Category: ΝΕΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

17
Aug

Η ιαπωνική Fisco πούλησε ομόλογο σε bitcoin

Η ιαπωνική Fisco πούλησε ομόλογο σε bitcoin.H ιαπωνική Fisco πειραματίζεται με την πώληση ομολόγων που αποτιμώνται σε bitcoin, στοιχηματίζοντας ότι το ψηφιακό νόμισμα θα γίνει ένα νόμιμο οικονομικό στοιχείο ενεργητικού στην Ιαπωνία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μια μονάδα της εταιρείας παροχής οικονομικών πληροφοριών με έδρα το Τόκιο εξέδωσε στις 10 Αυγούστου τριετές χρέος αξίας 200 bitcoin προς μια άλλη εταιρεία του ομίλου Fisco.

Ο chief product officer της εταιρείας, Masayuki Tashiro, υποστήριξε πως ο στόχος της πώλησης είναι να εξεταστεί η προοπτική των ομολόγων να γίνουν ένα χρήσιμο εργαλείο άντλησης πόρων.

Ο τίτλος που εκδόθηκε είχε αξία 813.000 δολαρίων την Τετάρτη.

«Αναμένουμε ότι το bitcoin θα αναγνωριστεί τελικά ως χρηματοοικονομικό προϊόν» σημείωσε ο ίδιος. Αν αυτό συμβεί και η έκδοση ψηφιακών νομισμάτων απογειωθεί, τότε θα μπορούμε να κερδίζουμε προμήθειες αν λειτουργούμε ως διαχειριστές εκδόσεων ομολόγων, πρόσθεσε.

Η Fisco σχεδίασε το ομόλογο σαν έναν τυπικό εταιρικό τίτλο, ώστε να πληροί τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, ανέφερε ο κ. Tashiro. To ομόλογο έχει κουπόνι 3% και δίνει στον κάτοχο του 200 bitcoin όταν λήξει.

Πηγή:link

16
Aug

Ο Ντράγκι δεν θα στείλει «μήνυμα» για το QE στο Jackson Hole

Ο Ντράγκι δεν θα στείλει «μήνυμα» για το QE στο Jackson Hole.O Μάριο Ντράγκι, δεν θα στείλει κάποιο νέο μήνυμα για την νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ομιλία που θα δώσει στο Jackson Hole, δήλωσαν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

Eκπρόσωπος της ΕΚΤ ανέφερε πως ο κ. Ντράγκι θα εστιάσει στο θέμα του συνεδρίου, το οποίο είναι η δημιουργία μιας δυναμικής παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι πηγές πρόσθεσαν πως θέλει να απέχει από οποιοδήποτε σχόλιο για την νομισματική πολιτική ως το φθινόπωρο.

Στην ομιλία που είχε δώσει στο Jackson Hole το 2014, ο κ. Ντράγκι είχε προετοιμάσει το έδαφος για την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που είχε δημιουργήσει προσδοκίες πως θα υπάρξει ένα σημαντικό μήνυμα και στη σημερινή του ομιλία.

«Οι προσδοκίες ότι αυτή θα είναι μια μεγάλη ομιλία για την νομισματική πολιτική είναι λανθασμένες» τόνισε μια από τις πηγές.

Mια άλλη πηγή υποστήριξε πως ενώ η ομιλία αντιμετωπιζόταν αρχικά ως μια ιδανική εκδήλωση για μια σημαντική ανακοίνωση, αλλά ο κ. Ντράγκι δήλωσε στην τελευταία συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου πως θα τηρήσει την απόφαση να μην γίνει καμία δήλωση για την νομισματική πολιτική ως το φθινόπωρο.

Πηγή:link

15
Aug

Bild: Το Βερολίνο θα επιστρέψει 416 εκατ. ευρώ στην Αθήνα – Από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων – Ποια η προϋπόθεση

Bild: Το Βερολίνο θα επιστρέψει 416 εκατ. ευρώ στην Αθήνα – Από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων – Ποια η προϋπόθεση. «416,7 εκατομμύρια ευρώ προτίθεται να επιστρέψει το Βερολίνο στην Ελλάδα», επιγράφει άρθρο η εφημερίδα Bild και επισημαίνει:

«Η Αθήνα μπορεί να ελπίζει σε εκατοντάδες εκ. ευρώ από κέρδη επιτοκίων ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank). Ωστόσο το ποσό είναι “κλειδωμένο” στον προϋπολογισμό και απαιτείται πράσινο φως του γερμανικού κοινοβουλίου για να εκταμιευθεί. Προϋπόθεση για την εκταμίευση είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, καθώς και η ανάγκη για περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα».

Πηγή: dw

14
Aug

FT: Η ενίσχυση του ευρώ και το δίλημμα Ντράγκι

FT: Η ενίσχυση του ευρώ και το δίλημμα Ντράγκι.Η ανατίμηση του ευρωπαϊκού νομίσματος αποτελεί έναν ακόμα «πονοκέφαλο» για την ΕΚΤ. Τα ερωτήματα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και γιατί οι εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε… αναβολή αποφάσεων.

Οι ευρωπαίοι ταξιδιώτες που προετοιμάζονται για την έξοδο προς πιο ηλιόλουστα μέρη, έχουν κάτι που θα τους κάνει να χαμογελάσουν: το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 6% έναντι του δολαρίου μέσα σε έναν χρόνο, αυξάνοντας έτσι την αγοραστική του δυνατότητα στο εξωτερικό.

Όχι μόνο έχει αγγίξει υψηλό δυόμισι ετών έναντι του αμερικανικού νομίσματος, αλλά έχει αυξηθεί και κατά 5% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

Όμως στο αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, η δύναμη του ενιαίου νομίσματος έχει γίνει πονοκέφαλος σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο.

Ένα ισχυρότερο νόμισμα σημαίνει πως αυτοί που πάνε διακοπές, όχι μόνο μπορούν να αγοράσουν περισσότερα στο εξωτερικό, αλλά και να πληρώσουν λιγότερα για εισαγωγές όταν επιστρέψουν στο σπίτι τους, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι τιμές στην ευρωζώνη. Θα μπορούσε επίσης να περιορίσει την παγκόσμια ζήτηση για ευρωπαϊκές εξαγωγές, επιβαρύνοντας την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής. Ένδειξη, ενδεχομένως, πιο σοβαρών εξελίξεων, αποτελεί το γεγονός πως οι Γερμανικές εξαγωγές κατέγραψαν απρόσμενη πτώση τον Ιούνιο.

«Οι εξαγωγές μας γίνονται πιο ακριβές και οι απαιτήσεις για την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών μας αυξάνονται», σχολίασε ο Ilja Nothnagel, ειδήμονας σε θέματα εμπορίου της DIHK, της συνομοσπονδίας βιομηχανίας και εμπορίου της Γερμανίας.

Τέτοιες ανησυχίες έρχονται σε μια δύσκολη περίοδο για την ΕΚΤ, καθώς αναμένεται να αρχίσει τις διαβουλεύσεις για τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ένα από τα βασικά εργαλεία που βοήθησαν στην ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Το θέμα είναι ένα από τα σοβαρότερα που έχει αντιμετωπίσει στη θητεία του ο Μάριο Ντράγκι, καθώς προσπαθεί να συμφιλιώσει τις υποψίες των «γερακιών» της ΕΚΤ για το QE, με τις ανησυχίες των «περιστεριών» πως μια βιαστική κίνηση για την περιστολή του προγράμματος θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει ήδη αντιμετωπίσει δυσκολίες στο να εξηγήσει γιατί η τράπεζα εξετάζει τον περιορισμό της αγοράς τίτλων ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως όταν ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα χαμηλότερα του στόχου του περίπου 2%.

Η ενίσχυση του ευρώ, και η πιθανή επίπτωσή του στις τιμές και την ανταγωνιστικότητα, καθιστούν το δίλημμα του Ντράγκι ακόμα δυσκολότερο. Οι αναλυτές λένε πως αυξάνει την πιθανότητα η ΕΚΤ να περιμένει μέχρι τη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου για να αποκαλύψει τα σχέδια για το QE για το επόμενο έτος, αντί να λάβει αποφάσεις στην επόμενη συνεδρίαση, της 7ης Σεπτεμβρίου.

«Η ανατίμηση του νομίσματος απλώς προσθέτει στις επικοινωνιακές δυσκολίες της ΕΚΤ», σχολίασε ο οικονομολόγος της Pictet Asset Management, Frederik Ducrozet. «Ακόμα και πριν την κίνηση, υπήρχε ισχυρή επιχειρηματολογία για να περιμένει πέραν του Σεπτεμβρίου».

Η άνοδος του ευρώ, που άγγιξε τα 1,18 δολάρια την Παρασκευή, συγκριτικά με τα 1,11 δολάρια έναν χρόνο πριν, έχει προκληθεί από παράγοντες όπως η ανάκαμψη της ευρωζώνης –που τώρα αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών- την ώρα που το δολάριο επιβαρύνεται από τα προβλήματα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προωθήσει την εγχώρια ατζέντα του.

Όμως, οι αποφάσεις, οι συζητήσεις και ανακοινώσεις της ΕΚΤ έχουν επίσης παίξει μεγάλο ρόλο στην αποτίμηση του ευρώ, δημιουργώντας τον κίνδυνο δημιουργίας ενός βρόχου ανατροφοδότησης, όπου η ανατίμηση του νομίσματος, που εν μέρει θα οφείλεται στην ΕΚΤ, θα βαθαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Ντράγκι.

Ένας λόγος για την άνοδο του ενιαίου νομίσματος είναι η υποψία των επενδυτών ότι η ΕΚΤ είναι πιθανότερο να περιορίσει τη νομισματική πολιτική μέσω της περιστολής του QE απ’ ότι θα έκανε η Fed σε μια αντίστοιχη περίπτωση. Πολλοί επενδυτές υποστηρίζουν πως η κλίμακα και μόνο των αγορών μέχρι στιγμής, σημαίνει πως η ΕΚΤ πρέπει είτε να μειώσει τον ρυθμό ή να χαλαρώσει τους αυτοεπιβληθέντες κανόνες ως προς το τι μπορεί να αγοράσει. Αλλιώς, λένε, κινδυνεύει να ξεμείνει από επιλέξιμους τίτλους.

Σε αυτό το σκηνικό, μια απλή και μόνο αναφορά από τον κ. Ντράγκι στις «αναπληθωριστικές» δυνάμεις σε ομιλία που έδωσε στην Σίντρα της Πορτογαλίας τον Ιούνιο, ήταν αρκετή για να προκαλέσει μια εκτίναξη του ευρώ από τις αγορές που είδαν τα λόγια του ως «προάγγελο» του τερματισμού του QE, αν και η κεντρική τράπεζα επέμεινε πως ο επικεφαλής της παρανοήθηκε.

Ακόμα και όταν προσπάθησε να πείσει τους επενδυτές τον περασμένο μήνα πως η ΕΚΤ δεν βιάζεται να περιορίσει το QE, το ευρώ ανατιμήθηκε, εν μέρει λόγω της αντίληψης της αγοράς πως οι θεμελιώδεις περιορισμοί για την τράπεζα παραμένουν οι ίδιοι.

Αντιμέτωπη με αυτό το δίλημμα, η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να υποχωρήσει στους ισχυρισμούς της πως οι συνέπειες του ισχυρού ευρώ για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη είναι λιγότερες απ’ όσο φοβάται ο κόσμος.

Οι προβλέψεις που αναμένεται να δημοσιοποιήσει η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο πιθανότατα θα δείχνουν μείωση του προβλεπόμενου για το 2018 πληθωρισμού λόγω της αύξησης του ευρώ, όμως πιο σημαντικές είναι οι προβλέψεις της τράπεζας για το 2019, που μπορεί να μείνουν αμετάβλητες ή να επηρεαστούν ελαφρώς, στη βάση ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη μελλοντικά θα αυξήσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο της ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ μπορεί να πει πως η αγορά εργασίας και το επενδυτικό κλίμα έχουν βελτιωθεί σε βαθμό που το ισχυρότερο νόμισμα δεν θα εκτροχιάσουν την ανάκαμψη», σύμφωνα με τον κ. Ducrozet. «Αν και μένει να φανεί αν οι αγορές θα το ‘φάνε’».

Ο Ken Wattret, οικονομολόγος της TS Lombard, δήλωσε πως οι επενδυτές πρέπει να κοιτάξουν το ευρύτερο πλαίσιο. Σημείωσε πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, που περιλαμβάνει επίσης αρνητικά επιτόκια, είναι εξαιρετικά χαλαρή με βάση τα ιστορικά δεδομένα και είναι πιθανό να παραμείνει έτσι μεσοπρόθεσμα, ασχέτως των διακυμάνσεων του νομίσματος.

«Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα από την ΕΚΤ», σύμφωνα με τον κ. Wattret. «Ακόμα και χωρίς το QE, η νομισματική πολιτική θα παραμείνει εξαιρετικά διευκολυντική για πολύ καιρό».

Πηγή : link

2
Aug

Η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί για τον Ανδρέα Γεωργίου: Το θέμα θα εξεταστεί στο πλαίσιο του Eurogroup

Η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί για τον Ανδρέα Γεωργίου: Το θέμα θα εξεταστεί στο πλαίσιο του Eurogroup.Την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Γεωργίου, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως ανέφερε η Α. Μπράιτχαρτ, η υπόθεση του Α. Γεωργίου θα εξεταστεί από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Eurogroup.

«Aυτό που έχει για εμάς -την Επιτροπή- σημασία είναι η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ να προστατεύεται με βάση το νόμο και παράλληλα οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί να προστατεύονται με βάση το νόμο. Γι’ αυτό και παρακολουθούμε με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η Α. Μπράιτχαρτ. Καταλήγοντας, η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου είναι ανοικτή για προσφυγή και ως εκ τούτου η υπόθεση δεν έχει κλείσει.

Πηγή:link

2
Aug

Απορεί ο Γκίκας Χαρδούβελης με την αναίρεση της αθώωσής του

Απορεί ο Γκίκας Χαρδούβελης με την αναίρεση της αθώωσής του.Απορία για το εάν ποτέ στο παρελθόν ο Άρειος Πάγος είχε ασχοληθεί με υπόθεση πλημμεληματικού χαρακτήρα εξέφρασε ο πρώην υπ. Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μετά τη χθεσινή αναίρεση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της αθωωτικής απόφασης δικαστηρίου για παράλειψη υποβολής «πόθεν έσχες».

Σε δήλωσή του στον Αθήνα 9.84, ο πρώην υπ. Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης διατύπωσε την άποψη ότι «πιο εύκολο είναι να πάει κανείς στον παράδεισο παρά να αθωωθεί επί ΣΥΡΙΖΑ».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ασκήθηκε αναίρεση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά της απόφασης του δικαστηρίου, το οποίο με ομόφωνη απόφασή του, στις 12 του περασμένου Ιουνίου, αθώωσε τον πρώην υπουργό Οικονομικών επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για παράλειψη υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.

Τόσο ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, όσο και το δικαστήριο ομόφωνα, είχε την άποψη ότι έπρεπε να αθωωθεί. Ωστόσο, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η επίμαχη απόφαση στερείται εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και ως εκ τούτου πρέπει να κριθεί εκ νέου από τη Δικαιοσύνη.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορούσε στη μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες την περίοδο 2011-2012, όταν ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην pρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

«Δεν γνώριζα ότι έπρεπε να υποβάλω δήλωση πόθεν έσχες. Δεν ξέρω τι έκαναν οι προηγούμενοι», ανέφερε στην απολογία του ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος πρόσθεσε πως αμέσως μόλις αντιλήφθηκε ότι ήταν υπόχρεος, υπέβαλε κανονικά δήλωση πόθεν έσχες.

Τον τελευταίο λόγο έχουν οι δικαστές του Αρείου Πάγου, που με την απόφασή τους θα κληθούν να πουν αν θα πρέπει να ασκηθεί ή όχι αναίρεση για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Πηγή:link

25
Jul

Τα δύο σημερινά στοιχήματα της έκδοσης του πενταετούς

Τα δύο σημερινά στοιχήματα της έκδοσης του πενταετούς.Σήμερα, σύμφωνα με τους αναλυτές θα διαπιστωθεί το κατά πόσο η αγορά πραγματικά θεωρεί την πρώτη μετά από τρία χρόνια έκδοση του ελληνικού δημοσίου ως απολύτως ικανή να απορροφηθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους, συνδέοντάς την με τις προσδοκίες ομαλοποίησης του ελληνικού χρέους μετά τον Αύγουστο του 2018.

Σε δύο σημεία αναμένεται να αποτυπωθεί η στάση της αγοράς, αφ΄ ενός στην τελική απόδοση της έκδοσης και αφ’ εταίρου στο εύρος της εμφάνισης αγοραστών με “νέο” χρήμα πέραν εκείνων που θα ανταλλάξουν τα νέα ομόλογα με εκείνων της σειρά που είχε εκδοθεί το 2014.

Σήμερα τρεις ελληνικές τράπεζες η Εθνική, η Alpha και η Eurobank θα προχωρήσουν στην ανταλλαγή των παλιών ομολόγων ύψους συνολικά ενός δισ. ευρώ καλύπτοντας το 50% του στόχου της ανταλλαγής.

Οι εκτιμήσεις μέχρι αργά χθες βράδυ έκαναν λόγο για δυνατότητα να κλείσει η απόδοση του ομολόγου κοντά στο 4,5% – 4,6%, χωρίς να αποκλείουν και ακόμα χαμηλότερες αποδόσεις.

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι το ελληνικό δημόσιο δεν “επιθυμεί” μία ευρείας έκτασης συρρίκνωση της απόδοσης και στοχεύει σε μία περισσότερο ομαλή και σταδιακή αποκλιμάκωση η οποία θα ισχυροποιείται βήμα το βήμα με επόμενες εκδόσεις.

Η “στρατηγική” με την οποία έχει προχωρήσει το ΥΠΟΙΚ και με την οποία οργανώνονται αυτό αλλά και τα επόμενα βήματα του ΟΔΔΗΧ, στηρίζεται στην σύνδεση των εκδόσεων με την ομαλή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές συνθήκες που εμφανίζονται στις διεθνείς αγορές.

Το κάθε “παράθυρο” εκδόσεων που θα ακολουθήσει είναι συνδεδεμένο με τις επόμενες αξιολογήσεις και την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους όπως υποστηρίζεται αρμοδίως από το ΥΠΟΙΚ.

Όσον αφορά πάντως την στάση των αναλυτών, από τα όσα γράφονται σχετικά φαίνεται να έχουν πεισθεί ότι από πλευράς τουλάχιστον του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών (ESM,ECB, Κομισιόν) έχουν πεισθεί για το καλό timing της έκδοσης, όπως και όσων θα ακολουθήσουν.

Αναφορικά με το εύρος των εκδόσεων, στις προθέσεις του ΥΠΟΙΚ δεν είναι τόσο η συσσώρευση “ρευστού” – δεν υπάρχουν άλλωστε σοβαρές υποχρεώσεις άμεσα – όσο η δοκιμασία των αγορών έναντι της πρόθεσης του ΟΔΔΗΧ, να προχωρήσει σε ομαλοποίηση της διασποράς των υποχρεώσεων των επόμενων ετών με τρόπο που να μειώνει σε κάποια δύσκολα έτη, το ύψος των υποχρεώσεων στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Με άλλα λόγια μία πρώτη μικρού εύρους αναδιευθέτηση χρέους με την στήριξη της διεθνούς αγοράς.

Πηγή:link

21
Jul

Νέα στρες τεστ για τις τράπεζες ζητάει από την Ελλάδα το ΔΝΤ

Νέα στρες τεστ για τις τράπεζες ζητάει από την Ελλάδα το ΔΝΤ.Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε αργά χθες τη νύχτα την επί της αρχής συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, προβάλλοντας ταυτόχρονα απαιτήσεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και δυσχεραίνουν την έξοδο στις αγορές. Μεταξύ άλλων, ζητάει να διενεργηθούν νέα στρες τεστ στις τράπεζες, αλλά και να μην ανατραπούν μετά το τέλος του προγράμματος οι περιορισμοί στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επίσης, επιμένει ότι το χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο και καλεί τους Ευρωπαίους πιστωτές να συμφωνήσουν σε μέτρα ελάφρυνσης που θα βασίζονται σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον ρυθμό ανάπτυξης μεσομακροπρόθεσμα.

Αναλυτικά:

• Το Δ.Σ. του Ταμείου ενέκρινε επί της αρχής τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, με 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία, ωστόσο, θα εκταμιευθούν όταν αποσαφηνιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

• Το ΔΝΤ αναφέρει τα μέτρα μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των περικοπών στις συντάξεις που θεσμοθετήθηκαν και θα ισχύσουν το 2019 και το 2020, σημειώνοντας ότι θα συμβάλουν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Ωστόσο, μετά το 2022 θεωρεί πως ο στόχος θα πρέπει να μειωθεί στο 1,5%, ώστε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηριχθούν οι επενδύσεις, να μειωθούν οι φόροι και να ενισχυθεί το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Προς το παρόν, σημειώνει, οι Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν σε πιο φιλοδοξους δημοσιονομικούς στόχους μακροπρόθεσμα και αυτό είναι ένα θεμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους.

• Το Ταμείο εκτιμά ότι η στρατηγική για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων βασίζεται σε εξαιρετικά αισιόδοξες υποθέσεις. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο οι εποπτικές αρχές να ενισχύσουν τα κίνητρα για μείωση των «κόκκινων» δανείων και να ολοκληρώσουν μια αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου. «Οι εποπτικές αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον ενέργειες, περιλαμβανομένων επικαιροποιημένων asset quality review και στρες τεστ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ. Αυτό θα διευκολύνει και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, υποστηρίζει το ΔΝΤ.

• Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η κ. Λαγκάρντ κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της να ανατρέψει τις αλλαγές που έχουν γίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μετά το τέλος του προγράμματος. Επίσης, το Ταμείο ζητεί να προχωρήσει η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

• Σε ό,τι αφορά το χρέος, το Ταμείο επιμένει ότι παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο. «Αν και οι διαφορές μεταξύ του Ταμείου και των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας έχουν περιοριστεί, τα στελέχη του ΔΝΤ εκτιμούν ότι μια στρατηγική ελάφρυνσης που βασίζεται στη διατήρηση χωρίς προηγούμενο υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, ή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για μακρό χρονικό διάστημα, δεν είναι αξιόπιστη. Γι’ αυτό χρειάζεται περαιτέρω σύγκλιση σε μια στρατηγική που θα βασίζεται σε πιο ρεαλιστικές υποθέσεις…», καταλήγει το Ταμείο.

Πηγή:link

17
Jul

Ωρα… Grexit στις αγορές

Ωρα… Grexit στις αγορές.Εβδομάδα κρίσιμων γεγονότων ξεκινάει για την κυβέρνηση που σε μεγάλο βαθμό θα επηρεάσει τις αποφάσεις της στο πολιτικό πεδίο.

Η αρχή θα γίνει με τη δοκιμαστική έξοδο μετά από τρία χρόνια στις διεθνείς αγορές με 5ετές ομόλογο και με την κλεψύδρα για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για τους επενδυτές να έχει γυρίσει ανάποδα. Θα ακολουθήσει την Πέμπτη η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και η εβδομάδα θα κλείσει με την αξιολόγηση -και ενδεχόμενη αναβάθμιση- της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P).

Από σήμερα έως και την Πέμπτη θα πρέπει να πληρωθούν από το ελληνικό Δημόσιο μια σειρά από ομόλογαδάνεια και τόκοι προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για τα οποία η Αθήνα έλαβε εγκαίρως δόση ύψους 6,9 δισ. ευρώ από τον ESM με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Τα γεγονότα που θα «τρέξουν» μέσα στην εβδομάδα και θα σηματοδοτήσουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας είναι τα εξής:

1. Εξοδος στις αγορές με 5ετές ομόλογο. Ολα είναι έτοιμα και αυτό που μένει είναι να δοθεί η εντολή για να ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Όπως έγραψε το Euro2day.gr, αυτό θα γίνει -εκτός κάποιου ανατρεπτικού απροόπτου –  σήμερα ή το αργότερο μέχρι αύριο το απόγευμα. Τα κεφάλαια που προσδοκά να αντλήσει το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να διαμορφωθούν στα 3-4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ θα «ανακυκλώσουν» τα ομόλογα που λήγουν σήμερα.

Σημειώνεται ότι σήμερα λήγει το τριετές ομόλογο (2,1 δισ. ευρώ) που είχε εκδοθεί στις 17 Ιουλίου 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά ενώ την Πέμπτη εξοφλούνται τα ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (3,9 δισ. ευρώ). Όσοι έχουν ήδη τοποθετηθεί στο 5ετές ομόλογο Σαμαρά θα τους ζητηθεί να αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους τίτλους που λήγουν το 2019 με νέα ομόλογα, μια διαδικασία που είναι γνωστή στην αγορά ως «ρολάρισμα».

Για να θεωρηθεί επιτυχής η έκδοση του ομολόγου πρέπει το επιτόκιο να είναι χαμηλότερο από την απόδοση 4,95% της έκδοσης του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες το επιτόκιο που προσδοκά να πάρει η Ελλάδα στην έκδοση του 5ετούς θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο, κοντά στο 4,7%, με τους αισιόδοξους να κάνουν λόγο ακόμη και για επιτόκιο στην περιοχή του 4,50%-4,60%.

2. Ανάλυση βιωσιμότητας ελληνικού χρέους από ΔΝΤ. Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου την Πέμπτη 20 Ιουλίου, το ΔΝΤ αναμένεται να βρει για  άλλη μία φορά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι τεχνοκράτες του Ταμείου έχουν περιλάβει στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους τους (DSA) και σενάριο που ενσωματώνει τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ μετά. Ούτε με αυτές τις παραδοχές θεωρούν ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Το βασικό σενάριο της έκθεσης δεν θα διαφέρει από εκείνο που είχε παρουσιάσει το Φεβρουάριο το Ταμείο και χαρακτήριζε  το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο».  Το ΔΝΤ θα εγκρίνει την απόφαση που  ελήφθη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου για μια συμφωνία επί της αρχής με κεφάλαια έως 2 δισ. δολάρια εφόσον ξεκαθαρίσουν τα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος.

3. Αξιολόγηση από S&P. Την Παρασκευή 21 Ιουλίου, ο οίκος S&P θα αναθεωρήσει τη βαθμολογία  της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδα αλλά δεν αναμένεται κάτι θεαματικό δεδομένου ότι έχει ήδη την υψηλότερη βαθμολογία από όλους τους οίκους, ήτοι Β-, ενώ η Fitch (CCC) θα αναθεωρήσει την αξιολόγησή της στις 18 Αυγούστου.

Πηγή : Euro2day

11
Jul

Reuters: Η επιστροφή στις αγορές ίσως είναι κοντά εκτιμούν επενδυτές

Reuters: Η επιστροφή στις αγορές ίσως είναι κοντά εκτιμούν επενδυτές.Για ενδεχόμενο η Ελλάδα να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές τις επόμενες εβδομάδες αντλώντας κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα έκαναν λόγο επενδυτές και τραπεζίτες που είναι κοντά στις συζητήσεις, σύμφωνα με το Reuters. Οι ίδιοι σημείωσαν ότι αυτή η κίνηση θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για να τερματίσει την εξάρτηση της χώρας από τη χρηματοδότηση των επίσημων δανειστών τον επόμενο χρόνο.

Η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlueBay Asset Management είπε ότι το πλήθος των τηλεφωνημάτων που λαμβάνουν από τραπεζίτες για μια πιθανή συμφωνία υποδηλώνει ότι η εξέλιξη αυτή είναι πολύ κοντά.

«Τους τελευταίους μήνες είχαμε ένα τηλεφώνημα για αυτό κάθε δύο – τρεις εβδομάδες (από τραπεζίτες), αλλά τις τελευταίες 10 ημέρες φαίνεται να είναι κάθε μέρα που παίρνω ένα τηλεφώνημα για το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε ο Μαρκ Ντάουντινγκ της BlueBay στο Reuters.

«Αισθάνεται κανείς ότι φθάνουμε σε ένα σημείο όπου αυτό μοιάζει να επίκειται. Θα μπορούσαμε να δούμε μια συμφωνία τις επόμενες δυο – τρεις εβδομάδες πριν οι επενδυτές αναχωρήσουν για τις θερινές τους διακοπές».

Ο Ντάουντινγκ δήλωσε ότι η BlueBay έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα και ότι θα αγοράσει μια νέα έκδοση, εάν η τιμή είναι ελκυστική.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters