανδία πάντα χρειάζεται 15 με 20 ημέρες για να περάσει από τα τρία διαφορετικά σώματα τις αποφάσεις. Ως εκ τούτου η συζήτηση στην επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου θα γίνει εντός της προθεσμίας που ούτως ή άλλως προβλέπεται για την εκταμίευση στις αρχές Ιουλίου.

Επομένως, οι Σοσιαλδημοκράτες στην πραγματικότητα κάνουν απλώς ένα “καψόνι” κατά το κοινώς λεγόμενον στο Σόιμπλε, που δέχεται εσωκομματική κριτική από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος του και εκ δεξιών της CDU για το γεγονός ότι το ΔΝΤ παραμένει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Δεν είναι τυχαίες οι απανωτές επιθέσεις της γνωστής πλέον σε όλους μας Bild, που κατηγορεί το “Βόλφι” ότι υποσχέθηκε πως το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα (δηλαδή σε ρόλο χρηματοδότη) και ότι η συμφωνία- συμβιβασμός με τη Λαγκάρντ συνιστά παραβίαση της υπόσχεσης αυτής, καθώς το Ταμείο ουσιαστικά παραμένει ως τεχνικός σύμβουλος μέχρι να λήξει και τυπικά και επίσημα το θέμα του χρέους.

“Λιγότερες από 48 ώρες πριν τη συνεδρίαση (σσ: της επιτροπής Προϋπολογισμού) έστειλε ο Σόιμπλε στους βουλευτές την πλήρη συμφωνία: 478 σελίδες με ‘νομικά’ γερμανικά (και αγγλικά). Σε αυτές κρύβεται το γεγονός ότι το ΔΝΤ δε θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στη νέα πίστωση προς την Ελλάδα. Ενάντια στις υποσχέσεις του Σόιμπλε!” γράφει χαρακτηριστικά η Bild.

Στόχος της SDP συνεπώς είναι να επιχειρήσει να ψαλιδίσει τη CDU εκ δεξιών, αφού εξ αριστερών οι μεγάλες προσδοκίες του Μάρτιν Σουλτς δε φαίνεται να επαληθεύονται επαρκώς ή να επαρκούν για την ανατροπή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Έτσι αφήνει μία βδομάδα το Σόιμπλε να φθείρεται από τη γκρίνια- αν και αυτό το παιχνίδι φθοράς καθόλου βέβαιο δεν ειναι ότι μπορεί να διασώσει τους Σοσιαλδημοκράτες που βρίσκονται ακόμη παγιδευμένοι στα διλήμματα της ατζέντας Σρέντερ.

Σημειωτέον ότι με δεδομένη τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών στην εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα (παρά τα προεκλογικά παιχνίδια), το θέμα δε θα φτάσει σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Bundestag. Κάτι που από την πρώτη στιγμή μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup είχε ξορκίσει με μπαράζ δηλώσεων ο Σόιμπλε, διατρανώνοντας σε όλους τους τόνους ότι η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δε συνιστά ουσιαστική τροποποίηση του προγράμματος και άρα δε χρειάζεται εκ νέου ψήφιση από τη Βουλή, μόνον έγκριση από την επιτροπή Προϋπολογισμού. Χωρίς να καταφέρει όμως να αποφύγει τις εκ δεξιών επιθέσεις εντός και εκτός του κόμματος του, πως δίνει λεφτά (την έξτρα δόση των 8,5 δισ ευρώ) στην Ελλάδα, με το ΔΝΤ επί του παρόντος εντός εκτος και επί τα αυτά του προγράμματος.

Ο Σόιμπλε βέβαια μπορεί να αντιμετωπίζει τώρα κριτική εκ δεξιών για το ρόλο του ΔΝΤ, ωστόσο αυτό ήταν το μικρότερο κακό που μπορούσε να του συμβεί προεκλογικά, για αυτό και επέμεινε στη συγκεκριμένη συμβιβαστική λύση προκειμένου να μη βρεθεί αντιμέτωπος με ακόμη πιο σκληρή κριτική ότι χαρίζει το χρέος στην Ελλάδα πριν τις γερμανικές εκλογές. Η κυβέρνηση που θα προκύψει όμως από αυτές θα βρεθεί εκ των πραγμάτων αντιμέτωπη με το ζήτημα που επιχείρησε να κρατήσει στον πάγο, δηλαδή την οριστική λύση για το ελληνικό χρέος που θα πρέπει να εφαρμοστεί έτσι κι αλλιώς το 2018.

Πηγή:link

20
Jun

Ρέγκλινγκ: Στο τέλος του προγράμματος η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους

Ρέγκλινγκ: Στο τέλος του προγράμματος η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.Σε αναλύσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα προχωρήσουν το ΔΝΤ και ο ΕSM στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος για να αποσαφηνιστεί πόση επιπλέον βοήθεια χρειάζεται η χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΜΣ (ESM) Κλάους .Ρέγκλινγκ στο CNBC.

«Δεν θα υποβαθμίσω αυτό που το Eurogroup (Ευρωομάδα) αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα, ήταν ένα σημαντικό βήμα», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ, εκτιμώντας ότι η εκταμίευση των 8,5 δισ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Ιουλίου.

«Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στις εθνικές διαδικασίες, αλλά το Eurogroup κατέληξε σε μια συμφωνία επί της αρχής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλες πληρωμές εξυπηρέτησης χρέους που έρχονται τον Ιούλιο για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ.Ρέγκλινγκ.

Η Ελλάδα έχει τώρα πολύ μικρά προβλήματα εξυπηρέτησης χρέους, δεν υπάρχουν μεγάλες αποπληρωμές χρέους στην Ελλάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM.

«Ως ποσοστό του ελληνικού ΑΕΠ, οι πληρωμές τους για την εξυπηρέτηση χρέους από τον προϋπολογισμό είναι μικρότερες από αυτές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και χαμηλότερες ακόμα και από τις ΗΠΑ. Μακροπρόθεσμα, υπάρχουν αποπληρωμές, αλλά για αυτό το λόγο δεν βιαζόμαστε. Έχουμε πολύ μακροπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο, μεγάλη αβεβαιότητα, άρα είναι καλό να περιμένουμε λίγο και να δούμε πώς τα πάει η οικονομία».

Όσον αφορά στο εάν η απόφαση του Eurogroup ελήφθη απλά ως μια λύση μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών στη Γερμανία, ο κ.Ρέγκλινγκ διευκρίνισε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, προσθέτοντας ότι ούτε ο ίδιος θέλει να δει την Ελλάδα να χρεοκοπεί μετά τις γερμανικές εκλογές.

Πηγή:link